

Utvelgelsen av produkter skjer på bakgrunn av forskning..., men vi begrenser oss primært til produkter tilgjengelige på prisportaler eller annonseplattformer. Våre artikler inneholder i hovedsak eksterne tester og anmeldelser fremfor egne tester. Oppføringen er ikke en rangering av produkter, og annonseavtaler kan påvirke plasseringen og utvalget av våre produkter – les mer her. Les mer
Lysterapilampe Test - Her er de beste lysterapilampene
Den 05/07/2023 la vi til to lysterapilamper fra Beurer i artikkelen vår. Lysterapilampen TL100 ligger i en høyere prisklasse, men har til gjengjeld mange tilpasningsmuligheter. Lampen TL41 er et enkelt og budsjettvennlig alternativ.
Best i Test 2023: Sliter du med mangel på energi i de mørke vintermånedene og vurderer en lysterapilampe eller dagslyslampe, men er i tvil om hvilken du bør velge? Her har vi undersøkt og samlet en rekke lysterapilampetester og omtaler fra bl.a. den danske Depressionsforeningen, og gir deg i denne artikkelen en oversikt over de beste lysterapilampene og hvor du kan finne de til billigst pris.
Etter presentasjonen av testresultatene ser vi nærmere på om lysterapi faktisk hjelper, og gir gode råd om hvordan du kommer i gang med egenbehandlingen. Nederst i artikkelen er en liste over kildene vi har brukt samt flere linker til interessante artikler om lysterapi.
Vær oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men samler resultater fra uavhengige tester, slik at du enkelt får oversikt over de beste produktene på markedet.

En test-guide som denne er en artikkel som analyserer produkter via en gjennomgang av bl.a. anmeldelser og tester.
De 8 beste lysterapilamper i testguiden 2024:
Vår tilnærming
Slik vurderer og utvelger vi produkter
Vi sammenligner en rekke anerkjente produkter og merker, og vi har partnerskap med mange store forhandlere. Selv om dette kan ha innflytelse på utvalget av produkter til artiklen, er våres anbefalinger basert på redaksjonens profesjonelle vurdering av de beste produktene.
Vårt forskningsteam vurderer produkter på parametre som:
- Produkttester fra ekspertkilder og forbrukermagasiner
- Kundeanmeldelser av produktet
- Produktets egenskaper og spesifikasjoner
- Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
- Kunnskap og data på hva våre lesere foretrekker
Ovennevnte holdes opp mot pris og kvalitet. Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene for ulike behov.
Våre merkelapper som "Best i budsjettklassen", "Beste trådløse modell", "Mye for pengene" osv. er en individuell, uavhengig vurdering av den research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.
Anmeldelser
-
Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.
Forbrukerlivs vurdering
Denne LED-lysteraplampen kombinerer en kompakt og lett design med høy funksjonalitet, noe som gjør den svært portabel og enkel å ta med seg i vesken eller på arbeidsplassen. Den er ideell til lysterapi når du er på farten. Med en lysstyrke på 10 000 LUX, flimmerfri og UV-fri teknologi, mener vi at lampen gir et behagelig lys for dem som tilbringer mange timer i svakt lys eller foran skjerm. Det tilpassbare fargespekteret (3000K–6500K) og den innebygde tidtakeren gjør det enkelt å skreddersy øktene etter behov. Selv om lysskiven er mindre enn på noen andre modeller, gjør dens lette vekt at den enkelt kan tas med overalt, noe som gjør den til et godt alternativ hjemme eller på reise.
Fordeler
Har en timer med fire innstillinger (15, 30, 45 eller 60 minutter)
Kompakt og bærbar design
Fleksible strømalternativer
justering av lysstyrke og variabel fargetemperatur
Ulemper
Mindre lysskjerm sammenlignet med andre modeller
Spesifikasjoner
- Dimensjoner: 16 x 14 x 1 cm
- Vægt: ?
- Effekt: 10 W
- Lysstyrke: 10 000 lux
Med en slank og lett ramme på bare 160 x 140 x 10 mm er denne lampen enkel å ta med i vesken eller ryggsekken, noe som gjør den praktisk for lysterapi når du trenger det. Den kompakte designet gjør at lyset passer perfekt på skrivebordet, nattbordet eller andre små overflater, slik at du kan få kraftig lysterapi uten å bruke verdifull plass.
Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av LED lysterapi lampe med timer
Høykvalitets lys med fleksibel tilpasning
Denne lampen gir opptil 10 000 LUX sterkt, flimmerfritt og UV-fritt lys som gjør den ideell for dem som jobber lenge foran skjermer eller i mørke omgivelser. Fargespekteret kan tilpasses fra en varm 3000K til en kald 6500K, slik at du kan justere det nøyaktig basert på behovene dine. Enten du ønsker å skape en avslappende stemning om kvelden, eller må ha sterkt og fokusert lys når du arbeider, sørger de ulike innstillingene for at atmosfæren blir perfekt.
Praktisk timer og brukervennlig design
Takket være den innebygde timeren med ulike tidsintervaller bidrar lampen til å utvikle sunne rutiner og hjelper deg med å administrere arbeids- eller avslapningsøktene effektivt. Den kompakte størrelsen (160 x 140 x 10 mm) gjør dette til et ideelt supplement til alle arbeidsplasser eller nattbord uten unødig plassbruk. USB-strømtilkoblingen gjør det ekstra praktisk å bruke lampen via laptop, adaptere eller powerbanker.
De intuitive kontrollene og det enkle grensesnittet gjør det enkelt å justere lysstyrken, fargetemperaturen og tidene – noe som gir alle brukerne en tilgjengelig opplevelse.
-
Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.
Forbrukerlivs vurdering
Slik vi ser det, er Flowlight Panel 300 Seven Waves en lysterapi-lampe i ypperste klasse som tilbyr mange fordeler. Med justerbar lysintensitet og bølgelengder fra 630 nm til 1060 nm gir lampen allsidige behandlingsalternativer for forskjellige tilstander. Vi liker at den kan plasseres i ulike stillinger avhengig av behov, og at den har LED-kontrollpanel og fjernkontroll som gjør den enkel å bruke.
En ulempe vi derimot la merke til, er det begrensede dekningsområdet. Til tross for dette mener vi likevel at Flowlight Panel 300 Seven Waves er et utmerket valg for fokuserte behandlinger på mindre områder av kroppen. Alt i alt kombinerer Flowlight Panel 300 Seven Waves innovativ teknologi med brukervennlighet, noe som gjør den til en sterk utfordrer innen målrettet lysterapi hjemme.
Fordeler
Justerbar intensitet
Utnytter bølgelengder fra 630 nm til 1060 nm
Allsidige plasseringsalternativer
Har et LED-kontrollpanel og fjernkontroll
Ulemper
Begrenset dekningsområde
Spesifikasjoner
- Dimensjoner: 29 x 21 x 6,5 cm
- Vægt: 3,6 kg
- Effekt: 300 W
- Lysstyrke: ?
Hvis du ønsker å forynge huden din og øke produksjonen av kollagen samtidig som du nyter godt av fordelene ved en banebrytende lysbehandlingsløsning, er Flowlight Panel 300 Seven Waves det ultimate svaret. De syv målrettede bølgelengdene er designet for å trenge inn på varierende dybder i kroppen og gi maksimale resultater.
Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av Flowlight Panel 300 Seven Waves
Tilpasset behandling for målrettede resultater
Når det gjelder personlig tilpasset lysterapi, tilbyr Flowlight Panel 300 Seven Waves enestående allsidighet. Du kan justere intensiteten fra 1 % til 100 %, slik at du kan skreddersy lyset til dine spesifikke behov. Pulsfrekvensområdet som strekker seg fra 1 Hz til 10 000 Hz gjør den fleksibel i forhold til ulike terapeutiske mål – enten du er opptatt av restitusjon eller generell velvære. Med en justerbar timer fra 1 til 60 minutter (standardinnstillingen er 30 minutter) har du full kontroll over øktene dine. Panelet har også en høy strålingsintensitet på ca.168 mW/cm² på en avstand av 15 cm, noe som sikrer dyp penetrering og effektive resultater. Etter vår mening gir den linsevinkelen på 30° bedre fokus på målområdene, noe som maksimerer de terapeutiske fordelene samtidig som både overfladiske og dypere vev tas hensyn til.
Sømløs kontroll og kompakt bekvemmelighet
Brukervennligheten er avgjørende, og Flowlight Panel 300 utmerker seg med sitt intuitive LED-kontrollpanel og fjernkontroll. Du kan enkelt justere innstillingene under behandlingsøktene uten stopp, slik at du kan holde fokus på å nå målene dine. Panelets kompakte størrelse -29 x21 x6,5 cm- og lave vekt (bare3,6 kg) gjør det dessuten enkelt å flytte rundt, oppbevare det og ta det med seg når du skal reise. Du kan plassere det på et bord (eller henge det på døra), eller sette det opp stående for maksimal allsidighet.
Denne fleksibiliteten gjør panelet ideelt for mindre fokuserte behandlinger rettet mot bestemte muskelgrupper eller problemområder.
-
Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.
Forbrukerlivs vurdering
En LED-lysterapilampe gir en brukervennlig opplevelse ved å kombinere funksjonaliteten til et lysterapiapparat, en timer og en vekkerklokke i ett og samme elegante design. Vi setter stor pris på lampens lysstyrke på 10 000 LUX og de justerbare lysstyrkenivåene som er laget for å bekjempe symptomer på sesongbetinget affektiv lidelse (SAD), samtidig som den muliggjør personlige økter med lysterapi. Det innebygde batteriet gir opptil to timers trådløs drift, noe som gjør den til et praktisk alternativ for travle mennesker på farten. Selv om det digitale displayet kunne vært større for enklere avlesning, kompenserer lampens allsidighet og doble lysmoduser – kraftig hvitt lys for produktivitet og beroligende blått lys for avslapning – mer enn nok for denne lille ulempen, noe som gjør den til et verdifullt tilskudd til egenomsorgsrutinen din.
Fordeler
Opptil 2 timers trådløs drift
Soloppgangsalarm for skånsom oppvåkning
Utstyrt med 10 justerbare lysstyrkenivåer
To lysmoduser (hvit og blå)
Ulemper
Den digitale skjermen kunne vært større
Spesifikasjoner
- Dimensjoner: 17,5 x 28,5 x 3 cm
- Vægt: ? kg
- Effekt: 18 W
- Lysstyrke: 10 000 lux
Denne brukervennlige lysterapilampen fungerer som lysterapimaskin, tidtaker og vekkerklokke i ett, og kan enkelt integreres i morgen- eller kveldsrutinene dine for større bekvemmelighet. Med et innebygd batteri som gir opptil 2 timers trådløs drift, er den ideell for deg som ønsker allsidig bruk på farten uten at du må ha en strømkilde i nærheten.
Anmeldelse: En detaljert gjennomgang av LED lysterapi lampe med timer/alarm
Skreddersydd lysstyrke for personlig tilpasset behandling
Med en imponerende lysstyrke på 10 000 LUX og 10 justerbare nivåer er denne lysterapilampen designet for effektivt å bekjempe symptomer på sesongbetinget affektiv lidelse (SAD) som tretthet og humørsvingninger. De justerbare lysinnstillingene gjør at du kan skreddersy lysterapiøktene etter egne preferanser, slik at opplevelsen blir både behagelig og effektiv – og enkelt lar seg integrere i din daglige rutine. Den høye intensiteten i det utsendte lyset gir ikke bare full terapeutisk effekt på kortere tid, men forbedrer også ditt generelle velvære, noe som gjør den til et effektivt og verdifullt supplement i egenpleien.
Allsidig multifunksjonell design
Denne innovative enheten kombinerer funksjonene til en lysterapilampe, timer og vekkerklokke, noe som gjør den til et viktig verktøy for en strømlinjeformet morgenrutine. Den kan brukes uten ledning i opptil to timer, noe som gjør den praktisk å ta med seg på reise eller plassere fleksibelt hjemme. Lampen har to belysningsmodi: sterkt hvitt lys for produktivitet om dagen og beroligende blått lys for avslapning om kvelden – slik at du kan skape den perfekte atmosfæren når som helst på døgnet. Det innebygde batteriet gjør at du kan ta med deg lampen dit du trenger lysterapi uten å være bundet til stikkontakt. Denne allsidigheten øker ikke bare kvaliteten på den daglige lysterapiopplevelsen, men bidrar også til bedre mental helse og velvære.
-
Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.
Forbrukerlivs vurdering
Vi anbefaler Lumie Vitamin L som et utmerket valg for de som trenger et lysboost i hverdagen. Vi setter pris på det kompakte og lette designet, som gjør den enkel å ta med seg og bruke både hjemme og på reise. Vi liker også at den er medisinsk godkjent og avgir et behagelig, ruglete lys uten skadelig UV-stråling.
Når det er sagt, skulle vi ønske at den kunne vært effektiv uten å kreve daglig bruk. For optimal effekt må vi bruke den regelmessig, noe som kan være en utfordring i en travel hverdag.
Fordeler
Kompakt og enkel å ta med seg
Lett og slank modell
Medisinsk godkjent
Ruglete glass som gir et behagelig lys
Fri for skadelig UV-lys
Ulemper
Krever daglig bruk for optimal effekt
Den britiske avisen The Independent har foretatt en test av lysterapilamper for å finne ut av hvilke modeller som er de beste på markedet. I denne testen har avisen inkludert 10 forskjellige modeller med det formål å finne ut av om disse lampene faktisk kan hjelpe på mange av de triste sinnstilstandene som gjerne oppstår om vinteren på grunn av mangel på lys. Modellen Lumie Vitamin L er en av disse 10 modellene, og ekspertene mener at det her er snakk om en velfungerende modell.
Godkjent til behandlinger
Lumie Vitamin L er en avlang lysterapilampe som er slank og lett å flytte rundt på – derfor er modellen ideell til å bruke flere steder enn bare hjemme – som for eksempel hvis man er ute på reise eller er på kontoret. Man kan også selv velge om en vil bruke den liggende eller stående. Denne modellen er medisinsk godkjent til behandlinger, og den fulle effekten av Lumie Vitamin L gjør at man føler seg mer opplagt og har mer energi i løpet av dagen.
Sollys uten skader
Lumie Vitamin L er designet til å simulere det naturlige sollyset med varme, hvite LED-pærer. Modellen er også helt ufarlig i motsetning til de skadelige solstrålene da den er fri for UV-lys. Den beste virkningen av Lumie Vitamin L får man ved å bruke den 30 minutter om dagen med en avstand på 50 centimeter. Her er det snakk om et kraftig lys med en makseffekt tilsvarende 10.000 lux, men selv om lyset er kraftig er det fremdeles behagelig da skjermen på Lumie Vitamin L har et ruglete glass som gir lyset et mykt og komfortabelt skjær.
Effektiv modell ifølge ekspertene
De britiske ekspertene fra avisen The Independent er generelt sett veldig fornøyd med Lumie Vitamin L og mener modellen er både enkel og effektiv. Her er det snakk om en ny modell fra merket Lumie som er slankere og mer håndterbar enn de tidligere modellene. Ekspertene forklarer at denne modellen leverer et raskt resultat og at det virkelig er enkelt å flytte på den og ta den med rundt omkring. De mener også at det er positivt at man kan bruke modellen både liggende og stående.
-
Beurer TL100 » 1.999 Kr. hos whiteaway akkurat nå samarbeider vi med Pricerunner
Lysterapilampe som er kompatibel med mobilapp
Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.Forbrukerlivs vurdering
Med en maksimal lysintensitet på 10 000 lux gir Beurer TL100 en kraftig og effektiv lysterapi som kan bidra til å lindre symptomer på sesongbasert affektiv lidelse (SAD). Lampens visning av behandlingstid i 5 nivåer og stemningslys med fargeskiftefunksjon gjør det også mulig å tilpasse opplevelsen til individuelle preferanser og behov. En funksjon som skiller Beurer TL100 fra andre lysterapilamper på markedet, er den store skjermen på 30×33 cm. Denne størrelsen gjør at lampen kan avgi en høyere lux-effekt, noe som betyr at man kan tilbringe mindre tid foran lampen og likevel oppnå de samme fordelene. Den større skjermen og den høyere lux-effekten bidrar til at TL100 er dyrere enn andre lamper, men fordelene er vel verdt investeringen.
Fordeler
Visning av behandlingstid på 5 nivåer (fra 15 til 120 minutter)
Stemningslys med fargeskiftfunksjon (256 farger)
Robust stativ
Dimmer med 10 lysstyrkenivåer og minnefunksjon
Ulemper
I høyere prisklasse
Beurer TL100 lysterapilampe har en rekke tilpasningsmuligheter, blant annet kan den kobles til Beurer LightUp-appen. Denne funksjonen gjør den til et utmerket alternativ for personer som ønsker en praktisk og tilpasningsdyktig tilnærming til lysterapi.
Det skal du vide, før du køber Beurer TL100
10 000 lux og behandling i 5 nivåer
Lysterapilampen Beurer TL100 har en imponerende lysintensitet på 10 000 lux, noe som gjør den til et godt alternativ for personer som er på utkikk etter en effektiv og pålitelig måte å bekjempe sesongbasert affektiv lidelse (SAD). Selv om de fleste andre lysterapilamper på markedet også tilbyr 10 000 lux, har Beurer TL100 flere funksjoner som gjør at den skiller seg ut. Den har blant annet en visning av behandlingstiden i 5 nivåer fra 15 til 120 minutter og et stemningslys med en fargeskiftfunksjon med 256 farger. Disse funksjonene gjør det mulig å tilpasse lysterapiøktene, noe som gjør den til et godt alternativ for personer som ønsker å kunne variere behandlingen. I tillegg har Beurer TL100 et solid stativ som gjør det enkelt å plassere den på et hvilket som helst underlag. En tommelfingerregel for bruk av lysterapilamper er å starte med en økt på 10-15 minutter, gradvis øke tiden til maksimalt 30 minutter per dag, og sørge for at lampen er plassert i passende avstand fra ansiktet.Dimmerfunksjon
En annen viktig egenskap ved Beurer TL100 er at den er flimmerfri og UV-fri, noe som sikrer at man trygt kan bruke lampen uten skadelige effekter på hud eller øyne. Dette gjør den til et godt alternativ for personer med sensitiv hud eller de som ønsker å ta ekstra vare på øyehelsen. Beurer TL100 har også en større skjerm på 30×33 cm, noe som betyr at den gir høyere lux og dermed at man kan bruke mindre tid foran lyset for å oppnå ønsket resultat. Dessuten har den en dimmer med 10 lysstyrkenivåer og en minnefunksjon som husker det sist innstilte lysstyrkenivået. -
Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.
Forbrukerlivs vurdering
Vi anbefaler Lumie Brazil som det beste premiumvalget for lysterapilamper. Vi mener at den konkave formen og den større overflaten gir et mer behagelig lys, noe som gjør den ideell til lysterapibehandling. Vi er også imponert over den kraftige lysstyrken, som gir en kort behandlingstid på nært hold.
Vi mener imidlertid at den krever lengre behandlingstid på lengre hold, og at den store størrelsen kan være vanskelig å plassere i mindre rom. Vi savner en mer kompakt versjon som kunne vært enklere å få plass til i hjemmet.
Fordeler
Behagelig og omfavnende, konkavt design
Større overflate gir et mer behagelig lys
Kraftig lysstyrke gir kort behandlingstid på nært hold
Godkjent og sertifiseret som medisinsk utstyr
Ulemper
Krever lengre behandlingstid på lengre avstand
Stor størrelse kan være vanskelig å plassere
Lumie Brazil er en litt større lysterapilampe som har konkav form, som betyr at den buler innover. Det gjør den ideell til lysbehandling, og lampens design får den til å virke god, behagelig og nesten litt omfavnende, i følge Depressionsforeningen.
Mer om Lumie Brazil
Lyset blir levert av 3 lysstoffrør på 36W hver, og med lystemperaturen på 6.400 kelvin minner den – også i følge Depressionsforeningen – om dagslyset i sørlige himmelstrøk.
Kelvin-temperaturen sier noe om fargen på lyset: jo lavere kelvin-temperatur, jo gulere og “varmere” virker lyset. Desto høyere kelvin, desto mer blålig og “kjølig” virker lyset. Vanlig dagslys ligger på 5.500 i det sørlige Skandinavia – Danmark, Sør-Sverige og Sørlandet.
Denne lampen er også sertifisert som medisinsk utstyr. Med en lysstyrke på 10.000 lux er 30 minutters behandling i en avstand på 35 cm fra ansiktet passelig. Dersom du setter lampen lenger unna, må du forlenge behandlingstiden. Om du for eksempel setter lampen på en avstand på en halv meter, må du forlenge behandlingstiden til en time.
-
Philips HF3500/01 » 999 Kr. hos Power akkurat nå samarbeider vi med Pricerunner
Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.Forbrukerlivs vurdering
Vi anbefaler Philips HF3500/01 som en solid investering i wake-up lights i budsjettklassen. Denne modellen fra Philips, en pioner innen belysning, tilbyr en naturlig måte å våkne på med simulert soloppgang og en valgfri myk lyd. Med muligheten til å justere lysstyrken over 10 nivåer kan du tilpasse opplevelsen etter egne ønsker. Selv om lysstyrken må stilles inn manuelt og lyset starter en halvtime før alarmen, er dette små ulemper i forhold til den generelle funksjonaliteten og den medisinske sertifiseringen som gir ekstra trygghet. Philips HF3500/01 gir en mer behagelig start på dagen, og er derfor et verdifullt tilskudd til soverommet.
Fordeler
Myk oppvåking til simulert soloppgang
Mulighet for å velge mellom 10 forskjellige lysstyrker
Myk pipelyd
Godkjent og sertifisert som medisinsk utstyr
Ulemper
Lysstyrken må justeres manuelt
Det hollandske konglomeratet Philips er spesielt gode på belysning og lamper. De var noen av de første på markedet med såkalte Wake-up lights, som er designet til å vekke deg naturlig ved å simulere lyset fra den stigende solen, i tillegg til muligheten for å bli vekket med en myk pipelyd.
Mer om Philips HF3500/01
Lyset begynner en halv time før du må stå opp, og pipelyden starter på det tidspunktet du har satt lampen til å vekke deg. Du kan stille inn lysstyrken på 10 ulike nivåer, slik at du kan finne det som er mest behagelig og effektivt for deg. En slik lampe skal gi deg en mykere og mer behagelig oppvåkning og forhindre at du blir morgengretten og har lavt energinivå når dagen starter.
Denne modellen har ikke blitt testet av Depressionsforeningen, men en litt eldre modell med samme egenskapene (firkantet i stedet for rund) har fått 5 av 5 smileys.
I likhet med lysterapilampene fra Lumie er Philips Wake-up light også sertifisert som medisinsk utstyr.
-
Beurer TL 41 » 999 Kr. hos Skousen akkurat nå samarbeider vi med Pricerunner
Enkel og rimelig lysterapilampe
Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.Forbrukerlivs vurdering
Beurer TL41 er et godt alternativ for deg som er på utkikk etter en kompakt og rimelig lysterapilampe. Til tross for at den er liten, gir den en sterk og jevn belysning på ca. 10 000 lux på 20 cm avstand. Lampens berøringsknapper, LED-teknologien, at den er flimmerfri og gir UV-fri belysning, gjør den svært praktisk og brukervennlig. Det er imidlertid viktig å merke seg at Beurer TL41 ikke har en timer eller lysstyrkeinnstillinger, noe som kan være en ulempe for noen. Lampens overkommelige pris kompenserer likevel for denne begrensningen, og denne modellen er et godt valg for de som er på utkikk etter et budsjettvennlig alternativ.
Fordeler
Visning av behandlingstid på 5 nivåer (fra 15 til 120 minutter)
Stemningslys med fargeskiftfunksjon (256 farger)
Robust stativ
Dimmer med 10 lysstyrkenivåer og minnefunksjon
Ulemper
I høyere prisklasse
Med ca. 10 000 lux gir Beurer TL41 en eksepsjonelt sterk og jevn lysbehandling. Dette gjør den til et godt alternativ for personer som lider av sesongbasert affektiv lidelse (SAD) eller for de som trenger en lysterapilampe for å regulere døgnrytmen.
Det skal du vide, før du køber Beurer TL41
Kompakt design
Beurer TL41 lysterapilampe er ideell for personer som ønsker en kompakt og brukervennlig lampe. Med en lysflate på 22 x 20 cm vil TL41 være ideell for plassering på et skrivebord uten å ta opp for mye plass. Til tross for den lille størrelsen har TL41 samme lysintensitet på 10 000 lux som større lamper som Beurer TL100, noe som gjør den til et effektivt verktøy for å regulere døgnrytmen og bekjempe sesongbasert affektiv lidelse.Enkel å justere
En av de mest fremtredende egenskapene til Beurer TL41 er den praktiske berøringsknappen. Det gjør det enkelt å slå den av og på. I tillegg bruker TL41 LED-teknologi, noe som sikrer at den både er energieffektiv og har lang levetid. Lampen er også flimmerfri og UV-fri, noe som gjør den trygg og behagelig å bruke over lengre tid. Det utfellbare stativet er også en fin detalj som gjør det mulig å stille lampen i akkurat riktig vinkel. Et profftips for bruk av mindre lamper som TL41 er å plassere den i riktig avstand fra ansiktet, ca. 20 cm, og å bruke den i minst 30 minutter hver dag for å oppnå effekt av lysterapien.
Virker lysterapi på mangel på energi i de mørke vintermånedene
For å belyse dette har vi lest gjennom en rekke kilder fra Danmark og Sverige, som du finner linker til nederst i artikkelen.
Hos det velansette danske nettmediet Videnskab.dk har vi lest en artikkel om effekten av lysterapilamper fra 2015, der de har intervjuet overlege og ph.d. Klaus Martiny fra Psykiatrisk Center i København.
Lyset påvirker mengden av serotonin i hjernen, og hvis dette stoffet mangler eller reduseres, kan det påvirke døgnrytmen slik at man sover mer, blir lettere irritabel og spiser mer som kan føre til vektøkning.
Ved å ta imot regelmessig lysterapi, stiger nivået av serotonin i hjernen slik at døgnrytmen stabiliseres og vi får mer energi. Derfor er det viktig at lysterapibehandlingen foregår om morgenen eller så tidlig på dagen som mulig. Tar du behandlingen om kvelden, risikerer du at du ikke klarer å sove.
Andre bivirkninger som lett kan oppstå, er i følge Klaus Martiny irritasjon av øynene, indre uro og kvalme. Det første kommer av det svært skarpe lyset, og de to siste skyldes det økte serotonininnholdet i hjernen. Andre kilder nevner også hodepine, og i en artikkel i svenske Aftonbladet blir det nevnt at man kan bli direkte hyperaktiv. Bivirkningene er dog sjeldne, sier Klaus Martiny.
Samtidig advarer han om at man ikke bør prøve seg på de spesielle lysterapibrillene som blir solgt på noen hjemmesider. Han anbefaler også at man konsulterer egen lege for å få den korrekte diagnosen før man begynner med lysterapi på egen hånd.
Slik kommer du i gang med lysterapi
Når du har investert i en lysterapilampe, er det viktig at du bruker den riktig.
Først og fremst er det viktig at du tar behandlingene om morgenen eller så tidlig på dagen som mulig, og unngår å bruke lysterapilampen om kvelden eller rett før sengetid.
For at behandlingen skal virke, burde du sette lampen på anbefalt avstand og bruke den i anbefalt tidsrom. Dersom du velger den korteste avstanden, er det ofte vanskelig å gjøre annet enn å sitte foran lampen mens behandlingen pågår.
Du må huske å se rett inn i lampen med jevne mellomrom – selv om det kan gi irritasjon i øynene og litt hodepine i begynnelsen. Ved regelmessig bruk forsvinner disse bivirkningene. Du bør ikke se inn i lampen hele tiden, kun i korte perioder. Hos Depressionsforeningen anbefales det at man ikke ser direkte inn i lampen.
Du kan også velge å plassere lampen litt lenger unna og bruke den mindre intenst. Dette gjør at du må bruke lampen lenger, men du kan også gjøre andre ting samtidig, som for eksempel jobbe eller se på tv. Behandlingstiden blir lenger med samme forhold som det avstanden til lampen økes. Så hvis avstanden dobles, dobles behandlingstiden.
Dersom du også bruker behandlingstiden til å gjøre noe annet, bør du forlenge tiden ytterligere. Her finnes ikke generelle retningslinjer, så du må selv vurdere hvor mye lenger du burde bruke lampen.
Om du ikke merker forbedring av tilstanden din etter 3-4 behandlinger bør du prøve et par ganger til, der du har lampen helt tett på ansiktet. Dersom dette ikke det hjelper, bør du kontakte lege igjen da du sannsynligvis satt på medisinsk behandling.
Hvordan virker lysterapi på kroppen?
Netdoktor.dk forklarer at lysterapi fremdeles er en relativt ny behandlingsform som er designet til å behandle mangel på energi i de mørke vintermånedene. På engelsk kalles lysterapilamper SAD-lamps, og SAD står for Seasonal Affective Disorder – altså en tilstand som kommer med at årstidene skifter.
Behandling med lys fungerer ved at man setter seg foran lyskilder som er spesiallaget til formålet. Her er det snakk om lysterapilamper som avgir lys med en bestemt intensitet som er vurdert til å være mest effektiv på symptomer som tretthet, uopplagthet, sløvhet, dårlig humør og manglende energi. For å få den mest effektive «dosen» må man som regel utsettes for lyset fra lysterapilampen i ca. en halv time eller lengre.
Når man mottar det spesialdesignede lyset fra lysterapilampen stabiliseres døgnrytmen og nivået av stoffet serotonin (ofte kalt hjernens eget lykkestoff) økes. Netdoktor.dk anbefaler at man kontakter en lege før man begynner med lysterapibehandling.
Slik henger lys og søvn sammen
Hvis man lider av mangel på energi i de mørke vintermånedene så er manglende lys ofte en av de medvirkende faktorene til tilstanden. Manglende lys kan også lett føre til endret søvnmønster.
Søvnen påvirkes av mange faktorer, men i forbindelse med mangel på energi i de mørke vintermånedene kan det være veldig vanskelig å stå opp om morgenen i tillegg til at man føler seg trøtt og sliten hele dagen. Søvnen påvirkes veldig av døgnrytmen, og døgnrytmen påvirkes veldig av lys. Det er nemlig lyset som i stor grad avgjør om vi føler oss trøtte eller friske, og det er også en av grunnene til at det kan være vanskelig å fly til andre kontinenter på ferie da natt og dag byttes om i forbindelse med lyset.
Teknisk sett trenger lyset inn gjennom øynene og helt inn til hjernen slik at lillehjernen påvirkes. Det er lillehjernen som styrer døgnrytmen, og dette gjøres med hormonet melatonin. Melatonin er nemlig kroppens naturlige søvnhormon som har en søvnfremkallende effekt. Når det kommer lys inn i lillehjernen sendes ikke melatonin ut i like stor grad – derfor vil man føle seg mer våken.
Lys påvirker kroppen på flere måter. Dersom lyset øker så vil kroppens energinivå samt mengden av lykkestoffet serotonin i kroppen også økes. Når lyset trenger inn i øyet gir det beskjed til hjernen om at produksjonen av serotonin skal økes. En økt mengde serotonin vil ofte også bety bedre humør. Om vinteren når det ikke er like lyst ute så vil produksjonen av serotonin ofte falle, noe som kan føre til dårligere humør.
Man bør bruke lysterapi om morgenen
Netdoktor.dk forklarer at man får mest ut av lysterapi dersom man starter dagen med å sette seg foran lysterapilampen. Å bruke lysterapilampen om morgenen gjør det nemlig enklere å komme i gang med dagen – det er som oftest om morgenen man har størst behov for å redusere tretthetsfølelsen. Hvis man lider av mangel på energi i de mørke vintermånedene kan man ha en tendens til å føle seg veldig sliten om morgenen og sove mer enn normalt.
Hvis man bruker lysterapi om kvelden kan man i stedet få problemer med å sovne når man legger seg.
Lysterapi har veldig få bivirkninger
De fleste behandlingsformer kan ha bivirkninger, og dette gjelder også lysterapi, men her er det snakk om veldig få.
Enkelte opplever hodepine og ubehag i øynene, men dette oppstår som oftest i starten av behandlingen da behandlingsformen er ny for brukeren. Her er det kun snakk om mindre plager da det ikke er rapportert noen alvorlige øyeskader ved bruk av lysterapi. Hvis man har en øyesykdom bør man fortelle legen om dette først.
Lysterapi virker ifølge forskerne
I en artikkel om lysterapi skriver Vg.no at undersøkelser av 332 pasienter med mangel på energi i de mørke vintermånedene viser at lysterapi faktisk har en effekt.
Fordeler og ulemper med lysterapi
Det finnes imidlertid alltid fordeler og ulemper ved alle former for behandling, og her har vi en liste over de mest vesentlige basert på en artikkel fra danske Jyllands-posten.dk og en artikkel fra Klikk.no.
Fordeler med lysterapi
- Kan justere døgnrytmen
- Simulerer det naturlige lyset som er vanskelig å få i vintermånedene
- Senker dannelsen an melatonin – som er søvnfremkallende
- Øker nivået av lykkestoffet serotonin i hjernen
- Relativt kort tid med lysterapi kan være nok – helt ned til én uke
- Uten skadelig UV-lys
- Med en lysterapilampe trenger man ikke sitte stille foran lampen – man kan drive med andre ting samtidig
- Forskning viser at det muligens kan være enda mer effektivt å få lyset inn gjennom ørene
Ulemper ved lysterapi
- En lysterapilampe kan være dyr
- Man kan oppleve bivirkninger som hodepine og migrene
- Enkelte opplever økte søvnproblemer
- Det kan være vanskelig å finne tid til å bruke lysterapilampen i en travel hverdag
Lysterapi er bra for huden din
Australske Huffingtonpost.com/au skriver at undersøkelser viser at lysterapi ikke bare er bra for kroppen, men at det også har en positiv innvirkning på huden. Lysterapi kan nemlig gi huden en flott glød.
Huffingtonpost.com forklarer at LED-belysning ofte brukes av profesjonelle hudeksperter som en del av ansiktsbehandlingen da lyset har en foryngelseseffekt på huden. Lyset brukes etter at døde hudceller har blitt fjernet, og deretter fuktes huden igjen.
Denne prosessen må ikke forveksles med laserbehandling, for lysterapi har lenge blitt brukt til å hjelpe sår å gro etter operasjoner slik at prosessen skjer raskere og dermed etterlater færre arr.
Lysterapi med LED-lys viste ved sårhelingen at det også har «anti-age»-påvirkninger på huden da hudcellene konverterer lyset til stoffer som igjen brukes til cellefornyelse. Da økes også produksjonen av kollagen og elastin – som gir huden et mer spenstig utseende med mer elastisitet.
Lysterapi kan brukes flere steder på kroppen for å få en finere hud. Det fremheves spesielt at lysterapi fungerer veldig godt når det gjelder å redusere rynker og fine linjer samt å gjøre huden jevnere og renere.
8 tips til å få mest mulig ut av lysterapi
I en annen artikkel kommer amerikanske Huffingtonpost.com med noen tips til hvordan man får mest ut av lysterapilampen sin:
000 lux: Kjøp en lysterapilampe som er laget til formålet og har en effekt som tilsvarer 10.000 lux – en naturlig soloppgang har denne effekten. En lysterapilampe på 10.000 lux gjør at man kun trenger å bruke lampen i ca. 20-30 minutter om dagen, mens en lampe med færre lux gjør at man må bruke den lengre for å få samme effekt. Husk også at man ikke kan bruke en vanlig innendørslampe da den ikke kan brukes til dette formålet.
Uten UV-lys: En velfungerende lysterapilampe skal ha et bredt spekter av hvitt lys, men ikke inneholde UV-lys. UV-lys er nemlig skadelig for huden. Solens naturlige stråler har UV-lys, og det er derfor man skal beskytte seg med solkrem om sommeren slik at huden ikke blir brent og eventuelt kan utvikle hudkreft.
Plasser modellen i øyehøyde: For å få best mulig effekt bør man sette lysterapilampen på høyde med øynene eller høyere – akkurat som solen naturlig ville gjort. Det er nemlig øynene som «opptar» lyset og sender det inn til hjernen.
50-100 centimeters avstand: Jo flere lux, jo lengre vekk kan lysterapilampen plasseres fra kroppen. Med en modell på 10.000 lux vil det ofte være passende med en avstand på 50-100 centimeter.
Riktig vinkel: Man bør ikke plassere lysterapilampen slik at den lyser direkte inn i øynene. Plasser den heller litt ut mot siden – gjerne i en vinkel på ca. 45 grader.
20-60 minutter om morgenen: Start med å sitte foran lysterapilampen i 20-30 minutter hver morgen for å se om du opplever en effekt. Hvis det ikke skjer kan du øke «dosen» til opptil 60 minutter hver morgen. Man trenger ikke sitte helt stille – man kan fremdeles for eksempel nyte morgenkaffen og frokosten, sjekke mail eller sminke seg samtidig.
Vær konsistent: Bruk lysterapilampen hver morgen uten unntak – virkningen reduseres nemlig hvis man kun bruker den et par ganger i uken.
FAQ
Hvilke lysterapilamper har fått de beste anmeldelsene i testene?
Hvordan er lysterapilampene blitt testet?
Hvordan virker lysterapi?
Tester og anmeldelser av lysterapilamper som er brukt i artikkelen
Ekspert- og testkilder
Den danske depresjonsforeningen har skrevet en artikkel om lysterapi. I artikkelen har de inkludert overlege og dr.med. Klaus Martiny ved Psykiatrisk Center København, som har skrevet en avhandling om effekten av lysterapi og effekten av lysterapi mot blant annet mangel på energi i de mørke vintermånedene
Du kan lese artikkelen her.
7 år senere snakker Videnskab.dk med Klaus Martiny fra samme psykiatriske senter som Henrik Dam. Han anbefaler også lysterapi mot mangel på energi i de mørke vintermånedene , og advarer mod lysterapibriller. Han anbefaler også at du blir diagnostisert av lege. Denne artikkelen kan du lese her.
I Aftonbladet fra Sverige har de også anbefalt lysterapi i en artikkel som trolig ble utgitt rundt år 2000. De anbefalte også å bruke lysterapi den sommeren, fordi den dette året var så dårlig og regnfull. Samtidig nevner de at ca. hver femte svenske lider av mangel på energi i de mørke vintermånedene og rundt 4 prosent av befolkningen forventes å ha glede av lysterapi. Det er i denne artikkelen at hyperaktivitet blir nevnt som en bivirkning av lysterapi. Du kan lese hele artikkelen her.
ETM Testmagazin er et tysk testmagasin som tester et bredt utvalg forbrukerprodukter til hjemmet, teknologi og fritid. Her har ETM testet lysterapilampen Beurer TL 55. Ønsker du å lese mer om testen kan du besøke hjemmesiden deres her.
The Independent er en av Storbritannias største aviser. Avisen dekker et bredt spekter av nyheter fra inn- og utland, politikk, sport og kultur – men den tar også for seg kulinariske og forbrukerprodukter. The Independent har testet markedets beste lysterapilamper i en test av 10 forskjellige modeller. Denne testen inkluderer blant annet modellene Philips HF3420/01 Energy Light, Beurer TL 55 og Lumie Vitamin L. Ønsker du å lese mer om testen kan du se hele testen her.
The Guardian er en av de største og mest tradisjonsrike britiske avisene. Avisen ble grunnlagt i 1821, men kommer fremdeles ut hver dag – bortsett fra søndag. Avisen dekker et bredt spekter av nyheter både innenlands og utenlands, business, sport og kultur. Avisen har også fokus på leseren som forbruker, og sørger derfor for å holde leserne oppdaterte på nye forbrukerprodukter til hverdagsbruk. Her har avisen testet 4 forskjellige lysterapilamper – inkludert Beurer WL80. Ønsker du å lese mer om testen kan du lese hele artikkelen hos The Guardian her.
Kundeanmeldelser
Google Shopping
Google Shopping er en nettbasert handelsplattform som lar forbrukerne søke etter og sammenligne produkter fra ulike nettbutikker. Den viser produktinformasjon, priser, anmeldelser og rangeringer på ett sted, noe som gjør det enklere for forbrukerne å ta informerte kjøpsbeslutninger. I tillegg til produktinformasjon og priser spiller forbrukeranmeldelser en viktig rolle på Google Shopping-plattformen. Forbrukerne kan lese og legge igjen anmeldelser, noe som gir verdifulle tilbakemeldinger til både forhandleren og andre potensielle kjøpere. Dette kan hjelpe kundene med å ta mer informerte beslutninger og gi forhandlerne verdifull innsikt i hvordan de kan forbedre produktene og tjenestene sine.
Du kan lese brukeranmeldelser av Beurer TL100 her.
Har du noen spørsmål?
Hvis du har spørsmål om noe i artikkelen vår, er du hjertelig velkommen til å skrive til oss på kontakt@obsidianmedia.dk