Lysterapilampe Test – Her er de beste Lysterapilampene

0

Sliter du med vinterdepresjon og vurderer en lysterapilampe eller dagslyslampe, men er i tvil om hvilken du bør velge? Her har vi undersøkt og samlet en rekke lysterapilampetester og omtaler fra bl.a. den danske Depressionsforeningen, og gir deg i denne artikkelen en oversikt over de beste lysterapilampene og hvor du kan finne de til billigst pris.

Etter presentasjonen av testresultatene ser vi nærmere på om lysterapi faktisk hjelper, og gir gode råd om hvordan du kommer i gang med egenbehandlingen. Nederst i artikkelen er en liste over kildene vi har brukt samt flere linker til interessante artikler om lysterapi.

Vær oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men samler resultater fra uavhengige tester, slik at du enkelt får oversikt over de beste produktene på markedet.


Lumie Brazil

5 av 5 stjerner hos den danske Depressionforeningen
4,8 av 5 stjerner hos WhiteAway

Lumie Brazil

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Lumie Brazil er en litt større lysterapilampe som har konkav form, som betyr at den buler innover. Det gjør den ideell til lysbehandling, og lampens design får den til å virke god, behagelig og nesten litt omfavnende, i følge Depressionsforeningen.

Lyset blir levert av 3 lysstoffrør på 36W hver, og med lystemperaturen på 6.400 kelvin minner den – også i følge Depressionsforeningen – om dagslyset i sørlige himmelstrøk.

Kelvin-temperaturen sier noe om fargen på lyset: jo lavere kelvin-temperatur, jo gulere og “varmere” virker lyset. Desto høyere kelvin, desto mer blålig og “kjølig” virker lyset. Vanlig dagslys ligger på 5.500 i det sørlige Skandinavia – Danmark, Sør-Sverige og Sørlandet.

Denne lampen er også sertifisert som medisinsk utstyr. Med en lysstyrke på 10.000 lux er 30 minutters behandling i en avstand på 35 cm fra ansiktet passelig. Dersom du setter lampen lenger unna, må du forlenge behandlingstiden. Om du for eksempel setter lampen på en avstand på en halv meter, må du forlenge behandlingstiden til en time.

Derfor bør du velge Lumie Brazil:

🔵 Behagelig og omfavnende, konkavt design
🔵 Større overflate gir et mer behagelig lys
🔵 Kraftig lysstyrke gir kort behandlingstid på nært hold
🔵 Godkjent og sertifiseret som medisinsk utstyr


Lumie Arabica

4 av 5 smileys hos den danske Depressionsforeningen
4,6 av 5 stjerner hos Amazon.de

Lumie Arabica

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
1 435,00 Kr. 0,00 Kr. 1 435,00 Kr. Les mer
1 499,00 Kr. 0,00 Kr. 1 499,00 Kr. Les mer
1 499,00 Kr. 0,00 Kr. 1 499,00 Kr. Les mer

 

Dette er enda en lysterapilampe fra Lumie som er sertifisert som medisinsk utstyr. Den bruker 2 lysstoffrør på 6.400 kelvin til å gi et dagslyslignende lys på 10.000 lux. Designet er enkelt og lampen kan lett flyttes rundt. I tillegg er energiforbruket lavt med bare 55W.

I følge Depressionsforeningen føles lyset blåaktig og ganske skarpt, men det flimrer ikke. Den danske foreningen anser også lysstyrken for å være passende og angir en behandlingstid på en halv time i en avstand på 25 cm fra ansiktet.

Også her må du øke behandlingstiden på større avstand – så hvis du setter lampen en halv meter fra deg, må du ha den på i 1 time og 10 minutter for å oppnå samme effekt.

Derfor skal du vælge Lumie Arabica:

🔵 Lett å flytte på
🔵 Lavt energiforbruk
🔵 Høy lysstyrke gir kort behandlingstid på kort avstand
🔵 Godkjent og sertifiseret som medisinsk utstyr


Philips HF3500/01

4,4 av 5 stjerner hos WhiteAway
4,0 av 5 stjerner hos Amazon.de

Philips HF3500_01

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
549,00 Kr. 0,00 Kr. 549,00 Kr. Les mer
649,00 Kr. 0,00 Kr. 649,00 Kr. Les mer
690,00 Kr. 0,00 Kr. 690,00 Kr. Les mer
810,00 Kr. 0,00 Kr. 810,00 Kr. Les mer

 

Det hollandske konglomeratet Philips er spesielt gode på belysning og lamper. De var noen av de første på markedet med såkalte Wake-up lights, som er designet til å vekke deg naturlig ved å simulere lyset fra den stigende solen, i tillegg til muligheten for å bli vekket med en myk pipelyd.

Lyset begynner en halv time før du må stå opp, og pipelyden starter på det tidspunktet du har satt lampen til å vekke deg. Du kan stille inn lysstyrken på 10 ulike nivåer, slik at du kan finne det som er mest behagelig og effektivt for deg. En slik lampe skal gi deg en mykere og mer behagelig oppvåkning og forhindre at du blir morgengretten og har lavt energinivå når dagen starter.

Denne modellen har ikke blitt testet av Depressionsforeningen, men en litt eldre modell med samme egenskapene (firkantet i stedet for rund) har fått 5 av 5 smileys.

I likhet med lysterapilampene fra Lumie er Philips Wake-up light også sertifisert som medisinsk utstyr.

Derfor bør du velge Philips Wake-Up Light HF3500/01:

🔵 Myk oppvåking til simulert soloppgang
🔵 Mulighet for å velge mellom 10 forskjellige lysstyrker
🔵 Myk pipelyd
🔵 Godkjent og sertifisert som medisinsk utstyr


Beurer TL090

4,6 av 5 stjerner hos Amazon.de
4,8 av 5 stjerner hos WhiteAway

Beurer TL090 lysterapilampe test

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
1 290,00 Kr. 0,00 Kr. 1 290,00 Kr. Les mer
2 778,00 Kr. 0,00 Kr. 2 778,00 Kr. Les mer
2 778,00 Kr. 0,00 Kr. 2 778,00 Kr. Les mer
2 778,00 Kr. 0,00 Kr. 2 778,00 Kr. Les mer

 

Beurer er en tysk produsent av belysning og forbrukselektronikk som har et stort utvalg av prisvennlige lysterapilamper i sortimentet deres. En av de største er TL090 som har fått gode bedømmelser av brukerne hos både tyske Amazon og danske WhiteAway – selv om det bare er snakk om 4 tilbakemeldinger på den danske siden.

Lampen leverer 10.000 luc ved 6.500 kelvin med 2 x 36 W lysstoffrør. Det gir et behagelig og blinkefritt lys, og selv oppstarten av lampen skjer uten flimring.

Vinkelen på lampen kan du stille inn på foten, og den har også en timer-funksjon som skrur lampen av automatisk etter den valgte tidsperioden. Lampen kan maksimalt kodes til å lyse i 2 timer i strekk, men den kan også være skrudd på uten å bruke tidsinnstillingen.

Dersom du bruker lampen med en avstand på 25 cm, tar behandlingen en halv time. Om du fordobler avstanden må du doble behandlingstiden, slik som med de andre lampene. Beurer TL090 er også en lysterapilampe som er sertifisert som et medisinsk produkt.

Derfor bør du velge en Beurer TL090 lysterapilampe:

🔵 Stor overflate gir mer behagelig lys
🔵 Høy lysstyrke gir kortere behandlingstid på nært hold
🔵 Lampen flimrer ikke under oppstart eller bruk
🔵 Vinkelen kan stilles inn på foten
🔵 Har innebygd tids-innstilling
🔵 Godkjent og sertifiseret som medisinsk utstyr


Lumie Brightspark

4 av 5 smileys hos Depressionsforeningen
4,6 av 5 stjerner hos Amazon.de

Lumie Brightspark

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
1 605,00 Kr. 0,00 Kr. 1 605,00 Kr. Les mer
1 605,00 Kr. 0,00 Kr. 1 605,00 Kr. Les mer

 

Denne lysterapilampen er spesielt utviklet for bruk i kontormiljø, som åpner for muligheten til å motta lysterapi mens du arbeider.

Lampen tar liten plass på grunn av det slanke designet og er derfor enkel å få plassert på skrivebordet ditt. Vær oppmerksom på at den ikke lager lysreflekser i dataskjermen. Sett den heller ved siden av skjermen slik at det blir lett å se på den ofte.

Lampen gir 10.000 lux som simulerer fullt dagslys. Lux er måleenheten for lysstyrke, og direkte sollys gir mellom 32.000 og 100.000 lux.

I følge Depressionsforeningens utregninger bør behandlingstiden med denne lampen på 20 cm avstand være en halv time. Øker du avstanden, må du øke tiden. Så om lampen står 40 cm fra ansiktet, må du ha det på i en time.

Lampen er godkjent og sertifisert som medisinsk utstyr etter Europarådets direktiv EC93/42.

Derfor skal du vælge Lumie Brightspark:

🔵 Slankt design gjør lampen lett å plassere
🔵 Kraftig lysstyrke gir kort behandlingstid ved kort avstand
🔵 Godkjent og sertifisert som medisinsk utstyr


Virker lysterapi på vinterdepresjon?

I tillegg til å undersøke gode og prisvennlige lysterapilamper, har vi også sett nærmere på om de svært populære lampene faktisk fungerer mot vinterdepresjon. For å belyse dette har vi lest gjennom en rekke kilder fra Danmark og Sverige, som du finner linker til nederst i artikkelen.

Hos det velansette danske nettmediet Videnskab.dk har vi lest en artikkel om effekten av lysterapilamper fra 2015, der de har intervjuet overlege og ph.d. Klaus Martiny fra Psykiatrisk Center i København.

Han bekrefter at for lite lys om vinteren kan fremkalle vinterdepresjon. Lyset påvirker mengden av serotonin i hjernen, og hvis dette stoffet mangler eller reduseres, kan det fremkalle depressive tilstander hos folk som er genetisk disponerte for det. Dette påvirker døgnrytmen slik at man sover mer, blir lettere irritabel og spiser mer som kan føre til vektøkning – som er motsatt av mange andre former for depresjon.

Ved å ta imot regelmessig lysterapi, stiger nivået av serotonin i hjernen slik at døgnrytmen stabiliseres og vi får mer energi. Derfor er det viktig at lysterapibehandlingen foregår om morgenen eller så tidlig på dagen som mulig. Tar du behandlingen om kvelden, risikerer du at du ikke klarer å sove.

Andre bivirkninger som lett kan oppstå, er i følge Klaus Martiny irritasjon av øynene, indre uro og kvalme. Det første kommer av det svært skarpe lyset, og de to siste skyldes det økte serotonininnholdet i hjernen. Andre kilder nevner også hodepine, og i en artikkel i svenske Aftonbladet blir det nevnt at man kan bli direkte hyperaktiv. Bivirkningene er dog sjeldne, sier Klaus Martiny.

Samtidig advarer han om at man ikke bør prøve seg på de spesielle lysterapibrillene som blir solgt på noen hjemmesider. Han anbefaler også at man konsulterer egen lege for å få den korrekte diagnosen før man begynner med lysterapi på egen hånd.

Få diagnosen hos legen først

Anbefalingen om å kontakte legen for å få diagnostisert en eventuell vinterdepresjon blir også uttalt i en artikkel fra den danske avisen Politiken fra 2008. Her forklarer overlege Henrik Dam fra det samme Psykiatriske Center på Rigshospitalet i København, at mange faktisk ikke er vinterdeprimerte, bare vinterslappe.

Dette betyr at behandlinger med en lysterapilampe ikke kommer til å fungere. I følge Henrik Dam er det bare 3% som lider av vinterdepresjon, og de fleste av disse er kvinner. Til sammenligning mener Depressionsforeningen i testen av lysterapilamper fra 2013 at hele 9% er vinterdeprimerte.

Henrik Dam påpeker også at rundt halvparten av befolkningen ikke blir påvirket av vintermørket, og at en stor, grå mellomgruppe på rundt 47 % opplever en form for vinterslapphet i stedet for en depresjon. Denne slappheten viser seg som økt trøtthet og større behov for å sove og spise i vinterhalvåret – som er de samme symptomene som Klaus Martiny nevner for vinterdepresjon.

Der 3 av 4 pasienter med diagnostisert vinterdepresjon får hjelp av lysterapi, finnes det ikke dokumentasjon for om lysterapi hjelper mot vinterslapphet. I artikkelen i Videnskab.dk sier Klaus Martiny at det ikke kan avvises at lysterapi også kan ha positiv effekt på vintertrøtthet, som er et annet ord for den slappheten som Henrik Dam omtalte i Politiken 7 år tidligere.

Tilstanden kan også skyldes andre og mer alvorlige former for depresjon, eller andre typer sykdommer. Derfor anbefaler alle kildene vi har gjennomgått at du bør konsultere med lege dersom du føler deg deprimert og utbrent om vinteren.

Slik kommer du i gang med lysterapi

Når du først har blitt diagnostisert med vinterdepresjon og investert i en lysterapilampe, er det viktig at du bruker den riktig.

Først og fremst er det viktig at du tar behandlingene om morgenen eller så tidlig på dagen som mulig, og unngår å bruke lysterapilampen om kvelden eller rett før sengetid.

For at behandlingen skal virke, burde du sette lampen på anbefalt avstand og bruke den i anbefalt tidsrom. Dersom du velger den korteste avstanden, er det ofte vanskelig å gjøre annet enn å sitte foran lampen mens behandlingen pågår.

Du må huske å se rett inn i lampen med jevne mellomrom – selv om det kan gi irritasjon i øynene og litt hodepine i begynnelsen. Ved regelmessig bruk forsvinner disse bivirkningene. Du bør ikke se inn i lampen hele tiden, kun i korte perioder. Hos Depressionsforeningen anbefales det at man ikke ser direkte inn i lampen.

Du kan også velge å plassere lampen litt lenger unna og bruke den mindre intenst. Dette gjør at du må bruke lampen lenger, men du kan også gjøre andre ting samtidig, som for eksempel jobbe eller se på tv. Behandlingstiden blir lenger med samme forhold som det avstanden til lampen økes. Så hvis avstanden dobles, dobles behandlingstiden.

Dersom du også bruker behandlingstiden til å gjøre noe annet, bør du forlenge tiden ytterligere. Her finnes ikke generelle retningslinjer, så du må selv vurdere hvor mye lenger du burde bruke lampen.

Om du ikke merker forbedring av tilstanden din etter 3-4 behandlinger bør du prøve et par ganger til, der du har lampen helt tett på ansiktet. Dersom dette ikke det hjelper, bør du kontakte lege igjen da du sannsynligvis satt på medisinsk behandling.


Lysterapilampe Test – Disse kildene har vi undersøkt

Denne artikkelen er skrevet med bakgrunn i mange informative kilder om lysterapilamper. Disse har vi presentert under, med linker til både artikler og tester slik at du selv kan undersøke kildene.

Balance nr. 4 – 2013

Balance er medlemsbladet til den danske Depressionsforeningen. Det inneholder artikler som er relatert til depresjon og presenterer løpende tester og omtaler av produkter som er rettet mot personer med depresjon. I nr. 4 fra 2013 hadde foreningen undersøkt en rekke lysterapilamper og gav hver av dem en vurdering fra 1 til 5 smileys. Medlemsbladet kan du lese på nettet, og du finner testen på side 26 i bladet her.

Nøl før du skrur på terapilampen – Politiken.dk

Dette er den danske artikkelen med Henrik Danm fra avisen Politiken i 2008, som påpeker at mange tror de er vinterdeprimerte, og i virkeligheter er de bare vinterslappe. Derfor anbefaler han at du først får diagnose fra din egen lege før du investerer i en lysterapilampe. Lysterapi blir angitt som hjelp til vinterdeprimerte, men det finnes ingen undersøkelser som dokumenterer noen effekt på folk med vintertrøtthet. Du kan lese hele artikkelen her.

Virker lysterapi mot vinterdepresjon? – Videnskab.dk?

7 år senere snakker Videnskab.dk med Klaus Martiny fra samme psykiatriske senter som Henrik Dam. Han anbefaler også lysterapi mot vinterdepresjon, og advarer mod lysterapibriller. Han anbefaler også at du blir diagnostisert av lege. Denne artikkelen kan du lese her.

Sterkere lys når solen svikter – Aftonbladet.se

I Aftonbladet fra Sverige har de også anbefalt lysterapi i en artikkel som trolig ble utgitt rundt år 2000. De anbefalte også å bruke lysterapi den sommeren, fordi den dette året var så dårlig og regnfull. Samtidig nevner de at ca. hver femte svenske lider av vinterdepresjon og rundt 4 prosent av befolkningen forventes å ha glede av lysterapi. Det er i denne artikkelen at hyperaktivitet blir nevnt som en bivirkning av lysterapi. Du kan lese hele artikkelen her.

Ikke bli deprimert – det finnes lys i mørket – radron.se

Den mest negative artikkelen om effekten av lysterapi finner vi i det velansette svenske magasinet Råd & Rön fra 2011. Her blir lysterapi omtalt som noe som ligner massasje: Dyrt å få og behagelig i ettertid, men kan ikke vise noen dokumentert effekt. Samtidig påpeker de at de populære lysterapilampene blir solgt alt, alt for dyrt.

Artikkelen nevner også en undersøkelse fra Statens Beredning För Medicinsk Utvärdering (SBU), som mener at det mangler medisinsk dokumentasjon for effekten av lysterapi. Du kan lese den kritiske artikkelen her.