Slik griller du mais som en proff: Gjør deg klar for grillsesongen

SENESTE ENDRING: mars 28, 2024.
Vær oppmerksom på at året for artikkelen forteller deg når innholdet sist ble oppdatert og ikke nødvendigvis publiseringstiden for ulike produkttester..
featured image

Grillet mais er en klassiker som mange elsker for sin røykfylte og lett forkullede smak. Det er et allsidig tilbehør som kan serveres til hamburgere, pølser eller annet grillet kjøtt, noe som gjør det til et flott tilskudd til enhver grillfest eller sammenkomst.

I denne artikkelen guider vi deg gjennom hvordan du griller den perfekte maisen. Du får vite alt du trenger å vite for å lage deilig og smakfull mais på grillen, fra valg av riktig mais til tilberedning og krydder.

Hvordan velge og tilberede mais til grillen?

Nøkkelen til deilig grillet mais starter med å velge de riktige maiskolbene. Velg maiskolber med lysegrønne skall, som er fulle av naturlig sukker som karamelliserer seg over grillvarmen.

Før du griller, fjerner du ett eller to ytre lag av skallet og vasker maisen med vann. For å få et ekstra saftig resultat kan du legge maisen i bløt i kaldt vann i 15 til 60 minutter, slik at aksene er helt nedsenket. På denne måten forvandles vannet til damp under grillingen, noe som gjør maisen enda saftigere.

Hvilke grillmetoder skal jeg bruke?

  • Tradisjonell metode – Legg maisen på en grill (180-200 °C) i 15-20 minutter, og snu hvert 5. minutt. Skallet vil bli godt grillet, som gir en god røykfylt smak.
  • Uten bløtlegging – Grill maisen etter at du har fjernet et par lag skall.
  • Skrell og sett tilbake skallet – Skrell skallet, fjern stilken, pensle eventuelt med olivenolje, smør eller krydder, og sett tilbake skallet før grilling.
  • Aluminiumsfolie – Fjern skall og rusk, pakk maisen inn i aluminiumsfolie og grill den. Denne metoden koker maisen raskere enn når den ligger i skallet.
  • Direkte grilling – Fjern skall og stilk, og grill maisen direkte på grillen mens du snur den ofte.

MERK: Som et raskt alternativ kan fersk mais også kokes i en mikrobølgeøvn. Denne metoden benytter seg av maisens naturlige fuktighet og er ideell for dem som har dårlig tid.

La maisen stå i ca. 5 minutter etter grilling. Deretter skreller du skallene av med hansker. De kokte skallene skal løsne lett. Det forkullede skallet kan brukes som håndtak til å spise med eller som dekorasjon.

Hvordan serverer man grillet mais?

  • Smør og krydder: Tilsett smør og krydder etter eget valg for å forsterke smaken.
  • Meksikansk maiskolbe: Etter grilling dekkes maisen med majones, rulles i revet ost (f.eks. Cotija eller parmesan), drysses med chilipulver og toppes med en skvis lime.

FAQ

Hva er den beste maissorten å bruke til grilling?
Det er best å bruke fersk mais som er i sesong når du griller. Se etter maiskolber med fyldige, faste kjerner og lysegrønne skall.
Burde jeg legge maisen i bløt før jeg griller den?
Bløtlegging av maisen i kaldt vann i ca. 30 minutter før grilling kan bidra til å forhindre at skallet brenner seg, samtidig som det holder maisen fuktig under grillingen.
Kan jeg grille mais uten skall?
Ja, du kan grille mais uten skall, men da må du pensle den med olje for å unngå at den fester seg til grillen.
Kan jeg grille mais på en gass- eller kullgrill?
Ja, du kan grille mais på både gass- og kullgrill. Sørg bare for å forvarme grillen før du legger maisen på den.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme