Hvordan spare strøm hjemme?

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Elektrisitet er en viktig del av hverdagen vår, og vi tar den ofte for gitt, men det er viktig å forstå at elektrisitet også har en pris. Med energiprisene på vei opp, kan strømregningene raskt øke og være en belastning for budsjettene våre. Men med noen få enkle endringer i våre vaner, og ved bruk av energisparende innretninger, kan vi redusere strømforbruket vårt betydelig og spare penger på strømregningen. 

I denne artikkelen går vi gjennom en rekke metoder og innretninger som kan hjelpe deg med å spare strømkostnader. Vi dykker ned i temaet om hvordan du kan spare penger ved å se på enkle, men effektive måter som kan utgjøre en stor forskjell for å redusere energiforbruket ditt. Vi vil også diskutere spesifikke strategier for å spare strøm om vinteren, når energibruken har en tendens til å øke på grunn av større varmebehov. Til slutt vil vi presentere en liste over innretninger for hjemmet, som kan senke strømregningen og gjøre hjemmet ditt mer energieffektivt.

Enten du ønsker å spare penger, eller bare ønsker å lære hvordan du kan bruke mindre strøm, bør du lese videre for å få all den informasjonen du trenger for å begynne å spare strøm i dag.


Hvordan senke strømregningen? 

Å spare på strømmen kan virke som en skremmende oppgave, men det er mange enkle og effektive måter å redusere energiforbruket på og senke den månedlige strømregningen. Her er noen tips for å hjelpe deg å spare penger i hjemme i hverdagen:

 • Overvåk energibruk: Det første trinnet for å spare på strømmen er å overvåke energiforbruket din. Du kan gjøre dette ved å sjekke strømmåleren regelmessig og spore bruken din. Dette vil gi deg en bedre forståelse av når og hvor mye strøm du bruker, noe som kan hjelpe deg med å identifisere områder hvor du kan redusere energiforbruket.
 • Endring av daglige vaner: Enkle vaner som å slå av lyset når du forlater et rom, bruke energieffektive lyspærer og koble fra elektronikk når den ikke er i bruk, kan redusere energiforbruket og redusere regningene dine betraktelig.
 • Bruk Smart Home-teknologi: Smart Home-teknologi, som smarte termostater, smarte plugger og smart belysning, kan hjelpe deg med å redusere energiforbruket og senke strømregningen. Ved å kontrollere hvitevarer og belysning fra smarttelefonen eller nettbrettet kan du redusere energisløsing og optimere energibruken.
 • Kontroller oppvarming og kjøling: Oppvarmings- og kjølesystemet ditt kan være en av de største bidragsyterne til strømregningen din. Prøv å holde hjemmet ditt på en behagelig temperatur og bruk en programmerbar termostat for å kontrollere temperaturen når du er borte fra hjemmet.
 • Bytt til energieffektive apparater: Å erstatte gamle, ineffektive apparater med nyere, energieffektive modeller kan hjelpe deg med å spare strømkostnader. Se etter apparater som er ENERGY STAR-merket, som indikerer at de oppfyller retningslinjer for energieffektivitet satt av US Environmental Protection Agency.
 • Installer lavstrømsdusjhoder: Lavstrømsdusjhoder kan redusere vannforbruket og senke strømregningen ved å redusere mengden varmtvann du bruker.
 • Dra nytte av brukstidspriser: Noen energiselskaper tilbyr brukstidspriser, som kan senke strømregningen ved å gi lavere priser for strøm som forbrukes i de timene med generelt lavest strømforbruk -også kalt “off-peak”-timene. 

TIPS: Smarte plugger til stikkontakter kan brukes til å kontrollere og overvåke energiforbruket til alle enheter som er koblet til dem, for eksempel lamper, TV-er og små apparater. Ved å slå av enheter når de ikke er i bruk kan du redusere energiforbruket og senke strømregningen.

Her kan du lese mer om husholdningenes strømspare-atferd og hvordan ulike endringer kan gjøres for å spare strøm.


Hvordan spare strøm om vinteren?

Vinteren kan være en tøff tid på året for lommeboken. Mellom ferier og økt bruk av varme og strøm kan regningene skyte i været. Men det er noen enkle måter å spare strøm om vinteren uten å ofre komforten. Ved å følge disse enkle tipsene vil du kunne holde deg varm hele vinteren uten å tømme banken, og uten å måtte gå på kompromiss med komforten:

 • Skaff deg en smart termostat: En smart termostat kan spare deg for mye penger på strømregningen ved å automatisk justere temperaturen i hjemmet ditt basert på din daglige timeplan og vaner. For eksempel, hvis du vanligvis drar på jobb klokken 08.00 og ikke kommer hjem før klokken 18.00, er det ikke nødvendig å holde hjemmet ditt oppvarmet (eller avkjølt) i disse timene.
  En smart termostat vil automatisk justere temperaturen deretter, slik at du ikke kaster bort energi (og penger) når ingen er hjemme. De har også innebygde energisparende funksjoner som automatisk justerer temperaturen basert på utetemperaturen og hjemmets isolasjon. Her kan du lære mer om
  strømsparing ved bruk av en smart termostat.
 • Forsegle trekk: En annen enkel måte å spare strøm om vinteren på er ved å redusere trekk i hjemmet. Trekkfulle hjem kan miste mye varme, noe som betyr at ovnen din må jobbe overtid for å holde huset varmt. Bruk værstrimler rundt dører og vinduer, og tett eventuelle sprekker eller hull i vegger eller gulv. Disse enkle trinnene vil gjøre en stor forskjell i hvor mye varme som forblir inne i hjemmet ditt.
 • Legg til ekstra isolasjon: Hvis hjemmet ditt ikke er godt isolert er det nå på tide å legge til litt ekstra isolasjon. Dette er spesielt viktig hvis du bor i en eldre bolig med vinduer som kun har ett lag med glass. Å bedre isolasjonen vil bidra til å holde varmen inne i huset, noe som betyr at ovnen din ikke trenger å jobbe så hardt (og bruke så mye strøm) for å holde huset varmt. Du finner isolasjon hos de fleste byggevareforretninger, og det er relativt enkelt å installere selv.
 • Bruk romvarmere med omhu: Romvarmere kan være en fin måte å supplere ovnen på og spare strøm om vinteren, men de må brukes med omhu. Først og fremst, ikke la varmeovner stå uten tilsyn; slå dem alltid av når du forlater rommet eller legger deg. For det andre, ikke bruk varmeovner til å varme opp et helt rom; de er mest effektive når de brukes til å supplere oppvarmingen på et lite område. Og til slutt, sørg for at eventuelle møbler eller gardiner er minst tre meter unna varmeovnen, slik at de ikke tar fyr.

Vinteren trenger ikke å være en pengetyv. Ved å følge disse enkle tipsene vil du kunne holde deg varm hele vinteren uten å ofre komforten.

Tips for ekstra hyggelig atmosfære: Stearinlys er en fin måte å skape en koselig hjemmefølelse om vinteren. De er også en fin måte å spare strøm på, da de gir lys uten å bruke strøm i det hele tatt. Så hvis du for eksempel ønsker en romantisk middag hjemme, eller bare en koselig filmkveld, er stearinlys tingen! 


Hvordan senke strømregningen for lys? 

For mange av oss er den månedlige strømregningen for bruk av lys en av de dyreste blant våre vanlige regninger. Men det finnes måter å senke den regningen uten å gjøre noen drastiske endringer. I denne delen gjennomgår vi noen enkle tips som kan hjelpe deg å spare penger på den månedlige strømregningen for lys.

Tips #1: Dra nytte av naturlig lys når det er mulig

På dagtid bør du dra nytte av så mye naturlig lys som mulig. Åpne opp gardinene og persienner og la solen skinne inn. Ikke bare vil dette hjelpe deg med å spare på bruken av elektrisk lys, det vil også gi deg mye tiltrengt vitamin D!

Tips #2: Bruk energieffektive lyspærer

En av de enkleste måtene å redusere lysregningen på er å bytte til energieffektive lyspærer. Disse pærene bruker mindre energi enn tradisjonelle glødepærer og kan vare opptil 10 ganger lenger. Så ikke bare vil du spare penger på den månedlige strømregningen, du vil også spare penger i det lange løp ved å slippe å bytte ut pærene så ofte.

I følge Energy Star: hvis hvert amerikanske hjem bare erstattet én lyspære med én LED-pære som er ENERGY STAR merket, ville vi spare rundt 580 millioner dollar i energikostnader og forhindret rundt 4 milliarder kg klimagassutslipp per år, tilsvarende fra ca 690.000 biler.

Tips #3: Følg “60-watt-regelen”

60-Watt-regelen er en retningslinje som sier følgende: for et gitt rom bør den totale effekten på alle lyspærer ikke overstige 60 watt. Denne regelen er basert på ideen om at totalt 60 watt belysning er tilstrekkelig for å gi nok lys i et rom med standardstørrelse. Ved å følge denne regelen kan du sikre at du bruker en passende mengde belysning for et gitt rom og unngår overbelastning av det elektriske systemet.

I tillegg kan det å følge 60-watt-regelen hjelpe deg med å senke strømregningen, ettersom bruk av færre lyspærer med mindre effekt vil redusere energiforbruket.

Tips #4: Slå av lyset når du forlater rommet

Det kan virke helt åpenbart, men mange av oss lar faktisk lyset stå på nødvendig. Ha for vane å slå av alt lys når du forlater et rom. Du vil bli overrasket over hvor mye penger du kan spare ved å gjøre dette!

TIPS: Å koble fra elektronikk og ladere når de ikke er i bruk kan bidra til å redusere strømforbruket i standby og derfor redusere størmregningen også.

Tips #5: Invester i solenergi-lys

Solcellelys utnytte energien fra solen og er derfor ikke avhengig av vanlig tilgang på strøm -noe som kan bidra til å redusere strømregningen. De bruker energieffektiv LED-teknologi, som bruker mindre energi og varer lenger enn tradisjonelle glødepærer.

Solcellelys er også enkle å installere og krever ingen elektriske ledninger, noe som gjør solcellelys til en kostnadseffektiv løsning for utendørsbelysning. 

Ved å følge disse enkle tipsene kan du enkelt redusere den månedlige strømregningen for lys, uten å gjøre noen drastiske endringer. Bare å bytte til LED-pærer, dra nytte av naturlig lys når det er mulig, og installere en smart termostat kan alle bidra til å redusere dine månedlige strømutgifter.

Her kan du lese en spørreundersøkelse i de nordiske landene om husholdningers energiatferd og beslutningstaking, der det ble fastslått at enkle atferdsendringer kan resultere i en 10-20 % reduksjon i energiforbruket.


Innretninger for å spare på strømregningen

Hvitevarer og andre innretninger er en viktig kilde til energiforbruk i den gjennomsnittlige husholdningen. Selv om disse innretningene gir oss komfort og en behagelig hverdag, kan de også føre til høye strømregninger. Heldigvis finnes det mange energieffektive hjemme-innretninger som kan bidra med å redusere energiforbruket og senke den månedlige strømregningen.

I denne delen av artikkelen vil vi gjennomgå noen av de mest effektive innretningene for å redusere energiforbruket, og forklarer hvorfor de kan hjelpe deg med å spare penger.

Airfryer

Å eie en airfryer kan spare strømregningen på flere måter. For det første er airfryere mer energieffektive enn tradisjonelle ovner fordi de bruker varmluft på en raskere måte, i stedet for å varme opp hele ovnen. Dette betyr at en airfryere bruker mindre energi på å lage mat og vil ta kortere tid å varme opp, noe som til slutt vil gi lavere energiforbruk og lavere strømregning.

I tillegg er airfryere designet for å være kompakte, slik at de bruker mindre energi enn en ovn i full størrelse. Dette gjør dem ideelle for mindre husholdninger eller enkeltpersoner som ikke lager store måltider -de kan spare energi ved kun å varme opp den mengden plass som trengs for å lage et mindre måltid.

Til slutt er airfryere også utstyrt med funksjoner som bidrar til å spare energi, for eksempel automatisk slå-av funksjon, timerfunksjoner og justerbare temperaturkontroller. Ved å bruke disse funksjonene kan du kontrollere mengden energi som brukes og forhindre energisløsing.

Varmepumpe

En varmepumpe er et innretning som kan overføre varme fra ett sted til et annet, og dermed gi oppvarming eller kjøling til et rom. Ved å bruke en varmepumpe kan du redusere mengden energi som kreves for oppvarming og kjøling, og dermed bidra til å senke strømregningen.

Varmepumper fungerer ved å utnytte det faktum at varmen naturlig strømmer fra varmere til kaldere steder. I varmemodus kan en varmepumpe trekke ut varme fra uteluften eller bakken og føre den inn i huset, selv i kaldt vær. I kjølemodus kan den trekke ut varme fra innsiden av en bygning og frigjøre den utenfor.

Siden varmepumpen bruker den naturlige varmestrømmen, krever det mindre energi for å flytte varmen enn det ville gjort for å generere den. Dette betyr at sammenlignet med tradisjonelle varme- og kjølesystemer som er avhengige av elektrisk motstandsoppvarming eller en ovn, kan en varmepumpe levere samme mengde varme eller kjøling ved å bruke mindre energi, noe som vil redusere strømregningen.

Energieffektive vaskemaskiner, tørketromler og oppvaskmaskiner

For det første bruker energieffektive vaskemaskiner mindre energi, noe som reduserer mengden elektrisitet som brukes og i sin tur reduserer strømregningen. De har ofte mer effektive motorer og bruker mindre vann, noe som betyr at de trenger mindre energi for å varme opp vannet og kjøre syklusen. Mange av dem kommer med programmerbare funksjoner som lar deg kontrollere når maskinen går. Ved å kjøre maskinen utenfor strøm-rushtiden, når strømmen er billigere, kan du spare enda mer penger. Dersom dette er noe du kan tenke deg kan du sjekke ut denne artikkelen om de beste vaskemaskinene.

Videre har energieffektive tørketromler sensorer som overvåker fuktighetsnivået i klærne og justerer tørkesyklusen deretter. Dette, sammen med en automatisk slå-av-funksjon som slår av maskinen når klærne er tørre, bidrar til å unngå overtørking som bruker unødvendig mye energi -slik kan du spare på strømmen. 

Sist men ikke minst, energieffektive oppvaskmaskiner er designet for å bruke mindre vann, noe som reduserer mengden energi som trengs for å varme opp vannet. Ved å bruke mindre vann vil maskinen forbruke mindre strøm, noe som vil bidra til å senke strømregningen. De har også ulike syklusalternativer som lar deg velge den beste syklusen for den typen oppvask du vasker. Ved å bruke riktig syklus kan du også redusere mengden energi som brukes. For å finne mer om spesifikke modeller og hva de har å tilby, kan du lese denne artikkelen om de beste oppvaskmaskinene.

Merknad for valg av energieffektive apparater: Fra mars 2021 er EUs energimerker endret for å bidra til å redusere strømregningen og karbonfotavtrykket. Høye rangeringer som A+, A++ eller A+++ har ført til et skifte tilbake til et mer enkelt A-G-rangeringssystem. Dette nye systemet er strengere og gjør at færre produkter får topp “A”-vurderingen, noe som skaper rom for mer avanserte og energieffektive produkter i fremtiden. Som et resultat vil mange av de mest energieffektive produktene som er tilgjengelig nå, sannsynligvis bli merket som “B”, “C” eller “D.”

Her kan du lese mer om kostnader for energieffektive apparater og trender i energiytelse og priser på store apparater i USA, Australia, Japan og Europa. Studien undersøker også virkningen av nasjonale standarder og merkingsprogrammer.


FAQ

Hvordan redusere strømregningen?
For å redusere strømregningen kan du: bruke energieffektive apparater og lyspærer, slå av lys og elektronikk når den ikke er i bruk, stille inn termostaten noen grader høyere om sommeren og lavere om vinteren, isolere hjemmet på riktig måte, og vurder bruk av fornybare energikilder.
Hvor mye strøm kan spares på LED-lys?
LED-lys kan spare mellom 70-90 % på strøm sammenlignet med tradisjonelle glødepærer. De bruker mindre strøm og har mye lengre levetid, noe som reduserer behovet for hyppige utskiftninger av lyspærer.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere