Lysterapilampe Test - Her er de beste lysterapilampene

Ifølge vår research og analyse Vi har valgt produkter som scorer høyt på parametrene vi vurderer dem på, men ikke en uttømmende liste over alle produktene på markedet

SENESTE ENDRING: februar 19, 2024.
Annonse

Artikkelen er basert på research, men inneholder sponsede elementer inkludert annonseringslenker, derfor må artikkelen betraktes som en annonse.

Lysterapilampe Test - Her er de beste lysterapilampene

Utvalget av produkter er basert på analyser og research..., men artikkelen inkluderer kun produkter som tilbys av våre kommersielle partnere. Artikkelen er derfor en annonse. Les her hvordan sponsede partnerskap påvirker rekkefølgen på produktene våre. Les mer

Den 05/07/2023 la vi til to lysterapilamper fra Beurer i artikkelen vår. Lysterapilampen TL100 ligger i en høyere prisklasse, men har til gjengjeld mange tilpasningsmuligheter. Lampen TL41 er et enkelt og budsjettvennlig alternativ.

Best i Test 2023: Sliter du med vinterdepresjon og vurderer en lysterapilampe eller dagslyslampe, men er i tvil om hvilken du bør velge? Her har vi undersøkt og samlet en rekke lysterapilampetester og omtaler fra bl.a. den danske Depressionsforeningen, og gir deg i denne artikkelen en oversikt over de beste lysterapilampene og hvor du kan finne de til billigst pris.

Etter presentasjonen av testresultatene ser vi nærmere på om lysterapi faktisk hjelper, og gir gode råd om hvordan du kommer i gang med egenbehandlingen. Nederst i artikkelen er en liste over kildene vi har brukt samt flere linker til interessante artikler om lysterapi.

Vær oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men samler resultater fra uavhengige tester, slik at du enkelt får oversikt over de beste produktene på markedet.

Seneste endring:

I dag har vi overført denne artikkelen til vårt nye design for å forbedre opplevelsen din på nettstedet vårt. I tråd med denne endringen har vi revidert og optimalisert produktanmeldelsene våre for å forbedre brukeropplevelsen din ytterligere, slik at du lettere kan finne akkurat det du har bruk for.

test-guiden

En test-guide som denne er en artikkel som analyserer produkter via en gjennomgang av bl.a. anmeldelser og tester.

De 6 beste lysterapilamper i testguiden 2024:

Slik vurderer og utvelger vi produkter

Vi sammenligner en rekke anerkjente produkter og merker, og vi har partnerskap med mange store forhandlere. Selv om dette kan ha innflytelse på utvalget av produkter til artiklen, er våres anbefalinger basert på redaksjonens profesjonelle vurdering av de beste produktene.

Vårt forskningsteam vurderer produkter på parametre som:

    1
  • Produkttester fra ekspertkilder og forbrukermagasiner
  • 2
  • Kundeanmeldelser av produktet
  • 3
  • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
  • 4
  • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
  • 5
  • Kunnskap og data på hva våre lesere foretrekker

Ovennevnte holdes opp mot pris og kvalitet. Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene for ulike behov.

Våre merkelapper som "Best i budsjettklassen", "Beste trådløse modell", "Mye for pengene" osv. er en individuell, uavhengig vurdering av den research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

Beurer TL090

Vår Anbefaling

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden

Se priser og tilbud på Beurer TL090:

Fordeler

  • Stor overflate gir mer behagelig lys
  • Høy lysstyrke gir kortere behandlingstid på nært hold
  • Lampen flimrer ikke under oppstart eller bruk
  • Vinkelen kan stilles inn på foten
  • Har innebygd tids-innstilling
  • Godkjent og sertifiseret som medisinsk utstyr

Beurer er en tysk produsent av belysning og forbrukselektronikk som har et stort utvalg av prisvennlige lysterapilamper i sortimentet deres. En av de største er TL090 som har fått gode bedømmelser av brukerne hos både tyske Amazon og danske WhiteAway – selv om det bare er snakk om 4 tilbakemeldinger på den danske siden.

Mer om Beurer TL090

Lampen leverer 10.000 luc ved 6.500 kelvin med 2 x 36 W lysstoffrør. Det gir et behagelig og blinkefritt lys, og selv oppstarten av lampen skjer uten flimring.

Vinkelen på lampen kan du stille inn på foten, og den har også en timer-funksjon som skrur lampen av automatisk etter den valgte tidsperioden. Lampen kan maksimalt kodes til å lyse i 2 timer i strekk, men den kan også være skrudd på uten å bruke tidsinnstillingen.

Dersom du bruker lampen med en avstand på 25 cm, tar behandlingen en halv time. Om du fordobler avstanden må du doble behandlingstiden, slik som med de andre lampene. Beurer TL090 er også en lysterapilampe som er sertifisert som et medisinsk produkt.

Beurer TL100 - Lysterapilampe som er kompatibel med mobilapp

Godt valg for bruk av mobilapp

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden

Se priser og tilbud på Beurer TL100:

  • 10 000 lux lysintensitet
  • Beurer LightUp-appen
  • Flimmerfri og UV-fri

Forbrukerlivs vurdering

Med en maksimal lysintensitet på 10 000 lux gir Beurer TL100 en kraftig og effektiv lysterapi som kan bidra til å lindre symptomer på sesongbasert affektiv lidelse (SAD). Lampens visning av behandlingstid i 5 nivåer og stemningslys med fargeskiftefunksjon gjør det også mulig å tilpasse opplevelsen til individuelle preferanser og behov. En funksjon som skiller Beurer TL100 fra andre lysterapilamper på markedet, er den store skjermen på 30×33 cm. Denne størrelsen gjør at lampen kan avgi en høyere lux-effekt, noe som betyr at man kan tilbringe mindre tid foran lampen og likevel oppnå de samme fordelene. Den større skjermen og den høyere lux-effekten bidrar til at TL100 er dyrere enn andre lamper, men fordelene er vel verdt investeringen.

Fordeler

  • Visning av behandlingstid på 5 nivåer (fra 15 til 120 minutter)
  • Stemningslys med fargeskiftfunksjon (256 farger)
  • Robust stativ
  • Dimmer med 10 lysstyrkenivåer og minnefunksjon

Ulemper

  • I høyere prisklasse

Beurer TL100 lysterapilampe har en rekke tilpasningsmuligheter, blant annet kan den kobles til Beurer LightUp-appen. Denne funksjonen gjør den til et utmerket alternativ for personer som ønsker en praktisk og tilpasningsdyktig tilnærming til lysterapi.

Det skal du vide, før du køber Beurer TL100

10 000 lux og behandling i 5 nivåer
Lysterapilampen Beurer TL100 har en imponerende lysintensitet på 10 000 lux, noe som gjør den til et godt alternativ for personer som er på utkikk etter en effektiv og pålitelig måte å bekjempe sesongbasert affektiv lidelse (SAD). Selv om de fleste andre lysterapilamper på markedet også tilbyr 10 000 lux, har Beurer TL100 flere funksjoner som gjør at den skiller seg ut. Den har blant annet en visning av behandlingstiden i 5 nivåer fra 15 til 120 minutter og et stemningslys med en fargeskiftfunksjon med 256 farger. Disse funksjonene gjør det mulig å tilpasse lysterapiøktene, noe som gjør den til et godt alternativ for personer som ønsker å kunne variere behandlingen. I tillegg har Beurer TL100 et solid stativ som gjør det enkelt å plassere den på et hvilket som helst underlag. En tommelfingerregel for bruk av lysterapilamper er å starte med en økt på 10-15 minutter, gradvis øke tiden til maksimalt 30 minutter per dag, og sørge for at lampen er plassert i passende avstand fra ansiktet.

Dimmerfunksjon
En annen viktig egenskap ved Beurer TL100 er at den er flimmerfri og UV-fri, noe som sikrer at man trygt kan bruke lampen uten skadelige effekter på hud eller øyne. Dette gjør den til et godt alternativ for personer med sensitiv hud eller de som ønsker å ta ekstra vare på øyehelsen. Beurer TL100 har også en større skjerm på 30×33 cm, noe som betyr at den gir høyere lux og dermed at man kan bruke mindre tid foran lyset for å oppnå ønsket resultat. Dessuten har den en dimmer med 10 lysstyrkenivåer og en minnefunksjon som husker det sist innstilte lysstyrkenivået.

Hva sier forbrukere om Beurer TL100?

Basert på forbrukeranmeldelser samlet inn av Google Shopping-plattformen kan vi lese at forbrukerne er svært fornøyde med denne lysterapilampen, grunnet dens lysintensitet og justeringsmuligheter når det gjelder lysøktenes varighet og fargetemperatur. En av forbrukerne kommenterte følgende om Beurer TL100: “adjustable in intensity and has a timer which can all be accessed from simple buttons on the top as well as the app.

Beurer TL 41 - Enkel og rimelig lysterapilampe

Et godt valg for sporadisk bruk

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden

Se priser og tilbud på Beurer TL 41:

  • Kompakt størrelse (lysflate ca. 22 x 20 cm) - ideell for skrivebordet
  • Praktisk betjening via berøringsknapp
  • Lysintensitet på ca. 10 000 lux

Forbrukerlivs vurdering

Beurer TL41 er et godt alternativ for deg som er på utkikk etter en kompakt og rimelig lysterapilampe. Til tross for at den er liten, gir den en sterk og jevn belysning på ca. 10 000 lux på 20 cm avstand. Lampens berøringsknapper, LED-teknologien, at den er flimmerfri og gir UV-fri belysning, gjør den svært praktisk og brukervennlig. Det er imidlertid viktig å merke seg at Beurer TL41 ikke har en timer eller lysstyrkeinnstillinger, noe som kan være en ulempe for noen. Lampens overkommelige pris kompenserer likevel for denne begrensningen, og denne modellen er et godt valg for de som er på utkikk etter et budsjettvennlig alternativ.

Fordeler

  • Visning av behandlingstid på 5 nivåer (fra 15 til 120 minutter)
  • Stemningslys med fargeskiftfunksjon (256 farger)
  • Robust stativ
  • Dimmer med 10 lysstyrkenivåer og minnefunksjon

Ulemper

  • I høyere prisklasse

Med ca. 10 000 lux gir Beurer TL41 en eksepsjonelt sterk og jevn lysbehandling. Dette gjør den til et godt alternativ for personer som lider av sesongbasert affektiv lidelse (SAD) eller for de som trenger en lysterapilampe for å regulere døgnrytmen.

Det skal du vide, før du køber Beurer TL41

Kompakt design
Beurer TL41 lysterapilampe er ideell for personer som ønsker en kompakt og brukervennlig lampe. Med en lysflate på 22 x 20 cm vil TL41 være ideell for plassering på et skrivebord uten å ta opp for mye plass. Til tross for den lille størrelsen har TL41 samme lysintensitet på 10 000 lux som større lamper som Beurer TL100, noe som gjør den til et effektivt verktøy for å regulere døgnrytmen og bekjempe sesongbasert affektiv lidelse.

Enkel å justere
En av de mest fremtredende egenskapene til Beurer TL41 er den praktiske berøringsknappen. Det gjør det enkelt å slå den av og på. I tillegg bruker TL41 LED-teknologi, noe som sikrer at den både er energieffektiv og har lang levetid. Lampen er også flimmerfri og UV-fri, noe som gjør den trygg og behagelig å bruke over lengre tid. Det utfellbare stativet er også en fin detalj som gjør det mulig å stille lampen i akkurat riktig vinkel. Et profftips for bruk av mindre lamper som TL41 er å plassere den i riktig avstand fra ansiktet, ca. 20 cm, og å bruke den i minst 30 minutter hver dag for å oppnå effekt av lysterapien.

Lumie Brazil

Beste Premiumvalg

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden

Se priser og tilbud på Lumie Brazil:

Fordeler

  • Behagelig og omfavnende, konkavt design
  • Større overflate gir et mer behagelig lys
  • Kraftig lysstyrke gir kort behandlingstid på nært hold
  • Godkjent og sertifiseret som medisinsk utstyr

Lumie Brazil er en litt større lysterapilampe som har konkav form, som betyr at den buler innover. Det gjør den ideell til lysbehandling, og lampens design får den til å virke god, behagelig og nesten litt omfavnende, i følge Depressionsforeningen.

Mer om Lumie Brazil

Lyset blir levert av 3 lysstoffrør på 36W hver, og med lystemperaturen på 6.400 kelvin minner den – også i følge Depressionsforeningen – om dagslyset i sørlige himmelstrøk.

Kelvin-temperaturen sier noe om fargen på lyset: jo lavere kelvin-temperatur, jo gulere og “varmere” virker lyset. Desto høyere kelvin, desto mer blålig og “kjølig” virker lyset. Vanlig dagslys ligger på 5.500 i det sørlige Skandinavia – Danmark, Sør-Sverige og Sørlandet.

Denne lampen er også sertifisert som medisinsk utstyr. Med en lysstyrke på 10.000 lux er 30 minutters behandling i en avstand på 35 cm fra ansiktet passelig. Dersom du setter lampen lenger unna, må du forlenge behandlingstiden. Om du for eksempel setter lampen på en avstand på en halv meter, må du forlenge behandlingstiden til en time.

Philips HF3500/01

Best i budsjettklassen

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden

Se priser og tilbud på Philips HF3500/01:

Fordeler

  • Myk oppvåking til simulert soloppgang
  • Mulighet for å velge mellom 10 forskjellige lysstyrker
  • Myk pipelyd
  • Godkjent og sertifisert som medisinsk utstyr

Det hollandske konglomeratet Philips er spesielt gode på belysning og lamper. De var noen av de første på markedet med såkalte Wake-up lights, som er designet til å vekke deg naturlig ved å simulere lyset fra den stigende solen, i tillegg til muligheten for å bli vekket med en myk pipelyd.

Mer om Philips HF3500/01

Lyset begynner en halv time før du må stå opp, og pipelyden starter på det tidspunktet du har satt lampen til å vekke deg. Du kan stille inn lysstyrken på 10 ulike nivåer, slik at du kan finne det som er mest behagelig og effektivt for deg. En slik lampe skal gi deg en mykere og mer behagelig oppvåkning og forhindre at du blir morgengretten og har lavt energinivå når dagen starter.

Denne modellen har ikke blitt testet av Depressionsforeningen, men en litt eldre modell med samme egenskapene (firkantet i stedet for rund) har fått 5 av 5 smileys.

I likhet med lysterapilampene fra Lumie er Philips Wake-up light også sertifisert som medisinsk utstyr.

Se priser og tilbud på Lumie Vitamin L:

Fordeler

  • Kompakt og enkel å ta med seg
  • Lett og slank modell
  • Medisinsk godkjent
  • Ruglete glass som gir et behagelig lys
  • Fri for skadelig UV-lys

Den britiske avisen The Independent har foretatt en test av lysterapilamper for å finne ut av hvilke modeller som er de beste på markedet. I denne testen har avisen inkludert 10 forskjellige modeller med det formål å finne ut av om disse lampene faktisk kan hjelpe på mange av de triste sinnstilstandene som gjerne oppstår om vinteren på grunn av mangel på lys. Modellen Lumie Vitamin L er en av disse 10 modellene, og ekspertene mener at det her er snakk om en velfungerende modell.

Godkjent til behandlinger

Lumie Vitamin L er en avlang lysterapilampe som er slank og lett å flytte rundt på – derfor er modellen ideell til å bruke flere steder enn bare hjemme – som for eksempel hvis man er ute på reise eller er på kontoret. Man kan også selv velge om en vil bruke den liggende eller stående. Denne modellen er medisinsk godkjent til behandlinger, og den fulle effekten av Lumie Vitamin L gjør at man føler seg mer opplagt og har mer energi i løpet av dagen.

Sollys uten skader

Lumie Vitamin L er designet til å simulere det naturlige sollyset med varme, hvite LED-pærer. Modellen er også helt ufarlig i motsetning til de skadelige solstrålene da den er fri for UV-lys. Den beste virkningen av Lumie Vitamin L får man ved å bruke den 30 minutter om dagen med en avstand på 50 centimeter. Her er det snakk om et kraftig lys med en makseffekt tilsvarende 10.000 lux, men selv om lyset er kraftig er det fremdeles behagelig da skjermen på Lumie Vitamin L har et ruglete glass som gir lyset et mykt og komfortabelt skjær.

Effektiv modell ifølge ekspertene

De britiske ekspertene fra avisen The Independent er generelt sett veldig fornøyd med Lumie Vitamin L og mener modellen er både enkel og effektiv. Her er det snakk om en ny modell fra merket Lumie som er slankere og mer håndterbar enn de tidligere modellene. Ekspertene forklarer at denne modellen leverer et raskt resultat og at det virkelig er enkelt å flytte på den og ta den med rundt omkring. De mener også at det er positivt at man kan bruke modellen både liggende og stående.

Tester og anmeldelser av lysterapilamper som er brukt i artikkelen

Ekspert- og testkilder

Den danske depresjonsforeningen har skrevet en artikkel om lysterapi. I artikkelen har de inkludert overlege og dr.med. Klaus Martiny ved Psykiatrisk Center København, som har skrevet en avhandling om effekten av lysterapi og effekten av lysterapi mot blant annet vinterdepresjon.
Du kan lese artikkelen her. 

 

Dette er den danske artikkelen med Henrik Danm fra avisen Politiken i 2008, som påpeker at mange tror de er vinterdeprimerte, og i virkeligheter er de bare vinterslappe. Derfor anbefaler han at du først får diagnose fra din egen lege før du investerer i en lysterapilampe. Lysterapi blir angitt som hjelp til vinterdeprimerte, men det finnes ingen undersøkelser som dokumenterer noen effekt på folk med vintertrøtthet. Du kan lese hele artikkelen her.

7 år senere snakker Videnskab.dk med Klaus Martiny fra samme psykiatriske senter som Henrik Dam. Han anbefaler også lysterapi mot vinterdepresjon, og advarer mod lysterapibriller. Han anbefaler også at du blir diagnostisert av lege. Denne artikkelen kan du lese her.

I Aftonbladet fra Sverige har de også anbefalt lysterapi i en artikkel som trolig ble utgitt rundt år 2000. De anbefalte også å bruke lysterapi den sommeren, fordi den dette året var så dårlig og regnfull. Samtidig nevner de at ca. hver femte svenske lider av vinterdepresjon og rundt 4 prosent av befolkningen forventes å ha glede av lysterapi. Det er i denne artikkelen at hyperaktivitet blir nevnt som en bivirkning av lysterapi. Du kan lese hele artikkelen her.

ETM Testmagazin er et tysk test-magasin som tester et stort utvalg forbrukerprodukter til hjemmet, teknologi og fritid. Her har ETM testet lysterapilampen Beurer TL 55. Ønsker du å lese mer om testen kan du besøke hjemmesiden deres her.

The Independent er en av Storbritannias største aviser. Avisen behandler mange forskjellige nyheter fra inn- og utland, politikk, sport og kultur – men det er også plass til det kulinariske og forbrukerprodukter. The Independent har testet markedets beste lysterapilamper i en test av 10 forskjellige modeller. Denne testen inkluderer blant annet modellene Philips HF3420/01 Energy Light, Beurer TL 55 og Lumie Vitamin L. Ønsker du å lese mer om testen kan du se hele testen her.

The Guardian er en av de største og mest tradisjonsrike britiske avisene. Avisen ble grunnlagt i 1821, men kommer fremdeles ut hver dag – bortsett fra søndag. Avisen arbeider med alt som har med nyheter å gjøre, og dette gjelder både inn- og utland, business, sport og kultur. Avisen har også fokus på leseren som forbruker, og sørger derfor for å holde leserne oppdaterte på nye forbrukerprodukter til hverdagsbruk. Her har avisen testet 4 forskjellige lysterapilamper – inkludert Beurer WL80. Ønsker du å lese mer om testen kan du lese hele artikkelen hos The Guardian her.

Kundeanmeldelser

Google Shopping

Google Shopping er en nettbasert handelsplattform som lar forbrukerne søke etter og sammenligne produkter fra ulike nettbutikker. Den viser produktinformasjon, priser, anmeldelser og rangeringer på ett sted, noe som gjør det enklere for forbrukerne å ta informerte kjøpsbeslutninger. I tillegg til produktinformasjon og priser spiller forbrukeranmeldelser en viktig rolle på Google Shopping-plattformen. Forbrukerne kan lese og legge igjen anmeldelser, noe som gir verdifulle tilbakemeldinger til både forhandleren og andre potensielle kjøpere. Dette kan hjelpe kundene med å ta mer informerte beslutninger og gi forhandlerne verdifull innsikt i hvordan de kan forbedre produktene og tjenestene sine.

Du kan lese brukeranmeldelser av Beurer TL100 her.

FAQ

Hvilke lysterapilamper har fått de beste anmeldelsene i testene?
Lumie Vitamin L, Lumie Brazil og Lumie Arabica
Hvordan er lysterapilampene blitt testet?
Lysterapilampene er hovedsakelig blitt vurdert ut ifra deres funksjonalitet – hvor gode effektene av bruken er, og hvor brukervennlige produktene er. I tillegg er de også blitt vurdert på deres miljøvennlighet og pris.
Hvordan virker lysterapi?
Lysterapi virker på den måten at lyset er med på å stabilisere døgnrytmen din og gi deg mer energi. Lyset påvirker øynene og hjernen din til å produsere et høyere nivå av stoffet serotonin, og det er nemlig serotonin som lager en form for lykkefølelse. Av den grunn bruker man ofte lysterapi til å kurere folk med vinterdepresjon.

Virker lysterapi på vinterdepresjon?

I tillegg til å undersøke gode og prisvennlige lysterapilamper, har vi også sett nærmere på om de svært populære lampene faktisk fungerer mot vinterdepresjon. For å belyse dette har vi lest gjennom en rekke kilder fra Danmark og Sverige, som du finner linker til nederst i artikkelen.

Hos det velansette danske nettmediet Videnskab.dk har vi lest en artikkel om effekten av lysterapilamper fra 2015, der de har intervjuet overlege og ph.d. Klaus Martiny fra Psykiatrisk Center i København.

Han bekrefter at for lite lys om vinteren kan fremkalle vinterdepresjon. Lyset påvirker mengden av serotonin i hjernen, og hvis dette stoffet mangler eller reduseres, kan det fremkalle depressive tilstander hos folk som er genetisk disponerte for det. Dette påvirker døgnrytmen slik at man sover mer, blir lettere irritabel og spiser mer som kan føre til vektøkning – som er motsatt av mange andre former for depresjon.

Ved å ta imot regelmessig lysterapi, stiger nivået av serotonin i hjernen slik at døgnrytmen stabiliseres og vi får mer energi. Derfor er det viktig at lysterapibehandlingen foregår om morgenen eller så tidlig på dagen som mulig. Tar du behandlingen om kvelden, risikerer du at du ikke klarer å sove.

Andre bivirkninger som lett kan oppstå, er i følge Klaus Martiny irritasjon av øynene, indre uro og kvalme. Det første kommer av det svært skarpe lyset, og de to siste skyldes det økte serotonininnholdet i hjernen. Andre kilder nevner også hodepine, og i en artikkel i svenske Aftonbladet blir det nevnt at man kan bli direkte hyperaktiv. Bivirkningene er dog sjeldne, sier Klaus Martiny.

Samtidig advarer han om at man ikke bør prøve seg på de spesielle lysterapibrillene som blir solgt på noen hjemmesider. Han anbefaler også at man konsulterer egen lege for å få den korrekte diagnosen før man begynner med lysterapi på egen hånd.

Få diagnosen hos legen først

Anbefalingen om å kontakte legen for å få diagnostisert en eventuell vinterdepresjon blir også uttalt i en artikkel fra den danske avisen Politiken fra 2008. Her forklarer overlege Henrik Dam fra det samme Psykiatriske Center på Rigshospitalet i København, at mange faktisk ikke er vinterdeprimerte, bare vinterslappe.

Dette betyr at behandlinger med en lysterapilampe ikke kommer til å fungere. I følge Henrik Dam er det bare 3% som lider av vinterdepresjon, og de fleste av disse er kvinner. Til sammenligning mener Depressionsforeningen i testen av lysterapilamper fra 2013 at hele 9% er vinterdeprimerte.

Henrik Dam påpeker også at rundt halvparten av befolkningen ikke blir påvirket av vintermørket, og at en stor, grå mellomgruppe på rundt 47 % opplever en form for vinterslapphet i stedet for en depresjon. Denne slappheten viser seg som økt trøtthet og større behov for å sove og spise i vinterhalvåret – som er de samme symptomene som Klaus Martiny nevner for vinterdepresjon.

Der 3 av 4 pasienter med diagnostisert vinterdepresjon får hjelp av lysterapi, finnes det ikke dokumentasjon for om lysterapi hjelper mot vinterslapphet. I artikkelen i Videnskab.dk sier Klaus Martiny at det ikke kan avvises at lysterapi også kan ha positiv effekt på vintertrøtthet, som er et annet ord for den slappheten som Henrik Dam omtalte i Politiken 7 år tidligere.

Tilstanden kan også skyldes andre og mer alvorlige former for depresjon, eller andre typer sykdommer. Derfor anbefaler alle kildene vi har gjennomgått at du bør konsultere med lege dersom du føler deg deprimert og utbrent om vinteren.

Slik kommer du i gang med lysterapi

Når du først har blitt diagnostisert med vinterdepresjon og investert i en lysterapilampe, er det viktig at du bruker den riktig.

Først og fremst er det viktig at du tar behandlingene om morgenen eller så tidlig på dagen som mulig, og unngår å bruke lysterapilampen om kvelden eller rett før sengetid.

For at behandlingen skal virke, burde du sette lampen på anbefalt avstand og bruke den i anbefalt tidsrom. Dersom du velger den korteste avstanden, er det ofte vanskelig å gjøre annet enn å sitte foran lampen mens behandlingen pågår.

Du må huske å se rett inn i lampen med jevne mellomrom – selv om det kan gi irritasjon i øynene og litt hodepine i begynnelsen. Ved regelmessig bruk forsvinner disse bivirkningene. Du bør ikke se inn i lampen hele tiden, kun i korte perioder. Hos Depressionsforeningen anbefales det at man ikke ser direkte inn i lampen.

Du kan også velge å plassere lampen litt lenger unna og bruke den mindre intenst. Dette gjør at du må bruke lampen lenger, men du kan også gjøre andre ting samtidig, som for eksempel jobbe eller se på tv. Behandlingstiden blir lenger med samme forhold som det avstanden til lampen økes. Så hvis avstanden dobles, dobles behandlingstiden.

Dersom du også bruker behandlingstiden til å gjøre noe annet, bør du forlenge tiden ytterligere. Her finnes ikke generelle retningslinjer, så du må selv vurdere hvor mye lenger du burde bruke lampen.

Om du ikke merker forbedring av tilstanden din etter 3-4 behandlinger bør du prøve et par ganger til, der du har lampen helt tett på ansiktet. Dersom dette ikke det hjelper, bør du kontakte lege igjen da du sannsynligvis satt på medisinsk behandling.

Hvordan virker lysterapi på kroppen?

Netdoktor.dk forklarer at lysterapi fremdeles er en relativt ny behandlingsform som er designet til å behandle vinterdepresjon. På engelsk kalles lysterapilamper SAD-lamps, og SAD står for Seasonal Affective Disorder – altså en tilstand som kommer med at årstidene skifter.

Behandling med lys fungerer ved at man setter seg foran lyskilder som er spesiallaget til formålet. Her er det snakk om lysterapilamper som avgir lys med en bestemt intensitet som er vurdert til å være mest effektiv på symptomer som tretthet, uopplagthet, sløvhet, dårlig humør og manglende energi. For å få den mest effektive «dosen» må man som regel utsettes for lyset fra lysterapilampen i ca. en halv time eller lengre.

Når man mottar det spesialdesignede lyset fra lysterapilampen stabiliseres døgnrytmen og nivået av stoffet serotonin (ofte kalt hjernens eget lykkestoff) økes. Dette fører til at symptomene på vinterdepresjon (men også vanlig depresjon) minskes. Netdoktor.dk forklarer at behandling med lysterapi også kan være med på å forsterke effekten av antidepressive medisiner på kropp og sinn.

Netdoktor.dk anbefaler at man kontakter en lege før man begynner med lysterapibehandling dersom man har mistanke om at man har blitt rammet av noen form for depresjon.

Slik henger lys og søvn sammen

Hvis man lider av vinterdepresjon så er manglende lys ofte en av de medvirkende faktorene til tilstanden. Manglende lys kan også lett føre til endret søvnmønster.

Søvnen påvirkes av mange faktorer, men i forbindelse med vinterdepresjon kan det være veldig vanskelig å stå opp om morgenen i tillegg til at man føler seg trøtt og sliten hele dagen. Søvnen påvirkes veldig av døgnrytmen, og døgnrytmen påvirkes veldig av lys. Det er nemlig lyset som i stor grad avgjør om vi føler oss trøtte eller friske, og det er også en av grunnene til at det kan være vanskelig å fly til andre kontinenter på ferie da natt og dag byttes om i forbindelse med lyset.

Teknisk sett trenger lyset inn gjennom øynene og helt inn til hjernen slik at lillehjernen påvirkes. Det er lillehjernen som styrer døgnrytmen, og dette gjøres med hormonet melatonin. Melatonin er nemlig kroppens naturlige søvnhormon som har en søvnfremkallende effekt. Når det kommer lys inn i lillehjernen sendes ikke melatonin ut i like stor grad – derfor vil man føle seg mer våken.

Lys påvirker kroppen på flere måter. Dersom lyset øker så vil kroppens energinivå samt mengden av lykkestoffet serotonin i kroppen også økes. Når lyset trenger inn i øyet gir det beskjed til hjernen om at produksjonen av serotonin skal økes. En økt mengde serotonin vil ofte også bety bedre humør. Om vinteren når det ikke er like lyst ute så vil produksjonen av serotonin ofte falle, noe som kan føre til dårligere humør.

Man bør bruke lysterapi om morgenen

Netdoktor.dk forklarer at man får mest ut av lysterapi dersom man starter dagen med å sette seg foran lysterapilampen. Å bruke lysterapilampen om morgenen gjør det nemlig enklere å komme i gang med dagen – det er som oftest om morgenen man har størst behov for å redusere tretthetsfølelsen. Hvis man lider av vinterdepresjon kan man ha en tendens til å føle seg veldig sliten om morgenen og sove mer enn normalt.

Hvis man bruker lysterapi om kvelden kan man i stedet få problemer med å sovne når man legger seg.

Hvor lenge bør man bruke lysterapi mot vinterdepresjon?

Det er veldig individuelt hvor lenge man bør bruke lysterapien for å få full effekt. Enkelte må sitte foran lysterapilampen hele vinterhalvåret, mens det for andre holder med et par uker.

Lysterapi har veldig få bivirkninger

De fleste behandlingsformer kan ha bivirkninger, og dette gjelder også lysterapi, men her er det snakk om veldig få.

Enkelte opplever hodepine og ubehag i øynene, men dette oppstår som oftest i starten av behandlingen da behandlingsformen er ny for brukeren. Her er det kun snakk om mindre plager da det ikke er rapportert noen alvorlige øyeskader ved bruk av lysterapi. Hvis man har en øyesykdom bør man fortelle legen om dette først.

Kan virke ved andre former for depresjon

Det er ofte vinterdepresjon som forbindes med behandling med lysterapi, men Netdoktor.dk skriver at undersøkelser viser at lysterapi også kan virke på andre former for depresjon. Man skal imidlertid alltid konsultere med en lege før man begynner med lysterapi.

Lysterapi virker ifølge forskerne

I en artikkel om lysterapi skriver Vg.no at undersøkelser av 332 pasienter med vinterdepresjon viser at lysterapi faktisk har en effekt.

Vg.no forklarer at de 332 pasientene ble utsatt for 2 timer med lysterapi hver morgen i 1 uke. Deretter ble det undersøkt om terapien hadde hjulpet – og legene konkluderte med at 67 prosent av pasientene som hadde mild vinterdepresjon opplevde lindring av symptomene, mens 40 prosent av pasientene som led av moderat eller tung vinterdepresjon også opplevde lindring.

Fordeler og ulemper med lysterapi

Ifølge KK.no lider rundt 400.000 nordmenn av depresjon, men undersøkelser viser at lysterapi bare vil hjelpe halvparten.

Det finnes imidlertid alltid fordeler og ulemper ved alle former for behandling, og her har vi en liste over de mest vesentlige basert på en artikkel fra danske Jyllands-posten.dk og en artikkel fra Klikk.no.

Fordeler med lysterapi

  • Kan justere døgnrytmen
  • Simulerer det naturlige lyset som er vanskelig å få i vintermånedene
  • Senker dannelsen an melatonin – som er søvnfremkallende
  • Øker nivået av lykkestoffet serotonin i hjernen
  • 65 prosent av de som rammes av vinterdepresjon kan hjelpes med lysterapi
  • Relativt kort tid med lysterapi kan være nok – helt ned til én uke
  • Kan brukes som et ledd i behandling av andre former for depresjon
  • Uten skadelig UV-lys
  • Med en lysterapilampe trenger man ikke sitte stille foran lampen – man kan drive med andre ting samtidig
  • Forskning viser at det muligens kan være enda mer effektivt å få lyset inn gjennom ørene 

Ulemper ved lysterapi

  • En lysterapilampe kan være dyr
  • Man kan oppleve bivirkninger som hodepine og migrene
  • Enkelte opplever økte søvnproblemer
  • Er ikke like effektiv mot alle former for depresjon alene
  • Det kan være vanskelig å finne tid til å bruke lysterapilampen i en travel hverdag

Lysterapi er bra for huden din

Australske Huffingtonpost.com/au skriver at undersøkelser viser at lysterapi ikke bare er bra for kroppen, men at det også har en positiv innvirkning på huden. Lysterapi kan nemlig gi huden en flott glød.

Huffingtonpost.com forklarer at LED-belysning ofte brukes av profesjonelle hudeksperter som en del av ansiktsbehandlingen da lyset har en foryngelseseffekt på huden. Lyset brukes etter at døde hudceller har blitt fjernet, og deretter fuktes huden igjen.

Denne prosessen må ikke forveksles med laserbehandling, for lysterapi har lenge blitt brukt til å hjelpe sår å gro etter operasjoner slik at prosessen skjer raskere og dermed etterlater færre arr.

Lysterapi med LED-lys viste ved sårhelingen at det også har «anti-age»-påvirkninger på huden da hudcellene konverterer lyset til stoffer som igjen brukes til cellefornyelse. Da økes også produksjonen av kollagen og elastin – som gir huden et mer spenstig utseende med mer elastisitet.

Lysterapi kan brukes flere steder på kroppen for å få en finere hud. Det fremheves spesielt at lysterapi fungerer veldig godt når det gjelder å redusere rynker og fine linjer samt å gjøre huden jevnere og renere.

8 tips til å få mest mulig ut av lysterapi

I en annen artikkel kommer amerikanske Huffingtonpost.com med noen tips til hvordan man får mest ut av lysterapilampen sin:

000 lux: Kjøp en lysterapilampe som er laget til formålet og har en effekt som tilsvarer 10.000 lux – en naturlig soloppgang har denne effekten. En lysterapilampe på 10.000 lux gjør at man kun trenger å bruke lampen i ca. 20-30 minutter om dagen, mens en lampe med færre lux gjør at man må bruke den lengre for å få samme effekt. Husk også at man ikke kan bruke en vanlig innendørslampe da den ikke kan brukes til dette formålet.

Uten UV-lys: En velfungerende lysterapilampe skal ha et bredt spekter av hvitt lys, men ikke inneholde UV-lys. UV-lys er nemlig skadelig for huden. Solens naturlige stråler har UV-lys, og det er derfor man skal beskytte seg med solkrem om sommeren slik at huden ikke blir brent og eventuelt kan utvikle hudkreft.

Plasser modellen i øyehøyde: For å få best mulig effekt bør man sette lysterapilampen på høyde med øynene eller høyere – akkurat som solen naturlig ville gjort. Det er nemlig øynene som «opptar» lyset og sender det inn til hjernen.

50-100 centimeters avstand: Jo flere lux, jo lengre vekk kan lysterapilampen plasseres fra kroppen. Med en modell på 10.000 lux vil det ofte være passende med en avstand på 50-100 centimeter.

Riktig vinkel: Man bør ikke plassere lysterapilampen slik at den lyser direkte inn i øynene. Plasser den heller litt ut mot siden – gjerne i en vinkel på ca. 45 grader.

20-60 minutter om morgenen: Start med å sitte foran lysterapilampen i 20-30 minutter hver morgen for å se om du opplever en effekt. Hvis det ikke skjer kan du øke «dosen» til opptil 60 minutter hver morgen. Man trenger ikke sitte helt stille – man kan fremdeles for eksempel nyte morgenkaffen og frokosten, sjekke mail eller sminke seg samtidig.

Vær konsistent: Bruk lysterapilampen hver morgen uten unntak – virkningen reduseres nemlig hvis man kun bruker den et par ganger i uken. Hvis man vet at man har lett for å få vinterdepresjon kan man med fordel begynne å bruke lampen tidlig på høsten og helt til våren kommer.

Guide: Slik unngår man vinterdepresjon

Hvis man på forhånd vet at vinteren har det med å senke humøret og gjøre en mer sliten med en tendens til å ikke kunne stå opp om morgenen, kan man lett utvikle vinterdepresjon. Det er imidlertid flere ting man kan gjøre hvis man vet at man er i risikogruppen – i tillegg til å skaffe seg en lysterapilampe.

Basert på artikler fra Dinside.no, NHI.no og NRK.no guider vi her til hva man selv kan gjøre for å komme seg igjennom vinteren.

Hvis man allerede har blitt rammet av vinterdepresjon kan man også bruke denne guiden til å komme seg bedre gjennom hverdagen.

Oppsøk det naturlige dagslyset

Hvis man jobber på kontor fra 9-17 kan det være vanskelig å få nok naturlig lys – og solen skinner jo heller ikke like mye om vinteren. Gjør små tiltak som å sitte nært et vindu på kontoret eller toget, og sørg for å gå ut i pausene selv om det er kaldt.

Undersøkelser viser at folk som jobber utendørs – for eksempel gartnere – sjeldnere rammes av vinterdepresjon enn folk som jobber på kontor.

Utnytt også helgene og bruk de til utendørsaktiviteter. Høsten byr for eksempel på mange nydelige farger i skogen, og en vinter med snø kan gi grunnlaget for en flott gåtur. Ta eventuelt med en kopp varm te som gjør turen både koselig og varm. Barn vil også elske å leke både i blader og snø.

Samvær og sex

Godt selskap får en til å le og hygge seg. Det frigir stressbekjempende hormoner i kroppen, så bruk gjerne de kalde vinterdagene sammen med de du bryr deg om. Sex er også en veldig bra måte å frigi endorfiner i kroppen på.

Ensomhet derimot, kan raskt forverre tunge sinn om vinteren. Selv om man føler seg trøtt og sliten er det likevel viktig å holde kontakten med venner og familie. Ofte kan en telefonsamtale være nok hvis man ikke har overskudd til å invitere på middag.

Hold deg i bevegelse

Hjernen frigir stoffer som fremmer lykkefølelsen når man er fysisk aktiv. Sørg derfor for at du også får litt mosjon i vinterhalvåret. Hvis været gjør det vanskelig å oppholde seg utendørs så dra på det lokale treningssenteret. Høst og vinter er også flotte årstider, så bruk gjerne helgedagene på å gå lange turer.

Ha en fast døgnrytme

Søvnmønsteret er noe av det som rammes hardest under en vinterdepresjon. Sørg derfor for å ha en fast døgnrytme hvor du prøver å få 7-8 timers søvn hver natt. Det kan være vanskelig å stå opp når det er mørkt om morgenen, så her kan det kreves en del arbeid.

Bruk vinteren konstruktivt

Noen mennesker trives med kulde og mørke, så prøv å gjøre som dem og se det positive i den mørke tiden. Høst og vinter gir en god anledning til å hygge seg inne under et varmeteppe, med en god bok, film eller brettspill. Lag en varm kopp kakao eller te og nyt det å bare kunne slappe av.

Fokus på sunn og næringsrik kost

Maten påvirker også kroppen, og man kan faktisk spise seg til bedre velvære. Sørg for å spise mye frukt og grønt, men også magert kjøtt og fisk.

Fisk er spesielt bra mot vinterdepresjon, men hvis man ikke er så glad i fisk kan man ta kosttilskudd bestående av fiskeolje i stedet.

Fisk har også den fordelen at den inneholder mange D-vitaminer man ellers får fra solen. Det er vanskelig å få i seg nok av disse om vinteren da solen ikke skinner like mye i de kalde månedene.

Den største konsentrasjonen av D-vitamin finnes i fet fisk som laks, sild og makrell – men også i egg, melk og kjøtt.

Tidligere anmeldte produkter nå utgått

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.

Lumie Zest

Lumie Arabica

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme