Hvordan rengjøre en espressomaskin?

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

For å lage en perfekt kopp espresso er baristaens teknikk og kvaliteten på kaffebønnene viktige faktorer -men det finnes enda en kritisk faktor som ofte blir oversett: hvorvidt espressomaskinen er ren eller ikke. Hvis du unnlater å rengjøre maskinen regelmessig kan det føre til opphopning av mineralavleiringer som kan påvirke kaffens smak, og til og med føre til at maskinen bryter sammen over tid.

Men ikke bekymre deg -å rengjøre en espressomaskin er en enkel prosess som kan gjøres med enkelt utstyr. I denne artikkelen går vi gjennom trinnene for rengjøring av en espressomaskin, fra demontering og rengjøring av de avtakbare delene til avkalking av de interne komponentene og opprettholdelse av en regelmessig rengjøringsplan. La oss komme i gang!


Hva trenger jeg for å rengjøre espressomaskinen min?

 • Vaske- og rengjøringsmidler: Du trenger en spesialisert avkalkingsløsning eller eddik for å rengjøre de indre delene av maskinen og fjerne eventuelle mineraler. Det kan også være lurt å bruke en spesialisert rengjøringsløsning for utvendig vask og andre deler av maskinen.
 • Verktøy som børster og kluter: Du trenger en myk børste for å rengjøre gruppehodet og portafilteret, og en klut for å tørke av utsiden av maskinen. Du vil kanskje også trenge en rensebørste for damprøret og andre vanskelig tilgjengelige deler.
 • Beholder: Du trenger en beholder eller vask som er stor nok til at den har plass til maskinens avtakbare deler. 
 • Vann: Du trenger tilgang til rent ferskvann for å skylle maskinen og fylle vanntanken.
 • Papirhåndklær eller kaffefiltre: Du trenger disse for å tørke av utsiden av maskinen og tørke de avtakbare delene etter rengjøring.

Merk: Det spesifikke utstyret du trenger kan variere avhengig av espressomaskinens merke og modell, så sørg for å sjekke produsentens instruksjoner før du starter rengjøringsprosessen.


Hvordan rengjør du delene av en espressomaskin?

Demontering og rengjøring av de avtakbare delene av espressomaskinen er et viktig trinn i rengjøringsprosessen. Ikke bare lar dette deg rengjøre disse delene grundig, det gir deg også en sjanse til å inspisere dem for skader eller slitasje. Slik demonterer og rengjør du de avtakbare delene av espressomaskinen din:

 • Fjerne portafilteret og gruppehodet: Portafilteret er komponenten som holder den malte kaffen og passer inn i gruppehodet. For å fjerne portafilteret vrir du det ganske enkelt mot klokken til det løsner fra maskinen. Gruppehodet er komponenten som dispenserer det varme vannet over den malte kaffen. For å fjerne gruppehodet må du kanskje bruke en skiftenøkkel, avhengig av maskinens merke og modell.
 • Rengjøre portafilteret og gruppehodet: Når du har fjernet portafilteret og gruppehodet kan du bruke en myk børste og varmt såpevann for å rengjøre disse delene. Sørg for å børste bort eventuell kaffegrut eller mineralavleiringer som kan ha samlet seg, og skyll grundig med rent vann.
 • Fjerne og rengjøre damprøret: Damprøret brukes til å dampe og skumme melk til cappuccino og latte. For å fjerne damprøret vris den ganske enkelt mot klokken til den løsner fra maskinen. Bruk en rengjøringsbørste og varmt såpevann for å rengjøre damprøret, og sørg for å nå inn til enden der dampen kommer ut. Skyll grundig med rent vann.

Det er viktig å tørke de avtakbare delene grundig før du setter dem sammen for å forhindre at vann kommer inn i maskinen. Bruk en ren klut eller tørkepapir til å tørke av disse delene, og la dem lufttørke i noen minutter før de monteres igjen. Sørg for å stramme portafilteret og damprøret godt på plass igjen for å sikre at maskinen fungerer som den skal.


Hvordan avkalke en espressomaskin?

Avkalking av en espressomaskin er en viktig vedlikeholdsoppgave som bør utføres regelmessig for å sikre at maskinen fortsetter å fungere som den skal og at kaffesmaken holder seg god. Over tid kan det oppstå mineraloppbygging inne i maskinen og påvirke kvaliteten på kaffen. Her er en trinn-for-trinn-guide for hvordan du avkalker espressomaskinen din:

 • Slå av og koble fra maskinen: Før du starter avkalkingsprosessen bør du sørge for at maskinen er slått av og koblet fra. Dette vil forhindre utilsiktet elektrisk støt eller skade på maskinen.
 • Tøm vanntanken: Tøm vanntanken og fjern eventuelt brukt kaffegrut fra filterkurven.
 • Fyll vanntanken med en rengjøringsløsning: Det første trinnet i rengjøring av de indre delene er å fylle vanntanken med en spesialisert avkalkingsløsning, eller en blanding av vann og eddik. Følg produsentens instruksjoner for anbefalt løsning og forhold.
 • Fyll vanntanken med avkalkingsløsningen: Hvis du bruker et kommersielt avkalkingsmiddel, følg produsentens instruksjoner for fortynning.
 • Kjør avkalkingssyklusen: Slå på maskinen og la den gå i noen sekunder for å la løsningen sirkulere. Slå deretter av maskinen og la løsningen sitte i ca. 30 minutter. Dette vil tillate avkalkingsmiddelet å løse opp mineraloppbyggingen.
 • Skyll maskinen: Etter 30 minutter, slå på maskinen igjen og kjør vann gjennom den til vannet som kommer ut av maskinen er klart. Dette vil skylle maskinen og fjerne gjenværende avkalkingsmiddel. Gjenta dette trinnet til vannet som kommer ut av maskinen er klart.
 • Tørk maskinen: Når maskinen er skylt, slå den av og trekk ut støpselet. Tørk av utsiden av maskinen med en ren klut og la maskinen lufttørke helt.
 • Fyll vanntanken: Når maskinen er helt tørr, fyll på vanntanken og slå på maskinen. La den gå i noen minutter for å sikre at alle vannlinjene er klare og fri for gjenværende avkalkingsmiddel.

Det anbefales å rengjøre de indre delene av espressomaskinen hver 3. til 6. måned, eller så ofte som nødvendig, for å opprettholde maskinens ytelse og sikre at kaffen alltid smaker friskt og deilig.

Noen modeller kommer med en AutoClean-funksjon som fjerner behovet for manuell rengjøring av kaffesystemet. Her kan du se ulike typer espressomaskiner.


Hvordan rengjøre en espressomaskin med eddik?

Selv om det finnes mange ulike metoder for rengjøring, er bruk av eddik en enkel og effektiv måte å fjerne mineralopphopning og holde maskinen i topp stand. I denne delen går vi gjennom trinnene for å rengjøre espressomaskinen med eddik, slik at du kan nyte deilig, fersk kaffe hver gang.

 • Tøm maskinens vanntank og fyll den med eddikløsning i forholdet 25 % eddik til 75 % vann. Noen forbrukere og produsenter anbefaler opptil 50 %
 • Slå på maskinen og kjør blandingen gjennom maskinen, som om du lager espresso.
 • Slå av maskinen og la den stå i 30 minutter.
 • Slå på maskinen igjen og kjør en ny syklus med eddikblandingen.
 • Skyll vanntanken flere ganger med ferskvann for å fjerne eventuelle gjenværende eddikrester.
 • Kjør flere sykluser med ferskvann gjennom maskinen for å fjerne spor av eddik.
 • Tørk av maskinen med en ren, fuktig klut.

Ved å bruke eddik kan du effektivt fjerne mineraloppbygging og holde espressomaskinen i god stand. Eddik har også en antimikrobiell effekt, så i tillegg til å være et avkalkingsmiddel er det også et godt desinfeksjonsmiddel.


Hvordan rengjøre en espressomaskin med rensetabletter?

En av de raskeste og enkleste måtene å rengjøre espressomaskinen på er å bruke rensetabletter for espressomaskin. Disse tablettene er vanligvis laget av natriumperkarbonat, og er designet for å løses opp raskt i varmt vann og for å rense ut oljer, kaffegrut og andre rester som samler seg i espressomaskinen din. For å bruke tablettene bør du starte med å tømme filterkurven og portafilteret. Plasser en enkelt tablett i portafilteret, kjør vann gjennom den til tabletten er helt oppløst og skyll deretter tilbake igjen. Når du er ferdig, skyll av alle komponentene med ferskvann før du setter dem tilbake i espressomaskinen.

Hvis du ønsker å lære mer om forskjellige espressomaskiner, har vi skrevet om noen av de mest populære typene.


FAQ

Hvor ofte bør du rengjøre espressomaskinen din?
Ideelt sett bør du avkalke maskinen hver tredje til sjette måned for å forhindre kalkavleiring, noe som kan føre til at espressoen får en vond smak. Det er også lurt å gjøre en grundig tilbakespyling minst en gang i uken for å fjerne eventuelle rester av kaffeoljer som kan ha samlet seg siden sist gang du brukte maskinen. Dryppbrettet må imidlertid rengjøres etter behov, da det er her overflødig vann fra bryggesyklusen ender opp.
Hvordan vet jeg om espressomaskinen min trenger avkalking?
Hvis maskinen ikke avkalkes regelmessig begynner vannuttakene til en espressomaskin å bli smalere, slik at kaffen kommer ut langsommere, eller du kan oppleve tilstopping av varmeelementene. I følge Brevilles vedlikeholdsside bør du avkalke en espressomaskin omtrent en gang i måneden hvis du har vann med høyt kalkinnhold (hardt vann). Hvis du befinner deg i et område med vann som har mindre kalkinnhold (mykt vann), anbefales det å avkalke maskinen hver 3. til 4. måned.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere