Madrassfasthet: Hvordan velge riktig madrassfasthet?

SENESTE ENDRING: juni 30, 2023.
Vær oppmerksom på at året for artikkelen forteller deg når innholdet sist ble oppdatert og ikke nødvendigvis publiseringstiden for ulike produkttester..
featured image

For å få en god natts søvn bruker mange av oss utallige timer på å undersøke madrasser og lete etter det ideelle fasthetsnivået. Visst har vi alle våre preferanser, men det er viktig å forstå fordelene og implikasjonene av madrassens fasthet for å kunne finne den mest riktige madrassen for deg.

Det kan virke som en mindre detalj sammenlignet med viktige aspekter, slik som madrassens tykkelse eller sengens størrelse – men å forstå madrassens fasthetsnivå kan faktisk ha stor innviFor å få en god natts søvn bruker mange av oss utallige timer på å undersøke madrasser og lete etter det ideelle fasthetsnivået. Visst har vi alle våre preferanser, men det er viktig å forstå fordelene og implikasjonene av madrassens fasthet for å kunne finne den mest riktige madrassen for deg. rkning på søvnkvaliteten. La oss derfor se nærmere på fasthetsnivåer for madrasser, slik at du kan finne den ideelle balansen mellom komfort og støtte.

Hva er madrassens fasthet?

Madrassens fasthet refererer til hvor solid og støttende en madrass føles når du legger deg ned på den. Dette vil variere fra person til person, ettersom alle har forskjellige preferanser når det gjelder hvor fast madrassen skal være.

Det er imidlertid viktig å forstå forskjellen mellom fasthetsgrader og støtte når du velger madrass. Fasthetsklassifiseringer er utelukkende basert på subjektive vurderinger, mens støtte refererer mer til madrassens strukturelle stabilitet og hvor godt den kan støtte ryggraden gjennom hele natten. Selv om det ikke finnes noen definitiv måte å måle fasthet på eller garantere en perfekt passform for alle, kategoriserer produsentene vanligvis madrasser i henhold til fasthetsgraden. 

Basert på dine unike behov kan du velge mellom alternativer som ekstra faste, middels faste eller myke madrasser som alle har varierende grad av fleksibilitet og elastisitet, samtidig som de tilbyr ulike nivåer av kroppskonturering og trykkpunktavlastning.

Forstå skalaen for madrassens fasthet

Fasthetsskala er en standard som brukes til å måle madrassenes relative fasthet. På denne skalaen regnes 1 som mykest, 5 som middels fast og 10 som fastest. Dette gjør det enkelt å sammenligne ulike typer madrasser fra forskjellige produsenter og bestemme hvilken som passer best til dine behov. 

Fasthetsskalaen ble utviklet for å hjelpe forbrukerne til bedre å forstå de ulike nivåene av fasthet og hvor mye komfort ulike madrassene gir. Madrassprodusenter bruker en kombinasjon av lag, for eksempel skum eller lateks, for å skape ulike nivåer av komfort – fra ekstra myk til ekstra fast – for å dekke individuelle behov. Fasthetsskalaen gjør det lettere å forstå disse ulike kombinasjonene ved å tildele hver kombinasjon sitt eget nivå på skalaen.

Ekstra myk (1-2)

  • Madrassene med en skalavurdering på 1-2 er ekstra myke. Dessverre er de ofte ikke i stand til å gi tilstrekkelig støtte. På slike madrasser kan man oppleve at man synker for mye ned i madrassen, noe som ofte er et advarselstegn på at en seng ikke er støttende nok og er dårlig for rygghelsen din.

Myk (3-4)

  • Dette er myke, plysjmadrasser med typisk innsynkning på mellom 4 og 8 cm. Disse madrassene gir vanligvis dyp konturering av kroppen, i form av for eksempel Memory foam. Disse er utmerket for de under 60 kg som ønsker å sove på siden.

Medium (5-6)

  • De mest populære alternativene på markedet, middels faste madrasser, er godt egnet for de aller fleste.  Avhengig av dine preferanser, kan du enten velge standard 6 eller noe litt mykere, som en 5. Middels faste madrasser er vanligvis egnet for en rekke sovestillinger, noe som også forklarer hvorfor de ofte foreslås for kombinasjonssovere (flere ulike sovestillinger). 

Hard (7-8)

  • Disse madrassene gir litt mindre omfavnelse og innsynkning enn mediummadrassene, da de er enda litt fastere. Avhengig av kroppstypen din kan det være noen unntak, men generelt er disse egnet for de som foretrekker litt mer fasthet under dem. Disse sengene kan være komfortable for enkelte ryggsovere og personer som ofte ligger på magen.

Ekstra hard (9-10)

  • Disse er de fasteste madrassene på markedet. Det er ikke mange senger med denne skalavurderingen, selv om noen bedrifter har en egen kategori med ekstra fast madrasser. De er normalt ikke så vanlige i sengeindustrien fordi så få mennesker virkelig ønsker denne typen madrasser. 

Hvordan velge riktig fasthetsnivå?

Den beste madrassen for deg kan avhenge av kroppstype, sovestilling, vekt og personlige preferanser. Ønsket fasthet avhenger av personlige egenskaper og preferanser, men de aller fleste foretrekker middels fasthet mellom 4 og 7. Vi vil gå gjennom de viktigste faktorene som kan hjelpe deg med å bestemme hvilken fasthet du trenger. 

Kroppsvekt og fasthetsnivå

Det er viktig å forstå at det ikke finnes noen fasit for hvilket fasthetsnivå som er best for en gitt kroppsvekt. Det finnes imidlertid noen generelle retningslinjer som kan hjelpe deg med å ta riktig beslutning om hvilken madrass som kan være best for deg. 

For de som veier mindre enn 60 kg, anbefales det generelt å velge et mykt eller middels mykt fasthetsnivå. Dette sikrer tilstrekkelig støtte samtidig som det gir følelsen av å sove “i” sengen i stedet for “på” den. Hvis du veier mellom 60 og 100 kg, bør en middels fast eller medium madrass gi god støtte uten at det går på kompromiss med komforten. For de som veier mer enn 100 kg er det vanligvis ideelt å velge en fastere madrass, da dette vil sikre optimal støtte og komfort gjennom hele natten.

Sovestilling og fasthetsnivå

Hvilke deler av kroppen din som kommer i kontakt med madrassen og hvor mye, avhenger av hvordan du ligger. For å unngå smerter bør du velge et hardhetsnivå som gir den ideelle balansen mellom støtte og kontur som passer til den stillingen du vanligvis sover i.  

Personer som sover på siden

Hvis du sover på siden vil riktig fasthet på madrassen bidra til å støtte kroppsvekten din og redusere potensielle trykkpunkter. En middels fast madrass med et mykt topplag vil gi nok støtte samtidig som du fortsatt kan synke inn akkurat nok til å være komfortabel. En for myk madrass kan føre til at ryggraden og hoftene blir feiljustert, så det er viktig å finne en som gir tilstrekkelig støtte uten å ofre komforten. 

Personer som sover på ryggen

Ryggsovere trenger en fastere madrass for å holde ryggraden riktig justert gjennom hele natten. Hvis du sover på ryggen og velger en for myk madrass, vil kroppen din synke for mye inn og forårsake feiljustering av rygg- og nakkemuskulaturen; dette kan føre til stivhet eller smerter når du våkner. En middels fast madrass bør gi nok demping fra overflaten, samtidig som den gir ryggsovere god støtte gjennom hele natten.

Magesovere 

Magesovere bør også velge fastere madrasser, da mykere madrasser kan føre til skjevhet i korsrygg og nakke på grunn av at de synker for dypt ned i underlaget. Å velge et ekstra fast eller enda fastere alternativ kan være nødvendig hvis du sover på magen, men å velge en for hard madrass kan flytte belastning til andre deler av kroppen din som skuldre og hofter, så det er viktig å finne en som gir en passende balanse mellom demping og støtte.

Ulike typer madrasser og fasthet

Den generelle fastheten på liggeflaten kan variere avhengig av type madrass. Det finnes fire typiske madrassvarianter, og disse er kategorisert etter deres sammensetning. Du kan forberede deg på hvordan hvert alternativ vil føles og fungere ved å være klar over de generelle egenskapene. Forskjellige madrasser har ulikt design og er laget med ulikt materiale, så det finnes mange forskjeller på tvers av sammenlignbare modeller. La oss ta en titt på hvordan forskjellige typer madrasser oppleves når det gjelder fasthet.

  • Springfjærmadrasser er en av de mest kjøpte madrasstypene på grunn av deres overkommelige pris og brede utvalg av tilgjengelige alternativer. Springfjærmadrasser varierer vanligvis fra middels fast til ekstra fast, avhengig av type og antall spoler som brukes i konstruksjonen. I tillegg har mange springfjærmadrasser lag med skum eller lateks på toppen av spiralene for ekstra komfort og støtte. Disse madrassene er ideelle for folk som foretrekker en fastere soveflate, men som ikke vil ofte komforten helt.
  • Skummadrasser blir stadig mer populære på grunn av deres evne til å tilpasse seg kroppens form og minimere bevegelsesoverføring mellom partnere som deler seng. Skummadrasser varierer vanligvis fra middels myk (eller “plysj”) opp til middels fast, noe som gjør dem ideelle for de som leter etter noe mellom mykt og fast. Siden skum respondere godt på trykkpunkter, er disse madrassene utmerket til å gi målrettet støtte der det trengs mest.  
  • Hybridmadrasser kombinerer både fjær- og skumlag for overlegen komfort og støtte. Hybridmadrasser er tilgjengelige i alle fasthetsnivåer, fra plysj (veldig myk) til ekstra fast. Dette gjør dem ideelle for personer som foretrekker forskjellige sovestillinger; for eksempel kan sidesovere foretrekke en mykere madrass, mens ryggsovere kan trenge mer støtte fra en fastere madrass. Som med springfjærmodeller har hybridmadrasser vanligvis lag med skum eller latex på toppen av fjærene for ekstra komfort og støtte. 
  • Lateks er et ekstremt slitesterkt materiale som gir overlegen pusteevne sammenlignet med andre typer skummaterialer. Lateks er også svært responsivt – det tilpasser seg raskt når du beveger deg i løpet av natten – og det er naturlig allergivennlig og antimikrobielt, noe som gjør det til et utmerket valg for de med allergi eller sensitiv hud. Lateksmadrasser kommer i flere forskjellige fasthetsnivåer fra myk til ekstra fast; de har imidlertid en tendens til å være fastere enn andre typer senger på grunn av deres naturlige elastisitetsegenskaper.

FAQ

Hvilken madrass er best?
Hvilken madrassfasthet som er best for deg avhenger av din kroppstype og sovestil. En madrass som er for myk vil ikke gi nok støtte, mens en madrass som er for fast kan forårsake ubehag. Generelt er en middels fast madrass det beste alternativet for de aller fleste.
Hva er den beste madrassen for par som liker ulik fasthet?
Det finnes ikke noe fasitsvar på dette spørsmålet, ettersom forskjellige par foretrekker forskjellige nivåer av fasthet på madrassen. Et godt alternativ for par som liker forskjellige fasthetsnivåer er imidlertid å kjøpe en madrass med dobbel fasthet - en side som er mykere og en side som er fastere. Dette vil tillate hver partner å velge det fasthetsnivået de foretrekker.
Hva betyr plysj for madrassens fasthet?
Plysj refererer vanligvis til en madrass som er mykere. Det vil gi mer demping og konturering enn en fastere madrass. Dette kan være et godt alternativ for de som liker å føle seg omsluttet av sengen sin og for folk som sover på siden.
Hvordan kan man justere fastheten på en madrass?
Du kan justere fastheten til en madrass ved å legge til eller fjerne skum, lateks eller ull fra madrassen. Du kan også kjøpe en madrass som har forskjellige fasthetsnivåer på hver side.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme