Kondenstørketrommel test – Finn de beste kondenstørketromlene

0

I denne artikkelen får du en gjennomgang av de beste og mest testvinnende kondenstørketromlene på markedet akkurat nå.

Kondenstørketrommelen leder den varme og fuktige luften, som opprettes under en tørkeprosess, gjennom et kondenserende system, hvor luften er avkjølt. Til slutt samles fuktigheten som kondens i en beholder. Kondenstørketromlene trenger ingen ventil, slik som tradisjonelle tørketromler.

Vi undersøker ekspertenes vurderinger i de ulike testene, og gjennomgår kondenstørketromlene en for en, for å finne ut hva som gjør hver enkelt til et godt kjøp. Vi har sett nærmere på tester fra det danske Forbrukerrådet Tænk og den svenske motparten Råd & Rön.

Ønsker du å lese mer, gir vi deg en liste over linker til testene nederst i denne artikkelen.

I denne artikkelen får du:
– Oversikt over de beste kondenstørketromlene
– Informasjon om de ulike tørketromlene med kondens og avtrekk
– Råd om kjøp av kondenstørketrommel
– Guide for å resirkulere vann fra kondenstørketrommelen
– En gjennomgang av testene vi har studert og analysert

Vennligst merk at Forbrukerliv.no ikke tester produkter, men samler resultatene fra uavhengige tester, slik at du enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet.


Miele TWE 620 WP

Testvinner hos det danske forbrukerrådet Tænk
Toppscorer hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Miele-TWE-620-WP

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Miele TWE 620 WP er en modell som er testet både av det danske forbrukerrådet Tænk og det svenske forbrukerrådet Råd & Rön. Ekspertene kårer modellen til testvinner i begge testene.

Denne modellen er av typen kondenstørketrommel. En kondenstørketrommel fungerer ved at varm luft, fuktighet og vann ledes ut gjennom et kondenseringssystem, hvor luften kjøles ned, og fuktigheten samles som kondensat i en beholder.

Miele W 620 WP vil være et godt valg for forbrukere som prioriterer en romslig tørketrommel, og er en tørketrommel som er utstyrt med den nyeste teknologien.

Miele EcoDry-teknologi

En større husholdning med fem eller flere personer vil få glede av denne tørketrommelen, siden det er snakk om en stor tørketrommel med kapasitet på åtte kilo. For å sikre både lavt strømforbruk og kort tørketid, så er Miele TWE 620 WP utstyrt med Mieles EcoDry-teknologi, og modellen er i energiklasse A+++.

EcoDry-teknologien til Miele fungerer ved å opprettholde en effektiv samhandling mellom maskinens filtersystem og varmelegeme, noe som ikke lar det tette seg med smuss av noe slag.

Denne funksjonen sikrer besparelser gjennom hele modellens levetid.

Perfekt Dry og intelligent sensor

Miele TWE 620 WP er utstyrt med en Perfect Dry-funksjon, som sikrer at alle klærne tørker likt uavhengig av materiale.

En intelligent sensorstyring sørger også kontinuerlig for å måle fuktighetsnivået i klærne under tørking, og tørketiden tilpasses deretter.

I tillegg til å tørke klærne raskt og jevnt, så har også Miele TWE 620 WP omtanke for klærne under behandling. Modellen har nemlig en SoftCare-trommel, som sørger for så skånsom tørking som mulig under hele tørkeprosessen, slik at de fine stoffene ikke blir skadet.

I tillegg er maskinen utstyrt med FragranceDos, som avgir en lett velduftende lukt til klærne. Dermed blir det mindre uheldig lukt, som klær lett kan få i tørketrommelen.

Tørk når du vil

Denne modellen gir forbrukeren mulighet til å tørke klærne når det passer best, gjennom en timer-funksjon med forsinket start. Det gir deg mulighet til å programmere maskinen til å starte tørketrommelen på et helt bestemt tidspunkt.

Miele TWE 620 WP er en kondenstørketrommel som sikrer lettest mulig fjerning av kondensvann. Modellen har en integrert fjerning av kondensvann gjennom slangeoppvikling. Det betyr at vannet deretter kan bli pumpet direkte i vasken eller vannlåsen, slik at du ikke trenger å tømme vannbeholderen til kondensvannet.

Miele TWE 620 WP måler 85 cm (h), 60 cm (b) og 64,3 cm (d).

Utvalgte fordeler ved Miele TWE 620 WP:
🔵 God størrelse med kapasitet på åtte kilo.
🔵 EcoDry-teknologi sikrer lavt strømforbruk og kort tørketid.
🔵 SoftCare-trommel sikrer skånsom behandling av klærne.
🔵 FragranceDos gir velduftende klær.
🔵 Kondens-tørketrommel med mulighet for oppvikling til slange.


Siemens WT47W568DN

Testvinner hos det danske forbrukerrådet Tænk
Toppscorer hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön

Siemens-WT47W568DN

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Når klærne er vasket rene, vil det ligge fukt igjen i trommelen på vaskemaskinen. Da er det tørketrommelens tur til å tørke de våte klærne. De kan bli skaptørre eller stryketørre, avhengig av hva du som forbruker ønsker. Siemens WT47W568DN klarer å tørke klærne bra, og det gjelder både bomull og syntetiske materialer.

Modellen har plass til åtte kg bomull og 3,5 kilo med syntetiske materialer ved en tørking, og klærne blir tørre selv om det er store mengder med klær. Hvis du ønsker at klærne skal være skaptørre, blir fuktigheten bare på noen få prosent, sli at du kan legge bort klærne med en gang.

Lavt strømforbruk

En av de største innvendingene i forhold til tørketrommelen er at de bruker mye strøm, og bidrar til å opprette et høyt strømforbruk om du tørker mye klær i maskinen. Så det kan være lurt å investere i en strømsparende tørketrommel. Siemens WT47W568DN er i energiklasse A++, noe som betyr at den er bra både for miljøet og lommeboken.

God brukervennlighet

I tillegg til lavt strømforbruk og at god tørking av klærne, er den også brukervennlig. Det er lett å finne programmer og innstillinger, og lo-filteret fungerer godt og effektivt. Det er lett å gjøre kondensatoren ren og den kondenserende prosessen fungerer veldig bra, slik at klærnes fuktighet og varme omdannes til kondensat, som er samlet i en egen beholder.

Tørketrommelens skjerm viser hvilken fuktighet klærne har underveis, samt hvor lenge det er igjen av tørkeprosessen. Hvis du ikke synes klærne er tørre nok, kan du også velge ekstra tørketid.

Siemens WT47W568DN måler 84,5 cm (H), 59,5 cm (w) 66,5 cm (D) og veier 57 kg.

Utvalgte fordeler med Siemens WT47W568DN:
🔵 Bra ytelse både på bomull og syntetiske materialer
🔵 Svært lav fuktighet ved skaptørre klær
🔵 Lavt strømforbruk i energiklasse A++
🔵 Brukervennlig modell
🔵 God tilleggsfunksjoner


Bosch WTW875M8SN

Testvinner hos det danske forbrukerrådet Tænk
Toppscorer hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Bosch WTW875M8SN

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Bosch WTW875M8SN lever godt opp til Bosch sitt gode omdømme, og med denne modellen får du klærne så tørre du ønsker. Skaptørre klær kan bare ha fuktighet på et par prosent, ellers anbefales det ikke å legge klærne rett i skap og skuffer. Fuktige klær blir krøllete, skap og skuffer blir fuktig og kan få flekker og uheldig lukt.

Bosch WTW875M8SN gir et godt tørkeresultat med lav fuktighet, og klærne blir like tørre. Hvis du ønsker klærne stryketørre, vil fuktighetsprosenten i klærne være høyere etter å ha vært i tørketrommelen. Modellen har en kapasitet på åtte kilo bomull og 3,5 kilo syntetiske materialer.

Rask tørketrommel

Du kan ikke komme utenom at det tar sin tid å tørke klær i en tørketrommel. Akkurat som en vask kan ta et par timer, så kan også en tørketrommel ta en til to timer. Det avhenger selvfølgelig av hvor mye klær du tørker og hvilke materialer det er på klærne. Syntetiske materialer tar mindre tid og vil selvfølgelig gå raskere, hvis du ikke har for mye i tørketrommelen.

Bra for miljøet

Bosch WTW875M8SN er en miljøvennlig modell i energiklasse A++. Alle former for tørking (bomull, syntetisk, halv eller full trommel) bruker svært lite strøm.

Modellen får også ros for å være en støysvak modell, og den kondenserende prosessen fungerer bra. Med en kondenstørketrommel slipper du direkte ventil på utsiden, og maskinen samler opp fuktighet som kondens i tanken.

En god kondenstørketrommel kan samle opp kondens på rundt 90 prosent av vannet, og de resterende ti prosentene går ut som fuktighet i rommet. Derfor er det viktig med god ventilasjon i rommet der tørketrommelen står.

Bosch WTW875M8SN måler 84,5 cm (H), 59,5 cm (w) 66,5 cm (D) og veier 57 kilo.

Utvalgte fordeler med Bosch WTW875M8SN:
🔵 Programmer sørger for at klærne blir så tørre som forbrukeren ønsker
🔵 Godt tidsforbruk
🔵 Lav støy
🔵 Miljøvennlig
🔵 God kondenserende prosess


LG RC7055AH1Z A++

Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk
Toppscorer hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön

LG RC7055AH1Z

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

En vaskemaskin med god sentrifugeringsevne kan redusere tiden i tørketrommelen, så på denne måten arbeider maskinene sammen. En god tørketrommel skal kunne håndtere våte klær og gjøre det tørt på mellom en til to timer, avhengig av klær og materiale. LG RC7055AH1Z A++ har god tørkeevne, og selv våte klær blir forsiktig vendt og luftet, slik at du får klær som er klar til å legges i skapet eller strykes.

Lett tørking med kondens

LG RC7055AH1Z A++ er en kondenstørketrommel, som leder fuktigheten i trommelen ut og ned i en vannbeholder som kondens. På denne måten trenger ikke maskinen en ventil for å lede vekk fukten. Kondenstørketrommelen er tilgjengelig både med selvrensende kondensatorer og kondensatorer som må vaskes. På de fleste modeller må det manuelle krefter til, og det gjelder også for LG RC7055AH1Z A++.

Det er viktig å rengjøre kondensfilteret etter hvert 5-6. tørketrommel, slik at strømforbruket og tidsforbruket ikke øker. På denne modellen er det enkelt å gjøre ren kondensatoren. Er du i tvil om noe, kan du finne gode forklaringer i bruksanvisningen.

Gode tilleggsfunksjoner gjør tørkingen enklere

Med en kapasitet på 7 kilo bomull og 3,5 kilo syntetiske materialer kan LG RC7055AH1Z A++ romme en god mengde klær. Modellen passer derfor godt til større familier som vasker mye klær. Skjermen er enkel å forstå, og den angir både programstatus, gjenstående tid og gjenværende fuktighet. Den forteller deg også når lo-filteret må renses, og når vannbeholderen for kondens må fylles. Det er en mulighet for å velge ekstra tid, samt å redusere temperatur og kaldluft.

Modellen har også en «forsinket start»-funksjon i opptil 19 timer, slik at du kan bestemme når klærne skal være ferdig.

LG RC7055AH1Z A ++ måler 85 cm (H), 59,5 cm (w) 67 cm (D) og veier 53 kilo.

Utvalgte fordeler med LG RC7055AH1Z A++:
🔵 Gir et godt tørkeresultat
🔵 Energiklasse A++
🔵 Gode filtre
🔵 Velfungerende og informativ
🔵 Gode tilleggsfunksjoner


Electrolux EDC2086PDW

Anbefalt av abcnyheter.no

Electrolux EDC2086PDW

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Nettavisen Abcnyheter.no har i samarbeid med forbrukersiden Klikk.no testet elleve forskjellige tørketromler for å finne ut hvilke modeller som tørker klærne mest effektivt, og som har det laveste strømforbruket. En av modellene ekspertene er begeistret over er kondenstørketrommelen Electrolux. Modellen roses spesielt for sin korte tørketid.

Intelligent maskin

Electrolux EDC2086PDW tilhører de elegante, moderne tørketromlene med «OptiSense»-teknologi, som selv kan måle hvor fuktige klærne er. Det er forskjell på hvor mange omdreininger vaskemaskinenes sentrifugering beveger seg med. Dess flere omdreininger, jo raskere vil klærne bli tørre etter endt sentrifugering.

Electrolux EDC2086PDW kan uansett fuktighet måle fuktighetsgraden i klærne, slik at varigheten på tørkeprosessen kan tilpasses. Uansett hvor våte klærne er, vil Electrolux EDC2086PDW alltid fjerne fuktighet og sikre at klærne blir helt tørre.

Rask tørketrommel

En av fordelene med en tørketrommel er at du alltid får klærne tørre, slik at du ikke behøver å bekymre deg for været. Om været er dårlig bør du aldri tørke store mengder klær innendørs, siden mengden med fuktighet som våte klær avgir er dårlig for innendørsklimaet og kan føre til sopp.

Electrolux EDC2086PDW er blant de raskeste tørketromlene på markedet, slik at du raskt får tørket klærne. Kapasiteten er på hele åtte kg bomull og 3,5 kilo syntetiske materialer, så Electrolux EDC2086PDW kan romme store mengder klær. De fleste vaskemaskiner har en kapasitet på 6-8 kilo, så i de aller fleste tilfeller vil alle de nyvaskede klærne få plass i tørketrommelen.

Mange programmer

Electrolux EDC2086PDW har mange ulike alternativer etter forbrukerens individuelle behov. I tillegg til å tørke klærne skaptørre og stryketørt, er det også mulig å stille den inn på «ekstra tørr». Du må derimot huske på at svært høye temperaturer kan skade lette og skjøre materialer.

Electrolux EDC2086PDW har også egne programmer for ull, silke, syntetisk, lett stryking, sengetøy og porøse stoffer. Hvis du ønsker å tørke klærne på et senere tidspunkt, kan du velge funksjonen «forsinket start». Skjermen har touch-funksjon og gir informasjon om hvor lang tørketid det er igjen.

En annen kul funksjon er døren som kan hengsles på begge sider. Da kan du utnytte plassen i rommet, ved å plassere døren på den siden du ønsker. Den har også en ekstra stor åpning, slik at du lettere kan fylle og tømme tørketrommelen.

Electrolux EDC2086PDW måler 85 cm (H), 60 cm (B) 68 cm (D) og veier 40 kilo.

Utvalgte fordeler ved Electrolux EDC2086PDW:
🔵 Intelligent sensor som måler luftfuktigheten i klærne
🔵 Rask tørketid
🔵 God kapasitet på 8 kilo bomull
🔵 Mange funksjoner
🔵 Døren kan festes på begge sider


Miele TDA 140 C NDS

Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk
✅ Toppscorer hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön

miele-tda-140-c-nds

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
9 325,00 Kr. 0,00 Kr. 9 325,00 Kr. Les mer
9 325,00 Kr. 0,00 Kr. 9 325,00 Kr. Les mer

 

Miele TDA 140 C NDS får spesielt ros for sin gode tørkeevne. Den er god til å tørke klær både i bomull og syntetisk material, og modellen fungerer spesielt bra på bomull. Hvis du kun fyller trommelen med bomullsklær, får du svært lav fuktighetsprosent.

Ønsker du skaptørre klær og fyller en halv trommel, så vil det nesten ikke være fuktighet i klærne. Fuktigheten blir fjernet fra klærne, og ledet ut som kondens til en vannbeholder. Maskinen fungerer godt og fjerner det meste av vannet.

Rask modell

En annet viktig parameter Miele TDA 140 C NDS utmerker seg på, er hastigheten. Modellen er blant dem som gjør det best i test når det kommer til tidsforbruk. Det tar cirka en time og et kvarter å få skaptørre bomullsklær, når det er en full trommel. Har du derimot en halv trommel vil tørketiden ta langt mindre enn en time.

De syntetiske stoffene er enklere og vil derfor ha kortere tørketid. Programmene er også veldig nøyaktige, slik at du kan stole på at de tørker klærne slik de lover, og den tørker også klærne likt.

Enkel å bruke

Miele TDA 140 C NDS har god brukervennlighet og er lett å bruke for en nybegynner. Maskinen er lett å håndtere og programmene er enkle å bruke. Vi du ikke har så mye erfaring med en kondenstørketrommel og er usikker på hvordan den fungerer, så kan det være nyttig å lese bruksanvisningen.

På skjermen kan du se når vannbeholderen på 4,2 liter må tømmes. Lydnivået er lavt og det er tilleggsvalg som antikrøll, kaldluft, redusert temperatur og mulighet til å tørke klærne ekstra lenge.

Miele TDA 140 C NDS måler 85 cm (H), 59,5 cm (B), 59 cm (D) og veier 51 kilo.

Utvalgte fordeler med Miele TDA 140 C NDS:
🔵 God til å tilpasse tørking av klærne
🔵 Effektiv oppsamling av kondens
🔵 Rask modell som raskt tørker klærne
🔵 Gode programmer
🔵 Enkel å håndtere


Zanussi ZDH7332PZ

Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk
✅ Toppscorer hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön

Zanussi ZDH7332PZ

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
5 190,00 Kr. 0,00 Kr. 5 190,00 Kr. Les mer
5 190,00 Kr. 0,00 Kr. 5 190,00 Kr. Les mer
5 190,00 Kr. 0,00 Kr. 5 190,00 Kr. Les mer

 

Det er viktig at tørketrommelen kan tørkes både bomull og syntetiske stoffer uten at de blir for fuktige eller så varme at de tar skade av behandlingen. Zanussi ZDH7332PZ utfører begge aktivitetene godt og utmerker seg spesielt når det gjelder å få klærne tørre nok til at de kan legges i skapet.

Om fuktighet er i nærheten av fem prosent, vil det være for vått til å legges bort, men Zanussi ZDH7332PZ klarer å tørke klær både i bomull og syntetiske materialer godt under det. Klærne blir så tørre at du kan brette og legge dem i skapet med en gang.

Lavt strømforbruk

En tørketrommel er dyr i drift, men hvis du kjøper en som har et lavt strømforbruk, kan du spare både miljøet og lommeboken. En tørketrommel koster selv i klassen (A) rundt 5-6 kroner hver gang du tørr, og det anbefales å gå for en modell i klasse A + eller A ++. De strenge kravene til tørketromlene gjør at det ikke er så veldig mange modeller i klasse A+++.

Modellen Zanussi ZDH7332PZ har et lavt strømforbruk og er i energiklasse A+. Dette gjelder både tørking av bomull og syntetiske stoffer.

Tørt med kondens

Kondenstørketrommelen Zanussi ZDH7332PZ fungerer ved å samle kondensen som maskinen lager ved tørking av klærne, i en vannbeholder. Da trenger du ikke ventil på utsiden, med hull i veggen for å lede fukten vekk. ZANUSSI ZDH7332PZ har en stor vannbeholder på 5,1 liter, og du kan se når den er full på skjermen.

På Zanussi ZDH7332PZ er det også mulig å lage et avløp gjennom slangen som følger med. Om du velger å bruke vannbeholderen, så fungerer den bra, og det er lett å rengjøre kondensatoren. Som en praktisk tilleggsfunksjon er det mulig å låse døren på begge sider, slik at du gjøre mest mulig nytte ut av plassen du har tilgjengelig. Modellen er også i den nedre enden av prisklassen.

ZANUSSI ZDH7332PZ måler 85 cm (H), 60 cm (w) 67 cm (D) og veier 50 kilo.

Utvalgte fordeler med Zanussi ZDH7332PZ:
🔵 Godt til å tørke alle typer materialer
🔵 Bare litt fuktighet igjen i klærne ved «skaptørt»
🔵 Energiklasse A+
🔵 Stor beholder for kondens på 5,1 liter
🔵 Mulighet for tilkobling av slange til avløp


Electrolux HT32K7126

Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk
✅ Toppscorer hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön

Electrolux HT32K7126

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer

 

Når du har tørketrommel, så er det selvfølgelig meningen at du skal slippe å ha tørkestativ. Derfor er det viktig at klærne er så tørre du ønsker, og at det ikke er mer fuktighet når programmet i tørketrommelen er over. Electrolux HT32K7126 klarer oppgaven bra, og tørker både bomull og syntetiske stoffer helt tørt.

Programmene for skaptørre eller stryketørre klær er forskjellige, men husk at jo lenger tørketrommelen behandler klærne, dess mer sliter det på dem.  Det er spesielt viktig å tenke på når du tørker mer delikate stoffer.

Miljømerket A++

Husk å velge en tørketrommel med høy miljømerking når du kjøper en ny tørketrommel. Electrolux HT32K7126 er en av de mest miljøvennlige modellene i energiklasse A++. De strenge kravene for tørketromler er vanskelig å oppnå, så dette er en veldig bra karakter.

God størrelse

Electrolux HT32K7126 har en kapasitet på sju kilo bomull og 3,5 kilo syntetiske materialer. Det er en god standardstørrelse for de fleste tørketromler. De fleste vaskemaskiner har en kapasitet på 6-8 kilo, så det er ikke nødvendig å kjøpe en større modell. Electrolux HT32K7126 er en kondenstørketrommel med en velfungerende vannbeholder på 5,1 liter.

Kondenstørketromler trenger ingen ventil for fuktigheten, siden rundt 90 prosent av kondensen kommer i vannbeholderen på Electrolux HT32K7126. Resten av fuktigheten ender opp i luften, så det blir raskt varmt om kondenstørketrommelen står i et lite rom. Vær oppmerksom på at romtemperaturen ikke overstiger 35 grader, siden maskinen får problemer med å kjøle ned luften.

Electrolux HT32K7126 har gode tilleggsfunksjoner, som forenkler arbeidet til forbrukeren. Den har blant annet funksjoner for ekstra tid, kaldluft, antikrøll, minnefunksjon som husker siste program og «forsinket start». Skjermen forteller selv, når det er på tide å tømme vannbeholderen og rengjøre lo- og mikrofilter.

Electrolux HT32K7126 måler 85 cm (H), 59,5 cm (w), 65 cm (D) og veier 50 kilo.

Utvalgte fordeler med Electrolux HT32K7126:
🔵 Fjerner all fuktighet fra klærne
🔵 Miljøvennlig modell i energiklasse A++
🔵 God kapasitet på 7 kilo bomull
🔵 Stor vannbeholderen på 5,1 liter
🔵 Mange gode ekstrafunksjoner


Electrolux EDP2074PDW

«Mye for pengene” hos det danske forbrukerrådet Tænk

Electrolux EDP2074PDW

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
3 333,00 Kr. 0,00 Kr. 3 333,00 Kr. Les mer
4 294,00 Kr. 0,00 Kr. 4 294,00 Kr. Les mer
4 294,00 Kr. 0,00 Kr. 4 294,00 Kr. Les mer

 

Electrolux EDP2074PDW er prisvennlig, gir et godt tørkeresultat og koster mindre enn halvparten av andre svært sofistikerte modeller. Dette gjelder spesielt hvis du fyller trommelen nesten full med klær.

Den tørker nemlig klærne likt og jevnt. Mange modeller har lett for å krølle klærne i trommelen, men Electrolux EDP2074PDW tørker klærne relativt jevnt og krøller klærne lite. Modellen har også en antikrøll-fase, som du kan bruke for å unngå at klærne krøller seg.

Rask og enkel

Electrolux EDP2074PDW en billigere modell, men har flere gode og nyttige programmer, som er enkle å bruke. Kondenssystemet fungerer bra og sørger for at det meste av fuktigheten i trommelen ledes ned i vanntanken som kondens, under tørkeprosessen.

Det er mulig å låse porten på begge sider, slik at det er enkelt å tømme og fylle maskinen. Electrolux EDP2074PDW sin største fordel er at den tørker klærne raskt. Electrolux EDP2074PDW klarer både å tørke bomull og syntetiske stoffer på kort tid. De raske programmene klarer både hel og halvfull trommel og modellen har en kapasitet på sju kilo bomull og tre kilo syntetiske materialer.

Lett på alle vis

En velfungerende skjerm gjør det enkelt å betjene Electrolux EDP2074PDW.  Den informerer deg når vannbeholderen er full og når det er på tide å rengjøre lo- og mikrofilteret. Du kan også følge tørkeprosessen på skjermen, der du finner informasjon om programstatus og hvor lang tid som gjenstår. Det er også mulig å barnesikre skjermen og bruke en minnefunksjon som lagrer det siste raske programmet.

Electrolux EDP2074PDW er lett å håndtere og veier kun 37 kilo, noe som er 15 kilo lettere enn mange andre modeller.

Electrolux EDP2074PDW meter 85,5 cm (H), 59,5 cm (B) 58 cm (D).

Utvalgte fordeler med Electrolux EDP2074PDW:
🔵 Prisvennlig modell
🔵 God tørketrommel for prisen
🔵 Rask på alle tørkeprogrammene
🔵 Enkel å bruke
🔵 Enkel modell


Hva er en kondenstørketrommel?

Det skilles mellom to typer tørketromler: kondenstørketrommel og avtrekkstørketrommel. Skousen skriver at en kondenstørketrommel leder varme og fuktighet som lages under tørkeprosessen gjennom et kondenseringssystem, hvor luften avkjøles og fukten samles opp i en beholder som kondens. Luften sendes ut i rommet der tørketrommelen er, noe som kan føre til stor økning i temperaturen.

På noen maskiner er det mulig å koble en slange til avløpet slik at du trenger ikke å skifte vannbeholder. Når du kjøper tørketromler vil det noen ganger være med slange, men hvis det ikke er inkludert, så kan du kjøpe det som tilbehør. Vannbeholderen bør skiftes annenhver gang du bruker tørketrommelen.

Det er lett å installere en kondenstørketrommel, fordi den ikke krever en ventil ut. Da er det lettere å plassere den i et rom, uten å bore store hull i veggen. En kondenstørketrommel bruker også mindre strøm enn en tradisjonell avtrekkstørketrommel.

I tillegg er det mye lettere å finne en plass til kondenstørketrommel, siden du ikke er bundet av avtrekket. Du kan plassere den hvor du vil, noe som gjør det lettere for de som for eksempel har en liten leilighet. Imidlertid må du være klar over at en kondenstørketrommel avgir høy varme og fuktighet. Om plassen er liten, må du derfor vurdere avtrekksmulighetene, for tørketrommelen vil ha vanskeligheter med å avkjøle luften ved temperaturer på over 35 grader.

For å unngå for mye fuktighet i rommet skriver Sparenergi at man bør velge en modell med optimal kondenseringseffektivitet. Du kan se EUs energimerke som ligger på en skala fra A til G, hvor A er best. En kondenstørketrommel med høy kondenseringseffektivitet vil kondensere rundt 90 prosent av vannet og fuktigheten som klærne avgir, men Bolius skriver at de verste modellene bare samler rundt 70 prosent.

Hvis du får en kondenstørketrommel, må du være klar over at de er litt dyrere enn avtrekkstørketromler, også i bruk. Du kan derimot minimere kostnadene ved å sentrifugere klærne litt ekstra i vaskemaskinen, slik at de blir mindre våte når de legges i trommelen. Dess tørrere klærne er, jo kortere tid vil det ta å kjøre programmet. Det spare deg penger på strømregningen.

Husk at du også bør unngå å legge for mye klær på i trommelen. Da utnytter du strømforbruket på best mulig måte, og klærne vil bli mindre rynkete. Det bør være godt med luften over det øverste laget av klær i trommelen. Du bør også tømmer lo-filteret etter hver tørking for å optimere tørkeprosessen.


Kondens eller avtrekk?

strygetoejWhiteaway skriver at avtrekkstørketromler er den mest solgte typen, men at populariteten er nedadgående. Det største problemet med en avtrekkstørketrommel er at den krever en ventil ut fra veggen.

Strømforbruket er også høyere enn med en kondenstørketrommel, på grunn av varmetapet. Avtrekkstørketrommelen har lenge vært foretrukket, fordi det allerede er et hull i veggen, når de kaster den gamle. Det kan være dyrt å få lukket og isolert et hull.

Hvis du har liten plass for en tørketrommel, så kan det være lurt å kjøpe en avtrekkstørketrommel, siden den ikke varmer opp rommet med fuktig luft. Luften ledes ut gjennom ventilen, mens kondenstørketrommelen sender restene av fuktighet ut av rommet. En annen fordel med en avtrekkstørketrommel er at den tørker klærne raskere enn kondenstørketrommelen.

På den måten er det både fordeler og ulemper med begge typer tørketrommel.

Uansett hva slags tørketrommel du velger, så er det er viktig å se på energimerket. De beste tørketromlene på markedet er merket med A++, og veldig, veldig få har A+++ på grunn av de strenge kravene. Whiteaway skriver at du kan spare opptil 6400 kroner i løpet av tørketrommelens levetid, hvis du velger en tørketrommel i energiklasse A++, i stedet for en modell i energiklasse B.

Husk å ha disse tallene i tankene, når du skal kjøpe en ny tørketrommel. En modell i de bedre energiklassene vil ofte være langt dyrere enn modeller i de laveste klasser, men når du ser ovenfor, forstår du at pengene raskt vil tjenes inn igjen.

Legg også merke til …

Vi har kommet frem til fordeler og ulemper ved kondenstørketromler og avtrekkstørketromler, og her oppsummerer vi noen råd du kan ta med deg når du kjøper ny tørketrommel:

– Fordeler med en kondenstørketrommel: Den er lett å installere og kan plasseres nesten hvor som helst, uten at du må lage et hull i veggen for ventilen. Den bruker også mindre strøm enn en tradisjonell avtrekkstørketrommel. I tillegg kan det kondenserte vannet benyttes igjen.

– Ulemper med en kondenstørketrommel: Den avgir mye varme og fuktighet til omgivelsene, slik at det blir god ventilasjon i rommet. Det tar lenger tid å tørke klær i en kondenstørketrommel enn i en avtrekksmodell.

– Fordeler med en avtrekkstørketrommel: Luften ledes ut gjennom en ventil slik at det ikke kommer fuktighet i rommet, og tørkeprosessen går fort.

– Ulemper med en avtrekkstørketrommel: Den krever mye strøm og det er nødvendig å lage et hull i veggen.

– Energimerket: Se etter høye energimerker og velg en tørketrommel i energiklasse A+, A++ eller mer hvis mulig.

Når du skal investere i en ny tørketrommel, er det mange ting å tenke på. Forbrukerrådet Tænk skriver at du bør være klar over disse parameterne:

– Varmepumpe: Mange kondenstørketromler har en innebygd varmepumpe som gjør at maskinen bruker mindre strøm på å tørke klærne. Disse modellene er ofte i høyere energiklasser som A, A+, A++ og A+++. Bruker du tørketrommelen ofte, kan det være lurt å kjøpe en modell med varmepumpe.

– Tørketrommelen: Tørketrommelens kapasitet er vanligvis på mellom fem og ni kilo, og det er viktig å kunne dra nytte av kapasitet hver gang for å unngå at strøm går til spille. Om du klarer å fylle trommelen hver gang, er det mest strømbesparende med en stor trommel. Som en tommelfingerregel bør du gå for en modell med samme kapasitet som vaskemaskinen din. Vaskemaskinen din rommer maksimalt seks kilo, så det er ingen grunn til å velge en tørketrommel, som rommer åtte kilo eller mer.

– Enkel å bruke: Husk å kjøpe en modell som er tilpasset dine behov. Er skjermen lett å forstå? Er det lett å forstå programmene?

– Lo-filter: Lo-filteret må rengjøres etter hver gang, så sjekk at det er lett å rengjøre.

– Vannbeholderen: Kondenstørketromler samler kondensvannet i en vannbeholder. Sjekk at den er enkel å bytte før du kjøper modellen. Du må også vurdere om du trenger en modell som kan koble til slangen til avløpet i stedet for vannbeholderen.


 Resirkuler vann fra kondenstørketrommelen

Hvis du skaffer deg en kondenstørketrommel, så får du mye kondensvann etter hver tørking. Det kan være snakk om fire liter vann eller mer. Vannet inneholder ikke kalk og mineraler, men det kan være med små klesfibre i det.

Dette vannet kan enkelt brukes til flere ting. Whiteaway har følgende forslag:

– Rengjøring: Kalkfritt vann kan brukes til rengjøring på for eksempel på badet, hvor kalk ofte er et problem. Det kondenserte vannet er kalkfritt, og badet blir mer rent med dette vannet i motsetning kalkholdig vann fra springen.

– Strykejernet: Dampstrykejernet har det også bedre med kalkfritt vann, siden det kan bli påvirket negativt av kalken. Bruker du kondensvannet på strykejernet dit, slipper du også å avkalke det.

– Vindusvask: Når du vasker vinduer, setter det seg ofte irriterende striper på dem. Hvis du bruker kondensvann i stedet, så slipper du problemet.

– Blomster: 
Det er mange delikate blomster som ikke liker kalk i vannet, som for eksempel orkideer. Det er derfor naturlig å bruke det kondenserte vannet til blomstene. Husk imidlertid å fjerne klesfibrene først. Dette kan du for eksempel bruke med et vanlig kaffefilter.

– Spylervæske: Du kan lage din egen spylervæske, ved å erstatte destillert vann med kondensert vann. Men du må huske å fjerne alle klesfibrene, ellers kan de forårsake problemer for spyleren på bilen.


Installere kondenstørketrommelen selv

Det kan være enklere å kjøpe en tørketrommel som du kan installere selv. Ønsker du å installere kondenstørketrommelen, så se nedenfor:


Kondenstørketrommel test – Disse kildene har vi brukt:

Abcnyheter.no 🇳🇴
Denne Oslobaserte nettavisen skriver daglige nyheter, men har også en fast del med forbrukerstoff og tester av og til. De har testet elleve forskjellige tørketromler. Les mer her.


Det danske forbrukerrådet Tænk 🇩🇰
Det danske forbrukerrådet har grundige tester og sammenligninger av hverdags- og forbrukerprodukter. Her er det snakk om en test med 48 tørketromler i alle prisklasser, fra både kjente og mindre kjente merkevarer. Ekspertene har fokusert spesielt på ferdigheter innen tørking, tørketid, strømforbruk, brukervennlighet og funksjoner. Du kan lese mer om testen her, men full tilgang krever abonnement. Det er også mulig å kjøpe tilgang til individuelle tester alene.


Det svenske forbrukerrådet Råd & Rön 🇸🇪
Det svenske forbrukerrådet utfører tester av ulike produkter, som forbrukerne trenger i hverdagen. For denne artikkelen har vi sett nærmere på en test hvor de har testet 70 tørketromler for å vurdere modellenes tørkeevner, tidsforbruk, strømforbruk og brukervennlighet. Du kan lese mer om testen her, men full tilgang krever abonnement. Det er også mulig å kjøpe tilgang til individuelle tester alene.


Andre relevante tester

Hos Forbrukerliv har vi også laget en tradisjonell tørketrommel test hvor vi ser nærmere på mange av de beste tørketromlene på markedet.

I denne testen finner du også en prissammenligning av produktene, slik at du enkelt kan danne deg en oversikt over hvilke forhandlere som er billigst på markedet.