Deilige espressobaserte oppskrifter: Sjekk ut disse enkle cocktail- og dessertoppskriftene

Velkommen til en verden der nydelig espresso møter deilige cocktailer og søte fristelser. Kaffeelskere kan glede seg til en samling herlige oppskrifter som kombinerer espressoen med ulike ingredienser og skaper smaksopplevelser utenom det vanlige.
I denne artikkelen dykker vi inn i fire fristende espressobaserte cocktailer og like mange desserter som er enkle å lage, og som tilfredsstiller de søteste cravings.
Espresso-baserte cocktailoppskrifter
Klassisk Espresso Martini
Ingredienser:
- 50 ml vodka
- 30 ml nybrygget espresso
- 20 ml kaffelikør
- Isbiter
- Kaffebønner (til pynt)
Instruksjoner:
Fyll en shaker med isbiter. Tilsett vodka, nybrygget espresso og kaffelikør. Rist kraftig i ca. 15-20 sekunder. Sil blandingen over i et avkjølt martini-glass. Pynt med noen kaffebønner på toppen. Server og nyt!
Tips:
For en søtere versjon kan du tilsette litt sirup eller sukker i shakeren.
Mocha Negroni
Ingredienser:
- 30 ml gin
- 30 ml søt vermut
- 15 ml Campari
- 15 ml nybrygget espresso
- Appelsinskall (til pynt)
- Isbiter
Instruksjoner:
Fyll et blandeglass med is. Ha i gin, søt vermut, Campari og nytraktet espresso. Rør forsiktig i ca. 30 sekunder. Sil blandingen over i et old fashioned-glass med isbiter. Pynt med en appelsinskive. Nyt blandingens herlige smak av bitterhet og kaffe.
Tips:
Juster forholdet mellom ingrediensene slik at de passer til dine personlige preferanser for sødme eller bitterhet. Du kan gjerne strø kakaopulver rundt kanten på glasset for et ekstra snev av sjokoladesmak.
Spiked Iced Caramel Macchiato
Ingredienser:
- 60 ml vodka
- 30 ml karamellsirup
- 30 ml nybrygget espresso
- 120 ml melk
- Isbiter
- Pisket krem (til topping)
- Karamellsaus (til å dryppe over)
Instruksjoner:
Fyll et glass med isbiter. Tilsett vodka, karamellsirup, nytraktet espresso og melk. Rør forsiktig for å blande. Topp med pisket krem og drypp karamellsaus på toppen. Prøv denne kremete og fantastiske drikken.
Tips:
Bruk vodka med karamellsmak for en ekstra deilig karamellopplevelse. For en alkoholfri variant kan du erstatte vodkaen med karamellsirup eller kaffesirup med karamellsmak.
Vanilje-espresso White Russian
Ingredienser:
- 45 ml vodka
- 30 ml kaffelikør
- 30 ml nybrygget espresso
- 30 ml fløte
- Isbiter
Instruksjoner:
Start med et glass fullt av is. Tilsett først vodka, kaffelikør og ferskbrygget espresso. Rør forsiktig slik at ingrediensene blander seg. Hell deretter forsiktig i fløten for å oppnå en lagdelt effekt. Nå kan du nyte den harmoniske blandingen av kaffe, vanilje og fløte.
Tips:
Eksperimenter med ulike kaffelikører eller smaksatt vodka for å gi denne klassiske cocktailen en unik vri. Dryss kakaopulver på toppen for en elegant presentasjon.
Enkle espressodesserter og søte godbiter
Espresso-sjokoladekjeks
Ingredienser:
- 200 g allsidig mel
- 1 ts bakepulver
- 1/2 ts salt
- 100 g usaltet smør, mykt
- 150 g brunt sukker
- 100 g strøsukker
- 2 egg
- 2 ts vaniljeekstrakt
- 2 ss øyeblikkelig espressopulver
- 200 g sjokoladebiter
Instruksjoner:
Forvarm ovnen til 180 °C og dekk en stekeplate med bakepapir. Bland sammen mel, bakepulver og salt i en bolle. Sett den til side. Pisk smør, brunt sukker og hvitt sukker sammen i en annen stor bolle til massen er lys og luftig. Tilsett eggene, ett om gangen, og pisk godt etter hver tilsetning. Rør til slutt inn vaniljeekstrakt. Løs espresso i 1 ss varmt vann. Tilsett det i smørblandingen og rør godt om til alt er godt blandet. Tilsett den tørre blandingen litt etter litt til de våte ingrediensene og bland til alt akkurat er blandingen sammen. Vær forsiktig så du ikke blander for mye. Rør sjokoladebitene inn i deigen. Nessje avrundede spiseskjeer av røren på det klargjorte bakepapiret, sørg for at det er ca. 5 cm mellomrom. Stek i 10-12 minutter, eller til kantene er gylne. Kakene kan fortsatt virke lette i fargen, men de stiver til når de kjøles ned. Ta ut av ovnen og la kakene avkjøles på bakeplaten i noen minutter før du bruker en stekespade til å flytte dem over på rist for avkjøling.
Tips:
For et ekstra kick kan du røre inn 1-2 spiseskjeer med finmalt kaffe i røren. Stek ikke kakene for lenge, slik at de holder seg myke og seige. Prøv gjerne ulike typer sjokolade, for eksempel mørk eller hvit, for å tilpasse smaken.
Tiramisu Parfait
Ingredienser:
- 200 g ladyfinger-kjeks
- 200 ml nybrygget espresso, avkjølt
- 250 g mascarponeost
- 100 g melis, strøsukker
- 1 ts vaniljeekstrakt
- Kakaopulver, til å drysse over
Instruksjoner:
Dypp hver ladyfinger-kjeks i den avkjølte espressoen, og sørg for å dekke begge sider. Legg deretter kjeksene i et enkelt lag i bunnen av serveringsglass eller et dessertfat. Bland mascarponeost, melis og vaniljeekstrakt i en bolle. Visp til en jevn og kremet masse, og fordel mascarponeblandingen jevnt over de bløtlagte ladyfingersene. Gjenta lagene med bløtlagte ladyfingers og mascarponeblanding til du når toppen av glassene eller fatet. Til slutt drysser du kakaopulver over det øverste laget ved hjelp av en finmasket sil. Desserten skal deretter stå i kjøleskapet i minst 2 timer, eller helst over natten, sånn at smakene setter seg og den stivner. Hent smaker og du enkelt en espressosterk og kremet mascarponekaramell gjør daddlekker du den stivnet desserten og avslører en kommer himmelske enkelt himmelske inn i en kremet og forfriskende mascarpone- og espresso-kombinasjon.
Tips: For en sprø vri kan du tilsette en skvett kaffelikør eller rom i espressoen før du bløtlegger ladyfingers. Pynt med sjokoladespåner eller revet mørk sjokolade for en ekstra touch av nytelse.
Coffee Panna Cotta
Ingredienser:
- 500 ml kremfløte
- 100 g granulert sukker
- 2 ts øyeblikkelig espressopulver
- 2 ts vaniljeekstrakt
- 10 g gelatinpulver
- 50 ml kaldt vann
Instruksjoner:
Varm opp fløten og strøsukkeret i en kjele på middels varme til fløten akkurat når å koke. Rør av og til for å løse opp sukkeret. Oppløs espressopulveret i 1 ss varmt vann i en liten bolle, og hell det i kjelen sammen med vaniljeekstraktet. Rør rundt. Dryss gelatinpulveret over det kalde vannet i en annen bolle, og la det stå i noen minutter til det har satt seg. Deretter varmer du opp bollen i mikrobølgeovnen i ca. 10 sekunder, til gelatinen er helt oppløst, eller løser det opp over vannbad. Tilsett den oppløste gelatinblandingen i fløtekremen, og rør godt til alt er blandet. Ta kjelen av varmen og la blandingen kjøle seg litt ned. Når det er gjort, heller du blandingen i individuelle glass eller former. La det avkjøles, dekk hvert glass med plastfolie og sett det i kjøleskapet i minst 4 timer, eller til det har stivnet. Server avkjølt, gjerne med et dryss kakaopulver eller en liten klatt vispet krem på toppen.
Tips:
For å gjøre kaffepannacottaen ekstra elegant kan du servere den med en skvett karamellsaus eller et dryss kakaopulver. Kremen kan varieres med andre smaker, for eksempel kanel eller mandelekstrakt.
Espresso Affogato
Ingredienser:
- 2 kuler vaniljeis
- 30 ml nybrygget espresso
- Kakaopulver eller knuste kaffebønner, til pynt (valgfritt)
Instruksjoner
Still to kuler vaniljeis i en skål eller et glass. Hell den nytrukkede espressoen over isen. Eventuelt kan du drysse på litt kakaopulver eller litt knuste kaffebønner som prikken over i’en. Server retten umiddelbart, og nyt kontrasten mellom den varme espressoen og den kalde, kremete iskremen.
Tips:
For å gjøre det enda bedre, kan du toppe affogatoen med krem eller sjokoladesaus. Eksperimenter med forskjellige smaker av iskrem, for eksempel karamell eller hasselnøtt, for å skape din egen, unike kombinasjon.
Å nyte espressoinspirerte delikatesser er en nytelse for sansene. Enten du nipper til en espressomartini, nyter en dessert med espresso eller tar en affogato-kaffe-is, vil disse oppskriftene garantert tilfredsstille din sans for koffeinert nytelse.