Vedlikehold av vaskemaskinen → Tips og triks for å holde vaskemaskinen ren

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Har du noen gang lagt merke til en merkelig lukt som kommer fra vaskemaskinen din, eller at klær bare ikke blir like rene som før? Da kan det være på tide med vedlikehold av vaskemaskinen. Regelmessig rengjøring og stell av vaskemaskinen vil forhindre dårlig lukt og sørge for at klærne holder seg fine og freshe.

I denne artikkelen går vi gjennom viktige tips og triks for å holde vaskemaskinen ren, inkludert rengjøring med eddik og natron, vedlikehold av filteret, forseglingen og røret, samt vanlige feil å unngå. Denne veiledningen gir deg alle de verktøyene du trenger for å holde vaskemaskinen i toppform og sikre at den går effektivt i årene som kommer. Les videre for å lære mer!

Hvis du ønsker å finne den beste vaskemaskinen for akkurat din husholdning, kan du lese disse artiklene om ulike typer vaskemaskiner med toppmating og frontmating


 Hvordan rengjøre en vaskemaskin med eddik og natron?

Å bruke eddik og natron for å rengjøre vaskemaskinen kan bidra til å fjerne skitt, smuss og lukt som kan ha bygget seg opp over tid. Selv om du bruker de aller beste vaskemidlene og tøymykner, kan det fortsatt være rester igjen i maskinen som kan skape problemer. Over tid kan slike rester i maskinen skape grobunn for bakterier og mugg, noe som kan føre til ubehagelige lukter og til og med påvirke helsen din.

Eddik og natron er naturlige, giftfrie rengjøringsmidler som er trygge for vaskemaskinen. Eddik er en mild syre som hjelper til med å løse opp og fjerne mineralavleiringer og annen opphopning, mens natron er et mildt slipemiddel som hjelper til med å skrubbe bort smuss og skitt. Kombinasjonen av disse to ingrediensene vil gi vaskemaskinen en ordentlig dyprens. Dette er en enkel og effektiv måte å fjerne opphopning og lukt fra inne i trommelen, samt vaskemiddelbeholderen og andre vanskelig tilgjengelige deler av maskinen. Slik gjør du det:

 • Start med en tom vaskemaskin. Sørg for at det ikke er klær eller andre gjenstander igjen i maskinen før du starter rengjøringsprosessen.
 • Tilsett to kopper hvit eddik i dispenseren for flytende vaskemiddel.
 • Kjør en varmtvannssyklus. Sett vaskemaskinen på varmeste vanninnstilling og la den gå gjennom en hel syklus. Det varme vannet og eddiken hjelper til med å løse opp opphopning av skitt og smuss i maskinen.
 • Tilsett 1/2 kopp natron. Etter at syklusen er fullført, dryss 1/2 kopp natron i trommelen. Dette vil bidra til å fjerne eventuelle gjenværende rester og lukt.
 • Kjør en ny varmtvannssyklus. Sett maskinen til en annen varmtvannssyklus og la den gå gjennom en hel syklus.
 • Rengjør vaskemiddelbeholderen og andre deler etterpå. Du kan bruke en ren klut eller tannbørste til å skrubbe vaskemiddelbeholderen, forseglingen og andre vanskelig tilgjengelige deler av vaskemaskinen.
 • Skyll med varmt vann. Kjør en siste varmtvannssyklus for å skylle bort gjenværende eddik eller natron.

Ved å følge disse trinnene vil vaskemaskinen din bli skinnende ren og fri for lukt. Det anbefales å utføre denne rengjøringsprosessen med noen måneders mellomrom for å holde vaskemaskinen i god stand.

Her kan du lære mer om de funksjonelle egenskapene til eddik.


Hvordan få lukten ut av vaskemaskinen?

Vaskemaskiner har en tendens til å utvikle en vond lukt over tid -årsaken er en kombinasjon av ulike faktorer. Disse inkluderer fuktighet, oppbygging av rester og utilstrekkelig rengjøring. Det fuktige miljøet i vaskemaskinen kan fører til mugg- og bakterievekst. Rester fra vaskemidler og tøymykner kan også forårsake lukt, spesielt hvis maskinen ikke rengjøres regelmessig.

Her er noen enkle trinn du kan ta for å bli kvitt lukten:

 • Som nevnt tidligere er en blanding av hvit eddik og natron en effektiv måte å dyprense og deodorisere vaskemaskinen på. Kjør en syklus med 2 kopper hvit eddik, etterfulgt av en syklus med 1/2 kopp natron.
 • Sjekk vaskemiddelbeholderen: Noen ganger kan vaskemiddel og tøymykner bygge seg opp i dispenseren, noe som fører til en ubehagelig lukt. Ta ut dispenseren og rengjør den godt med varmt vann og et mildt rengjøringsmiddel.
 • Rengjør forseglingen og trommelen: Smuss, skitt og lo kan sette seg fast i forseglingen og trommelen på vaskemaskinen, noe som kan føre til ubehagelig lukt.
 • La døren stå åpen: Når du ikke bruker maskinen, la døren stå åpen for å la luften sirkulere og forhindre at mugg og bakterier vokser.

For å lære mer om vasketøy-hygiene kan du lese denne studien om fjerning av mikrobiell forurensning, som er en viktig faktor i vaskeprosessen. Studien fokuserer på ulike faktorer som påvirker tilførsel og fjerning av mikroorganismer i vaskeprosessen og diskuterer mulige skadevirkninger av mikrobielle forurensninger i vaskemaskinen og på tekstilene.


Hvordan fjerne mugg fra vaskemaskinens gummipakning?

Det er viktig å fjerne mugg fra vaskemaskinens gummipakning for å forhindre spredning av muggsporer og den medfølgende ubehagelige lukten. I tillegg kan muggvekst forårsake skade på gummitetningen over tid, redusere levetiden til vaskemaskinen og føre til kostbare reparasjoner. Her er en trinn-for-trinn-guide for hvordan du fjerner mugg fra vaskemaskinens gummipakning:

 • Bland en løsning med 1 del hvit eddik og 1 del vann i en sprayflaske.
 • Spray løsningen på gummipakningen, og pass på å dekke eventuell synlig mugg.
 • Vent i 10-15 minutter for å la eddiken trenge inn og løsne opp.
 • Skrubb gummipakningen med en myk børste eller tannbørste. Vær spesielt oppmerksom på områder med synlig mugg, sørg for å skrubbe grundig for å fjerne alle spor av mugg.
 • Tørk av gummipakningen med en ren, fuktig klut for å fjerne rester av mugg eller eddik.
 • For gjenstridige mugg- eller muggflekker, bland en pasta med natron og vann og påfør den på de berørte områdene. La pastaen sitte i noen minutter, og skrubb deretter forseglingen med en myk børste eller tannbørste.
 • Skyll gummipakningen med rent vann for å fjerne gjenværende natronpasta.
 • Tørk grundig med en ren, tørr klut.

TIPS: Hvis dette virker som for mye arbeid kan du alltid kjøpe en blekemiddelbasert muggrens -men husk at eddik er bedre å bruke, sammenlignet med blekemiddel, når det gjelder å drepe mugg.


Hvordan rengjøre vaskemaskinens filter?

Rengjøring av vaskemaskinens filter er viktig fordi lo, hår og andre partikler kan samle seg og tette filteret over tid. Dette fører til at vaskemaskinen fungerer dårlig eller ikke i det hele tatt og kan også føre til ubehagelig lukt eller vekst av mugg eller bakterier i vaskemaskinen.

Denne enkle prosessen kan gjøres som følgende: 

 • Slå av og koble fra vaskemaskinen. Dette er viktig for sikkerheten og for å unngå å skade maskinen.
 • Finn filteret. Avhengig av merke og modell av vaskemaskinen din, kan filteret være plassert på forskjellige steder, for eksempel nær bunnen av maskinen, bak et panel eller inne i røreverket.
 • Fjern filteret. Avhengig av type filter kan dette innebære å skru av eller trekke filteret ut.
 • Rengjør filteret. Bruk en myk børste, for eksempel en gammel tannbørste, for forsiktig å fjerne rusk fra filteret. Alternativt kan du skylle filteret under rennende vann ved å bruke en børste eller fingrene for å fjerne rusk.
 • Installer filteret på nytt. Når filteret er rent, setter du det tilbake i vaskemaskinen, og pass på at det sitter godt på plass.
 • Slå på vaskemaskinen og kjør en syklus. Dette vil bidra til å sikre at filteret fungerer som det skal og at gjenværende rusk spyles ut av vaskemaskinen.

Det anbefales å rengjøre vaskemaskinfilteret minst en gang hver tredje måned, eller oftere hvis du har en stor husholdning eller vasker mye. Regelmessig rengjøring av filteret kan bidra til å forlenge levetiden til vaskemaskinen og sikre at den fungerer som den skal.

Her kan du se en interessant studie om filtre for vaskemaskiner. De er designet for å fjerne enten mikroplastfibre eller lo fra vaskevann og studien undersøker muligheter og utfordringer med slike filtre fra et praktisk og miljømessig perspektiv.


Hvordan lufte et avløpsrør i vaskemaskinen?

Dette er en litt mer teknisk del av vedlikeholdet av maskinen som går ut på å koble et lufterør til avløpsrøret som lar luft strømme gjennom rørsystemet. Dette bidrar til å forhindre luftsluser og hevert, som kan føre til at vaskemaskinen tømmes sakte eller ikke i det hele tatt, og kan også forhindre at ubehagelig lukt kommer tilbake til hjemmet ditt.

Følg disse trinnene for å ventilere et vaskemaskinens avløpsrør:

 • Finn plasseringen til vaskemaskinens avløpsrør. Vanligvis vil dette være plassert bak vaskemaskinen og vil være et vertikalt rør som fører til hovedavløpsledningen.
 • Finn plasseringen av nærmeste ventilasjonsrør. Dette er typisk et vertikalt rør som strekker seg gjennom husets tak.
 • Installer en wye-kobling på avløpsrøret. Dette er en Y-formet armatur som lar deg koble ventilasjonsrøret til avløpsrøret. Installer wye-beslaget slik at grenen til Y-en peker i retning av vaskemaskinavløpet.
 • Installer et ventilasjonsrør på wye-beslaget. Sørg for å følge lokale rørleggerregler og retningslinjer for installasjon av ventilasjonsrør.
 • Koble vaskemaskinens avløpsslange til avløpsrøret.
 • Test vaskemaskinen for å sikre at avløpsrøret er skikkelig ventilert og at vaskemaskinen tømmer ordentlig.

MERK: Det er viktig å sikre at ventilasjonsrøret er riktig installert og dimensjonert for ditt spesifikke rørleggersystem. Hvis du er usikker på hvordan du skal lufte avløpsrøret, anbefales det å søke hjelp fra en autorisert rørlegger for denne typen problemer.


Vanlige feil man bør unngå ved rengjøring av vaskemaskinen

 • Bruk av for mye vaskemiddel: Overforbruk av vaskemiddel kan etterlate rester på vaskemaskinen din, noe som kan bidra til mugg- og bakterievekst. Følg produsentens anbefalinger for bruk av vaskemiddel.
 • Bruk av sterke kjemikalier: Unngå å bruke sterke kjemikalier, som blekemiddel eller ammoniakk, for å rengjøre vaskemaskinen din, da disse kan skade maskinen og dens komponenter. Bruk heller milde rengjøringsmidler, som eddik eller natron.
 • Forsømmelse av dispenserne: Dispenserne i vaskemaskinen kan bli tilstoppet med rester av vaskemiddel og tøymykner over tid. Sørg for å rengjøre disse regelmessig for å unngå opphopning.
 • Ikke rengjøring av trommelen og filteret regelmessig: Dette kan føre til at maskinen fungerer dårlig eller ikke i det hele tatt og kan føre til ubehagelig lukt og vekst av mugg.
 • Hopp over vedlikeholdssyklusen: Mange moderne vaskemaskiner har en vedlikeholdssyklus som hjelper til med å rengjøre maskinen og dens komponenter. Sørg for å kjøre denne syklusen med jevne mellomrom for å holde maskinen i god stand.

FAQ

Hva er den beste måten å rengjøre en vaskemaskin på?
Den beste måten å rengjøre en vaskemaskin på er å kjøre en rengjøringssyklus med en vaskemaskinrens eller en blanding av eddik og natron, rengjøre dispenserne og dørpakningen og rengjøre filteret og trommelen regelmessig. Det er også viktig å unngå å bruke for mye vaskemiddel og sterke kjemikalier for å sikre at maskinen holder seg i god stand.
Er blekemiddel eller eddik best for å rengjøre vaskemaskinen?
Både blekemiddel og eddik kan være effektive for rengjøring av en vaskemaskin, men eddik er generelt tryggere å bruke og vil med mindre sannsynlighet skade maskinen. Eddik kan bidra til å løse opp såpeskum og mineraloppbygging, og kan også bidra til å fjerne ubehagelig lukt.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere