Sykkel guide: Alt du trenger å vite om sykler

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Det kan være utfordrende å komme seg fra A til B uten bil -men med utbyggingen av sykkelstier, blir sykkel et stadig mer attraktivt transportalternativ. I denne artikkelen kan du lese om alt det du bør vite om sykler, som hvilke forskjellige typer sykler som finnes, hoveddelene en sykkel består av, vedlikehold, samt riktig sykkelutstyr.


 Ulike typer sykler og størrelser

Det finnes sykler i en rekke ulike stiler, former og størrelser. De ulike syklene kan brukes til alt fra transport, fritid, trening og konkurranse.

Hybridsykler er ideelle for bypendlere og rolige turer. Disse syklene er laget for at man skal kunne sitte komfortabelt, og de har praktiske funksjoner, slik som gjørmeskjermer og kurver. Nedenfor kan du se ulike størrelser for hybridsykler: 

Terrengsykler egner seg for de som liker å sykle i ulendt terreng, slik som i skog og mark. Slike sykler har fokus på god demping i fjæringsgaffelen, godt dekkende gjørmeskjermer og robuste dekk. Størrelsene på disse syklene er også forskjellige, avhengig av syklistens høyde:

 

Det finnes også mer unike sykkeltyper, slik som sammenleggbare sykler. Disse syklene egner seg godt for pendlere, som har behov for å kunne transportere sykkelen på en enkel måte. Disse syklene har vanligvis hjulstørrelsene 40,64 cm og 50,8 cm.

Lastesykler er laget for å kunne transportere ting, slik som dagligvarer – Du kan faktisk lage din egen lastesykkel-versjon ved å feste en sykkelhenger til en vanlig sykkel. Den kan bli opptil 230 cm lang. Bredden kan variere, men de vil normalt være opptil 10 cm brede.

Elektriske sykler er utstyrt med en elektriske motor. Dette gjør at man kan sykle opp bratte bakker med minimal innsats. Her er størrelsene for elektriske sykler: 

 


Hvilke 5 hoveddeler består en sykkel av?

Når man ser etter en bestemt type sykkel kan det være smart å kjenne til hvilke hoveddeler en sykkel består av. En god sykkel er bare så god som sin svakeste del, og hvis en av disse delene går i stykker kan det føre til en upraktisk og potensielt farlig opplevelse. Derfor er det viktig å kjenne til funksjonene hver enkelt del av en sykkel har. Sykler er sammensatt av fem hoveddeler: hjul, ramme, bremser, gir og kjede -som alle må fungere sammen for at sykkelen skal være funksjonell og effektiv.

Hjulene fungerer som den primære kilden til fremdrift. De ofte laget av slitesterke materialer, som aluminium eller stål, for maksimal holdbarhet. Rammen er den desidert viktigste komponenten til en sykkel, fordi den fungerer som sykkelens kjerne og sørger for at alle delene holdes sammen. Hva som er riktig ramme for deg, vil avhenge av hva slags kroppstype du har, kjørestilen din og ditt generelle kondisjonsnivå. Rammen er vanligvis laget av lett aluminium eller karbonfiber, avhengig av hvor mye vekt du vil at den skal tåle.

Bremsene gir deg kontroll over hastigheten. Sykkelens fart bremses ned ved at det skapes friksjon på felgene. Mange sykler er også utstyrt med gir, som endrer tråkke-motstanden. Dette gjør det lettere å tilpasse motstanden til oppoverbakker og nedoverbakker. Sykkelens kjede sørger for at kraften fra tråkkingen omdannes til bevegelse fremover, gjennom dens grep i tannhjulene. Sammen utgjør disse komponentene én sammenhengende enhet som gjør sykling mulig.


Hvordan vedlikeholde sykkelen riktig?

For at sykkelen skal forbli i god stand, er det viktig med regelmessig vedlikehold av sykkelen. Dette er viktig for at sykkelen skal være behagelig å bruke, men også av sikkerhetsmessige grunner.

Her er tipsene for vedlikehold av sykkel:

  • Sørg for at alle skruene er stramme, se etter tegn på rust, og kontroller bremser, dekk, kjede og styre for slitasje eller skade.
  • Ved behov kan du rense bort rust med stålull eller sandpapir, og stramme til løse skruer med en unbrakonøkkel eller skrutrekker.
  • Sjekk dekkene for punkteringer, eller flate flekker, som må repareres eller skiftes ut. Du bør også ta deg tid til å smøre kjedet regelmessig, slik at det ikke fester seg eller skaper for mye støy mens du sykler.
  • Du bør ha nok luft i dekkene slik at hjulene får et jevnt trykknivå – dette gjør det lettere å sykle i alle typer terreng.

Hva er riktig utstyr for sykkel?

Du er nå blitt litt kjent med ulike sykkeltyper, størrelser og deler – og kanskje spør du deg selv: “Trenger jeg å vite noe mer for å kunne sykle trygt?” Svaret er ja. Du bør alltid være oppmerksom på omgivelsene dine, inkludert andre syklister og biler. Det er også avgjørende å ha riktig sykkelutstyr for å kunne sykle trygt. Nedenfor finner du informasjon om sykkelutstyr. Syklister bør alltid bruke en skikkelig hjelm for å beskytte hodet mot slagskader ved fall.

En hjelm reduserer risikoen for øvre hodeskader med 63 %, og tap av bevissthet med 86 %, ifølge studier. Det finnes hjelmer i ulike design og størrelser -det finnes også sykkelhjelmer for barn. Klær kan også være en viktig faktor når du sykler: visse stoffer bidrar til å holde deg kjølig i varmt vær, og holde på varmen i kaldere vær; klær med refleks kan gjøre deg synlig for andre trafikanter; lommer er praktisk for nøkler eller snacks; polstret shorts reduserer trykket fra setet; og overtrekkssko hjelper deg med å holde føttene til pedalene mens du tråkker. Sykkelens merke, materialene den er laget av, og dens funksjoner og størrelse, er faktorer som alle spiller en rolle i hvor mye sykkelen koster.


FAQ

HVILKEN SYKKEL ER BEST?
Landeveissykler er best for de som ønsker fart og smidighet, da denne typen sykkel kan oppnå en hastighet på over 20 mph med sin lette ramme og smale dekk. Terrengsykler har en tykkere ramme og mer robuste dekk, som gjør at de egner seg godt for sykling i ulendt terreng, slik som på grusstier, sandstier og skogbunn. For de som er ute etter en mer behagelig og rolig sykkeltur, er hybridsykler best. Disse akselererer jevnt, grunnet en lettere ramme og litt tykkere dekk. BMX-sykler utgjør en klasse for seg selv. Disse er designet eksklusivt for akrobatikk og “stunts” i sykkelparker.
HVORDAN VELGE RIKTIG SYKKEL FOR MEG?
Når du velger sykkel bør du se etter riktig sykkelstørrelse, som avhenger av høyden din. Du bør også se på hvilke komponenter sykkelen har, slik som gir og bremser, og andre funksjoner, slik som fjæring eller justerbar setehøyde.
FINNES DET NOEN USKREVNE REGLER FOR SYKKEL?
Syklister bør sørge for at de ikke overstigen en forsvarlig hastighet, og at de signaliserer med hendene hvor de har tenkt til å kjøre (eksempelvis i et veikryss). I tillegg bør man alltid ha på seg en hjelm som sitter godt. Man bør heller ikke sykle gjennom områder med mange mennesker, slik som fortau eller kjøpesentre -det finnes sykkelstier av en grunn. Trafikkreglene må følges i lyskryss, ved stoppskilt og gangfelt, for å ivareta sikkerheten for alle trafikanter.
HVOR MYE KOSTER EN SYKKEL?
Du kan kjøpe en helt grei sykkel for rundt 1000 kr -de mer avanserte syklene kan koste opptil 10 000 kr eller mer. Hvilken type sykkel det er snakk om, vil påvirke prisen; terrengsykler, for eksempel, har en tendens til å ha bredere dekk og en mer robust ramme enn hybridsykler, noe som gjør dem dyrere. Andre funksjoner som kan påvirke prisen, inkluderer fjæringssystemer, bremsesystemer og ekstra tilbehør som kurver eller spesialdekk.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere