Teknologien bak elektriske sparkesykler: Hva får dem til å fungere?

SENESTE ENDRING: mai 27, 2024.
Vær oppmerksom på at året for artikkelen forteller deg når innholdet sist ble oppdatert og ikke nødvendigvis publiseringstiden for ulike produkttester..
featured image

Elektriske sparkesykler har blitt et vanlig syn i bygater og på fortau de siste årene, og er praktiske transportmidler for korte turer. Med sitt kompakte design og enkle betjening har elektriske sparkesykler raskt blitt populære blant både pendlere, studenter og fritidssyklister. 

En elektrisk sparkesykkel består av grunnleggende komponenter, inkludert batteri, motor, kontroller, gass og bremsesystem. Å forstå hvordan disse delene fungerer sammen for å drive og betjene scooteren er avgjørende for sikker og effektiv kjøring.

I denne artikkelen vil vi gi en grundig forklaring på nøkkelkomponentene til elektriske sparkesykler, ulike typer elektriske sparkesykler og sikkerhetstips.

Hva er de viktigste komponentene i en elektrisk sparkesykkel?

Elektriske sparkesykler drives av en kombinasjon av forskjellige komponenter som fungerer sammen for å gi en trygg og effektiv kjøretur. Her er en nærmere titt på hoveddelene som utgjør en elektrisk sparkesykkel:

 • Batteri
 • Styreenhet
 • Gasspedal
 • Bremse

Batteri
Batteriet er en kritisk komponent i en elektrisk sparkesykkel, og gir den kraften som er nødvendig for å drive motoren og drive sparkesykkelen fremover. Å forstå hvordan batteriet fungerer og dets forskjellige egenskaper kan hjelpe deg med å velge en elsparkesykkel som passer til ditt behov, og som gir en trygg og pålitelig kjøretur. Elektriske sparkesykler har vanligvis et litium-ion-batteri, som er lett og gir høy energitetthet. Batterikapasiteten måles i watt-timer (Wh), der et høyere antall watt-timer indikerer lengre rekkevidde på en enkelt lading. For eksempel kan et batteri med en kapasitet på 250Wh gi en rekkevidde på 16-24 km, mens et batteri med en kapasitet på 500Wh kan gi en rekkevidde på 32-48 miles eller mer. Batteriet er vanligvis plassert i bunnen av den elektriske sparkesykkelen, og kan lades ved å koble sparkesykkelen til en stikkontakt.

Styreenhet
Styreenheten er ansvarlig for å styre motorens hastighet og effekt. Den mottar input fra gass- og bremsesystemet for å regulere mengden strøm som sendes til motoren. Styreenheten er vanligvis plassert i nærheten av motoren eller batteriet, og er koblet til motoren, batteriet og gassen. Når føreren aktiverer gassen, sender styreenheten et signal til motoren, som begynner å trekke strøm fra batteriet. Mengden strøm som sendes til motoren reguleres av styreenheten, som kan justeres for å begrense sparkesykkelens hastighet og akselerasjon av sikkerhetsgrunner. Styreenheten regulerer også det regenerative bremsesystemet, som bidrar til å lade batteriet når bremsen brukes. Dette systemet omdanner bevegelsesenergien i sparkesykkelens bevegelse til elektrisk energi, som deretter lagres i batteriet. Mengden strøm som sendes til det regenerative bremsesystemet styres også av styreenheten.

Gasspedal
Gassen er ansvarlig for å kontrollere sparkesykkelens hastighet og akselerasjon. Den er vanligvis plassert på styret og kan styres med tommelen eller pekefingeren. Når føreren aktiverer gassen, sender den et signal til styreenheten, som deretter sender strøm til motoren og driver sparkesykkelen fremover. Mengden trykk som brukes på gassen bestemmer sparkesykkelens hastighet, med full vridning eller trykk som gir maksimal kraft. Gassen kan justeres for å begrense sparkesykkelens hastighet og akselerasjon, noe som er spesielt viktig for nybegynnere eller førere som ikke er komfortable med høyere hastigheter. De fleste sparkesykler har en maksimal fartsgrense, og gassen kan stilles inn for å begrense sparkesykkelens hastighet for å sikre at føreren holder seg innenfor sikre grenser. Gassen kan også justeres for å gi gradvis akselerasjon, noe som er tryggere og mer behagelig for nybegynnere.

Bremser
Bremsesystemet er ansvarlig for å stoppe sparkesykkelen. Mekaniske bremser, også kjent som skive- eller trommelbremser, fungerer ved å bruke en bremsekaliper eller bremseklosser for å gripe tak i rotoren eller trommelen som er festet til hjulet. Deretter bremses den ned og til slutt stopper sparkesykkelen. Elektriske bremser, derimot, bruker regenerativ bremsing for å bremse sparkesykkelen, og omdanner bevegelsesenergi til elektrisk energi som lagres i batteriet.

Ulike typer elektriske sparkesykler

Det finnes nå et bredt utvalg av typer elektriske sparkesykler tilgjengelig:

 1. Sammenleggbare sparkesykler: Dette er lette og kompakte elektriske sparkesykler designet for enkel oppbevaring og transport. De har vanligvis en mindre motor og batteri enn andre typer elektriske sparkesykler.
 2. Terrengsparkesykler: Disse elektriske sparkesyklene er konstruert for bruk i ulendt terreng, med større hjul og kraftigere motorer. De har vanligvis høyere vektkapasitet og er bygget med mer holdbare materialer for å tåle ujevnheter.
 3. Pendlersparkesykler: Dette er elektriske sparkesykler designet for daglig pendling, med funksjoner som lengre batteritid, høyere hastighet og økt stabilitet.
 4. Sparkesykler med sete: Disse elektriske sparkesyklene har et sete, noe som gir en mer komfortabel kjøretur for lengre reiser. De har ofte større batterier og motorer for å gi lengre rekkevidde og høyere hastighet.
 5. Barnesparkesykler: Dette er elektriske sparkesykler designet for barn, med mindre rammer og lavere fartsgrenser enn andre typer elektriske sparkesykler.

Hvordan kjøre en elektrisk sparkesykkel på en trygg måte?

Det er viktig at førere bruker elektriske sparkesykler på en trygg måte for å unngå ulykker og skader. Her er noen sikkerhetstips for bruk av elsparkesykkel:

 • Bruk egnet sikkerhetsutstyr: Bruk alltid hjelm, samt kne- og albuebeskyttere, for å beskytte deg i tilfelle et fall eller en ulykke. Dette kan redusere risikoen for hodeskader og andre alvorlige skader betydelig.
 • Vær årvåken og oppmerksom på omgivelsene dine: Vær alltid oppmerksom på omgivelsene og eventuelle farer, som fotgjengere, andre syklister eller hindringer i veien. Unngå å bruke telefonen eller andre distraksjoner mens du sykler, da det kan svekke dømmekraften og reaksjonstiden din.
 • Bruk håndsignaler for å indikere svinger: Akkurat som når du sykler, er det viktig å bruke håndsignaler for å indikere når du svinger eller skifter kjørefelt. Dette bidrar til å kommunisere dine intensjoner til andre syklister og sjåfører på veien.
 • Kjør i bestemte områder og unngå forbudte steder: Mange byer og tettsteder har egne områder for elsparkesykler, for eksempel sykkelfelt eller delte stier. Det er viktig å følge lokale lover og forskrifter om hvor du kan sykle, og å unngå områder som er forbudt eller begrenset.
 • Følg trafikklover og -regler: Elektriske sparkesykler er underlagt de samme trafikklovene og forskriftene som sykler og andre kjøretøy. Dette inkluderer å adlyde trafikksignaler, stoppe ved stoppskilt og røde lys, og vike for fotgjengere og andre kjøretøy.
 • Kontroller sparkesykkelen din før du kjører: Kontroller alltid den elektriske sparkesykkelen før du kjører for å sikre at den er i god stand. Kontroller bremsene, dekkene og andre komponenter for å sikre at de fungerer som de skal.

FAQ

Hvor fort går elektriske sparkesykler?
Toppfarten til en elektrisk sparkesykkel kan variere avhengig av modell og merke, men de fleste elektriske sparkesykler har en maksimal hastighet på 16-24 km i timen.
Hva er fartsgrensen for elektriske sparkesykler?
Fartsgrensen for elsparkesykler i Spania, Sveits og Belgia er 25 km/t, det samme som for elsykler. Den synker til 20 km/t i Tyskland, Sverige, Norge, Danmark og Frankrike, med mer restriktive grenser for fortau og andre fotgjengerområder.
Trenger du førerkort for å kjøre elsparkesykkel?
Lover og regler for bruk av elektriske sparkesykler kan variere fra sted til sted. I noen områder kan førere trenge gyldig førerkort eller tillatelse for å kjøre elsparkesykkel på offentlig vei. Det er viktig å sjekke lokale lover og forskrifter før du kjører elsparkesykkel.
Elektriske sparkesykler lades ved å koble dem til en stikkontakt. Ladetiden kan variere avhengig av størrelsen på batteriet og laderen som brukes, men det tar vanligvis 4-6 timer å lade batteriet helt opp.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme