De 5 beste sous vide-oppskriftene

SENESTE ENDRING: januar 17, 2024.
Vær oppmerksom på at året for artikkelen forteller deg når innholdet sist ble oppdatert og ikke nødvendigvis publiseringstiden for ulike produkttester..
featured image

Sous vide, et fransk kulinarisk begrep som betyr “under vakuum”, har i det skjulte revolusjonert matlagingen de siste tiårene. Med sin enkle, men presise teknikk har denne metoden fanget både profesjonelle kokkers og hjemmekokkers interesse.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på fem av de beste sous vide-oppskriftene som viser hvor allsidig og spennende denne tilberedningsmetoden er. Disse nøye utvalgte rettene vil ikke bare begeistre smaksløkene dine, men også vise hvordan sous vide kan fremheve smaken og konsistensen til en rekke ulike ingredienser, fra møre kjøttstykker til delikat sjømat og livlige grønnsaker.

Så la oss dykke ned i sous vide-matlaging og finne oppskrifter du kan prøve ut med sous vide-maskinen din. Bon appétit!

Sous vide-biff

Ingredienser:

  • 2 – 4 cm tykke biffer av ribeye, strip eller filet mignon
  • Salt og nykvernet svart pepper
  • 2 ss vegetabilsk olje
  • 2 ss usaltet smør
  • 2 hvitløksfedd, knust
  • 2 kvister fersk timian eller rosmarin

Slik gjør du:

  • Forvarm sous vide-enheten til ønsket temperatur på biffen: 54 °C for medium-rare, 57 °C for medium eller 63 °C for medium-well.
  • Krydre biffene rikelig med salt og pepper.
  • Vakuumforsegl biffene i en sous vide-pose eller bruk metoden vannfortrengning med en pose med glidelås.
  • Stek biffene i det forvarmede vannbadet i 1 til 4 timer, avhengig av biffens tykkelse og ønsket stekegrad.
  • Ta biffene ut av posen og tørk dem med tørkepapir. Dette trinnet er avgjørende for å oppnå en perfekt steking.
  • Forvarm en stekepanne med tykk bunn på høy varme med 2 ss vegetabilsk olje. Når oljen begynner å glitre, legger du biffene i stekepannen.
  • Stek biffene i 1 til 2 minutter på hver side, eller til de har fått en fin brun skorpe.
  • Tilsett smør, hvitløk og friske krydderurter i stekepannen og pensle biffene i ytterligere 30 sekunder til 1 minutt, slik at de får mer smak og en finere stekeskorpe.
  • Ta biffene ut av stekepannen og la dem hvile i 5 minutter før de skjæres i skiver og serveres.

Tips: Bruk en støpejernspanne for å få en jevn steking og bedre varmelagring.

MERK: Ettersom maten tilberedes ved en lavere temperatur enn ved tradisjonelle tilberedningsmetoder over en lengre periode, får du en jevnt tilberedt, mør og smakfull rett. SV-metodens presise tilberedning er også kjent for å forbedre matens kvalitet, næringsinnhold og holdbarhet, samtidig som den ødelegger mikroorganismer.

Sous Vide-kyllingbryst

Ingredienser:

  • 2 kyllingbryst uten bein og skinn
  • Salt og nykvernet svart pepper
  • 1 spiseskje olivenolje
  • 2 ss usaltet smør
  • 2 hvitløksfedd, knust
  • 2 kvister fersk timian eller rosmarin

Slik gjør du:

  • Forvarm sous vide-apparatet til 63 °C for å få mør og saftig kylling.
  • Krydre kyllingbrystene med salt og pepper.
  • Vakuumforsegl kyllingen i en sous vide-pose eller bruk metoden vannfortrengning med en pose med glidelås.
  • Kok kyllingbrystene i det forvarmede vannbadet i 1,5 til 4 timer.
  • Ta kyllingen ut av posen og tørk den med tørkepapir.
  • Forvarm en stekepanne på middels høy varme med 1 ss olivenolje.
  • Stek kyllingen i 2 til 3 minutter på hver side, eller til den er gyllenbrun.
  • Tilsett smør, hvitløk og friske urter i stekepannen og pensle kyllingen i ytterligere 1 til 2 minutter.
  • Ta kyllingen ut av stekepannen og la den hvile i 5 minutter før den skjæres i skiver og serveres.

Tips: Mariner kyllingbrystene i en blanding av sitronsaft, hvitløk og urter før du tilbereder dem sous vide.

Sous vide-svinekoteletter

Ingredienser:

  • 2 – 4 cm tykke svinekoteletter med bein
  • Salt og nykvernet svart pepper
  • 1 spiseskje vegetabilsk olje
  • 2 ss usaltet smør
  • 2 hvitløksfedd, knust
  • 2 kvister fersk timian eller rosmarin

Slik gjør du:

  • Forvarm sous vide-apparatet til 60 °C (140 °F) for å få møre, saftige svinekoteletter.
  • Krydre svinekotelettene rikelig med salt og pepper.
  • Vakuumforsegl kotelettene i en sous vide-pose eller bruk metoden vannfortrengning med en pose med glidelås.
  • Kok svinekotelettene i det forvarmede vannbadet i 1 til 4 timer.
  • Etter tilberedningen tar du kotelettene ut av posen og tørk dem tørre med tørkepapir for å sikre perfekt steking.
  • Varm opp en stekepanne med tung bunn på høy varme og tilsett 1 ss vegetabilsk olje. Når oljen glitrer, legger du svinekotelettene i stekepannen.
  • Stek i 1 til 2 minutter på hver side, eller til de har fått en fin gyllenbrun stekeskorpe.
  • Tilsett smør, hvitløk og friske urter i stekepannen, og pensle kotelettene i ytterligere 30 sekunder til 1 minutt for å forsterke smaken og stekeskorpen ytterligere.
  • La kotelettene hvile i 5 minutter før servering.

Tips: Legg svinekotelettene i saltlake i en blanding av vann, salt og sukker i noen timer før tilberedning for å sikre ekstra mørhet og smak.

Sous vide-laks

Ingredienser:

  • 170 g laksefileter, med skinn på
  • Salt og nykvernet sort pepper
  • 1 spiseskje olivenolje
  • 2 ss usaltet smør
  • Fersk dill til pynt
  • Sitronbåter til servering

Slik gjør du:

  • Still sous vide-apparatet inn på 50 °C for medium stekt laks eller 55 °C for medium stekt laks.
  • Krydre laksefiletene med salt og pepper.
  • Forsegl filetene enkeltvis i sous vide-poser eller bruk metoden vannfortrengning med separate poser med glidelås.
  • Kok laksen i det forvarmede vannbadet i 30 til 45 minutter.
  • Ta laksen forsiktig ut av posene og klapp den forsiktig tørr med tørkepapir.
  • Varm opp en stekepanne på middels høy varme med 1 ss olivenolje. Legg laksefiletene med skinnsiden ned i stekepannen.
  • Stek i 2 til 3 minutter, eller til skinnet er sprøtt.
  • Tilsett smør i stekepannen og pensle laksen i ytterligere 1 minutt.
  • Server laksen med fersk dill og sitronbåter.

Tips: For en mer intens smak kan du legge noen sitronskiver og en dillkvist i hver pose før du forsegler den.

Sous vide-asparges

Ingredienser:

  • 0,5 kg fersk asparges, ferdig trimmet
  • Salt og nykvernet svart pepper
  • 2 spiseskjeer ekstra virgin olivenolje
  • Skall av 1 sitron
  • 1/4 kopp revet parmesanost (valgfritt)

Slik gjør du:

  • Forvarm sous vide-apparatet til 85 °C
  • Krydre aspargesen med salt og pepper.
  • Bland asparges og olivenolje i en sous vide-pose eller en pose med glidelås, og sørg for at aspargesene er jevnt dekket.
  • Forsegl posen og kok aspargesen i det forvarmede vannbadet i 15 til 30 minutter, avhengig av hvor mør aspargesen skal være.
  • Ta aspargesen ut av posen og legg den over på et serveringsfat.
  • Dryss sitronskall og eventuelt revet parmesanost over aspargesen før servering.

Tips: Tilpass denne oppskriften ved å tilsette dine favoritturter eller krydder i posen, for eksempel hvitløk, timian eller røde pepperflak, for en personlig smak.

FAQ

Hva er det beste å tilberede sous vide?
Det som egner seg best til sous vide-tilberedning, er vanligvis møre og magre proteiner som biff, kyllingbryst, svinekoteletter og fiskefileter. Det er også ypperlig til å tilberede grønnsaker, frukt og egg. Hva som er best å tilberede sous vide, avhenger til syvende og sist av deg, men det er en allsidig tilberedningsteknikk som kan forbedre teksturen og smaken på mange ulike typer mat.
Hva er det første jeg bør lage i sous vide?
Når du skal gjøre ditt første sous vide-forsøk, er det en god idé å tilberede en biff. Biff er en populær sous vide-rett og er en fin anledning til å øve seg på å oppnå ønsket mørhetsgrad. I tillegg gir teknikken en jevn tilberedning av hele kjøttet, noe som resulterer i en mør og saftig biff.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme