Smartklokke vs. fitness-tracker: Hva passer best for deg?

SENESTE ENDRING: januar 17, 2024.
Vær oppmerksom på at året for artikkelen forteller deg når innholdet sist ble oppdatert og ikke nødvendigvis publiseringstiden for ulike produkttester..
featured image

Smartklokker og fitness-trackere er kroppsnære enheter som blir stadig mer populære fordi de gir folk mulighet til å følge med på helse- og treningsmålene sine. Smartklokker er som minidatamaskiner som bæres på håndleddet og de har ofte ulike funksjoner, blant annet mulighet for telefonsamtaler, tekstmeldinger, oppdateringer på sosiale medier og mobilbetaling. En fitness-tracker er derimot utviklet spesielt for treningsmåling og kan overvåke parametere som puls, antall skritt, kaloriforbruk og søvnkvalitet.

Formålet med denne artikkelen er å sammenligne smartklokker og fitness-trackere for å hjelpe deg med å finne ut hvilken enhet som passer best for dine treningsmål og livsstil. Vi gjennomgår fordeler og ulemper ved de ulike enhetene, sammenligner deres egenskaper og funksjonalitet og gir tips til hvordan du velger riktig enhet ut fra dine behov og preferanser.

Smartklokker

Smartklokker er bærbare enheter som kobles til smarttelefonen din og gir deg varsler, alarmer og andre funksjoner direkte på håndleddet. De er utstyrt med en rekke sensorer, blant annet pulsmåler, akselerometer og GPS, som gjør det mulig å følge med på trenings- og helsemålene sine. Smartklokker har også en rekke andre funksjoner, som muligheten til å ringe, sende tekstmeldinger og få tilgang til ulike apper.

Fordeler med å bruke en smartklokke til treningsmåling:

 • Allsidighet: Smartklokker tilbyr et bredt spekter av funksjoner utover treningsmåling, noe som gjør dem til et mer allsidig alternativ for dem som ønsker å bruke enheten til flere formål.
 • Mulighet for tilpasning: Brukerne kan tilpasse enheten med ulike urskiver, reimer og tilbehør som passer til deres personlige stil og preferanser.
 • Bekvemmelighet: Smartklokker gir brukerne mulighet til å følge med på treningsmålene sine og motta varsler uten å måtte ta frem telefonen, noe som gjør det til et mer praktisk alternativ.
 • Mer avansert treningssporing: Mange smartklokker har avanserte funksjoner for treningsmåling, for eksempel VO2-maksmåling og treningsanbefalinger, som kanskje ikke er tilgjengelige for treningsklokker.

Ulemper ved å bruke en smartklokke til treningsmåling:

 • Pris: Smartklokker har en tendens til å være dyrere enn fitness-trackere, noe som gjør dem til et mindre tilgjengelig alternativ for dem med et stramt budsjett.
 • Batteritid: Smartklokker har ofte kortere batteritid enn fitness-trackere på grunn av mer avanserte funksjoner og større skjermer.
 • Nøyaktighet: Smartklokkenes treningssensorer er kanskje ikke like nøyaktige som sensorene på dedikerte fitness-trackere, særlig når det gjelder aktiviteter som løping og sykling.

Fitness-tracker

En fitness-tracker er en bærbare enheter som er spesielt utviklet for å overvåke og spore treningsmålinger. De er vanligvis lette og kompakte og kan enten bæres på håndleddet eller festes til klærne. Fitness trackere er utstyrt med sensorer som akselerometer, pulsmåler og GPS som muliggjør nøyaktig overvåking av trenings- og helsedata.

Fordelene ved å bruke en fitness-tracker til treningsmåling:

 • Rimelig pris: En fitness-tracker er vanligvis rimeligere enn en smartklokke, noe som gjør dem til et mer budsjettvennlig alternativ for brukerne.
 • Lengre batteritid: En fitness-tracker har som regel lengre batteritid enn smartklokker, noe som gjør at brukerne kan gå i lengre perioder uten å måtte lade opp enheten.
 • Større nøyaktighet i treningsmålingen: En fitness-tracker er spesialbygget for treningsmåling, noe som betyr at de kan gi mer nøyaktige data for aktiviteter som løping og sykling.
 • Enkelhet: En fitness-tracker er designet for å fokusere på treningsmåling, og de kan være et bedre alternativ for brukere som ønsker å konsentrere seg om å følge med på treningsmålene sine.

Ulemper ved å bruke en fitness-tracker til treningsmåling:

 • Begrenset funksjonalitet: En fitness-tracker er fokusert på treningsmåling, noe som kan begrense funksjonaliteten sammenlignet med smartklokker.
 • Begrensede tilpasningsmuligheter: En fitness-tracker har kanskje ikke like mange tilpasningsmuligheter som smartklokker, noe som betyr at brukerne kanskje ikke kan tilpasse enheten i like stor grad.
 • Kanskje ikke like nøyaktig for sporing av andre aktiviteter enn trening: Da en fitness-tracker er optimalisert for treningsmåling, vil de ikke nødvendigivs har funksjoner for andre aktiviteter enn trening, for eksempel tekstmeldinger eller telefonsamtaler.

Sammenligning av smartklokker og fitness-trackere

Smartklokker og fitness-trackere har klare forskjeller. Smartklokker er mer allsidige og har et bredere spekter av funksjoner, inkludert telefonsamtaler, tekstmeldinger og oppdateringer på sosiale medier. En fitness-tracker er derimot utviklet spesielt for treningsmåling, og de er som regel lettere og rimeligere.

Når det gjelder treningsmåling, har både smartklokker og fitness-trackere mye å tilby. Smartklokker har imidlertid som regel mer avanserte funksjoner, for eksempel VO2-maks-sporing, treningsanbefalinger og personlig tilpasset veiledning. En fitness-tracker er vanligvis mer fokusert på å spore grunnleggende målinger som skritt, kaloriforbruk og puls.

Smartklokker har en tendens til å være dyrere enn en fitness-tracker fordi de har flere funksjoner og mer avansert teknologi. Selv om en fitness-tracker kanskje ikke har alle funksjonene til en smartklokke, gir de god verdi for pengene for brukere som vil ha en enhet som er spesielt beregnet på treningsmåling. Brukere som ønsker en enhet som kan gjøre mer enn bare å følge med på treningen, vil kanskje synes at en smartklokke er en bedre investering.

Slik velger du mellom smartklokke og fitness-tracker

Når du skal velge mellom en smartklokke og en fitness-tracker, er det flere faktorer du bør ta hensyn til. For det første er budsjettet en viktig faktor, ettersom smartklokker som regel er dyrere enn en fitness-tracker. Design og estetikk er også viktig å ta hensyn til, ettersom begge enhetene finnes i ulike størrelser, farger og stiler.

En annen viktig faktor er funksjonene og funksjonaliteten til de ulike enhetene. Smartklokker har vanligvis flere funksjoner enn en fitness-tracker. Fitness-trackere er imidlertid designet spesielt for treningssporing, noe som kan gjøre dem til et bedre alternativ for brukere som prioriterer treningssporing fremfor andre funksjoner.

For brukere som driver med lett til moderat trening, kan en fitness-tracker være et godt alternativ, mens en smartklokke med avanserte funksjoner for treningsmåling kan passe bedre for dem som driver med mer intens trening. For de som ønsker en enhet som kan gjøre mer enn bare å følge med på treningen, for eksempel ringe og sende meldinger, kan en smartklokke være en bedre investering.

Når man skal ta en beslutning, bør man kartlegge hvilke behov og preferanser man har, sette opp et budsjett og undersøke ulike modeller og merker for å finne en som dekker dine behov. Å lese anmeldelser og tilbakemeldinger fra forbrukerne kan også være nyttig for å få et inntrykk av fordeler og ulemper ved de ulike alternativene. Hvis det er mulig, bør man prøve og teste ulike enheter før man tar en endelig beslutning.

FAQ

Hvordan fungerer en smartklokke?
En smartklokke fungerer ved at den kobles trådløst til en smarttelefon, slik at brukeren kan motta varsler, anrop og meldinger direkte på håndleddet.
Hvordan lader man en smartklokke?
For å lade en smartklokke kobler du ladekabelen til enheten og kobler den andre enden til en strømkilde. Noen smartklokker kan leveres med en trådløs ladestasjon som enheten settes på for å lade.
Hvordan stiller jeg inn klokkeslettet på en smartklokke uten en app?
Slå på smartklokken og åpne innstillingsmenyen. Se etter alternativet "Dato og klokkeslett", og bruk klokkeknappene til å justere klokkeslett og dato. Lagre endringene og gå ut av innstillingsmenyen. Merk: Instruksjonene kan variere avhengig av klokkemodell, så se bruksanvisningen for spesifikke trinn.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme