Airfryer vs stekeovn: forstå forskjellen

SENESTE ENDRING: juni 13, 2024.
Vær oppmerksom på at året for artikkelen forteller deg når innholdet sist ble oppdatert og ikke nødvendigvis publiseringstiden for ulike produkttester..
featured image

De siste par årene har frityrgryten blitt et trendy og spennende alternativ til den tradisjonelle stekeovnen. Med sitt løfte om å tilby sprø konsistenser uten den dårlige samvittigheten som følger med frityrstekt mat, har frityrgryten fanget oppmerksomheten til helsebevisste matelskere over hele verden. Denne artikkelen tar for seg de største forskjellene mellom en frityrgryte og en vanlig stekeovn, og gir deg en oversikt over driftsprinsippene, kulinariske resultater og hvilken type utstyr som passer best for deg.

I tillegg ser vi på praktiske aspekter ved hva som er nødvendig og spørsmålet om energieffektivitet. Vi håper at vi kan gi deg all informasjonen du trenger til å avgjøre hvilket apparat som vil være det beste tilskuddet til det allerede eksisterende utvalget av kjøkkenutstyr.

Hva er forskjellen mellom airfryer og stekeovn?

Konvensjonelle ovner fungerer etter prinsippet om varmluftsvarme, som kan komme fra gass eller elektrisitet. I konveksjonsovner sirkulerer en vifte denne varme luften, slik at maten tilberedes jevnere og mer effektivt. Med sitt større stekevolum kan ovnene brukes til alt fra brødbaking og kakebaking til steking av store kjøttstykker og grønnsaker.

Airfryere bruker derimot hurtigluftteknologi, som sirkulerer varm luft rundt maten i høy hastighet. Dette gjør ikke bare at maten blir gjennomstekt, men skaper også et sprøtt ytre lag ved at fuktigheten fra matens overflate forsvinner, noe som gir et resultat som ligner på fritering, men som krever mye mindre olje. Stekebeholderen er kompakt og utformet for å øke steketiden og forbedre “stekeeffekten”. Sammenlignende studier mellom fritert og stekt mat viser at poteter stekt med luft gjennomsnittlig inneholder 70 prosent mindre fett. Dette gir en betydelig reduksjon på om lag 45 kalorier per 100 gram, og understreker luftstekingens helsemessige fordeler. Samtidig er matlaging med luft en sunnere alternativ som bevarer den gode smaken og konsistensen på stekt mat, samtidig som kalori- og fettinnholdet reduseres betraktelig.

Nå til de viktigste forskjellene:

  • Helsehensyn: Trykkokere krever betydelig mindre olje enn tradisjonelle metoder, og gir derfor et sunnere alternativ for dem som liker stekte matretter og som samtidig ønsker et lavere kaloriinntak fra fett.
  • Tilberedningshastighet: Trykkokere trenger mindre tid til å tilberede mat enn de fleste ovner, takket være den mindre størrelsen og den raske spredningen av varmluft. Dette er både tidsbesparende og energieffektivt.
  • Sprøhet og smak: Om du ønsker sprø mat, oppnås dette mer effektivt i en fritturator enn i en vanlig ovn.
  • Størrelse og kapasitet: Konvensjonelle ovner har større stekeskap, noe som gjør dem mer egnet for festmatlaging og baking. Trykkokere er mindre, og det gjør dem til et ideelt valg for raske måltider og snacks eller for husholdninger med begrenset plass.

Trenger jeg en airfryer hvis jeg har en stekeovn?

Hva en airfryer er, og om du trenger en airfryer når du allerede har en stekeovn, avhenger av dine matlagningsvaner, preferanser og hva du setter pris på i kjøkkenrutinen. Hvis du er opptatt av å redusere bruken av olje, foretrekker rask oppvarming, kort tilberedningstid, sprø teksturer og enkel rengjøring, er frityrkokeren det rette for deg.

MERK: Hvis du bestemmer deg for å investere i en airfryer, anbefaler vi at du går for en best i test. De har intuitive kontroller, noe som gjør dem brukervennlige og enkle å navigere for kokker på alle ferdighetsnivåer. Samtidig tilbyr de et breddebredt temperaturområde som gjør det enkelt å tilberede en rekke ulike retter. De påvirker sannsynligvis matlagingsopplevelsen din positivt ved at de er utstyrt med forhåndsinnstilte programmer for vanlige oppskrifter og digitale grensesnitt mens du tilbereder rettene, slik at du kan justere dem og overvåke dem.

Strømforbruk stekeovn vs frityrgryte

Konvensjonelle ovner er store og er designet for å tilberede større måltider, noe som ofte betyr at de krever mer energi for å varme opp stekeplassen grundig. Energiforbruket varierer avhengig av hvorvidt ovnen går på strøm eller gass. Elektriske modeller bruker vanligvis mellom 2 000 og 5 000 watt per time.

I tillegg krever de vanligvis forvarming for å oppnå ønsket koketemperatur, noe som øker det totale energiforbruket.

Frityrkokerne er mye mindre og benytter seg av hurtigluftteknologi for å lage mat, hvilket vanligvis er mer energieffektivt når du skal tilberede mindre porsjoner eller måltider. De bruker typisk sett mellom 800 og 2100 watt i timen, avhengig av modell og innstillinger. En gjennomsnittlig frityrkoker bruker rundt 1,4-1,7 kW/t (kilowatt per time), mens en standard elektrisk ovn bruker mellom 2,0-2,2 kW/t. Energiforbruket avhenger av hva man ønsker å tilberede. Noen ønsker å lage kylling med en sprø og gylden skorpe, mens andre vil at den bare skal bli ferdig. De sistnevnte kan til og med finne frityrkokeren ineffektiv. En gryde med frityringsolje – med en kapasitet på 4 liter – har en effekt på 1 500 watt, noe som tilsvarer det halve av strømforbruket til en vanlig stekeovn. Dette betyr at man sparer halvparten av strømmen, noe som gjør frityrkokeren 50 % mer energieffektiv sammenlignet med en vanlig stekeovn.

Mange oppskrifter for frityrkoking krever ikke engang forvarming, og for de som gjør det, tar det betydelig kortere tid enn i stekeovnen, som gir mindre energiforbruk. Steketiden er vanligvis også vesentlig kortere for frityrkoking enn i stekeovner på grunn av den hurtige sirkulasjonen av den varme luften, noe som betyr at det går mindre energi til tilberedningen.

Frityrkokere er generelt mer energieffektive enn stekeovner, spesielt når det gjelder små og mellomstore mengder mat. Nøyaktig hvor mye du sparer vil imidlertid variere basert på hva du steker, og hvor lenge du steker det.

Hva er forskjellen mellom airfryer og airfryer-ovn?

Begge apparatene benytter seg av hurtigluftteknologi for matlaging, men de har ulike egenskaper, kapasiteter og funksjoner som imøtekommer ulike matlagningsbehov og preferanser.

Design og kapasitet

Tradisjonelle frityrkokere har et kompakt, kurvformet design. Stekekammeret er vanligvis smått, noe som gjør dem ideelle for servering til 1-4 personer. Denne designen er praktisk når det er trangt om plassen på kjøkkenet. Frityrkokerne er designet for rask og effektiv matlaging, med fokus på mindre porsjoner.

Fritureovner, derimot, ligner konvensjonelle miniovner, men visse forskjeller finnes. Disse ovnene er laget med større stekekapasitet og kan enkelt servere større familier eller håndtere flere retter samtidig, takket være flere stativer og en romsligere stekekammer. Dette gjør at de er mer allsidige og praktiske, men de krever også mer plass på kjøkkenbenken.

Allsidighet i matlagingen

Selv om frityrspenner først og fremst er kjent for å “steke” mat med minimal olje, er de litt begrenset i størrelse. De er utmerkede til å lage sprø pommes frites, kyllingvinger eller for å varme opp restemat, og gir teksturer som er vanskelige å få til med mikrobølgeovn.

Frityrkokeren er egentlig et mer allsidig apparat. Den kombinerer funksjonene til frityrkoker og vanlig stekeovn, ofte med innstillinger for baking, steking, dehydrering og til og med rotisseri. Den ekstra plassen og stativsystemet gir bedre luftsirkulasjon rundt større eller flere matvarer, noe som sikrer en jevn tilberedning.

Matlagingsytelse og kvalitet

Frityrkokeres kompakte design gjør at de får maten til å frityrsteke raskere enn frityrkummer og gir et sprøtt eksteriør og et jevnt tilberedt indre i mindre matmengder. Å tilberede større måltider kan imidlertid kreve gruppering av maten.

Selv om det kan ta litt lenger tid å forvarme og tilberede mat enn i en tradisjonell fritørgryte, utmerker denne ovnen seg ved å lage store porsjoner med jevn resultat. Den større størrelsen gjør at varmluften fordeles jevnere, og det gir konsistente resultater på større eller flere retter på en gang.

Brukervennlighet og rengjøring

Generelt har airfryere færre deler enn friteusere og er lettere å rengjøre. De fleste modeller har kurver og skuffer som tåler oppvaskmaskin, noe som gjør rengjøringen enkel. Vedlikehold og pleie av airfryere er viktig for å sikre lang levetid og holde produktkvaliteten ved like.

Frityrgryter som kommer med ekstra komponenter som stativ og skuffer kan virke litt mer tungvinte å rengjøre. På den annen side er mange modeller designet med tanke på enkel rengjøring med non-stick-interiør og deler som tåler oppvaskmaskin.

Pris

Frityrkokeren er vanligvis billigere enn frityrstekeovnen, så det kan være et mer praktisk valg for deg med trang økonomi eller som har lite plass på kjøkkenet.

På grunn av sine større størrelse og økte allsidighet, har frityrkokere en tendens til å være dyrere. De passer for dem som setter pris på muligheten til å lage større måltider eller flere retter samtidig.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme