Eksterne harddisker: definisjon og bruksområder

SENESTE ENDRING: mars 28, 2024.
Vær oppmerksom på at året for artikkelen forteller deg når innholdet sist ble oppdatert og ikke nødvendigvis publiseringstiden for ulike produkttester..
featured image

I vår digitale tidsalder har datalagring blitt en viktig del av både privat- og yrkesliv. En av de vanligste og mest effektive måtene å lagre data på er ved hjelp av eksterne harddisker. En ekstern harddisk er en bærbar lagringsenhet som kan kobles til en datamaskin eller annen elektronisk enhet via en USB-, Thunderbolt- eller FireWire-tilkobling, eller trådløst. Disse harddiskene er en praktisk måte å lagre, sikkerhetskopiere og overføre store datamengder på.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på definisjoner, typer, bruksområder og hva man bør tenke på når man bruker eksterne harddisker.

Hva er eksterne harddisker?

En ekstern harddisk er i hovedsak en harddisk (HDD) eller SSD (Solid State Drive) som er plassert i et eksternt kabinett og koblet til en datamaskin eller enhet eksternt. Den viktigste forskjellen mellom de to typene stasjoner ligger i konstruksjonen og metodene for datalagring. HDD-enheter bruker magnetisk lagring for å lagre data på roterende plater, mens SSD-enheter lagrer data på flash-minnebrikker.

HDD-baserte eksterne harddisker

 • HDD-er har mekaniske deler, inkludert roterende plater og lese-/skrivehoder.
 • Tilbyr vanligvis mer lagringsplass til en lavere pris.
 • Generelt langsommere dataoverføring sammenlignet med SSD-er.
 • Mer utsatt for skader på grunn av bevegelige deler, spesielt hvis de mistes eller støtes mot noe.

SSD-baserte eksterne harddisker

 • SSD-er har ingen bevegelige deler og bruker NAND flashminne.
 • Finnes vanligvis med mindre kapasitet enn harddisker, men forskjellen er i ferd med å bli mindre.
 • Raskere datatilgang og overføringshastighet.
 • Mer motstandsdyktig mot fysiske støt og vibrasjoner.

Bruksområder for eksterne harddisker

 • En av de viktigste bruksområdene for eksterne harddisker er sikkerhetskopiering av viktige data. Enten det dreier seg om personlige fotografier, dokumenter eller en bedriftsdatabase, kan en sikkerhetskopi på en ekstern harddisk redde data i tilfelle datamaskinen blir ødelagt.
 • Eksterne harddisker er en praktisk måte å overføre store filer eller store datamengder mellom datamaskiner eller enheter på.
 • For datamaskiner med begrenset intern lagringsplass kan en ekstern harddisk gi ekstra plass til lagring av medier, spill eller andre krevende filer.
 • Disse harddiskene kan lagre omfattende biblioteker med filmer, musikk og spill, noe som gjør dem til bærbare underholdningssentre.
 • Ved å lagre store filer og programmer på en ekstern harddisk får den interne harddisken på datamaskinen mer ledig plass, noe som kan forbedre ytelsen.

Hva bør du tenke på når du bruker eksterne harddisker?

 • Selv om fysisk tyveri eller tap er en risiko, kan kryptering av data beskytte sensitiv informasjon.
 • Det kan være risikabelt å basere seg utelukkende på en ekstern harddisk for sikkerhetskopiering. Det anbefales å følge 3-2-1-regel for sikkerhetskopiering – oppbevar 3 kopier av alle viktige filer, hvorav 2 på forskjellige lagringsmedier og 1 kopi på et annet sted.
 • Det er viktig å kontrollere regelmessig harddiskens tilstand og vær oppmerksom på dens levetid, spesielt for harddisker med mekaniske deler.
 • For oppgaver som krever rask dataoverføring, for eksempel videoredigering, kan en SSD-basert ekstern harddisk være å foretrekke.
 • Tenk også på fremtidige behov; det kan være mer kostnadseffektivt å investere i en større disk i første omgang.

FAQ

Kan eksterne harddisker brukes med både Windows- og Mac-datamaskiner?
Ja, de fleste eksterne harddisker er kompatible med både Windows- og Mac-operativsystemer. Det kan imidlertid hende at harddisken må formateres for å fungere med et bestemt operativsystem.
Hvordan formaterer jeg en ekstern harddisk?
Formatering av en ekstern harddisk kan gjøres ved hjelp av Disk Management-verktøyet på en Windows-datamaskin eller Disk Utility på en Mac. Derfra velger du den eksterne harddisken og velger det formatet som er kompatibelt med operativsystemet.
Kan eksterne harddisker brukes som backup-løsning?
Ja, eksterne harddisker brukes ofte som backup-løsninger. Brukerne kan enten sikkerhetskopiere filer manuelt eller bruke en programvare for automatisk sikkerhetskopiering av data etter en regelmessig rutine.
Hvordan kobler jeg en ekstern harddisk til datamaskinen?
Eksterne harddisker kan kobles til en datamaskin ved hjelp av en USB- eller Thunderbolt-kabel. Kabelen skal kobles til datamaskinens port og den eksterne harddisken.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme