Fordelene med å bruke oppvaskmaskin fremfor å vaske opp for hånd

SENESTE ENDRING: april 1, 2024.
Vær oppmerksom på at året for artikkelen forteller deg når innholdet sist ble oppdatert og ikke nødvendigvis publiseringstiden for ulike produkttester..
featured image

Å vaske opp for hånd er en oppgave som mange av oss gruer seg til. Det er tidkrevende og slitsomt, og kan ofte føre til tørre, sprukne hender. Heldigvis finnes det en løsning på dette daglige slitet – oppvaskmaskiner! Ikke bare sparer de tid og krefter, oppvaskmaskiner har også en rekke andre fordeler som du kanskje ikke er klar over. 

I denne artikkelen vil vi ikke bare gjennom vann- og strømforbruket til oppvaskmaskiner kontra håndvask, vi vil også dele noen praktiske tips om hvordan du kan minimere vannforbruket ditt når du bruker oppvaskmaskin. På denne måten vil du få all informasjonen du trenger for å avgjøre om en oppvaskmaskin er det riktige valget for deg, og hvordan den kan forenkle og forbedre din daglige rutine. Så hvis du er klar til å si farvel til den endeløse skrubbingen og omfavne fordelene ved en oppvaskmaskin, les videre!

Hvor mye strøm bruker en oppvaskmask?

Ifølge Europakommisjonens offisielle nettsted har energimerkingen på husholdningsapparater endret seg siden 1. mars 2021. I stedet for A+++ til D, klassifiseres apparatene nå fra A til G, der A er det mest energieffektive. De forenklede klassifiseringene gjør det nå mye enklere for kundene å sammenligne energieffektiviteten på et øyeblikk. De mest moderne energieffektive oppvaskmaskinene vil ha energimerking A eller B, og jo lavere Kwh-tallet er, desto mindre energi bruker apparatet.

Det er rapportert at EUs nye krav til energimerking og økodesign for effektive oppvaskmaskiner vil føre til betydelige energibesparelser. Ifølge prognoser kan EU spare opptil 2,1 TWh elektrisitet per år innen 2030.

En gjennomsnittlig oppvaskmaskin bruker mellom 1,2 og 1,5 kWh per oppvask. Du bør kunne se apparatets nøyaktige kWh-forbruk på energimerket.  Det er også verdt å merke seg at oppvaskmaskiner med energisparende funksjoner som halvlast-modus og forsinket-start-funksjoner kan redusere energiforbruket ytterligere. Når oppvaskmaskiner brukes i kombinasjon med energieffektiv praksis, for eksempel ved å kjøre oppvaskmaskinen når strømmen ikke er på topp og bruke øko-syklusinnstillingen, kan de bidra til å redusere det totale strømforbruket.

Hvor mye vann bruker en oppvaskmaskin?

I tillegg til strømforbruket kan oppvaskmaskiner spare vann sammenlignet med håndoppvask, særlig når du vasker et stort antall tallerkener. Håndoppvask kan bruke opptil 70 liter vann hvis du er vert for et større middagsselskap, mens vann- og energieffektive romslige oppvaskmaskiner bruker rundt 15 liter eller mindre. Oppvask for hånd bruker vanligvis rundt 2 liter vann for en enkelt tallerken. En oppvaskmaskin kan derimot bruke opptil 50 % mindre vann, avhengig av type oppvaskmaskin og hvor effektiv vaskesyklusen er. 

En empirisk analyse av britiske forbrukere viste at håndvask i gjennomsnitt brukte 49 liter vann og 1,7 kWh energi. Til sammenligning brukte oppvaskmaskinen 13 liter vann og 1,3 kWh energi for samme mengde oppvask under de testede forholdene. 

Hvis at du er opptatt av karbonavtrykket ditt og ønsker å minimere energi- og vannforbruket på kjøkkenet, er det verdt å vurdere fordelene ved å bruke en moderne oppvaskmaskin fremfor å vaske opp for hånd. Faktisk kan en oppvaskmaskin, hvis den brukes effektivt, ha et betydelig lavere karbonavtrykk enn håndoppvask, takket være dens evne til å varme opp vann raskt og kjøre energieffektive sykluser. Ved å velge en energieffektiv oppvaskmaskin og kjøre den på full maskin, kan du spare både energi og vann. 

Det er imidlertid viktig å merke seg at dette forutsetter at du ikke skyller oppvasken på forhånd og bare kjører oppvaskmaskinen én gang om dagen på miljøprogrammet. Hvis du kjører halvfulle laster flere ganger om dagen, eller hvis oppvaskmaskinen din er gammel og mindre energieffektiv, kan det være et bedre alternativ å vaske opp for hånd.

Vannsparetips for oppvaskmaskin

  • Kjør fulle laster – Hvis du bare kjører oppvaskmaskinen når den er fullastet, kan du spare en betydelig mengde vann. Dette er fordi oppvaskmaskiner bruker samme mengde vann for hver syklus, uavhengig av antall tallerkener.
  • Hopp over forhåndsskyllingen – Hvis du skyller oppvasken før du setter den i oppvaskmaskinen, kan du sløse bort mye vann. De fleste moderne oppvaskmaskiner er konstruert for å håndtere skitten oppvask uten forskylling. Bare skrap av overflødige matpartikler og legg oppvasken direkte i oppvaskmaskinen.
  • Bruk øko-syklusen – Mange oppvaskmaskiner har en øko-syklus eller energisparemodus som bruker mindre vann og energi enn standard syklus. Dette kan spare deg for både penger og vann.
  • Se etter lekkasjer – En oppvaskmaskin som lekker kan sløse bort store mengder vann over tid. Sjekk oppvaskmaskinen regelmessig for lekkasjer og få den reparert umiddelbart hvis du finner noen.
  • Velg en energieffektiv oppvaskmaskin – Disse oppvaskmaskinene er laget for å bruke mindre vann og energi enn standardmodeller. Gå for energimerking A eller B.
  • Bruk riktig oppvaskmiddel – Bruk av riktig oppvaskmiddel kan bidra til å maksimere oppvaskmaskinens effektivitet og redusere mengden vann som trengs for hver syklus. Se etter vaskemidler som er spesielt utviklet for bruk i oppvaskmaskiner.

FAQ

Er det billigere å bruke oppvaskmaskin eller vaske opp for hånd?
Generelt er det billigere å kjøre en oppvaskmaskin enn å vaske opp for hånd, forutsatt at du bruker en energieffektiv modell og kjører den når den er fullastet. Hvis du bare har noen få tallerkener å vaske, eller hvis du bor i en liten husholdning der det ikke er praktisk å vente på en full oppvaskmaskin, kan det være et bedre alternativ for deg å vaske opp for hånd i vasken.
Øker oppvaskmaskinen strømregningen?
Ja, bruk av oppvaskmaskin kan øke strømregningen din. Beløpet vil imidlertid avhenge av oppvaskmaskinens energieffektivitet og hvor ofte den brukes. Å velge en energieffektiv modell og kjøre den når den er fullastet kan bidra til å senke strømregningen.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme