Gass- eller kullgrill: Hva er det beste valget for deg?

SENESTE ENDRING: januar 17, 2024.
Vær oppmerksom på at året for artikkelen forteller deg når innholdet sist ble oppdatert og ikke nødvendigvis publiseringstiden for ulike produkttester..
featured image

Grilling er en populær tilberedningsmetode som egner seg til blant annet kjøtt, grønnsaker og frukt. Når det gjelder valg av grill, finnes det to hovedalternativer: gassgrill og kullgrill. Hver type grill har sine fordeler og ulemper, noe som kan gjøre beslutningsprosessen vanskelig.

I denne artikkelen sammenligner vi gass- og kullgriller ut fra flere faktorer, blant annet funksjonalitet, fordeler, ulemper og kostnader. Vi vil også gi deg tips om hvordan du kan velge riktig grill basert på dine spesifikke ønsker, matlagingspreferanser og budsjett.

Gassgrill

En gassgrill er en utegrill som bruker propan eller naturgass som drivstoffkilde. De har vanligvis brennere som varmer opp metallrister der maten skal tilberedes. Gassgriller finnes i en rekke størrelser, fra små bærbare modeller til store innebygde enheter, og er designet for å være enkle å bruke og praktiske.

Fordeler med gassgrill

 • Rask og enkel å starte: Gassgrillen kan startes ved å trykke på en knapp eller vri på en knott, noe som gjør den enkel å bruke og praktisk for en spontan grilling.
 • Jevn og nøyaktig temperaturregulering: Gassgrillen har innebygde temperaturkontroller som gjør at du kan justere varmen raskt og nøyaktig, noe som sikrer jevn tilberedning og perfekt resultat hver gang.
 • Enkel å rengjøre og vedlikeholde: En gassgrill er relativt enkel å rengjøre og vedlikeholde, fordi den produserer mindre aske og rester enn en kullgrill. De krever heller ikke så mye manuelt arbeid, noe som gjør dem til et godt alternativ for travle husholdninger.

Ulemper med gassgrill

 • Mangel på røyksmak: Gassgrillen gir ikke den samme røykfylte smaken som kullgrillen, noe som kan være en ulempe for dem som setter pris på den distinkte grillsmaken.
 • Høyere kostnader: En gassgrill er som regel dyrere i innkjøp og drift enn en kullgrill. Kostnadene for propan eller naturgass kan øke over tid, noe som gjør dem mindre kostnadseffektive i det lange løp.
 • Begrenset mobilitet: En gassgrill krever en drivstoffkilde og kan være mindre bærbar enn en kullgrill. Hvis du vil ta med deg grillen på farten, må du ha en propantank eller en naturgassledning tilgjengelig, noe som kan begrense mulighetene dine for å lage mat utendørs.

Kullgrill

En kullgrill er en utegrill som bruker trekull som drivstoffkilde. Grillen har vanligvis en metallrist som maten legges på, og et lokk som bidrar til å kontrollere varmen og røyken. Kullgriller finnes i en rekke størrelser og varianter, fra små bærbare modeller til store griller med flere nivåer. Kullgrillen foretrekkes ofte fordi den gir en autentisk røyksmak og er allsidig.

Fordeler med kullgrill

 • Autentisk røyksmak: Kullgrillen er kjent for å gi en autentisk røyksmak som mange foretrekker fremfor smaken av gassgrillet mat. Dette skyldes at grillkull produserer røyk som tilfører smak til maten mens den stekes.
 • Lavere kostnader: En kullgrill er generelt rimeligere i innkjøp og drift enn en gassgrill. Grillkull er lett tilgjengelig og relativt billig, noe som gjør det til et mer kostnadseffektivt alternativ over tid.
 • Allsidige tilberedningsmuligheter: Kullgrillen kan brukes til en rekke ulike tilberedningsstiler, som blant annet direkte grilling, indirekte grilling og røyking. Dette gjør at du kan tilberede et bredt spekter av mat med ulike smaker og konsistenser.

Ulemper med kullgrill

 • Lengre oppstarts- og tilberedningstid: Kullgrillen tar lengre tid å sette opp og varme opp enn gassgrillen, noe som kan være en ulempe for deg som vil komme raskt i gang med grillingen. I tillegg tar det lengre tid å grille med kull enn med gass, ettersom du må vente på at kullet skal bli varmt og at maten tilberedes.
 • Ujevn temperaturregulering: Kullgrillen er ofte mindre presis i temperaturreguleringen enn gassgrillen. Det kan være utfordrende å holde en jevn temperatur, og det kan være nødvendig å justere kull- og luftventilene ofte for å oppnå ønsket varmenivå.
 • Vanskelig å rengjøre og vedlikeholde: Kullgrillen kan være vanskeligere å rengjøre og vedlikeholde enn gassgrillen, siden den produserer aske og rester som må fjernes manuelt. I tillegg må kull og aske kastes på en sikker måte for å unngå brannfare.

Hvilken grill er best?

Når du skal velge mellom en gassgrill og en kullgrill, er det flere faktorer du må ta hensyn til, blant annet:

 • Tilberedningsstil og preferanser: Hvilken type mat du planlegger å grille, og hvilken tilberedningsstil du foretrekker, kan påvirke valget av grill. Hvis du for eksempel foretrekker å røyke kjøtt og langtidssteke retter, kan en kullgrill være det beste alternativet. Hvis du derimot foretrekker rask og enkel grilling, kan en gassgrill være mer egnet.
 • Budsjett og kostnader: Når du skal ta en beslutning, bør du ta hensyn til hva grillen koster og hva som er de løpende kostnadene til drivstoff og vedlikehold. En kullgrill er generelt rimeligere enn en gassgrill, men kull og tilbehør kan bli dyrt over tid. En gassgrill koster vanligvis mer, men de løpende kostnadene for propan eller naturgass er vanligvis lavere enn for kull.
 • Komfort og brukervennlighet: En gassgrill er vanligvis enklere og mer praktisk å bruke, siden den krever mindre forberedelse og vedlikehold. Kullgrillen tar lengre tid å sette opp og varme opp, og krever mer vedlikehold og rengjøring.

FAQ

Hvor lang tid tar det for en kullgrill å bli varm?
Det kan ta alt fra 15-30 minutter før en kullgrill er varm, avhengig av mengden kull som brukes og størrelsen på grillen.
Hva er forskjellen mellom propan- og naturgassgriller?
Propangriller bruker flytende propan som drivstoffkilde, mens naturgassgriller kobles til en naturgassledning. Naturgass er vanligvis rimeligere enn propan, men krever tilkobling til en gassledning.
Kan jeg bruke trepellets på en gassgrill for å tilføre røyksmak?
Ja, noen gassgriller er designet for å bruke trepellets for å gi røyksmak. Du kan også bruke røykebokser eller foliepakker til å legge flis på en gassgrill.
Hvor ofte må jeg bytte ut brenneren på en gassgrill?
Brennere på gassgriller holder vanligvis i flere år med riktig vedlikehold, men det kan være nødvendig å skifte dem ut hvis de blir skadet eller ruster.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme