Vaskemaskin med Tørketrommel Test – Finn de beste modellene her

Senest opdateret den 0

Best i Test guide: Har du ikke plass til vaskemaskin og tørketrommel hjemme, så er en kombinert vaskemaskin med tørketrommel et opplagt valg. Spesielt er det en fordel for små husholdninger som til tider har bruk for tørketrommel, men ikke har plass til en. Forbrukerliv har sett nærmere på noen av de beste modellene på markedet og nedenfor kan du se en gjennomgang av de modellene som klarer seg best i testene.

Artikkelen inneholder:


🔸 Oversikt over de beste vaskemaskinene med tørketrommel
🔸 Informasjon om fordeler og ulemper ved kombinert vaskemaskin og tørketrommel
🔸 En gjennomgang av testene vi har undersøkt og analysert

Merk at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men samler resultater fra utvalgte tester slik at du enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet.


Bosch WVH28420SN

Testvinner hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön

Bosch WVH28420SN

Denne modellen fra Bosch har både riktig god vaskeevne og energimerking. Vaskemaskiner med tørketrommel ligger nemlig i energiklasse A, som er i den beste enden for denne typen kombimaskiner. Det årlige energiforbruket ligger på 952 kWh og vannforbruket på 10 200 liter.

Utseende og betjening er veldig likt en helt vanlig vaskemaskin – det er bare litt flere muligheter på betjeningspanelet. Bosch har sørget for at det er enkelt å skille mellom de forskjellige funksjonene og har merket vaskefunksjonene med sort skrift, mens tørkefunksjonene er merket med rød skrift. På maskinen er det mulig å velge mellom flere forskjellige betjeningsprogram, blant annet alle de nordiske.

Displayet er konstruert slik at det guider deg gjennom bruken av maskinen ved for eksempel å vise anbefalt tøymengde ved hvert av programmene. Displayet viser også hvor langt vaskeprogrammet har kommet.

Vaskemaskinen

Vaskekapasiteten i maskinen er på 7 kilo, som tilsvarer ca. 45 T-skjorter i størrelse large, så denne maskinen er godt egnet selv til større husholdninger.

Maskinen har vaskeevne A og utover standardvask tilbyr den også flere spesialprogrammer som skylling, ull, silke, kortprogram og et ”SuperHurtig” program på kun 15 minutter. Det finnes også et flekkfjerningsprogram som tar seg av 6 forskjellige typer flekker. Maskinen har ikke en dampfunksjon til flekkfjerning, men et dampprogram som kan brukes til å friske opp tøyet.

Maskinen har også innstillingen Non-Stop vask og tørk hvor det er mulig å velge et program hvor maskinen går direkte fra vask til tørk uten at du behøver å gjøre noe. Man kan også stille inn vasken med utsatt start på opptil 24 timer slik at den er ferdig når det best passer deg.

Luken er spesielt stor, noe som betyr at større ting som for eksempel puter og tepper enkelt kan legges i maskinen uten problemer.

Tørredel

Tørkekapasiteten er på 4 kilo og tilsvarer ca. 20 våte T-skjorter – noe mindre enn vaskekapasiteten – så dersom du ønsker både vask og tørk i samme program, er det viktig at du ikke legger mer enn 4 kilo i maskinen av gangen. Hvis du har behov for å vaske mer må du dele vasken i to dersom du vil tørke tøyet i maskinen.

Tørketrommelen er utstyrt med sensorstyrt tørking, som betyr at maskinen automatisk stopper når tøyet er tørt. Slik sparer du både strøm og slitasje på tøyet. En spesiell luftkondensasjonsteknikk sikrer at det ikke er noe vannforbruk ved tørking.

Tørkedelen har en selvrensende kondensator som betyr at maskinen selv renser under tørk og sikrer effektiv tromling med lavt energiforbruk.

Motor, trommel og teknikk

Bosch WVH28420SN er utstyrt med en såkalt skånetrommel som sørger for å vaske og tørke tøyet ditt så skånsomt som mulig. Motoren er kull-fri og Bosch yter 10 års garanti på den. Utover dette er motoren utstyrt med Boschs EcoSilence Drive-teknologi som betyr at motoren er veldig stillegående og energibesparende.

Under vask sørger ActiveWater™Plus for at vannmengde automatisk tilpasses mengden tøy i maskinen. Slik unngår du å bruke unødvendig mye vann og strøm dersom du bare skal sette på en liten vask. En annen teknologi, VarioPerfect, sørger samtidig for at også energi- og tidsforbruk blir tilpasset hver enkelt vask.

Vennligst merk at testvinneren Bosch WVH28540SN er utgått av produksjon og erstattet med den oppgraderte utgaven av samme modell, nemlig Bosch WVH28420SN.

Utvalgte fordeler ved Bosch WVH28420SN:
Brukervennlig panel og display med fargemarkører
VarioPerfect: Energi- og tidsoptimering av vaskeprogrammer
Utsatt start med opptil 24 timer
Flekkprogram til 6 forskjellige typer flekker
EcoSilence Drive: Energibesparende og stillegående motorteknologi


LG F14A8YD2

Testvinner hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön

LG F14A8YD2

Vaskemaskiner med tørketrommel er vanligvis ikke de mest energivennlige maskinene på markedet, men denne modellen fra LG har likevel fått energimerking A; noe som er veldig bra for denne typen maskin. Det årlige strømforbruket ligger på 304 kWh og vannforbruket er estimert til 13 000 liter.

Vaskedelen er faktisk så effektiv at den alene får energimerking A, men fordi maskinen skal bedømmes som en helhet blir den samlede merkingen A. Bruker du hovedsakelig maskinen til å vaske, får du med LG F14A8YD2 en meget energivennlig maskin.

Vaskemaskinen

Vaskedelen i denne vaskemaskinen med tørketrommel har en kapasitet på 8 kilo klær og har i alt 14 forskjellige programmer, samt vaskeevne A. Utover standardprogrammene har modellen flere spesialprogrammer og tilleggsprogrammer som for eksempel allergiprogram – som fjerner 99,9% av alle allergener, sportsprogram, dyner, oppfriskning med damp, finvask, hurtigvask på 30 minutter og et strykefritt program.

Vær oppmerksom på at det ikke er mulig å vaske ved 30 grader. Du kan velge mellom følgende temperaturinnstillinger: Kald//20/40/60/95℃.

Maskinen har flere programmer hvor den anvender damp eller hvor dette kan velges. Dampfunksjonen løser opp flekker og skitt under vask, i tillegg til at den hjelper med å fjerne bakterier og allergener og krøller mindre. Dampen kan nemlig trenge inn i fibrene og fjerne skitt og allergener langt mer effektivt og skånsomt enn ved normal vask. Dampfunksjonen kan også brukes for å friske opp og rette ut krøllete klær på 20 minutter.

LG har med denne modellen tatt høyde for at forskjellige tekstiler vaskes best på forskjellige måter. Vaskemaskinen har derfor hele 6 forskjellige vaskebevegelser i stedet for kun 1, som er standarden for mange vaskemaskiner. Med de forskjellige vaskebevegelsene er maskinen i stand til å tilpasse vasken til for eksempel fine tekstiler i tillegg til at den vasker både effektivt og skånsomt.

Maskinen har mulighet for å utsette start, slik at man kan time vasken for nyvaskede og tørre klær om morgenen eller når man kommer hjem fra jobb.

Under sentrifugering kan maskinen komme helt opp på 1400 omdreininger i minuttet, som gir den sentrifugeringsevne A. Sentrifugeringsevnen avgjør restfuktigheten i klærne og angis på en skala fra A-G, hvor A er det beste. Jo bedre sentrifugeringsevne, desto lavere restfuktighet er det i klærne etter endt vask.

Maskinen har også innstillingen Non-Stop vask og tørk, hvor det er mulig å velge et program hvor maskinen går direkte fra vask til tørk uten at du behøver å gjøre noe. Den har også mengdeautomatikk hvor tids- og vannforbruk blir tilpasset vekten på klærne. Da bruker du ikke unødvendig mange ressurser dersom du bare skal sette på en liten vask.

Tørketrommelen

Tørkedelen i maskinen har en kapasitet på 5 kilo, noe som er litt mindre enn vaskekapasiteten. Dersom du vil vaske og tørke samtidig er det viktig at du ikke fyller maskinen med mer enn 5 kilo. Dette kommer av at maskinen har bruk for mer plass i trommelen for å tørke klærne enn hva den trenger for å vaske de.

LG kaller selv tørkedelen for en øko-tørketrommel. Dette skyldes at maskinen er utstyrt med LGs ECO Hybrid™ teknologi – og ved hjelp av varmepumpeteknologi kan den tørke ved lavere temperaturer enn normalt. Velger du å tørke klærne dine med ECO, kommer energimerkingen opp på B og maskinen bruker 100% mindre vann enn ved tørking i normal tilstand.

I likhet med en vanlig tørketrommel er det mulig å velge tørrhetsgrad og tørketid. Maskinen har også et spesielt tørkeprogram som heter ”Iron Dry” – som er utviklet spesielt til skjorter og andre tekstiler som skal strykes. Iron Dry tørker ikke tøyet helt, men sørger for at det er riktig mengde restfuktighet til at man kan stryke tøyet ytterligere rett etter vask og tørk.

Motor, trommel og teknikk

Over tid kan det samle seg såperester i trommelen og lo fra tøyet. Er man uheldig kan trommelen komme til å lukte surt, noe som kan smitte av på tøyet. Får man bruk for å rengjøre trommelen så har LG integrert et trommelrengjøringsprogram i maskinen som kalles ”Tub Clean”. Her kan man enkelt gjøre ren trommelen ved å trykke på en knapp.

LG har en patentert løsning hvor motoren er plassert direkte på trommelen, en teknikk som også kalles Direct Drive. Dette betyr blant annet at motoren har ekstra lang levetid da verken drivrem eller kullbørster benyttes. Ifølge LG selv er motorens levetid testet til å vare i minst 10 år og det er også en 10 års garanti på motoren. At motoren sitter direkte på trommelen betyr også at den er meget stillegående da det er færre bevegelige deler som gir færre vibrasjoner.

Modellen er utstyrt med Smart Diagnosis som betyr at maskinen selv kan filsøke og sende resultatet til LG’s servicesenter. I tilfelle det oppstår feil på maskinen så vil LED-skjermen vise forskjellige symboler, alt etter hva slag feil det er snakk om.

Dersom du installerer applikasjonen LG Smart Laundry på din Smartphone, som gratis kan lastes ned til både Android og iPhone, så er det mulig å lage en feilsøking basert på symbolet skjermen viser. Via appen er det mulig å foreta en feilsøking som gir deg tips til løsninger. Nedenfor kan du se hvordan programmet fungerer.

Vennligst merk at testvinneren LG F14A8YD er utgått av produksjon og erstattet med den nye og forbedrede utgaven av samme modell: LG F14A8YD2.

Utvalgte fordeler ved LG F14A8YD2:
Energiklasse: Vask: A/ Tørk: A
14 programmer inkludert allergiprogram
Mengdeautomatikk som tilpasser tids- og vannforbruk etter vekt
Direct Drive-motor med 10 års garanti
Mulighet for å tørke tøy i ECO tilstand
Integrert program til rengjøring av trommelen

Slik fungerer LG Smart Diagnosis:

Nedenfor kan du se en kort presentasjon av LG F14A8YD2 og dens funksjoner:


Fordeler og ulemper ved en vaskemaskin med tørketrommel

Der er både fordeler og ulemper forbundet med å investere i en kombinert vaskemaskin med tørketrommel. Det viktigste er å tenke over hva man har behov for. Dersom man sjeldent tørker klær i trommel og har lite plass i hjemmet, vil en kombinert maskin ofte være en god løsning som sparer plass.

Dersom du har masse plass hjemme og i budsjettet, vil en separat vaskemaskin og tørketrommel være mer effektivt – i hvert fall hvis du har et stort behov for å tørke klær. Ofte er vaskedelen like effektiv som en vanlig vaskemaskin, mens kompromisset ofte ligger i tørketrommelen.

Fordeler ved en vaskemaskin med tørketrommel:

Plass: I og med at både vaskemaskiner og tørketromler er kombinert i samme maskin, sparer det selvsagt masse plass.

Pris: En vaskemaskin med tørketrommel er ofte langt billigere enn å investere i en vaskemaskin og en tørketrommel.

Ulemper ved en vaskemaskin med tørketrommel:

Energiforbruk: Generelt er ikke vaskemaskiner med tørketrommel de mest energieffektive maskinene på markedet, noe som også kommer til uttrykk på energimerkingen. Ofte kan man få modeller hvor vaskedelen er merket med A hvor tørkedelen trekker ned sluttkarakteren. Dette skyldes ofte at det brukes kaldt vann til kondensering og hever vannforbruket ved tørk i forhold til vask.

Kapasitet: Har du en stor husholdning med stort vaske- og tørkebehov, så vil en kombinert vaskemaskin og tørketrommel kanskje slite med å oppfylle behovet deres – i hvert fall om man bruker trommelen like mye som vaskemaskinen. Det største problemet er ofte at tørkekapasiteten er langt mindre enn vaskekapasiteten – og dersom man vasker full maskin vil man trenge å dele den i to for å tørke ordentlig. Dette skyldes at en tørketrommel har bruk for større trommel enn en vaskemaskin, slik at det er mer plass til å tørke tøyet.

Effektivitet: T

Tørkeevnen er sjeldent like god i en kombinert vaskemaskin og tørketrommel som i en vanlig separat tørketrommel og restfuktigheten vil derfor ofte være litt høyere.

Vurderer du å investere i en helt vanlig vaskemaskin eller tørketrommel, kan du med fordel lese Forbrukerlivs store vaskemaskintesteller tørketrommeltest. Der finner du en gjennomgang av de beste og mest testvinnende modellene på markedet innenfor deres respektive kategorier.


FAQ – Ofte stilte spørsmål 

🤩 Hvilke vaskemaskiner med tørketrommel er best i test?

Bosch WVH28420SN og LG F14A8YD2

🤓 Hvordan testes vaskemaskinene med tørketrommel?

Maskinene testes på vaskeevne, skylleevne og sentrifugeringsevne. I tillegg ses det også på vann- og strømforbruk, støynivå og brukervennlighet.

🤔 Hvilken energiklasse bør jeg se etter?

Skalaen for vaskemaskiner går fra A som det beste – helt til G som det dårligste. Det er anbefalt at man velger en maskin med C som et minimum.


Vaskemaskin med Tørketrommel Test – Disse kildene har vi brukt:

Råd & Rön 🇸🇪
Det svenske forbrukerrådet Råd & Rön har testet 8 forskjellige vaskemaskiner med tørketromler, og testen er basert på 2 delbedømmelser: Vaskeevne og tørkeevne. Du kan lese testen her, men merk at det krever abonnement for å få tilgang til hele innholdet.

Testberichte.de 🇩🇪 
Denne tyske nettsiden samler forskjellige tester og forbrukeranmeldelser og analyserer de. Deretter danner de sin faglige mening og gir en samlet poengsum. Du kan lese mer her.

ETM Magazine 🇩🇪 
ETM er et tysk testmagasin som utfører tester innen husholdningsprodukter, teknikk og fritid. Du kan lese testen deres av Samsung WD80K5400OW/EG her.

Testsieger.de 🇩🇪 
Testsieger er et tysk nettsted som samler og kryss-refererer forskjellig testmateriale. På bakgrunn av dette genereres en samlet og unik vurdering av produktene. Du kan lese mer her.

Forbrugeranmeldelser ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Markedet for vaskemaskiner, tørketromler og vaskemaskin kombinert med tørketrommel er stort. Det er kun utvalgte modeller som kommer med i testene. Dette betyr ikke at de modellene som ikke er testet er dårligere – de har bare ikke blitt testet enda. I vår vurdering av forskjellige modeller har Forbrukerliv kikket på forbrukernes egne anmeldelser. Fordelen ved dette er at man får meninger som er basert på lengre bruksperioder. Ulempen ved de offisielle testene er ofte at produktet er testet over en kort tidsperiode. Vanlige tester ser ofte på funksjoner og innstillinger, mens forbrukere har mulighet til å vurdere produktenes egenskaper og bruk over lengre tid.

Øvrige relevante tester

Hvis du leter etter en tradisjonell vaskemaskin kan du lese vår vaskemaskintest her, hvor vi har samlet modellene ekspertene har kåret til de beste på markedet. I artikkelen finner du også en lang rekke gode råd som er gode å vite før du kjøper ny vaskemaskin. Vi har også utarbeidet en tørketrommeltesthvor vi har samlet en oversikt over de beste tørketromlene ifølge ekspertene. Denne artikkelen inkluderer også naturligvis en prissammenligning i likhet med alle andre artikler hos Forbrukerliv.