Fordeler med å bruke en blender på kjøkkenet

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Mellom jobb, skole og andre forpliktelser kan det være slitsomt å skulle bruke tid på å lage seg et sunt og hjemmelaget måltid. Det er derfor mange som leter etter måter å tilberede sunne måltider raskere, uten at man trenger å bruke masse tid og energi.

Enten du vil lage deilige smoothies, eller bare ønsker en enklere måte å blande ingredienser på, kan en blender være et kjøkkenprodukt for deg. Å eie en blender muliggjør rask og enkel purering, blanding og emulgering av ingredienser, som sparer deg for mye tid og energi.

I denne guiden ser vi nærmere på mange av fordelene ved å bruke en blender -fra tidsbesparende teknikker til ernæringsmessige og helsemessige fordeler, og til og med rengjøringsfordeler. Vi tilbyr også inspirasjon til deilige måltider og drikker som kan tilberedes i en blender. Enten du er nybegynner eller erfaren innenfor kokkekunster, vil du bli overrasket over hvor mye dette kjøkkenapparatet kan gjøre for deg.


Tidsbesparende fordeler ved en blender

Hvis du ikke helt vet om du ønsker å kjøpe en blender eller ei, bør du vite om en av de mest oversett fordelene – å spare tid. Om du ønsker en rask og enkel frokost, et energi- og næringsrikt mellommåltid, eller hjelp til å lage mat, kan det å investere i en blender av god kvalitet hjelpe deg med å spare tid og energi. Her kan du undersøke ulike blendere når det gjelder funksjoner, hastighetsinnstillinger, effekt og pris. La oss ta en titt på noen av måtene en blender kan spare deg for tid.

Rask og enkel frokost 

Med en blender kan du lage deg en energifylt frokost på et blunk. For eksempel er smoothieboller er en fin måte å starte dagen på, med mye frukt og grønnsaker, mens proteinshakes er ideelt for de som trenger et mer mettende måltid. I stedet for å måtte hakke og mose frukt og grønnsaker manuelt, kan du ganske enkelt slenge dem i blenderen og trykke på startknappen. 

Raskere måltidsforberedelse

En blender kan også bidra til at det går raskere å tilberede et større måltid. Eksempelvis kan du bruke en blender til å lage raske sauser som pesto eller chimichurri, som kan brukes til pastaretter eller grillet kjøtt. Slik kan du lage ekstra gode måltider på en rask og enkel måte. Du kan også piske opp kremete supper, slik som butternut squashsuppe eller tomatbasilikumsuppe, med bare noen minutter med forberedelsesarbeid før du lar blenderen gjøre selve jobben. En blender kan også brukes til å lage puréer eller sauser i store partier som du deretter kan fryse ned for fremtidig bruk. I tillegg kan du bruke en blender til å lage hjemmelagde dressinger eller marinader, noe som vil bidra til å løfte ethvert måltid. 

Hjelp med oppkutting av matvarer 

Blendere er ikke bare nyttige for å lage drinker og sauser; de er også gode verktøy for å kutte opp grønnsaker eller male nøtter til nøttesmør. Hvis du opplever at du har lite benkeplass, eller er lei av å stå over et skjærebrett, er en blender en enkel måte å kutte opp ulike matvarer på -uten at du trenger å kjøpe separate kjøkkenverktøy. Alt du trenger å gjøre er å legge alt i blenderbeholderen, med litt olje og krydder, og kjøre maskinen til du får ønsket konsistens. Ja, så enkelt er det! 

Det kan likevel hende at enkelte mindre kjøkken ikke har plass til en blender i vanlig størrelse -da kan en stavmikser være mer nyttig. En stavmikser kan brukes til omtrent det samme som en vanlig blender, men har et mer kompakt design og kan enkelt legges vekk etter bruk.


Ernæringsmessige og helsemessige fordeler ved å ha en blender

Enten du er opptatt av god helse, eller bare er en travel forelder, kan bruk av en blender gjøre det lettere å opprettholde et sunt kosthold. Her er noen av de viktigste helsemessige fordelene å ved å bruke en blender:

 • Forbedret fordøyelse og opptak av næringsstoffer – Bruk av en blender gjør det enklere å inkorporere mer frukt og grønnsaker i kostholdet ditt, noe som kan øke inntaket av vitaminer, mineraler og antioksidanter. Videre kan blending av frukt og grønnsaker også øke biotilgjengeligheten av visse næringsstoffer, noe som gjør det lettere for kroppen å ta dem til seg. Med en blender har du full kontroll over hvilke næringsstoffer du får i deg, sammenlignet med om du eksempelvis kjøper en smoothie på butikken. Du kan velge å legge til ingredienser som grønnkål, spinat, blåbær og bananer for en sunn økning av vitaminer og mineraler. Du kan også eksperimentere med forskjellige smaker ved å tilsette friske urter eller krydder som ingefær eller gurkemeie.
 • Økt hydrering – Blending av frukt og grønnsaker kan også øke vanninnholdet i måltidene dine og gjøre det lettere å innta det anbefalte daglige inntaket av vann. En blender kan altså bidra til å holde deg hydrert.
 • Redusert risiko for kroniske sykdommer – Frukt og grønnsaker har også lite kalorier og mye fiber, noe som kan bidra til å fremme en sunn kroppsvekt og forebygge fedme, en stor risikofaktor for kroniske sykdommer.
 • Redusert forbruk av høykaloridrikker og snacks – I stedet for å ty til sukkerholdige eller bearbeidede drikker og snacks, kan du bruke en blender til å lage dine egne sunne alternativer, for eksempel frukt- og grønnsaksmoothies, proteinshakes og hjemmelaget iskrem.

Redusert inntak av tilsetningsstoffer – En blender kan også brukes til å lage hjemmelaget barnemat og kjæledyrmat, som kan sikre at maten er fri for konserveringsmidler, tilsetningsstoffer og andre skadelige ingredienser, og at den er laget med ferske ingredienser av høy kvalitet.


Rengjøringsfordeler med å ha en blender 

En av de største fordelene med å bruke en blender er den enkle rengjøringen sammenlignet med tradisjonelle metoder for tilberedning av måltider. De fleste blendere har avtakbare knivblader som enkelt kan rengjøres for hånd, og mange tåler også oppvaskmaskin. Dette betyr at du ganske enkelt kan skylle blenderbeholderen og knivbladene under rennende vann og deretter sette dem i oppvaskmaskinen for en grundigere rengjøring.

I tillegg har mange moderne blendere selvrensende funksjoner som gjør rengjøringen enda mer praktisk. For eksempel har noen blendere en spesiell rengjøringsmodus som automatisk lager en blanding av vann og såpe, som effektivt kan fjerne eventuelle gjenværende matpartikler og flekker.

Tradisjonelle verktøy for tilberedning av mat, slik som å bruke en morter, en foodprosessor eller et håndholdt rivjern, kan være ganske vanskelig å rengjøre. Disse apparatene har mange små og vanskelig tilgjengelige deler som kan være tids- og energikrevende å rengjøre for hånd.


Hva slags mat og drikke kan du lage i en blender?

Vi skulle gjerne nevne alle retter som kan tilberedes ved hjelp av en blender, men listen ville blitt for lang. Derfor har vi plukket ut noen av de rettene/drikkene som er vanligst å lage i en blender, for å gi deg litt inspirasjon:

 • Smoothies og Milkshakes – Det mest åpenbare man kan lage med en blender er  smoothies og milkshakes. Dette trenger imidlertid ikke å begrenses til kun vanlige smoothies; med litt kreativitet kan blenderen lage alle slags sunne drikker -fra proteinshakes til veganske smoothies, det er ingen ende på de deilige mulighetene! Du behøver kun å legge favorittfrukten og -grønnsakene i blenderbeholderen, pluss litt melk eller juice, og bland sammen!
 • Supper og sauser – Bruk en blender til å purere kokte grønnsaker, buljong og krydder for å lage suppe. Dette vil ikke bare spare tid og energi, det vil også bidra til at alle ingredienserne blandes godt sammen til en god og kremet suppe. 
 • Dips og pålegg – Du kan også bruke blenderen til å piske opp noen smakfulle dipper og pålegg. Fra hummus til guacamole -alle slags dipper er enkle å lage i en blender. Du trenger kun å tilsett alle ingrediensene i beholderen og kjør maskinen til alt er godt blandet! Du kan til og med eksperimentere med forskjellige smaker ved å tilsette forskjellige urter eller krydder.
 • Desserter og bakevarer – Lag iskrem, sorbet og frossen yoghurt ved å blande sammen frossen frukt og søtningsmidler. Du kan også enkelt lage desserter som banansplitt eller mini-ostekaker ved å blande sammen de nødvendige ingrediensene og deretter helle det over i små beholdere før du det bakes i ovnen.
 • Frosne drinker og cocktailer – Frosne drinker er perfekte for varme sommerdager når du vil ha noe kaldt og forfriskende. Slike drikker er superenkle å lage i en blender – du trenger kun å legge frossen frukt (som jordbær eller blåbær) i blenderbeholderen, og tilsette litt juice eller melk. Hvis du føler for det kan du prøve å tilsette litt brennevin til blandingen for smakfulle frosne cocktailer!
 • Babymat – Du kan blende kokt frukt, grønnsaker og kjøtt for å lage hjemmelaget babymat, som er fri for tilsetningsstoffer og konserveringsmidler
 • Nøttemelk – Bland nøtter og vann for å lage hjemmelaget nøttemelk

Merk: Hvis du bare ønsker å lage smoothies mens du er på farten eller blande noen få ingredienser til frokosten din, finnes det et bredt utvalg av forskjellige smoothie-miksere hvor du enkelt kan mikse sammen det du trenger for et raskt måltid. Du kan også sjekke ut denne guiden over matoppskrifter som er enkle å lage og enkle å svelge. 


FAQ

Hva kan du bruke en blender til?
Du kan bruke en blender til å lage en rekke lekre måltider, fra kremete smoothies, til tykk salsa og til og med dekadente desserter. Med et enkelt trykk på en knapp kan du bruke blenderen til å male, hakke, blande og purere, og derfor er de et uunnværlig verktøy på kjøkkenet.
Er mat laget i en blender bra for meg?
Ja, å blende mat anses å være en fin måte for å innta viktige næringsstoffer, som vitaminer og mineraler, i en praktisk form. Blending av mat kan også bryte ned celleveggene i rå planter og frukt, noe som gjør næringsstoffene mer fordøyelige, slik at de kan gi kroppen mer energi.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere