Gass- vs. vedfyrte pizzaovner: Forstå de viktigste forskjellene

SIST OPPDATERT: mai 23, 2023.
Vær oppmerksom på at året for artikkelen forteller deg når innholdet sist ble oppdatert og ikke nødvendigvis publiseringstiden for ulike produkttester..
featured image

Pizzaovner finnes i en rekke størrelser og stiler, med ulike fordeler og funksjoner, og de har blitt svært populære den siste tiden. Hvis du vurderer å skaffe deg en pizzaovn, er det viktig å velge en som passer til ditt behov. Har du for eksempel tenkt til å bruke den i hagen? Trenger du en stor ovn, slik at du kan lage mange pizzaer, eller har du kun behov for en liten bærbar ovn som du kan ta med på tur? I denne artikkelen vil vi gjennomgå de viktigste forskjellene mellom gass- og vedfyrte pizzaovner. Ved å forstå fordelene og ulempene med hver type ovn, blir det enklere for deg å velge den pizzaovnen som passer best for deg og din familie. 

Gassdrevne pizzaovner

Gassdrevne pizzaovner er et populært valg både for hjemmebruk og i næringslivet på grunn av deres praktiske og brukervennlige egenskaper. De er avhengig av naturgass eller propan for å varme opp ovnen, noe som gjør dem mer effektive sammenlignet med tradisjonelle vedfyrte ovner. Gassdrevne pizzaovner finnes i ulike størrelser og stiler, fra små modeller som kan plasseres på benkeplaten, til større frittstående enheter.

Slik fungerer gassdrevne pizzaovner

Gassdrevne pizzaovner bruker en gassbrenner til å varme opp ovnen, som vanligvis er plassert i bakkant av ovnen. Varmen distribueres deretter jevnt gjennom ovnen ved hjelp av baffler eller kanaler. Temperaturområdet for gassdrevne pizzaovner ligger vanligvis mellom 200 og 370 °C, og mange modeller er utstyrt med termostat eller digital temperaturkontroll for nøyaktig temperaturstyring.

Fordeler med å bruke en gassdrevet pizzaovn

 1. Praktisk – Gassdrevne pizzaovner er enkle å bruke og krever lite eller ingen forberedelsestid, noe som gjør dem ideelle for travle husholdninger eller kommersielle kjøkken.
 2. Kontroll over temperaturen – Gassdrevne pizzaovner gir presis temperaturkontroll, noe som gjør dem godt egnet til å lage ulike typer mat i tillegg til pizza.
 3. Kort tilberedningstid – Gassdrevne pizzaovner varmes opp raskt og tilbereder pizzaen raskere enn tradisjonelle vedfyrte ovner. Dette betyr at du kan tilberede flere pizzaer på kortere tid.

Ulemper ved å bruk en gassdrevet pizzaovn

 1. Begrenset smak: Gassdrevne pizzaovner produserer ikke den samme røkte, vedfyrte smaken som vedfyrt ovner. Dette kan resultere i pizzaer som mangler den karakteristiske smaken og aromaen som er assosiert med tradisjonell pizza.
 2. Krever gassrør: Gassdrevne pizzaovner krever en gassrørtilkobling for å fungere, noe som kanskje ikke er tilgjengelig på alle steder. Dette kan begrense bruken utendørs eller i områder der det ikke er tilgjengelig en gassrørtilkobling.
 3. Mindre tradisjonell: Gassdrevne pizzaovner er en relativt ny oppfinnelse og mangler den tradisjonelle appellen til vedfyrte ovner. Noen pizza-entusiaster hevder at gassovner ikke gir en autentisk pizzaopplevelse.

Vedfyrte pizzaovner

Vedfyrt pizzaovner er vanligvis laget av murstein eller stein og bruker ved som brensel. De brukes ofte i pizzeriaer, men har blitt stadig mer populære i hjemmekjøkken og til utendørs matlaging. Vedfyrt pizzaovner fungerer ved å varme opp ovnskammeret med ved, vanligvis hardtre som eik eller hickory. Varmen fra bålet absorberes av murstein- eller steinveggene, og skaper en jevn og høy varmekilde for steking av pizza.

Fordeler med å bruke en vedfyrt pizzaovn

 1. Unik smak: Den høye temperaturen og vedfyrt varmekilde skaper en unik røkt smak som ikke kan etterlignes av gassovner.
 2. Høy tilberedningstemperatur: Vedfyrt pizzaovner kan nå temperaturer opp til 480 grader celsius, noe som gir rask tilberedningstid og sprø skorper.
 3. Allsidige matlagingsmuligheter: I tillegg til pizza kan vedfyrt pizzaovner også brukes til å lage andre retter som ristede grønnsaker, kjøtt og brød.

Ulemper ved å bruke en vedfyrt pizzaovn

 1. Lengre tilberedningstid: Vedfyrt pizzaovner tar vanligvis lengre tid å varme opp sammenlignet med gassovner. Dette kan være en ulempe for de som ønsker å steke flere pizzaer raskt.
 2. Krever mer vedlikehold: Vedfyrt pizzaovner krever jevnlig rengjøring og vedlikehold for å holde dem i god stand. Dette kan være tidkrevende og kreve visse ferdigheter.
 3. Begrenset kontroll over temperatur: Mens vedfyrt pizzaovner kan nå høye temperaturer, kan det være utfordrende å kontrollere temperaturen nøyaktig. Dette kan gjøre det vanskelig å tilberede visse typer pizzaer eller andre matvarer som krever lavere temperaturer.

Sammenligning av gass- og vedfyrte pizzaovner

Når du skal velge mellom en gass- eller vedfyrt pizzaovn, er det flere faktorer å vurdere. Her er en sammenligning av de to typene pizzaovner:

 • Tilberedningstemperatur: Gassovner kan vanligvis nå temperaturer opp til 200 og 370 °C , mens vedfyrt pizzaovner kan nå temperaturer opp til 480 °C. Den høye varmen i vedfyrt ovn tillater rask steking og sprø skorpe.
 • Tilberedningstid: På grunn av den høye varmen i vedfyrt ovn kan pizzaer tilberedes på så lite som 60-90 sekunder. Gassovner bruker vanligvis litt lengre tid på selve stekingen, med en tilberedningstid som varierer fra 5-10 minutter.
 • Smak: Vedfyrt ovn gir en unik røkt smak som ikke kan etterlignes av gassovner. Imidlertid foretrekker noen mennesker den mer nøytrale smaken som gassovner gir.
 • Kontroll over temperatur: Gassovner gir presis kontroll over temperaturen, noe som gjør at pizzaen tilberedes jevnere. Vedfyrt ovn kan være mer utfordrende å kontrollere, da temperaturen varierer avhengig av bålet og ovnsdesignet.
 • Vedlikehold: Gassovner krever mindre vedlikehold enn vedfyrt ovn, da de ikke produserer like mye aske og sot. Vedfyrt ovn krever regelmessig rengjøring og vedlikehold for at den skal holde seg i god stand. 
 • Kostnad: Gassovner er generelt rimeligere å kjøpe og installere enn en vedfyrt ovn. Imidlertid kan driftskostnadene for en gassovn være høyere på lang sikt på grunn av gasskostnadene.

Til syvende og sist avhenger valget mellom en gass- eller vedfyrt pizzaovn av dine personlige preferanser, matlagingsbehov og budsjett. De som verdsetter den unike smaken og den høye varmen fra vedfyrt matlaging kan foretrekke en vedfyrt ovn, mens de som prioriterer bekvemmelighet og presisjon kan foretrekke en gassovn.

FAQ

Er vedfyrte pizzaovner vanskeligere å bruke enn gassdrevne ovner?
Vedfyrte pizzaovner kan være mer utfordrende å bruke enn gassdrevne ovner på grunn av behovet for å håndtere bålet og at man kontrollere temperaturen manuelt. Gjennom læring og erfaring kan de imidlertid bli like enkle å bruke som gassovner.
Hvilken type pizzaovn er best for hjemmebruk?
Dette avhenger av personlige preferanser og matlagingsbehov. Gassovner er generelt mer praktiske og krever mindre vedlikehold, noe som gjør dem til et populært valg for hjemmebruk. Imidlertid kan de som verdsetter den unike smaken og høye varmen fra vedfyring foretrekke en vedfyrte ovn.
Mens gassovner kan nå høye temperaturer på opptil 200 og 370 °C, kan de ikke matche den høye varmen som vedfyrte ovner produserer. Vedfyrte ovner kan nå opp til 480 °C.
Er vedfyrte ovner dyrere å bruke enn gassovner?
Gassovner kan være dyrere å bruke enn vedfyrte ovner på lang sikt, da kostnaden for gass kan være høyere enn kostnaden for ved. Imidlertid kan dette variere avhengig av prisene i ditt område.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme