Hvilken madrass er best for ryggen? – Guide til hardhet på madrass

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

En god natts søvn er avgjørende for fysisk og mental helse. Selv om du i utgangspunktet ikke har noen problemer med rygg- og ryggsmerter, bør du likevel alltid se etter en madrass som er god mot ryggen. Hvis du er en som lider av ryggsmerter, kan det være vanskelig å finne en madrass som tilbyr riktig nivå av komfort og støtte, og som gir god søvnkvalitet. 

Hvis du syns det er vanskelig å bestemme deg for hvilken madrass som er best for ryggen din, kan du i denne artikkelen lese om hva du bør vurdere på når du kjøper ny madrass -og hva du bør være spesielt oppmerksom på dersom du lider av ryggsmerter.


Kjenn dine egne søvnvaner 

Når du skal velge en madrass er det viktig at du først tenker over dine egne søvnvaner, slik som sovestilling. Det er også viktig å tenke over hvilken madrasstype du vanligvis foretrekker -fast eller myk. De som liker å sove på siden trenger generelt en mykere madrass, som gir demping og støtte langs ryggraden. De som liker å sove på rygg og mage, trenger vanligvis en madrass som bidrar til å holde ryggraden rett. Hvis du bytter posisjon ofte i løpet av natten, bør du se etter en madrass med justerbare fasthetsnivåer eller middels faste hybridalternativer. 

Se etter materialer av kvalitet 

For å finne den beste madrassen for dine behov bør du se etter materialer som «memory foam», lateks-skum og luftfylte kamre laget av kvalitetsstoffer som ull eller bomull. Alle disse materialene gir mer komfort enn tradisjonelle fjærmadrasser, samtidig som de gir utmerket støtte under søvnen. Sørg for å lese deg opp på kundeanmeldelser og bransjevurderinger før du bestemmer deg – materialer av bedre kvalitet har en tendens til å vare lenger, og gi bedre komfort over tid.

Sjekk ut forskjellige alternativer 

Før du kjøper ny madrass bør du sørge for å faktisk prøve ut flere forskjellige modeller -hvis du har mulighet. Dette vil gi deg en ide om hva som føles behagelig for din kropp, og hvilken type materiale som gir best støtte. Det kan også være nyttig å undersøke hvordan ulike madrasser føles etter å ha sovet på dem over flere netter – dette vil gi deg en enda bedre følelse av hvilken madrass som gir mest komfort over tid.


Hvilke type madrass er best for de med ryggsmerter?

For alle som lider av kroniske ryggsmerter kan det føles som en umulig oppgave å få en god natts søvn. Feil madrasstype kan gjøre søvnen ubehagelig, eller til og med smertefull, noe som kan fører til søvnløse netter og økt smertenivå. I tillegg til viktigheten av å ha en god seng, er selve madrassen svært viktig for god søvn. Heldigvis finnes det madrasstyper spesielt utviklet for å lindre ryggsmerter, slik at du kan få den mest avslappende nattesøvnen.

La oss se på tre av de beste madrassene for ryggsmerter

Memory foam madrasser
Memory Foam madrasser tilpasser seg etter kroppen din, og på den måten får du trykkavlastning for de områdene som trenger det mest. Memory Foam madrasser gir også svært god støtte, samtidig som de kjennes myke og komfortable.

I tillegg er denne typen madrass spesielt gunstig for de med kroniske korsryggsmerter, fordi det er i stand til å spre vekten jevnt over sengens overflate, noe som forhindrer for mye trykk på ett sted. Memory Foam har også varmebevarende egenskaper, som kan bidra til å holde ryggraden på linje og redusere sårhet forårsaket av dårlig liggestilling under søvnen. 

Lateks-madrasser
For de som foretrekker en litt fastere madrass kan en lateks-madrass være et godt alternativ for å lindre ryggsmerter. Lateks-madrasser er veldig lette, samtidig som de gir god støtte og reduserer belastningen av ryggraden under søvn. De har også naturlige kjøleegnskaper, slik at du unngår å bli klam og svett mens du sover. Lateks-madrasser finnes i en rekke fasthetsnivåer, derfor kan du enkelt finne en som passer godt til dine behov.

Hybrid madrasser
Hybrid madrasser består av en kombinasjon av Memory Foam og fjærer, for å gi demping der det trengs, samtidig som den har nok struktur til å støtte opp om kroppen. Dette gjør denne madrassen til et ideelt alternativ for alle som lider av ryggsmerter, da de tilbyr både komfort og støtte tilpasset individets behov. 


Hva er fasthetsskalaen for madrasser?

Fasthetskalaen for madrasser er et brukervennlig verktøy som hjelper deg med å finne den mest passende fastheten for deg -enten det er en myk, medium eller en fast madrass. På denne skalaen er 1 det mykeste nivået, og 10 er det mest faste nivået. Folk som sover på siden foretrekker ofte mykere madrasser, da de gir god demping for ledd og trykkpunkter. De som liker å sove på ryggen foretrekker ofte fastere madrasser, da disse gir kroppen mer støtte enn mykere madrasser.

Hvilken madrass er best for ryggen – fast eller plysj?

Å kategorisere madrasser etter tykkelse er vanlig når man ønsker å kjøpe en madrass som passer til ens behov. Noen ganger kan det likevel være vanskelig å synkronisere sengetype med ens ønsker, og med ryggens behov. Men en ting er sikkert -uansett om du ønsker deg en god regulerbar seng eller en kontinentalseng, er det viktig at du skaffer deg en madrass av god kvalitet. Selv om det virker som en enkel sak -fast madrass for ryggproblemer og plysj-madrass for demping og komfort -er det ikke alltid så enkelt.

Faste madrasser

Faste madrasser anbefales ofte for personer som lider av ryggsmerter, fordi de gir mer støtte enn mykere madrasser. Denne støtten bidrar til å redusere trykkpunkter og fordeler kroppsvekten jevnt over sengen. Som et resultat kan faste madrasser bidra til å lindre spenninger i nakke, skuldre og korsrygg.

Det er imidlertid viktig å merke seg at “fast” ikke betyr “hard”. De beste faste madrassene er faktisk ganske myke – de har bare et ekstra lag med skum eller polstring, som skaper den faste følelsen. Det er også verdt å nevne at noen synes faste madrasser er ubehagelige å sove på; Hvis du er en av disse kan en myk madrass være et bedre valg for deg.

Plysj-madrasser

Plysj-madrasser er mykere enn de faste madrassene, og derfor gir de også mer demping. Denne typen madrass kan være spesielt fordelaktige for de som foretrekker å sove på siden, og derav trenger ekstra demping for å holde ryggraden riktig på linje mens de sover.


Hvilken type madrasser bør du unngå? 

Det finnes mange typer madrasser på markedet i dag, og noen av dem kan faktisk gjøre mer skade enn nytte for kroppen. For å hjelpe deg med å ta den beste beslutningen når du skal kjøpe ny madrass har vi derfor samlet informasjon om tre typer madrasser du bør unngå.  

  • Billige skummadrasser kan virke som en god idé ved første øyekast, men de er vanligvis laget av dårlige materialer som kan forårsake ubehag i det lange løp. Billigere skum gir ikke nok støtte til kroppen og ryggraden, noe som kan føre til ryggsmerter og andre plager. De har også en tendens til å synke sammen over tid, og dermed etterlate en ujevn overflate som ikke vil gi deg den avslappende søvnen du trenger.
  • Springfjærmadrasser var tidligere den mest populære typen madrass på markedet, men de har siden blitt erstattet av mer komfortable alternativer, slik som Memory Foam og lateks-madrasser. Springfjærmadrassene gir ikke tilstrekkelig støtte til kroppen eller ryggraden, fordi spiralene beveger seg uavhengig av hverandre mens du sover. Dette fører til at madrassen blir klumpete og ukomfortabel over tid. I tillegg har de en tendens til å skape mye støy når du beveger kroppen på natten. 
  • Memory Foam av lav kvalitet er et av de mest populære materialene for madrasser i dag. Dette fordi det er mykt, samtidig som det oppleves som støttende og trykkavlastende. Imidlertid er slike madrasser ofte laget av dårlige materialer som ikke holder seg over tid – i starten kan de oppleves som myke, men de kan raskt bli klumpete og ubehagelige ettersom skummet brytes ned for tidlig. Dette skjer på grunn av dårlig konstruksjon eller de dårlige materialer som brukes i produksjonen. 


FAQ

Hvor ofte bør du bytte madrass?
Generelt sett bør madrasser skiftes hvert 6.-10. år avhengig av madrassens kvalitet og hvor mye den er brukt. Hvis du bruker en mykere madrass, kan det hende at den må byttes ut tidligere enn hvis du bruker en fastere – men det kan også være lurt å bytte ut en fastere madrass, hvis den oppleves som for hard.
Hvordan vet du at du trenger en ny madrass?
Hold øye med slitasje av madrassen, slik som områder som har “falt sammen” og misfarging; Hvis du kan se noen av disse tegnene på madrassen din, bør du ikke nøle med å lete etter en ny madrass. Følg også med på om madrassen har områder der fjærene er slitt ned; dette indikerer at visse områder av sengen ikke gir nok støtte lenger.
Påvirker madrass-størrelsen søvnen din?
Å ha riktig madrass-størrelse gir komfort og påvirker ryggstøtten på flere måter. En større madrass vil gi mer demping rundt kroppen, og bidra til å redusere trykkpunkter som kan forårsake ubehag eller til og med smerte. I tillegg vil en større madrass gi bedre plass til å kunne bevege og snu seg om natten, som er viktig for god søvnkvalitet.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere