Slik lager du vakker latte art med en melkeskummer: Tips og teknikker

SENESTE ENDRING: januar 17, 2024.
Vær oppmerksom på at året for artikkelen forteller deg når innholdet sist ble oppdatert og ikke nødvendigvis publiseringstiden for ulike produkttester..
featured image

Latte art går ut på å lage avanserte mønstre på overflaten av en latte eller annen espressobasert drikk. Latte art har blitt stadig mer populært de siste årene, både som en måte for baristaer å vise frem ferdighetene sine på og som en måte for kaffeelskere å nyte en visuelt imponerende drikke. Latte art kan variere i ulike former, fra enkle hjerter eller blader til mer komplekse motiver som svaner eller rosetter.

For å lage latte art må melken skummes til en bestemt konsistens og temperatur. Dette kan gjøres manuelt med en visp eller en håndholdt melkeskummer, men mange foretrekker å bruke en elektrisk melkeskummer, melkesteamer og -skummer, en håndholdt melkeskummer eller en øyeblikkelig melkeskummer.

Hvilke typer melkeskummere for latte art finnes?

Når det gjelder å lage latte art med en melkeskummer, finnes det flere muligheter flere typer melkeskummere å velge mellom. De vanligste typene er elektriske melkeskummere, melkedampere og melkeskummere, håndholdte melkeskummere og pulvermelkeskummere.

 • Elektriske melkeskummere er kanskje den mest populære typen melkeskummere til latte art, fordi de er enkle å bruke og gir et jevnt melkeskum. Disse melkeskummerne har vanligvis et varmeelement og en visp som skummer opp melken mens den varmes opp. De kan imidlertid være dyrere enn andre typer melkeskummere.
 • Melkedampere og melkeskummere er et annet populært alternativ for latte art. Disse apparatene bruker damp til å skumme opp melken, og kan gi et tykkere og mer kremaktig skum enn elektriske melkeskummere. Det kan imidlertid være vanskeligere å bruke dem, og det krever mer trening for å få den rette teksturen på melken.
 • Håndholdte melkeskummere er et budsjettvennlig alternativ for deg som vil prøve deg på latte art uten å investere i en dyr melkeskummer. Disse melkeskummerne består vanligvis av en stav som føres inn i melken og skummer den manuelt. De kan imidlertid være mindre jevne enn andre typer melkeskummere.
 • Instant melkeskummere er et praktisk alternativ for dem som ønsker å lage en rask latte uten å måtte bruke en separat melkeskummer. Disse maskinene fungerer ved å tilsette skummet melk i en ferdiglaget kaffekapsel eller -kapsel, og kan lage en god latte med minimal innsats. Det er imidlertid ikke sikkert at kvaliteten på skummet blir like god som med andre typer melkeskummere.

Hvordan lage et enkelt latte art-design?

Å lage latte art handler om å helle oppskummet melk i espressoshots for å skape mønstre og motiver. Noen latte art-mønstre kan være kompliserte og kreve mye kunnskap, men det finnes også enkle mønstre som selv nybegynnere kan prøve seg på.

Hjerte

 • Begynn med å tilberede en espresso i en kopp.
 • Skum opp melken til den har riktig temperatur og konsistens. Bruk et termometer for å kontrollere at melken er oppvarmet til ca. 60 °C (140 °F).
 • Hold melkeskummet i den ene hånden og espressokoppen i den andre.
 • Hell melken i midten av espressoshotet og hold kannen nær overflaten av drikken.
 • Etter hvert som melken fyller koppen, beveger du kannen litt frem og tilbake for å skape en stråle av melk.
 • Når koppen er nesten full, flytter du kannen tilbake til midten av drikken og heller melken gjennom midten av strålen, slik at det dannes en hjerteform.

Rosette

 • Følg de samme trinnene som for hjertemotivet, men i stedet for å helle melken gjennom midten av strålen for å lage et hjerte, beveger du kannen fra side til side for å lage et bladlignende motiv.

Hvordan lage avanserte latte art-teknikker?

Når du har lært deg de grunnleggende latte art-mønstrene, kan du gå videre til mer komplekse mønstre. Disse designene krever mye øvelse og ferdigheter, men med de riktige teknikkene kan du skape vakre mønstre i latten din.

Svane

 • Begynn med å tilberede en espresso i en kopp.
 • Skum opp melken til den har riktig temperatur og konsistens. Bruk et termometer for å kontrollere at melken er oppvarmet til ca. 60 °C (140 °F).
 • Hold melkeskummet i den ene hånden og espressokoppen i den andre.
 • Hell melken i midten av espressoshotet og hold kannen nær overflaten av drikken.
 • Etter hvert som melken fyller koppen, beveger du kannen litt frem og tilbake for å skape en stråle av melk.
 • Når koppen er nesten full, flytter du kannen tilbake til midten av drikken og heller melken gjennom midten av strålen for å lage svanehalsen.
 • Hell deretter en mindre mengde melk oppå halsen for å lage svanehodet.
 • Bruk en tannpirker eller et annet verktøy til å lage svanens nebb og øye ved å dra melken gjennom motivet.

Tulipan

 • Følg samme fremgangsmåte som for svanemotivet, men i stedet for å helle en liten melkestrøm oppå svanens hals, heller du en ny melkestrøm ved siden av den første for å skape en tulipan-lignende form.
 • Bruk en tannpirker eller et annet verktøy til å lage detaljene i tulipanmønsteret.

Hvordan få riktig melkekonsistens og skjenketeknikk?

 • Øv, øv, øv! Det krever mye øvelse å lage latte art, så ikke bli skuffet hvis de første forsøkene ikke blir helt perfekte.
 • Bruk riktig melk. Helmelk er den beste melken til å lage latte art, siden den inneholder riktig mengde fett og protein.
 • Bruk riktig kanne. En kanne i rustfritt stål er det beste valget når du skal skumme melk til latte art. Den leder varmen godt og gjør det lettere å kontrollere melkeflyten.
 • Hell sakte og jevnt. Hell melken sakte og jevnt for å skape de mønstrene og mønstrene du ønsker.
 • Hold kannen nær overflaten av drikken. Hold kannen tett inntil

Problemer som kan oppstå når man forsøker å lage latte art

Det kan være vanskelig å lage latte art, og selv erfarne baristaer opplever problemer.

 • Hvis melken er for skummende, kan den være vanskelig å kontrollere når du heller, og din latte art din kan se rotete ut. For å løse dette problemet kan du banke bunnen av melkeskummeren mot en hard overflate noen ganger for å fjerne store luftbobler. Du kan også snurre kannen for å bryte opp skummet og skape en jevnere konsistens.
 • Riktig konsistens på melken er avgjørende for å lage latte art. Hvis melken er for tynn, kan det hende at den ikke holder formen når den helles. Hvis den er for tykk, kan det være vanskelig å helle den jevnt. Prøv deg frem med ulike mengder melk og ulike teknikker til du finner den konsistensen som passer best for deg.
 • Å lage latte art krever en stødig hånd og mye øvelse. Hvis du sliter med å helle jevnt, kan du prøve å øve på en flat overflate med vann før du går over til melk.
 • Du kan også prøve å bruke en mindre kanne eller endre hellingsvinkelen for å oppnå ønsket effekt.

Å lage latte art med en melkeskummer er en morsom og givende måte å forbedre kaffeopplevelsen hjemme. Selv om det kan ta litt tid å få teken på det, kan du med de rette teknikkene og tipsene kan du lære deg å lage latte art.

FAQ

Kan jeg lage latte art med alle typer melk?
Ja, du kan lage latte art med alle typer melk, selv om noen typer fungerer bedre enn andre. Helmelk er vanligvis lettest å skumme og egner seg godt til latte art, men du kan også bruke skummet melk, 2 % eller melkefrie alternativer. Husk at ulike typer melk gir ulik tekstur og smak, så prøv deg frem for å finne ut hva som fungerer best for deg.
Trenger jeg en spesiell type melkeskummer for å lage latte art?
Nei, du kan lage latte art med alle typer melkeskummere, inkludert håndholdte melkeskummere, elektriske melkeskummere og steam wands på espressomaskiner. Noen typer melkeskummere kan være enklere å bruke enn andre, og noen kan gi bedre resultater. Prøv deg frem med ulike typer melkeskummere for å finne ut hva som passer best for deg.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme