Kondenstørketrommel test – Finn de beste kondenstørketromlene

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Best i Test guide: I denne artikkelen får du en gjennomgang av de beste og mest testvinnende kondenstørketromlene på markedet akkurat nå.

Kondenstørketrommelen leder den varme og fuktige luften, som opprettes under en tørkeprosess, gjennom et kondenserende system, hvor luften er avkjølt. Til slutt samles fuktigheten som kondens i en beholder. Kondenstørketromlene trenger ingen ventil, slik som tradisjonelle tørketromler.

Vi undersøker ekspertenes vurderinger i de ulike testene, og gjennomgår kondenstørketromlene en for en, for å finne ut hva som gjør hver enkelt til et godt kjøp. Vi har sett nærmere på tester fra den svenske motparten Råd & Rön.

Ønsker du å lese mer, gir vi deg en liste over linker til testene nederst i denne artikkelen.

Denne kondenstørketrommel testen inneholder:

 Oversikt over de beste kondenstørketromlene
 Informasjon om de ulike tørketromlene med kondens og avtrekk
 Råd om kjøp av kondenstørketrommel
 Guide for å resirkulere vann fra kondenstørketrommelen
 En gjennomgang av testene vi har studert og analysert

Vennligst merk at Forbrukerliv.no ikke tester produkter, men samler resultatene fra uavhengige tester, slik at du enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet.


Hva er en kondenstørketrommel?

Det skilles mellom to typer tørketromler: kondenstørketrommel og avtrekkstørketrommel. Skousen skriver at en kondenstørketrommel leder varme og fuktighet som lages under tørkeprosessen gjennom et kondenseringssystem, hvor luften avkjøles og fukten samles opp i en beholder som kondens. Luften sendes ut i rommet der tørketrommelen er, noe som kan føre til stor økning i temperaturen.

På noen maskiner er det mulig å koble en slange til avløpet slik at du trenger ikke å skifte vannbeholder. Når du kjøper tørketromler vil det noen ganger være med slange, men hvis det ikke er inkludert, så kan du kjøpe det som tilbehør. Vannbeholderen bør skiftes annenhver gang du bruker tørketrommelen.

Det er lett å installere en kondenstørketrommel, fordi den ikke krever en ventil ut. Da er det lettere å plassere den i et rom, uten å bore store hull i veggen. En kondenstørketrommel bruker også mindre strøm enn en tradisjonell avtrekkstørketrommel.

I tillegg er det mye lettere å finne en plass til kondenstørketrommel, siden du ikke er bundet av avtrekket. Du kan plassere den hvor du vil, noe som gjør det lettere for de som for eksempel har en liten leilighet. Imidlertid må du være klar over at en kondenstørketrommel avgir høy varme og fuktighet. Om plassen er liten, må du derfor vurdere avtrekksmulighetene, for tørketrommelen vil ha vanskeligheter med å avkjøle luften ved temperaturer på over 35 grader.

For å unngå for mye fuktighet i rommet skriver Sparenergi at man bør velge en modell med optimal kondenseringseffektivitet. Du kan se EUs energimerke som ligger på en skala fra A til G, hvor A er best. En kondenstørketrommel med høy kondenseringseffektivitet vil kondensere rundt 90 prosent av vannet og fuktigheten som klærne avgir, men Bolius skriver at de verste modellene bare samler rundt 70 prosent.

Hvis du får en kondenstørketrommel, må du være klar over at de er litt dyrere enn avtrekkstørketromler, også i bruk. Du kan derimot minimere kostnadene ved å sentrifugere klærne litt ekstra i vaskemaskinen, slik at de blir mindre våte når de legges i trommelen. Dess tørrere klærne er, jo kortere tid vil det ta å kjøre programmet. Det spare deg penger på strømregningen.

Husk at du også bør unngå å legge for mye klær på i trommelen. Da utnytter du strømforbruket på best mulig måte, og klærne vil bli mindre rynkete. Det bør være godt med luften over det øverste laget av klær i trommelen. Du bør også tømmer lo-filteret etter hver tørking for å optimere tørkeprosessen.


Kondens eller avtrekk?

strygetoejWhiteaway skriver at avtrekkstørketromler er den mest solgte typen, men at populariteten er nedadgående. Det største problemet med en avtrekkstørketrommel er at den krever en ventil ut fra veggen.

Strømforbruket er også høyere enn med en kondenstørketrommel, på grunn av varmetapet. Avtrekkstørketrommelen har lenge vært foretrukket, fordi det allerede er et hull i veggen, når de kaster den gamle. Det kan være dyrt å få lukket og isolert et hull.

Hvis du har liten plass for en tørketrommel, så kan det være lurt å kjøpe en avtrekkstørketrommel, siden den ikke varmer opp rommet med fuktig luft. Luften ledes ut gjennom ventilen, mens kondenstørketrommelen sender restene av fuktighet ut av rommet. En annen fordel med en avtrekkstørketrommel er at den tørker klærne raskere enn kondenstørketrommelen.

På den måten er det både fordeler og ulemper med begge typer tørketrommel.

Uansett hva slags tørketrommel du velger, så er det er viktig å se på energimerket. De beste tørketromlene på markedet er merket med A++, og veldig, veldig få har A+++ på grunn av de strenge kravene. Whiteaway skriver at du kan spare opptil 6400 kroner i løpet av tørketrommelens levetid, hvis du velger en tørketrommel i energiklasse A++, i stedet for en modell i energiklasse B.

Husk å ha disse tallene i tankene, når du skal kjøpe en ny tørketrommel. En modell i de bedre energiklassene vil ofte være langt dyrere enn modeller i de laveste klasser, men når du ser ovenfor, forstår du at pengene raskt vil tjenes inn igjen.

Legg også merke til …

Vi har kommet frem til fordeler og ulemper ved kondenstørketromler og avtrekkstørketromler, og her oppsummerer vi noen råd du kan ta med deg når du kjøper ny tørketrommel:

– Fordeler med en kondenstørketrommel: Den er lett å installere og kan plasseres nesten hvor som helst, uten at du må lage et hull i veggen for ventilen. Den bruker også mindre strøm enn en tradisjonell avtrekkstørketrommel. I tillegg kan det kondenserte vannet benyttes igjen.

– Ulemper med en kondenstørketrommel: Den avgir mye varme og fuktighet til omgivelsene, slik at det blir god ventilasjon i rommet. Det tar lenger tid å tørke klær i en kondenstørketrommel enn i en avtrekksmodell.

– Fordeler med en avtrekkstørketrommel: Luften ledes ut gjennom en ventil slik at det ikke kommer fuktighet i rommet, og tørkeprosessen går fort.

– Ulemper med en avtrekkstørketrommel: Den krever mye strøm og det er nødvendig å lage et hull i veggen.

– Energimerket: Se etter høye energimerker og velg en tørketrommel i energiklasse A+, A++ eller mer hvis mulig.


 Resirkuler vann fra kondenstørketrommelen

Hvis du skaffer deg en kondenstørketrommel, så får du mye kondensvann etter hver tørking. Det kan være snakk om fire liter vann eller mer. Vannet inneholder ikke kalk og mineraler, men det kan være med små klesfibre i det.

Dette vannet kan enkelt brukes til flere ting. Whiteaway har følgende forslag:

– Rengjøring: Kalkfritt vann kan brukes til rengjøring på for eksempel på badet, hvor kalk ofte er et problem. Det kondenserte vannet er kalkfritt, og badet blir mer rent med dette vannet i motsetning kalkholdig vann fra springen.

– Strykejernet: Dampstrykejernet har det også bedre med kalkfritt vann, siden det kan bli påvirket negativt av kalken. Bruker du kondensvannet på strykejernet dit, slipper du også å avkalke det.

– Vindusvask: Når du vasker vinduer, setter det seg ofte irriterende striper på dem. Hvis du bruker kondensvann i stedet, så slipper du problemet.

– Blomster: 
Det er mange delikate blomster som ikke liker kalk i vannet, som for eksempel orkideer. Det er derfor naturlig å bruke det kondenserte vannet til blomstene. Husk imidlertid å fjerne klesfibrene først. Dette kan du for eksempel bruke med et vanlig kaffefilter.

– Spylervæske: Du kan lage din egen spylervæske, ved å erstatte destillert vann med kondensert vann. Men du må huske å fjerne alle klesfibrene, ellers kan de forårsake problemer for spyleren på bilen.


Installere kondenstørketrommelen selv

Det kan være enklere å kjøpe en tørketrommel som du kan installere selv. Ønsker du å installere kondenstørketrommelen, så se nedenfor:


FAQ – Ofte stilte spørsmål 

Hvilke kondenstørketromler har fått de beste anmeldelsene?

Miele TDA 140 C NDS

Hvordan testes kondenstørketromler?

Maskinene vurderes ut ifra deres tørkeevne, jevnhet av tørkingen og evnen til å etterlate den ønskede mengden restfukt (alt etter valg av program). I tillegg ses det også på støynivå, energiforbruk og brukervennlighet.

Hvilken energiklasse bør jeg se etter?

Skalaen for tørketromler går fra A+++ som det beste – helt til D som det dårligste. Det anbefales at man ser etter en maskin med A+ som et minimum.


Kondenstørketrommel test – Disse kildene har vi brukt:

Abcnyheter.no
Denne Oslobaserte nettavisen skriver daglige nyheter, men har også en fast del med forbrukerstoff og tester av og til. De har testet elleve forskjellige tørketromler. Les mer her.



Det svenske forbrukerrådet Råd & Rön
Det svenske forbrukerrådet utfører tester av ulike produkter, som forbrukerne trenger i hverdagen. For denne artikkelen har vi sett nærmere på en test hvor de har testet 70 tørketromler for å vurdere modellenes tørkeevner, tidsforbruk, strømforbruk og brukervennlighet. Du kan lese mer om testen her, men full tilgang krever abonnement. Det er også mulig å kjøpe tilgang til individuelle tester alene.


Andre relevante tester

Hos Forbrukerliv har vi også laget en tradisjonell tørketrommel test hvor vi ser nærmere på mange av de beste tørketromlene på markedet.

I denne testen finner du også en prissammenligning av produktene, slik at du enkelt kan danne deg en oversikt over hvilke forhandlere som er billigst på markedet.


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.


Miele TDA 140 C NDS

Toppscorer hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön

miele-tda-140-c-nds

Miele TDA 140 C NDS får spesielt ros for sin gode tørkeevne. Den er god til å tørke klær både i bomull og syntetisk material, og modellen fungerer spesielt bra på bomull. Hvis du kun fyller trommelen med bomullsklær, får du svært lav fuktighetsprosent.

Ønsker du skaptørre klær og fyller en halv trommel, så vil det nesten ikke være fuktighet i klærne. Fuktigheten blir fjernet fra klærne, og ledet ut som kondens til en vannbeholder. Maskinen fungerer godt og fjerner det meste av vannet.

Rask modell

En annet viktig parameter Miele TDA 140 C NDS utmerker seg på, er hastigheten. Modellen er blant dem som gjør det best i test når det kommer til tidsforbruk. Det tar cirka en time og et kvarter å få skaptørre bomullsklær, når det er en full trommel. Har du derimot en halv trommel vil tørketiden ta langt mindre enn en time.

De syntetiske stoffene er enklere og vil derfor ha kortere tørketid. Programmene er også veldig nøyaktige, slik at du kan stole på at de tørker klærne slik de lover, og den tørker også klærne likt.

Enkel å bruke

Miele TDA 140 C NDS har god brukervennlighet og er lett å bruke for en nybegynner. Maskinen er lett å håndtere og programmene er enkle å bruke. Vi du ikke har så mye erfaring med en kondenstørketrommel og er usikker på hvordan den fungerer, så kan det være nyttig å lese bruksanvisningen.

På skjermen kan du se når vannbeholderen på 4,2 liter må tømmes. Lydnivået er lavt og det er tilleggsvalg som antikrøll, kaldluft, redusert temperatur og mulighet til å tørke klærne ekstra lenge.

Miele TDA 140 C NDS måler 85 cm (H), 59,5 cm (B), 59 cm (D) og veier 51 kilo.

Utvalgte fordeler med Miele TDA 140 C NDS:
God til å tilpasse tørking av klærne
Effektiv oppsamling av kondens
Rask modell som raskt tørker klærne
Gode programmer
Enkel å håndtere


Electrolux HT32K7126

Toppscorer hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön

Electrolux HT32K7126

Når du har tørketrommel, så er det selvfølgelig meningen at du skal slippe å ha tørkestativ. Derfor er det viktig at klærne er så tørre du ønsker, og at det ikke er mer fuktighet når programmet i tørketrommelen er over. Electrolux HT32K7126 klarer oppgaven bra, og tørker både bomull og syntetiske stoffer helt tørt.

Programmene for skaptørre eller stryketørre klær er forskjellige, men husk at jo lenger tørketrommelen behandler klærne, dess mer sliter det på dem.  Det er spesielt viktig å tenke på når du tørker mer delikate stoffer.

Miljømerket A++

Husk å velge en tørketrommel med høy miljømerking når du kjøper en ny tørketrommel. Electrolux HT32K7126 er en av de mest miljøvennlige modellene i energiklasse A++. De strenge kravene for tørketromler er vanskelig å oppnå, så dette er en veldig bra karakter.

God størrelse

Electrolux HT32K7126 har en kapasitet på sju kilo bomull og 3,5 kilo syntetiske materialer. Det er en god standardstørrelse for de fleste tørketromler. De fleste vaskemaskiner har en kapasitet på 6-8 kilo, så det er ikke nødvendig å kjøpe en større modell. Electrolux HT32K7126 er en kondenstørketrommel med en velfungerende vannbeholder på 5,1 liter.

Kondenstørketromler trenger ingen ventil for fuktigheten, siden rundt 90 prosent av kondensen kommer i vannbeholderen på Electrolux HT32K7126. Resten av fuktigheten ender opp i luften, så det blir raskt varmt om kondenstørketrommelen står i et lite rom. Vær oppmerksom på at romtemperaturen ikke overstiger 35 grader, siden maskinen får problemer med å kjøle ned luften.

Electrolux HT32K7126 har gode tilleggsfunksjoner, som forenkler arbeidet til forbrukeren. Den har blant annet funksjoner for ekstra tid, kaldluft, antikrøll, minnefunksjon som husker siste program og “forsinket start”. Skjermen forteller selv, når det er på tide å tømme vannbeholderen og rengjøre lo- og mikrofilter.

Electrolux HT32K7126 måler 85 cm (H), 59,5 cm (w), 65 cm (D) og veier 50 kilo.

Utvalgte fordeler med Electrolux HT32K7126:
Fjerner all fuktighet fra klærne
Miljøvennlig modell i energiklasse A++
God kapasitet på 7 kilo bomull
Stor vannbeholderen på 5,1 liter
Mange gode ekstrafunksjoner

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere