Ovnsrengjøring på en enkel måte: Helt ren ovn med disse triksene

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

La oss innse det, å rengjøre ovnen er ikke den mest spennende oppgaven -men det er nødvendig for å holde kjøkkenet i toppform. Selv om det kan virke som en litt overveldende oppgave, kan du faktisk gjøre ovnen skinnende ren ved bruk av noen få enkle triks.

I denne artikkelen tar vi deg gjennom hva du skal gjøre for å rengjøre ulike typer vanlige ovner eller innbyggingsovner, fra innsiden til ovnsstativene. Vi går også gjennom hvordan du fjerner utfordrende fett og skitt. I tillegg deler vi noen tips om hvordan du rengjør ovnsglasset ditt, som ofte kan være en av de mest utfordrende delene av rengjøringsprosessen. Og for de som foretrekker naturlige rengjøringsmidler har vi en hjemmelaget DIY-oppskrift for rengjøring av ovnen med natron. Med disse tipsene og triksene vil ovnen din bli plettfri, skinnende og velduftende på kort tid.

Avhengig av behov og kjøkkendesign kan du undersøke ulike typer innbyggingsovner eller vanlige ovner, dersom du er på utkikk etter ny ovn. 


 Hvordan rengjøre ovnen med natron? 

Rengjøring av ovnen med natron er en populær og effektiv metode som ikke krever bruk av sterke kjemikalier. Her er en hjemmelaget DIY-oppskrift på hvordan du rengjør ovnen med natron:

 • Samle det du trenger: Du trenger gummihansker, natron, vann, en bolle, en sprayflaske, en svamp eller klut og en plast- eller silikonspatel.
 • Ta ut ristene: Ta ut ovnsristene og sett dem til side. Du kan rengjøre dem separat med samme metode.
 • Lag natronpastaen: I en liten bolle blander du 1/2 kopp natron med 3 ss vann for å lage en tykk pasta. Hvis pastaen er for tørr, tilsett litt mer vann til den har en smørbar konsistens.
 • Påfør natronpastaen: Bruk en slikkepott eller en hånd med hanske, og fordel natronpastaen på innsiden av ovnen, og pass på å dekke alle overflater, inkludert bunnen og sidene av ovnen.
 • La det sitte: La natronpastaen sitte på innsiden av ovnen i minst 12 timer eller over natten. Dette vil gi natronet tid til å bryte ned fett, mat og flekker som har samlet seg.
 • Tørk av ovnen: Etter at natronet har fått tid til å virke, bruk en fuktig svamp eller klut til å tørke av innsiden av ovnen. Du må kanskje bruke litt kraft for å fjerne gjenstridige flekker. Kommer du over tøffe flekker, kan du bruke plast- eller silikonspaden til å skrape dem forsiktig vekk.
 • Skyll og tørk: Når du har fjernet all natron, skyll svampen eller kluten og tørk av innsiden av ovnen med rent vann. Bruk en ren, tørr klut for å tørke bort eventuell gjenværende fuktighet.
 • Skift ut ovnsristene: Til slutt, når innsiden av ovnen er ren og tørr, setter du ovnsristene tilbake på plass.

Avslutningsvis er bruk av natron til å rengjøre ovnen en effektiv måte å bli kvitt vanskelige flekker og matrester. Denne metoden krever litt tålmodighet, men resultatene er verdt det, og ovnen vil både se bra ut og lukte godt. 

For å lære mer om hjemmelagde rengjøringsmetoder kan du sjekke ut en studie om miljøpåvirkning av rengjøringsmidler og lære hvordan enkle ingredienser som såpe, vann, natron, eddik, sitronsaft og en grov svamp for skrubbing kan dekke de fleste behov for rengjøring i hjemmet. 


Hvordan rengjøre ovnsrister? 

Ovnsrister kan samle opp mye skitt og fett over tid, noe som kan gjøre dem vanskelige å rengjøre. Her er noen trinn du kan følge for å rengjøre ovnsristene:

 • Ta ut ovnsristene: Ta ristene ut av ovnen og legg dem på et stort håndkle eller i et badekar.
 • Fyll badekaret med varmt vann: Hvis du bruker badekaret, fyll det med varmt vann til ristene er helt nedsenket. Du kan også bruke en stor vask eller en stor bøtte hvis du ikke har badekar.
 • Tilsett oppvaskmiddel: Tilsett en sjenerøs mengde oppvaskmiddel i vannet. Du kan også legge til en kopp natron for ekstra rengjøringskraft.
 • Bløtlegg ristene: La ristene trekke i minst 2-3 timer eller over natten. Jo lenger du legger dem i bløt, jo lettere blir det å fjerne skitt og fett.
 • Skrubb ristene: Etter at ristene er helt våte, bruk en ikke-slipende skrubbebørste eller svamp for å skrubbe bort smuss eller rester. Du må kanskje smøre bruke litt kraft for å fjerne vanskelige flekker.
 • Skyll og tørk: Skyll ristene grundig med rent vann for å fjerne eventuelle såpe- eller natronrester. Du kan også bruke en ren klut eller tørkepapir til å tørke dem ned. La ristene lufttørke helt eller bruk et rent håndkle til å tørke dem av.

Alternativt kan du også rengjøre ovnsrister med natronmetoden nevnt i forrige svar. Lag en natronpasta og påfør den på ristene, la dem stå i noen timer, skrubb deretter og skyll ristene med vann.

Her kan du sjekke ut seks alternative rengjøringsmidler for husarbeid, testet i labratorie. 


Hvordan rengjøre ovnsglass? 

Materialer som kreves

 • Bakepulver
 • Hvit eddik
 • Vann
 • Oppvasksåpe
 • Mikrofiberklut eller svamp
 • Plastskrape eller slikkepott
 • Hansker
 • Bøtte

Trinn 1: Forberedelse 

Før du starter rengjøringsprosessen, sørg for at ovnen er slått av og helt avkjølt. Fjern eventuelle rister eller stekebrett fra ovnen, og lag en rengjøringsløsning ved å blande natron og vann for å lage en pasta. Du kan også bruke oppvaskmiddel og varmt vann.

Trinn 2: Påfør rengjøringsløsningen 

Påfør rengjøringsløsningen på glassdøren til ovnen. Bruk en mikrofiberklut eller svamp til å gni pastaen over glassoverflaten. Pass på å dekke hele glassflaten, inkludert kanter og hjørner. La løsningen sitte i noen minutter slik at den kan trenge gjennom skitt og fett.

Trinn 3: Skrubb glasset

Bruk en plastskrape eller slikkepott, skrap forsiktig av vanskelig skitt eller fett fra glassoverflaten. Vær forsiktig så du ikke riper glasset med skrapen eller slikkepotten. Etter skraping, bruk en mikrofiberklut eller svamp for å skrubbe glassoverflaten grundig.

Trinn 4: Skyll glasset

Når du har skrubbet glassoverflaten, skyll den med varmt vann for å fjerne gjenværende rester eller rengjøringsmiddel. Du kan bruke en bøtte med vann eller en fuktig klut for å skylle glassoverflaten.

Trinn 5: Påfør hvit eddik 

Hvis du fortsatt kan se noen flekker eller skitt på glasset, kan du bruke hvit eddik for å fjerne det. Bland like deler hvit eddik og vann i en sprayflaske, og spray løsningen på glassoverflaten. La løsningen sitte i noen minutter, og tørk den deretter av med en mikrofiberklut eller svamp.

Her kan du lære mer om de funksjonelle egenskapene til eddik.

Trinn 6: Sluttskylling 

Skyll glassoverflaten igjen med varmt vann for å fjerne gjenværende rengjøringsløsning eller eddik. Bruk en ren mikrofiberklut til å tørke av glasset.

Tips å huske

 • Bruk alltid hansker når du rengjør ovnen for å beskytte hendene.
 • Ikke bruk skurende rengjøringsmidler, stålull eller skarpe gjenstander for å rengjøre glassoverflaten.
 • Unngå å spraye vann eller rengjøringsmiddel på ovnens kontrollpanel, da dette kan forårsake skade.

FAQ

Hva er den beste måten å rengjøre innsiden av en ovn?
Den beste måten å rengjøre innsiden av en ovn på er å lage en pasta av natron og vann, påføre den på innsiden av ovnen, la den stå i flere timer og deretter tørke det av med en klut. Du kan også bruke eddik, som desinfiserer og fjerner lukt, mens natroner løsner og fjerne skitt.
Kan eddik brukes for å rengjøre en skitten ovn?
Ja, eddik kan brukes for å rengjøre en skitten ovn. Eddik er et effektivt naturlig rengjøringsmiddel som kan bidra til å bryte ned fett og smuss, noe som gjør det lettere å tørke bort.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere