Kjøpsguide for panini-grill: Finn ut hva som er de viktigste faktorene å ta hensyn til

SENESTE ENDRING: juni 12, 2024.
Vær oppmerksom på at året for artikkelen forteller deg når innholdet sist ble oppdatert og ikke nødvendigvis publiseringstiden for ulike produkttester..
featured image

Det finnes et bredt utvalg av panini-griller på markedet, og det kan være krevende å finne den rette. Uten riktig veiledning kan du ende opp med en grill som ikke lever opp til forventningene. Ved å vite hva du skal se etter og ta hensyn til viktige egenskaper, får du mer glede av kjøpet av en ny panini-grill og enklere tilbereding av sandwich.

Vår paninipress-guide lar deg utforske det viktigste fra ulike typer panini-presser til de avgjørende funksjonene. Faktorer som størrelse og kapasitet, temperaturkontroll, non-stick-belegg, flytende hengsel, kraft og varmeelement, lett rengjøring, samt tilleggsfunksjoner og tilbehør blir dekket.

Hvilke typer panini-griller finnes det?

Dersom du vurderer å skaffe deg en paninigrill, er det lurt å sette seg inn i de forskjellige typene som finnes. Du bør se etter tre hovedtyper:

 • Kontaktgriller
 • Flytende hengselgriller
 • Panini-presser

Kontaktgriller er en type paninigrill som har direkte kontakt mellom den øvre og nedre varmeplaten og sandwichen. De gir jevn varmefordeling og rask tilberedningstid, noe som gjør dem til et egnet valg for de med mindre kjøkken eller som ønsker enkle og raske løsninger. Griller med flytende hengsler har en hengselmekanisme som er justerbar etter tykkelsen på sandwichen. Denne funksjonen sikrer jevn tilberedning og passer til smørbrød av ulik tykkelse, og som gjør den allsidig for ulikt brød og fyll. Panini-presser har ofte en glatt topp som legger press på sandwichen med de karakteristiske grillmerkene. De er beregnet på paninibrød og er ofte større, noe som gjør dem til et godt valg for de som lager mye panini eller trenger en større stekeflate.

Hva er de viktigste funksjonene du bør tenke på når du kjøper en paninigrill?

 • Størrelse og kapasitet: Velg størrelse ut fra dine behov og plassering på kjøkkenet. Tenk på hvor stor grillflate du trenger for å få plass til flere skiver samtidig.
 • Justerbar temperaturkontroll: Se etter en paninigrill med mulighet til å kontrollere varmen. Slik kan du få en jevn overflate på ingrediensene.
 • Non-stick-overflate: En non-stick-grilloverflate gjør at maten slipper lette og forenkler rengjøringen. Vurder hvor holdbar og enkel rengjøringen av belegget er.
 • Flytende hengselmekanisme: Denne funksjonen gjør at grillen kan tilpasses ulik tykkelse på sandwichbrødet, slik at det blir stekt jevnt.
 • Effekt og varmeelement: Vurder behovet for effekt slik at maten blir raskt og effektivt stekt.
 • Dryppskuff og enkel rengjøring: En avtagbar skuff fanger opp overflødig fett og unngår søl på benkeplaten. Se etter en paninigrill med komponenter som er lette å rengjøre.
 • Tilleggsfunksjoner og tilbehør: Utforsk funksjoner som en timer, automatiske avstigningsmuligheter og avtagbare plater. Vurder utskiftbare grillplater som rister og vaffelplater for ekstra allsidighet.

Hva er riktig størrelse på en panini-grill?

Når man skal velge størrelse og kapasitet på en paninigrill, må man ta hensyn til hvor mye plass man har på kjøkkenbenken, og hvor mange sandwicher man ønsker å grille samtidig. Her finner du noen aspekter du bør tenke på

 • Plass på kjøkkenet: Mål opp området der du planlegger å plassere din panini grill. Ta hensyn til benkeplassen og eventuelle høydebegrensninger, særlig hvis du har overskap eller hyller over. Dette vil hjelpe deg med å finne ut hvor stor grillen kan være uten at den blir overfull og skaper problemer.
 • Stekeoverflatens areal: Størrelsen på stekeplaten har direkte innvirkning på hvor mange smørbrød som kan tilberedes samtidig. Hvis du ofte får gjester eller har en stor familie, bør du velge en panini grill med et større stekesurfase for å kunne lage flere smørbrød samtidig og redusere steketiden.
 • Smørbrødstørrelse: Tenk over størrelsen på smørbrødene du tilbereder. Hvis du liker tykke eller store smørbrød, kan det hende du trenger en panini grill med større avstand mellom topp- og bunnplassen for å få plass til den ekstra høyden.
 • Allsidighet: Tenk på hva du ellers liker å tilberede utover paninis. Hvis du har tenkt å bruke grillen til andre formål, for eksempel til å grille grønnsaker eller steke kjøtt, er et større overflateareal viktig slik at du kan tilberede ulike matvarer og ulike størrelser.
 • Oppbevaring: Har du lite oppbevaringsplass, kan det være lurt å velge en paninigrill som er kompakt og lett å oppbevare når den ikke er i bruk. Noen modeller kan oppbevares vertikalt, noe som sparer verdifull plass.

Ved å ta hensyn til plassen på kjøkkenet og dine behov når du skal steke smørbrød, kan du velge en paninigrill som passer til dine ønsker. På den måten sikrer du at grillen blir en oase på kjøkkenet, samtidig som du kan tilberede så mange smørbrød som du måtte ønske, raskt og effektivt.

Hvordan bruker man en panini-grill?

Det er ganske lett å bruke en paninigrill, og her finner du en trinn-for-trinn guide som hjelper deg med å få mest mulig ut av paninigrillen:

 • Forvarm grillen: Før du legger sandwichen på panini-grillen, lar du den forvarme i henhold til produsentens anvisninger, slik at du sikrer at grillen oppnår ønsket temperatur for optimal tilberedning.
 • Tilbered sandwichen: Mens grillen varmes opp, klargjør du sandwichen. Velg ditt favorittbrød og fyll. Det er best å bruke ingredienser som tåler varme og som ikke blir for bløte under tilberedningen.
 • Klargjøring av grillplatene: Hvis din panini-grill har en non-stick-overflate, trenger du vanligvis ikke å bruke olje eller matspray på dem. Men hvi produsentens anvisninger tilsier noe annet, bør du pensle eller spraye grillplatene lett.
 • Legg sandwichen på grillen: Når grillen har nådd ønsket temperatur, legger du sandwichen forsiktig på den nederste grillplaten, slik at den ligger sentrert.
 • Lukk grillen: Lukk forsiktig den øverste grillplaten over sandwichen, med jevnt trykk. Avhengig av hvilken type panini-grill du har, kan den øverste platen komme i direkte kontakt med sandwichen eller ha flytende hengsler som tilpasser seg tykkelsen på sandwichen.
 • Steketid: La sandwichen steke i den anbefalte tiden. Steketiden vil variere avhengig av ingrediensene og ønsket ristingsgrad. Det er vanligvis lurt å starte med en kortere steketid og sjekke hvordan sandwichen utvikler seg, før du eventuelt legger til mer tid.
 • Snu sandwichen (valgfritt): Hvis du vil ha panini med grillreker på begge sider, kan du eventuelt snu sandwichen forsiktig med en slikkepott eller tang halvveis i steketiden. Ikke alle panini-griller krever vending, så se produsentens instruksjoner før du eventuelt snur sandwichen.
 • Overvåk tilberedningsprosessen: Hold øye med sandwichen mens den stekes for å unngå at den blir stekt for lenge, eller at den brenner seg fast. Av og til kan du løfte den øvre platen for å sjekke fremdriften og justere steketiden om nødvendig.
 • Ta ut paninien: Når sandwichen er stekt til ønsket ristingsgrad, åpner du grillen forsiktig og bruker en slikkepott til å løfte paninien fra grillplatene. Vær forsiktig, da grillplatene fortsatt kan være varme.
 • Sett den til side og la den hvile: La paninien avkjøle litt før servering. Da stivner ingrediensene og blir lettere å håndtere. Skjær den i to eller i mindre porsjoner, hvis du ønsker det, og server den varm.

Husk å følge de spesifikke instruksjonene fra produsenten av panini-grillen for å oppnå best mulig resultat og sikkerhet.

FAQ

Hva er en panini-grill?
En paninigrill er et kokeapparat som er spesielt utviklet for å lage panini. Den består vanligvis av to oppvarmede plater som presser og rister sandwichen, slik at sandwichen får karakteristisk grillmønster og osten smelter som rennende gull.
Hva kan du lage mat på en panini-grill?
En paninigrill er både praktisk og allsidig, og lar deg lage ulike typer smørbrød, ikke bare paninier. På en paninigrill kan du nemlig lage ostesmørbrød, quesadillas, wraps, burgere, grønnsaker og til og med visse typer kjøtt. Mulighetene er nærmest uendelige og det er bare kreativiteten og ingrediensene som setter grenser.
Hvordan rengjøre en panini-grill?
Når grillen har blitt avkjølt, bør du tørke bort overflødig mat eller fett med en fuktig klut eller svamp. Flekker som fortsetter å være harde kan løses med en mild oppvaskmiddeloppløsning med varmt vann. Husk å koble fra grillen og unngå å senke den ned i vann.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme