Hvordan spare energi og vann ved å bruke en oppvaskmaskin riktig

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Visste du at den mest suksessrike av de hånddrevne oppvaskmaskinene ble oppfunnet av en kvinne ved navn Josephine Cochrane på slutten av 1800-tallet? Hun lagde denne oppvaskmaskinen fordi hun var lei av at tjenerne hennes knuste det dyre porselenet mens de vasket det for hånd. Den dag i dag finnes det oppvaskmaskiner i en rekke størrelser og stiler, og med mange ulike funksjoner. Enten man er en familie med barn, eller et par pensjonister, kan en oppvaskmaskin gjøre livet enklere og mer effektivt.

Det er viktig å snakke om hvordan man kan spare energi og vann når man bruker en oppvaskmaskin. Dette fordi oppvaskmaskiner kan være storforbrukere av begge disse ressursene. Oppvaskmaskiner bruker en betydelig mengde vann og energi for å vaske opp, og hvis maskinene ikke brukes riktig, kan man kaste bort mye av begge deler.

Ved å fylle oppvaskmaskinen riktig, velge riktig oppvaskmaskininnstilling, bruke vaske- og skyllemidler riktig, rengjøre og vedlikeholde oppvaskmaskinen, og implementere andre energi- og vannbesparende teknikker, er det mulig å redusere mengden energi og vann som brukes av en oppvaskmaskin.  I denne artikkelen vil vi gjennomgå ulike tips og teknikker for å spare energi og vann ved bruk av oppvaskmaskin.


Statistikk for gjennomsnittlig vann- og energiforbruk for oppvaskmaskiner

I følge den offisielle Beko-siden varierer oppvaskmaskinens energiklassifisering fra A+++ til D, hvor større oppvaskmaskiner er de mest energieffektive. Vær imidlertid oppmerksom på at maskinen bør være fylt helt opp for å få lavest energi- og vannforbruk per vask.

Anslaget for årlig energiforbruk (kWh/år) for oppvaskmaskiner er basert på 280 konvensjonelle vaskesykluser per år, noe som tilsvarer rundt 5 vasker i uken. Gjennomsnittet på markedet er rundt 250 kWh/år som tilsvarer omtrent 1,17 kWh strøm per syklus.

Årlig vannforbruk er også basert på 280 vaskesykluser og er vanligvis mellom 3 300 og 3 600 liter per år. I følge noen av bransjens ledende produsenter bruker en vanlig oppvaskmaskin omtrent 9,5 liter vann per vask, mens håndvask kan bruke opptil 60 liter.

Det er verdt å merke seg at det faktiske vann- og energiforbruket til en oppvaskmaskin kan variere avhengig av faktorer som apparatets alder og modell, bruksfrekvensen og typen vaskemiddel som brukes.

Her kan du lære mer om muligheten for energi- og vannsparing for både oppvaskmaskiner og vaskemaskiner.


Hvordan fyller du oppvaskmaskinen riktig?

Det er viktig å fylle oppvaskmaskinen riktig for å sikre at den fungerer effektivt, og at den bruker minst mulig energi og vann. Husk at oppfyllingen kan påvirkes av størrelsen på oppvaskmaskinen -mindre maskiner, eller benkeplate-modeller, vil naturligvis kunne romme en mindre mengde oppvask. En mindre oppvaskmaskin kan imidlertid være et praktisk valg for en husholden på 2 personer. Riktig oppfylling av maskinen kan bidra til å sikre at oppvasken rengjøres effektivt og at oppvaskmaskinen kjøres med optimal ytelse. Her er noen tips for å fylle en oppvaskmaskin riktig:

 • Skrap av overflødig matrester før oppvasken plasseres i oppvaskmaskinen. Dette vil forhindre at oppvaskmaskinen bruker ekstra vann og energi på å fjerne matrester.
 • Unngå å overbelaste oppvaskmaskinen, da dette kan hindre vannet og vaskemiddelet i å nå all oppvasken -noe som resulterer i en mindre effektiv rengjøringsprosess.
 • Sett oppvasken på de riktige plassene i oppvaskmaskinen. Sett for eksempel kopper og glass i det øverste stativet, og tyngre gjenstander som gryter og panner i nederste stativ.
 • Pass på at alle store gjenstander, for eksempel bakeplater eller skjærebrett, er plassert på en måte som lar vann passere resten av oppvasken. 

Det er også verdt å merke seg at nyere oppvaskmaskiner ofte har mer avanserte funksjoner, slik som smarte sensorer og justerbart vanntrykk, som ytterligere kan bidra til å optimalisere energi- og vannforbruket. Her kan du finne ulike typer oppvaskmaskiner som kan passe dine behov med tanke på funksjoner, kapasitet og pris.


Velge riktig oppvaskmaskin-innstilling

Oppvaskmaskiner kommer med en rekke innstillinger som kan påvirke energi- og vannforbruket. Under finner du noen vanlige innstillinger for en oppvaskmaskin og hvordan du kan bruke dem på best mulig måte:

 • Normal syklus: Dette er den vanligste syklusen som brukes til oppvask. Den passer til de fleste typer oppvask, slik som tallerkener, boller, kopper og bestikk. Bruk den når du har en full last med oppvask, som er moderat til veldig skittent. 
 • Lett vaskesyklus: Denne syklusen er for lett skitten oppvask og bruker mindre vann og energi enn en vanlig syklus. Oppvaskmaskinen kan bruke lenger tid på å fullføre den lette vaskesyklusen enn den normale syklusen. Denne vaskesyklusen er et godt valg for små mengder oppvask som har blitt skylt av før de settes i oppvaskmaskinen.
 • Ekspress- eller hurtigvask: Dette er en kortere syklus som vanligvis brukes til små mengder lett skitten oppvask. Den bruker mindre vann og energi enn den normale syklusen, men rengjør kanskje ikke oppvasken like grundig.
 • Energisparing eller Eco Cycle: Denne syklusen er laget for å være mer energieffektiv enn den normale syklusen. Den bruker mindre vann og energi, men kan ta lengre tid å fullføre. Bruk den når du har en full last med oppvask som er moderat til veldig skittent, og har tid til at oppvaskmaskinen bruker litt lengre tid. 
 • Delikat syklus: Denne syklusen er laget for vask av ømfintlige gjenstander som glass og fint porselen. Den bruker mindre vann og energi enn den normale syklusen, men rengjør kanskje ikke oppvasken like grundig. Bruk den når du har en liten mengde ømfintlige oppvask som må rengjøres skånsomt.
 • Heavy-Duty Cycle: Denne syklusen er laget for svært skittent oppvask, slik som tallerkener og skåler med inntørket mat eller fastsittende fett. Den bruker mer vann og energi enn en vanlig syklus, men vil rengjøre oppvasken grundigere. Det er et godt valg for store gryter, panner og bakeboller med mye vanskelige matrester. 

Selv om antall innstillinger kan variere fra modell til modell, er det av ytterste viktighet å vite hvordan man velger en spesifikk innstillinger for å spare vann og energi -uten at det går på kompromiss med rengjøringen. Her kan du lære mer om hvor hvor energieffektive moderne oppvaskmaskiner er.


Hvordan kan vaskemidler og skyllemidler påvirke energi- og vannforbruket?

 • Mengde vaskemiddel: Bruk av riktig mengde vaskemiddel er viktig for effektiv rengjøring og kan bidra til å spare energi og vann. Bruk av for mye vaskemiddel kan føre til at det blir for mye såpeskum og bobler, noe som igjen kan føre til bortkastet vann og energi. På den annen side kan bruk av for lite vaskemiddel gjøre at oppvasken ikke blir ordentlig ren, noe som kan føre til behov for ytterligere vaskesykluser, som forbruker mer vann og energi. Et annet tips er å unngå å bruke vaskemidler som er laget for håndvask eller for bruk i vaskemaskiner, da disse kan være for harde for oppvaskmaskiner og kan forårsake skade på maskinen.
 • Skyllemiddel: Skyllemiddel kan bidra til å forbedre ytelsen til en oppvaskmaskin ved å redusere overflatespenningen til vannet. Dette gjør at vannet sprer seg jevnere over oppvasken og bidrar til å forhindre vannflekker og striper. Bruk av skyllemiddel kan bidra til å redusere behovet for ytterligere vaskesykluser og kan bidra til å spare energi og vann. De er tilgjengelige i væske-, pulver- eller tablettform, så velg et skyllemiddel som er spesielt utviklet for bruk i oppvaskmaskiner.
 • Type vaskemiddel: Noen oppvaskmidler er spesielt utviklet for å være mer energieffektive og bruke mindre vann enn tradisjonelle vaskemidler. Slike vaskemidler har vanligvis en lavere skumformel, noe som betyr at det trengs mindre vann for å skylle oppvasken.
 • Type skyllemiddel: Noen skyllemidler inneholder enzymer som kan bryte ned matpartikler, noe som kan bidra til å redusere behovet for forskylling av oppvask. Dette kan bidra til å spare vann og energi.

Det er viktig å merke seg at vaskemiddel og skyllemiddel som brukes i en oppvaskmaskin, skal være kompatibelt med oppvaskmaskinen og passe til typen oppvask som vaskes. Derfor er det er alltid en god idé å sjekke produsentens anbefalinger eller ta en titt i brukermanualen.


Hvordan kan rengjøring og vedlikehold av oppvaskmaskinen bidra til å spare energi og vann?

Ved å følge en regelmessig rengjørings- og vedlikeholdsplan kan du sørge for at oppvaskmaskinen fortsetter å fungere effektivt og spare energi og vann i årene som kommer. Her er noen måter rengjøring og vedlikehold av oppvaskmaskinen kan bidra til å spare energi og vann:

 • Rengjør spylearmene: Over tid kan oppvaskmaskinens spylearmer bli tilstoppet med matrester, noe som kan redusere effektiviteten til maskinen. For å rengjøre spylearmene bør du ta dem ut av oppvaskmaskinen og skyll dem under rennende vann. Bruk en tannbørste, eller en annen liten børste, for å fjerne matrester eller andre partikler som tetter til spylearmene. Sørg for å rengjøre alle kriker og kroker. Når spylearmene er rene, fester du dem til oppvaskmaskinen igjen.
 • Rengjør filtrene: Oppvaskmaskiner har filtre som fanger opp matrester og forhindrer at matrestene tetter til spylearmene. Over tid kan disse filtrene bli tette og må rengjøres eller skiftes ut. For å rengjøre filtrene kan du ta dem ut og skylle dem under rennende vann. Sørg for å fjerne matrester eller andre partikler som sitter i filtrene. Hvis filtrene er svært skitne bør du bytte dem ut med nye.
 • Rengjør innsiden: Over tid kan innsiden av en oppvaskmaskin bli skitten og fettete, noe som kan redusere maskinens effektivitet. For å rengjøre innsiden av oppvaskmaskinen kan du bruke en løsning av varmt vann og hvit eddik. Bland ganske enkelt like deler vann og eddik i en sprayflaske og spray løsningen inne i oppvaskmaskinen, inkludert dørpakningen, og sørg for å fjerne matrester eller skitt. Tørk av innsiden med en ren klut. Unngå å bruke skurende rengjøringsmidler, da de kan skade innsiden av oppvaskmaskinen. Viktigheten av å rengjøre innsiden av maskinen belyses i studier som viser at maskinens gummi-forsegling over tid samler bakterier
 • Se etter lekkasjer: Se etter lekkasjer rundt dørpakningen og i slangekoblingene. Lekkasjer kan føre til at oppvaskmaskinen bruker mer vann enn nødvendig, så det er viktig å få stoppet lekkasjer så fort som mulig. Bosch oppvaskmaskiner er et godt valg når det gjelder pålitelighet, da disse maskinene tilbyr bedre lekkasjebeskyttelse enn de fleste.

Tips: Se alltid etter spesifikke instruksjoner når du rengjør og vedlikeholder oppvaskmaskinen din, da disse kan variere avhengig av merke og modell. Det er altså en god idé å titte i brukerhåndboken for spesifikke retningslinjer. I tillegg kan noen oppvaskmaskiner ha innebygde selvrensende funksjoner, eller bruke spesialiserte rengjøringsprodukter, som bidrar til å optimalisere rengjøringen. Du kan også se etter en integrert oppvaskmaskin hvis du ønsker et spesifikt design som vil matche resten av kjøkkenet ditt. 


FAQ

Hvor mye vann bruker en oppvaskmaskin?
I gjennomsnitt bruker en oppvaskmaskin mellom 10 og 20 L vann per syklus. Nyere oppvaskmaskiner er vanligvis mer energi- og vanneffektive, og kan bruke mindre vann per syklus. Noen høyeffektive oppvaskmaskiner kan bruke så lite som 9 L vann per syklus.
Hvor mange kwh bruker en oppvaskmaskin?
I gjennomsnitt bruker en oppvaskmaskin rundt 1,3 til 2,5 kilowattimer (kWh) per syklus. Nyere oppvaskmaskiner er vanligvis mer energieffektive og kan bruke mindre strøm per syklus (rundt 0,9 kWh med høyeffektive modeller). For eksempel vil en 1200-watts modell, med en kjøretid på én time, bruker du rundt 1,2 kilowattimer (kWh).

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere