Nybegynnerguide for multigym: Hva bør du tenke på?

SENESTE ENDRING: juni 12, 2024.
Vær oppmerksom på at året for artikkelen forteller deg når innholdet sist ble oppdatert og ikke nødvendigvis publiseringstiden for ulike produkttester..
featured image

Det kan være både spennende og forvirrende å begynne å trene med et multigym, spesielt for nybegynnere. I og med at dette allsidige treningsapparatet er designet for å tilby en rekke ulike treningsmuligheter i ett og samme kompakte apparat.

Utstyret er så mangefasettert, med et stort utvalg av tilbehør og treningsstasjoner, at man kan lure på hvilken som passer best. Denne artikkelen har som mål å oppklare eventuelle tvil og gi nyttige råd som kan hjelpe deg med å skape en treningsrutine med multigym som er tilpasset uerfarne.

Er et multigym bedre enn et tradisjonelt treningsstudio for nybegynnere?

Valget mellom et multigym og en tradisjonell treningssal avhenger i siste instans av personlige preferanser, mål og individuelle forhold. Det fins fordeler og ulemper med begge alternativene, så vel for nybegynnere som for erfarne utøvere.

Multi Gym:

 • Komfort – Kondisjonsapparater til hjemmebruk er vanligvis kompakte, noe som gjør dem både praktiske og tilgjengelige. Med et slikt apparat kan du trene når som helst, uten å måtte reise til treningssenteret..
 • Varierte øvelser – Multigym er ofte utstyrt med ulike stasjoner og tilbehør, som tilrettelegger for et bredt spekter av øvelser rettet mot ulike muskelgrupper.
 • Privatliv – Å trene hjemme på et multigym gir mulighet til å trene i privatlivet. Dette kan være tiltalende for nybegynnere som føler seg mer komfortable med å trene i et kjent miljø.
 • Pris – Selv om en treningsstudio som tilbyr flerbruksfasiliteter krever startinvestering, kan du potensielt spare penger ved slike steder i det lange løp sammenlignet med tradisjonelle treningssentermedlemskap.

Tradisjonelt gym:

 • Utvalg av utstyr – Traditionelle treningscentre tilbyr et bredt udvalg av udstyr, herunder bænke, fitnessmaskiner, kardiomaskiner som motionscykler og  ellipses, og specialudstyr, hvilket giver adskillige træningsmuligheder og alsidighed.
 • Profesjonell veiledning – Mange tradisjonelle treningssentre har kvalifiserte trenere som kan gi deg nødvendig veiledning, instruksjon og støtte, noe som kan være ytterst verdifullt når du skal lære deg riktig teknikk som nybegynner.
 • Sosialt miljø – Tradisjonelle treningssentre gir deg mulighet til å interagere med andre treningsentusiaster, slik at du kan skape et støttende fellesskap og finne motivasjon til å opprettholde treningsrutinen.
 • Spesialtimer og fasiliteter – Tradisjonelle treningssentre kan tilby en rekke gruppetimer, spesialiserte treningsområder (for eksempel svømmebasseng eller tennisbaner), samt ekstra fasiliteter, slik som badstue eller dampbad.

Hvilke muskelgrupper kan gjøres på et multigym?

Et multigym har vanligvis en rekke treningsstasjoner som gjør at du kan trene flere muskelgrupper på en gang. Hvilke muskelgrupper som kan trenes med et multigym, avhenger av designet og funksjonene til apparatet. Her er noen vanlige muskelgrupper det kan trenes med et multigym:

 • Bryst: De fleste multigym har en stasjon for brystpress eller en fly-stasjon som fokuserer på brystmuskulaturen.
 • Rygg: Et multigym har ofte en stasjon for trening av øvre rygg (lat pull down) eller trening av nedre rygg (low row), som fokuserer på musklene i øvre og midtre del av ryggen.
 • Skuldre: Noen multigym har en skulderpress-stasjon som aktiverer deltamusklene.
 • Ben: Multigymene har vanligvis benpressstasjoner, stasjoner for legcurl eller leg extension for å trene quadriceps, hamstrings og legger.
 • Armer: Mange multigym har en stasjon for bicepscurling, utstyr for triceps pushdown eller preacher curl-utstyr for å trene biceps og triceps.
 • Sentrale muskler: Noen multigym har en stasjon for trening av kjernemuskulatur eller et kabeltrekk-system som kan brukes til øvelser som for eksempel cable wood chops, som stimulerer kjernemuskulaturen.

Det er viktig å være oppmerksom på at variasjonen i øvelsene og muskelgruppene som kan trenes på et multigym, varierer avhengig av modell og merke. I noen multigym kan det følge med ekstra tilbehør eller stasjoner som gir mulighet for et bredere spekter av øvelser. Ved å lese bruksanvisningen eller søke veiledning, for eksempel hjelp fra en treningsspesialist, kan du finne ut hvilke øvelser og muskelgrupper du kan trene på ditt spesifikke multigym.

Hva bør du som nybegynner tenke på når du trener på multigym?

Når du skal legge et treningsprogram for nybegynnere, må du ta hensyn til ulike faktorer som treningsmål, tilgjengelig utstyr og egne preferanser.

 • Start med et klart mål – Definer dine treningsmål, enten det er å bygge muskler, gå ned i vekt eller forbedre din generelle form. Når du har et klart mål, kan du skreddersy treningen etter det.
 • Lær deg korrekt teknikk – Vektlegg korrekt teknikk fremfor tunge vekter. Det er viktig å utføre øvelsene riktig for å unngå skader og maksimere effektiviteten.
 • Start med det grunnleggende – Begynn med grunnleggende øvelser, som knebøy, benkpress og roing, for å bygge et solid fundament. Mestre disse grunnleggende øvelsene før du går videre til mer avanserte bevegelser.
 • Rådfør deg med en instruktør – Hvis mulig, bør du få veiledning av en instruktør for å få lagt opp en tilpasset treningsplan og instruksjoner om hvordan du skal bruke multigymmet på en trygg og effektiv måte.
 • Bruk sikkerhetsfunksjonene – Gjør deg kjent med sikkerhetsfunksjonene på multigymmet, som låsemekanismer og sikkerhetsnåler. Disse kan hindre ulykker ved trening.
 • Begynn med lette vekter – Start treningen med lette vekter for å gi muskler og ledd tid til å tilpasse seg den nye rutinen. Øk belastningen gradvis ettersom styrken og selvtilliten øker.
 • Balansere treningen din – Lag deg et balansert treningsprogram som retter seg mot de forskjellige muskelgruppene, slik at du forebygger muskeldisbalanse og reduserer risikoen for skader som følge av overbelastning.
 • Oppvarming og nedkjøling – Begynn alltid trening med en grundig oppvarming for å øke blodtilførselen og forberede kroppen din på aktivitet. Etter treningen kjøler du ned med uttøyning, for å fremme restitusjonen.
 • Konsistens er nøkkelen – Hold deg til en god treningsplan for å se framgang. Å trene regelmessig, er viktigere enn å trene svært intenst av og til.
 • Undergang viktige signaler: Hvis du føler ubehag under eller etter trening, bør du justere treningsrutinene eller søke hjelp.
 • Ta vare på kroppen – Gi musklene tid til å restituere seg etter treningsøktene. Overbelasting kan føre til skader og utmattelse.
 • Vær forberedt – Skriv ned treningsøktene dine, inkludert antall sett, repetisjoner og vektbelastninger. På den måten kan du holde øye med fremgangen og justere øktene hvis nødvendig.

Husk imidlertid at resultater tar tid. Ikke mist motet også hvis du ikke ser umiddelbare endringer. Hold deg engasjert, så vil du nå treningsmålene dine over tid.

FAQ

Er et multigym bedre for muskelvekst?
En multigym kan være gunstig for muskelvekst, ettersom den med sitt utvalg av treningsstasjoner, justerbare motstandsalternativer og muligheten til å utføre både sammensatte og isolerte øvelser gir deg verktøyene for å målrette og stimulere ulike muskelgrupper. Et multigym er praktisk, effektivt og gir deg muligheten til å gradvis overbelaste musklene, noe som er viktig for å fremme muskelvekst. Det er imidlertid avgjørende å opprettholde riktig teknikk, følge en god treningsrutine og sørge for tilstrekkelig hvile og restitusjon for å optimalisere muskelvekstpotensialet.
Er det noen spesifikke monteringskrav for multigym?
Ja, monteringskravene til et multigym kan variere avhengig av modell og merke. Vanligvis følger det med detaljerte monteringsanvisninger, og det er visse monteringsoppgaver som må utføres ved levering. Dette kan inkludere montering av ulike komponenter, tilkobling av kabler og festing av bolter eller skruer. Det er viktig å følge monteringsanvisningene nøye og bruke riktige verktøy for å sikre riktig montering og trygg bruk av multigymmet.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme