Hvordan rengjøre en induksjonstopp i 5 enkle trinn

SENESTE ENDRING: januar 17, 2024.
Vær oppmerksom på at året for artikkelen forteller deg når innholdet sist ble oppdatert og ikke nødvendigvis publiseringstiden for ulike produkttester..
featured image

En induksjonstopp er et elegant og moderne apparat som tilfører både stil og funksjonalitet til ethvert kjøkken. Ved daglig bruk kan det imidlertid samle seg mye søl og flekker på overflaten av induksjonstoppen, noe som kan redusere ytelsen. For å holde induksjonstoppen funksjonell og stilren er det viktig med regelmessig rengjøring.

I denne artikkelen vil vi gjennomgå fem enkle trinn for å rengjøre induksjonstoppen. 

Trinn 1 - Forberedelse

Å slå av induksjonstoppen og la den avkjøles før rengjøring er det første og viktigste trinnet for sikkerhet og for å unngå å skade platetoppen. Hvis du prøver å rengjøre en varm overflate, risikerer du å brenne deg og skade platetoppen. I tillegg kan rengjøring av en varm platetopp føre til at rengjøringsprodukter fordamper for raskt, noe som gjør dem mindre effektive til å fjerne flekker og rester.

Før du påfører et rengjøringsprodukt må du fjerne løst rusk eller matpartikler fra platetoppens overflate. Dette kan gjøres ved hjelp av en myk børste eller en tørr klut for å feie bort smuler eller rusk forsiktig. Alternativt kan du bruke en spesialisert koketoppskrape eller en plastspatel for å fjerne gjenstridige flekker uten å skrape overflaten.

Det er viktig å merke seg at du bør unngå å bruke slipende materialer, for eksempel stålull eller skuresvamper, da de kan skrape overflaten på platetoppen og ødelegge den. 

Ettersom rengjøring og desinfisering av overflater er nødvendig for et sunt hjem, er det viktig å rengjøre platetoppen for å redusere vekst av bakterier som potensielt kan forurense maten.

Trinn 2 - Velge riktig rengjøringsprodukt

Det er viktig å bruke riktig rengjøringsprodukt når du rengjør en induksjonstopp, da bruk av feil produkt kan skade overflaten. Noen rengjøringsprodukter inneholder slipende materialer eller sterke kjemikalier som kan ripe opp overflaten eller forårsake misfarging. Noen rengjøringsprodukter er heller ikke egnet for bruk på glassoverflater, noe som kan føre til skade eller korrosjon på platetoppen.

For å unngå skader er det viktig å bruke et rengjøringsprodukt som er spesielt utviklet for bruk på induksjonstopper, og her finnes det flere kommersielle rengjøringsprodukter å velge mellom. Disse produktene kommer i form av spray, våtservietter og kremer og finnes i de fleste jernvare- eller hvitevarebutikker.

Det finnes også flere naturlige rengjøringsmidler man kan bruke for å rengjøre en induksjonstopp. Noen av disse inkluderer:

 • Hvit eddik: Dette er et naturlig rengjøringsmiddel som effektivt fjerner flekker, smuss og fett fra induksjonstopper. Det er et skånsomt rengjøringsmiddel som ikke skader overflaten.
 • Natron: Dette er et annet naturlig rengjøringsmiddel som kan brukes til å fjerne vanskelige flekker og smuss fra en induksjonstopp. Sammen med eddik er det et av de mest brukte alternative rengjøringsmidlene til forskjellige formål. 
 • Sitronsaft: Sitronsaft ligner natron når det gjelder å fjerne flekker og smuss fra en induksjonstopp. Det etterlater også en frisk, behagelig duft.

Trinn 3 - Påføring av rengjøringsproduktet

 • Spray eller hell rengjøringsmiddelet på platetoppens overflate, og sørg for å dekke hele platen. 
 • Bruk en ikke-slipende klut eller svamp til å spre rengjøringsproduktet forsiktig over overflaten i sirkulære bevegelser, og vær forsiktig så du ikke trykker for hardt eller skrubber for kraftig.
 • La rengjøringsproduktet sitte på overflaten i anbefalt tid, vanligvis 15 til 30 minutter. Dette vil gi rengjøringsproduktet tid til å bryte ned eventuelle flekker eller rester.
 • Bruk den samme ikke-slipende kluten eller svampen og tørk forsiktig av overflaten for å fjerne rengjøringsproduktet og eventuelle flekker eller rester.
 • Skyll kluten eller svampen med varmt vann og gjenta tørkeprosessen til alt rengjøringsmiddelet og alle rester er fjernet.

TIPS: Unngå å bruke papirhåndklær eller andre materialer som lett kan gå i stykker og etterlate lo eller fibre på overflaten. Disse kan være vanskelige å fjerne og kan etterlate rester eller forårsake striper på overflaten.

Trinn 4 - Fjerning av flekker og rester

 • Fastbrent mat: Fastbrent mat kan være vanskelig å fjerne, men det kan hjelpe å bruke et spesialisert rengjøringsmiddel for kokeplater eller en naturlig løsning. En effektiv metode er å blande natron og vann for å lage en pasta, og deretter påføre pastaen på det berørte området og la den sitte i flere minutter. Skrubb området forsiktig med en ikke-slipende svamp eller klut, og tørk deretter bort pastaen med en ren, fuktig klut.
 • Fett: For å fjerne fett fra en induksjonstopp kan du bruke et spesialisert rengjøringsmiddel eller en naturlig løsning, for eksempel hvit eddik eller sitronsaft. Igjen, påfør rengjøringsløsningen på det berørte området og la den sitte i flere minutter. Skrubb området forsiktig med en ikke-slipende svamp eller klut, og tørk deretter bort rengjøringsløsningen med en ren, fuktig klut.
 • Striper: Striper på en induksjonstopp kan skyldes bruk av feil rengjøringsmiddel eller for mye rengjøringsmiddel. På samme måte som fett, kan striper fjernes med et spesialisert rengjøringsmiddel eller en naturlig løsning, for eksempel hvit eddik eller sitronsaft, og bør rengjøres på samme måte. 
 • Vannflekker: Samme løsning av eddik og sitronsaft kan også brukes til vannflekker. På samme måte skrubber du området forsiktig med en ikke-slipende svamp eller klut, og tørker deretter bort rengjøringsløsningen med en ren, fuktig klut.

MERK: Følg alltid produsentens instruksjoner for spesialiserte rengjøringsmidler for platetopper, og bruk naturlige løsninger med forsiktighet, da noen naturlige løsninger kan være sure og kan skade overflaten hvis de får virke for lenge.

Trinn 5 - Polering av overflaten

Polering av overflaten er et viktig siste trinn i rengjøringsprosessen for induksjonstoppen, da det bidrar til å gjenopprette platetoppens glans og fjerne eventuelle gjenværende striper. Først bør du forsikre deg om at koketoppens overflate er ren og tørr før du starter poleringsprosessen. Bruk deretter en sirkelbevegelse til å polere koketoppens overflate med en tørr klut, og bruk forsiktig trykk for å fjerne eventuelle striper eller uklarhet. Fortsett å gni til den hvite filmen forsvinner.

Hva du ikke skal bruke når du rengjør en induksjonstopp

 • Slipende materialer – Unngå å bruke slipende materialer som stålull, grove svamper eller skuresvamper, eller andre slipende rengjøringsredskaper, da de kan forårsake riper på overflaten av platetoppen. Disse ripene kan føre til at mer skitt og smuss setter seg fast på overflaten, noe som gjør det vanskeligere å rengjøre i fremtiden.
 • Sterke kjemikalier – Hold deg unna sterke kjemikalier som blekemiddel, ammoniakk eller andre kjemiske rengjøringsprodukter som inneholder syre eller alkali. Disse kjemikaliene kan forårsake misfarging eller skade på overflaten til induksjonstoppen.
 • Grove kluter eller håndklær – Unngå å bruke grove kluter eller håndklær laget av materialer som polyester eller nylon, da de kan ripe opp overflaten på koketoppen. Bruk i stedet myke, ikke-slipende kluter laget av mikrofiber eller bomull.
 • Skitne svamper – Bruk av skitne svamper kan også skade overflaten på kokeplaten. Skitt og smuss på svampen kan sette seg fast på platetoppens overflate og forårsake riper. Sørg for å bruke rene svamper eller kluter når du rengjør induksjonstoppen.
 • Etterlatt vann eller rengjøringsmidler på overflaten – Etterlatt vann eller rengjøringsmidler på overflaten av koketoppen kan forårsake skader eller flekker på overflaten. Sørg alltid for å tørke overflaten grundig etter rengjøring med en myk, tørr klut.

FAQ

Kan jeg bruke glassrengjøringsmiddel på induksjon?
Nei, det anbefales ikke å bruke glassrengjøringsmiddel på en induksjonstopp, da de er spesielt designet for å rengjøre vinduer og speil og kan skade overflaten på en induksjonstopp. Induksjonstopper krever spesialiserte rengjøringsprodukter og rengjøringsverktøy for å fungere optimalt og fortsette å se ny ut.
Bruk av slipende materialer, sterke kjemikalier og feil rengjøringsverktøy kan skade en induksjonstopp. Det er viktig å bruke spesialiserte rengjøringsprodukter og følge produsentens retningslinjer for å unngå å skade platentoppen.
Hvordan rengjør du en induksjonstopp uten å skrape den opp?
For å rengjøre en induksjonstopp uten å skrape den opp kan du bruke en myk klut eller en svamp, og mildt vaskemiddel for å tørke av overflaten mens den fremdeles er varm. Unngå å bruke slipende rengjøringsmidler, stålull eller skarpe redskaper som kan ripe glassoverflaten. For vanskelige flekker, prøv å bruke en blanding av natron og vann eller et spesialisert rengjøringsmiddel for induksjonstopper.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme