Lysterapilampe Test – Her er de beste lysterapilampene

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Best i Test 2023: Sliter du med vinterdepresjon og vurderer en lysterapilampe eller dagslyslampe, men er i tvil om hvilken du bør velge? Her har vi undersøkt og samlet en rekke lysterapilampetester og omtaler fra bl.a. den danske Depressionsforeningen, og gir deg i denne artikkelen en oversikt over de beste lysterapilampene og hvor du kan finne de til billigst pris.

Etter presentasjonen av testresultatene ser vi nærmere på om lysterapi faktisk hjelper, og gir gode råd om hvordan du kommer i gang med egenbehandlingen. Nederst i artikkelen er en liste over kildene vi har brukt samt flere linker til interessante artikler om lysterapi.

Vær oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men samler resultater fra uavhengige tester, slik at du enkelt får oversikt over de beste produktene på markedet.


Beurer TL090

Vår Anbefaling

4,6 av 5 stjerner hos Amazon.de
4,8 av 5 stjerner hos WhiteAway
Beurer TL090 lysterapilampe test

.
Beurer er en tysk produsent av belysning og forbrukselektronikk som har et stort utvalg av prisvennlige lysterapilamper i sortimentet deres. En av de største er TL090 som har fått gode bedømmelser av brukerne hos både tyske Amazon og danske WhiteAway – selv om det bare er snakk om 4 tilbakemeldinger på den danske siden.

Lampen leverer 10.000 luc ved 6.500 kelvin med 2 x 36 W lysstoffrør. Det gir et behagelig og blinkefritt lys, og selv oppstarten av lampen skjer uten flimring.

Vinkelen på lampen kan du stille inn på foten, og den har også en timer-funksjon som skrur lampen av automatisk etter den valgte tidsperioden. Lampen kan maksimalt kodes til å lyse i 2 timer i strekk, men den kan også være skrudd på uten å bruke tidsinnstillingen.

Dersom du bruker lampen med en avstand på 25 cm, tar behandlingen en halv time. Om du fordobler avstanden må du doble behandlingstiden, slik som med de andre lampene. Beurer TL090 er også en lysterapilampe som er sertifisert som et medisinsk produkt.

Derfor bør du velge en Beurer TL090 lysterapilampe:
Stor overflate gir mer behagelig lys
Høy lysstyrke gir kortere behandlingstid på nært hold
Lampen flimrer ikke under oppstart eller bruk
Vinkelen kan stilles inn på foten
Har innebygd tids-innstilling
Godkjent og sertifiseret som medisinsk utstyr


Lumie Brazil

Beste Premiumvalg

5 av 5 stjerner hos den danske Depressionforeningen
4,8 av 5 stjerner hos WhiteAway

Lumie Brazil

.
Lumie Brazil er en litt større lysterapilampe som har konkav form, som betyr at den buler innover. Det gjør den ideell til lysbehandling, og lampens design får den til å virke god, behagelig og nesten litt omfavnende, i følge Depressionsforeningen.

Lyset blir levert av 3 lysstoffrør på 36W hver, og med lystemperaturen på 6.400 kelvin minner den – også i følge Depressionsforeningen – om dagslyset i sørlige himmelstrøk.

Kelvin-temperaturen sier noe om fargen på lyset: jo lavere kelvin-temperatur, jo gulere og “varmere” virker lyset. Desto høyere kelvin, desto mer blålig og “kjølig” virker lyset. Vanlig dagslys ligger på 5.500 i det sørlige Skandinavia – Danmark, Sør-Sverige og Sørlandet.

Denne lampen er også sertifisert som medisinsk utstyr. Med en lysstyrke på 10.000 lux er 30 minutters behandling i en avstand på 35 cm fra ansiktet passelig. Dersom du setter lampen lenger unna, må du forlenge behandlingstiden. Om du for eksempel setter lampen på en avstand på en halv meter, må du forlenge behandlingstiden til en time.

Derfor bør du velge Lumie Brazil:
Behagelig og omfavnende, konkavt design
Større overflate gir et mer behagelig lys
Kraftig lysstyrke gir kort behandlingstid på nært hold
Godkjent og sertifiseret som medisinsk utstyr


Philips HF3500/01

Best i budsjettklassen

4,4 av 5 stjerner hos WhiteAway
4,0 av 5 stjerner hos Amazon.de

Philips HF3500_01

.

 

Det hollandske konglomeratet Philips er spesielt gode på belysning og lamper. De var noen av de første på markedet med såkalte Wake-up lights, som er designet til å vekke deg naturlig ved å simulere lyset fra den stigende solen, i tillegg til muligheten for å bli vekket med en myk pipelyd.

Lyset begynner en halv time før du må stå opp, og pipelyden starter på det tidspunktet du har satt lampen til å vekke deg. Du kan stille inn lysstyrken på 10 ulike nivåer, slik at du kan finne det som er mest behagelig og effektivt for deg. En slik lampe skal gi deg en mykere og mer behagelig oppvåkning og forhindre at du blir morgengretten og har lavt energinivå når dagen starter.

Denne modellen har ikke blitt testet av Depressionsforeningen, men en litt eldre modell med samme egenskapene (firkantet i stedet for rund) har fått 5 av 5 smileys.

I likhet med lysterapilampene fra Lumie er Philips Wake-up light også sertifisert som medisinsk utstyr.

Derfor bør du velge Philips Wake-Up Light HF3500/01:
Myk oppvåking til simulert soloppgang
Mulighet for å velge mellom 10 forskjellige lysstyrker
Myk pipelyd
Godkjent og sertifisert som medisinsk utstyr


Lumie Vitamin L

God bedømmelse hos den britiske avisen Independent.co.uk

 

Lumie Vitamin L


Den britiske avisen The Independent har foretatt en test av lysterapilamper for å finne ut av hvilke modeller som er de beste på markedet. I denne testen har avisen inkludert 10 forskjellige modeller med det formål å finne ut av om disse lampene faktisk kan hjelpe på mange av de triste sinnstilstandene som gjerne oppstår om vinteren på grunn av mangel på lys. Modellen Lumie Vitamin L er en av disse 10 modellene, og ekspertene mener at det her er snakk om en velfungerende modell.

Godkjent til behandlinger

Lumie Vitamin L er en avlang lysterapilampe som er slank og lett å flytte rundt på – derfor er modellen ideell til å bruke flere steder enn bare hjemme – som for eksempel hvis man er ute på reise eller er på kontoret. Man kan også selv velge om en vil bruke den liggende eller stående. Denne modellen er medisinsk godkjent til behandlinger, og den fulle effekten av Lumie Vitamin L gjør at man føler seg mer opplagt og har mer energi i løpet av dagen.

Sollys uten skader

Lumie Vitamin L er designet til å simulere det naturlige sollyset med varme, hvite LED-pærer. Modellen er også helt ufarlig i motsetning til de skadelige solstrålene da den er fri for UV-lys. Den beste virkningen av Lumie Vitamin L får man ved å bruke den 30 minutter om dagen med en avstand på 50 centimeter. Her er det snakk om et kraftig lys med en makseffekt tilsvarende 10.000 lux, men selv om lyset er kraftig er det fremdeles behagelig da skjermen på Lumie Vitamin L har et ruglete glass som gir lyset et mykt og komfortabelt skjær.

Effektiv modell ifølge ekspertene

De britiske ekspertene fra avisen The Independent er generelt sett veldig fornøyd med Lumie Vitamin L og mener modellen er både enkel og effektiv. Her er det snakk om en ny modell fra merket Lumie som er slankere og mer håndterbar enn de tidligere modellene. Ekspertene forklarer at denne modellen leverer et raskt resultat og at det virkelig er enkelt å flytte på den og ta den med rundt omkring. De mener også at det er positivt at man kan bruke modellen både liggende og stående.

Fordeler ved Lumie Vitamin L:
Kompakt og enkel å ta med seg
Lett og slank modell
Medisinsk godkjent
Ruglete glass som gir et behagelig lys
Fri for skadelig UV-lys


Virker lysterapi på vinterdepresjon?

I tillegg til å undersøke gode og prisvennlige lysterapilamper, har vi også sett nærmere på om de svært populære lampene faktisk fungerer mot vinterdepresjon. For å belyse dette har vi lest gjennom en rekke kilder fra Danmark og Sverige, som du finner linker til nederst i artikkelen.

Hos det velansette danske nettmediet Videnskab.dk har vi lest en artikkel om effekten av lysterapilamper fra 2015, der de har intervjuet overlege og ph.d. Klaus Martiny fra Psykiatrisk Center i København.

Han bekrefter at for lite lys om vinteren kan fremkalle vinterdepresjon. Lyset påvirker mengden av serotonin i hjernen, og hvis dette stoffet mangler eller reduseres, kan det fremkalle depressive tilstander hos folk som er genetisk disponerte for det. Dette påvirker døgnrytmen slik at man sover mer, blir lettere irritabel og spiser mer som kan føre til vektøkning – som er motsatt av mange andre former for depresjon.

Ved å ta imot regelmessig lysterapi, stiger nivået av serotonin i hjernen slik at døgnrytmen stabiliseres og vi får mer energi. Derfor er det viktig at lysterapibehandlingen foregår om morgenen eller så tidlig på dagen som mulig. Tar du behandlingen om kvelden, risikerer du at du ikke klarer å sove.

Andre bivirkninger som lett kan oppstå, er i følge Klaus Martiny irritasjon av øynene, indre uro og kvalme. Det første kommer av det svært skarpe lyset, og de to siste skyldes det økte serotonininnholdet i hjernen. Andre kilder nevner også hodepine, og i en artikkel i svenske Aftonbladet blir det nevnt at man kan bli direkte hyperaktiv. Bivirkningene er dog sjeldne, sier Klaus Martiny.

Samtidig advarer han om at man ikke bør prøve seg på de spesielle lysterapibrillene som blir solgt på noen hjemmesider. Han anbefaler også at man konsulterer egen lege for å få den korrekte diagnosen før man begynner med lysterapi på egen hånd.

Få diagnosen hos legen først

Anbefalingen om å kontakte legen for å få diagnostisert en eventuell vinterdepresjon blir også uttalt i en artikkel fra den danske avisen Politiken fra 2008. Her forklarer overlege Henrik Dam fra det samme Psykiatriske Center på Rigshospitalet i København, at mange faktisk ikke er vinterdeprimerte, bare vinterslappe.

Dette betyr at behandlinger med en lysterapilampe ikke kommer til å fungere. I følge Henrik Dam er det bare 3% som lider av vinterdepresjon, og de fleste av disse er kvinner. Til sammenligning mener Depressionsforeningen i testen av lysterapilamper fra 2013 at hele 9% er vinterdeprimerte.

Henrik Dam påpeker også at rundt halvparten av befolkningen ikke blir påvirket av vintermørket, og at en stor, grå mellomgruppe på rundt 47 % opplever en form for vinterslapphet i stedet for en depresjon. Denne slappheten viser seg som økt trøtthet og større behov for å sove og spise i vinterhalvåret – som er de samme symptomene som Klaus Martiny nevner for vinterdepresjon.

Der 3 av 4 pasienter med diagnostisert vinterdepresjon får hjelp av lysterapi, finnes det ikke dokumentasjon for om lysterapi hjelper mot vinterslapphet. I artikkelen i Videnskab.dk sier Klaus Martiny at det ikke kan avvises at lysterapi også kan ha positiv effekt på vintertrøtthet, som er et annet ord for den slappheten som Henrik Dam omtalte i Politiken 7 år tidligere.

Tilstanden kan også skyldes andre og mer alvorlige former for depresjon, eller andre typer sykdommer. Derfor anbefaler alle kildene vi har gjennomgått at du bør konsultere med lege dersom du føler deg deprimert og utbrent om vinteren.

Slik kommer du i gang med lysterapi

Når du først har blitt diagnostisert med vinterdepresjon og investert i en lysterapilampe, er det viktig at du bruker den riktig.

Først og fremst er det viktig at du tar behandlingene om morgenen eller så tidlig på dagen som mulig, og unngår å bruke lysterapilampen om kvelden eller rett før sengetid.

For at behandlingen skal virke, burde du sette lampen på anbefalt avstand og bruke den i anbefalt tidsrom. Dersom du velger den korteste avstanden, er det ofte vanskelig å gjøre annet enn å sitte foran lampen mens behandlingen pågår.

Du må huske å se rett inn i lampen med jevne mellomrom – selv om det kan gi irritasjon i øynene og litt hodepine i begynnelsen. Ved regelmessig bruk forsvinner disse bivirkningene. Du bør ikke se inn i lampen hele tiden, kun i korte perioder. Hos Depressionsforeningen anbefales det at man ikke ser direkte inn i lampen.

Du kan også velge å plassere lampen litt lenger unna og bruke den mindre intenst. Dette gjør at du må bruke lampen lenger, men du kan også gjøre andre ting samtidig, som for eksempel jobbe eller se på tv. Behandlingstiden blir lenger med samme forhold som det avstanden til lampen økes. Så hvis avstanden dobles, dobles behandlingstiden.

Dersom du også bruker behandlingstiden til å gjøre noe annet, bør du forlenge tiden ytterligere. Her finnes ikke generelle retningslinjer, så du må selv vurdere hvor mye lenger du burde bruke lampen.

Om du ikke merker forbedring av tilstanden din etter 3-4 behandlinger bør du prøve et par ganger til, der du har lampen helt tett på ansiktet. Dersom dette ikke det hjelper, bør du kontakte lege igjen da du sannsynligvis satt på medisinsk behandling.


Hvordan virker lysterapi på kroppen?

Netdoktor.dk forklarer at lysterapi fremdeles er en relativt ny behandlingsform som er designet til å behandle vinterdepresjon. På engelsk kalles lysterapilamper SAD-lamps, og SAD står for Seasonal Affective Disorder – altså en tilstand som kommer med at årstidene skifter.

Behandling med lys fungerer ved at man setter seg foran lyskilder som er spesiallaget til formålet. Her er det snakk om lysterapilamper som avgir lys med en bestemt intensitet som er vurdert til å være mest effektiv på symptomer som tretthet, uopplagthet, sløvhet, dårlig humør og manglende energi. For å få den mest effektive «dosen» må man som regel utsettes for lyset fra lysterapilampen i ca. en halv time eller lengre.

Når man mottar det spesialdesignede lyset fra lysterapilampen stabiliseres døgnrytmen og nivået av stoffet serotonin (ofte kalt hjernens eget lykkestoff) økes. Dette fører til at symptomene på vinterdepresjon (men også vanlig depresjon) minskes. Netdoktor.dk forklarer at behandling med lysterapi også kan være med på å forsterke effekten av antidepressive medisiner på kropp og sinn.

Netdoktor.dk anbefaler at man kontakter en lege før man begynner med lysterapibehandling dersom man har mistanke om at man har blitt rammet av noen form for depresjon.

Slik henger lys og søvn sammen

Hvis man lider av vinterdepresjon så er manglende lys ofte en av de medvirkende faktorene til tilstanden. Manglende lys kan også lett føre til endret søvnmønster.

Søvnen påvirkes av mange faktorer, men i forbindelse med vinterdepresjon kan det være veldig vanskelig å stå opp om morgenen i tillegg til at man føler seg trøtt og sliten hele dagen. Søvnen påvirkes veldig av døgnrytmen, og døgnrytmen påvirkes veldig av lys. Det er nemlig lyset som i stor grad avgjør om vi føler oss trøtte eller friske, og det er også en av grunnene til at det kan være vanskelig å fly til andre kontinenter på ferie da natt og dag byttes om i forbindelse med lyset.

Teknisk sett trenger lyset inn gjennom øynene og helt inn til hjernen slik at lillehjernen påvirkes. Det er lillehjernen som styrer døgnrytmen, og dette gjøres med hormonet melatonin. Melatonin er nemlig kroppens naturlige søvnhormon som har en søvnfremkallende effekt. Når det kommer lys inn i lillehjernen sendes ikke melatonin ut i like stor grad – derfor vil man føle seg mer våken.

Lys påvirker kroppen på flere måter. Dersom lyset øker så vil kroppens energinivå samt mengden av lykkestoffet serotonin i kroppen også økes. Når lyset trenger inn i øyet gir det beskjed til hjernen om at produksjonen av serotonin skal økes. En økt mengde serotonin vil ofte også bety bedre humør. Om vinteren når det ikke er like lyst ute så vil produksjonen av serotonin ofte falle, noe som kan føre til dårligere humør.

Man bør bruke lysterapi om morgenen

Netdoktor.dk forklarer at man får mest ut av lysterapi dersom man starter dagen med å sette seg foran lysterapilampen. Å bruke lysterapilampen om morgenen gjør det nemlig enklere å komme i gang med dagen – det er som oftest om morgenen man har størst behov for å redusere tretthetsfølelsen. Hvis man lider av vinterdepresjon kan man ha en tendens til å føle seg veldig sliten om morgenen og sove mer enn normalt.

Hvis man bruker lysterapi om kvelden kan man i stedet få problemer med å sovne når man legger seg.

Hvor lenge bør man bruke lysterapi mot vinterdepresjon?

Det er veldig individuelt hvor lenge man bør bruke lysterapien for å få full effekt. Enkelte må sitte foran lysterapilampen hele vinterhalvåret, mens det for andre holder med et par uker.

Lysterapi har veldig få bivirkninger

De fleste behandlingsformer kan ha bivirkninger, og dette gjelder også lysterapi, men her er det snakk om veldig få.

Enkelte opplever hodepine og ubehag i øynene, men dette oppstår som oftest i starten av behandlingen da behandlingsformen er ny for brukeren. Her er det kun snakk om mindre plager da det ikke er rapportert noen alvorlige øyeskader ved bruk av lysterapi. Hvis man har en øyesykdom bør man fortelle legen om dette først.

Kan virke ved andre former for depresjon

Det er ofte vinterdepresjon som forbindes med behandling med lysterapi, men Netdoktor.dk skriver at undersøkelser viser at lysterapi også kan virke på andre former for depresjon. Man skal imidlertid alltid konsultere med en lege før man begynner med lysterapi.

Lysterapi virker ifølge forskerne

I en artikkel om lysterapi skriver Vg.no at undersøkelser av 332 pasienter med vinterdepresjon viser at lysterapi faktisk har en effekt.

Vg.no forklarer at de 332 pasientene ble utsatt for 2 timer med lysterapi hver morgen i 1 uke. Deretter ble det undersøkt om terapien hadde hjulpet – og legene konkluderte med at 67 prosent av pasientene som hadde mild vinterdepresjon opplevde lindring av symptomene, mens 40 prosent av pasientene som led av moderat eller tung vinterdepresjon også opplevde lindring.


Fordeler og ulemper med lysterapi

Ifølge KK.no lider rundt 400.000 nordmenn av depresjon, men undersøkelser viser at lysterapi bare vil hjelpe halvparten.

Det finnes imidlertid alltid fordeler og ulemper ved alle former for behandling, og her har vi en liste over de mest vesentlige basert på en artikkel fra danske Jyllands-posten.dk og en artikkel fra Klikk.no.

Fordeler med lysterapi
💡 Kan justere døgnrytmen
💡 Simulerer det naturlige lyset som er vanskelig å få i vintermånedene
💡 Senker dannelsen an melatonin – som er søvnfremkallende
💡 Øker nivået av lykkestoffet serotonin i hjernen
💡 65 prosent av de som rammes av vinterdepresjon kan hjelpes med lysterapi
💡 Relativt kort tid med lysterapi kan være nok – helt ned til én uke
💡 Kan brukes som et ledd i behandling av andre former for depresjon
💡 Uten skadelig UV-lys
💡 Med en lysterapilampe trenger man ikke sitte stille foran lampen – man kan drive med andre ting samtidig
💡 Forskning viser at det muligens kan være enda mer effektivt å få lyset inn gjennom ørene 

Ulemper ved lysterapi
 En lysterapilampe kan være dyr
 Man kan oppleve bivirkninger som hodepine og migrene
 Enkelte opplever økte søvnproblemer
 Er ikke like effektiv mot alle former for depresjon alene
 Det kan være vanskelig å finne tid til å bruke lysterapilampen i en travel hverdag


Lysterapi er bra for huden din

Australske Huffingtonpost.com/au skriver at undersøkelser viser at lysterapi ikke bare er bra for kroppen, men at det også har en positiv innvirkning på huden. Lysterapi kan nemlig gi huden en flott glød.

Huffingtonpost.com forklarer at LED-belysning ofte brukes av profesjonelle hudeksperter som en del av ansiktsbehandlingen da lyset har en foryngelseseffekt på huden. Lyset brukes etter at døde hudceller har blitt fjernet, og deretter fuktes huden igjen.

Denne prosessen må ikke forveksles med laserbehandling, for lysterapi har lenge blitt brukt til å hjelpe sår å gro etter operasjoner slik at prosessen skjer raskere og dermed etterlater færre arr.

Lysterapi med LED-lys viste ved sårhelingen at det også har «anti-age»-påvirkninger på huden da hudcellene konverterer lyset til stoffer som igjen brukes til cellefornyelse. Da økes også produksjonen av kollagen og elastin – som gir huden et mer spenstig utseende med mer elastisitet.

Lysterapi kan brukes flere steder på kroppen for å få en finere hud. Det fremheves spesielt at lysterapi fungerer veldig godt når det gjelder å redusere rynker og fine linjer samt å gjøre huden jevnere og renere.


8 tips til å få mest mulig ut av lysterapi

I en annen artikkel kommer amerikanske Huffingtonpost.com med noen tips til hvordan man får mest ut av lysterapilampen sin:

000 lux: Kjøp en lysterapilampe som er laget til formålet og har en effekt som tilsvarer 10.000 lux – en naturlig soloppgang har denne effekten. En lysterapilampe på 10.000 lux gjør at man kun trenger å bruke lampen i ca. 20-30 minutter om dagen, mens en lampe med færre lux gjør at man må bruke den lengre for å få samme effekt. Husk også at man ikke kan bruke en vanlig innendørslampe da den ikke kan brukes til dette formålet.

Uten UV-lys: En velfungerende lysterapilampe skal ha et bredt spekter av hvitt lys, men ikke inneholde UV-lys. UV-lys er nemlig skadelig for huden. Solens naturlige stråler har UV-lys, og det er derfor man skal beskytte seg med solkrem om sommeren slik at huden ikke blir brent og eventuelt kan utvikle hudkreft.

Plasser modellen i øyehøyde: For å få best mulig effekt bør man sette lysterapilampen på høyde med øynene eller høyere – akkurat som solen naturlig ville gjort. Det er nemlig øynene som «opptar» lyset og sender det inn til hjernen.

50-100 centimeters avstand: Jo flere lux, jo lengre vekk kan lysterapilampen plasseres fra kroppen. Med en modell på 10.000 lux vil det ofte være passende med en avstand på 50-100 centimeter.

Riktig vinkel: Man bør ikke plassere lysterapilampen slik at den lyser direkte inn i øynene. Plasser den heller litt ut mot siden – gjerne i en vinkel på ca. 45 grader.

20-60 minutter om morgenen: Start med å sitte foran lysterapilampen i 20-30 minutter hver morgen for å se om du opplever en effekt. Hvis det ikke skjer kan du øke «dosen» til opptil 60 minutter hver morgen. Man trenger ikke sitte helt stille – man kan fremdeles for eksempel nyte morgenkaffen og frokosten, sjekke mail eller sminke seg samtidig.

Vær konsistent: Bruk lysterapilampen hver morgen uten unntak – virkningen reduseres nemlig hvis man kun bruker den et par ganger i uken. Hvis man vet at man har lett for å få vinterdepresjon kan man med fordel begynne å bruke lampen tidlig på høsten og helt til våren kommer.


Guide: Slik unngår man vinterdepresjon

Hvis man på forhånd vet at vinteren har det med å senke humøret og gjøre en mer sliten med en tendens til å ikke kunne stå opp om morgenen, kan man lett utvikle vinterdepresjon. Det er imidlertid flere ting man kan gjøre hvis man vet at man er i risikogruppen – i tillegg til å skaffe seg en lysterapilampe.

Basert på artikler fra Dinside.no, NHI.no og NRK.no guider vi her til hva man selv kan gjøre for å komme seg igjennom vinteren.

Hvis man allerede har blitt rammet av vinterdepresjon kan man også bruke denne guiden til å komme seg bedre gjennom hverdagen.

Oppsøk det naturlige dagslyset

Hvis man jobber på kontor fra 9-17 kan det være vanskelig å få nok naturlig lys – og solen skinner jo heller ikke like mye om vinteren. Gjør små tiltak som å sitte nært et vindu på kontoret eller toget, og sørg for å gå ut i pausene selv om det er kaldt.

Undersøkelser viser at folk som jobber utendørs – for eksempel gartnere – sjeldnere rammes av vinterdepresjon enn folk som jobber på kontor.

Utnytt også helgene og bruk de til utendørsaktiviteter. Høsten byr for eksempel på mange nydelige farger i skogen, og en vinter med snø kan gi grunnlaget for en flott gåtur. Ta eventuelt med en kopp varm te som gjør turen både koselig og varm. Barn vil også elske å leke både i blader og snø.

Samvær og sex

Godt selskap får en til å le og hygge seg. Det frigir stressbekjempende hormoner i kroppen, så bruk gjerne de kalde vinterdagene sammen med de du bryr deg om. Sex er også en veldig bra måte å frigi endorfiner i kroppen på.

Ensomhet derimot, kan raskt forverre tunge sinn om vinteren. Selv om man føler seg trøtt og sliten er det likevel viktig å holde kontakten med venner og familie. Ofte kan en telefonsamtale være nok hvis man ikke har overskudd til å invitere på middag.

Hold deg i bevegelse

Hjernen frigir stoffer som fremmer lykkefølelsen når man er fysisk aktiv. Sørg derfor for at du også får litt mosjon i vinterhalvåret. Hvis været gjør det vanskelig å oppholde seg utendørs så dra på det lokale treningssenteret. Høst og vinter er også flotte årstider, så bruk gjerne helgedagene på å gå lange turer.

Ha en fast døgnrytme

Søvnmønsteret er noe av det som rammes hardest under en vinterdepresjon. Sørg derfor for å ha en fast døgnrytme hvor du prøver å få 7-8 timers søvn hver natt. Det kan være vanskelig å stå opp når det er mørkt om morgenen, så her kan det kreves en del arbeid.

Bruk vinteren konstruktivt

Noen mennesker trives med kulde og mørke, så prøv å gjøre som dem og se det positive i den mørke tiden. Høst og vinter gir en god anledning til å hygge seg inne under et varmeteppe, med en god bok, film eller brettspill. Lag en varm kopp kakao eller te og nyt det å bare kunne slappe av.

Fokus på sunn og næringsrik kost

Maten påvirker også kroppen, og man kan faktisk spise seg til bedre velvære. Sørg for å spise mye frukt og grønt, men også magert kjøtt og fisk.

Fisk er spesielt bra mot vinterdepresjon, men hvis man ikke er så glad i fisk kan man ta kosttilskudd bestående av fiskeolje i stedet.

Fisk har også den fordelen at den inneholder mange D-vitaminer man ellers får fra solen. Det er vanskelig å få i seg nok av disse om vinteren da solen ikke skinner like mye i de kalde månedene.

Den største konsentrasjonen av D-vitamin finnes i fet fisk som laks, sild og makrell – men også i egg, melk og kjøtt.


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått 

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.


Lumie Zest

Kundens Favoritt

4,4/5 stjerner basert på 43 anmeldelser på Google Shopping

 

Lumie Zest

.
Ikke alle lysterapilamper på markedet har blitt inkludert i offisielle eksperttester, men de selges fremdeles av norske forhandlere. Modellen Lumie Zest er en av de modellene som ikke har blitt testet av ekspertene, men her er det til gjengjeld snakk om en modell som får gode anmeldelser av de forbrukerne som selv benytter seg av modellen i hverdagen. Lumie Zest er en klar brukerfavoritt – og aspekter som fremheves er den smarte størrelsen, brukervennligheten og den store allsidigheten.

Effektiv mot vinterdepresjon

Lumie Zest kommer fra merket Lumie som har produsert flere lysterapilamper. Derfor er det her snakk om en produsent som har god kunnskap innen området, og dette nyter Lumie Zest godt av. Lumie Zest er designet til å lindre symptomer på vinterdepresjon – som tretthet og manglende energi – ved å simulere solens stråler. Modellen har blitt testet av medisinske eksperter som konkluderer med at modellen er medisinsk godkjent.

2 funksjoner i 1

Lumie Zest fungerer både som lysterapilampe og som lys-vekkerklokke – her er det derfor snakk om en veldig allsidig modell. La Lumie Zest simulere en soloppgang om morgenen og velg fritt mellom innstillingene på 15 og 30 minutter. Da vekkes man av lys i stedet for en bråkete vekkerklokke – men modellen har også en vanlig vekkerklokkefunksjon. Utover dette kan Lumie Zest også brukes som en vanlig lysterapilampe, og modellen er utstyrt med et kraftig lys som tilsvarer 10.000 lux. Lysintensiteten kan imidlertid justeres etter behov. Modellen har LED-lys, og når man bruker den som lysterapilampe får man det beste resultatet hvis man bruker den i 20-30 minutter ved 50 centimeters avstand.

Smart med 2 funksjoner ifølge brukerne

Lumie Zest sin produsent Lumie er den største produsenten av lysterapilamper i Europa, og alle lampene utvikles i samarbeid med forskere. Dette er også tilfellet for Lumie Zest som faktisk ikke har blitt testet, men brukerne er veldig fornøyde med modellen. Lumie Zest får ekstra mye skryt for at den kan brukes til 2 formål da den kan brukes både som lysterapilampe og som vekkerklokke. Brukerne forklarer at det her er snakk om en smart, liten og bærbar modell som har en reell effekt på vinterdepresjon – de skriver at de opplever rask lindring ved hjelp av denne modellen. Det nevnes kun et par ulemper, og her irriterer brukerne seg litt over at ledningen er kort i tillegg til at brukervennligheten kan halte litt av og til.

Fordeler ved Lumie Zest:
Medisinsk godkjent
Laget i samarbeid med forskere
Fungerer både som lysterapilampe og lys-vekkerklokke
Mange ulike innstillinger
Kraftig lys som man selv kan justere


Lumie Arabica

4 av 5 smileys hos den danske Depressionsforeningen
4,6 av 5 stjerner hos Amazon.de

Lumie Arabica

Dette er enda en lysterapilampe fra Lumie som er sertifisert som medisinsk utstyr. Den bruker 2 lysstoffrør på 6.400 kelvin til å gi et dagslyslignende lys på 10.000 lux. Designet er enkelt og lampen kan lett flyttes rundt. I tillegg er energiforbruket lavt med bare 55W.

I følge Depressionsforeningen føles lyset blåaktig og ganske skarpt, men det flimrer ikke. Den danske foreningen anser også lysstyrken for å være passende og angir en behandlingstid på en halv time i en avstand på 25 cm fra ansiktet.

Også her må du øke behandlingstiden på større avstand – så hvis du setter lampen en halv meter fra deg, må du ha den på i 1 time og 10 minutter for å oppnå samme effekt.

Derfor skal du vælge Lumie Arabica:
Lett å flytte på
Lavt energiforbruk
Høy lysstyrke gir kort behandlingstid på kort avstand
Godkjent og sertifiseret som medisinsk utstyr

Se også: Massasjestol test


FAQ – Ofte stilte spørsmål 

🤩 Hvilke lysterapilamper har fått de beste anmeldelsene i testene?

Lumie Vitamin L, Lumie Brazil og Lumie Arabica

🤓 Hvordan er lysterapilampene blitt testet?

Lysterapilampene er hovedsakelig blitt vurdert ut ifra deres funksjonalitet – hvor gode effektene av bruken er, og hvor brukervennlige produktene er. I tillegg er de også blitt vurdert på deres miljøvennlighet og pris.

🤔 Hvordan virker lysterapi?

Lysterapi virker på den måten at lyset er med på å stabilisere døgnrytmen din og gi deg mer energi. Lyset påvirker øynene og hjernen din til å produsere et høyere nivå av stoffet serotonin, og det er nemlig serotonin som lager en form for lykkefølelse. Av den grunn bruker man ofte lysterapi til å kurere folk med vinterdepresjon.


Lysterapilampe Test – Disse kildene har vi undersøkt

Denne artikkelen er skrevet med bakgrunn i mange informative kilder om lysterapilamper. Disse har vi presentert under, med linker til både artikler og tester slik at du selv kan undersøke kildene.

Balance nr. 4 – 2013 🇩🇰
Balance er medlemsbladet til den danske Depressionsforeningen. Det inneholder artikler som er relatert til depresjon og presenterer løpende tester og omtaler av produkter som er rettet mot personer med depresjon. I nr. 4 fra 2013 hadde foreningen undersøkt en rekke lysterapilamper og gav hver av dem en vurdering fra 1 til 5 smileys. Medlemsbladet kan du lese på nettet, og du finner testen på side 26 i bladet her.


Nøl før du skrur på terapilampen – Politiken.dk 🇩🇰
Dette er den danske artikkelen med Henrik Danm fra avisen Politiken i 2008, som påpeker at mange tror de er vinterdeprimerte, og i virkeligheter er de bare vinterslappe. Derfor anbefaler han at du først får diagnose fra din egen lege før du investerer i en lysterapilampe. Lysterapi blir angitt som hjelp til vinterdeprimerte, men det finnes ingen undersøkelser som dokumenterer noen effekt på folk med vintertrøtthet. Du kan lese hele artikkelen her.


Virker lysterapi mot vinterdepresjon? – Videnskab.dk 🇩🇰
7 år senere snakker Videnskab.dk med Klaus Martiny fra samme psykiatriske senter som Henrik Dam. Han anbefaler også lysterapi mot vinterdepresjon, og advarer mod lysterapibriller. Han anbefaler også at du blir diagnostisert av lege. Denne artikkelen kan du lese her.


Sterkere lys når solen svikter – Aftonbladet.se 🇸🇪
I Aftonbladet fra Sverige har de også anbefalt lysterapi i en artikkel som trolig ble utgitt rundt år 2000. De anbefalte også å bruke lysterapi den sommeren, fordi den dette året var så dårlig og regnfull. Samtidig nevner de at ca. hver femte svenske lider av vinterdepresjon og rundt 4 prosent av befolkningen forventes å ha glede av lysterapi. Det er i denne artikkelen at hyperaktivitet blir nevnt som en bivirkning av lysterapi. Du kan lese hele artikkelen her.


Ikke bli deprimert – det finnes lys i mørket – radron.se 🇸🇪
Den mest negative artikkelen om effekten av lysterapi finner vi i det velansette svenske magasinet Råd & Rön fra 2011. Her blir lysterapi omtalt som noe som ligner massasje: Dyrt å få og behagelig i ettertid, men kan ikke vise noen dokumentert effekt. Samtidig påpeker de at de populære lysterapilampene blir solgt alt, alt for dyrt.

Artikkelen nevner også en undersøkelse fra Statens Beredning För Medicinsk Utvärdering (SBU), som mener at det mangler medisinsk dokumentasjon for effekten av lysterapi. Du kan lese den kritiske artikkelen her.


ETM Testmagazin 🇩🇪
ETM Testmagazin er et tysk test-magasin som tester et stort utvalg forbrukerprodukter til hjemmet, teknologi og fritid. Her har ETM testet lysterapilampen Beurer TL 55. Ønsker du å lese mer om testen kan du besøke hjemmesiden deres her.


Independent.co.uk 🇬🇧
The Independent er en av Storbritannias største aviser. Avisen behandler mange forskjellige nyheter fra inn- og utland, politikk, sport og kultur – men det er også plass til det kulinariske og forbrukerprodukter. The Independent har testet markedets beste lysterapilamper i en test av 10 forskjellige modeller. Denne testen inkluderer blant annet modellene Philips HF3420/01 Energy Light, Beurer TL 55 og Lumie Vitamin L. Ønsker du å lese mer om testen kan du se hele testen her.


Theguardian.com 🇬🇧
The Guardian er en av de største og mest tradisjonsrike britiske avisene. Avisen ble grunnlagt i 1821, men kommer fremdeles ut hver dag – bortsett fra søndag. Avisen arbeider med alt som har med nyheter å gjøre, og dette gjelder både inn- og utland, business, sport og kultur. Avisen har også fokus på leseren som forbruker, og sørger derfor for å holde leserne oppdaterte på nye forbrukerprodukter til hverdagsbruk. Her har avisen testet 4 forskjellige lysterapilamper – inkludert Beurer WL80. Ønsker du å lese mer om testen kan du lese hele artikkelen hos The Guardian her.


Which.co.uk 🇬🇧
Which.co.uk er Englands største forbrukermagasin med en visjon om å være forbrukernes forlengede arm og hjelper i hverdagen, og sørge for at forbrukeren får best mulig kunnskap før kjøp av nye produkter. Which.co.uk tester jevnlig et stort utvalg av forbrukerprodukter, og her er det snakk om en rekke lysterapilamper – inkludert modellen Philips HF3420/01 Energy Light. Ønsker du å lese mer om testen kan du klikke på denne linken.

Legg imidlertid merke til at full tilgang til testens spesifikke resultater krever abonnement.


Brukeranmeldelser ⭐⭐⭐⭐⭐
Vi har sett nærmere på en rekke brukeranmeldelser fra Whiteaway.com og Amazon.co.uk for å se hva den vanlige hverdagsforbrukeren mener om produktene.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere