Frys ferskt: Trinn-for-trinn veiledning for oppbevaring av mat i fryseren

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Frysing av mat er en praktisk og kostnadseffektiv måte å forlenge matvarers holdbarhet. Men for å sikre både sikkerhet og kvalitet er det viktig å oppbevare frossen mat på riktig måte. I denne artikkelen går vi gjennom beste praksis for pakking, merking og organisering av frossen mat, for å oppnå at maten holder seg fersk og trygg å spise.


Hvordan oppbevare mat på riktig måte i fryseren?

Riktig emballasje er avgjørende for å holde frossen mat fersk og trygg å spise. Her er det du trenger for å oppbevare maten riktig i fryseren:

Velg passende beholdere for frysing av mat 

Å velge riktige beholdere for frossen mat er avgjørende for å bevare kvaliteten og forhindre det som kalles frysebrenning. Frysebrenning oppstår når luft når overflaten av maten og får den til å tørke ut, noe som også kan gjøre den mer utsatt for bakterier og annen skadelig forurensning. Her er noen egnede beholdere for frysing av mat:

 • Plastbeholdere: Plastbeholdere med tettsittende lokk er et populært valg for å fryse mat. Sørg for å velge beholdere som er spesielt designet for frysing og er laget av materialer av høy kvalitet, som er trygge for oppbevaring av mat. 
 • Glassbeholdere: Glassbeholdere med tettsittende lokk er også et godt alternativ for å fryse mat. De er holdbare og trygge, men de kan være tyngre og mer skjøre enn plastbeholdere.
 • Vakuumforseglede poser: Vakuumforseglede poser er et populært valg for frysing av mat, siden de fjerner luft fra beholderen og bidrar til å forhindre frysebrenning. Disse posene er tilgjengelige i en rekke størrelser og er praktiske for oppbevaring av små eller engangsporsjoner med mat.

Hvordan unngå frysebrenning? 

For å holde maten fersk og forhindre frysebrenning er følgende tips viktige: 

 • Fjern overflødig luft fra beholdere: Før du fryser maten bør du sørge for å fjerne så mye luft som mulig fra beholderne for å forhindre frysebrenning.
 • Pakk inn maten på riktig måte: Pakk maten inn i plastfolie eller aluminiumsfolie før du legger den i en beholder for å forhindre frysebrenning.
 • Oppbevar maten ved riktig temperatur: Sørg for å oppbevare maten ved den anbefalte temperaturen på 0°F for å holde den fersk og forhindre frysebrenning.

Du kan se hvordan tilgjengeligheten av frossen mat påvirker forbrukernes kjøpsatferd her.


Tips til hvordan du kan merke frossen mat

En av de viktigste aspektene ved oppbevaring av frossen mat er riktig merking. Riktig merking hjelper deg med å holde styr på hva du har i fryseren og bruke de eldste varene først. Dette bidrar ikke bare til å redusere matsvinn, det sikrer også at maten er fersk og trygg å spise. Her er noen viktige tips for merking av frossen mat:

 • Skriv datoen: Det er viktig å skrive datoen du legger maten i fryseren. Dette vil hjelpe deg å holde styr på hvor lenge maten har vært i fryseren, slik at du kan vite om den fortsatt er trygg å spise. Du kan bruke en permanent tusj eller en merkemaskin for å skrive datoen på matbeholderen.
 • Merk innholdet: Sørg for å merke innholdet i hver beholder. Dette vil hjelpe deg med å raskt kunne se hva som er i beholderen og det redusere risikoen for å spise noe som ikke lenger er trygt å spise. 
 • Oppbevar lignende varer sammen: Ved å holde lignende varer sammen, for eksempel grønnsaker, frukt, kjøtt og rester, kan du raskt identifisere hva du har i fryseren og gjøre det lettere å finne det du leter etter.
 • Bruk et tydelig og kortfattet språk: Når du merker maten din bør du bruke et tydelig og kortfattet språk som er lett å forstå. Da kan du raskt se hva som er i beholderen og igjen redusere risikoen for å spise noe som ikke lenger er trygt å spise.

Hvorfor er det bra å organisere nedfryst mat?

Organisering av nedfryst mat er viktig fordi det bidrar til å opprettholde kvaliteten og sikkerheten til maten ved å forhindre frysebrenning, maksimere plass i fryseren og gjøre det lettere å holde styr på matvarene. Enkelt sagt er det en mer effektiv løsning for oppbevaring av mat.

Du kan se en detaljert undersøkelse av hvordan folk bruker frysere her.

Fordeler med en velorganisert fryser 

En velorganisert fryser har mange fordeler, inkludert:

 • Økt effektivitet: Når fryseren er organisert kan du raskt og enkelt finne det du trenger, noe som reduserer tiden du bruker på å lete etter riktig matvare.
 • Økt mattrygghet: En godt organisert fryser reduserer risikoen for krysskontaminering og gjør det lettere å holde styr på utløpsdatoene, og sikrer at du ikke spiser mat som har blitt dårlig.
 • Redusert matsvinn: Ved å holde styr på hva du har i fryseren kan du unngå å kjøpe matvarer du allerede har og redusere mengden mat som går til spille.

Tips for å maksimere fryseplassen 

Her er noen tips for å maksimere plassen i fryseren din:

 • Bruk beholdere det er mulig å stable: Beholdere som det er mulig å stable kan bidra til at du får mest mulig ut av plassen i fryseren.
 • Etiketthyller: Merk hyllene i fryseren slik at du raskt og enkelt kan finne det du trenger.
 • Oppbevar gjenstander i oppreist stilling: Oppbevaring av matvarer og beholdere i oppreist stilling gjør det lettere å se hva du har og reduserer risikoen for at gjenstander blir borte bak i fryseren.

Metoder for å holde styr på beholdningen av frossen mat 

Her er noen metoder for å holde styr på beholdningen av frossen mat:

 • Lag en liste: Skriv ned hva du har i fryseren og sjekk regelmessig varer fra listen etter hvert som du bruker dem.
 • Bruk en tavle: Ha en tavle på kjøkkenet og skriv ned hva du har i fryseren, samt datoen maten ble fryst ned.
 • Utnytt teknologi: Det finnes mange apper som kan hjelpe deg med å holde oversikt over matbeholdningen din og redusere matsvinn.

Hvis du er interessert i et kombinert kjøleskap hvor du i tillegg til ferske matvarer også har et rom for oppbevaring av frossenmat -da kan du sjekke ulike typer kjøl/frys her.

Nedfrysing av mat er en fin måte å forlenge matens holdbarhet. Riktig oppbevaring er imidlertid nøkkelen for å opprettholde kvaliteten på maten, og for å sikre at maten er trygg å spise. I denne veiledningen har vi gått gjennom beste praksis for pakking, merking og organisering av frossen mat for å sikre at maten holder seg fersk og trygg å spise. 

Når du bruker kjøleskapet og fryseren ofte, er det også viktig å rengjøre dem grundig innimellom. Vi har satt sammen en guide som går gjennom hvordan du kan gjøre kjøleskapet ditt rent på en effektiv måte.

 


FAQ

Hva er den beste måten å organisere en fryser på?
Den beste måten å organisere en fryser på er å bruke lufttette beholdere, finne ut hvilke matvarer du oftest tar ut av fryseren og organisere matvarene/beholderen vertikalt. Frysedelere, frysekurver og frysebokser er alle nyttige verktøy som kan gjøre det lettere å oppnå en velorganisert fryser.
Hvorfor er det viktig av å fryse ned mat?
Å fryse ned mat forsinker at maten blir dårlig. Maten holder seg trygg å spise ved at nedfrysning hindrer mikroorganismer i å vokse og bremser enzymaktiviteten som gjør maten dårlig. Når vannet i maten fryser til iskrystaller, blir det utilgjengelig for de mikroorganismene som trenger vann for å vokse.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere