Vinskap Test: Finn de beste vinskapene – Best i Test guide

0

Vinskap Test: Det finnes en del forskjellige merker og modeller når det kommer til vinkjøleskap. I denne vinskap testen ser vi nærmere på noen av markedets beste modeller, og undersøker også hvordan brukerne opplever vinskapene i drift. Nederst i artikkelen kommer vi litt inn på generelle råd om valg og korrekt bruk av vinkjøleskapet.

Denne vinskap testen inneholder: 

🔸1) Gjennomgang av markedets beste vinskapene
🔸2) Guide med gode råd til hva du bør være oppmerksom på når du kjøper vinskap

Vær vennligst oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men vi samler derimot resultatene av uavhengige tester, slik at du enkelt får overblikk over de beste produktene på markedet.


Vestfrost FZ414WVestfrost FZ414W vinkøleskab

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
19 112,00 Kr. 0,00 Kr. 19 112,00 Kr. Les mer
21 235,00 Kr. 0,00 Kr. 21 235,00 Kr. Les mer

 

Er du den heldige eieren av en større vinsamling, er FZ414W fra danske Vestfrost et svært godt bud på et perfekt vinskap. Det er ikke et av de billigste vinkjøleskapene på markedet, men på den andre siden får du et vinkjøleskap som oppfyller alle ekspertanbefalingene. Skapet har en kapasitet på 414 liter og gir plass til en stor samling på opp til 197 standardvinflasker. Vestfrost FZ414W kan i tillegg låses, noe som er lurt fordi vinsamlinger ofte representerer store verdier.

Optimale forhold for vinen med Vestfrost FX414W

Selve inndelingen av skapet er gjort med trehyller som både er dekorative og ikke minst vibrasjonsdempende. Det er best for vinen, som dessuten også blir beskyttet mot solens nedbrytende stråler ved hjelp av tonet glassrute med innebygd UV-filter. Den dekorative og praktiske innebygde belysningen er konstruert med LED-teknologi som heller ikke skader vinen. Det blir sørget for optimale forhold med både ventilert kjøling og aktivt kullfilter til luftrensing i skapet.

Temperaturen kan du stille inn trinnløst mellom 5 og 22 grader. Til langtidsoppbevaring bør du sikte etter 12 grader som er den optimale temperaturen for alle vintyper. Skapet byr også på to separate kjølesoner med individuell innstilling slik at du kan bruke den ene sonen til flasker som må være serveringsklare, eksempelvis på 16-19 grader for rødvin, alt etter hva dine personlige preferanser er.

Vestfrost FZ414W får toppkarakter av brukerneVestfrost FZ414W

Hvis man ser nærmere på brukernes anmeldelser av dette vinkjøleskapet rundt omkring på nettet er det nesten bare toppkarakterer å finne for Vestfrost FZ414W. Brukerne trekker frem flere ulike fordeler som grunnlag for de gode vurderingene: For eksempel er skuffefunksjonen på hyllene slik at man kan trekke dem ut et pluss for mange, men også det lave strømforbruket med A+-merket er et populært element.

Det er litt delte meninger om designet, noe som alltid vil være en smakssak. De fleste er storfornøyde med den moderne looken i svart og aluminium, kombinert med den valgfri kjølige LED-belysningen i bakgrunnen. I tillegg kan Vestfrost FZ414W også bygges inn i veggen eller et skapsystem.

Fordeler med Vestfrost FZ414W

🔵 Stort og rommelig, plass til 197 flasker
🔵 Trehyller, 7 stk uttrekkbare
🔵 Tonet glass med UV-filter
🔵 LED-bakgrunnslys i hele skapets høyde
🔵 Lavenergiskap A+
🔵 To temperatursoner
🔵 Ventilert kjøling med aktivt kullfilter


Caso CS662 WineMaster Touch 66Caso CS662 WineMaster Touch 66 vinskab

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
8 825,00 Kr. 0,00 Kr. 8 825,00 Kr. Les mer
8 825,00 Kr. 0,00 Kr. 8 825,00 Kr. Les mer
8 845,00 Kr. 0,00 Kr. 8 845,00 Kr. Les mer
8 945,00 Kr. 0,00 Kr. 8 945,00 Kr. Les mer

 

Tyske Caso har spesialisert seg i hvitevarer der det blant annet er fokusert litt ekstra på designet. Slik som mange andre produkter fra Caso er CS662 WineMaster Touch 66 i stilrent design med glatte, svarte flater og rustfritt stål. Blant de lekre detaljene finner du blant annet berøringsskjerm med tydelig display for hver av de to temperatursonene. På tross av det flotte designet er dette vinkjøleskapet relativt billig.

CS662 WineMaster Touch 66 er også ekslusiv inni

Det gjennomførte designet fortsetter også innvendig i denne Caso-modellen, der hyllene er laget i tre. Det ser eksklusivt ut, men har også en praktisk funksjon: Fordi tre er et relativt mykt, tar det opp vibrasjoner fra miljøet rundt, noe som beskytter de dyrebare dråpene bedre. Det er plass til 66 flasker i Bordeaux-størrelse, og de blir diskré opplyst av LED-belysningen. Hyllene kan du trekke ut individuelt, og de glir lett på integrerte kuleleier. Hvis du har noen ekstra store flasker eller andre drikkevarer som tar mye plass, kan du enkelt ta ut en eller fler av hyllene.

Skapet er bygd med to temperatursoner som har hver sig termostat og tilhørende berøringsinnstilling som kan settes på mellom 5 og 22 grader. Det er også særskilte ventilatorer for hver sone som sikrer en jevn fordeling av temperaturen. Skapsdøren har et tolags sikkerhetsglass med innebygd filter som filtrerer ultrafiolette solstråler som kan skade vin under langtidsoppbevaring.

Skapet er kun laget til bruk som frittstående vinkjøleskap, og utmerker seg med en flott A-merking i energiklasse. Det betyr i praksis et gjennomsnittsforbruk på bare 153 kWh i året. Lynivået er målt til 41 dB(A) som gjør denne modellen til en av de mest stillegående i artikkelen her.

Positive erfaringer fra brukerne

Om man undersøker nettet for brukernes reelle erfaringer med Caso CS662 WineMaster Touch 66, er det generelle svært flotte anmeldelser og karakterer som blir delt. Det er spesielt designet og den lydsvake driften som får positive kommentarer, sammen med skapets evne til å holde en stabil temperatur. Slik som alle andre vinkjøleskap er flaskekapasiteten opplyst som et absolutt maksimum, og flere brukere mener at kapasiteten nok mer er på rundt 60 flasker.

Fordeler ved Caso CS662 WineMaster Touch 66

🔵 Eksklusivt design med plass til 66 flasker
🔵 To kjølesoner med separate vifter
🔵 Touchpanel og digital avlesing
🔵 Innebygd LED-lys
🔵 Uttrekkbare trehyller med kuleleie
🔵 Lavt støynivå og strømforbruk
🔵 Tolags sikkerhetsglass med UV-filter
🔵 Ekstra stort temperaturområde


Vestfrost W 38Vestfrost W 38 vinkøleskab

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
10 195,00 Kr. 0,00 Kr. 10 195,00 Kr. Les mer
10 195,00 Kr. 0,00 Kr. 10 195,00 Kr. Les mer
11 999,00 Kr. 0,00 Kr. 11 999,00 Kr. Les mer

 

Til en vinsamling som er litt mindre, opp til 38 flasker, er W 38 fra Vestfrost et godt alternativ til både kort- og langtidsoppbevaring av vin. Kjøleskapet er konstruert som en innbyggingsmodell med ventilasjon i bunnen slik at den uten problemer kan monteres under en bordplate, for eksempel under en bardisk. Det stilrene designet gjør at det også fint kan brukes frittstående.

Todelt oppbygging gjør Vestfrost W 38 god på flere områder

Som det eneste av de vinskapene vi har sett på, er Vestfrost W 38 konstruert som et dobbeltskap med dobbeltdør. Hver skapsdel har selvfølgelig særskilt temperaturregulering som kan stilles inn i området rundt 5-18 grader. Innstilling, regulering og avlesing er 100% elektronisk. Oppdelingen gjør at det er nok å åpne døren til den ene avdelingen, noe som også hjelper med å spare på strømforbruket. Todelingen er en strålende mulighet for eksempelvis å ha langtidslagrede flasker i den ene halvdelen ved optimale 12 grader, og den andre delen kan brukes til drikkeklar vin, som kan være tempererte til ca. 18 grader og klare til skjenking rett fra kjøleskapet.

Hver del er utstyrt med seks hyller med dekorativ forkant i lyst edeltre som gir et svært eksklusivt utseende kombinert med den svarte finishen. Dørene har tonet glass for å dempe innstråling av dagslys og skadelige UV-stråler. Toningen er dog ganske lett, så du kan beundre innholde uten problemer, og det er også lett å avlese temperaturene på de røde LED-displayene.

Som noe uvanlig er kompressoren i Vestfrost W 38 vibrasjonsdempet, og det er en av grunnene til at prisen ligger litt over gjennomsnittet. Vibrasjonsdempingen har ingenting med støynivået å gjøre, for det ligger ganske gjennomsnittlig på 45 dB(A). Vibrasjonsdempingen skal sikre at de dyre vinene ikke blir rystet. Selv små, konstante vibrasjoner kan være skadelige for vinen når den lagres over lang tid.

Brukerne gir Vestfrost W 38 god karakterVestfrost W 38

De anmeldelsene vi har funner er uten unntak svært positive. I gjennomsnitt får modellen 4 av 5 stjerner, og får også rosende kommentarer med seg. Her blir det blant annet nevnt at skapet er lett å installere og innstille, og i praksis er designet like flott som produktbildene indikerer.

Utvalgte funksjoner hos Vestfrost W 38

🔵 Smart dobbeltskap med to dører
🔵 Tonet glass med UV-filter
🔵 Flott skandinavisk design
🔵 Elektronisk innstilling og regulering
🔵 Tydelige røde LED-display
🔵 Vibrasjonsdempet kompressor


Candy CCV 1420 GLCandy-CCV-1420-GL-vinkøleskab

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
5 265,00 Kr. 0,00 Kr. 5 265,00 Kr. Les mer
5 295,00 Kr. 0,00 Kr. 5 295,00 Kr. Les mer
5 635,00 Kr. 0,00 Kr. 5 635,00 Kr. Les mer

 

Vinkjøleskapet CCV 1420 GL fra italienske Candy er slik som de andre produktene fra denne produsenten svært flott designet. Denne modellen er beregnet til å stå fritt, er i helt svart finish med robust håndtak i stål. Selv om skapet har plass til hele 70 flasker, er dette vinkjøleskapet et av de billigste i denne presentasjonen. Så her får du svært mye vinskap for pengene. På den andre siden har skapet bare en kjølesone, men det betyr ingenting hvis det bare skal brukes til oppbevaring av god vin.

Candy CCV 1420 GL gir god oppbevaring for pengene

Om du er av den mer prisbevisste typen, vil dette relativt prisgunstige vinkjøleskapet garantert være tiltalende. I forhold til antallet av flasker som får plass (70 flasker i standard Bordeaux-størrelse), koster dette flotte skapet bare rundt halvparten av det de dyrere modellene koster, men du får fremdeles de viktigste funksjonene med. Blant annet har Candy CCV 1420 GL ekte trehyller, som takket være materialets mykhet skåner vinen mot mikrovibrasjoner. Glassdøren er også korrekt laget med UV-filter som beskytter de dyre dråpene.

Temperaturen blir styrt elektronisk og kan stilles inn svært nøyaktig i intervallen 7-14 grader. På tross av UV-filtreringen er det lett å se vinflaskene gjennom glassruten, og overblikket forsterkes av innebygd belysning. Den samlede nettovekten er på kun 46 kilo, og gjør at denne modellen er forholdsvis enkel å transportere og flytte med.

Svært flotte brukeranmeldelser til Candy CCV 1420 GL

På tross av den lave prisen får Candy CCV 1420 GL et gjennomsnitt på 4,5 av 5 stjerner på de brukervurderingene vi har gjennomgått på nettet. Det er en svært flott karakter, og når man nærleser kommentarene, avspeiler de generelt av man her får mye for pengene. Det er spesielt designet og den velfungerende driften som blir fremhevet. Det trekker litt ned at skapet ikke helt rommer 70 flasker, om man ikke er svært påpasselig med stablingen. Det er et gjennomgående problem med vinkjøleskap at produsentene er i overkant optimistiske med volumen.

Utvalgte funksjoner hos Candy CCV 1420 GL

🔵 Svært attraktiv pris
🔵 Flott design og solid konstruksjon
🔵 Trehyller med plass til 70 flasker
🔵 Presis elektronisk temperaturregulering
🔵 UV-filter i glassdøren
🔵 Innebygd lys
🔵 Lav vekt og lett håndtering


Siemens KS38WA40

Siemens KS38WA40 vinkøleskab

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Du bør vurdere dette skapet om du har en litt større, seriøs vinsamling. Her får du virkelig et kvalitetsskap. Vinkjøleskapet har plass til 106 flasker i standardstørrelse, eller 79 1-litersflasker, og det frittstående designet er i tidløs, modelne aluminiumsfinish. Det er mulig å låse skapet for å sikre vinen din.

God beskyttelse av vinsamlingen med Siemens KS38WA40

Siemens KS38WA40 er selvsagt utstyrt med gjennomsiktig glassdør med innebygd UV-filter. Gjennom den kan du beundre vinsamlingen, eventuelt med assistanse av den valgfri LED-bakgrunnsbelysningen. Skapet er delt opp i to temperatursoner som kan stilles inn individuelt. Kjølingen får hjelp av innebygde ventilatorer og hele tre digitale termometer hjelper deg å ha komplett kontroll med temperaturene. Temperaturen kan du stille inn digitalt via et berøringspanel mellom 5 og 22 grader.

Oppdelingen i to temperatursoner gir deg muligheten for å ha to forskjellige temperaturer. I den ene sonen kan du for eksempel ha den vinen du vil ha klar til drikking – om du setter temperaturen til 18 grader kan du servere de fleste rødvinene direkte fra kjøleskapet. Støynivået er målt til bare 42 dB(A), som gjør dette skapet til et av de mest stillegående vinkjøleskapene.

Litt dyrere og eldre vinflasker har oftest korkpropp som med tiden kan bli gjennomtrengelige for aroma og duft. Derfor er det viktig med høy hygiene i et vinkjøleskap, og det er det tenkt på med Siemens KS38WA40. For det første er hyllene av glass med rullesikring, og for det andre er modellen utstyrt med aktivt kullfilter som effektivt bortfiltrerer eventuelle uønskede aromaer i skapet.

Toppkarakterer til Siemes KS38WA40

De brukeranmeldelsene som finnes på nettet har alle sammen gitt absolutt toppkaraktet til denne modellen, blant annet fordi det er mulig å flytte rundt på hyllene.

Utvalgte funksjoner for Siemenes KS38WA40

🔵 Flott design i tidløs finish
🔵 Låsbar glassdør med UV-filter
🔵 Plass til 106 standardflasker/79 énlitersflasker
🔵 To separate temperatursoner
🔵 Stort temperaturområde
🔵 Støysvak drift
🔵 Ventilasjon og aktivt kullfilter
🔵 Innstilling via touchpanel


Caso CS628 WineSafe 18 INCaso CS628 WineSafe 18 IN

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
4 775,00 Kr. 0,00 Kr. 4 775,00 Kr. Les mer
4 775,00 Kr. 0,00 Kr. 4 775,00 Kr. Les mer
4 775,00 Kr. 0,00 Kr. 4 775,00 Kr. Les mer
4 775,00 Kr. 0,00 Kr. 4 775,00 Kr. Les mer
4 845,00 Kr. 0,00 Kr. 4 845,00 Kr. Les mer

 

Slik som alle andre produkter fra tyske Caso er det også gjort mye ut av design og utseende med CS628 WineSafe 18 IN. Det er et skap som er laget for å kjøle ned opp til 18 vinflasker. Dette vinkjøleskapet skiller seg ut fra de andre modellene i artikkelen fordi det er en liten og smart innbyggingsmodell som kan integreres i den eksisterende kjøkkeninnredningen. Det kan gi en flott utstillingseffekt på kjøkkenet, ikke minst i kraft av det innebygde lyset som kan skrus av og på etter ønske og behov.

Caso CS628 WineSafe 18 IN er lite, men godt utstyrt

Det er enkelt å få plass til Caso CS628 WineSafe 18 IN som har et mål på bare 45 centimeter i høyden og er dimensjonert etter vanlig kjøkkenstandard med en bredde på 59 centimeter og en dybde på 55,5 centimeter. Det betyr at modellen kan bygges inn hvor som helst i et standardkjøkken, både som et dekorativt og praktisk element.

Likevel er det snakk om et fullt utstyrt vinkjøleskap her, med både UV-beskyttelse i glassdøren og ekte trehyller som gir vibrasjonsbeskyttelse til de dyre flaskene. Trehyllene kan også trekkes ut og ruller fint på kuleleie. Det er også innebygd ventilasjon slik at temperaturen er lik overalt. Temperaturen setter du elektronisk i intervallet 5-22 grader, og du kan alltid avlese den på det tydelige LED-panelet.

Caso CS628 WineSafe 18 IN bruker i gjennomsnitt bare 127 kWh per år, og det gir en flott A-klassifisering i energimerkingen. Det lave strømforbruker har Caso oppnådd ved å bruke isolert dobbelt sikkerhetsglass i døren og en energieffektiv kompressor, som også bare har et støynivå på 39 dB(A) – et uvanlig stille vinkjøleskap i drift.

Brukerne er godt tilfredse med Caso CS628 WineSafe 18 IN

Om man leser litt på nettet om hva brukerne mener om CS628 WineSafe 18 IN, gir de i gjennomsnitt 4 av 5 stjerner til produktet. Generelt er brukerne godt fornøyde og roser blant annet designet, den enkle monteringen og den støysvake driften.

Fordeler med Caso CS628 WineSafe 18 IN

🔵 Flott design til innbygging
🔵 Dobbelt sikkerhetsglass med UV-filter
🔵 Trehyller på kuleleie
🔵 Bred temperaturintervall og tydelig display
🔵 Innebygd ventilasjon
🔵 Lavt energiforbruk
🔵 Lavt støynivå


Candy CCV 150 EU

Candy CCVA 155 GL

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
3 955,00 Kr. 0,00 Kr. 3 955,00 Kr. Les mer
3 955,00 Kr. 0,00 Kr. 3 955,00 Kr. Les mer
3 995,00 Kr. 0,00 Kr. 3 995,00 Kr. Les mer

 

Vær oppmerksom på at prislisten er for CANDY CCVA 115 GL som er en ny og forbedret utgave.

Italienske Candy er et merke som ikke er så kjent her, men internasjonalt er det et stort brand med fabrikker over hele verden. Det er forkus på moderne design og attraktive priser, og det gjelder også for vinkjøleskapet CCV 150 EU. Dette vinkjøleskapet er billig, men med denne modellen får du likevel et middels stort skap med plass til 42 flasker. Temperaturen kan du stille inn trinnløst mellom 7 og 15 grader, noe som gir god mulighet for å ligge på den optimale vinoppbevaringstemperaturen på 12 grader.

Kompakt og relativt lett i smart design

Med dimensjonene 50 x 56 x 85 cm (D x B x H) er Candy CCV 150 EU ganske kompakt, og nettovekten på bare 31 kilo gjør det lett å transportere, installere og flytte rundt på dette skapet. Det italienske designet er holdt helt svart. Synet av vinsamlingen kan du nyte gjennom glassruten i fronten som har innebygd UV-filter. Det sikrer at skadelige stråling fra solen ikke påvirker og nedbryter vinen.

Skapet er innredet med 7 hyller i krom, og det har innebygd belysning. Candy CCV 150 EU er i energiklasse B, som ikke er desidert lavenergi. Den begrensede størrelsen gjør likevel at strømforbruket i praksis ikke er høyere enn i et stort lavenergiskap. Det lille merforbruket i strøm blir kompensert av den svært attraktive prisen.

Kundenes vurdering av Candy CCV 150 EU: Mye vinskap for pengene

På tross av at Candy CCV 150 EU bare koster en liten del av den generelle prisen på vinkjøleskap, får det svært gode bedømmelser av brukerne når man undersøker ulike nettsider. Det henger selvsagt sammen med at man ikke stiller de samme kravene til denne prisen. Skapet får blant annet ros for temperaturstabiliteten og det lave støynivået som ligger på 45 dB(A).

Ett kritikkpunkt er den litt optimistiske angivelsen av volum, som er basert på relativt slanke flasker. Om man har en litt variert vinsamling må man rekne med at det blir litt trangt å få plass til de 42 flaskene produsenten opplyser.

Fordeler med Candy CCV 150 EU:

🔵 Svært attraktiv pris
🔵 Kompakt og lett å flytte på
🔵 Italiensk design i svart og krom
🔵 Glassrute med innebygd UV-filter
🔵 Plass til opp til 42 flasker
🔵 God temperaturstabilitet
🔵 Relativt lavt støynivå: 45 dB(A)


Scandomestic VK 902Scandomestic VK 902

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Scandomestic er et forholdsvist nytt selskap fra Danmark, spesialisert i hvitevarer, og med VK 902 er målet til Scandomestic tydelig: Å kunne levere kvalitetsprodukter til attraktive priser. Med Scandomestic VK 902 får du et låsbart skap med plass til 110 flasker i standard Bordeaux-størrelse og til en pris som ikke er høyere enn for et vanlig kjøleskap.

God vinoppbevaring med detaljene på plass

Eksperter anbefaler lagring av vin på trehyller fordi tre er et relativt mykt materiale som bedre absorbere eventuelle vibrasjoner som kan skade vinen. Scandomestic VK 902 er utstyrt med 9 trehyller som kan trekkes ut individuelt slik at du lett har tilgang til vinflaskene. Innredningen er samtidig kompakt og effektiv, så om du har magnumflasker eller andre “uvanlige” flasketyper, kan en eller fler av hyllene tas ut for å gi nødvendig plass.

Scandomestic VK 902 er delt opp i to like store kjølesoner, der temperaturen kan innstilles individuelt fra 5 til 18 grader. Langtidsoppbevaring av vin er best ved ca 12 grader, men den ene sonen kan eventuelt stilles inn til for eksempel 16-18 grader slik at vinen der er drikkeklar. Temperaturen innstilles og vises digitalt, og vifter sørger for jevn temperatur i skapet.

Det ekslusive skandinaviske designet er basert på et helt svart kabinett med rustfritt stål i fronten. Døren har et røykfarget glass med innebygd UV-filter som filterer bort skadelige solstråler. Dette kompakte skapet har et mål på ca 1,4 meter i høyden, men den solide byggekvaliteten gir likevel en samlet nettovekt (uten hyller) på 87 kilo.

Brukerne er generelt svært fornøyde med Scandomestic VK 902

Scandomestic VK 902 vinkøleskab

De brukeranmeldelsene vi har sett på er generelt svært positive, og karakterene ligger også mest på 4-5 av 5 stjerner. Flere bruker gjør oppmerksom på at skapet ikke er det mest energivennlige på markedet, men at den svært gode prisen veier klart opp for dette. Også det innebygde LED-lyset og den simple betjeningen er detaljer som mange er begeistret for.

Fordeler ved Scandomestic VK 902

🔵 Låsbart og digitalstyrt
🔵 Trehyller: plass til 110 flasker
🔵 Glassdør med innebygd UV-filter
🔵 To uavhengige temperatursoner
🔵 Flott design i svart og stål
🔵 Svært attraktiv pris
🔵 Innebygd LED-belysning og ventilasjon


Små tips til kjøp og bruk av vinkjøleskapvinknkøleskab guide

Først og fremst må du selvsagt finne ut hvor mange flasker det må være plass til i vinkjøleskapet ditt. Prisen avhenger for det meste av kapasiteten, så det er ingen grunn til å skaffe et kjøleskap som er alt for stort. Om du først og fremst skal bruke det til langtidsoppbevaring kan du dessuten spare penger på å gå etter modeller som bare har en temperatursone.

De fleste vinkjøleskapene har UV-filter i glassdøren, og dette bør også være et minstekrav. Om det skal være helt optimalt, bør du velge en modell med vibrasjonsdemping, enten i form av trehyller eller vibrasjonsdempet kompressor. Her er det likevel marginalene i vinoppbevaringen som blir jobbet på, og det trenger ikke nødvendigvis være det avgjørende i valget ditt.

Det samme gjelder for aktiv filtrering av luften i vinskapet. På den andre siden er det klart at viktigheten i marginalene stiger i takt med verdien av den vinen du skal lagre. Hvis det er snakk om svært dyr vin kan et låsbart kjøleskap eventuelt også være en fordel.

Hvis du er interessert i generelle råd om vin, har den danske siden Fyensk.dk skrevet en liten artikkel der de gir 8 gode råd til hvordan du får med ut av vinen din. Du kan lese den her.

Den danske avisen Jyllands Posten har en underside som heter Guide.dk, og her er det en artikkel der de forteller litt om noen av fordelene ved å oppbevare vin i et vinkjøleskap. Artikkelen kan du se her.

Andre små marginaler
Det samme gjelder for aktiv filtrering av luften i vinskapet. På den andre siden er det klart at viktigheten i marginalene stiger i takt med verdien av den vinen du skal lagre. Hvis det er snakk om svært dyr vin kan et låsbart kjøleskap eventuelt også være en fordel.

Det er litt forskjell på strømforbruk og støynivå på de ulike modellene, men det er vanligvis ikke forskjeller som er så markante at de bør være avgjørende for valget ditt. De mest strømsparende modellene koster typisk mer ved kjøp, og det kommer til å gå noen år før en eventuell strømbesparing er tjent opp, om man sammenligner med merprisen ved innkjøp.

Den ideelle temperaturen
Til langtidsoppbevaring av vin anbefaler ekspertene en temperatur på rundt 12 grader, uansett vintype. Situasjonen er selvsagt litt annerledes når det kommer til drikketemperatur. Søt hvitvin er best å drikke når den er helt kjølig ved 5-6 grader, og tørr hvitvin er best ved 7-10 grader.

Mer gjennomsnittlig hvitvin, rosévin og veldig lett rødvin kan passende bli servert ved 11-13 grader, mens drikketemperaturen for rødvin ellers blir anbefalt i intervallet 16-19 grader.

Hvis du har et vinkjøleskap med to temperatursoner kan du for eksempel reservere den ene sonen til langtidsoppbevaring, mens du har den andre til å temperere de vinflaskene du har tenkt å drikke den kommende tiden.

Mer informasjon om vin og lagring

Hvis du vil lese mer om vin og temperaturer, har den danske avisen Politiken skrevet en artikkel som gjennomgår de optimale vanntemperaturene vil forskjellige vintyper. Du kan lese artikkelen her.

Klikk.no har laget en artikkel om vinlagring som du kan lese her. De har pratet med Arnie Stahlheim som forklarer litt om lagring og hvordan vin utvikler seg. Han anbefaler blant annet å drikke opp dyr vin med en gang om man ikke har riktige lagringsfohrold.

Vinmonolopet har mange lærerike innlegg om mat og drikke på nettsidene deres, og her finner du en oversikt over artiklene deres som handler om vin, hvis du har lyst til å lære litt mer om de edle dråpene.

Nettsiden godtdrikke.net er også en god kilde til informasjon om alkohol og gode tips og triks. På bloggen blir det presentert ukentlige øl- og vintyper i tillegg til nyheter og informasjon om produksjon, merker og servering. Mannen bak Godt Drikke, Vidar Pedersen, har skrevet et innlegg om oppbevaring av vin som du kan lese her.

Dekanter din vin, og gjør den enda bedre

Når du er opptatt av vinskap, er det en sterk indikasjon på at du går litt mer opp i vinopplevelsen enn den gjennomsnittlige nordmann. Vintemperaturen er en viktig faktor, hvis vinen virkelig skal komme til sin rett.

Men oksygen spiller også en stor rolle i optimaliseringen, ihvertfall for visse viner. Hvis du bruker et stort glass, heller opp vinen i god tid og beveger på den, er det et utmerket alternativ til dekantering, men å helle over på karaffel kan ofte være den rette veien å gå.

Det er spesielt veldig unge og forseglede viner som kan ha nytte av ekstra oksygen i form av dekantering. Er du i tvil, kan du prøve å smake på vinen, rett etter at den er fylt opp. Hvis du ikke synes spekteret av smaker er optimalt, kan dekantering sannsynligvis forbedre smaken.

Mange viner tilsettes også litt svovel for å bremse ned gjæringsprosessen, og svovel kan i noen tilfeller smakes, hvis vinen drikkes rett fra flasken. Her kan dekantering også være å foretrekke, slik at svovelen har tid til å fordampe.

Å dekantere vin er også et religionsspørsmål

Om en vin skal dekanteres eller ikke, med tanke på oksygen, er faktisk litt av en smakssak. Setter du pris på en litt skarp og frisk smak av ung vin, og ikke har noe imot tanninen, er det faktisk best å unngå dekantering. Elsker du en rund og myk smak, vil dekantering av yngre viner ofte være å foretrekke.

Dekantering og oksygen forbindes av de fleste med røde viner, men hvite viner kan også ha godt av dekantering, og hvorfor skulle de egentlig ikke det? Prinsippene og prosessene er akkurat de samme.

Les eventuelt også denne artikkelen på nettstedet til vinspesialisten Engelstad, om hvordan du dekanterer vin.

Få en fin karaffel

En god vin fortjener å presenteres ordentlig, og det finnes mange gode karafler der ute. Form og stil er helt opp til deg, men signalene må gjerne være riktig. Noen av gjestene dine kan få ideen om, at årsaken til karaffelserveringen, er at du har helt over fra en billig kartongvin, og det vil selvfølgelig bli forsterket, hvis vinen serveres i en billig standard karaffel fra Ikea.vinkaraffel

Men det skal også nevnes i denne sammenheng, at kartongvin ikke trenger å være dårlig vin. Slik var det kanskje en gang, men i dag kan du få gode og relativt dyre viner på kartong. Her er karaffelen under alle omstendigheter et must, men det handler mer om presentasjon enn dekantering.

Hvis gjestene er like interessert i vin som deg selv, er karaffel også et perfekt verktøy for blindsmakning. Ofte pakkes flasken inn i tinnfolie eller lignende, men flaskens form avslører fortsatt en del. Karaffelen er til gjengjeld helt nøytral, slik at ingen kan ta en snarvei her.

Dekantering er også en måte å sortere ut bunnfallet

Selv om dekantering for de fleste handler om å få vin oksygenert og åpnet opp, er det også en måte å luke ut bunnfallet, som kan oppstå i større eller mindre grad, avhengig av vinen. Er formålet oksygenering, vendes flasken bare på hodet over karaffelen, og øvelsen kan gjentas flere ganger om nødvendig. Målet er å oppnå så stor overflate som mulig, slik at vinen raskt kommer i kontakt med atmosfærisk oksygen.

For å skille bunnfallet, er prosedyren selvfølgelig helt annerledes. Det er ganske umulig å forutsi, om det danner seg bunnfall i en gitt flaske, for det avhenger helt av håndteringen underveis. Med to flasker med samme vin og årgang kan være forskjellige. Eventuelt bunnfall oppdages best med belysning bakfra. Med et stearinlys er stemningen på topp, men en lommelykt er også utmerket, og kanskje mer praktisk. Er det mye bunnfall, skal flasken stå oppreist noen timer, slik at det kan falle til bunnen. Av samme grunn må du selvfølgelig huske å sjekke i god tid før vinen må bli servert.

Etter noen timer, vil det meste av bunnfallet ha samlet seg opp i bunnen av flasken, og det er her det helst bør være. Det virvles lett opp ved selv den minste bevegelse, så du må behandle flasken varsomt. Den vanskeligste delen er nok å få ut proppen. Unngå den klassiske korketrekkeren, og velg i stedet en modell som kan trekke ut korken forsiktig uten risting. Er du uheldig, bør flasken stå en halvtime før neste trinn.

Hell vinen forsiktig over i karaffelen. Det er best hvis det gjøres i en glidende bevegelse, men det er en av disiplinene som krever litt øvelse. La eventuelt den siste desiliteren være igjen i flasken. Det er litt bortkastet, men heller det, enn at resten av vinen blir litt uappetittlig.

Slik avkalker du din vinkaraffel

Mange av de fine karaflene har imidlertid ofte en ganske smal hals, som kompliserer rengjøring. Spesielt bunnen kan være et problem, siden det med tiden kan samle seg kalk.  Kalk er ikke et problem i seg selv, men til slutt tar den fargen fra rødvinen. Serverer du rødvin går det sannsynligvis enda, men det røde skjæret gjør seg ikke like bra hvis karaffelen også skal brukes til gjennomsiktige viner som hvitvin.

Oppdager du det røde skjæret, er løsningen ganske enkel. Fyll litt eddik i bunnen av karaffelen, fylle med vann og la den stå i noen dager. Eddik oppløser kalken, og dermed det røde skjæret. Husk å skyll grundig før du tar karaffelen i bruk igjen.

Vinglasset er siste ledd i opplevelses-kjeden

Når du har investert i en god flaske vin, ha den på kjølen i vinskapet, og dekanter og filtrer den før gjestenes ankomst. Det er nesten synd å bryte den fine kjeden med servering i en plastkopp eller et billig ballong-glass á la samfunnshuset.

De fleste kjennere er enige om at en god vin skal serveres i et krystallglass med en fornuftig størrelse, og gjerne tulipanformet, så vinen spennende dufter ikke spres for alle vinder, men i stedet ledes til dine nesebor i høyest mulig konsentrasjon. Det skal gjerne være krystall, fordi krystalloverflater er en anelse ru. Det hjelper til å frigjøre vinens duft, som tross alt er en stor del av opplevelsen ved et godt glass vin.

Siden duften er viktig, må det selvfølgelig være et duftnøytralt glass, før vinen helles opp. Mange har for uvane å oppbevare glassene i skapet med åpningen vendt nedover. Ofte vil hyllematerialet avgi forskjellige gasser, som samles i glasset og kan gi en avsmak.

Oppbevar derfor i stedet glassene i normal oppreist stilling. Det samles ikke støv i dem, hvis de er i et lukket skap. Uansett hvordan du oppbevarer dem, kan du gi dem en rask skylling med varmt vann og tørk med en ren oppvaskklut. Det tar bare et øyeblikk, og så er du ihvertfall sikker på, at det verken er støv eller avsmak tilbake.

Beveg på vinen, og hold riktig på glasset

Når glasset gjerne skal være stort, henger det sammen med at du lettere får en stor overflate. Det gir både optimal oksygenering og mobilisering av duften. Prosessen fremmes, hvis du beveger vinen rundt i glasset, før du tar den opp til nesen og nyter duften. Det store glasset hjelper også til med, at det ikke helles opp i tide og utide. Glasset skal ikke fylles for mye, bare til stedet hvor det er bredest.Vinglas

Husk også at vinglasset skal holdes i stammen. Det ser litt mer elegant ut, men også har noen åpenbare praktiske fordeler: først av alt, holder vinen bedre den optimale serveringstemperaturen. Det er litt bortkastet å ha temperert vinen etter alle kunstens regler, hvis en varm hånd hever temperaturen flere grader i løpet av få minutter. Varmen vil også frigjøre alkohol raskere, dermed vil den komme frem og gjøre den fine smaken mer utydelig, noe som selvfølgelig var hele poenget ved å investere i en god flaske.

Holder du glasset i stammen, er det også lettere å bevege vinen riktig. Du slipper også fettede fingre på glasset. Det ser ikke pent ut, og reduserer også muligheten til å nyte fargen på de dyre dråpene.

Du kan lese mer om hvilke glass du bør velge til vinen og hvorfor i denne artikkelen fra tv2.no.