Hva er støydempende hodetelefoner og hvordan fungerer de?

SENESTE ENDRING: januar 17, 2024.
Vær oppmerksom på at året for artikkelen forteller deg når innholdet sist ble oppdatert og ikke nødvendigvis publiseringstiden for ulike produkttester..
featured image

Støydempende hodetelefoner er en type lydutstyr som kan bidra til å redusere uønsket omgivelseslyd ved hjelp av sofistikert støydempende teknologi. De er spesielt nyttige i miljøer der det er mye bakgrunnsstøy, for eksempel på fly, tog og travle kontorer.

I motsetning til tradisjonelle hodetelefoner eller ørepropper, som bare blokkerer ut noe av lyden, bruker støyreduserende hodetelefoner avansert teknologi for å analysere omgivelsesstøy og generere en motsatt lydbølge som effektivt stenger bakgrunnslyd ute. På den måten kan du nyte lydinnholdet i fred og ro.

I denne artikkelen vil vi gjennomgå hvordan støydempende hodetelefoner faktisk fungerer, de forskjellige typene og fordelene med støydempende hodetelefoner.

Hvordan fungerer støydempende hodetelefoner?

Støydempende hodetelefoner bruker avansert teknologi for å redusere eller eliminere uønsket bakgrunnsstøy. Det er to hovedtyper teknologi som brukes for å oppnå den støydempende effekten: aktiv støydemping (ANC) og passiv støyisolering.

Aktiv støydempingsteknologi fungerer ved å bruke mikrofoner på utsiden av ørekoppen for å fange opp ekstern støy. Hodetelefonene bruker deretter en innebygd prosessor til å generere en motsatt lydbølge som kansellerer ut den uønskede støyen. Denne “antistøyen” spilles av gjennom hodetelefonens høyttalere samtidig med lyden du vil høre, og fjerner dermed bakgrunnsstøyen på en effektiv måte.

Ved bruk av aktiv støydemping skjer støydempingsprosessen i tre trinn:

  • Deteksjon: De innebygde mikrofonene i hodetelefonene oppdager ekstern støy og fanger opp lydbølgene. Disse lydbølgene analyseres av en liten databrikke inne i hodetelefonene som beregner frekvensen og amplituden til den innkommende støyen.
  • Inversjon: Etter at databrikken har analysert lydbølgen, skaper den en ny lydbølge som er det stikk motsatte av den opprinnelige bølgen. Denne nye bølgen kalles en “anti-støy”-bølge eller invertert bølge. Den inverterte bølgen har samme amplitude som den opprinnelige bølgen, men den har en motsatt fase eller polaritet. Når den inverterte bølgen spilles av gjennom hodetelefonene, nuller den ut den opprinnelige bølgen, noe som resulterer i at bakgrunnsstøy ikke høres.
  • Utgang: Den inverterte bølgen sendes deretter ut gjennom hodetelefonene, sammen med ønsket lydinnhold. Denne prosessen skjer i sanntid, noe som betyr at antistøybølgen opprettes og spilles av i løpet av en brøkdel av et sekund.

Passiv støyisolering, derimot, er avhengig av de fysiske egenskapene til hodetelefonens ørekopper for å blokkere ut ekstern støy. Disse hodetelefonene bruker materialer som kan absorbere lyd, for eksempel skum eller andre akustiske materialer, for å redusere mengden støy utenfra som kommer inn i øret.

Ulike typer støydempende hodetelefoner

Det finnes forskjellige typer støydempende hodetelefoner å velge mellom. Her er noen av de vanligste typene støydempende hodetelefoner tilgjengelig på markedet:

Over-ear støyreduserende hodetelefoner
Over-ear støyreduserende hodetelefoner er et populært valg for mange som ønsker å blokkere ut uønsket støy og nyte en lydopplevelse av høy kvalitet. Disse hodetelefonene bruker avansert teknologi for å skape en mer oppslukende og behagelig lytteopplevelse. De store øreklokkene på over-ear-hodetelefoner dekker hele øret og skaper en forsegling som bidrar til å blokkere utvendig støy. Dette kan være spesielt nyttig i støyende omgivelser, for eksempel på fly, travle kontorer eller på offentlig transport. En annen fordel med over-ear støyreduserende hodetelefoner er deres evne til å forbedre lydkvaliteten.

Støydempende hodetelefoner i øret:
Støydempende hodetelefoner i øret er en type hodetelefoner som bruker aktiv støyreduksjonsteknologi for å redusere mengden ekstern støy som kan høres når du lytter til musikk eller annet lydinnhold. De oppnår dette ved å bruke små mikrofoner innebygd i øreproppene for å oppdage ekstern støy og deretter produsere lydbølger som er 180 grader ute av fase med den innkommende lyden, noe som effektivt kansellerer den. De er også vanligvis mer behagelige å bruke i lengre perioder enn støyreduserende hodetelefoner over øret, ettersom de ikke legger så mye press på ørene. 

On-ear støydempende hodetelefoner:
On-ear støydempende hodetelefoner er en type hodetelefoner som sitter på toppen av øret, i stedet for å omslutte øret helt som over-ear hodetelefoner. De bruker aktiv støyreduksjonsteknologi for å redusere mengden ekstern støy som kan høres når du lytter til lydinnhold. I likhet med in-ear støyreduserende hodetelefoner, bruker on-ear  hodetelefoner på øret mikrofoner for å oppdage ekstern støy og produsere lydbølger som kansellerer den. 

Trådløse støydempende hodetelefoner:
Trådløse støydempende hodetelefoner er en type hodetelefoner som bruker Bluetooth-teknologi for å koble til lydkilder uten behov for ledninger. De har også aktiv støykanselleringsteknologi, som bruker mikrofoner til å oppdage ekstern støy og produsere lydbølger som kansellerer ut denne lyden.

Fordeler med støydempende hodetelefoner

Støydempende hodetelefoner gir flere fordeler:

  • Reduksjon av ekstern støy: Støydempende hodetelefoner bruker aktiv støydempende teknologi for å redusere mengden ekstern støy som høres når du lytter til lydinnhold. Dette kan være spesielt nyttig i støyende omgivelser som på et fly, på et travelt kontor eller på en trafikkert gate. Ved å redusere ekstern støy er det lettere å fokusere på lydinnholdet som lyttes til.
  • Forbedret lydkvalitet: I tillegg til å redusere ekstern støy, kan støyreduserende hodetelefoner også forbedre lydkvaliteten. Ved å fjerne bakgrunnsstøy kan hele spekteret av frekvenser i lydinnholdet høres tydeligere. Dette kan utgjøre en stor forskjell når du lytter til musikk, podcaster eller annet lydinnhold med intrikate detaljer og nyanser.
  • Forbedret komfort under lengre lytteøkter: Støydempende hodetelefoner er designet for å passe godt i ørene eller over ørene, noe som kan gi en behagelig og sikker passform under lengre lytteøkter. Dette kan være spesielt nyttig for de som bruker hodetelefoner i lange perioder, for eksempel under lange flytur eller mens de arbeider på et prosjekt.
  • Forbedret sikkerhet: Ved å redusere behovet for å skru opp volumet til farlige nivåer i støyende omgivelser, kan støydempende hodetelefoner bidra til å beskytte brukerens hørsel. Å lytte til høye lyder over lengre tid kan skade ørene og føre til hørselstap over tid. Støydempende teknologi kan bidra til å forhindre dette ved å redusere behovet for å skru opp volumet for å høre over ekstern støy.

FAQ

Fungerer støydempende hodetelefoner for alle typer støy?
Støydempende hodetelefoner fungerer best for konsistente, lavfrekvente lyder som flymotorer eller klimaanlegg. De er mindre effektive til å kansellere plutselige eller høye lyder som stemmer eller bilhorn.
Blokkerer støydempende hodetelefoner all ekstern støy fullstendig?
Nei, støyreduserende hodetelefoner kan ikke blokkere all ekstern støy fullstendig. De er utformet for å redusere mengden ekstern støy, men noe støy kan fortsatt høres, spesielt ved svært høyt volum.
Kan støydempende hodetelefoner skade hørselen?
Nei, støydempende hodetelefoner er utformet for å beskytte hørselen din ved å redusere behovet for å skru opp volumet til farlige nivåer i støyende omgivelser. Å lytte til høy musikk over lengre tid kan likevel skade hørselen din.
Ja, støydempende hodetelefoner kan brukes mens du trener, men det er viktig å velge en modell som tåler svette og som har en sikker passform.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme