Vitenskapen bak treningsklokker: Hvordan fungerer de og er de nøyaktige?

SENESTE ENDRING: januar 17, 2024.
Vær oppmerksom på at året for artikkelen forteller deg når innholdet sist ble oppdatert og ikke nødvendigvis publiseringstiden for ulike produkttester..
featured image

Treningsklokker har revolusjonert måten vi måler vårt fysiske aktivitetsnivå og overvåker helsen vår på. Disse kroppsnære enhetene er utviklet for å måle ulike parametere knyttet til fysisk aktivitet, som skritt, tilbakelagt distanse, kaloriforbruk, puls og søvnmønster. Det finnes så mange ulike typer treningsklokker på markedet at det kan være vanskelig å vite hvilken du skal velge. Det kan likevel hjelpe noe dersom man har satt seg litt inn i hvordan disse enhetene fungerer.

Vitenskapen bak treningsklokker

Treningsklokker bruker en kombinasjon av sensorer og algoritmer for å måle ulike typer fysisk aktivitet, inkludert skritt, tilbakelagt distanse og kaloriforbruk. Den vanligste sensoren i treningsklokker er et akselerometer, som måler bevegelsesendringer og kan skille mellom ulike typer aktivitet, for eksempel gange og løping.

Mange treningsklokker har også optiske sensorer som måler hjertefrekvensen, noe som kan gi innsikt i treningsintensitet og kaloriforbruk. Noen modeller kan også ha GPS-teknologi, noe som gir mer nøyaktig sporing av utendørsaktiviteter og sport. I tillegg til sporing av fysisk aktivitet kan mange fitness-smartklokker også overvåke andre helserelaterte data, som søvnmønster og stressnivå. Disse klokkene bruker sensorer til å overvåke bevegelser under søvn og kan gi innsikt i søvnens kvalitet og varighet. Noen modeller kan også ha sensorer som måler hudens konduktans, noe som kan gi innsikt i stressnivået. Alle dataene som samles inn av fitness-smartklokker, analyseres og behandles ved hjelp av algoritmer for å gi brukerne nyttig informasjon og innsikt i deres fysiske aktivitetsnivå og generelle helse. Denne informasjonen vises vanligvis på selve klokken eller i en tilhørende app på brukerens smarttelefon.

Hvor nøyaktige er treningsklokker?

Nøyaktigheten til treningsklokker kan variere avhengig av flere faktorer, blant annet den spesifikke enheten, typen fysisk aktivitet som registreres og den enkelte bruker. Forskning har imidlertid generelt vist at treningsklokker kan gi et nyttig estimat av det fysiske aktivitetsnivået og bidra til å motivere folk til å nå sine treningsmål.

En studie ble gjennomført for å undersøke nøyaktigheten til skrittellerne når det gjelder måling av skritt under gange på tredemølle og daglige aktiviteter hos friske voksne og pasienter med hjertesykdom. Studien viste at apparatene hadde akseptabel nøyaktighet i skrittellingen ved hastigheter på 3,6 km/t og høyere, men at nøyaktigheten avtok ved lavere hastigheter. I en nyere studie ble validiteten til to kommersielle smartklokker undersøkt i forhold til kliniske kriterier og feltkriterier under trening. Smartklokkene viste god validitet i hvile og ved ulike treningsintensiteter, men nøyaktigheten avtok med økende jogge- og løpehastighet.

Selv om treningsklokker kanskje ikke er 100 % nøyaktige når det gjelder å måle fysisk aktivitetsnivå, kan de gi et nyttig estimat og hjelpe den enkelte med å følge med på fremgangen mot treningsmålene sine. Det er viktig å huske på at treningsklokker bør brukes som et verktøy for å motivere og overvåke det fysiske aktivitetsnivået, og ikke som et definitivt mål på fysisk aktivitet.

Hvordan bruke en treningsklokke?

Riktig bruk av en treningsklokke kan sikre nøyaktig sporing av fysiske aktivitetsmålinger og gi verdifull innsikt i treningsytelsen. Her er noen tips til hvordan du bruker en treningsklokke:

 • Velg riktig størrelse: Sørg for å velge en treningsklokke som sitter godt på håndleddet. Klokken må verken sitte for løst eller for stramt, og den må ikke gli opp og ned på håndleddet under trening.
 • Plasser klokken riktig: Klokken bør plasseres på toppen av håndleddet, med sensoren vendt mot huden. Klokken skal sitte godt, men ikke for stramt, og den skal ikke hindre deg i å bevege deg.
 • Bruk klokken konsekvent: For å få mest mulig nøyaktige data bør du bruke treningsklokken konsekvent gjennom hele dagen og under trening. Sørg for å ha på deg klokken under all fysisk aktivitet, inkludert gåing, løping og styrketrening.
 • Hold klokken ren: Rengjør treningsklokken og sensorene regelmessig for å sikre nøyaktig sporing. Svette og smuss kan forstyrre sensorene og påvirke nøyaktigheten av dataene.
 • Lad opp klokken regelmessig: Sørg for å lade treningsklokken regelmessig for å sikre at den har nok batteritid til å registrere fysisk aktivitet.

Hvordan sette opp en treningsklokke?

Hvordan du konfigurerer en treningsklokke, varierer fra merke til merke og modell, men her er noen generelle trinn du bør følge:

 • Lad opp klokken: Før du konfigurerer klokken, må du sørge for at den er fulladet.
 • Last ned den tilhørende appen: De fleste treningsklokker krever en app som kan lastes ned fra appstore på smarttelefonen din. Sørg for å laste ned riktig app for din klokke.
 • Par klokken: Åpne appen på smarttelefonen og følg instruksjonene for å pare klokken med telefonen. Dette innebærer vanligvis å slå på Bluetooth og la appen søke etter klokken.
 • Konfigurer profilen din: Når klokken er paret, må du konfigurere profilen din i appen. Dette innebærer vanligvis at du oppgir navn, alder, vekt og høyde.
 • Velg innstillingene dine: Tilpass innstillingene i appen slik at de passer dine preferanser. Dette kan omfatte valg av foretrukne måleenheter (f.eks. miles eller kilometer), angi aktivitetsmål og velge hvilke varsler du vil motta.
 • Bruk klokken: Når klokken er konfigurert, kan du bruke den hele dagen og under trening for å følge med på den fysiske aktiviteten din.

For å konfigurere en treningsklokke må du laste ned den tilhørende appen, parre klokken med smarttelefonen, konfigurere profilen din og tilpasse innstillingene. Ved å følge disse trinnene kan du optimalisere bruken av treningsklokken og nå dine treningsmål.

FAQ

Hva er en treningsklokke?
En treningsklokke er en bærbar enhet som er designet for å måle ulike fysiske aktiviteter, som skritt, tilbakelagt distanse og kaloriforbruk. Mange treningsklokker har også funksjoner som pulsmåling, GPS-sporing og søvnmåling for å gi brukerne verdifull innsikt i egen helse og kondisjon.
Hvilken treningsklokke bør jeg kjøpe?
Hvilken treningsklokke du bør velge, avhenger av dine individuelle behov og preferanser, for eksempel treningsmål, budsjett og hvilke funksjoner du foretrekker. For å finne den beste treningsklokken for deg er det lurt å undersøke ulike merker og modeller, lese anmeldelser fra andre brukere og sammenligne funksjoner før du kjøper den.
Hvordan bruker jeg en treningsklokke?
Du bruker en treningsklokke ved å ha den på deg hele dagen og under trening for å måle fysisk aktivitet som skritt, tilbakelagt distanse og kaloriforbruk. Følg instruksjonene for å konfigurere klokken og tilpasse innstillingene i den tilhørende appen, og bruk innsikten du får fra klokken til å optimalisere treningsrutinene dine og nå treningsmålene dine.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme