Hvilken støvsuger passer for deg? En guide til ulike typer og funksjoner

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Vi elsker alle et rent hjem, men la oss være ærlige: rengjøring er et ork. Støvsugere har eksistert i over et århundre, og de har utviklet seg mye siden de aller førstee modellene. I dag har vi en rekke alternativer å velge mellom, som på hver sin måte påvirker hvor raskt og effektivt du klarer å rengjøre gulv og overflater.

I denne omfattende guiden går vi gjennom alt du trenger å vite for å velge riktig støvsuger for dine behov -alt fra håndholdte- til robotstøvsugere. Vi gir deg en oversikt over de forskjellige typene støvsugere som finnes på markedet og deres funksjoner, slik at du kan ta en informert beslutning.


Oversikt over ulike typer støvsugere

En gitt type støvsuger har sine unike egenskaper og funksjoner, noe som gjør den egnet for bestemte typer rengjøringsoppgaver. I denne får du en oversikt over de vanligste typene støvsugere og deres fordeler og ulemper, slik at du kan ta en informert beslutning. Enten du har en liten leilighet, et hus fullt av kjæledyr eller et stort hjem, finnes det en støvsuger der ute som er ideell for deg. Så la oss dykke inn og utforske de forskjellige typene støvsugere som finnes på markedet og hva som gjør hver enkelt spesiell.

Hvis du er interessert i å lære mer om hvordan rengjøringsvanene dine påvirker støvsugerens levetid, kan du lese en studie om hva som påvirker vedlikehold av støvsugere.

Stående støvsugere 

Stående støvsugere er høye og står oppreist, med et håndtak på toppen som du kan skyve og dra mens du rengjør. De er utstyrt med en motor og et sugesystem som skaper et kraftig vakuum for å rengjøre tepper og harde gulv. De kommer vanligvis med avtakbart rør og slange, som gjør det enkelt å rengjøre områder som møbeltrekk, trapper og trange steder.

De fleste stående støvsugere har et poseløst design, noe som betyr at de ikke krever engangsposer for å samle opp støv og skitt. I stedet har de en støvbeholder som du enkelt kan tømme etter bruk. De har også forskjellige filtre, inkludert HEPA-filtre, for å fange allergener og holde luften ren.

Fordeler

 • Allsidige – Stående støvsugere er allsidige og kan brukes på forskjellige overflater, inkludert tepper, tregulv og til og med møbeltrekk.
 • Effektiv – mer effektiv enn andre typer støvsugere, for eksempel kanister- eller stavstøvsugere. De har et kraftigere sugesystem og kan dekke større områder på kortere tid.
 • Lett å oppbevare – denne typen støvsuger er lett å oppbevare da de står oppreist og ikke tar opp mye gulvplass. De kommer også med tilbehør som kan oppbevares i støvsugeren.

Ulemper 

 • Tung – Tung og vanskelig å manøvrere, spesielt i trapper.
 • Høy lyd – Stående støvsugere kan lage mye lyd, noe som kan være et problem hvis du er lydfølsom eller bor i leilighet.
 • Begrenset rekkevidde – De har en begrenset rekkevidde, spesielt når det kommer til rengjøring av trange områder eller vanskelig tilgjengelige områder.

Egner seg best til: rengjøring av tepper og harde gulv på store områder. De er også ideelle for husholdninger med kjæledyr eller allergier, grunnet sterkt sugekraft og HEPA-filtre.

Pinne-støvsugere 

Pinne-støvsugere ligner utseendemessig på stående støvsugere, men de er mye lettere og slankere. De har vanligvis et langt, slankt håndtak med et avtakbart eller innebygd rengjøringshode. Noen modeller kommer også med ekstra tilbehør, for eksempel sprekkverktøy eller børsteruller, som gjør det mulig å rengjøre en rekke ulike overflater.

Pinne-støvsugere er vanligvis trådløse, noe som gjør dem mer bærbare og praktiske. De drives av oppladbare batterier som kan gi alt fra 20 til 60 minutters rengjøringstid, avhengig av modell. De har også et poseløs design, som gjør at de samler støv og skitt i en avtakbar støvbeholder som enkelt kan tømmes.

Fordeler

 • Lett – Pinne-støvsugere er vanligvis mye lettere enn tradisjonelle stående støvsugere, noe som gjør dem lettere å manøvrere og bære rundt i huset.
 • Bærbar – Trådløse pinne-støvsugere er mer bærbare enn andre typer støvsugere, slik at du kan rengjøre hvor som helst uten å være bundet til et uttak.
 • Allsidig – De kommer med en rekke tilbehør og rengjøringshoder, som lar deg rengjøre en rekke overflater, inkludert harde gulv, tepper og møbeltrekk.
 • Enkel å oppbevare – Pinne-støvsugere er slanke og kompakte, noe som gjør dem enkle å oppbevare i små skap eller under møbler.

Ulemper 

 • Begrenset batteritid – Batteritiden til pinne-støvsugere er begrenset, noe som betyr at du kanskje må lade den opp ofte hvis du har et større område å rengjøre.
 • Mindre sugekraft – Pinne-støvsugere har vanligvis mindre sugekraft enn tradisjonelle stående støvsugere, noe som betyr at de kanskje ikke er like effektive til å suge vekk alt støv, skitt og dyrehår. 
 • Mindre støvbeholdere – De har mindre støvbeholdere enn tradisjonelle stående støvsugere, noe som betyr at de kanskje må tømmes oftere.

Best egnet for: rask opprydding og vanskelig tilgjengelige områder, som trapper, hjørner og trange steder. De er også ideelle for husholdninger med kjæledyr eller allergier, grunnet det lette designet og evnen til å rengjøre møbeltrekk og andre overflater.

Sylinderstøvsugere

Sylinderstøvsugere består av en beholder med hjul som rommer motoren og støvbeholderen, og en lang slange som kan kobles til en rekke ulikt rengjøringsutstyr. Beholderen er vanligvis mye mindre og mer kompakt enn ved en stående støvsuger, noe som gjør den lettere å oppbevare og manøvrere rundt møbler.

Sylinderstøvsugere er tilgjengelig i både pose- og poseløse modeller. Modeller med pose krever regelmessig utskifting av støvposen for å opprettholde sugekraften, mens poseløse modeller samler skitt og rusk i en avtakbar støvbeholder som lett kan tømmes. De kommer vanligvis med en rekke tilbehør, inkludert sprekkverktøy, møbeltrekkverktøy og støvbørster, som lar dem rengjøre en rekke ulike overflater og trange områder.

Fordeler

 • Allsidig – Sylinderstøvsugere kommer med en mye tilbehør og rengjøringshoder, som gir mulighet til å rengjøre en rekke ulike overflater, inkludert harde gulv, tepper og møbeltrekk.
 • God sugekraft – Sylinderstøvsugere har vanligvis bedre sugekraft enn pinne-støvsugere, noe som gjør at de kan fjerne vanskelig skitt og hundehår mer effektivt.
 • Mer stillegående – Opererer vanligvis på et lavere desibelnivå enn stående støvsugere, noe som gjør dem til et bedre valg for husholdninger som er følsomme for støy. 

Ulemper 

 • Mindre praktisk – krever mer innsats for å flytte rundt enn pinne- eller stående støvsugere, fordi du må flytte både beholderen og støvsugerslangen.
 • Klumpete – Selv om sylinderstøvsugere er mer kompakte enn stående støvsugere, kan de fortsatt være store og vanskelige å oppbevare i små skap eller under møbler.
 • Dyrere – Vanligvis dyrere enn pinne- eller stående støvsugere, på grunn av deres mer avanserte funksjoner og større sugekraft.

Passer best for: husholdninger med en blanding av harde gulv og tepper.

Trådløse støvsugere

Trådløse støvsugere har et kompakt og lett design som gjør dem enkelt å manøvrere. De drives av oppladbare batterier, noe som betyr at du ikke trenger å bruke et strømuttak eller dra med deg en tungvint strømledning. De kommer vanligvis med en rekke tilbehør, inkludert sprekkverktøy, støvbørster og motoriserte børstehoder, som gjør det mulig å rengjøre forskjellige typer overflater, inkludert harde gulv, tepper og møbeltrekk.

De fleste trådløse støvsugere kommer med en dokkingstasjon for lading og oppbevaring, og noen modeller har til og med funksjoner som LED-lys eller uttakbare batterier for ekstra bekvemmelighet. Trådløse støvsugere har vanligvis kortere driftstid enn modeller med ledning, så det er viktig å undersøke batteritiden og ladetiden før du velger en modell.

Fordeler 

 • Bærbarhet og bekvemmelighet – Trådløse støvsugere tilbyr bekvemmeligheten av å enkelt kunne flytte den rundt i huset uten å være bundet til en strømledning.
 • Enkel å oppbevare – Trådløse støvsugere har et kompakt design og kommer vanligvis med en dokkingstasjon for lading og oppbevaring, noe som gjør dem enkle å oppbevare på små rom.
 • Allsidig – Trådløse støvsugere kommer med en rekke tilbehør som gjør det mulig å rengjøre forskjellige overflater og vanskelig tilgjengelige områder.
 • Stillegående – Trådløse støvsugere er vanligvis mer stillegående enn modeller med ledning, noe som gjør dem til et bedre valg for husholdninger som er følsomme for støy.

Ulemper 

 • Begrenset batteritid – Trådløse støvsugere har vanligvis kortere driftstid enn modeller med ledning, så det er viktig å undersøke batteritiden og ladetiden før du velger en modell.
 • Mindre kraftig – De er ofte mindre kraftige enn modeller med ledning, noe som kan gjøre dem mindre effektive når det gjelder å fjerne utfordrende skitt og kjæledyrhår.
 • Dyrere – Vanligvis dyrere enn modeller med ledning, på grunn av deres mer avanserte funksjoner og større bekvemmelighet.

Best egnet for: rask og enkel opprydding og små rengjøringsjobber, som hybelkaniner eller smuler. De er også et godt valg for husholdninger med begrenset lagringsplass eller for de som ønsker en støvsuger som er enkel å bære og bruke rundt i huset.

Håndholdte støvsugere 

Håndholdte støvsugere er laget for å være bærbare og enkle å bruke. De er vanligvis små nok til at man kan holde den i hånden, noe som gjør dem lette og enkle å manøvrere. De er ofte trådløse og drevet av oppladbare batterier. I tillegg kommer de med en rekke tilbehør, for eksempel sprekkverktøy og støvbørster, slik at du har mulighet til å rengjøre forskjellig typer overflater.

De fleste håndholdte støvsugere har en poseløst design, noe som betyr at de bruker filtre for å fange opp støv og rusk. De er enkle å tømme og rengjøre, noe som gjør dem til et praktisk valg for smuler og mindre rusk. 

Fordeler 

 • Bærbare og lette – Kompakte og lette, noe som gjør dem enkle å bruke og manøvrere.
 • Rask og enkel opprydding – Ideell for rask og enkel opprydding, noe som gjør dem til et godt valg for mindre rusk og vanskelig tilgjengelige områder.
 • Allsidig – Håndholdte støvsugere kommer med en rekke tilbehør, for eksempel sprekkverktøy og støvbørster, noe som gjør dem til et allsidig valg for rengjøring av forskjellige overflater.
 • Enkel å oppbevare – De er små og kompakte, noe som gjør dem enkle å oppbevare i små rom.

Ulemper 

 • Begrenset kraft – Vanligvis mindre kraftig enn andre typer støvsugere, noe som gjør dem mindre effektive til å fjerne vanskelig skitt og kjæledyrhår.
 • Kort batteritid – Håndholdte støvsugere har vanligvis kortere batteritid enn andre typer trådløse støvsugere, noe som gjør dem mindre egnet for lengre rengjøringsoppgaver.
 • Begrenset støvkapasitet – Liten støvkapasitet, noe som betyr at de kanskje må tømmes oftere.

Passer best for: små rengjøringsoppgaver og raske støvsuging. De er ideelle for å rydde opp i mindre rusk, for eksempel søl eller smuler, og er perfekte for vanskelig tilgjengelige områder, som bilinteriør eller møbeltrekk.

Robotstøvsugere 

Robotstøvsugere er laget for å være helautomatiserte og krever minimalt med menneskelig innblanding. De bruker sensorer for å navigere rundt i et rom, unngå hindringer og samle opp støv og rusk. Noen modeller har avanserte funksjoner som kartfunksjoner, som lar dem huske hjemmets utforming og navigere mer effektivt.

Robotstøvsugere har vanligvis et sirkulær eller D-formet design og er utstyrt med en børsterulle og sugemotor for å rense opp støv, skitt og rusk. De drives av oppladbare batterier og leveres med dokkingstasjoner hvor de lades opp automatisk når batteriet er lavt.

Fordeler 

 • Automatisert rengjøring – Robotstøvsugere er helautomatiserte og krever minimalt med menneskelig innblanding, noe som gjør dem til et praktisk valg for travle husholdninger.
 • Effektiv rengjøring – De bruker avanserte sensorer og programvare for å navigere rundt i et rom og samle opp støv og rusk, og på den måten rengjør de hver tomme av gulvet.
 • Tidsbesparende – Med en robotstøvsuger kan du frigjøre tid og la maskinen gjøre rengjøringen for deg, noe som gjør den til et flott alternativ for folk som har en travel timeplan.
 • Lite vedlikehold – Krever minimalt med vedlikehold, med filtre og børster som er enkle å rengjøre.

Ulemper 

 • Dyrt – Robotstøvsugere er ofte dyrere enn andre typer støvsugere, noe som gjør dem til en betydelig investering for noen mennesker.
 • Begrenset kapasitet – Begrenset støvbeholder, noe som betyr at de kanskje må tømmes oftere.
 • Ikke like kraftig – Vanligvis mindre kraftig enn tradisjonelle støvsugere, noe som gjør dem mindre effektive til når det gjelder å fjerne utfordrende skitt og kjæledyrhår.

Best egnet for: Daglig rengjøringsvedlikehold. De er ideelle for å holde gulv rene mellom mer grundig rengjøring og passer godt for folk som ønsker å minimere rengjøringsarbeidet. De er også gode for rengjøring av tregulv, fliser og tepper med lav kant.

Her kan du lese mer om effekten av støvsuging på innendørs luftkvalitet der fire støvsugere ble testet for utslippsrate av partikkelmasse. 


FAQ

Hvilken type støvsuger er best for hjemmet?
Hvilken type støvsuger som er best for hjemmet avhenger av dine rengjøringsbehov og preferanser. Generelt er en stående støvsuger best for rengjøring av store teppebelagte områder, en pinne-støvsugere er ideell for harde gulv og lette tepper, en sylinderstøvsuger egner seg godt for allsidig rengjøring, en trådløs støvsuger er enkel og lett å bruke for rask støvsuging, og en robotstøvsuger er ideell for daglig rengjøringsvedlikehold.
Hvordan velger jeg en støvsuger?
Før du velger en støvsuger bør se etter funksjoner som oppfyller dine behov, for eksempel riktig sugekraft, tilbehør for forskjellige overflater og brukervennlighet. Du bør også vurdere faktorer som størrelsen og utformingen av hjemmet ditt, typen gulv du har, dine rengjøringsbehov og budsjettet ditt.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere