En guide til dyprengjøring av oppvaskmaskinen

SENESTE ENDRING: april 1, 2024.
Vær oppmerksom på at året for artikkelen forteller deg når innholdet sist ble oppdatert og ikke nødvendigvis publiseringstiden for ulike produkttester..
featured image

Har du noen gang lurt på hvorfor oppvaskmaskinen din ikke vasker like godt som før, eller hvorfor den lukter rart selv om du nettopp har kjørt en vaskesyklus? Svaret er enkelt: oppvaskmaskinen trenger en grundig rengjøring. Akkurat som alle andre kjøkkenapparater samler oppvaskmaskiner matrester og smuss over tid, noe som kan føre til dårlig lukt, flekker og en generell reduksjon av oppvaskmaskinens ytelse. 

I denne guiden går vi gjennom hvert enkelt trinn i dyprengjøring av oppvaskmaskinen, fra klargjøring av maskinen til hvordan man kan takle vanskelige flekker og lukt. Vi dekker alt du trenger å vite, fra grunnleggende vedlikehold til eksperttips og triks. Med denne kunnskapen kan du oppnå en skinnende ren oppvaskmaskin som fungerer som ny. La oss komme i gang!

Hvordan rengjøre en oppvaskmaskin?

En empirisk analyse av britiske forbrukere viste at håndoppvask i gjennomsnitt brukte 49 liter vann og 1,7 kWh energi, mens oppvaskmaskinen brukte 13 liter vann og 1,3 kWh energi for samme mengde oppvask. Dette betyr at riktig bruk og vedlikehold av oppvaskmaskinen ikke bare vil hjelpe deg med å spare tid, men også vann og energi. Her er noen trinn og tips du kan følge for å få oppvaskmaskinen skinnende ren: 

Steg 1 

Før du starter rengjøringsprosessen bør du sørge for at det ikke er noe servise eller redskaper igjen i oppvaskmaskinen. Dette vil gjøre det lettere å få tilgang til alle kriker og kroker i maskinen som trenger rengjøring.

Oppvaskmaskinens filter er en viktig del av maskinen som må rengjøres regelmessig for å forhindre opphopning av matrester, og for å sikre at maskinen fungerer effektivt. For å inspisere og rengjøre filteret bør du ta det ut av oppvaskmaskinen og skylle det under varmt vann. Bruk en myk tannbørste til å skrubbe filteret og plastrammen forsiktig for å fjerne fett eller rusk som kan ha satt seg fast i sprekkene. Etter rengjøring bør du sørge for å feste filteret riktig igjen.

Oppvaskmaskinens sprayarm er ansvarlig for å fordele vann til oppvasken under rengjøringssyklusen. Hvis den blir tilstoppet eller skitten kan det påvirke oppvaskmaskinens ytelse negativt. For å rengjøre sprayarmen bør du ta den ut av oppvaskmaskinen og skyll den under varmt vann. Se etter eventuelle blokkeringer, for eksempel matpartikler eller mineraloppbygging, og bruk en tannbørste eller en annen liten børste for å fjerne dette. Når sprayarmen er ren, setter du den tilbake i oppvaskmaskinen.

Steg 2

Når du har klargjort oppvaskmaskinen for rengjøring, er det på tide å ta for seg innsiden av oppvaskmaskinen. Oppvaskmaskinens stativer kan samle matpartikler, fett og såperester over tid, noe som kan gjøre dem mindre effektive og forårsake stygge flekker.

Slik rengjør du innsiden:

Ta ut stativene og inspiser dem for å se om det sitter fast mat eller annet rusk. Hvis dette er tilfellet, bruk en myk børste og en mild såpeløsning for å rengjøre dem. Bruk en pasta av natron og vann til å skrubbe bort gjenstridige flekker. Skyll stativene grundig før du setter dem tilbake i oppvaskmaskinen.

TIPS: Du kan også tilsette en kopp natron i en tom oppvaskmaskin og kjøre den gjennom skyllesyklusen for å fjerne eventuell opphopning av mat eller dårlig lukt. Ikke bare er natron et budsjettvennlig alternativ til sterke kjemikalier, det er også trygt å bruke i alle typer oppvaskmaskiner, inkludert de med interiør i rustfritt stål. 

Hvis oppvaskmaskinen har mineraloppbygging, må du gi den litt ekstra oppmerksomhet. En effektiv måte å gjøre dette på er å kjøre en syklus med eddik. Plasser en kopp eddik i det øverste stativet på oppvaskmaskinen og kjør en full syklus på den varmeste innstillingen. Dette vil bidra til å løse opp mineraloppbygging og gjør at oppvaskmaskinen lukte frisk og ren.

Mugg trives godt i det varme og fuktige miljøet i en oppvaskmaskin, spesielt hvis den har matrester i seg. For å fjerne mugg kan du kjøre en syklus med blekemiddel. Sørg for å være forsiktig og følg produsentens instruksjoner nøye når du bruker blekemiddel. Alternativt kan du bruke hydrogenperoksid for å fjerne mugg. Bare spray en 3% hydrogenperoksidoppløsning på de berørte områdene og la den sitte i 10-15 minutter før du tørker den bort med en fuktig klut.

MERK: Det anbefales at du unngår å bruke rengjøringsmidler som inneholder blekemiddel, spesielt hvis innsiden av oppvaskmaskinen er laget av rustfritt stål. Blekemiddel kan forårsake misfarging og skade overflaten på oppvaskmaskinen. Før du bruker hydrogenperoksid for å fjerne mugg, må du lese bruksanvisningen til oppvaskmaskinen for å sikre at det er en trygg og passende løsning. 

Steg 3

Etter at du har rengjort oppvaskmaskinen innvendig, er det viktig at du også gir utsiden litt oppmerksomhet. 

Oppvaskmaskinens håndtak, dør og kontrollpanel kan samle fingeravtrykk, flekker og annet smuss over tid. For å rengjøre disse delene kan du bruke en myk klut og en mild såpeløsning for å tørke bort smuss eller rusk. Unngå å bruke slipende materialer eller sterke kjemikalier, da disse kan skade overflaten.

Steg 4

Selv med regelmessig rengjøring kan oppvaskmaskiner være utsatt for flekker, misfarging og lukt som er vanskelige å fjerne.

Her er noen tips for å takle disse vanlige utfordringene:

Matrester og rusk kan sette seg fast på vanskelig tilgjengelige steder i oppvaskmaskinen, noe som fører til ubehagelig lukt og flekker. For å fjerne dette bør du bruke en tannbørste eller en myk børste til å skrubbe de berørte områdene med en mild såpeløsning. Du kan også bruke en tannpirker eller et lignende verktøy for å fjerne partikler fra oppvaskmaskinens sprayarmhull eller andre små sprekker.

Dårlig lukt kan være forårsaket av matrester, mineraloppbygging eller mugg. Igjen, det er her eddik og natron kommer inn som gode rengjøringsmidler. Dryss natron i bunnen av oppvaskmaskinen og kjør en full syklus på den varmeste innstillingen. Du kan også bruke hvit eddik for å fjerne lukt. Fyll en kopp med hvit eddik og plasser den på det øverste stativet i oppvaskmaskinen. Kjør en full syklus på den varmeste innstillingen. 

Rustflekker og misfarging kan oppstå i oppvaskmaskinen over tid, spesielt hvis du har hardt vann. For å fjerne dette bør du lage en pasta av natron og vann og påføre den på de berørte områdene. La det sitte i 10-15 minutter før du skrubber med en myk børste. Skyll området grundig med vann og tørk deretter med en myk klut.

Hvor ofte trenger du å rengjøre oppvaskmaskinen?

Hvor ofte du bør rengjøre oppvaskmaskinen avhenger av ulike faktorer, slik som hvor ofte du bruker den, hvilken type vaskemiddel du bruker, vannets hardhet og mengden matrester og fett serviset har når det settes i maskinen.

Som en generell regel anbefales det at du rengjør oppvaskmaskinen grundig minst en gang i måneden. Dette vil bidra til å forhindre opphopning av matrester, fett eller mineralavleiringer som kan tette sprøytearmen, påvirke oppvaskmaskinens ytelse og forårsake ubehagelig lukt.

Det er imidlertid like viktig å utføre noen grunnleggende rengjøringsoppgaver ukentlig for å sikre at den fungerer effektivt.

En ukentlig oppgave er å tørke av dørkantene og pakningen for å fjerne rusk som kan ha samlet seg. Dette bidrar til å forhindre at matpartikler eller fett fester seg til dørkantene, noe som kan forårsake ubehagelig lukt og flekker. I tillegg anbefales det å fjerne og rengjøre oppvaskmaskinens filter ukentlig for å forhindre rusk og mineraloppbygging som kan tette sprøytearmen og påvirke oppvaskmaskinens ytelse.

FAQ

Hva er best å bruke for å rengjøre innsiden av en oppvaskmaskin?
Det beste å bruke for å rengjøre innsiden av en oppvaskmaskin er hvit eddik. For å rengjøre innsiden av oppvaskmaskinen grundig kan du fylle en kopp eller bolle med hvit eddik og sette den i bunnen av den tomme oppvaskmaskinen. Å kjøre en varmtvannssyklus vil tillate eddik å bryte ned eventuelle gjenværende matrester, fett, såpeskum eller annet gjenværende smuss.
Ja, du kan rengjøre oppvaskmaskinen din med eddik og natron, men da bør du først bruke eddik og deretter natron. Fyll beholderen med 1 kopp eddik og kjør en vanlig vaskesyklus. Etter at syklusen er ferdig kan du drysse en kopp natron på innsiden av oppvaskmaskinen og kjøre en varmtvannssyklus.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme