Kunnskap om minnekort: Alt du trenger å vite om forskjellige typer minnekort

SENESTE ENDRING: januar 17, 2024.
Vær oppmerksom på at året for artikkelen forteller deg når innholdet sist ble oppdatert og ikke nødvendigvis publiseringstiden for ulike produkttester..
featured image

Et minnekort er en liten, bærbar elektronisk lagringsenhet som brukes til å lagre digitale data som bilder, videoer, musikk og andre typer filer. De brukes ofte i enheter som kameraer, smarttelefoner, nettbrett og bærbare spillkonsoller for å gi ekstra lagringskapasitet.

De kan enkelt settes inn i og tas ut av enheten, og kan brukes til å overføre data fra en enhet til en annen. Minnekort er mye brukt som en praktisk og bærbar måte å lagre og overføre digitale filer på.

Hvilke minnekort finnes det?

Secure Digital (SD)

Secure Digital (SD) er en populær type flash-minnekort som er mye brukt i en rekke elektroniske enheter, blant annet digitalkameraer, smarttelefoner, nettbrett og andre bærbare enheter. SD-kortet ble utviklet av SD Association, en sammenslutning av elektronikkprodusenter, og ble først lansert i 1999. Siden den gang har SD-kort blitt en av de mest brukte og anerkjente typene minnekort.

SD-kort er helt diskontinuerlige og finnes i flere ulike formater, blant annet SD, SDHC, SDXC og SDUC. De ulike formatene varierer med hensyn til lagringskapasitet og hastighet. SD-kort har vanligvis lagringskapasitet fra noen hundre megabyte til flere terabyte. Hastigheten på et SD-kort angis av kortets hastighetsklasse, som går fra klasse 2 (tregeste) til klasse 10 (raskeste). Det finnes også nyere UHS-klasser (Ultra High Speed) som kan være mye raskere enn klasse 10.

Secure Digital High Capacity (SDHC)

Secure Digital High Capacity (SDHC) er en type SD-kort som ble introdusert i 2006 som erstatning for det opprinnelige SD-kortformatet. SDHC-kort er utviklet for å imøtekomme den økende etterspørselen etter større lagringskapasitet og raskere dataoverføringshastigheter. De er tilgjengelige i størrelser fra 4 GB til 32 GB, og noen nyere kort har enda høyere kapasitet.

En av de største forskjellene mellom SD- og SDHC-kort er filsystemformatet. Mens SD-kort bruker filsystemet FAT16, bruker SDHC-kort filsystemet FAT32. Dette gjør at SDHC-kort støtter større filstørrelser og kataloger enn det opprinnelige SD-kortformatet. FAT32-filsystemet støtter opptil 2 TB lagringsplass, selv om de fleste SDHC-kort har mye lavere kapasitet enn dette.

En annen viktig forskjell mellom SD- og SDHC-kort er hastigheten. SDHC-kort klassifiseres i ulike hastighetsklasser, som angir den minste vedvarende overføringshastigheten. De vanligste hastighetsklassene for SDHC-kort er klasse 2, klasse 4, klasse 6 og klasse 10, der klasse 10 er den raskeste. Hastighetsklassen til et SDHC-kort er vanligvis angitt på selve kortet eller på emballasjen.

SDHC-kort er bakoverkompatible med enheter som støtter det opprinnelige SD-kortformatet, selv om eldre enheter kanskje ikke kan lese SDHC-kort med større kapasitet. Det er imidlertid viktig å sjekke enhetens spesifikasjoner for å sikre at den er kompatibel med SDHC-kort før du bruker dem.

Secure Digital Extended Capacity (SDXC)

Secure Digital Extended Capacity (SDXC) er en type SD-kort som ble introdusert i 2009 som en etterfølger til SDHC-formatet. SDXC-kortene er utviklet for å gi enda større lagringskapasitet enn SDHC-kortene, med en teoretisk maksimal kapasitet på 2 TB.

En av de viktigste forskjellene mellom SDXC- og SDHC-kort er filsystemformatet. Mens SDHC-kort bruker filsystemet FAT32, bruker SDXC-kort filsystemet exFAT (Extended File Allocation Table). exFAT er utviklet for å støtte større filstørrelser og volumer enn FAT32, og er optimalisert for flashminne lagringsenheter som SDXC-kort.

SDXC-kort finnes i størrelser fra 64 GB til 2 TB, men i skrivende stund er det største kommersielt tilgjengelige SDXC-kortet på 1 TB. I likhet med SDHC-kort er SDXC-kort klassifisert i ulike hastighetsklasser, som angir minste vedvarende overføringshastighet. De vanligste hastighetsklassene for SDXC-kort er klasse 10, UHS-I (Ultra High Speed) U1 og UHS-I U3, der UHS-I U3 er den raskeste.

MicroSD (SDHC and SDXC)

microSD, microSDHC og microSDXC er mindre versjoner av Secure Digital (SD)-kort som ble lansert i 2005. De er utviklet for å brukes i enheter som krever en mindre formfaktor, for eksempel smarttelefoner, nettbrett og bærbare mediespillere.

Hovedforskjellen mellom microSD-, microSDHC- og microSDXC-kort er lagringskapasiteten. microSD-kort har en kapasitet på opptil 2 GB, mens microSDHC-kort har en kapasitet på opptil 32 GB. microSDXC-kort har derimot en kapasitet på opptil 2 TB, men i skrivende stund er det største kommersielt tilgjengelige microSDXC-kortet på 1 TB.

I likhet med kortene i full størrelse er microSD-, microSDHC- og microSDXC-kortene klassifisert i ulike hastighetsklasser, som angir minste vedvarende overføringshastighet. De vanligste hastighetsklassene for microSD-kort er klasse 2, klasse 4 og klasse 6. For microSDHC- og microSDXC-kort er de vanligste hastighetsklassene klasse 10, UHS-I U1 og UHS-I U3.

Memory Stick and Stick PRO

Memory Stick er en type utskiftbart flash-minnekort som ble utviklet av Sony i 1998. Det ble utviklet for å kunne brukes i Sonys digitalkameraer, videokameraer og andre elektroniske enheter.

Memory Stick-kortene finnes i ulike størrelser og kapasiteter, fra 4 MB til 128 GB. Det opprinnelige Memory Stick-formatet hadde en maksimal kapasitet på 128 MB, mens det nyere Memory Stick PRO-formatet kan romme opptil 32 GB. Det finnes også varianter av Memory Stick PRO med ulike hastigheter, for eksempel Memory Stick PRO-HG Duo og Memory Stick PRO Duo Mark 2.

En av de viktigste egenskapene til Memory Stick-formatet er at det er kompatibelt med Sonys MagicGate-teknologi. MagicGate er en kopibeskyttelsesmekanisme som forhindrer uautorisert kopiering eller avspilling av opphavsrettsbeskyttet innhold. Den brukes sammen med en spesiell MagicGate-kompatibel enhet, for eksempel et digitalkamera eller en musikkspiller fra Sony.

Memory Stick-kort brukes i en rekke Sony-produkter, blant annet digitalkameraer, videokameraer, musikkspillere og spillkonsoller av typen PlayStation Portable (PSP). Noen enheter fra andre produsenter enn Sony støtter også Memory Stick-kort, men bruken av dem er mindre utbredt enn andre minnekortformater, for eksempel SD.

Memory Stick Duo / PRO Duo / PRO-HG Duo

Memory Stick Duo, Memory Stick PRO Duo og Memory Stick PRO-HG Duo er mindre versjoner av det opprinnelige Memory Stick-formatet utviklet av Sony. De er utviklet for å brukes i mindre enheter, for eksempel digitale kameraer og musikkspillere, som krever en mindre formfaktor enn standard Memory Stick.

Memory Stick Duo-kortene er omtrent halvparten så store som en standard Memory Stick og måler 31 mm x 20 mm x 1,6 mm. Memory Stick PRO Duo og PRO-HG Duo er nyere versjoner av Memory Stick Duo med større kapasitet og høyere overføringshastighet. Memory Stick PRO Duo har en maksimal kapasitet på 32 GB, mens Memory Stick PRO-HG Duo har en kapasitet på opptil 64 GB.

I likhet med det vanlige Memory Stick-formatet er Memory Stick Duo-, PRO Duo- og PRO-HG Duo-kortene kompatible med Sonys MagicGate-teknologi, som gir kopibeskyttelse for opphavsrettsbeskyttet innhold. De er også tilgjengelige i ulike hastighetsklasser, som klasse 4, klasse 6 og klasse 10.

CompactFlash Type I and Type II (CF-I and CF-II)

Det finnes to typer CompactFlash-kort: Type I (CF-I) og type II (CF-II). Type I-kort er 3,3 mm tykke og har en kapasitet på opptil 128 GB, mens type II-kort er 5 mm tykke og kan romme opptil 256 GB. Type II-kort ble utviklet for å kunne romme større komponenter, for eksempel harddisker eller trådløse nettverksenheter, og er mindre vanlige enn type I-kort.

CompactFast (CFast)

CFast (CompactFast) er en type minnekort som ble introdusert i 2009 av CompactFlash Association. Det er et raskere, mindre og mer moderne alternativ til CompactFlash (CF)-kort, utviklet for bruk i profesjonelle kameraer, videoopptakere og andre elektroniske enheter med høy ytelse.

CFast-kort har samme formfaktor som CompactFlash Type II-kort, men er mye raskere, og bruker SATA III-grensesnittet for å oppnå høye lese- og skrivehastigheter. CFast-kort har også et mindre fysisk fotavtrykk enn CompactFlash-kort (42,8 mm x 36,4 mm x 3,6 mm), noe som gjør dem mer egnet for mindre kameraer og andre bærbare enheter.

CFast-kort finnes i ulike kapasiteter, fra 16 GB til 512 GB, og i ulike hastighetsklasser, som CFast 1.0 og CFast 2.0. CFast 2.0 er det raskeste av de to, med en maksimal teoretisk overføringshastighet på 600 MB/s, noe som gjør det ideelt for videoopptak med høy oppløsning og andre krevende bruksområder.

XQD

XQD er en type minnekort som ble introdusert i 2010 av Sony og Nikon som et høyhastighetsalternativ med høy kapasitet til CompactFlash- og SD-kort. Det er utviklet for bruk i profesjonelle kameraer og videoopptakere, spesielt de som krever høyhastighets dataoverføringshastighet og stor lagringskapasitet.

XQD-kortene er basert på PCI Express-grensesnittet (PCIe), som er vanlig i hovedkort til datamaskiner og andre applikasjoner for høyhastighets dataoverføring. Dette gjør at XQD-kortene kan oppnå svært høye lese- og skrivehastigheter, med en teoretisk maksimal overføringshastighet på opptil 2 GB/s. XQD-kortene har samme fysiske formfaktor som CompactFlash-kort (38,5 mm x 29,8 mm x 3,8 mm) og finnes i ulike kapasiteter fra 32 GB til 256 GB. De har også innebygd wear-levelling-teknologi, som sikrer jevn fordeling av data på kortet og bidrar til å forlenge levetiden.

CFexpress

CFexpress er et relativt nytt minnekortformat som først ble introdusert i 2016 av CompactFlash Association som en etterfølger til XQD-kort. Det er utviklet for å gi enda raskere dataoverføringshastigheter og større lagringskapasitet enn tidligere minnekortformater.

CFexpress-kort bruker grensesnittene PCIe Gen3 og NVMe (Non-Volatile Memory express) for å oppnå lese- og skrivehastigheter på opptil henholdsvis 1,6 GB/s og 1,4 GB/s. Dette gjør dem ideelle for videoopptak med høy oppløsning og andre dataintensive applikasjoner.

CFexpress-kort er tilgjengelige i to formfaktorer: Type B, som har en størrelse på 38,5 mm x 29,8 mm x 3,8 mm, og type C, som har en mindre størrelse på 28 mm x 20 mm x 2,8 mm. Begge korttypene bruker samme PCIe-grensesnitt og er bakoverkompatible med XQD-kort, noe som gjør dem mer allsidige enn sine forgjengere.

CFexpress-kort finnes i ulike kapasiteter, fra 64 GB til 2 TB, og er klassifisert i ulike ytelsesklasser, som CFexpress 1.0, CFexpress 2.0 og CFexpress 2.1. CFexpress 2.0 og 2.1 har høyere overføringshastighet og bedre ytelse enn CFexpress 1.0, noe som gjør dem mer egnet for avanserte applikasjoner.

Hvordan formaterer jeg minnekort på riktig måte?

Formatering av et minnekort er en prosess der du sletter alle dataene som er lagret på kortet, og gjør det klart for nye data. Vær oppmerksom på at når kortet er formatert, vil alle data og bilder på det gå tapt. Her er fremgangsmåten for å formatere et minnekort på riktig måte:

  • Ta sikkerhetskopi av dataene dine: Før du formaterer minnekortet, må du ta sikkerhetskopi av alle viktige data for å unngå at de går tapt.
  • Sett inn minnekortet: Sett inn minnekortet i enheten du skal bruke til formateringen.
  • Velg formateringsmetode: Avhengig av hvilken enhet du bruker, kan det være forskjellige måter å formatere minnekortet på. Du får vanligvis tilgang til formateringsalternativet i innstillingsmenyen på enheten eller via datamaskinens operativsystem. Velg riktig formateringsmetode for din enhet.
  • Velg riktig filsystem: Filsystemet er måten dataene organiseres og lagres på minnekortet. De vanligste filsystemene er FAT32, exFAT og NTFS. Sjekk enhetens bruksanvisning for å finne ut hvilket filsystem som anbefales for ditt minnekort.
  • Start formateringsprosessen: Når du har valgt formateringsmetode og filsystem, starter du formateringsprosessen. Dette kan ta noen minutter.
  • Ta ut minnekortet på en sikker måte: Når formateringen er fullført, må du ta ut minnekortet fra enheten på en sikker måte for å unngå at data blir ødelagt.

Hvordan gjenopprette slettede bilder på et minnekort?

Hvis du ved et uhell har slettet bilder fra minnekortet, finnes det flere måter å gjenopprette dem på:

  • Sjekk papirkurven: Hvis du ikke har tømt papirkurven eller papirkurven på datamaskinen, kan de slettede bildene fortsatt være der.
  • Bruk programvare for datagjenoppretting: Det finnes ulike datagjenopprettingsprogrammer på nettet som kan skanne minnekortet og gjenopprette slettede filer. Noen eksempler er Recuva, EaseUS Data Recovery Wizard og Stellar Data Recovery.
  • Lei en profesjonell datagjenopprettingstjeneste: Hvis metodene ovenfor ikke fungerer, eller hvis du ikke er komfortabel med å bruke programvare på egen hånd, kan du leie inn en profesjonell datagjenopprettingstjeneste. Disse tjenestene har spesialisert utstyr og ekspertise til å gjenopprette data fra skadede eller ødelagte minnekort.

Det er viktig å merke seg at sjansene for vellykket gjenoppretting reduseres hvis du fortsetter å bruke minnekortet etter at du har slettet filer, ettersom nye data kan overskrive de slettede filene. Derfor er det best å slutte å bruke minnekortet umiddelbart etter at du har slettet filer, og forsøke å gjenopprette det så snart som mulig.

FAQ

Hva er det raskeste minnekortet?
Hva som er det raskeste minnekortet, avhenger av typen minnekort og den spesifikke hastighetsklassen. Generelt er de raskeste minnekortene de som har den høyeste hastighetsklassen. Det raskeste Secure Digital-kortet (SD) som er tilgjengelig i dag, er for eksempel SD Express, som bruker PCIe 4.0-grensesnittet og har en teoretisk maksimal overføringshastighet på 985 MB/s. Det er imidlertid ikke alle enheter som er kompatible med denne typen minnekort. Det raskeste MicroSD-kortet er SanDisk Extreme Pro MicroSDXC UHS-II, med en maksimal lesehastighet på 275 MB/s og en maksimal skrivehastighet på 100 MB/s. Det er viktig å merke seg at den faktiske overføringshastigheten kan variere avhengig av hvilken enhet som brukes og hvilken type data som overføres.
Er det nødvendig med en minnekortleser?
Selv om en minnekortleser ikke er helt nødvendig, kan den være svært nyttig og praktisk for overføring av data mellom minnekortet og datamaskinen eller andre enheter. En minnekortleser er en enhet som kobles til en datamaskin eller annen enhet og gjør det enkelt å overføre data til og fra minnekortet. Noen datamaskiner og enheter har innebygde minnekortlesere, mens andre ikke har det. Hvis enheten din ikke har en innebygd leser, kan det hende du må bruke en ekstern leser. Det kan være raskere og mer effektivt å bruke en minnekortleser enn å overføre data direkte fra enheten til datamaskinen, spesielt hvis det dreier seg om store filer. Det kan også bidra til å forlenge levetiden til enhetens minnekortspor ved å redusere slitasje.
Må minnekort formateres?
Minnekort trenger ikke nødvendigvis å formateres, men det anbefales å formatere dem med jevne mellomrom for å opprettholde ytelsen og påliteligheten. Ved å formatere et minnekort slettes alle data som er lagret på kortet, og det opprettes et nytt filsystem. Dette kan bidra til å løse vanlige problemer som filkorrupsjon eller datafeil, og kan også forbedre kortets generelle hastighet og effektivitet. I tillegg anbefales det å formatere et minnekort før det tas i bruk for første gang for å sikre at det er riktig konfigurert og kan brukes optimalt. Det er også lurt å formatere et minnekort når du bytter mellom ulike enheter for å sikre kompatibilitet og optimal ytelse.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme