Skisko test-oversikt – De beste skiskoene til langrenn

Ifølge vår research og analyse Vi har valgt produkter som scorer høyt på parametrene vi vurderer dem på, men ikke en uttømmende liste over alle produktene på markedet

SENESTE ENDRING: februar 29, 2024.
Annonse

Artikkelen er basert på research, men inneholder sponsede elementer inkludert annonseringslenker, derfor må artikkelen betraktes som en annonse.

Skisko test-oversikt – De beste skiskoene til langrenn

Utvalget av produkter er basert på analyser og research..., men artikkelen inkluderer kun produkter som tilbys av våre kommersielle partnere. Artikkelen er derfor en annonse. Les her hvordan sponsede partnerskap påvirker rekkefølgen på produktene våre. Les mer

Hvis du er glad i å gå på ski har du helt sikkert erfart at man får den aller beste opplevelsen når man har ordentlig gode skisko.

Hvis du er ute etter et nytt par skisko kan du med fordel lese videre. Vi har nemlig funnet en rekke gode skisko som kan bidra til å forbedre din skiopplevelse, og som kan hjelpe deg med å nå de målene du setter deg for skituren.

Skisko kommer i alle mulige farger og størrelser, og til ulike formål. Derfor er det viktig at du tenker over hva du har behov for og hvor ofte du skal bruke skikoene.

Skisko er designet til å overføre bevegelsene dine fra bena til skiene, samtidig som de beskytter føttene og anklene dine. Faktisk kan vi gå så langt som å si at gode skisko er enda viktigere enn gode ski – for har du gode ski, men dårlige eller for små skisko så kan du bare glemme å nyte skituren.

Seneste endring:

“Vi har gjort omfattende undersøkelser og analyser av produktenes spesifikasjoner og funksjoner for å kunne lage en detaljert sammenligning. Som et resultat av dette har vi utvidet artikkelen med en sammenligningstabell som gir en grundig oversikt over viktige produktegenskaper, spesifikasjoner og bruker- og ekspertanmeldelser. Formålet med tabellen er å gi deg en bedre forståelse av skisko i artikkelen vår, slik at du kan ta en mer informert beslutning.”

Tidligere endringer:

18. september 2023

I dag har vi overført denne artikkelen til vårt nye design for å forbedre opplevelsen din på nettstedet vårt. I tråd med denne endringen har vi revidert og optimalisert produktanmeldelsene våre for å forbedre brukeropplevelsen din ytterligere, slik at du lettere kan finne akkurat det du har bruk for.

test-guiden

En test-guide som denne er en artikkel som analyserer produkter via en gjennomgang av bl.a. anmeldelser og tester.

De 5 beste skisko i testguiden 2024:

Slik vurderer og utvelger vi produkter

Vi sammenligner en rekke anerkjente produkter og merker, og vi har partnerskap med mange store forhandlere. Selv om dette kan ha innflytelse på utvalget av produkter til artiklen, er våres anbefalinger basert på redaksjonens profesjonelle vurdering av de beste produktene.

Vårt forskningsteam vurderer produkter på parametre som:

  1
 • Produkttester fra ekspertkilder og forbrukermagasiner
 • 2
 • Kundeanmeldelser av produktet
 • 3
 • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
 • 4
 • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
 • 5
 • Kunnskap og data på hva våre lesere foretrekker

Ovennevnte holdes opp mot pris og kvalitet. Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene for ulike behov.

Våre merkelapper som "Best i budsjettklassen", "Beste trådløse modell", "Mye for pengene" osv. er en individuell, uavhengig vurdering av den research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

Oversikt: Stor sammenligning av utvalgte skisko

Fischer Carbonlite Classic Skisko - lette langrennsko av ypperste kvalitet

Beste premium skisko

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden

Se priser og tilbud på Fischer Carbonlite Classic Skisko:

 • Førsteklasses håndverk og materialer
 • Bredere rørblad for sikker passform
 • Passer til alle aktuelle innbindingssystemer

Forbrukerlivs vurdering

Etter vår mening er skiskoene Fischer Carbonlite Classic et solid alternativ for langrennsløpere som ønsker lettvektsytelse og forbedret kraftoverføring. Disse skiskoene utmerker seg på viktige områder, noe som gjør dem til et ideelt valg for både trening og konkurranse. For det første er den eksepsjonelt lette konstruksjonen en fremtredende egenskap. For det andre har disse skiskoene en optimalisert kraftoverføring som overgår tidligere modeller, noe som gir en eksepsjonell skiopplevelse og maksimal energiutnyttelse. I tillegg er de kompatible med ulike bindingssystemer, noe som sikrer problemfri passform. Det er likevel viktig å merke seg at overgangen til slike lettvektsstøvler kan kreve en tilvenningsperiode for noen skiløpere. Vi synes likevel at alle fordelene veier opp for denne mindre ulempen. Alt i alt er disse skiskoene et utmerket valg for dedikerte langrennsløpere som ønsker å forbedre skiopplevelsen.

Fordeler

 • Lettvektsdesign
 • Egnet for konkurranse og trening
 • Optimalisert kraftoverføring

Ulemper

 • Det kan være behov for en tilvenningsperiode til den lette konstruksjonen.

Skiskoene Fischer Carbonlite Classic er et godt valg for deg som kun vil ha det beste av det beste når det gjelder skiutstyr.

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av skiskoene Fischer Carbonlite Classic

Spesifikasjoner

 • Type: Klassisk
 • Materiale: Karbonfiber
 • Vekt: 345 g

Svært lette skisko

Disse skiskoene er utrolig lette – noe som gjør at de egner seg godt til både trening og til konkurranser. Den ligner litt på forgjengeren Speedmax, men Carbonlite Classic har enda bedre komfort og en bredere lest.

Optimalisert kraftoverføring

Skiskoene Fischer Carbonlite Classic har enda bedre kraftoverføring enn de tidligere modellene, og det bidrar til optimal skifølelse. En annen viktig fordel ved skiskoene Fischer Carbonlite Classic er at de passer til alle dagens bindingssystemer – derfor spiller det ingen rolle hva slags langrennski du har. Disse skoene vil passe enhver type binding.

Mer om Fischer Carbonlite Classic Skisko

Spesifikasjoner

 • Type: Klassisk
 • Materiale: Karbonfiber
 • Vekt: 345 g

Salomon Men's RC8 Nocturne Prolink Skisko - klassiske skisko til en rimelig pris

Beste skisko til prisen

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden

Se priser og tilbud på Salomon Men's RC8 Nocturne Prolink Skisko:

 • Prolink sikrer kompatibilitet med ulike bindinger
 • God støtte i ulike typer terreng
 • Fransk design og kvalitet

Forbrukerlivs vurdering

Etter vår mening er skiskoene Salomon Men’s RC8 Nocturne Prolink er godt alternativ for skigåere som vektlegger komfortabel passform, moderne design og pålitelig kvalitet. Skiskoene utmerker seg med eksepsjonell passform, noe som sikrer at komforten og støtten er i toppklasse selv under lengre skiturer. I tillegg er de lette i konstruksjonen og det svarte og blå designet stilig og diskret. Salomons er et annerkjent fransk merke som er kjent for å lage godt utstyr. Det er imidlertid verdt å nevne at glidelåsen på siden kan krever litt ekstra ved lukking av skoen. Likevel veier de samlede fordelene, inkludert passform, komfort, stabilitet og design, betydelig opp for denne mindre ulempen.

Fordeler

 • Forbedret komfort
 • Stor stabilitet
 • Moderne design

Ulemper

 • Glidelåsen på siden kan være litt vanskelig å lukke

Skiskoene Salomon Men’s RC8 Nocturne Prolink er et godt alternativ for deg som vil ha funskjonelle skisko med et klassisk utseende til en rimelig pris.

God passform

Disse skiskoene fra Salomon har en ypperlig passform som gjør dem komfortable å gå med – selv ved svært lange skiturer. Dersom du legger stor vekt på stabilitet og passform er dette skiskoen for deg.

Fransk design og kvalitet

Salomon er et fransk annerkjent merke som forbindes med alt som har med ski å gjøre – derfor kan du regne med at du her får gode skisko av beste kvalitet. Disse skiskoene er designet til herrer, og hver skisko veier i seg selv 840 gram. Salomon Men’s RC8 Nocturne Prolink Skisko har mange fordeler som sitt flotte og moderne design, uovertrufne stabilitet og komfort – samt den gode passformen. Det skal imidlertid også nevnes at glidelåsen på siden av skoen kan være litt utfordrende å nå da det ikke er så enkelt å komme til – samt at det kan være litt vanskelig å lukke glidelåsen helt.

Mer om Salomon Men's RC8 Nocturne Prolink Skisko

Spesifikasjoner

 • Type: Klassisk
 • Materiale: Syntetisk
 • Vanntett
 • Vekt: 1380 g

Atomic Redster C9 Classic Unisex Skisko - optimal kraftoverføring

Beste valg for klassisk skiteknikk

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden

Se priser og tilbud på Atomic Redster C9 Classic Unisex Skisko:

 • Optimal komfort
 • Forbedret stabilitet med karbon
 • Moderne design i friske farger

Forbrukerlivs vurdering

Etter vår mening er skiskoene Atomic Redster C9 Classic unisex et godt valg for både trening og konkurranse. Disse skiskoene utmerker seg ved å gi optimal komfort, en genuin følelse av skienes bevegelser og utmerket kraftoverføring, noe som gjør dem til en ideell følgesvenn for krevende skiøkter i klassisk stil. Vi setter spesielt pris på den betydelige bruken av karbon rundt hælen, noe som øker vridningsstivheten og stabiliteten og dermed forbedrer kontrollen og stabiliteten betraktelig. Skoene er også svært allsidige – de er kompatible med en rekke ulike bindinger takket være Prolink-sålen, noe som sikrer at et bredt spekter av skiløpere kan dra nytte av dem. I tillegg garanterer AAC-teknologien (Atomic Air Control) tørre føtter, noe som øker den generelle komforten. Vi syns den litt høyere prislappen rettferdiggjøres av de gode funksjonenen, slik som økt stabilitet, allsidighet og fuktregulering. Alt i alt er skiskoene Atomic Redster C9 Classic unisex- et godt valg for deg som gjerne vil forbedre skiferdighetene dine.

 

Fordeler

 • Unisex
 • God kraftoverføring
 • For konkurranser og trening

Ulemper

 • Litt høyere pris

Skiskoene Atomic Redster C9 Classic Unisex er et godt valg for deg som ønsker unisex skisko til trening eller konkurranser – og som foretrekker klassisk skiteknikk.

Passer godt til både trening og konkurranser

Skiskoene Atomic Redster C9 Classic Unisex er godt egnet til lange skiøkter – dette er nemlig en helt nyutviklet modell til langløp. Grunnen til at skiskoene er ideelle til lange turer er at de gir optimal komfort, samt svært god kraftoverføring. Dersom du foretrekker lange treningsturer i klassisk stil, vil Atomic Redster C9 Classic Unisex være det beste valget når det gjelder å nå de målene du setter for treningen. I tillegg er disse skiskoene designet med karbon rundt hælen som gir en ekstra god vridningsstivhet og stabilitet.

Passer til mange ulike bindinger

Skiskoene Atomic Redster C9 Classic Unisex er utstyrt med en Prolink såle som gjør at skoene passer til alle NNN, Turnamic, Atomic og Salomon Prolink bindinger. Det er en stor fordel. I tillegg kan du være sikker på at disse skoene holder deg tørr på bena, grunnet AAC (Atomic Air Control), som er en sømløs softshell-konstruksjon.

Mer om Atomic Redster C9 Classic Unisex Skisko

Spesifikasjoner

 • Type: Langrennsstøvler og fjellskistøvler
 • Materiale: Karbonfibre
 • Vekt: 340 g

Fischer Sprint Junior Classic Skisko - overtrekk i neopren for tørre føtter

Best til barn

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden

Se priser og tilbud på Fischer Sprint Junior Classic Skisko:

 • Overtrekk i neopren
 • Myk såle for naturlig fleksibilitet
 • Kvalitetskonstruksjon

Forbrukerlivs vurdering

Etter vår mening er skiskoene Fischer Sprint Junior Classic et utmerket valg dersom du er på utkikk etter junior-sko av høy kvalitet. Noe av det mest fremtredende med disse skoene er neoprenovertrekket som holder føttene komfortabelt varme og tørre gjennom hele skituren. I tillegg har støvlene et kult racerdesign som vil falle i smak hos de fleste juniorer. Den ekstra myke sålen gir naturlig fleksibilitet, slik at barna kan bevege seg fritt og komfortabelt – noe som er avgjørende for en god skiopplevelse. Kompatibiliteten med ulike bindinger, inkludert NNN Rottefella, Turnamic og Salomon Prolink, øker allsidigheten og bekvemmeligheten. Selv om det er verdt å merke seg at disse støvlene kommer i ulike prisklasser, mener vi at de samlede fordelene, inkludert tørre føtter, komfort, stil og fleksibilitet, gjør dem til et godt valg for unge skiløpere, og oppveier de potensielle kostnadene. Konklusjonen er at disse skiskoene prioriterer varme, komfort og stil, noe som gjør dem til et godt valg for barn som skal ut i bakken.

Fordeler

 • God passform
 • God varme og tørrhet
 • Myk såle for fleksibilitet
 • Kult racer-design
 • Kompatibel med mange bindinger

Ulemper

 • Litt dyre sammenlignet med andre skisko for barn

Skiskoene Fischer Sprint Junior Classic er et godt valg for junior-skiløpere – disse skiskoene er både komfortable, har god passform og et flott design.

Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Fischer Sprint Junior Classic

Spesifikasjoner

 • Type: Klassisk barn
 • Materiale: Omslag med blonder
 • Vekt: 285 g

Holder føttene tørre og varme

Skiskoene Fischer Sprint Junior Classic fokuserer først og fremst på å holde føttene tørre og varme. Skoene er nemlig utstyrt med et overtrekk i neopren som gir svært god isolasjon. Men disse skiskoene er ikke bare praktiske – de er også veldig stilige.  Skoene har nemlig er racer-design, noe de fleste barn vil sette stor pris på når de skal rase bortover skiløypene i full fart.

Ekstra myk såle og kompatibel med mange bindinger

Skiskoene Fischer Sprint Junior Classic har en ekstra myk såle som gir naturlig fleksibilitet. Dette er viktig for at barnet skal kunne bevege seg på en fri og uhemmet måte. Med disse skiskoene kan du velge mellom et stort utvalg av størrelser – i tillegg til at modellen er kompatibel med mange bindinger. Disse skoene passer nemlig til NNN Rottefella, Turnamic og Salomon Prolink bindinger.

Mer om Fischer Sprint Junior Classic Skisko

Spesifikasjoner

 • Type: Klassisk barn
 • Materiale: Omslag med blonder
 • Vekt: 285 g

Alpina Outlander Eve Skisko - svært komfortable med maksimal isolasjon

Mest komfortable og funksjonelle skisko til kvinner

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden

Se priser og tilbud på Alpina Outlander Eve Skisko:

 • Dobbelt lukkesystem
 • Godt egnet for å takle pudder, preparerte bakker eller backcountry-eventyr
 • Ekstra høyt for å gi ankelen støtte og stabilitet

Forbrukerlivs vurdering

Skiskoene Alpina Outlander Eve et godt valg for seriøse skikjørere som ønsker god komfort og isolasjon . Vi setter spesielt pris på at disse skiskoene har både tekstilstropper og snøring, et dobbelt system som maksimerer isolasjonen og sørger for at føttene holder seg varme og tørre selv under våte, snørike forhold – en viktig egenskap for vintersportsentusiaster. I tillegg gir det ekstra høye kanten, som er hentet fra alpinsporten, enestående ankelstøtte og stabilitet uten at det går på bekostning av bevegelsesfriheten, noe som effektivt reduserer muskeltretthet under skikjøring. Denne funksjonen gir utmerket balanse mellom støtte og fleksibilitet. Det er imidlertid verdt å nevne at disse støvlene kan være litt tungvinte å ta av seg når de er våte, noe som kan være en liten ulempe. Fordelene, inkludert overlegen isolasjon og stabilitet, veier likevel klart opp for denne ulempen, noe som gjør Alpina Outlander Eve til et godt valg.

 

Fordeler

 • Svært komfortable skisko
 • Maksimal isolasjon
 • Både tekstilstropper og snøring 
 • Komfortabelt grep

Ulemper

 • Kan være litt kronglete å få av seg når skoene er våte

Skiskoene Alpina Outlander Eve er et ypperlig valg for deg som vil ha ekstra komfortable skisko med maksimal isolasjon som holder deg tørr og varm gjennom hele skituren.

Det skal du vide, før du køber Alpina Outlander Eve Skisko

Spesifikasjoner

 • Type: Langrenn
 • Materiale: Plast og blonder
 • Vanntett
 • Vekt: 1300 g

Både tekstilstropper og snøring

Disse skiskoene er utstyrt med både tekstilstropper og snøring, noe som hjelper til med å holde deg ekstra varm og tørr på bena – uansett hvor mye våt snø du blir utsatt for. Her er det nemlig ingen snø som slipper inn, for disse skoene er svært godt isolert.

God stabilitet

Alpina Outlander Eve Skisko er utstyrt med et ekstra høyt skaft slik at anklene får ekstra god støtte. Dette designet kan minne om slalåmsko da kanten går lenger oppover leggen for å stive av benet. På denne modellen vil du imidlertid kunne bevege deg fritt samtidig som skoen hjelper til med å redusere muskeltretthet på grunn av den gode støtten oppover anklene.

Mer om Alpina Outlander Eve Skisko

Spesifikasjoner

 • Type: Langrenn
 • Materiale: Plast og blonder
 • Vanntett
 • Vekt: 1300 g

5 ting du bør vurdere før du kjøper skisko

 • Skofleks

  Skiskoenes fleks er en viktig faktor ved kjøp av skisko, siden den har direkte innvirkning på skiopplevelsen. Skisko kommer i ulike flex-grader, som representerer stivheten. Skisko med mykere fleks er mer tilgivende og ideelle for nybegynnere, og gir enkel tilgang, progressiv kontroll, komfort og allsidighet i preparerte bakker. I motsetning til dette foretrekkes støvler med stivere fleks av avanserte skiløpere som ønsker presisjon og kontroll, og som gir bedre respons, bedre kantkontroll, kraft og stabilitet. Valg av fleks avhenger av skinivå, mål og terrengpreferanser, og det kan være lurt å rådføre seg med noen som har peiling og prøve ulike alternativer for å finne den perfekte balansen mellom komfort og ytelse.

 • Fotform

  Fotens form og størrelse er avgjørende for at skiskoene skal sitte komfortabelt og fungere effektivt. For å maksimere komforten og kontrollen i bakken er det viktig å ta hensyn til ulike aspekter ved fotens anatomi. For det første bør du tenke på fotens bredde, som kan variere fra smal til bred. Hvis du velger skisko som er tilpasset fotens bredde, sikrer du at trykkpunkter minimeres, noe som øker komforten og sirkulasjonen. For det andre bør du ta hensyn til lengden på foten din. Størrelsen på skistøvler skiller seg ofte fra størrelsen på vanlige sko, så det er viktig å samarbeide med en profesjonell selger for å finne riktig størrelse basert på skallet og fôret. Til slutt bør du ta hensyn til fotbuen din, ettersom ulike støvler og innleggssåler er tilpasset ulike fotbueprofiler. Mange anerkjente skiskomerker tilbyr flere ulike varianter som alle er designet for å passe til ulike fotformer, så det er viktig å investere tid i å finne sko som passer til din spesifikke fotanatomi for å få en vellykket skiopplevelse.

 • Skistil og terreng

  Når du skal velge riktige skistøvler, er det viktig å ta hensyn til skistilen din og hvilken type terreng du har tenkt å gå i. Ulike skidisipliner, som alpint, langrenn og toppturer, stiller ulike krav til skistøvlene og krever spesifikke egenskaper. For alpin skikjøring, som fokuserer på preparerte bakker og fart i nedoverbakkene, er det viktig med stive støvler med høy ytelse, god kraftoverføring og presisjon. På den annen side krever backcountry-ski allsidighet og muligheten til å veksle mellom å gå opp og ned, noe som gjør lette og teknologikompatible støvler, sammen med funksjoner som f.eks. gangmodus, avgjørende. Toppturer, som kjennetegnes av lange oppstigninger og offpisteopplevelser, krever støvler med gode gåegenskaper, isolasjon og kompatibilitet med toppturbindinger. Ved å tilpasse valget av skisko til skistilen og terrenget du skal gå i, sikrer du at skoene ikke bare utfyller ferdighetene dine, men også forbedrer den totale skiopplevelsen.

 • Pris

  Når det gjelder skisko, er det viktig å merke seg at de dyrere modellene ofte er dyrere på grunn av sin slitestyrke, allsidighet i ulike typer terreng og avanserte funksjoner. Men hvis du ikke har behov for en ekstremt robust støvel med omfattende tilleggsfunksjoner, kan du finne skisko i lavere prisklasser som tilfredsstiller dine behov. Rimeligere modeller som egner seg til hverdagsskikjøring kan fås for langt under 1000 kroner. For de som ønsker mer avanserte modeller med tilleggsfunksjoner som ulike spenner, fôrmaterialer eller justeringsmekanismer, ligger prisene typisk mellom 400 og 1500 kroner. Er du derimot på jakt etter en topputstyr, kan du finne alternativer fra 2600 til 7000 kroner. Til syvende og sist henger prisen sammen med ytelsen og egenskapene, så det er viktig å finne den rette balansen mellom dine behov og ditt budsjett.

 • Bruker- og ekspertanmeldelser

  Når du vurderer å kjøpe skisko kan det nyttig å lese både bruker- og ekspertanmeldelser, da de gir innsikt i skoenes ytelse og egnethet. Ekspertanmeldelser gir ofte omfattende evalueringer som inkluderer modellsammenligninger, detaljerte funksjonsbeskrivelser og ytelsesvurderinger basert på testing. På den annen side gir brukeranmeldelser praktiske perspektiver på hvordan skistøvlene fungerer i daglig bruk, noe som kan belyse ulike styrker og svakheter. Den kombinerte innsikten fra eksperter og forbrukere kan hjelpe deg med å ta en velinformert beslutning når du skal velge de riktige skistøvlene for deg.

arrow-more

Tester og anmeldelser av skisko som er brukt i artikkelen

Ekspert- og testkilder

DailySkier.com

DailySkier.com er et nettsted dedikert til å dekke nyheter og informasjon relatert til langrennssporten. Det er en kilde til nyheter, artikler og oppdateringer om ulike aspekter ved langrennssporten, inkludert rennresultater, utøverprofiler, anmeldelser av utstyr og mye mer.

Se testen deres her.

FAQ

Hvilke skisko er best?
Alpina Pro Classic S, Fischer Carbonlite Classic, Salomon Men's RC8 Nocturne Prolink, Atomic Redster C9 Classic Unisex, Salomon Men's RS8 Prolink Kombi, Fischer Sprint Junior Classic og Alpina Outlander Eve.
Skal tærne treffe tuppen av skiskoene?
Skisko til langrenn skal ikke treffe tuppen av tærne. Det lønner seg at du har litt ekstra plass til for eksempel ullsokker. Da vil du ha riktig materiale og litt luft i skoen slik at du holder på varmen og ikke blir iskald på tærne.
Hvor stramme skal skisko være?
Skiskoene skal være stramme nok til at de sitter godt fast og gir deg god fremgang på skiene – men det er imidlertid viktig at de ikke er så stramme at du mister følelsen i føttene eller synes det er ubehagelig og stivt å gå på ski. Mange liker å ha ullsokker i skiskoene, derfor lønner det seg å velge en størrelse større enn for eksempel joggeskoene dine.

Slik tar du vare på skiskoene dine

Dersom du velger å investere i nye skisko, er det også veldig viktig at du vet hvordan du best tar vare på dem – da vil skiskoene kunne vare i mange år, og se helt nye ut lenge etter at du har kjøpt dem.

Sålen er viktig

Noe av det viktigste når det kommer til skisko er å sørge for at sålen vedlikeholdes godt, da det er her skien festes til skiene dine. Enkelte skisko er utstyrt med en «gåmodus» slik at du kan ta av deg skiene og gå i løypene, noe som er veldig deilig dersom du må gå et stykke i snøen.

Ikke gå på asfalt eller grus

Det er imidlertid utrolig viktig at du ikke gjør dette på asfalt eller på grus på parkeringsplassen, for skisko skal nemlig ikke brukes som vanlige sko da dette sliter veldig på sålen. Du kan imidlertid kjøpe en avtakbar ekstrasåle med pigger som du kan bruke til å gå på asfalt med – en god investering dersom du vil at skiskoene dine skal vare så lenge som mulig.

Hold skoene rene og tørre

Det er viktig at du rengjør og tørker skiskoene dine etter hver gang du har brukt dem. Når du går på ski blir det fort klamt inne i skoene, uansett om det er fra snø, regn eller svette. Dersom du ikke tørker skoene dine etter bruk, kan fuktigheten fra skoene produsere mye bakterier i skoene, som igjen kan føre til mugg og ekkel lukt.

I tillegg er det nok veldig få som har lyst til å stå opp fra en varm seng om morgenen, for deretter å sette bena rett i kalde og våte skisko før man skal ut på tur.

Dersom du er glad i sport både om sommeren og vinteren, har vi i tillegg flere artikler som kanskje vil være interessante for deg å lese. Du kan for eksempel kaste deg over vår artikkel om SUP-brett dersom du er glad i vannsport, eller du kan ta en titt på vår artikkel om padelracketer dersom padel er en sport for deg.

Hvilket annet skiutstyr bør man ha?

I tillegg til ski, støvler og skiklær, er her noen andre viktige deler av skiutstyret du bør ha:

 • Skihjelm (Skihjelm): En skihjelm er viktig for å beskytte hodet ditt mens du er på ski. Den gir beskyttelse mot fall og kollisjoner og kan forhindre alvorlige hodeskader. Velg en hjelm som passer godt og har god polstring.
 • Ski- eller Snowboardbriller (Skibriller): Skibriller er viktige for å beskytte øynene og sikre god sikt på fjellet. De gir flere fordeler:
  • Øyebeskyttelse: Skibriller skjermer øynene dine mot vind, snø og skadelig UV-stråling. De gir også beskyttelse mot kald temperatur, noe som kan forhindre at øynene dine blir vannet eller ubehagelige.
  • Forbedret sikt: Skibriller er designet for å minimere blending og forbedre kontrast, noe som gjør det lettere å se i ulike lysforhold, inkludert sterkt sollys og flate lysforhold (overskyet eller snøvær).
  • Sikkerhet: God sikt er avgjørende for å kjøre ski trygt. Skibriller hjelper deg med å se hindringer, andre skiløpere og endringer i terrenget mer tydelig, noe som reduserer risikoen for ulykker.
  • Duggforebygging: Mange skibriller har anti-dugg-belegg eller ventilasjonssystemer for å forhindre dugg, slik at du kan ha klar sikt selv under krevende aktiviteter.
 • Ski- eller Snowboardhansker (Skihansker eller Votter): Riktig beskyttelse for hendene er viktig for å holde dem varme og tørre mens du er på ski. Hansker eller votter for ski og snowboard bidrar til å forhindre frostskader og gir også godt grep om skiene eller staven.

Når du velger skiutstyr som skibriller og hansker, bør du vurdere faktorer som type ski du skal gjøre, forventede værforhold og dine personlige preferanser. Velg briller med passende linsefarger for lysforholdene du vil møte. Skihansker bør gi god varme, vanntetthet og passform for å passe dine behov.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme