Vinskap Test : Finn de beste vinskapene – Best i Test guide

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Vinskap Test: Det finnes en del forskjellige merker og modeller når det kommer til vinkjøleskap. I denne vinskap testen ser vi nærmere på noen av markedets beste modeller, og undersøker også hvordan brukerne opplever vinskapene i drift. Nederst i artikkelen kommer vi litt inn på generelle råd om valg og korrekt bruk av vinkjøleskapet.

Denne vinskap testen inneholder: 

Gjennomgang av markedets beste vinskapene
Guide med gode råd til hva du bør være oppmerksom på når du kjøper vinskap

Vær vennligst oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men vi samler derimot resultatene av uavhengige tester, slik at du enkelt får overblikk over de beste produktene på markedet.


Smeg SCV115A 

✅ 4 av 5 stjerner basert på brukeranmeldelser hos WhiteAway.com 
✅ 4 av 5 stjerner basert på brukeranmeldelser hos Skousen.no

Smeg SCV115A

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

.
Smeg SCV115A er ikke blitt inkludert i noen offisielle eksperttester, men har til gjengjeld fått gode anmeldelser av brukerne hos de to forhandlerne WhiteAway.com og Skousen.no. Her har vinkjøleskapet nemlig fått 4 av 5 stjerner.

Brukerne har gitt vinkjøleskapet gode anmeldelser da de mener at dette er en modell med en god størrelse til en god pris. Ingen av brukerne finner noen umiddelbare ulemper med Smeg SCV115A.

Forbrukerne: Vinkjøleskap i en god størrelse til en god pris

Ifølge forbrukerne hos de to forhandlerne WhiteAway.com og Skousen.no er Smeg SCV115A et vinkjøleskap som passer til de flestes behov. Én av brukerne skriver for eksempel at Smeg SCV115A er et vinkjøleskap «i den rette størrelsen og til den helt riktige prisen».

Dette er flere brukere enige i, og en annen bruker forklarer at man får mye verdi for pengene ved kjøp av SmegSCV115A da kjøleskapet er av «god kvalitet». Det er ingen av forbrukerne som finner noen ulemper ved Smeg SCV115A.

Stort vinkjøleskap med to kjølesoner og UV-beskyttelse

Smeg SCV115A er et stort vinkjøleskap som har en kapasitet på 368 liter – som er opptil 198 flasker. Dette er derfor en modell som er velegnet for de som har en del flasker hjemme. Man har mulighet til å legge flaskene på seks forskjellige hyller slik at man enkelt kan få oversikt over alle flaskene i skapet. Det innebygde LED-lyset hjelper til med dette.

Vinkjøleskapet er i tillegg inndelt i to forskjellige kjølesoner. Her kan temperaturen stilles inn og justeres i begge sonene uavhengig av hverandre. På den måten kan man selv velge om temperaturen skal være lik i de to rommene eller ikke.

Smeg SCV115A kommer også med en innebygd UV-beskyttelse. Dette hindrer at solen påvirker vinen. Vinkjøleskapet er plassert i energiklasse A, derfor bruker det ikke mye energi i løpet av et år.

Støysvakt vinkjøleskap i rustfritt stål 

Smeg SCV115AMed Smeg SCV115A får man et vinkjøleskap som er produsert i et stilrent og elegant design. Modellen er laget i rustfritt stål – noe som gir et enkelt utseende og som passer godt inn i de fleste rommene i hjemmet.

Smeg SCV115A har et forholdsvis lavt støynivå på 42 dB. Dette betyr at modellen ikke forstyrrer mye under bruk. Til sammenligning har en normal samtale et lydnivå på 60 dB.

I tillegg til dette kommer Smeg SCV115A med en automatisk avrimingsfunksjon. På den måten slipper man å måtte sørge for å avrime kjøleskapet da det sørger for dette selv når det er behov for det.

Smeg SCV115A måler 185,0 cm (h), 60,0 cm (b) og 65,0 cm (d).

Fordeler med Smeg SCV115A:
To kjølesoner
Kapasitet på 368 liter
Automatisk avrimingsfunksjon
Innebygd UV-beskyttelse
Innebygd LED-lys og seks hyller


Caso CS628 WineSafe 18 INCaso CS628 WineSafe 18 IN

.
Slik som alle andre produkter fra tyske Caso er det også gjort mye ut av design og utseende med CS628 WineSafe 18 IN. Det er et skap som er laget for å kjøle ned opp til 18 vinflasker. Dette vinkjøleskapet skiller seg ut fra de andre modellene i artikkelen fordi det er en liten og smart innbyggingsmodell som kan integreres i den eksisterende kjøkkeninnredningen. Det kan gi en flott utstillingseffekt på kjøkkenet, ikke minst i kraft av det innebygde lyset som kan skrus av og på etter ønske og behov.

Caso CS628 WineSafe 18 IN er lite, men godt utstyrt

Det er enkelt å få plass til Caso CS628 WineSafe 18 IN som har et mål på bare 45 centimeter i høyden og er dimensjonert etter vanlig kjøkkenstandard med en bredde på 59 centimeter og en dybde på 55,5 centimeter. Det betyr at modellen kan bygges inn hvor som helst i et standardkjøkken, både som et dekorativt og praktisk element.

Likevel er det snakk om et fullt utstyrt vinkjøleskap her, med både UV-beskyttelse i glassdøren og ekte trehyller som gir vibrasjonsbeskyttelse til de dyre flaskene. Trehyllene kan også trekkes ut og ruller fint på kuleleie. Det er også innebygd ventilasjon slik at temperaturen er lik overalt. Temperaturen setter du elektronisk i intervallet 5-22 grader, og du kan alltid avlese den på det tydelige LED-panelet.

Caso CS628 WineSafe 18 IN bruker i gjennomsnitt bare 127 kWh per år, og det gir en flott A-klassifisering i energimerkingen. Det lave strømforbruker har Caso oppnådd ved å bruke isolert dobbelt sikkerhetsglass i døren og en energieffektiv kompressor, som også bare har et støynivå på 39 dB(A) – et uvanlig stille vinkjøleskap i drift.

Brukerne er godt tilfredse med Caso CS628 WineSafe 18 IN

Om man leser litt på nettet om hva brukerne mener om CS628 WineSafe 18 IN, gir de i gjennomsnitt 4 av 5 stjerner til produktet. Generelt er brukerne godt fornøyde og roser blant annet designet, den enkle monteringen og den støysvake driften.

Fordeler med Caso CS628 WineSafe 18 IN:
Flott design til innbygging
Dobbelt sikkerhetsglass med UV-filter
Trehyller på kuleleie
Bred temperaturintervall og tydelig display
Innebygd ventilasjon
Lavt energiforbruk
Lavt støynivå


Vestfrost FZ414WVestfrost FZ414W vinkøleskab

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

.
Er du den heldige eieren av en større vinsamling, er FZ414W fra danske Vestfrost et svært godt bud på et perfekt vinskap. Det er ikke et av de billigste vinkjøleskapene på markedet, men på den andre siden får du et vinkjøleskap som oppfyller alle ekspertanbefalingene. Skapet har en kapasitet på 414 liter og gir plass til en stor samling på opp til 197 standardvinflasker. Vestfrost FZ414W kan i tillegg låses, noe som er lurt fordi vinsamlinger ofte representerer store verdier.

Optimale forhold for vinen med Vestfrost FX414W

Selve inndelingen av skapet er gjort med trehyller som både er dekorative og ikke minst vibrasjonsdempende. Det er best for vinen, som dessuten også blir beskyttet mot solens nedbrytende stråler ved hjelp av tonet glassrute med innebygd UV-filter. Den dekorative og praktiske innebygde belysningen er konstruert med LED-teknologi som heller ikke skader vinen. Det blir sørget for optimale forhold med både ventilert kjøling og aktivt kullfilter til luftrensing i skapet.

Temperaturen kan du stille inn trinnløst mellom 5 og 22 grader. Til langtidsoppbevaring bør du sikte etter 12 grader som er den optimale temperaturen for alle vintyper. Skapet byr også på to separate kjølesoner med individuell innstilling slik at du kan bruke den ene sonen til flasker som må være serveringsklare, eksempelvis på 16-19 grader for rødvin, alt etter hva dine personlige preferanser er.

Vestfrost FZ414W får toppkarakter av brukerneVestfrost FZ414W

Hvis man ser nærmere på brukernes anmeldelser av dette vinkjøleskapet rundt omkring på nettet er det nesten bare toppkarakterer å finne for Vestfrost FZ414W. Brukerne trekker frem flere ulike fordeler som grunnlag for de gode vurderingene: For eksempel er skuffefunksjonen på hyllene slik at man kan trekke dem ut et pluss for mange, men også det lave strømforbruket med A+-merket er et populært element.

Det er litt delte meninger om designet, noe som alltid vil være en smakssak. De fleste er storfornøyde med den moderne looken i svart og aluminium, kombinert med den valgfri kjølige LED-belysningen i bakgrunnen. I tillegg kan Vestfrost FZ414W også bygges inn i veggen eller et skapsystem.

Fordeler med Vestfrost FZ414W:
Stort og rommelig, plass til 197 flasker
Trehyller, 7 stk uttrekkbare
Tonet glass med UV-filter
LED-bakgrunnslys i hele skapets høyde
Lavenergiskap A+
To temperatursoner
Ventilert kjøling med aktivt kullfilter


Caso WineMaster 24

✅ 3.9 av 5 stjerner basert på brukeranmeldelser hos Skousen.no 
✅ 4 av 5 stjerner basert på brukeranmeldelser hos WhiteAway.com

Caso WineMaster 24

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

 

Caso WineMaster 24 er ikke blitt inkludert i noen offisielle eksperttester, men er til gjengjeld blitt anmeldt av forbrukere hos de to forhandlerne Skousen.no og WhiteAway.com. Her har vinkjøleskapet fått gode anmeldelser da brukerne har gitt modellen henholdsvis 3,9 av 5 stjerner og 4 av 5 stjerner.

I anmeldelsene sine skriver brukerne at de spesielt er fornøyde med at Caso WineMaster 24 er en god vinkjøler med masse plass. Til gjengjeld er det et par brukere som skriver at

Caso WineMaster 24 ikke avkjøler så mye som de hadde håpet på.

Fint vinkjøleskap med gode funksjoner, ifølge forbrukerne 

Ifølge forbrukerne hos de to forhandlerne WhiteAway.com og Skousen.no så er Caso WineMaster 24 et godt vinkjøleskap. Eksempelvis skriver en bruker at Caso WineMaster 24 er et «herlig og flott vinkjøleskap».

Dette er blant annet på grunn av modellens temperatursoner som gir brukeren mulighet til å kjøle ned vinen på den måten man ønsker. Én av brukerne forklarer også at kjøleskapet kommer i et «fantastisk design» slik at det passer inn i de ulike rommene i hjemmet.

Selv om brukerne generelt sett er fornøyde med Caso WineMaster 24 så er det enkelte som ikke er like fornøyde med kapasiteten. De mener nemlig at det ikke er plass til 24 flasker.

Vinkjøleskap med stor kapasitet og to temperatursoner 

Caso WineMaster 24 har en kapasitet på opptil 24 flasker og kommer med to temperatursoner. Det betyr at den øverste og nederste sonen kan stilles inn på hver sin temperatur på mellom 5 og opptil 22 grader. Den nederste sonen kan imidlertid aldri ha en lavere temperatur enn den øverste.

Vinkjøleskapet kommer i tillegg med et hvitt LED-display. På dette displayet er det mulig å holde øye med om temperaturen er riktig stilt inn. Dersom den ikke er riktig kan man endre den her.

Caso WineMaster 24 er plassert i energiklasse A. Det betyr at modellen ikke bruker mye energi i løpet av et år, noe som er en fordel både for forbrukeren og for miljøet. Lydnivået ligger på 39 dB, derfor bråker ikke kjøleskapet mye under bruk. Til sammenligning har en normal samtale et lydnivå på 60 dB.

Modell med innebygd ventilator, isolerende herdet glass og flyttbare trehyller

Caso WineMaster 24Med Caso WineMaster 24 får man et vinkjøleskap som er utstyrt med flere praktiske egenskaper. Kjøleskapet kommer blant annet med en innebygd ventilator som sørger for at kulden blir fordelt på best mulig måte. Dette sikrer at temperaturen holder seg stabil. I tillegg kommer Caso WineMaster 24 med isolerende herdet glass som beskytter mot UV-stråler som igjen beskytter vinen.

Sist, men ikke minst, er modellen utstyrt med flyttbare trehyller på kulelagre. Dette gjør det enklere å rengjøre Caso WineMaster 24 når det er behov for det. Kjøleskapet kommer også med innvendig belysning.

Caso WineMaster 24 måler 87,5 cm (h), 39,5 cm (b) og 54,5 cm (d).

Fordeler med Caso WineMaster 24:
Lydnivå på 39 dB
Isolerende herdet glass
Energiklasse A
To temperatursoner
Innebygd ventilator


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.


Caso CS670 WineComfort 180

✅ 5 av 5 stjerner i brukeranmeldelser hos den danske forhandleren KitchenOne.dk 
✅ 4.3 av 5 stjerner i brukeranmeldelser hos den danske forhandleren WhiteAway.com 

✅ 4.1 av 5 stjerner i brukeranmeldelser hos den danske forhandleren Coop.dk 

Caso CS670 WineComfort 180

 

Caso CS670 WineComfort 180 er ikke blitt inkludert i noen offisielle eksperttester, men er til gjengjeld en populær modell blant forbrukerne. 

Vinkjøleskapet er nemlig blitt testet og anmeldt av brukerne hos de tre danske forhandlerne KitchenOne.dk, WhiteAway.com og Coop.dk. Her har vinkjøleskapet fått henholdsvis 5 av 5 stjerner, 4,3 av 5 stjerner og 4,1 av 5 stjerner.

Ved kjøp av Caso CS670 WineComfort 180 bør man være oppmerksom på at modellen ikke kan brukes til innbygging. Den må i stedet stå fritt med luft på begge sider.

Flott og funksjonelt vinkjøleskap ifølge forbrukerne

Ifølge forbrukerne hos de tre danske forhandlerne er Caso CS670 WineComfort 180 et «supert vinkjøleskap» som er «perfekt til oppbevaring av vin i flere temperaturer». Brukerne mener at vinkjøleskapet er «funksjonelt, støysvakt og har en flott finish».

En annen bruker fremhever også at Caso CS670 WineComfort 180 «fungerer perfekt», mens det også er både «raskt og effektivt».

Noen av brukerne mener imidlertid at kapasiteten ikke helt tilsvarer det som er oppgitt. Samtidig synes de også at innredningen «kunne være litt bedre».

Stort vinkjøleskap med et stilrent design

Med Caso CS670 WineComfort 180 får man et stilrent vinkjøleskap i rustfritt stål med uttakbare hyller av lyst tre. Vinkjøleskapet har en kapasitet på 180 flasker vin og er designet med to individuelle temperatursoner. 

Begge temperatursonene har plass til hele 90 flasker vin til sammen. De kan stilles inn til å holde en temperatur på mellom 5 grader og 22 grader. Det gjør at man kan justere de to sonene til å holde hver sin temperatur hvis det er bruk for det.

Innstillingene gjøres via det brukervennlige touch-displayet. På dette displayet kan man også justere LED-belysningen som slår seg på automatisk når man åpner døren.

Praktisk vinkjøleskap

Caso CS670 WineComfort 180 2Caso CS670 WineComfort 180 kommer med en motoreffekt på 150 Watt og en aktiv ventilator som sørger for at temperaturen holdes konstant og jevn. Den nederste sonen kan imidlertid aldri få en lavere temperatur enn den øverste sonen.

I tillegg til dette så er kjøleskapsdøren laget av et UV-glass med 2 lag som beskytter vinens aroma mot sollys. På den måten bevarer vinen både smak og aroma på best mulig måte. Kjøleskapet har også et lavt lydnivå på 42 dB og en lav vibrasjon. Til sammenligning har en normal samtale et lydnivå på 60 dB.

Sist, men ikke minst er Caso CS670 WineComfort 180 plassert i energiklasse C. Dette er ikke den beste energiklassen på markedet, men vinkjøleskapet bruker allikevel ikke mye energi i løpet av et år.

Caso CS670 WineComfort 180 måler 186 cm (h), 60 cm (b) og 67,5 cm (d).

Fordeler ved Caso CS670 WineComfort 180:
Stor kapasitet
UV-glass med 2 lag
To temperatursoner
Lavt lydnivå
Touch-display


Liebherr Wkb 4212-20 001

✅ Brukerfavoritt 

Liebherr Wkb 4212-20 001

 

Liebherr Wkb 4212-20 001 er ikke blitt testet av ekspertpaneler, men her er det i stedet snakk om en modell som er populær blant brukerne. Modellen fremheves for mange ting, og i anmeldelsene skriver brukerne at det her er snakk om et veldig bra vinkjøleskap.

Legg merke til at Liebherr Wkb 4212-20 001 er et frittstående vinkjøleskap som skal stå fritt og ha luft rundt sidene – i tillegg til at vinkjøleskap kun er beregnet til oppbevaring av vin, ikke matvarer.

God størrelse

Liebherr Wkb 4212-20 001 hører verken til blant de laveste eller høyeste vinkjøleskapene. Modellen har en høyde på 165 cm. pluss at den er litt dypere enn de fleste andre modeller på 75 cm. Størrelsen gjør at Liebherr Wkb 4212-20 001 kan romme en del flasker vin.

Makskapasiteten ligger på 200 flasker vin (målt etter standard 0,75 liter Bordeaux-flaske-mål) hvis man stabler vinflaskene oppå hverandre. Det finnes 6 trehyller som vinen kan plasseres på.

Til tross for størrelsen ligger Liebherr Wkb 4212-20 001 i en flott energiklasse mot den gode enden av skalaen. Her er det snakk om energiklasse A på en skala som går fra A+++ til G, så A er et godt valg. Liebherr Wkb 4212-20 001 er utstyrt med én enkelt temperatursone, noe som fortrinnsvis gjør modellen ideell til oppbevaring av én type vin (for eksempel kun rødvin eller kun hvitvin).

Sirkulerende luftkjøling

For å kunne holde en stabil og jevn temperatur har Liebherr Wkb 4212-20 001 en sirkulerende luftkjøling som sørger for at alle hyllene har samme lave temperatur. Man kan se temperaturen tydelig på det utvendige displayet, og den kan stilles inn til mellom 5 og 20 grader.

Displayet er et elektronisk LCD-display med en brukervennlig meny som styres via touch. Menyen guider forbrukeren til enkelt å kunne finne ut av hvordan man bruker modellen. Fuktighetskontrollen styres også herfra.

I tillegg til dette er Liebherr Wkb 4212-20 001 utstyrt med sikkerhetsglass som sørger for UV-beskyttelse til vinflaskene – samt et FreshAir-filter. Dette filteret filtrerer luften slik at oppbevaringsforholdene for vinen blir så bra mulig og ikke påvirkes av ytre omgivelser. Liebherr Wkb 4212-20 001 har også innvendig belysning i tillegg til at døren er vendbar.

Liebherr Wkb 4212-20 001 kommer i en flott sort farge med sotet glass for bedre beskyttelse og et mer strømlinjet design.

Flott og effektivt ifølge brukerne

Brukerne forklarer ar de er veldig fornøyd med Liebherr Wkb 4212-20 001. Modellen oppfyller kravene til brukerne og lever opp til forventningene deres. Det første som legges merke til er modellens flotte design som gjør Liebherr Wkb 4212-20 001 til et flott møbel som ikke stikker seg ut – selv om det her er snakk om en frittstående modell.

Her er det imidlertid ikke snakk om en billig modell, men brukerne sier også at man får mye for pengene og at modellen er verdt de ekstra kronene. Brukerne fremhever at Liebherr Wkb 4212-20 001 er et effektivt vinkjøleskap som både er stillegående og holder en jevn temperatur. Brukerne legger også merke til at denne modellen er godt oppbygd og godt innredet.

Liebherr Wkb 4212-20 001 måler 165,0 cm (h), 60,0 cm (b) og 73,9 cm (d).

Fordeler ved Liebherr Wkb 4212-20 001: 
Kapasitet på maksimum 200 flasker vin
6 trehyller og innvendig belysning
Modell med sirkulerende luftkjøling
Betjening via LCD-display med touch
FreshAir-filter


Caso CS662 WineMaster Touch 66Caso CS662 WineMaster Touch 66 vinskab

 

Tyske Caso har spesialisert seg i hvitevarer der det blant annet er fokusert litt ekstra på designet. Slik som mange andre produkter fra Caso er CS662 WineMaster Touch 66 i stilrent design med glatte, svarte flater og rustfritt stål. Blant de lekre detaljene finner du blant annet berøringsskjerm med tydelig display for hver av de to temperatursonene. På tross av det flotte designet er dette vinkjøleskapet relativt billig.

CS662 WineMaster Touch 66 er også ekslusiv inni

Det gjennomførte designet fortsetter også innvendig i denne Caso-modellen, der hyllene er laget i tre. Det ser eksklusivt ut, men har også en praktisk funksjon: Fordi tre er et relativt mykt, tar det opp vibrasjoner fra miljøet rundt, noe som beskytter de dyrebare dråpene bedre. Det er plass til 66 flasker i Bordeaux-størrelse, og de blir diskré opplyst av LED-belysningen. Hyllene kan du trekke ut individuelt, og de glir lett på integrerte kuleleier. Hvis du har noen ekstra store flasker eller andre drikkevarer som tar mye plass, kan du enkelt ta ut en eller fler av hyllene.

Skapet er bygd med to temperatursoner som har hver sig termostat og tilhørende berøringsinnstilling som kan settes på mellom 5 og 22 grader. Det er også særskilte ventilatorer for hver sone som sikrer en jevn fordeling av temperaturen. Skapsdøren har et tolags sikkerhetsglass med innebygd filter som filtrerer ultrafiolette solstråler som kan skade vin under langtidsoppbevaring.

Skapet er kun laget til bruk som frittstående vinkjøleskap, og utmerker seg med en flott A-merking i energiklasse. Det betyr i praksis et gjennomsnittsforbruk på bare 153 kWh i året. Lynivået er målt til 41 dB(A) som gjør denne modellen til en av de mest stillegående i artikkelen her.

Positive erfaringer fra brukerne

Om man undersøker nettet for brukernes reelle erfaringer med Caso CS662 WineMaster Touch 66, er det generelle svært flotte anmeldelser og karakterer som blir delt. Det er spesielt designet og den lydsvake driften som får positive kommentarer, sammen med skapets evne til å holde en stabil temperatur. Slik som alle andre vinkjøleskap er flaskekapasiteten opplyst som et absolutt maksimum, og flere brukere mener at kapasiteten nok mer er på rundt 60 flasker.

Fordeler ved Caso CS662 WineMaster Touch 66:
Eksklusivt design med plass til 66 flasker
To kjølesoner med separate vifter
Touchpanel og digital avlesing
Innebygd LED-lys
Uttrekkbare trehyller med kuleleie
Lavt støynivå og strømforbruk
Tolags sikkerhetsglass med UV-filter
Ekstra stort temperaturområde


Caso WineDuett Touch 21

✅ 4.4 av 5 stjerner basert på brukeranmeldelser hos Skousen.no 
✅ 4.3 av 5 stjerner basert på brukeranmeldelser hos WhiteAway.com
 

Caso WineDuett Touch 21

Caso WineDuett Touch 21 er ikke blitt inkludert i noen offisielle eksperttester, men er til gjengjeld en favoritt hos brukerne. Vinkjøleskapet har nemlig fått gode anmeldelser hos de to forhandlerne Skousen.no og WhiteAway.com som har gitt modellen henholdsvis 4,4 av 5 stjerner og 4,3 av 5 stjerner.

Dette har modellen blant annet fordi brukerne mener at Caso WineDuett Touch 21 er et praktisk og kompakt vinkjølerskap. Det er imidlertid én bruker som nevner at det ikke er optimalt at viften kjører hele tiden.

Lite og smart vinkjøleskap i et flott design, ifølge brukerne 

Caso WineDuett Touch 21 er ifølge brukerne et godt kjøp dersom man vil ha et vinkjøleskap hjemme.

For eksempel skriver en bruker at Caso WineDuett Touch 21 er et lite og smart vinkjøleskap som kommer i et flott design. Flere brukere nevner at designet er flott og fint, og at det er en fordel da modellen skal stå framme i hjemmet.

En annen bruker forklarer i tillegg at Caso WineDuett Touch 21 er enkel å betjene og ikke tar stor plass, slik at man raskt kan komme i gang med å bruke vinkjøleskapet når det er innkjøpt. Temperaturen i skapet sies å alltid være riktig, samt at det er plass til både rødvin og hvitvin samtidig.

Selv om brukerne generelt er fornøyd med Caso WineDuett Touch 21 så sier enkelte at det er noen typer flasker det ikke er plass til, og at skapet gi fra seg en liten lyd.

Vinkjøleskap med plass til 21 flasker og to temperatursoner

Med Caso WineDuett Touch 21 får man et vinkjøleskap som er inndelt i to soner. Disse to sonene kan stilles inn på hver sin temperatur dersom man ønsker det. Det vil si at den øverste sonen kan stilles inn fra 7 grader og opptil 18 grader, og den nederste sonen kan stilles inn fra 10 grader og opptil 18 grader.

Caso WineDuett Touch 21 gir deg mulighet til å oppbevare tilsammen 21 vinflasker. Den øverste delen kan romme seks flasker, mens den nederste delen kan romme 15 vinflasker.Vinkjøleskapet er plassert i energiklasse B – noe som ikke er det beste på markedet.

Til gjengjeld ligger modellens lydnivå kun på 45 dB, derfor bråker det ikke mye under bruk. Til sammenligning har en normal samtale et lydnivå på 60 dB.

Elegant modell i rustfritt stål med LED-display 

Caso WineDuett Touch 21Caso WineDuett Touch 21 er produsert med en ramme i rustfritt stål i døren samt et glassvindu slik at man alltid kan se de ulike flaskene inne i skapet. Selve designet er elegant og stilrent slik at modellen vil passe inn i de fleste hjem.

I tillegg kommer Caso WineDuett Touch 21 med et LED-display hvor man har mulighet til å overvåke temperaturen i de to temperatursonene. Døren kommer i tillegg med et UV-filter som sørger for at vinen er beskyttet på best mulig måte.

Det er i tillegg enkelt å rengjøre modellen når det er behov for det – takket være de flyttbare stålhyllene. Dersom man ønsker å skaffe seg en oversikt over flaskene i kjøleskapet så kan man skru på en innvendig LED-belysning.

Caso WineDuett Touch 21 måler 80,5 cm (h), 34,5 cm (b) og 51,0 cm (d).

Fordeler med Caso WineDuett Touch 21:
LED-display og UV-filter
To temperatursoner
Kapasitet på 21 flasker
Flyttbare stålhyller
Lavt lydnivå på 45 dB


Vestfrost W 38Vestfrost W 38 vinkøleskab

Til en vinsamling som er litt mindre, opp til 38 flasker, er W 38 fra Vestfrost et godt alternativ til både kort- og langtidsoppbevaring av vin. Kjøleskapet er konstruert som en innbyggingsmodell med ventilasjon i bunnen slik at den uten problemer kan monteres under en bordplate, for eksempel under en bardisk. Det stilrene designet gjør at det også fint kan brukes frittstående.

Todelt oppbygging gjør Vestfrost W 38 god på flere områder

Som det eneste av de vinskapene vi har sett på, er Vestfrost W 38 konstruert som et dobbeltskap med dobbeltdør. Hver skapsdel har selvfølgelig særskilt temperaturregulering som kan stilles inn i området rundt 5-18 grader. Innstilling, regulering og avlesing er 100% elektronisk. Oppdelingen gjør at det er nok å åpne døren til den ene avdelingen, noe som også hjelper med å spare på strømforbruket. Todelingen er en strålende mulighet for eksempelvis å ha langtidslagrede flasker i den ene halvdelen ved optimale 12 grader, og den andre delen kan brukes til drikkeklar vin, som kan være tempererte til ca. 18 grader og klare til skjenking rett fra kjøleskapet.

Hver del er utstyrt med seks hyller med dekorativ forkant i lyst edeltre som gir et svært eksklusivt utseende kombinert med den svarte finishen. Dørene har tonet glass for å dempe innstråling av dagslys og skadelige UV-stråler. Toningen er dog ganske lett, så du kan beundre innholde uten problemer, og det er også lett å avlese temperaturene på de røde LED-displayene.

Som noe uvanlig er kompressoren i Vestfrost W 38 vibrasjonsdempet, og det er en av grunnene til at prisen ligger litt over gjennomsnittet. Vibrasjonsdempingen har ingenting med støynivået å gjøre, for det ligger ganske gjennomsnittlig på 45 dB(A). Vibrasjonsdempingen skal sikre at de dyre vinene ikke blir rystet. Selv små, konstante vibrasjoner kan være skadelige for vinen når den lagres over lang tid.

Brukerne gir Vestfrost W 38 god karakterVestfrost W 38

De anmeldelsene vi har funner er uten unntak svært positive. I gjennomsnitt får modellen 4 av 5 stjerner, og får også rosende kommentarer med seg. Her blir det blant annet nevnt at skapet er lett å installere og innstille, og i praksis er designet like flott som produktbildene indikerer.

Utvalgte funksjoner hos Vestfrost W 38:
Smart dobbeltskap med to dører
Tonet glass med UV-filter
Flott skandinavisk design
Elektronisk innstilling og regulering
Tydelige røde LED-display
Vibrasjonsdempet kompressor


Bosch KSW 38940

✅ Brukerfavoritt

Bosch KSW 38940 

Bosch KSW 38940 er ikke blitt inkludert i eksperttester hvor ekspertpaneler har testet og vurdert modellene på ulike parametere. Bosch KSW 38940 er allikevel en klar brukerfavoritt hvor brukerne gjør det tydelig i anmeldelsene at det her er snakk om et veldig bra vinkjøleskap.

Legg merke til at Bosch KSW 38940 er et frittstående vinkjøleskap som også kan integreres i innredningen. Vinkjøleskap er kun beregnet til oppbevaring av vin – ikke matvarer.

Stor modell

Med en høyde på nesten 2 meter hører Bosch KSW 38940 til blant de store vinkjøleskapene. Høyden gjør at Bosch KSW 38940 er et veldig romslig kjøleskap som kan oppbevare hele 197 flasker på én gang (flasker i standardstørrelse som 0,75 liter Bordeaux-flasker). Det er veldig mye.

For at man skal få mest mulig ut av modellens kapasitet er Bosch KSW 38940 utstyrt med 2 forskjellige temperaturinnstillinger – som gjør at man kan ha ulike temperaturer i forskjellige seksjoner av skapet. I praksis betyr dette at man kan oppbevare én type vin i den ene temperatursonen (for eksempel rødvin) og en annen type i den andre sonen (som for eksempel hvitvin).

Selv om Bosch KSW 38940 er et stort vinkjøleskap ligger det fremdeles i en noenlunde fornuftig energiklasse – nemlig B. Denne skalaen går fra A+++ til G, så her er det snakk om en klasse som ligger i midten av skalaen.

Flott modell med elektronisk temperaturstyring

Man styrer de 2 temperatursonene via en elektronisk temperaturstyring. Det betyr at man får en mer nøyaktig temperatur. Beskyttelse av vin er et nøkkelord for Bosch KSW 38940, for denne modellen er også utstyrt med UV-beskyttende glass som hindrer de skadende strålene i å komme inn.

Her er også snakk om et veldig flott vinkjøleskap i aluminium med en glassdør. Glassdøren gjør at man kan se rett inn i vinkjøleskapet. Her vil man kunne se 6 vinhyller av tre som både er justerbare og kan tas ut. Det gjør at man også kan få plass til flasker som har en annen fasong enn standard-flaskene. Oversiktligheten blir enda bedre med den innvendige LED-belysningen som har et mykt og klart lys.

Bosch KSW 38940 er utstyrt med en ventilator som regulerer temperaturen og sørger for en dynamisk kjøling. I tillegg er Bosch KSW 38940 utstyrt med et filter som sikrer et best mulig klima, og en dørlås slik at den kjølige luften ikke slipper ut. Man kan stille inn temperaturen i Bosch KSW 38940 til mellom 5 og 22 grader – som gjør at man vil kunne oppbevare all slags vin i denne modellen.

Flott design og temperaturstabil ifølge brukerne

Noe av det første brukerne legger merke til ved Bosch KSW 38940 er modellens stilfulle ytre. De skryter av designet og fremhever at det her er snakk om en veldig stilig modell som vil passe godt inn i et hjem hvor det er fokus på design. I tillegg til dette legger brukerne også merke til at Bosch KSW 38940 har veldig gode og velfungerende temperatursoner som fungerer godt i praksis – slik at man for eksempel kan oppbevare én type vin på toppen og en annen type i bunnen av vinkjøleskapet.

Brukerne legger også merke til at temperaturen holdes stabil. Dette er en modell som stort sett ikke utsettes for vibrasjoner – noe som fremmer forholdene for vinene. Brukerne nevner ikke mange ulemper ved Bosch KSW 38940, men det nevnes at prisen er litt høy og at det i praksis ikke er plass til så mange vinflasker i modellen som det er beskrevet.

En bruker skriver at modellen virker overfylt med mer enn 70 flasker, men 70 flasker er også veldig mange.

Bosch KSW 38940 måler 186,5 cm (h), 60,0 cm (b) og 66,0 cm (d).

Fordeler ved Bosch KSW 38940:
Kapasitet på 197 flasker
Flott og stilfull modell i aluminium
2 temperatursoner
Høy beskyttelse via elektronisk temperaturstyring og UV-beskyttende glass
6 vinhyller av tre


Små tips til kjøp og bruk av vinkjøleskapvinknkøleskab guide

Først og fremst må du selvsagt finne ut hvor mange flasker det må være plass til i vinkjøleskapet ditt. Prisen avhenger for det meste av kapasiteten, så det er ingen grunn til å skaffe et kjøleskap som er alt for stort. Om du først og fremst skal bruke det til langtidsoppbevaring kan du dessuten spare penger på å gå etter modeller som bare har en temperatursone.

De fleste vinkjøleskapene har UV-filter i glassdøren, og dette bør også være et minstekrav. Om det skal være helt optimalt, bør du velge en modell med vibrasjonsdemping, enten i form av trehyller eller vibrasjonsdempet kompressor. Her er det likevel marginalene i vinoppbevaringen som blir jobbet på, og det trenger ikke nødvendigvis være det avgjørende i valget ditt.

Det samme gjelder for aktiv filtrering av luften i vinskapet. På den andre siden er det klart at viktigheten i marginalene stiger i takt med verdien av den vinen du skal lagre. Hvis det er snakk om svært dyr vin kan et låsbart kjøleskap eventuelt også være en fordel.

Hvis du er interessert i generelle råd om vin, har den danske siden Fyensk.dk skrevet en liten artikkel der de gir 8 gode råd til hvordan du får med ut av vinen din. Du kan lese den her.

Den danske avisen Jyllands Posten har en underside som heter Guide.dk, og her er det en artikkel der de forteller litt om noen av fordelene ved å oppbevare vin i et vinkjøleskap. Artikkelen kan du se her.

Andre små marginaler

Det samme gjelder for aktiv filtrering av luften i vinskapet. På den andre siden er det klart at viktigheten i marginalene stiger i takt med verdien av den vinen du skal lagre. Hvis det er snakk om svært dyr vin kan et låsbart kjøleskap eventuelt også være en fordel.

Det er litt forskjell på strømforbruk og støynivå på de ulike modellene, men det er vanligvis ikke forskjeller som er så markante at de bør være avgjørende for valget ditt. De mest strømsparende modellene koster typisk mer ved kjøp, og det kommer til å gå noen år før en eventuell strømbesparing er tjent opp, om man sammenligner med merprisen ved innkjøp.

Den ideelle temperaturen

Den ideelle temperaturen

Til langtidsoppbevaring av vin anbefaler ekspertene en temperatur på rundt 12 grader, uansett vintype. Situasjonen er selvsagt litt annerledes når det kommer til drikketemperatur. Søt hvitvin er best å drikke når den er helt kjølig ved 5-6 grader, og tørr hvitvin er best ved 7-10 grader.

Mer gjennomsnittlig hvitvin, rosévin og veldig lett rødvin kan passende bli servert ved 11-13 grader, mens drikketemperaturen for rødvin ellers blir anbefalt i intervallet 16-19 grader.

Hvis du har et vinkjøleskap med to temperatursoner kan du for eksempel reservere den ene sonen til langtidsoppbevaring, mens du har den andre til å temperere de vinflaskene du har tenkt å drikke den kommende tiden.

Mer informasjon om vin og lagring

Hvis du vil lese mer om vin og temperaturer, har den danske avisen Politiken skrevet en artikkel som gjennomgår de optimale vanntemperaturene vil forskjellige vintyper. Du kan lese artikkelen her.

Klikk.no har laget en artikkel om vinlagring som du kan lese her. De har pratet med Arnie Stahlheim som forklarer litt om lagring og hvordan vin utvikler seg. Han anbefaler blant annet å drikke opp dyr vin med en gang om man ikke har riktige lagringsfohrold.

Vinmonolopet har mange lærerike innlegg om mat og drikke på nettsidene deres, og her finner du en oversikt over artiklene deres som handler om vin, hvis du har lyst til å lære litt mer om de edle dråpene.

Nettsiden godtdrikke.net er også en god kilde til informasjon om alkohol og gode tips og triks. På bloggen blir det presentert ukentlige øl- og vintyper i tillegg til nyheter og informasjon om produksjon, merker og servering. Mannen bak Godt Drikke, Vidar Pedersen, har skrevet et innlegg om oppbevaring av vin som du kan lese her.


Dekanter din vin, og gjør den enda bedre

Når du er opptatt av vinskap, er det en sterk indikasjon på at du går litt mer opp i vinopplevelsen enn den gjennomsnittlige nordmann. Vintemperaturen er en viktig faktor, hvis vinen virkelig skal komme til sin rett.

Men oksygen spiller også en stor rolle i optimaliseringen, ihvertfall for visse viner. Hvis du bruker et stort glass, heller opp vinen i god tid og beveger på den, er det et utmerket alternativ til dekantering, men å helle over på karaffel kan ofte være den rette veien å gå.

Det er spesielt veldig unge og forseglede viner som kan ha nytte av ekstra oksygen i form av dekantering. Er du i tvil, kan du prøve å smake på vinen, rett etter at den er fylt opp. Hvis du ikke synes spekteret av smaker er optimalt, kan dekantering sannsynligvis forbedre smaken.

Mange viner tilsettes også litt svovel for å bremse ned gjæringsprosessen, og svovel kan i noen tilfeller smakes, hvis vinen drikkes rett fra flasken. Her kan dekantering også være å foretrekke, slik at svovelen har tid til å fordampe.

Å dekantere vin er også et religionsspørsmål

Om en vin skal dekanteres eller ikke, med tanke på oksygen, er faktisk litt av en smakssak. Setter du pris på en litt skarp og frisk smak av ung vin, og ikke har noe imot tanninen, er det faktisk best å unngå dekantering. Elsker du en rund og myk smak, vil dekantering av yngre viner ofte være å foretrekke.

Dekantering og oksygen forbindes av de fleste med røde viner, men hvite viner kan også ha godt av dekantering, og hvorfor skulle de egentlig ikke det? Prinsippene og prosessene er akkurat de samme.

Les eventuelt også denne artikkelen på nettstedet til vinspesialisten Engelstad, om hvordan du dekanterer vin.

Få en fin karaffel

En god vin fortjener å presenteres ordentlig, og det finnes mange gode karafler der ute. Form og stil er helt opp til deg, men signalene må gjerne være riktig. Noen av gjestene dine kan få ideen om, at årsaken til karaffelserveringen, er at du har helt over fra en billig kartongvin, og det vil selvfølgelig bli forsterket, hvis vinen serveres i en billig standard karaffel fra Ikea.vinkaraffel

Men det skal også nevnes i denne sammenheng, at kartongvin ikke trenger å være dårlig vin. Slik var det kanskje en gang, men i dag kan du få gode og relativt dyre viner på kartong. Her er karaffelen under alle omstendigheter et must, men det handler mer om presentasjon enn dekantering.

Hvis gjestene er like interessert i vin som deg selv, er karaffel også et perfekt verktøy for blindsmakning. Ofte pakkes flasken inn i tinnfolie eller lignende, men flaskens form avslører fortsatt en del. Karaffelen er til gjengjeld helt nøytral, slik at ingen kan ta en snarvei her.

Dekantering er også en måte å sortere ut bunnfallet

Selv om dekantering for de fleste handler om å få vin oksygenert og åpnet opp, er det også en måte å luke ut bunnfallet, som kan oppstå i større eller mindre grad, avhengig av vinen. Er formålet oksygenering, vendes flasken bare på hodet over karaffelen, og øvelsen kan gjentas flere ganger om nødvendig. Målet er å oppnå så stor overflate som mulig, slik at vinen raskt kommer i kontakt med atmosfærisk oksygen.

For å skille bunnfallet, er prosedyren selvfølgelig helt annerledes. Det er ganske umulig å forutsi, om det danner seg bunnfall i en gitt flaske, for det avhenger helt av håndteringen underveis. Med to flasker med samme vin og årgang kan være forskjellige. Eventuelt bunnfall oppdages best med belysning bakfra. Med et stearinlys er stemningen på topp, men en lommelykt er også utmerket, og kanskje mer praktisk. Er det mye bunnfall, skal flasken stå oppreist noen timer, slik at det kan falle til bunnen. Av samme grunn må du selvfølgelig huske å sjekke i god tid før vinen må bli servert.

Etter noen timer, vil det meste av bunnfallet ha samlet seg opp i bunnen av flasken, og det er her det helst bør være. Det virvles lett opp ved selv den minste bevegelse, så du må behandle flasken varsomt. Den vanskeligste delen er nok å få ut proppen. Unngå den klassiske korketrekkeren, og velg i stedet en modell som kan trekke ut korken forsiktig uten risting. Er du uheldig, bør flasken stå en halvtime før neste trinn.

Hell vinen forsiktig over i karaffelen. Det er best hvis det gjøres i en glidende bevegelse, men det er en av disiplinene som krever litt øvelse. La eventuelt den siste desiliteren være igjen i flasken. Det er litt bortkastet, men heller det, enn at resten av vinen blir litt uappetittlig.

Slik avkalker du din vinkaraffel

Mange av de fine karaflene har imidlertid ofte en ganske smal hals, som kompliserer rengjøring. Spesielt bunnen kan være et problem, siden det med tiden kan samle seg kalk.  Kalk er ikke et problem i seg selv, men til slutt tar den fargen fra rødvinen. Serverer du rødvin går det sannsynligvis enda, men det røde skjæret gjør seg ikke like bra hvis karaffelen også skal brukes til gjennomsiktige viner som hvitvin.

Oppdager du det røde skjæret, er løsningen ganske enkel. Fyll litt eddik i bunnen av karaffelen, fylle med vann og la den stå i noen dager. Eddik oppløser kalken, og dermed det røde skjæret. Husk å skyll grundig før du tar karaffelen i bruk igjen.

Vinglasset er siste ledd i opplevelses-kjeden

Når du har investert i en god flaske vin, ha den på kjølen i vinskapet, og dekanter og filtrer den før gjestenes ankomst. Det er nesten synd å bryte den fine kjeden med servering i en plastkopp eller et billig ballong-glass á la samfunnshuset.

De fleste kjennere er enige om at en god vin skal serveres i et krystallglass med en fornuftig størrelse, og gjerne tulipanformet, så vinen spennende dufter ikke spres for alle vinder, men i stedet ledes til dine nesebor i høyest mulig konsentrasjon. Det skal gjerne være krystall, fordi krystalloverflater er en anelse ru. Det hjelper til å frigjøre vinens duft, som tross alt er en stor del av opplevelsen ved et godt glass vin.

Siden duften er viktig, må det selvfølgelig være et duftnøytralt glass, før vinen helles opp. Mange har for uvane å oppbevare glassene i skapet med åpningen vendt nedover. Ofte vil hyllematerialet avgi forskjellige gasser, som samles i glasset og kan gi en avsmak.

Oppbevar derfor i stedet glassene i normal oppreist stilling. Det samles ikke støv i dem, hvis de er i et lukket skap. Uansett hvordan du oppbevarer dem, kan du gi dem en rask skylling med varmt vann og tørk med en ren oppvaskklut. Det tar bare et øyeblikk, og så er du ihvertfall sikker på, at det verken er støv eller avsmak tilbake.

Beveg på vinen, og hold riktig på glasset

Når glasset gjerne skal være stort, henger det sammen med at du lettere får en stor overflate. Det gir både optimal oksygenering og mobilisering av duften. Prosessen fremmes, hvis du beveger vinen rundt i glasset, før du tar den opp til nesen og nyter duften. Det store glasset hjelper også til med, at det ikke helles opp i tide og utide. Glasset skal ikke fylles for mye, bare til stedet hvor det er bredest.Vinglas

Husk også at vinglasset skal holdes i stammen. Det ser litt mer elegant ut, men også har noen åpenbare praktiske fordeler: først av alt, holder vinen bedre den optimale serveringstemperaturen. Det er litt bortkastet å ha temperert vinen etter alle kunstens regler, hvis en varm hånd hever temperaturen flere grader i løpet av få minutter. Varmen vil også frigjøre alkohol raskere, dermed vil den komme frem og gjøre den fine smaken mer utydelig, noe som selvfølgelig var hele poenget ved å investere i en god flaske.

Holder du glasset i stammen, er det også lettere å bevege vinen riktig. Du slipper også fettede fingre på glasset. Det ser ikke pent ut, og reduserer også muligheten til å nyte fargen på de dyre dråpene.

Du kan lese mer om hvilke glass du bør velge til vinen og hvorfor i denne artikkelen fra tv2.no.


Hva slags vinkjøleskap skal jeg kjøpe?

Hva slags vinkjøleskap skal jeg kjøpeWhich.co.uk forklarer at man bør investere i et vinkjøleskap som er spesialdesignet til å gi vinen de beste oppbevaringsforholdene dersom man er seriøs når det gjelder vin.

Which.co.uk skriver at det vil være en god idé å investere i et vinkjøleskap dersom man i praksis er en person som velger vinene sine nøye og prøver mange forskjellige typer.

Stor forskjell på priser

Det finnes mange forskjellige slags vinkjøleskap og vin-oppbevaringsmuligheter på markedet, og først og fremst bør man vurdere prisen. Which.co.uk forklarer at spennvidden når det gjelder priser for vinkjøleskap er utrolig stor, men at det finnes noe for ethvert budsjett.

Which.co.uk anbefaler at man skaffer seg et vinkjøleskap som passer til prisen på vinsamlingen man har – altså en dyr modell hvis man har dyr vin, og en mer prisvennlig modell dersom man har billigere vin.

Ekspertene forklarer at man ofte må betale mer for vinkjøleskap med stor kapasitet – samt for modeller som har flere funksjoner.

Forskjell på modellene

Which.co.uk forteller at man kan få de billigste vinkjøleskapene helt ned til et par hundre kroner. Disse modellene vil ofte kun ha én enkelt temperaturinnstilling med en makskapasitet på 10 flasker. De prisvennlige modellene er ofte frittstående.

Hvis man betaler litt mer kan man få vinkjøleskap med UV-beskyttet glass som kan romme opptil 40 flasker vin. Disse modellene vil som regel være frittstående og ha kun én temperaturinnstilling.

De mellomdyre vinkjøleskapene til et par tusen kroner kan ofte romme 50 flasker eller mer. Her kan man også få innebygde modeller, men mange vil være frittstående. Disse modellene har flere funksjoner som for eksempel UV-beskyttet glass, men også anti-vibrasjonsfunksjoner slik at vinen ikke ristes. Enkelte modeller vil også ha mulighet for 2 forskjellige temperaturer.

De dyreste modellene kan koste mange tusen kroner, være innebygde og romme langt mer enn 100 flasker. Disse modellene vil gi brukeren mulighet til å stille inn forskjellige temperaturer – i tillegg til at de har flere funksjoner som bidrar til å sikre så gode vinforhold som mulig. Disse modellene har ofte UV-beskyttet glass og anti-vibrasjonsfunksjoner samt mulighet for opptil 3 forskjellige temperatursoner.

Legg også merke til at vinkjøleskap varierer en del i bredden. De smale modellene er ikke mer enn ca. 15 centimeter brede, mens de brede modellene kan ligge på opptil 70 centimeter. Ifølge Which.co.uk ligger gjennomsnittet på ca. 60 centimeter. 

4 viktige faktorer man bør vurdere før kjøp

Which.co.uk forteller at det finnes 4 faktorer som er avgjørende for kjøp av vinkjøleskap.

Mengde vin: Hvor mye vin planlegger man å ha til oppbevaring?

Plassering: Hvor skal vinkjøleskapet plasseres? Hvilken type skal jeg kjøpe?

Temperaturinnstillinger/soner: Har jeg bruk for en modell med 1 eller 2 temperaturinnstillinger?

Funksjoner: Hvilke funksjoner er nyttige å ha på et vinkjøleskap?

Mengde vin

Hvis man holder på å samle en hel kolleksjon av vin bør man kjøpe en modell med en kapasitet som er 25-50% større enn antall viner man har på nåværende tidspunkt.

Hvis man er vant til å servere vinene innen en måned eller 2 etter kjøp så vil den store utskiftningen bety at man ikke trenger et vinkjøleskap med en så stor kapasitet.

Ofte vil modeller med 50 flasker være mer enn nok til de flestes behov. De største modellene kan romme over 150 flasker, men legg merke til at dette er makskapasiteten. I praksis vil det ofte være snakk om færre flasker.

Plassering

Det finnes flere forskjellige slags vinkjøleskap som hver passer til sin plassering:

Candy-CCV-1420-GL-vinkjøleskab

Frittstående vinkjøleskap

De frittstående vinkjøleskapene har ofte det største utvalget og er som regel billigere enn de andre variantene. Den frittstående modellen har den fordelen at den kan plasseres overalt i hjemmet. Man kan lett kjøpe en stor modell da denne typen ikke har bestemte mål den må overholde.

Selv om man kjøper et frittstående vinkjøleskap som i prinsippet kan plasseres overalt så anbefaler Which.co.uk at man setter modellen et sted hvor temperaturen er så konstant som mulig – hvor det verken blir for varmt eller for kaldt.

Innebygd vinkjøleskap

Caso CS628 WineSafe 18 IN

Det innebygde vinkjøleskapet har den fordelen at det ser flott og strømlinjet ut på kjøkkenet da vinkjøleskapet passer inn i kjøkkenets design og faktisk er bygd inn i det. De innebygde variantene er ofte litt dyrere enn de frittstående modellene, og ettersom de har veldig spesifikke mål vil det være begrenset hvor mange flasker vin de kan romme.

Hvis man har en voksende vin-kolleksjon vil nok ikke denne typen være det mest ideelle valget.

Bord-vinkjøleskapBord-vinkjøleskap

Det finnes også mindre vinkjøleskap som kan plasseres på kjøkkenbenken. Her er kapasiteten selvfølgelig begrenset, og det vil ofte ikke være plass til mer enn 12 flasker vin i denne varianten. Til gjengjeld er den plassbesparende og ideell til den forbrukeren som ikke har så mye plass til oppbevaring av vin.

Temperaturinnstillinger/soner

Which.co.uk forklarer at man også bør vurdere om man har behov for en modell med 2 temperaturinnstillinger eller kan nøye seg med kun 1.

Modeller med kun 1 temperaturinnstilling eller temperatursone er billigere enn modeller med 2, og hvis man bare oppbevarer 1 type vin (for eksempel kun rødvin eller kun hvitvin) så er modeller med 1 temperatursone mer enn nok.

Modeller med 2 temperatursoner er fordelaktige til den forbrukeren som oppbevarer 2 typer vin i vinkjøleskapet sitt (for eksempel både rødvin og hvitvin). De 2-sonede modellene er dyrere enn de 1-sonede, men til gjengjeld får man også større fleksibilitet da man kan ha én seksjon til en type vin og en annen seksjon til den andre typen.

Enkelte modeller kommer med hele 3 temperatursoner, og dette reflekteres også i prisen. Med et 3-sonet vinkjøleskap kan man for eksempel ha 1 seksjon til både rød- og hvitvin samt 1 seksjon hvor man plasserer vinflaskene som snart skal serveres.

Funksjoner

Vinkjøleskap i forskjellige prisklasser kommer med ulike funksjoner. Her guider Which.co.uk forbrukeren til hva de forskjellige funksjonene kan, og hva man skal vurdere om man har bruk for:

UV-beskyttende glass 
Denne typen glass beskytter vinflaskene mot UV-lysets skadende effekt. Dette glasset sitter i døren – og en modell med UV-beskyttende glass er ekstra lur å ha hvis man ikke kan sette vinkjøleskapet et mørkt sted.

Fuktighetskontroll 
Lav luftfuktighet kan tørke ut vinkorken og gjøre at luft kommer inn i flasken – dette kan ødelegge vinen. Et vinkjøleskap med fuktighetskontroll gjør at man selv bestemmer hvor mye fukt som skal være rundt vinflaskene.

Anti-vibrasjonssystem 
Enkelte modeller har anti-vibrasjonssystemer som minimerer små vibrasjoner og støy. Hvis man er en dedikert vinentusiast kan det være en god idé å investere i en modell med dette systemet da det også kan oppstå en negativ påvirkning på vinens farge, smak og tekstur hvis den utsettes for vibrasjoner over lengre tid.

Luftfilter 
Enkelte vinkjøleskap kommer også med et luftfilter som filtrerer luften som kommer inn i vinkjøleskapet. Det beskytter vinen mot eventuelle lukter som kan påvirke den. Luftfiltre kan også motvirke opphopning av støv.

Digitalt display 
Man kan få vinkjøleskap med både digitalt display og touch – det vil få modellen til å se mer strømlinjet ut i tillegg til at det gjør det litt lettere å bruke vinkjøleskapet. Man kan også få modeller som kan kommunisere med telefonen slik at man alltid kan kontrollere temperaturen.

Dørlås 
En lås på døren holder vinen trygg og temperaturen stabil slik at barn, dyr eller uhell ikke får døren til å gå opp.

Innvendig belysning
De fleste modeller kommer med innvendig LED-belysning som gir bedre oversikt.

Vendbar dør 
I likhet med vanlige kjøleskap kommer enkelte modeller med vendbare dører slik at man kan tilpasse modellen til plassen og utformingen av hjemmet.

Temperaturalarm
Modeller med temperaturalarm sier ifra hvis døren er åpen for lenge eller om temperaturen endrer seg.

Justerbare hyller 
Enkelte modeller har hyller som er laget etter standardmål. Andre modeller har justerbare hyller som både kan justeres i høyden og bredden. Man bør velge en justerbar modell dersom man oppbevarer mange vinflasker i vinkjøleskapet som ikke passer til en standardform (som for eksempel champagne eller magnum).

Forskjeller på vinkjøleskap og vinskap

Which.co.uk forklarer at det finnes flere muligheter når man skal finne et sted å oppbevare vinene sine – det finnes nemlig både vinkjøleskap og vinskap.

Forskjellen på de to er at et vinkjøleskap er et oppbevaringssted med en lavere temperatur (rundt 7-19 grader) som sikrer best mulig forhold for vin. Enkelte modeller kommer med 2 temperaturinnstillinger – noen kommer også med 3 – og de litt dyrere modellene har forskjellige funksjoner som fremmer forholdene for vinen.

Which.co.uk anbefaler at man fortrinnsvis bruker vinkjøleskap til vin som skal oppbevares i kortere perioder da forholdene i et vinkjøleskap aldri vil være de beste til modning av vin.

Hvis man vil ha et oppbevaringssted som er velfungerende til langtidsoppbevaring anbefaler Which.co.uk at man heller skaffer seg et vinskap. De er designet til dette formålet og holder en temperatur på 13 grader – som er den mest ideelle temperaturen. De fleste vinskap har kun 1 temperaturinnstilling, men det trengs imidlertid ikke mer enn det. Vinskap har ofte avanserte temperaturinnstillinger som holder styr på luftfuktigheten, vibrasjoner og lys.

Et vinskap har ofte større kapasitet enn et vinkjøleskap, men den største forskjellen ligger i prisen da vinskap har en tendens til å være mye dyrere enn vinkjøleskap. Derfor egner de seg også bedre til spesielt interesserte vinentusiaster.


Derfor er vin bra for deg

vinLengre ned i artikkelen har vi skrevet et avsnitt om myter om vin, men at vin faktisk er sunt er ingen myte. Forskere og vitenskapen har lenge vært i stand til å vurdere hvilke helsefremmende egenskaper vinen har. Basert på ekspertenes kunnskap i artikler fra den svenske avisen Expressen, samt det danske treningsmagasinet Aktivtraening.dk, guider vi deg her til de mest fremtredende grunnene til at vin er bra for deg og helsen din: 

Drikk vin med måte

Først og fremst skal det slås fast at ekspertenes anbefaling av vin ikke er ensbetydende med at man bare kan drikke i vei. Man bør nøye seg med et glass i ny og ne – og ikke overdrive Helsedirektoratets råd om alkoholinntak.

Vin forbedrer hjernefunksjonen

Studier viser at vin påvirker hukommelsen positivt – spesielt hos eldre mennesker. Et moderat inntak av vin kan være med på å redusere risikoen for å utvikle Alzheimers og andre demensrelaterte sykdommer.

Vin passer på øynene

Vin er med på å hemme veksten av blodkar i øynene. Det høres umiddelbart mer skadelig ut enn gunstig, men av og til kan det forekomme overdreven vekst av blodkar som vil ha en negativ effekt på synet.

Vin styrker immunforsvaret

Vin inneholder mye antioksidanter som er bra for kroppen. Antioksidanter hjelper til med å beskytte cellene. Dette er kjemiske stoffer som fungerer ved at de motvirker oksidasjon i kroppen. Studier viser også at det er en sammenheng mellom vininntak og redusert risiko for å utvikle magesår og kreft i magen.

Vin er cellefornyende

Ettersom vin inneholder mye antioksidanter og anti-inflammatoriske stoffer kan den hjelpe til med å fornye cellene. Det samme gjelder sjokolade og blåbær.

Vin gir færre hull i tennene

Studier viser at stoffer i vin motvirker karies som ellers fører til dårligere levevilkår i munnen – i tillegg til at det sliter på tennene og emaljen.

Vin gjør hjertet sterkere

Vin er spesielt sunt for hjertet da det hjelper til med å redusere risikoen for blodpropp. Det er spesielt rødvin som har denne effekten da stoffet resveratrol finnes i skallet på røde druer og fungerer beskyttende for blodårene. Moderat vininntak gjør også at produksjonen av det gode kolesterolet HDL økes i kroppen – dette beskytter hjertet mot hjerte-karsykdommer.

Vin gjør huden finere

I tillegg til at vin er cellefornyende sørger resveratrol også for å hemme veksten av bakterier som kan forårsake akne.


Sannheter og myter om vin

Det finnes utrolig mange forskjellige typer vin, og vin drikkes over hele verden. Vin er også en gammel drikk som det etterhvert har kommet mange myter og historier om som ikke er helt sanne. Basert på informasjon fra Goodhousekeeping.com og Politiken.dk avsanner vi her noen myter om vin, og påpeker hvilke påstander som faktisk er sanne.

ChampagneMyte: Champagne er vin med bobler

Vin med bobler kalles musserende vin. Vin med få bobler kaldes perlevin, og Champagne er en helt annen type som stammer fra et bestemt område nord i Frankrike, nemlig Champagne-distriktet. Ikke alle drikker fra dette området har bobler – det produceres også en stor mengde hvitvin, rosévin og rødvin uten bobler.

Myte: Vin blir bedre med alderen

vinIfølge ekspertene er dette en av de tøffeste mytene om vin, for det er kun noen få vintyper som blir bedre ved lang lagringstid. Enkelte vintyper er imidlertid designet til å ligge i noen år da de skiller seg ut fra vanlig vin – disse typene er også ofte en del dyrere.

Man bør drikke den vanlige vinen i løpet av et par måneder for å få den beste opplevelsen.

Sant: Yndlingsvinen din vil nok være Chardonnay

Chardonnay-vinen er den mest populære vinen – så det sannsynlig at det er nettopp denne typen du liker best. Den nest mest populære vinen er Cabernet Sauvignon, og deretter kommer Pinot Grigio, Merlot og Pinot Noir.

vinMyte: Vin skal åpnes lenge før den skal drikkes

Det blir minimal kontakt mellom vin og oksygen når flasken åpnes, og det utgjør heller ikke en stor forskjell på smaken eller kvaliteten. Man kan i stedet helle vinen over i en karaffel hvor det er større mulighet for lufting. Det medfører at vinen åpner seg og avgir mer aroma og smak.

Sant: Vin er sunt

Som tidligere nevnt har vin flere helsefremmende funksjoner – blant annet at det utvider blodårene og øker blodomløpet til hjernen. Undersøkelser viser også at moderate vindrikkere har mindre risiko for å utvikle fedme og kreft.

Myte: Sørvendte skråninger gir de beste vinene

Mange vinmarker er plassert slik at de vender mot sør, men det kommer også mange gode viner fra skråninger som vender østover. Grunnen til at vindyrking foregår i skråninger er at jorden dreneres slik at vinplantenes røtter ikke står i våt jord for lenge av gangen. Ikke all vindyrking foregår i skråninger, men på flat jord brukes det ofte grus som har en spesiell evne til å drenere bort vann.Liggende oppbevaring er best

Sant: Liggende oppbevaring er best

Når man oppbevarer vin i liggende tilstand ligger vinen opp mot korken. Dette sørger for at vinen ikke tørker ut.

Myte: Vin med høyere alkoholprosent er bedre

Ekspertene forklarer at det i høy grad er sammenhengen mellom balanse, intensitet og kompleksitet som gjør en vin god – ikke alkoholprosenten. For mye alkohol kan gi vinen en spritaktig smak som føles brennende.

Det skal imidlertid nevnes at god vin fremstilles av modne druer, og en moden drue vil ha mer sukker i seg enn en umoden drue. En høy konsentrasjon av sukker fører også til høyere alkoholinnhold, så på den måten vil en god vin ofte ha en høyere alkoholprosent – men dette er ikke en avgjørende faktor.


Gode oppskrifter med vin

I tillegg til å drikke vinen kan man også bruke den på mange ulike måter når man lager mat. Her har vi samlet et par gode oppskrifter hvor vin brukes som en av ingrediensene:

Coq au Vin 

coq au vinIngredienser: 
– 1 høne eller stor kylling (ca. 2 ¼ kilo)
– 125 gram baconterninger
– 25 gram smør
– 0,5 liter rødvin
– 20 perleløk, skrellet
– 250 gram sjampinjonger
– 3 desiliter kyllingbuljong
– 2 små fedd hvitløk, halverte
– 0,5 desiliter timianblad, friske
– 1 desiliter bladpersille
– 2 laurbærblad
– 2 ss. hvetemel
– ½ ts. salt
– Nykvernet pepper
– 25 gram kaldt smør, i terninger
– 2 desiliter bladpersille, grovhakket
– 320 gram ris

Slik gjør du: 
1. Start med å rense høna/kyllingen og del den i 8-10 stykker.
2. Ta en gryte, og la baconterningene steke i et par minutter. Ta de deretter ut av gryten.
3. Ha smøret i gryten og brun perleløken og sjampinjongen i et par minutter. Ta deretter blandingen ut av gryten.
4. Legg høne-/kyllingstykkene i gryten og la de brunes i et par minutter. Dryss mel over og snu de.
5. Tilsett perleløk, bacon, sjampinjong, buljong, krydder og vin.
6. La massen småkoke ved svak varme i 35 minutter under lokk. Høna/kyllingen er ferdig når den er mør.
7. Ta deretter høna/kyllingen og grønnsakene ut av gryten og legg de på et fat. Deretter skal skyen kokes til den tykner. Server med ris.

Kilde: Arla.dk 

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignonIngredienser: 
– 1,6 kilo oksekjøtt i terninger
– 2 flasker billig rødvin
– 3 store gulerøtter, hakket i grove stykker
– 2 løk, opphakket
– 3 laurbærblad
– 1 ss. hvetemel
– 1 ss. tomatpure
– 2 ss. olje
– Et par kvister timian
– Smør
– 300 gram bacon
– 500 gram perleløk, skrellet
– 400 gram sjampinjong
– Persille, hakket

Slik gjør du: 
1. Start med å marinere oksekjøttet i en skål med laurbærblad, timian, vin og pepper. Dekk til bollen og la den stå i kjøleskapet over natten.
2. Sett ovnen på 200 grader og ta krydderet av kjøttet. Behold vinen.
3. Hell halvparten av oljen i en stekepanne, brun kjøttet i oljen litt av gangen. Legg deretter det brunede kjøttet til side.
4. Når alt kjøttet er brunet helles litt av vinen i pannen. La det småkoke.
5. Varm opp resten av oljen i en stor kasserolle, og stek gulerøtter og løk til de får farge. Tilsett mel og tomatpure. Deretter tilsettes kjøttet og vinen fra pannen samt resten av vinen og krydderet.
6. La det putre. Sett deretter gryten i ovnen i 2 timer. Kjøttet er ferdig når det er mørt.
7. Server med stekte baconterninger, perleløk og sjampinjong (som stekes i en stekepanne ved siden av). Strø hakket persille over retten rett før den skal serveres.

Kilde: Bbcgoodfood.com

Hvitvinskylling 

HvitvinskyllingIngredienser: 
– 8 skinnfrie kyllinglår
– 325 gram sjalottløk
– 25 gram smør
– 4 kvister timian, friske
– 3,5 desiliter hvitvin, gjerne av den tørre typen
– 1 desiliter matfløte, 10%
– 1 ss. hvetemel
– 1,5 ts. grovt salt
– Nykvernet pepper
– 50 gram baconterninger, sprøstekte
– 1 desiliter kruspersille, hakket
– 500 gram pasta, fersk

Slik gjør du: 
1. Start med å skrelle løk og sauter de i en sauterpanne ved høy varme sammen med smøret – men ikke la de brunes.
2. Stek kyllingen 2 minutter på hver side i en annen panne. Tilsett løken og gi de 1 minutt lenger.
3. Tilsett timian, salt, pepper og vin. La blandingen koke ved svak varme i 1 time under lokk.
4. Når det er 5 minutter igjen skal matfløte og mel røres sammen og tilsettes kyllingen.
Server med fersk pasta og pynt med baconterninger og kruspersille.

Kilde: Arla.dk

Rødvinssaus

RødvinssausIngredienser:
– 300 gram vindruer, blå eller grønne
– 3,5 desiliter rødvin, gjerne av den halvtørre typen
– 0,5 liter hvit saus
– 0,5 desiliter vin, gjerne av den halvtørre typen
– ¾ ts. rørsukker
– 1 ts. grovt salt
– Nykvernet pepper
– Sukkerkulør

Slik gjør du: 
1. Start med å dele druene i to. Hell de i en tykkbunnet gryte sammen med 3,5 desiliter rødvin.
2. Kok massen ved høy varme i 5 minutter uten lokk.
3. Skill vindruene fra væsken.
4. Tilsett hvit saus, 0,5 desiliter rødvin, salt, pepper og sukkerkulør. La det koke.
5. Server sammen med for eksempel andelår, bakt rødløk og aspargespoteter.

Kilde: Arla.dk

Brownies med vin 

BrowniesIngredienser: 
– 100 gram mørk sjokolade
– 150 gram usaltet smør
– 200 gram sukker
– 1 stort egg
– 1 eggeplomme
– 100 milliliter rødvin
– 50 gram kakaopulver
– 100 gram hvetemel
– En klype malt muskatnøtt
– ¼ ts. kanel
– ¼ ts. ingefær

Slik gjør du: 
1. Start med å varme opp ovnen til 180 grader. Kle en bakeform på 20 cm x 20 cm med bakepapir.
2. Smelt sjokoladen i en mikrobølgeovn eller i et vannbad.
3. Bland mel og kakaopulver sammen med krydderet og litt salt, og sett blandingen til side.
4. Rør sukker og smør sammen med en håndmikser til konsistensen er luftig. Tilsett deretter egg og eggeplomme.
5. Hell den smeltede sjokoladen i sukkerblandingen sammen med vin- og melblandingen. Bland godt med håndmikseren.
6. Hell deigen over i kakeformen og stek kaken i 15 minutter til den er fast. Den kan godt være litt bløt i midten – det setter seg når kaken avkjøles.

Kilde: Bbcgoodfood.com


FAQ – Ofte stilte spørsmål 

Hvilke vinskap har fått de beste anmeldelsene?

Caso WineDuett Touch 21, Caso WineMaster 24 og Smeg SCV115A

Hva er den optimale temperaturen å langtidslagre vin i?

Når det kommer til langtidslagring av vin anbefaler ekspertene en temperatur på rundt 12 grader. Dette gjelder alle typer vin.

Hva er den optimale drikketemperaturen?

Drikketemperaturen på vin er en vitenskap i seg selv. Vanligvis sier man at svært søte hvitviner drikkes best ved en temperatur på ca. 5-6 grader, mens de tørreste hvitvinene gjør seg best ved 7-10 grader. Når man kommer til de mer gjennomsnittlige hvitvinene, roseviner og veldig lett rødvin så kan det passe å servere de ved 11-13 grader. Til slutt anbefales det at drikketemperaturen på rødvin generelt sett ligger på rundt 16-19 grader.


Gjennomgang av testkilder

Brukeranmeldelser

Denne artikkelen om vinkjøleskap er basert på anmeldelser og tester fra både ekspertkilder og forbrukere. I og med at det ikke finnes offisielle eksperttester av alle modellene så har vi valgt å inkludere brukeranmeldelser fra forskjellige danske forhandlere. På den måten kan man skaffe seg en oversikt over hvilke modeller som er forbrukernes favoritter, og hva de mener om de ulike modellene i forhold til hva slags fordeler og ulemper de har.

Vi har henvist til forhandlere som KitchenOne.dk, WhiteAway.com og Coop.dk. Hvis du ønsker å lese brukeranmeldelsene av de ulike vinkjøleskapene så finnes det linker til de anmeldelsene som er blitt inkludert i denne artikkelen nedenfor.

Du kan lese brukeranmeldelser av Caso CS670 WineComfort 180 hos KitchenOne.dk, WhiteAway.com og Coop.dk her.


Andre relevante tester og artikler

I forlengelse av artikkelen ovenfor så gir vi deg her også noen av våre andre artikler med testvinnende produkter.

Er du også på utkikk etter et vanlig kjøleskap så finner du her en rekke gode artikler om dette. 

Her kan du lese vår store generelle test av kjøleskap som inneholder en gjennomgang av markedets best vurderte modeller. 

Dersom du har bruk for et frittstående kjøleskap så hjelper vi deg også gjerne med gode artikler om dette.

Er det et bestemt merke du gjerne vil vite mer om så kan du gjerne gi deg i kast med vår rekke av produsent-spesifikke tester.

Her kan du lese vår Bosch kjøleskap test, vår Electrolux kjøleskap test og vår amerikanske kjøleskap test som alle inneholder testvinnende og toppscorende modeller. 

Et annet populært valg når det kommer til kjøleskap er de praktiske kjøleskapene med fryser som også kalles et kombiskap. Disse modellene er spesielt populære i mindre husstander og i hytter.

Til slutt vil vi gjerne fremheve våre artikler om frysere. Her kan du lese vår fryseboks test  som inneholder testvinnende og toppscorende modeller.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere