Hvordan fylle og tømme en oppvaskmaskin på riktig måte?

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Oppvaskmaskiner har blitt et essensielt husholdningsapparat. Det er vel kjent at disse maskinene gjør livet enklere når det gjelder å rengjøre den skitne oppvasken, men visste du at bruk av oppvaskmaskin kan spare opptil 150 000 L vann i året sammenlignet med å ta oppvasken for hånd? 

I følge Natural Resources Defense Council bruker du opptil 102 L vann per vask for hånd, og kun 11 L med en ENERGY STAR-klassifisert oppvaskmaskin. Mange gjør imidlertid en feil ved å fylle og tømme oppvaskmaskinen feil, noe som kan føre til dårligere rengjøring, bortkastet vann og vaskemiddel, og til og med skade på oppvasken og selve oppvaskmaskinen.

I denne artikkelen går vi gjennom riktig teknikk for å fylle og tømme en oppvaskmaskin, inkludert tips for å maksimere plassen, samt hva som aldri bør settes i oppvaskmaskinen. Ved å følge disse retningslinjene kan du både sikre deg at oppvaskmaskinen din kjører effektivt, men også at levetiden til oppvasken forlenges.

Merk: Du kan lære mer om forbrukernes oppvaskvaner ved å lese en studie om oppvaskatferd hos forbrukere i Storbritannia. I denne studien observerte man mengden vann og energi som ble brukt, tiden det tok og rengjøringsytelsen.


Hvordan fylle oppvaskmaskinen riktig?

Å fylle oppvaskmaskinen kan være en vanskelig oppgave. Det er ikke bare å kaste alt inn og trykke på start. For å få mest mulig ut av oppvaskmaskinen, og sørge for at all oppvask kommer skinnende rent ut, er det noen retningslinjer du bør følge:

  • Sorter tallerkener etter størrelse og type: plasser glass og kopper i ett område, tallerkener i et annet og andre kjøkkenredskaper i et tredje område. Dette vil sikre at all oppvask blir ordentlig rengjort, uten at sprayarmene blokkeres.
  • Utnytt de ulike rommene: Mange oppvaskmaskiner har ulike rom for ulike typer servise og kjøkkenredskaper. Bruk disse rommene for å sikre at hver gjenstand blir rengjort effektivt.
  • Skylling: Mens de fleste oppvaskmaskiner i dag har en matkvern, anbefales det likevel å skylle av eventuelle store matpartikler eller rusk før servise og bestikk settes i oppvaskmaskinen. Dette vil bidra til å sikre at oppvasken blir helt ren og det forhindrer tilstopping av oppvaskmaskinen.
  • Velg riktig vaskemiddel: Å velge riktig vaskemiddel er avgjørende for å få oppvasken din skinnende ren! Når du velger vaskemiddel bør se etter et som er spesielt utviklet for bruk i en oppvaskmaskin – disse produktene inneholder enzymer som hjelper til med å bryte ned proteiner for bedre rengjøringsevne. Se også etter vaskemidler merket med “fosfatfrie”  fordi de ikke frigjør fosfor i vannveier slik andre vaskemidler gjør. Sørg for å følge pakkens instruksjoner når du måler opp vaskemiddel; hvis det brukes for mye vaskemiddel vil det ikke skylles helt bort og etterlate rester på oppvasken.
  • Velg vaskesyklus i henhold til hvilken type oppvask du vasker: Hvis du vasker svært skitten oppvask med mye matrester, bør du velge en lengre syklus med høyere temperaturer -slik som “Heavy” eller “Pots & Pans”. For lett skitten oppvask, slik som glass eller porselen uten matrester, vil kortere sykluser ved lavere temperaturer gjøre jobben helt fint – prøv “Quick Wash” eller “Eco Wash” hvis tilgjengelig!

Husk at oppfylling av oppvask kan påvirkes av størrelsen på oppvaskmaskinen, da modeller av mindre størrelse eller benkeplate-modeller kun har plass til en mindre mengde oppvask. Slike modeller er likevel et praktisk valg for en husholdning på 2 personer.


Hvordan maksimere plassen i oppvaskmaskinen?

Enten du er vertskap for et middagsselskap eller bare er den som pleier å rydde opp etter middagen, er det viktig å få mest mulig ut av oppvaskmaskinen. Oppvaskmaskinen er et utrolig nyttig apparat, men hvis den ikke er satt opp på riktig måte, kan det hende du opplever at du ikke får plass til alt servise i ett lass. Heldigvis finnes det noen få enkle trinn du følge for å sikre at oppvaskmaskinen din fungerer med maksimal effektivitet og får mest mulig ut av hver last med oppvask. 

  • Sett oppvasken riktig inn: Det er viktig å plassere store gjenstander som gryter og panner på nederste rille, mens mindre gjenstander som tallerkener og kopper bør plasseres på den øverste rillen. Hvis mulig, plasser oppvasken slik at de ikke overlapper med hverandre og blokkerer sprayarmene fra å nå alle områder av oppvaskmaskinen. Dette vil sikre at hvert område i maskinen blir utnyttet effektivt.
  • Bruk de justerbare stativene: Mange oppvaskmaskiner har justerbare stativer som kan flyttes eller slås sammen for å få plass til større gjenstander. Benytt deg av disse funksjonene for å skape mer plass til oppvasken.
  • Bruk bestikkurven: Hvis du sliter med å få plass til kjøkkenredskaper i maskinens hovedrom bør du prøve å bruke bestikkurven -som de fleste modeller har inkludert i designet. Plasser store gjenstander som øser eller sleiver i denne kurven, slik at de ikke tar for mye plass andre steder i oppvaskmaskinen. I tillegg kan du bruke denne kurven til små gjenstander som skjeer eller spatler, for å spare plass på andre stativer.
  • Se etter lekkasjer eller om noe er tettet igjen: En annen faktor du bør være oppmerksom på når du prøver å maksimere plass i oppvaskmaskinen, er tette avløpsrør eller filtre. Hvis avløpsledningen blir tett med matpartikler kan det føre til stående vann i bunnen av oppvaskmaskinen, noe som vil redusere kapasiteten betraktelig. For å sikre at alt går knirkefritt bør du sørge for å sjekke regelmessig for tette rør og filtre, og fjerne rusk før du kjører en runde med skitten servise inn i maskinen. I følge forskjellige artikler på internett er Bosch oppvaskmaskiner et av de beste alternativene med tanke på pålitelighet og lekkasjebeskyttelse -sørg for å sjekke dem ut hvis du er på jakt etter en ny oppvaskmaskin. 

Med litt planlegging og organisering kan du sørge for at oppvaskmaskinen din fungerer på sitt beste. Her kan du lese om ulike typer oppvaskmaskiner med ulike funksjoner, kapasitet og priser.


Ting du aldri bør vaske i oppvaskmaskin

Visste du at det er visse ting som aldri bør settes i oppvaskmaskinen? For å ikke ødelegge oppvaskmaskinen er det viktig å forstå hvilke gjenstander som er trygge å vaske og hva som aldri bør gå inn i maskinen. La oss ta en titt på noen av det du bør unngå å vaske i oppvaskmaskin.     

Treredskaper og skjærebrett     

Treredskaper som skjeer og spatler kan deformeres eller sprekke når de utsettes for høye temperaturer, som ofte finnes i en oppvaskmaskin. Det samme gjelder skjærebrett i tre; varme og fuktighet kan få dem til å sprekke eller deformeres hvis de plasseres i en oppvaskmaskin for ofte. For å beskytte disse treredskapene bør du helt unngå å sette dem i oppvaskmaskinen, eller velge en lavere temperaturinnstilling hvis tilgjengelig. Det beste er for disse redskapene er håndvask med varmt såpevann. 

Non-Stick Panner 

Non-stick overflater bør heller aldri vaskes i oppvaskmaskin på grunn av deres følsomhet for høye temperaturer og sterke vaskemidler. Selv om non-stick panner har blitt mer holdbare over tid, krever de fortsatt spesiell forsiktighet når det kommer til rengjøring. Håndvask med mild såpe og varmt vann vil effektivt rengjøre non-stick pannen uten å skade overflaten.   

Panner og gryter av støpejern 

Kjøkkenredskaper av støpejern, slik som panner og gryter, er utsatt for rust eller misfarging når de settes i oppvaskmaskinen. Den høye varmen og de sterke vaskemidlene kan skade det beskyttende belegget på redskaper i støpejern, og føre til rustflekker over tid. For å bevare kjøkkenredskaper i støpejern anbefales håndvask med varmt vann og mild såpe.


Hvordan tømme oppvaskmaskinen riktig?

Å tømme oppvaskmaskinen er et viktig trinn i oppvaskprosessen, men det kan også være en tidkrevende og frustrerende oppgave -hvis det ikke gjøres riktig. Det er en delikat balanse mellom å sørge for at alle tallerkener og redskaper blir riktig plassert i skuffer og skap, at ingenting går i stykker i prosessen, og at du bruker plassen godt for å oppbevare alt. Videre vil vi gjennomgå flere strategier du kan bruke for å gjøre jobben raskere og mer effektiv.

Ekstra tips: Hvis du tømmer oppvasken umiddelbart etter at oppvaskmaskinen er ferdig kan du  forhindrer vannflekker.

Ha en systematisk tilnærming

Start med å sortere oppvasken i kategorier – glass, boller, tallerkener, redskaper – slik at du vet nøyaktig hvor hver type gjenstand hører hjemme i skapet eller skuffen. Dette vil spare deg for tid ved at du slipper å gå frem og tilbake mellom oppvaskmaskinen og skuffer og skap. Et generelt råd er å alltid starte med glass og kopper. Disse skjøre gjenstandene bør alltid tas ut først når du tømmer oppvaskmaskinen. Plasser dem forsiktig eller opp, eller på siden, for å forhindre at vann samler seg inni dem. Når alle glass og kopper er trygt plassert på benken, kan du gå over på tyngre ting som middagstallerkener og boller.

Trygg tømming av oppvasken 

Når du tømmer serviset fra oppvaskmaskinen på en sakte og forsiktig måte -mange gjenstander kan fortsatt være varme eller ha skarpe kanter som lett kan skjære eller brenne deg hvis du er for rask. Sørg for å tømme ut eventuelle matpartikler eller rusk før du legger bort oppvask, da dette vil bidra til å minimere søl senere. Til sist, vær oppmerksom på skjøre gjenstander som vinglass eller porselensplater – disse krever ekstra forsiktighet når de håndteres, så vær ekstra forsiktig når du tar disse ut av maskinen.

Merk: Oppvask bør være helt tørt før de settes bort -hvis ikke kan det skape grobunn for bakterier og mugg, noe som kan være skadelig for helsen din. Når oppvasken er helt tørr legger du det vekk i skuffer og skap. Hvis du vil at utseende på oppvaskmaskinen skal matche resten av kjøkkeninnredningen kan du se etter en en integrert oppvaskmaskin

Rengjør oppvaskmaskinen 

Etter å ha tømt oppvasken bør du ta deg tid til å rengjøre oppvaskmaskinen. Tørk av på innsiden, fjern rusk fra filtrene og kjør en rensesyklus om nødvendig for å sikre at maskinen kjører effektivt. Vanligvis bør dyprengjøring utføres en gang hver sjette måned, mens den selvrensende desinfiseringssyklusen bør kjøres på månedlig basis.

Matpartikler og bakterier kan bygge seg opp inne i oppvaskmaskinen, forårsake dårlig lukt og uhygieniske forhold -regelmessig vedlikehold av oppvaskmaskinen er derfor avgjørende for forlenget levetid av maskinen. Betydningen av dette vises i en studie om hvordan gummikantene i oppvaskmaskinen fungerer som et naturlig reservoar for bakterier.


FAQ

Spiller det noen rolle hvordan en oppvaskmaskin fylles?
Ja, hvordan en oppvaskmaskin fylles spiller en viktig rolle. Riktig oppfylling sikrer at oppvasken rengjøres effektivt og at oppvaskmaskinen går effektivt. Skrap og skyll først av matrester, sorter deretter oppvasken etter størrelse og type og bruk oppvaskmaskinens stativer til å plassere oppvasken på riktig måte.
Hvor full bør en oppvaskmaskin være?
En oppvaskmaskin skal fylles opp, men ikke overfylles. Det er viktig å ha nok plass mellom servise og kjøkkenredskaper, slik at vannet kan renne fritt og nå alle overflater. Overfylling av oppvaskmaskinen kan føre til dårlig rengjøringsytelse, bortkastet vann og energi, og skade på selve oppvaskmaskinen. For å sikre maksimal effektivitet og best mulig rengjøringsresultat, anbefales det å ha ca. 2 cm mellomrom mellom hver tallerken og andre kjøkkenredskaper.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere