Støvsugertips for et plettfritt hjem

SIST OPPDATERT: mai 19, 2023.
Vær oppmerksom på at året for artikkelen forteller deg når innholdet sist ble oppdatert og ikke nødvendigvis publiseringstiden for ulike produkttester..
featured image

Er du lei av å bruke endeløse timer på å rengjøre hjemmet ditt, for så at støv og rusk bare dukker opp igjen like etterpå? I så fall er du ikke alene. Å holde et hjem rent kan føles som en uendelig kamp, men heldigvis kan noen smarte tipse hjelpe deg med å oppnå et skinnende rent hjem med minimal innsats.

I denne artikkelen vil vi dele noen av de beste støvsugertipsene, som forhåpentligvis vil endre rengjøringsrutinen din til det bedre. Fra å håndtere vanskelig tilgjengelige steder, slik som under sofaen, til å bruke støvsugeren til å friske opp teppene dine -vi gir deg all kunnskapen du trenger. Vi vil også forklare hvordan du støvsuger teppet ditt mest effektivt og om du bør tørke støv av det før du støvsuger. Les videre for å oppgradere dine rengjøringsevner. 

Hvordan bruke en støvsuger?

Støvsugere har blitt en uunnværlig del av rengjøringsrutinen vår. Enten du har tregulv, tepper eller kjæledyr, er en støvsuger et uunnværlig verktøy for å opprettholde et rent og sunt hjem. Å bruke en støvsuger alene garanterer imidlertid ikke alltid for et helt rent hjem. Heldigvis finnes det en rekke triks du kan bruke for å få mest mulig ut av støvsugeren din og oppnå et plettfritt hjem og forbedret kvalitet på inneluften. 

Vi vil starte med det grunnleggende og deretter gi deg nyttige tips som kan forbedre rengjøringen og inneluften ytterligere.

 • Forbered området

Før du begynner å støvsuge må du fjerne små og store gjenstander fra gulvet for å unngå å skade støvsugeren eller tette den. Det er også lurt å lukke dører og vinduer for å hindre at støv og smuss kommer inn i rommet.

 • Bruk riktig støvsuger for jobben

Ulike støvsugere er designet for forskjellige formål, og bruk av feil type støvsuger kan være bortkastet tid og krefter. Hvis du for eksempel har tregulv, bør du se etter en støvsuger som er spesielt designet for den typen overflate. På samme måte, hvis du har kjæledyr, kan det være lurt å investere i en støvsuger med tilbehør for dyrehår. 

 • Juster innstillingene

De fleste støvsugere har justerbare innstillinger, for eksempel sugeeffekt og høydejustering. Sørg for å stille inn sugeeffekten til riktig nivå for overflaten du rengjør, og juster høyden på støvsugerhodet slik at det passer til høyden på teppet eller gulvet. Hvis du rengjør ømfintlige tekstiler som gardiner eller møbeltrekk, kan det være lurt å redusere sugeeffekten for å unngå skade. Omvendt, hvis du rengjør et svært skittent område, kan det være lurt å øke sugeeffekten for å få en grundigere rengjøring.

 • Støvsug i forskjellige retninger

Når du støvsuger teppene dine, er det viktig å støvsuge i forskjellige retninger for å sikre at du får med deg alt smuss og rusk. Begynn med å støvsuge i nord-sør-retning, og bytt deretter til øst-vest-retning. Dette vil bidra til å løsne smuss og rusk som er fanget i teppefibrene og gjøre det lettere for støvsugeren å plukke det opp.

 • Bruk en gummikost for å løsne smuss og rusk

Noen ganger er bruk av støvsugere ikke nok for å samle opp alt smuss og rusk på gulvene dine. Hvis du for eksempel har mye dyrehår, eller hvis gulvene dine er spesielt skitne, kan du bruke en gummikost for å løsne skitten før du støvsuger. Bare kjør kosten over gulvet for å virvle opp smuss og rusk, og støvsug deretter som vanlig.

 • Bruk et spalteverktøy for å rengjøre vanskelig tilgjengelige områder

Støvsugere leveres med en rekke tilbehør, inkludert et spalteverktøy som er designet for å nå trange områder som hjørner og under møbler. Bruk spalteverktøyet til å rengjøre de vanskelig tilgjengelige områdene som støvsugerens hovedbørste ikke kommer til. Du vil bli overrasket over hvor mye smuss og støv som kan samle seg i disse områdene. Polstringsverktøy er gode for rengjøring av møbler. Velg riktig tilbehør for hva du skal rengjøre.

 • Støvsuging av møbeltrekk og gardiner

Støvsugeren din kan brukes til å rengjøre mer enn bare gulv. Bruk møbeltilbehøret til å støvsuge møbler, inkludert sofaer, stoler og puter. Du kan også bruke børstetilbehøret til å støvsuge gardiner og og andre tekstiler. Dette vil bidra til å fjerne støv, dyrehår og annet rusk som kan samle seg på disse overflatene.

 • Bruk natron for å friske opp tepper

Hvis teppene dine begynner å lukte litt muggen, kan du bruke natron for å friske dem opp. Dryss natron over teppene dine, og la det sitte i minst 30 minutter. Støvsug natronet opp igjen, og teppene dine vil lukte friske og rene.

 • Bruk et tørketrommelark for å friske opp støvsugeren din

Legg et tørketrommelark i støvsugerposen eller beholderen for å friske opp luften mens du støvsuger. Når luften trekkes gjennom vakuumet, passerer den over tørketrommelarket, som frigjør en behagelig duft og kan bidra til å maskere lukt som kan være til stede i vakuumet eller i luften som støvsuges. 

 • Papprør for å støvsuge alle trange rom

Et papprør kan brukes som tilbehør til en støvsuger for å rengjøre utilgjengelige områder.  Ved å plassere røret over enden av støvsugerslangen kan du skape et smalt, konsentrert sug som lett kan nå inn i hjørner og sprekker. Dette er en enkel og effektiv DIY-løsning for rengjøring av områder som er vanskelige å nå med et standard støvsugertilbehør.

 • Bruk en sausflaske til å rengjøre tastaturet på datamaskinen din

Å bruke en sausflaske til å støvsuge datatastaturet innebærer å gjenbruke flasken som tilbehør for støvsugeren. Rengjør og tørk først flasken grundig. Fjern deretter korken og klipp av bunnen av flasken med en saks eller en kniv. Plasser flasken over enden av støvsugerslangen og fest den med tape eller gummistrikk. Støvsugeren vil suge opp støv, smuss og rusk mellom tastene, slik at tastaturet holdes rent og fungerer som det skal.

 • Gjenbruk en gammel sokk

En gammel sokk kan brukes til å dekke munnstykket på et støvsugertilbehør for å forhindre riper eller skade på sarte overflater. Du kan også bruke litt møbelpolish eller voks på en gammel sokk og bruke den til å polere tre- eller metalloverflater.

 • Bruk en støvsuger til å rengjøre madrassen din

Madrassen din kan samle mye støv, smuss og allergener over tid, så det er lurt å støvsuge den regelmessig. Bruk møbeltilbehøret på støvsugeren for å fjerne støv og smuss fra madrassen. Dette kan bidra til å redusere allergener på soverommet og forbedre luftkvaliteten.

 • Skift ut filtere regelmessig 

En av de viktigste tingene du kan gjøre for å holde støvsugeren i gang effektivt, er å bytte filter regelmessig. Over tid kan filtrene bli tette av støv, smuss og rusk, noe som kan redusere sugeeffekten og føre til at støvsugeren overopphetes. Sjekk støvsugerens bruksanvisning for å se hvor ofte du bør skifte filtre, og sørg for å følge disse instruksjonene.

Hvis du er interessert i automatisering av hele denne prosessen, kan en robotstøvsuger være et godt valg for deg. Denne typen støvsuger er designet for å rengjøre gulv automatisk, uten behov for menneskelig inngripen. Den bruker sensorer og navigasjonsteknologi for å bevege seg rundt i hjemmet ditt, unngå hindringer og rengjøre gulvet mens den kjører rundt.

Hva er den riktige måten å støvsuge tepper på?

 • Fjern alt rusk fra teppet: Før du begynner å støvsuge, må du fjerne leker, papirer og små gjenstander som kan sette seg fast i støvsugeren. Dette vil også forhindre skade på støvsugeren.
 • Se etter eventuelle skader på teppet: Sjekk teppet for eventuelle skader som rifter, flenger eller løse tråder. Hvis du finner skader, unngå å støvsuge over dem, da det kan forverre skaden.
 • Støvsug i flere retninger: Støvsug teppet i flere retninger for å fjerne så mye smuss og støv som mulig. Begynn med å støvsuge i én retning, snu deretter støvsugeren og støvsug i motsatt retning. Dette bidrar til å løsne smuss og rusk som kan være innebygd i teppefibrene.
 • Fjern søl og flekker umiddelbart: Det er viktig å tørke opp søl og flekker så snart som mulig for å forhindre at de setter seg fast i teppefibrene. Tørk opp sølet med en ren klut, og bruk deretter et tepperensemiddel eller en løsning for å fjerne flekken. Bland 1/4 kopp salt, 1/4 kopp boraks og 1/4 kopp eddik for å danne en pasta. Gni pastaen inn i teppeflekken og la den sitte i noen timer. Støvsug opp restene. 
 • Test rengjøringsprodukter: Før du bruker et rengjøringsprodukt på teppet ditt, er det viktig å teste det på et lite iøynefallende område først for å sikre at det ikke skader eller misfarger teppet.
 • Bruk en damprenser: En damprenser er en annen effektiv måte å dyprense tepper på. Den bruker varmt vann og damp for å løfte smuss og flekker fra teppefibrene. Sørg for å følge produsentens instruksjoner og sikkerhetsretningslinjer når du bruker en damprenser.

Støvsuger du først eller støver du først?

Når det kommer til rengjøring er det viktig å vite hvilken rekkefølge du bør følge for å maksimere innsatsen din. Et vanlig spørsmål som ofte dukker opp er om du bør støvsuge eller støve først. Svaret avhenger av den spesifikke situasjonen og overflatene du skal rengjøre.

Vi anbefaler å støve først og deretter støvsuge siden støvpartikler har en tendens til å spre seg rundt i rommet under støving, og dermed kan alt arbeidet være forgjeves.

Imidlertid, hvis du skal rengjøre et rom med mye støv eller rusk på gulvet, kan det være lurt å støvsuge først. Dette vil hjelpe til med å fjerne løst rusk og støv som kan være på gulvet, slik at det blir lettere å rengjøre andre overflater uten å virvle opp mer støv. På den andre siden, hvis du skal rengjøre et rom med mange overflater som trenger støvtørking, kan det være best å støve først. Dette vil bidra til å forhindre at du sprer støv og rusk rundt i rommet mens du støvsuger, slik at det blir lettere å rydde opp eventuelle gjenværende partikler etter at du har støvtørket.

En annen faktor å vurdere når du bestemmer for om du skal støvsuge eller støve først, er typen støvsuger du har. Hvis du har en støvsuger med en kraftig motor, kan det være best å støve først for å unngå å virvle opp støv og rusk. Hvis støvsugeren din imidlertid  ikke har mye sugekraft, må du kanskje støvsuge først for å sikre at du fjerner så mye skitt og rusk som mulig.

Til syvende og sist vil den beste tilnærmingen avhenge av din personlige preferanse, de spesifikke overflatene du rengjør, og verktøyene du har tilgjengelig. Prøv forskjellige tilnærminger for å se hvilken som fungerer best for deg, og husk å være grundig for å sikre at du fjerner så mye støv og rusk som mulig.

FAQ

Ja, det er generelt helt greit å støvsuge hver dag så lenge du ikke skader tepper eller gulv. Det kan imidlertid ikke alltid være nødvendig eller praktisk å gjøre det, avhengig av husholdningens rengjøringsbehov og typen gulv du har.
Er det best å støvsuge raskt eller sakte?
Det er generelt bedre å støvsuge sakte enn raskt. Dette gjør at støvsugeren kan plukke opp mer smuss og rusk, spesielt hvis det ligger dypt i teppefibrene.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme