Kjøkkenvifte med kullfilter test – Finn de beste kjøkkenviftene med resirkulering her

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

I denne artikkelen ser vi på de forskjellige testene av kjøkkenvifter med kullfilter, der eksperter har gjennomgått kjøkkenviftene enkeltvis for å kunne vurdere hvilke modeller som er best. Her er modeller fra merkene Miele, Bosch, Siemens og Gorenje.

Vi gjennomgår ulike tester for å kunne guide deg til å finne den kjøkkenviften som best passer dine behov. Vi har sett nærmere på tester fra  den svenske Råd & Rön, samt den svenske testsiden Testfakta. I tillegg har vi også tatt en nærmere titt på brukervurderinger for å se hva vanlige forbrukere sier.

Ønsker du å lese mer, gir vi deg en liste over linker til testene vi refererer til, nederst i denne artikkelen.

I denne artikkelen får du:

En oversikt over de beste kjøkkenviftene med kullfilter
Guide for å forstå forskjellen på kjøkkenvifter med utsuging og resirkulering
Råd for hva du bør være klar over når du velger kjøkkenvifte
Informasjon på kullfiltre
En gjennomgang av diverse tester, som vi har undersøkt og analysert

Vennligst merk at Forbrukerliv.no ikke tester produkter, men samler resultatene av uavhengige tester, slik at du enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet. 


Miele DA 6096 W

✅ Toppscorer hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön

Miele DA 6096 W

.
Modellen Miele DA 6096 W har både vært omtalt i det svenske forbrukerrådets test av 94 kjøkkenvifter. Miele DA 6096 W gjør det så bra i testene at begge forbrukerrådene plasser modellen blant de beste. Miele DA 6096 W er en veggmontert kjøkkenvifte, men du bør være oppmerksom på at det kreves kullfilter hvis kjøkkenviften skal brukes til resirkulering. Modellen er tilgjengelig i både svart og hvit.

Effektiv mot fett

Miele DA 6096 W er laget for å holde klimaet på kjøkkenet så rent som mulig, samt å være så fin som mulig. Modellen er derfor utstyrt med et ti-lags metallfettfilter i rustfritt stål, som både er effektiv og fin å se på. Både overflaten og filterrammen er i rustfritt stål og fettfilteret kan enkelt fjernes og vaskes i oppvaskmaskin. Siden materialet er rustfritt stål, så bevares den fine overflaten lenger. Miele DA 6096 W vil kunne holde luften i et medium stort kjøkken rent, siden modellens kapasitet er på 650 m3/h.

Luktfritt kjøkken

Miele DA 6096 W er også utstyrt med et NoSmell-filter, som sikrer at kjøkkenet ikke lukter av matos. Miele DA 6096 W er med resirkulering og NoSmell-filteret binder matluktene effektivt og i lang tid. Som nevnt, er dette en veggmontert modell som er meget synlig på kjøkkenet. Modellen er på skrå og vender skrått oppover, for å gi bedre komfort mer plass og ikke minst mer luft over platene. Når det gjelder luften som modellen suger opp, så kan du bruke både i resirkulasjonen og avtrekkskanalen på utsiden, hvis du har en slik på kjøkkenet.

Godt lys med HighPower LED

For å skape best mulig oversikt på kjøkkenet, så er Miele DA 6096 W utstyrt med HighPower LED, som gir kraftig lys med minimalt energiforbruk. HighPower LED bruker bare to watt. Lyset er jevnt med en naturlig farge og har en levetid på omtrent 20 år. I tillegg kan du kjøpe filtrene Miele Clean Cover, som letter rengjøringen ved å ikke ha skarpe kanter eller hjørner. Dette gjør modellen mer sikker, fordi forbrukeren ikke kommer i kontakt med elektriske komponenter eller motoren. Miele DA 6096 Ws motor er av den interne typen og måler 54,7 cm (h), 89,8 cm (b) 52,3 cm (d) og veier totalt 37 kilo.

Utvalgte fordeler med Miele DA 6096 W:
Veggmontert skrå kjøkkenvifte med ti-lags metallfett-filter
️ Passer til mellomstore kjøkken
️ Utstyrt med NoSmell-filter
️ HighPower LED-belysning
️ Miele Clean Cover for enklere rengjøring og større sikkerhet


Miele PUR68W

✅ Toppscorer hos det svenske forbrukerrådet Råd & Rön

Miele PUR68W

.
Med to topplasseringene i det svenske forbrukerrådets tester, så er Miele PUR68W en god kjøkkenvifte, som lever opp til de knallharde kravene fra ekspertene. Modellen er som andre kjøkkenviftene fra Miele, laget i et tidløst design, fordi Miele PUR68W er en veggmontert kjøkkenvifte som henger flatt over kokeplatene og derfor ofte blir sett. Vær oppmerksom på at det kreves kullfilter hvis kjøkkenviften skal brukes til resirkulering.

Mulighet for individuell kjøkkenvifte

Miele PUR68W er del av Miele sin Individual-serie, som er skreddersydde modeller etter kundens ønsker. Dette gjelder både design, utluftingslengde, romforhold og matlagingsrutiner, og dermed kan modellen tilpasse seg forbrukerens behov. Dette gjelder også for fargen, slik at kjøkkenviften passer med kjøkkenets og design. Miele PUR68W kan brukes til resirkulering, men også til en avtrekkskanal på utsiden, hvis det allerede finnes på kjøkkenet.

Bra for store kjøkken

Miele PUR68W produseres med en rensekapasitet på 650 m3/time, noe som betyr at modellen kan rense luften i et stort kjøkken uten problemer. Modellen er derfor svært effektivt, og det skyldes ikke minst filtreringen som foregår med et ti-lags metallfett-filter, som er laget i rustfritt stål, både for utseendets skyld og på grunn av holdbarheten. Fettfilteret kan også tas av og rengjøres i oppvaskmaskinen.

Miele Clean Cover og HighPower LED

For å gjøre rengjøringen så enkel som mulig, så er Miele PUR68W utstyrt med Miele Clean Cover, som finnes bak fettfilteret, og uten skarpe kanter og kontakt med elektriske komponenter er overflaten helt jevn og enkel å rengjøre. For en ekstra komfort for brukerne har modellen HighPower LED, som gir et kraftig men naturlig lys, som også er energibesparende. High Power LED bruker bare to watt strøm, og levetiden er på hele 20 år.

Siden det er mulig å få individualisert Miele PUR68W, finnes det bare faste mål for bredde (59.,8 cm) og dybde (50 cm). Modellens totalvekt er på 25 kilo.

Utvalgte fordeler med Miele PUR68W:
Miele Individual-kjøkkenvifte som kan spesialtilpasses
️ Rensekapasitet på 650 m3/time
️ Ti-lags fettfilter
️ Miele Clean Cover for enkel rengjøring
️ High Power LED-belysning


Scandomestic EMV 602

Scandomestic EMV 602

.

Denne modellen er en kjøkkenvifte som skal brukes med kullfilter, og i tillegg kan den kobles til en avtrekkskanal. Hvis man ikke har mulighet til dette kan man heller bruke den til å resirkulere luften i rommet.

Man bør imidlertid være oppmerksom på at man må kjøpe et kullfilter separat dersom man skal bruke kjøkkenviften til å resirkulere den eksisterende luften på kjøkkenet.

Modell til større kjøkken

Scandomestic EMV 602 egner seg godt til en enebolig eller en større leilighet da modellen er ideell til et større kjøkken. Denne kjøkkenviften har en makskapasitet på 643 m3/t, derfor kan den effektivt bytte ut luften på kjøkkenet uten problemer.

Denne kjøkkenviften er vegghengt, noe som øker modellens effektivitet. Det betyr imidlertid også at viften er mer synlig i forhold til andre modeller, men Scandomestic EMV 602 er laget i et enkelt og stilrent design slik at den vil passe inn på de fleste kjøkken.

Stillegående kjøkkenvifte med praktisk skjerm av glass

Med Scandomestic EMV 602 får man en stillegående kjøkkenvifte med et lydnivå på 65 dB. Det vil si at kjøkkenviften ikke bråker noe særlig og derfor ikke vil virke forstyrrende under bruk når man er hjemme. Til sammenligning har en samtale i et normalt stemmeleie et lydnivå på 60 dB.

Scandomestic EMV 602 er enkel å installere da den er utstyrt med en intern motor. I tillegg til dette kommer Scandomestic EMV 602 også med en praktisk skjerm av glass som sørger for at det er enklere å rengjøre kjøkkenviften da den beskytter overflaten fra fett, lukt og skitt.

Halogenbelysning, trykknapper og flere sugestyrker

Scandomestic EMV 602 kommer med 3 ulike sugestyrker, derfor har man mulighet til å velge nøyaktig den styrken som trengs under matlagingen. Selve innstillingene på kjøkkenviften kan justeres ved hjelp av trykknapper slik at man raskt og enkelt kan justere styrken.

I tillegg til dette er Scandomestic EMV 602 utstyrt med en halogenbelysning som sørger for at man får en optimal oversikt over kokeplaten. Belysningen sørger for at man enkelt kan følge med på tilberedningen av maten.

Man bør være oppmerksom på at Scandomestic EMV 602 er plassert i energiklasse D. Dette er ikke den beste energiklassen når det kommer til kjøkkenvifter, men til gjengjeld er modellen effektiv med en stor rensekapasitet. Scandomestic EMV 602 har også et metallfilter som er med på å sikre at matos og fett ikke sprer seg i hele kjøkkenet.

Scandomestic EMV 602 måler 97 cm (makshøyde), 60 cm (b), 50 cm (d) og veier 21 kilo i bruttovekt.

Utvalgte fordeler ved Scandomestic EMV 602:
Fordelaktig til større kjøkken med en rensekapasitet på 643 m3/t
Praktisk skjerm av glass
Metallfilter
Halogenbelysning
3 ulike sugestyrker


AEG DKB5660HM

AEG DKB5660HM

.

AEG DKB5660HM er en vegghengt kjøkkenvifte som skal monteres fast på veggen. I tillegg til dette kan modellen brukes til å resirkulere den eksisterende luften i rommet dersom man ikke har mulighet til å koble den til en avtrekkskanal. Ved bruk av resirkulasjon suges luften inn og filtreres via et montert kullfilter.

Dersom man har installert et kullfilter i kjøkkenviften så finnes det også en indikator som gir beskjed når det er tett av skitt og derfor må byttes ut. Det samme gjelder fettfilteret som også forteller når det er på tide å rengjøre filteret.

Stillegående kjøkkenvifte med høy rensekapasitet 

AEG DKB5660HM har en maksimal rensekapasitet på 779 m3/t. Det gjør modellen velegnet til større kjøkken hvor den lett kan bytte ut luften i rommet.

I tillegg til dette er AEG DKB5660HM en stillegående modell med et lydnivå som ligger på minimum 38 dB og på 72 dB ved maksimalkapasitet. Det lave lydnivået er mulig på grunn av en isolert motorkasse samt forbedrede motorblader som minsker lydnivået. I tillegg til disse faktorene er AEG DKB5660HM også utstyrt med funksjonen Breeze som lydløst og effektivt fjerner matlukt.

AEG DKB5660HM er plassert i energiklasse A, derfor vil den ikke bruke for mye energi i løpet av et år. Dette er en fordel for både lommeboken og miljøet.

Praktisk kjøkkenvifte med håndfri betjening og LED-belysning

Med AEG DKB5660HM får man en praktisk kjøkkenvifte som har Hob2Hood for automatisk styring av både kjøkkenviften og belysningen. Man kan la denne funksjonen regulere viften slik at alt man selv trenger å gjøre er å konsentrere seg om matlagingen. Man kan imidlertid også velge å regulere sugestyrken manuelt.

I tillegg til Hob2Hood er AEG DKB5660HM utstyrt med LED-belysning som er både langtidsholdbar og effektivt. Det betyr ikke minst at man lett kan få en god oversikt over matlagingen – og man trenger heller ikke å bytte ut pærene hele tiden.

Enkel betjening og vaskbart filter

Kjøkkenviften AEG DKB5660HM sørger for en enkel betjening ved hjelp av trykkfølsomme knapper på glasset. Betjeningen skjer derfor via touch hvor ett enkelt trykk er nok til å regulere og justere kjøkkenviftens innstillinger.

I tillegg til dette kommer AEG DKB5660HM også med et vaskbart filter som konstant sørger for en effektiv beskyttelse av kjøkkenet når det kommer til matos, fett og annen skitt. Fordi filteret er vaskbart sikrer det også en renere luft på kjøkkenet over enda lengre tid.

AEG DKB5660HM har en intern motor som gjør den enkel å installere da hele enheten kan installeres samlet. Kjøkkenviften måler 100,9 cm (makshøyde), 59,8 cm (b), 50 cm (d) og veier 18,70 kilo i bruttovekt.

Utvalgte fordeler ved AEG DKB5660HM:
3 hastigheter
Intern motor med et dobbelt viftehjul
LED-belysning
Velegnet til større kjøkken
Energivennlig modell

Her kan du se en videopresentasjon av AEG DKB5660HM som er laget av Currys PC World:


Forskjellen mellom vanlig utsuging med avtrekk og resirkulasjon.

Forbrukerradet.no skriver generelt at det skilles mellom to forskjellige teknologier å bli kvitt fettosen på kjøkkenet – avtrekksviften (også kalt ventilasjonshette eller utluftingsvifte) og resirkulerings-viften (også kalt kullfilter-vifte).

Kjøkkenvifte med ventil kjennetegnes ved at matosen plasseres helt ut av boligen gjennom avtreksskanalen og ventilasjonsrør og ender opp der i det fri. Du trenger ikke å kjøpe nye kullfiltre og skifte dem regelmessig.

Kjøkkenvifte med resirkulering kjennetegnes ved at viften suger opp matosen og renser den, før det sendes ut på kjøkkenet igjen. Du må bruke et kullfilter for at resirkulering kan brukes.

Det er opp til hver enkelt hva de foretrekker, men Forbrukerradet.no skriver at kjøkkenviftene med avtrekk gjennomsnittlig sett er mer effektive enn kjøkkenviftene med resirkulering. Det oppstår høyere effektivitet fordi kjøkkenviftene generelt sett har kraftigere sugekraft, og så lager de mindre støy. Støyen som oppstår i resirkuleringsviftene, oppstår når luften blir presset opp gjennom kullfilteret for å renses.

Vi hos Forbrukerradet.no anbefaler derfor at du kjøper en kjøkkenvifte med avtrekk, hvis det er mulig. Hvis du bor i en leilighet, vil det ofte være vanskelig, siden det må være en avtrekkskanal ut til det fri, noe mange boligforeninger ikke aksepterer, men en kjøkkenvifte med god resirkulering kan være et utmerket valg.

En ulempe ved avtrekksviftene er imidlertid at mye av varmen i hjemmet også suges ut sammen med matosen, og det slipper du ved en resirkulerings-modell.

Bolius.dk er enige med Forbrukerradet.no sin anbefaling av kjøkkenvifter med avtrekk. De skriver også at det er et juridisk krav i nybygg, at det installeres avtrekkskanal på utsiden, men at det i eldre boliger kan være umulig. En annen grunn til at Bolius.dk foretrekker kjøkkenvifter med avtrekk, er at kullfilteret ikke fjerner fuktighet, men bare partikler fra matlaging.

Hvis du for eksempel bor i en leilighet der avtrekk ikke er mulig, bør man være oppmerksom på om kullfilteret er vaskbart eller ikke. Bolius.dk anbefaler at du skifter kullfilteret en-tre ganger i året, avhengig av hvor ofte du bruker kjøkkenviften din.


Dette bør du være klar over når du kjøper en ny kjøkkenvifte

Basert på artikler fra Forbrukerradet.no og Bolius.dk vil vi kort oppsummere noen aspekter du bør være klar over når du skal kjøpe ny kjøkkenvifte, og når du får med deg den nye kjøkkenviften med hjem:

Hvor god er modellen til å absorbere matos, fett og lukt?

Hvor høy er modellens rensekapasitet i forhold til størrelsen på kjøkkenet?

Hvor mange nivåer er det for sugestyrke?

Hvor mye bråker modellen? Er det internt eller eksternt? En intern motor sitter i kjøkkenviften, mens en ekstern motor plasseres et annet sted, for eksempel på taket. En ekstern motor vil derfor bråke mindre.

Hvor god er belysningen? Er det mulighet for flere nivåer og demping?

Hvor bred skal modellen være? Den må minimum være litt bredere enn platene.

Hvor høyt er strømforbruket?

Hvordan brukervennlig er modellen? Er knappene enkle å bruke?

Hvor lett er det å montere og demontere fettfilteret? Og kan fettfilteret være i oppvaskmaskinen?

Finnes det et varsellys som lyser opp når filteret er tett?

Har du et individuelt behov for en høydejusterbar modell?

Hvor høyt modellen skal henge på kjøkkenet – avhenger det av matvaner?

Hvordan ser kjøkkenviften ut? Er den veggmontert, frittstående eller integrert? Er firkantet eller skrå?

Avtrekk eller resirkulering: Kjøkkenvifter med avtrekk fører matosen helt ut i friluft gjennom en avtrekkskanal, mens kjøkkenvifter med resirkulering renser luften gjennom et kullfilter og sender den tilbake inn på kjøkkenet i renere form (les gjerne guiden over for å forstå forskjellene mellom de to). Vær imidlertid oppmerksom på at mange modeller har mulighet for både avtrekk og resirkulasjon.


Slik får du mest ut av kjøkkenviften din

Det er viktig at du bruker en kjøkkenvifte for å rense inneluften når du lager mat og mer.
Bolius.dk har også noen gode råd om hvordan du kan utnytte kjøkkenviftens effektivitet så mye som mulig:

Ved å kjøpe seg en bred kjøkkenvifte kan den suge mer
Kjøkkenviften bør kjøre i fem minutter etter at maten er ferdig for å fjerne mest mulig matos
Siden den bakre delen av viften suger mest, bør du sette de store grytene her
️ Jo flere gryter og panner som brukes samtidig, dess lavere blir kjøkkenviftens effektivitet. Bruk så få gryter og panner som mulig, for et optimalt resultat.


Utskifting av kullfilter

Kjøkkenvifte med resirkulering benytter seg av et kullfilter for å filtrere matos og partikler fra matlaging. Svenske Energimyndigheten.se skriver at kullfilterets plassering er av stor betydning for hvor mye matos som blir sugd opp og renset. Generelt sett er kjøkkenvifter med avtrekk mest effektive, fordi de kan fjerne 90-99% av matosen og partiklene. Resirkulerings-viftene kan ofte bare fjerne mellom 25 og 65 prosent.

Det er derfor lurt å kjøpe seg en kjøkkenvifte av god kvalitet med resirkulering, siden kvaliteten på modellen og kullfilterets effektivitet ofte går hånd i hånd. Invester også gjerne i store kullfiltre, som er om lag ti centimeter, siden disse filtrene fanger opp langt mer partikler enn standardfiltre. Disse effektive filtrene er sitter høyt oppe i utsugingen og er ofte “CleanAir-kullfiltre”.

Legg også merke til at selv om filteret er vaskbart, så har det en begrenset levetid, siden det aktive kullet til slutt forsvinner. En CleanAir filter holder omtrent tre ganger så lenge som et standardfilter.

Erstatte gjerne kullfilteret en-tre ganger i året, avhengig av hvor ofte du bruker kjøkkenviften din.


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.

Gorenje WHC623E16X

Gorenje WHC623E16X

.

 

For mindre kjøkken

Gorenje WHC623E16X vil være et godt valg for mindre kjøkken, hvor det ikke er nødvendig med like stor rensekapasitet. Kapasiteten på Gorenje WHC623E16X er på 505 m3/time, men har du et lite kjøkken, så kan du være sikker på ren luft. Modellen er som nevnt en veggmontert modell. Den vegghengte formen styrker Gorenje WHC623E16X sin effektivitet, men gjør den også mer synlig i motsetning til de skrå modellene. Derfor er modellen produsert i et enkelt design som gir den så lite oppmerksomhet som mulig.

Tre sugestyrker

Du kan velge mellom tre alternativer for sugestyrke på Gorenje WHC623E16X når du skal lage. Hver innstilling har forskjellig sugekraft og velges enkelt med knapper. Gorenje WHC623E16X har også en på/av-bryter, samt et fettrensingsfilter i klasse A, som er vaskbart og laget i aluminium med polyurethan-skum. Filteret er effektiv og sørger for å fange det meste av fettet og osen som oppstår under matlagingen. Gorenje WHC623E16X kan brukes både til resirkulering og avtrekkskanal, avhengig av hva du foretrekker og hva kjøkkenet er utstyrt med.

Moderne LED-belysning

Gorenje WHC623E16X sin belysnings-effektivitet er også i A-klassen. Dette betyr at modellen har et godt og sterkt lys på seks watt. Det er to LED-lys, som begge skaper god oversikt over platene og området rundt. Lyset er naturlig, selv om det er sterkt. I tillegg til funksjonaliteten bidrar LED-belysningen også til det estetiske inntrykket av modellen.

Gorenje WHC623E16X har en intern motor og måler 112,5 cm (maksimal høyde), 60 cm (b), 50 cm (d) og veier totalt 11,2 kilo.

Utvalgte fordeler med Gorenje WHC623E16X:
Prisvennlig modell
️ Fordelaktig for mindre kjøkken med en rensekapasitet på 505 m3/time
️ Tre forskjellige sugestyrker
️  Fettrensings-filtrere i klasse A, som er produsert i aluminium
️ Estetisk og diskret LED-belysning


FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hvilke kjøkkenvifter med kulfilter er best i test?

Miele DA 6096 W og Miele PUR68W

Hvordan testes kjøkkenvifter?

Kjøkkenvifter testes med stor vekt på hvor effektivt de fanger opp stekos og vanndamp. I tillegg vurderes de på deres brukervennlighet, støynivå og energiforbruk.

Hvordan velger jeg den riktige modellen?

Start med å bestemme deg for om du vil ha en modell med utsuging i det fri eller med resirkulasjon. Deretter bør du vurdere en rekke andre parametere, som for eksempel om du ønsker en modell med innebygd eller ekstern motor, hvor mye du vil den skal bråke, energiforbruk, plassering og utforming.


Kjøkkenvifte med kullfilter-test –Vi har brukt disse kildene:

Råd & Rön 
Råd & Rön er det svenske forbrukerrådet. Råd & Rön har gjort en test blant 94 forskjellige kjøkkenvifter, som består av fritthengende kjøkkenvifter, underbygde vifter og kjøkkenvifter som henger på veggen.

Du kan lese mer om testen her, men full tilgang krever abonnement. Det er også mulig å kjøpe tilgang til individuelle tester alene.

Testfakta.se 
Svenske testside som spesialiserer seg på laboratorietester og vurderinger av forbrukerprodukter. Her snakker vi om en test av sju forskjellige kjøkkenvifter, med fokus på modellenes fettinntak, luftstrøm, støynivå, strømforbruk og belysning, samt brukervennlighet. Les mer her.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere