Revolusjoner matlagingen din: Tips for å legge om tradisjonelle oppskrifter til bruk av AirFryer

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Airfryere har revolusjonert måten vi tilbereder maten på, og gir et sunnere alternativ til tradisjonell frityrsteking. Med en airfryer kan man nemlig lage mat med bruk av lite eller ingen olje. Airfryere har derfor blitt et populært kjøkkenapparat for de som ønsker å spise sunnere, samtidig som at maten smaker like godt som før.

Ikke alle tradisjonelle oppskrifter egner seg like godt for en airfryer -derfor er det viktig å lære å legge om tradisjonelle oppskrifter slik at de passer til en airfryer. I denne artikkelen gjennomgår vi matlagingsmetoder som du kan teste ut med en airfryer, samt teknikker og tips for å oppnå sunne og velsmakende retter. Til sist gjennomgår vi noen enkle instruksjoner for å tilberede de mest populære airfryer-rettene, og hvilke oppskrifter som ikke passer til en airfryer.


Tips for å legge om tradisjonelle oppskrifter til Airfryer-oppskrifter

Matlaging med en airfryer blir stadig mer populært ettersom flere og flere mennesker søker etter sunnere alternativer. Selv om mange av oss er godt kjent med tradisjonelle oppskrifter, kan det være en utfordring å legge dem om til airfryer-oppskrifter. Under presenteres de generelle retningslinjene for matlaging med airfryer: 

 • Senk temperaturen – En airfryer tilbereder mat ved en høyere temperatur enn tradisjonelle ovner, så det kan hende du må senke temperaturen med 10 – 15 grader for å unngå at maten blir brent. 
 • Reduser tilberedningstiden – Airfryere tilbereder mat raskere enn tradisjonelle ovner, så du må kanskje redusere tilberedningstiden med 25-50 %
 • Bruk mindre olje – Siden en airfryer bruker varmluft for å tilberede mat, kan du bruke mindre olje enn det den tradisjonelle oppskriften krever.
 • Forvarm airfryeren – På samme måte som med bruk av en ovn, vil forvarming av airfryeren bidra til å gi retten et sprøtt ytre. 
 • Rist eller snu maten – For å sikre jevn tilberedning kan du riste eller snu maten i airfryerkurven halvveis inn i tilberedningen.
 • Juster stekestativet – Airfryere har ofte et stekestativ som du kan justere til forskjellige posisjoner, slik at du kan tilberede forskjellige typer mat på forskjellige nivåer.
 • Bruk et stekebrett eller bakepapir – For å unngå at maten fester seg kan du bruke et stekebrett eller bakepapir i bunnen av airfryerkurven -dette gjør også rengjøringen enklere. 
 • Eksperimenter med forskjellige tilberedningsmetoder – Noen matvarer tilberedes bedre med litt olje, eller ved å bruke airfryerens damp- eller grilfunksjon. 

Hvis du har disse retningslinjene i bakhodet kan du enkelt legge om mange tradisjonelle oppskrifter til bruk av airfryer. Selvom det muligens krever litt eksperimentering og tid i begynnelsen, vil det på sikt gjøre matlagingen enklere. Eksempelvis har airfryerne fra Philips fått ros fra ekspertene, hvor det fremheves at de fungerer som gode og allsidige alternativer til tradisjonell frityrsteking -og at de krever minimalt med innsats. 


Forstå forskjellene mellom tradisjonell matlaging og matlaging med en Airfryer

Bruk av airfryer er et populært alternativ til tradisjonelle matlagingsmetoder, som frityrsteking eller ovnsbaking. Som nevnt kan bruk av en airfryer gi mange fordeler, slik som mindre bruk av olje. Det er likevel viktig å forstå forskjellene mellom tradisjonell matlaging og matlaging med airfryer: 

Justering av steketid og temperatur

Når du skal legge om en oppskrift som i utgangspunktet krever bruk av tradisjonell frityrsteking eller ovn, bør du justere ned temperaturen som anbefales. For eksempel: i stedet for å frityrsteke kylling i 180°C olje, kan du få de samme resultatene ved å steke den i airfryeren  den ved 160°C. Sammenlignet med en airfryer vil en frityrkoker tilberede  maten raskere, fordi den bruker oppvarmet olje til å steke maten -noe som vanligvis tar 3 til 5 minutter. En airfryeren, derimot, bruker varmluft for å steke maten. Det tar normalt 10 til 20 minutter, men til gjengjeld blir maten sunnere. Det er derfor viktig å justere tilberedningstiden og temperatur når du skal legge om tradisjonelle oppskrifter til bruk av en airfryer.

Når du legger om ovnsoppskrifter kan du vanligvis justere ned tiden til det halve. Hvis du er usikker på steketiden er det alltid lurt å starte ut med kortere tid og gradvis øke den. Selv om temperaturen som kreves er lavere, vil airfryere ofte bruke kortere steketid.   

Generelt sett: Hvis oppskriften krever en time i ovnen, kan du planlegger en steketid på omtrent 45 minutter i airfryeren, med jevnlig sjekking fra 30 minutter og opp.

Bruker mindre olje 

Tradisjonell frityrsteking krever at maten senkes ned i varm olje, mens airfryere bruker varmluft for å steke maten. Dette betyr at du kan tilberede maten med lite eller ingen olje når du bruker en airfryer. Det er imidlertid viktig å merke seg at litt olje fortsatt er nødvendig for å oppnå en sprø tekstur. En liten mengde olje, vanligvis en spiseskje eller mindre, tilsettes maten før den legges i airfryeren. Dette skaper en barriere som bidrar til å holde på fuktigheten samtidig som maten blir sprø.

I tillegg bidrar utformingen av en airfryer til å redusere mengden olje som kreves. Maten legges i en kurv slik at den varme luften kan sirkulere rundt kurven. På denne måten vil overflødig olje drypper ned fra maten. Dette bidrar til at maten ikke blir for fet, og rengjøringen av kurven blir også lettere. 

Med tradisjonell frityrsteking er det også fare for oljesprut og brannskader, mens en airfryer har gode sikkerhetsfunksjoner -slik som kjølig håndtak og at den automatisk blir slått av for å forhindre brann. 

Her kan du lese mer om hvordan en størjebiff tilberedes av en aifryere vs frityrsteking. 


Forskjellige tilberedningsmetoder med en airfryer

En airfryer er et allsidig kjøkkenapparat hvor du kan tilbrede en rekke ulike retter på en sunnere måte. Derfor er det viktig å kjenne til de ulike tilberedningsmetodene som kan brukes med en airfryer. 

 • Baking: Å bake i en airfryer er en fin måte å oppnå en sprøtt og saftig bakverk, uten å bruke for mye smør og olje. I likhet med baking i en tradisjonell ovn, vil en airfryer bruke varm luft for å tilbereder maten jevnt og raskt. Når du baker i en airfryer er det viktig å forvarme airfryeren i noen minutter før du setter inn maten -airfryeren bør ha riktig temperatur for å sikre jevn tilberedning. En airfryer er ideell for bakevarer som kaker, brød, boller osv.
 • Steking: En airfryer er ideell for steking av ulike typer kjøtt, slik som kylling, fisk og svinekjøtt -men også for grønnsaker som poteter, gulrøtter og paprika. Den varme sirkulerende luften gir maten et sprøtt ytre, noe som er spesielt ønskelig for kjøtt. Når du steker grønnsaker er det også viktig å riste kurven, eller snu grønnsakene av og til, for å sikre jevn steking.
 • Fritering: Det er dette airfryeren brukes mest til. Mat som pommes frites, kyllingvinger og løkringer kan tilberedes på en måte som gjør dem sprø og saftig. Når du friterer i en airfryer er det viktig å forvarme enheten til ønsket temperatur, som vanligvis ligger på rundt 190-200 °C. Legg deretter maten i frityrkurven og pass på at den ikke blir overfylt. Friter maten etter anbefalt tid, og vend eller rist kurven halvveis for at den skal tilberedes jevnt. 

Her er en sammenligningstest av hvordan pommes frites blir ved bruk av airfryer vs. tradisjonell fritering.  


Spesifikke oppskriftsideer for matlaging med airfryer 

Å legge om tradisjonelle oppskrifter til matlaging med airfryer er en relativt enkel prosess som kan gjøres ved å huske på noen få nøkkelteknikker. Her er noen spesifikke oppskriftsideer og trinn du kan følge for å lage de vanligste rettene med airfryeren: 

Pommes frites 

 • Start som vanlig med å skrelle og skjære potetene i tynne strimler. Deretter bløtlegger du de oppkuttede potetene i kaldt vann, i minst 30 minutter, for å fjerne overflødig stivelse.
 • Forvarm airfryeren til 190-200 °C
 • Legg potetene i airfryeren og spray dem lett med stekespray, eller pensle dem med olje.
 • Stek potetene i 15-18 minutter, rist eller vend dem halvveis for å sikre jevn steking.
 • Ta ut pommes fritesen fra airfryeren og strø over salt, pepper eller andre krydder du ønsker.
 • Nyt dine sprø og deilige pommes frites!

Merk: Med nesten samme trinn kan du også lage andre snacks/tilbehør som løkringer, mozzarellastenger, falafelkuler eller til og med bananchips.

Her kan du lese en studie om airfrying vs tradisjonell steking av pommes frites.


Fritert kylling 

 • Start med å tilberede kyllingen ved å skylle den, klappe den tørr og krydre den med ønsket krydder og urter. Du kan også gni den inn med mel, eggvask og brødsmuler
 • Forvarm airfryeren til 170-200 °C
 • Legg kyllingen i airfryer-kurven, pass på at den ikke blir overfylt.
 • Stek kyllingen i 18-22 minutter for drumetter og vinger, og 25-30 minutter for større stykker som lår eller drumsticks. Vend kyllingen halvveis i stekeprosessen for å sikre jevn steking.
 • Ta ut kyllingen fra airfryeren og la den hvile noen minutter før servering.


Grillede grønnsaker

 • Start med å tilberede grønnsakene ved å vaske dem, og skjære dem i like store biter.
 • Forvarm airfryeren til 180 °C, og kok zucchini, squash, sopp, blomkål, asparges og paprika krydret med olje, salt, pepper, eller hva du måtte ønske, i 8-12 minutter. Rist eller vend dem halvveis.

Merk: Steketiden kan variere avhengig av grønnsakstypen og airfryer-modellen. Det kan hende du må justere tilberedningstiden deretter. Her kan se ulike typer populære airfryere på markedet.


Fisk og sjømat

 • Start med å tilberede fisken, eller annen sjømat, ved å vaske og klappe den tørr. Deretter kan du krydre den med ønsket krydder og urter. Du kan også gni den inn med mel, eggvask og brødsmuler for en sprø skorpe.
 • Forvarm airfryeren til rundt 200 °C
 • Plasser fisken i airfryer-kurven, pass på at den ikke blir overfylt.
 • Stek fisken i 8-12 minutter for tynnere fileter, og 12-15 minutter for tykkere fileter eller hel fisk. Som med de fleste matvarer er det nødvendig å snu maten halvveis for jevn steking.
 • Ta ut fisken fra airfryeren og la den hvile noen minutter før servering.


Hva bør ikke tilberedes i en airfryer?

Selv om airfryere er allsidige og kan brukes til å tilberede et bredt utvalg matvarer, er det visse retter som ikke bør tilberedes i en airfryer. 

 • Mat som inneholder mye sukker eller sirup: Mat som inneholder mye sukker eller sirup, for eksempel kaker eller bakverk, kan lett brenne seg i en airfryer. Denne typen man kan også lage en klebrige merker som kan være vanskelig å vaske bort.
 • Matvarer som krever mye væske: Matvarer som krever mye væske, for eksempel supper eller gryteretter, bør ikke tilberedes i en airfryer, da de ikke tilberedes jevnt og kan skape mye søl.  
 • Mat som er delikat: Mat som er delikat, for eksempel softshell-krabber eller delikat fisk, bør ikke tilberedes i en airfryer, da de lett kan gå i stykker eller bli overkokt.
 • Mat som har våt røre: Eksempelvis vil ikke tempura-reker stivne skikkelig uten bruk av en tradisjonell frityrsteker -altså vil de ikke bli sprø.

Det er viktig å merke seg at dette er generelle retningslinjer, og de spesifikke matvarene som ikke bør tilberedes i en frityrkoker kan variere avhengig av modell og merke. Det er alltid best å se i bruksanvisningen eller oppskriftsboken fra produsenten, for spesifikke anbefalinger.


FAQ

Hvordan legge om steketid for ovnen til steketid for airfryer?
For å legge om steketid for ovn til steketid for airfryer bør du redusere tiden med 10 °C eller mer/mindre, avhengig av oppskriften. Man bør også sjekke maten ofte, for å sikre at den ikke brenner seg. I tillegg må du kanskje senke temperaturen med rundt 20 %.
Hva kan du lage i en airfryer?
En airfryer kan brukes til å tilberede et bredt utvalg matvarer, inkludert pommes frites, løkringer, kjøtt og fjærfe, grønnsaker, sjømat, desserter eller frosne kyllingnuggets, mozzarellapinner og eggruller som kan varmes opp og gjøres sprøe i airfryeren. Husk at tilberedningstiden og temperaturen kan variere avhengig av typen og størrelsen på maten du tilbereder.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere