Kaffemaskin Test 2019 – En gjennomgang av testvinnende kaffemaskiner

0

Best i Test guide: I denne artikkelen kan du lese om mange kaffemaskinetester, og vi viser deg testvinnere fra både norske og utenlandske forbrukertester. Målet vårt er å samle alle relevante tester her, slik at du enkelt og raskt får overblikk over hvilke kaffemaskiner som blir anbefalt av profesjonelle.

Nedenfor gjennomgår vi fordelene ved de ulike testvinnerne, og nederst i artikkelen finner du link og kilder til de testene vi refererer til. Vi håper at artikkelen gjør deg litt klokere på hvilken kaffemaskin som passer best for deg.

Artikkelen inneholder:
🔸
 En gjennomgang av testvinnende maskiner
🔸 Tips til å brygge god kaffe
🔸 En gjennomgang av alle kilder vi har undersøkt

Vær oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men samler resultater fra uavhengige tester, slik at du enkelt får oversikt over de beste produktene på markedet.


Siemens TC86303

✅ Testvinner hos det danske forbrukerrådet Tænk
Testvinner hos det tyske testmagasinet Stiftung Warentest

Siemens-TC86303-kaffemaskin

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
499,00 Kr. 0,00 Kr. 499,00 Kr. Les mer
875,00 Kr. 0,00 Kr. 875,00 Kr. Les mer
876,00 Kr. 0,00 Kr. 876,00 Kr. Les mer
876,00 Kr. 0,00 Kr. 876,00 Kr. Les mer

 

Denne kaffemaskinen er kåret som testvinner i Danmark, Sverige og Tyskland. Den får generelt ros av kritikere for å brygge god og rask kaffe. En av grunnene til at evnen til å brygge velsmakende kaffe er på topp hos denne modellen, er ifølge ekspertene på grunn av maskinens 2 varmeelementer, som sikrer optimal kaffebrygging. Det gjenspeiles i det endelige resultatet og maskinen blir videre rost for å være god til å holde kaffen varm, samtidig som prisen er meget gunstig og du får mye for pengene.

Noen kaffemaskiner lar kaffen stå og bli kald og sur, men her er det innebygd sensor i maskinen måler bryggetemperaturen og justerer temperaturen for å holde den optimal.

Vil du ha kaffen din ferdig brygget på et bestemt tidspunkt, så kan du aktivere timerfunksjonen, som får maskinen til å brygge kaffe på ønsket tidspunkt.

Ser man prisen på denne modellen, så er det ingen tvil om at du får mye for pengene, noe det er bred enighet om, blant ekspertene som har testet maskinen.

Du har mulighet til å brygge 1,25 liter kaffe per kanne, og skulle man ha behov for å brygge mindre så har Siemens optimalisert sine maskiner med den såkalte AromaSensePlus-funksjonen, som sikrer at kaffen får best mulig aroma, selv om du bare brygger en halv kanne.

Enkel rengjøring
Rengjøring er også lett med Siemens TC86303. Den er laget slik at vanntanken lett kan fjernes, og du kan flytte filterbeholderen til side slik at det blir enkelt og praktisk å rense den. I tillegg har filterholderen en automatisk dryppstopp-funksjon som aktiveres når kannen fjernes fra varmeplaten, slik at ikke kaffen drypper ned og brenner seg fast.

Til slutt bør det også nevnes at maskinen er utstyrt med en automatisk av-funksjon, som gjør at den automatisk går i ventemodus hvis du glemmer å slå den av: Dermed sparer du strøm og slipper at maskinen står og er varm hele natten.

Fordeler med Siemens TC86303:
🔵 Dryppstopp-funksjon
🔵 Den slår seg automatisk av
🔵 Timer-funksjon
🔵 Får ros for sin velsmakende kaffe
🔵 Enkel å rengjøre
🔵 Kan brygge 1,25 liter kaffe
🔵 2 varmeelementer


Wilfa Svart Presisjon

Anbefalt hos det danske livsstilsmagasinet Connery.dk
10 av 10 stjerner hos Dinside.no
Anbefalt av den danske livsstilsbloggen Feinschmeckeren
Registrert hos norske Tu.no
Vinner av iF Product Design Award

Wilfa Svart Presisjon

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
3 295,00 Kr. 0,00 Kr. 3 295,00 Kr. Les mer
3 490,00 Kr. 0,00 Kr. 3 490,00 Kr. Les mer
3 630,00 Kr. 0,00 Kr. 3 630,00 Kr. Les mer
3 630,00 Kr. 0,00 Kr. 3 630,00 Kr. Les mer

 

Denne anerkjente kaffemaskinen skiller seg ut fra mengden med sitt innovative design. Det er norske Wilfa som står bak denne maskinen som de har utviklet i samarbeid med den anerkjente baristaen og kaffeentusiasten Tim Wendelboe.

Designet er annerledes enn hos andre kaffemaskiner, og utformingen har også en tiltenkt funksjonalitet som bidrar til å brygge den beste kaffekoppen.

En av tingene den får ros for blant kritikerne er den unike temperaturstabiliteten på 94 grader. Grunnen til at dette er viktig, er fordi temperaturen spiller en viktig rolle i hvordan kaffen blir ekstrahert av kaffeprodusentene. Ved å brygge ved en konstant temperatur på 94 grader, bør dette sikre best mulig smak.

Få det optimale ut av kaffebønnene
En annen funksjon som også hjelper å optimalisere duften under bryggingen er det runde dusjhodet som sikrer en jevn fordeling av vannet som renner over de kvernede kaffebønnene. Dermed sørger maskinen for å dra optimal nytte av alle bønnene.

Maskinen har også den såkalte Flow Control-funksjonen, som er en teknologi som gjør at vannet har den beste gjennomløpstiden under bryggeprosessen av kaffe, som bidrar til å få den beste smaken ut av bønnene.

Maskinen har også den såkalte Flow Control-funksjonen, som er en teknologi som gjør at vannet har den beste gjennomløpstiden under bryggeprosessen av kaffe, som bidrar til å få den beste smaken ut av bønnene.

Det danske livsstilsmagasinet Connery.dk roser maskinen for dens minimalistiske funksjoner og det stilrene designet. Deres konklusjon er at Wilfa Svart Presisjon har 3 fordeler: enkelhet, stabilitet og god smak.

Nettmagasinet Dinside.no er også veldig imponert over denne maskinen, men nevner at i en test av 10 kaffemaskiner at denne bråker mest. Det er en god grunn til dette, siden en vakuumpumpe suger vannet ut av tanken og inn i filteret, som gir optimal tilførsel av vann til kaffebønnene.

Fordeler med Wilfa Svart Presisjon:
🔵 Får ros av kritikere for en svært velsmakende kaffe
🔵 Nyskapende design
🔵 Flow Control-funksjon
🔵 Patentert varmesystem: Perfekt temperatur for kaffebrygging
🔵 Avtakbar vannbeholder med dosering
🔵 Laget i aluminium
🔵 Doble vegger i filterholderen for temperaturkontroll
🔵 Antidrypp-funksjon
🔵 Automatisk stoppfunksjon

Her ser du en demonstrasjonsvideo fra produsenten:

https://www.youtube.com/watch?v=UNC_lyRcC8M

PHILIPS HD7766/00 GRIND & BREW 

✅ Brukerfavoritt

PHILIPS HD7766/00 GRIND & BREW

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
1 745,00 Kr. 0,00 Kr. 1 745,00 Kr. Les mer
1 798,00 Kr. 0,00 Kr. 1 798,00 Kr. Les mer
1 814,00 Kr. 0,00 Kr. 1 814,00 Kr. Les mer
2 199,00 Kr. 0,00 Kr. 2 199,00 Kr. Les mer

 

Denne maskinen blir rost av brukere for design, samt dens evne til å brygge velsmakende kaffe. Det er lett å justere smaken, siden du kan justere kaffens styrke til den smaken du liker best.

Den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön har testet Philipps HD7765 og rangerte den til toppscorer. Det er HD7765 (forgjengeren til Philips HD7766) som er omtalt i denne artikkelen. HD7766 er enda ikke testet og vurdert, men du ser på brukernes vurderinger fra ulike nettbutikker at denne modellen er svært populær og brukere generelt er veldig begeistret.

Med innebygd kaffekvern
Grind & Brew fra Philips er utstyrt med en bønnebeholder og kaffekvern på toppen, slik at du alltid får ferskmalt kaffe. Du har dessuten mulighet til å helle kaffe i filteret, slik at det fungerer som en vanlig kaffemaskin. Overdelen er utformet slik at du kan fylle opp 2 forskjellige typer kaffebønner i beholderen og velge å kombinere de eller brygge de hver for seg.

Med timer-funksjonen kan du stille inn maskinen til å starte på et bestemt tidspunkt. Kaffemaskinen har en såkalt Aroma Twister funksjon som ifølge produsenten skal sørge for at kaffen sirkuleres på en optimal måte gjennom kannen uten brygging for best mulig aroma.

Som de fleste nye kaffemaskiner, er også denne modellen utstyrt med dryppstopp som hindrer kaffen fra filteret i å dryppe ned på kokeplaten når du fjerner kannen.

Den har også en funksjon som automatisk slår den av og setter maskinen i ventemodus, noe som både er en sikkerhetsfunksjon og energisparende funksjon. Philips Grind & Brew er også utstyrt med en enkel og tydelig LCD-skjerm som gir en god oversikt over bryggeprosessen. Den kan brygge 1,2 liter kaffe i 1 kanne.

Fordeler med Philips Grind & Brew:
🔵 Todelt bønnebeholder
🔵 Kaffekvern på toppen
🔵 Den slår seg automatisk av
🔵 Dryppstopp-funksjon
🔵 LCD-skjerm
🔵 Stilrent design
🔵 Timer-funksjon
🔵 Delene tåler oppvaskmaskin
🔵 Vannivå-indikator for enkel påfylling


Bosch TKA6A041

✅ Testvinner hos det danske forbrukerrådet Tænk

Bosch TKA6A041 kaffemaskine

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
499,00 Kr. 0,00 Kr. 499,00 Kr. Les mer
499,00 Kr. 0,00 Kr. 499,00 Kr. Les mer
709,00 Kr. 0,00 Kr. 709,00 Kr. Les mer
709,00 Kr. 0,00 Kr. 709,00 Kr. Les mer

 

Denne modellen fra Bosch er kåret som testvinneren hos det danske forbrukerrådet Tænk i 2017, og er også en av de billigste modellene på markedet. Maskinen får ros for å være rask til å brygge kaffe og er veldig lett å av-kalke.

Som de fleste andre kaffemaskiner på markedet, slår også denne modellen seg automatisk av og er utstyrt med dryppstopp-funksjon som gjør at kaffen ikke drypper og brenner seg fast på kokeplaten når du fjerner kannen.

Automatisk stopp setter maskinen i ventemodus hvis du glemmer å slå den av, slik at den ikke står og er varm om natten. Dette er bra for sikkerheten, men også en fordel sett fra et økonomisk perspektiv. Bosch kaller denne funksjonen «AutoOff».

Du kan også velge å stille inn maskinen til å automatisk slå seg av, for eksempel etter 20, 40 eller 60 minutter.

Lett å avkalke
Avkalkingssystemet fungerer slik at et LED-signal gir beskjed når maskinen vurderer at det er på tide å av-kalke den. Du kan av-kalke den med det integrerte avkalkningsprogrammet, som gjør prosessen enkel og rask.

Vannbeholderen har en total kapasitet på 1 liter, som tilsvarer cirka 4 kopper kaffe i en kanne. Alt i alt får du her en kaffemaskin med god standard.

Du får ikke det ultimate innen kaffebrygging, som også er å forvente når du ser på prisnivået. Men du får solid kaffemaskin som leverer god kaffe og er enkel å rengjøre.

Fordeler med Bosch TKA6A041:
🔵 Lett av-kalking med integrert avkalkningsprogram
🔵 Slår seg automatisk av
🔵 Dryppstopp-funksjon
🔵 Aroma+ knapp gir mulighet for individuelle valg av kaffearoma
🔵 Lett å rengjøre på grunn av kannens store åpning
🔵 Gjennomsiktig vannbeholder med integrert håndtak for vannstand


Melitta Aroma Signature Deluxe

Testvinner hos den svenske Råd & Rön
✅ Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk

Melitta-Aroma-Signature-Deluxe-Testvinner-kaffemaskin

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
979,00 Kr. 0,00 Kr. 979,00 Kr. Les mer
1 049,00 Kr. 0,00 Kr. 1 049,00 Kr. Les mer
1 098,00 Kr. 0,00 Kr. 1 098,00 Kr. Les mer
1 098,00 Kr. 0,00 Kr. 1 098,00 Kr. Les mer
1 098,00 Kr. 0,00 Kr. 1 098,00 Kr. Les mer

 

Her får du en kaffemaskin med god kvalitet til rimelig pris. Maskinen er blitt kåret som testvinner hos den store forbrukerorganisasjonen Råd & Rön i Sverige, og er i 2017 plassert blant de beste kaffemaskinene på markedet av det danske forbrukerrådet Tænk.

Modellen får ros for sin evne til å brygge velsmakende kaffe. Den har innebygd aromakontroll, som skal sikre best mulig smak uansett hvor mye kaffe du drikker. Det justerer aromaen basert på om du brygger for eksempel 4 eller 10 kopper kaffe.

Avkalking er også lett med Melittas AromaElegance, som har 3-i-1-beskyttelse med programmerbart vannhardhets-nivå, avkalkningsskjerm og enkelt avkalkningsprogram. Du har mulighet til å stille inn varmen til enten 30, 60, eller 90 minutter ut fra dine behov, uten at kaffen mister sin aroma.

Dyrt design i en billig maskin
En av tingene maskinen berømmes for er designet, som får den til å se ut som en mye dyrere maskin enn den egentlig er. Den er produsert i rustfritt stål og har like høy kvalitet utenpå, som sin gode evne til å brygge kvalitetskaffe.

Maskinen har også innebygd dryppstopp i filteret, som sikrer at det ikke drypper kaffe på kokeplaten når du fjerner kannen. Den slår seg automatisk av og settes i ventemodus hvis du glemmer å slå den av.

Maskinen kan brygge en kanne kaffe på 1,25 liter (10 kopper), og får ros av ekspertene for sin evne til å raskt brygge kaffe og holde den varm i kannen.

Den har også automatisk aromakontroll så du er garantert den beste smaksopplevelsen hver gang du brygger en kopp kaffe.

Fordeler med Melitta Aroma signatur Deluxe:
🔵 Dryppstopp-funksjon
🔵 Slår seg automatisk av
🔵 2 varmeelementer
🔵 Roser dens evne til å brygge god kaffe
🔵 Produsert i rustfritt stål
🔵 Brygger 1,25 liter kaffe i en kanne
🔵 Automatisk aromakontroll
🔵 Programmerbart vannhardhets-nivå

Du kan se en presentasjonsvideo av kaffemaskinen her: 

https://www.youtube.com/watch?v=omP5Ia2YqUA

Bosch TKA8013 – Billig anbefaling hos Dinside.no

Anbefalt hos Dinside.no
✅ Testvinner hos Icakuriren
✅ Anbefalt hos Råd & Rön
✅ Testvinner hos Tænk.dk

 

MCSA046335_TKA8013_def

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
579,00 Kr. 0,00 Kr. 579,00 Kr. Les mer
617,00 Kr. 0,00 Kr. 617,00 Kr. Les mer
658,00 Kr. 0,00 Kr. 658,00 Kr. Les mer

 

Kaffemaskinen fra Bosch tok tittelen som Best i Test hos det danske forbrukerrådet Tænk.
Tænk skriver at maskinen brygger tilfredsstillende kaffe og klarer seg fint på alle de andre funksjonsområdene.

Kaffemaskinen skiller seg spesielt ut på ett punkt, ettersom den har en funksjon som ingen av de andre kaffemaskinene i Tænks test hadde; maskinen har et automatisk avkalkingsprogram som gjør det veldig enkelt å fjerne kalk når det er tid for det.

Kaffemaskinen har også en avtakbar vanntank som gjør det enkelt å fylle tanken. Tiden maskinen bruker på kaffebryggingen forkortes automatisk hvis det er vann til mindre enn 4 kopper i tanken.

Leter du etter en billig kaffemaskin som i tillegg er testvinner i Danmarks største testmagasin, er Bosch TKA8013 et veldig bra valg.


Moccamaster KBGT741 – Med innebygget termos

 Tildelt «Golden Brew» av European Coffee Brewing Centre
✅ Testvinner hos Råd & Rön
✅ Toppskårer hos Icakuriren
✅ Anbefalt hos Dinside.no

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
1 895,00 Kr. 0,00 Kr. 1 895,00 Kr. Les mer
1 895,00 Kr. 0,00 Kr. 1 895,00 Kr. Les mer
1 895,00 Kr. 0,00 Kr. 1 895,00 Kr. Les mer
2 090,00 Kr. 0,00 Kr. 2 090,00 Kr. Les mer
2 499,00 Kr. 0,00 Kr. 2 499,00 Kr. Les mer

 

Dette er enda en toppmodell fra Moccamaster som er utrolig populær blant nordmenn. Den er designet i rustfritt stål, som gir den et elegant og tidløst design. En av de smarteste funksjonene ved denne Moccamasteren er at den brygger kaffen direkte i en termos med volum på 1,25 liter (10 kopper).

Den har en veldig driftssikker motor på 1450 watt som sikrer at du har en velfungerende kaffemaskin i mange år fremover. Kaffemaskinen er dessuten utstyrt med antidryppfunksjon og temperatursikring som forhindrer kaffemaskinen i å bli overopphetet.

Denne modellen er håndbygget og testet på fabrikken før den blir sendt ut på markedet.

Hvis du leter etter en kaffemaskin i absolutt toppklasse som i tillegg har termos, er vi overbeviste om at Moccamaster KBGT741 er den perfekte løsningen for deg.


Melitta Aroma Excellent Bestselger

✅ Testvinner i Politiken.dk
✅ Tildelt «Golden Brew» av European Coffee Brewing Centre

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
794,00 Kr. 0,00 Kr. 794,00 Kr. Les mer
999,00 Kr. 0,00 Kr. 999,00 Kr. Les mer

 

Melitta Aroma Excellent er den mest solgte kaffemaskinen i Danmark – og det er det mange gode grunner til. Først og fremst er den prisvennlig, og du får en kaffemaskin som brygger raskt og gir deg en ganske god kaffe.

Den brygger 10 kopper kaffe per kanne ved temperatur på 96 grader. Kaffemaskinen skrur seg automatisk av etter 2 timer.

Hvis du er på utkikk etter en testvinner der du får mye for pengene, er dette et bra valg. Maskinen har både vunnet en kaffemaskintest i den danske avisen Politiken og fått utmerkelsen «Den Gylne Bønne» av norske European Coffee Brewing Centre. Det er kun få kaffemaskiner som har blitt tildelt Den Gylne Bønne, fordi det er så strenge krav til godkjennelsen. Dette vitner om en kaffemaskin som lager virkelig god kaffe.


Moccamaster KBG744 – Dobbel kaffemaskin

Populær dobbelmaskin fra Moccamaster

Moccamaster KBG744

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
5 199,00 Kr. 0,00 Kr. 5 199,00 Kr. Les mer
5 199,00 Kr. 0,00 Kr. 5 199,00 Kr. Les mer
5 699,00 Kr. 0,00 Kr. 5 699,00 Kr. Les mer

 

Moccamaster KBG744 er den perfekte løsningen til kontoret, klubben, eller andre steder der det skal brygges både mye og god kaffe. Denne modellen er egentlig en cateringmaskin som kan brygge 2 kanner på 1,25 liter av gangen. I løpet av 8 minutter får du altså 20 kopper kaffe, og kan raskt slukke kaffetørsten hos kollegaene dine.

Den har en effekt på 2060 watt og er derfor kraftigere enn mange andre kaffemaskiner. De 4 varmeelementene sørger for å holde kaffen varm lenge, og man kan faktisk regulere temperaturen i varmeplaten. I tillegg til automatisk dryppstopp har Moccamaster KBG744 også autoslukk og skrur seg av etter 40 minutter. Det er en funksjon som både er energibesparende og miljøvennlig, og sparer deg for bekymring hvis du har glemt å skru den av.

Denne kaffemaskinen gir god kaffe i rikelige mengder, og Moccamaster leverer som alltid produkter i høyeste kvalitet.


Slik får du mer ut av kaffen din kaffebonner

Kaffe er et personlig valg, nesten som med vin. På samme måte som noen liker vin med stor mineralitet og mye syre, er det også ulike preferanser for kaffe. Men hvordan kan du sikre at du får den samme gode kaffeopplevelsen hver gang, og hvordan får du mer ut av kaffen din? Det skal vi se nærmere på her.

Den beste kaffen er den du liker best. Så enkelt er det. Hvis din personlige preferanse er en av de billige kaffemerkene på supermarkedet, så kan du glede deg selv over at du sparer masse penger hvert år på kaffeforbruket ditt. Men hvis du foretrekker gourmetkaffe som Luwak kaffe, Blue Mountain eller en kapselløsning, hvor du er trygg på å få den samme smaken hver gang, bør du nok innfinne deg med at kaffeforbruket ditt kommer til å koste deg litt mer i året.

Men uansett hvilke preferanser du har, vil du selvfølgelig alltid ha mest ut av kaffen din. Her har vi samlet en rekke tips til denne delen av vår test av kaffemaskiner.


Hold kaffemaskinen din ren for å unngå sur kaffe, astma og allergi

En av de vanligste feilene når det kommer til smaken på kaffe er at kaffen smaker surt. Det skjer ofte fordi kaffemaskin og spesielt fordi kaffetrakten ikke er renset godt nok, eller fordi kaffen har tatt smaken fra en av de matvarene som kaffebønnene lagres sammen med.

Å holde kaffemaskinen, kaffetrakten og kaffekolben ren er viktig, og det er ikke bare på grunn av smaken. Lar du filteret stå med kaffegruten i eller du lar den siste resten med kaffe være igjen i kolben, oppretter du nemlig en varm og fuktig yngleplass for muggsopp- og muggsporer.

Hvis du bare drikker en kaffekanne om dagen eller bruker kaffemaskinen sporadisk, risikerer du at det blir masse mugg- og muggsoppsporer i trakten og kaffekolben.

Du bør derfor alltid kaste det brukte kaffefilteret så snart du har brygget ferdig kaffen. Det er også viktig å rengjøre og tørke både vannbeholderen og trakten. Slå den av hver gang, så snart den har brygget ferdig kaffen og den er helt over på termokannen.

Om du ikke rengjør disse delene effektivt før du drikker kaffe neste gang, risikerer du inntak av mugg- og muggsoppsporer. Kaffemaskinen vil også sende ut mange muggsopp- og muggsoppsporer som sprer seg i inneklimaet på kjøkkenet, eller der du har kaffemaskinen stående. Det øker risikoen for at du utvikler allergier eller i verste fall astma.

Hvis det allerede er mugg- og muggsoppsporer spredt i innemiljøet fra andre fuktige steder i hjemmet ditt, kan den skitne kaffemaskinen din gjøre at det blir mugg og muggsoppsporer langt over grensene. Så hold kaffemaskinen din ren og sørg for tilstrekkelig ventilasjon i hjemmet ditt. Da reduserer du helserisikoen med din kaffemaskin.


Hva er det som lager smak og aroma i kaffen?

Akkurat som med vin, får kaffebønnene smak av:

☕️ Jord
☕️ Dyrkingsmetode
☕️ Klima
☕️ Etterbehandling

Selve smaken oppfattes av alle de smaks-reseptorene som vi har sittende på tungen og i munnhulen. Det er derfor det er en god idé å smake på en ny kaffe på samme måte som du smaker vin. La kaffen være i munnen, slik at alle smaks-reseptorene kan påvirkes og legg eventuelt litt oksygen til prosessen, ved å puste gjennom munnen med en passende mengde kaffe på tungen.

De samme fire forholdene påvirker også kaffens aroma. Derfor bør du også lukte på kaffen, slik du gjør med vinen. Finn rett vinkel og avstand mellom kaffekoppen og nesen og kikk ned mens du lukter kaffen. Dermed øker du nesens evne til å lukte og hjernens evne til å gjenkjenne de ulike aromaene.

Slik lagrer du kaffen riktig

Kaffe bør holdes kjølig i en luft- og aromatett beholder. Så i stedet for å sette en klemme på kaffeposen og putte den i et skap, så bør du heller sette posen ned i en beholder med et tettsittende lokk eller et patentglass. Deretter legger du den i kjøleskapet.

Hvis du har mye kaffe på lager, er det lurt å fryse det ned. Men du må bare fryse hele bønner, siden kaffen lett kan få frostskader under frysing og ta skade under tining.


7 grunnleggende regler for god kaffebrygging

I tillegg til riktig lagring er det selve behandling av kaffebønnene under bryggeprosessen også svært viktig for smaken og aromaen på kaffen. Men om du følger de sju grunnleggende reglene for kaffebrygging som vi gir deg her, vil du forbedre sjansene for at du får en velsmakende kaffe.

☕️  Velg en kaffe som du synes smaker godt. Fortrinnsvis en kaffe i hele bønner som du kan male, like før du trenger den. Hele bønner holder bedre på smaken. Malt kaffe bevarer smaken på bønnene dårligere. Du kan smake forskjell bare noen få dager etter at bønnene er malt, hvis du sammenligner dem med nymalte bønner av samme type.

☕️  Les instruksjonene for bruk av kaffemaskinen. Eller sett deg litt inn i hvordan kaffemaskinen fungerer. Er det noen spesielle alternativer for innstilling av temperatur? Varmes kaffekolben opp eller ikke, og kan du endre temperaturen på varmeplaten? Kan du stille inn gjennomstrømningshastigheten for vannet på kaffetrakten eller på maskinen?

☕️  Kontroller at kaffemaskinen, kaffetrakten og kaffekolben er rengjort. Det er viktig både for smaken og helsegevinsten av kaffe og inneklimaet rundt kaffemaskinen. Det har vi allerede vært inne på. Skyll og rengjør alle delene og sørg for at de alltid er tørre. Kast kaffefilteret, rengjør og tørk trakten, kolben og vannbeholderen så snart kaffen er ferdig og du har helt den over på kaffekannen. Hver gang!

☕️  Kontroller at vanntemperaturen er riktig. Riktig vanntemperatur for en god kaffe ligger på mellom 92 og 96 grader celsius, når vannet treffer kaffebønnene. Hvis temperaturen er for lav, blir kaffen tynn og kjedelig og er den for høyt, blir kaffen bisk og bitter. Sjekk temperaturen ved å la vannet renne direkte ned i kaffekolben uten kaffefilter på maskinen. Mål temperaturen på vannet i kolben med et termometer, så snart vannet kommer ned i kaffekolben.

☕️  Velg riktig malingsgrad på kaffen. Hvor lenge det kokende vannet trenger for å trekke ut kaffen av de malte bønnene, avhenger av malingsgraden på bønnene. Jo bedre sammenheng det er mellom malingsgraden og leveringstiden for vannet, dess bedre smak får kaffen:

– En gjennomløpstid på en til fire minutter krever ekstra finmalte kaffebønner
– Gjennomløpstider på 4-6 minutter krever finmalt kaffe, noe som er ideelt for kaffemaskinen
– En kontakttid 6-8 minutter er egnet for grovmalt kaffe, og er ideelt for presskanner

☕️  Styrken på kaffen bestemmes av doseringen. Et annet viktig parameter ved kaffens smak og styrke er dosering av kaffebønner. Som en tommelfingerregel, kan du bruke 60 gram malt kaffe per liter kaffe du vil brygge. Så for en typisk kaffemaskin med kapasitet på 10-12 kopper, skal du bruke cirka 110 gram, noe som tilsvarer 1,8 liter med kaffe. Sjekk bruksanvisningen på kaffemaskinen for å finne kolbens kapasitet, hvis du vil beregne riktig mengde med kaffebønner til kaffemaskinen din.

☕️  Drikk kaffen mens den er varm. Kaffen smaker best har når den er varm. Det vil si at den har en temperatur på mellom 80 og 85 grader celsius. Kald eller lunken kaffe smaker ikke spesielt godt. Så du bør finne en termokanne, som effektivt kan holde på den varme kaffen.

Du kan lese flere tips om å brygge god kaffe hos forbrukerrådet Tænk her.


Smak deg frem til den kaffen du liker best

Som steg 5, 6 og 7 i ovennevnte gjennomgang understreker, utvikler kaffens aroma og smak seg fra det øyeblikket det kokende vannet møter bønnene. Her vil syren i kaffen ofte være sterkere de første 30 sekundene, etter at bønnene har fått varmt vann. Det er derfor kaffen smaker så surt, hvis du tar en kopp så snart det er nok til det i kaffekolben.kaffekop

Det er først etter 30 sekunder at aromaen begynner å utvikle seg. I takt med at syren avtar, blir kaffen gradvis mildere. Hvor sterk aroma og smak en kaffe har, bestemmes delvis av trykketiden i presskannen eller gjennomløpstiden på kaffemaskinen og delvis av mengden kaffebønner, samt valg av bønner.

I en kaffemaskin kan du ikke gjøre så mye med gjennomløpstiden, med mindre det er mulig å skru ned for gjennomløpet i trakten på kaffemaskinen din. Dette er mulig på alle Moccamaster sine kaffemaskiner.  Så hvis du ikke synes at kaffen fra kaffemaskinen din smaker godt nok, er doseringen ofte er det eneste du kan justere. Prøv ut forskjellige doser over og under den anbefalte mengden bønner i trinn 6. Deretter kan du enkelt smake deg frem til hvordan du brygger deg kaffen du liker best.


Kaffemaskin Test – Disse testene har vi gjennomgått:

Tænk.dk 🇩🇰
Det danske forbrukerrådet Tænk har gjennomgått 14 kaffemaskiner i testene sine. Det ble testet 10 kaffemaskiner med glasskanne og varmeplate og 4 maskiner med termokanne. Ekspertene i Tænk foretok en test av kaffemaskinenes funksjon og vurderte samtidig hvor god kaffe de ulike kaffemaskinene brygger. Tænk hadde også en gjennomgang av faktorer som elektrisk sikkerhet, strømforbruk og brukervennlighet.

Vinneren av Tænks test ble Bosch TKA8013. Du kan lese hele testen her. Vær oppmerksom på at det krever betalt abonnement å lese testen på tænk.dk

Familie Journalen 🇩🇰
Det danske bladet Familie Journalen har testet 6 kaffemaskiner i ulike prisklasser, og husholdningslærer Camilla Andersen var ansvarlig for kaffemaskintesten. I testen har det vært fokus på brukervennlighet, smak, bryggetid og vurdering av om tid og temperatur reflekterer det produsenten lover. Vinneren av testen ble Moccamaster KBGC741. Du kan lese hele testen på familiejournal.dk.

Politiken.dk 🇩🇰
Den danske avisen har testet 8 forskjellige kaffemaskiner. Fødevaretekniker ved Karolines Køkken, Lone Lysdal, var sjef for testutførelsen. Det ble fokusert på funksjonalitet, brukervennlighet, pris, design, kaffetemperatur og hvor lang tid det tok å brygge kaffe på de ulike maskinene.

Undersøkelsen viste at den billige kaffemaskinen Melitta Aroma Excellent stakk av med tittelen«Beste Kaffemaskin». Du kan lese hele testen gratis her.

Råd & Rön 🇸🇪
Det svenske testmagasinet Råd & Rön er et stort forbrukerråd som her testet 24 ulike kaffemaskiner i forskjellige prisklasser. Testen ble utført av en gruppe kaffeeksperter i laboratorium.

Du kan lese hele testen online på hjemmesiden deres her. Det koster 45 kroner å få tilgang til testen.

Ecbc.info 🇳🇴
European Coffee Brewing Centre (ECBC) er en norsk kaffeorganisasjon som tester kaffemaskiner for både privat og profesjonelt bruk. Alle kaffemaskinene som er godkjent av ECBC er garantert kvalitetsmaskiner. Du kan lese mer om organisasjonen her.

Dinside.no 🇳🇴
Den uavhengige norske avisen har gjennomført en test av 8 forskjellige kaffemaskiner. Du kan lese testresultatene deres ved å besøke hjemmesiden her.

De har også publisert en hel artikkel hvor de grundig gjennomgår kvaliteter. Du kan lese den ved å klikke her.

Icakuriren.se 🇸🇪
Det svenske forbrukernettmagasinet Icakuriren har testet 10 kaffemaskiner etter funksjoner og evne til å brygge en velsmakende kaffe. Her vant Bosch Styleline prisen som den beste maskinen.
Du kan lese testen her. Du kan også laste ned en PDF på hjemmesiden hvor du kan lese fler detaljer om testen.

Connery.dk 🇩🇰
Det danske livsstilsmagasinet for menn har testet Wilfa Svart Presisjon. I testen kan du lese redaksjonens vurdering på hvordan maskinen brygger kaffe, kvalitet og design. Du kan lese hele artikkelen med Connery ved å klikke her.

Feinschmeckeren 🇩🇰
Den danske livsstilsbloggen Feinschmeckeren har også hatt Wilfa Svart Presisjon til testing. De har laget en svært detaljert gjennomgang av maskinen i sin artikkel, som kan gjøre deg klokere på maskinens ulike funksjoner og egenskaper. Før du bestemmer deg for om du skal kjøpe denne modellen, er det lurt å lese deres artikkel, for å få en bedre forståelse av kaffemaskinen. Du kan lese hele artikkelen her.

Tu.no 🇳🇴
Tu.no er en forkortelse for «Norges tekniske ukeblad». De har testet Wilfa Svart Presisjon og blant annet vurdert designet og dens evne til å brygge god kaffe. Du kan lese hele artikkelen her.

Test.de 🇩🇪
Tysklands største testmagasin heter Stiftung Warentest. På deres hjemmeside Test.de finner du beskrivelser av Siemens TC86303 som de kåret til testvinner i 2011, i en test av 22 forskjellige kaffemaskiner fra en rekke kjente merker.

Du kan lese hele testen her. Merk at det krever et betalt abonnement å få adgang til hele testen.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse