Feilsøking: de vanligste problemene med airfryer og hva du kan gjøre

SENESTE ENDRING: juni 13, 2024.
Vær oppmerksom på at året for artikkelen forteller deg når innholdet sist ble oppdatert og ikke nødvendigvis publiseringstiden for ulike produkttester..
featured image

Det kan være frustrerende når frityrkokeren ikke fungerer som den skal, spesielt når du er sulten og ser frem til et raskt og velsmakende måltid. Målet med vår guide er å tilby enkle løsninger på noen av de mest vanlige problemene med frityrgryter. Vi hjelper deg med å identifisere problemene, forstå årsakene og implementere raske løsninger som bringer frityrkokeren tilbake til utgangspunktet, fra ujevn matlaging til uventet driftsstans.

I tillegg gir vi deg tips om raskt å stedet å ta i bruk gjøre-det-selv-løsninger og heller oppsøke en profesjonell reparatør – eller til og med vurdere å bytte den ut. Vi gir deg også råd om å gjennomføre regelmessig vedlikehold for å forbedre ytelsen ytterligere og for å forlenge levetiden. Ved å gå proaktivt til verks kan du ikke bare løse nåværende problemer, men også minimere fores kommende og forlenge levetiden betydelig.

Identifisere vanlige problemer med airfryers

Ujevn tilberedning – En av de vanligste klagene er at maten ikke tilberedes jevnt, noe som fører til at deler enten blir overkokte eller forblir rå. Dette er som regel et resultat av at luften ikke får sirkulert ordentlig i luftfryeren, fordi man har hatt for mye mat i kurven eller har plassert matvarene feil.

Merkelige lyder – Skramling eller summelyder fra airfryeren kan være skremmende. Disse lydene kan bety at det er noe som er løst, eller at det er noe som blokkerer viften.

Manglende start – Det er svært irriterende når airfryeren ikke vil slå seg på. Dette kan skyldes problemer med strømforsyningen, ledningen eller de elektriske komponentene.

Overdreven røyk – Selv om det er normalt at en airfryer avgir litt røyk, spesielt når man steker fet mat, kan overdreven røyk være en grunn til uro og et tegn på at det har samlet seg fett, eller at man har tatt litt for mye olje på maten.

Løsninger på vanlige problemer med airfryer

Ujevn matlaging

 • Rist eller roter: Rist kurven eller vend på matvarene halvveis i tilberedningen. Dette grepet kan utgjøre en stor forskjell når det gjelder å oppnå jevn varme.
 • Unngå overbefolkning: Gi maten såpass med plass at det varme luften kan sirkulere fritt. Tilberedning i grupper kan ta litt lengre tid, men gir til gjengjeld et jevnere resultat og sprøere overflate.

Merkelige lyder

 • Inspiser og stram til: Sørg for at eventuelle løse deler som kan forårsake støy er fastspikret. Det gjelder alt fra kurven til panna – eller andre eksterne komponenter som kan ha løsnet over tid.
 • Rengjør vifteområdet: Sørg for at ingenting blokkerer for viften. Hvis det er mulig og sikkert, kan du rengjøre området rundt viften for å fjerne smuss som kan forårsake støy.

Unnlatelse av å starte

 • Kontroller strømforsyningen: Forsikre deg om at tørketrommelen er riktig koblet til og at stikkontakten fungerer. Noen ganger kan problemet være så enkelt som en utløst strømbryter.
 • Inspeksjon av ledninger: Se etter tegn på slitasje eller skade på ledningen. Hvis det er skade, bør du slutte å bruke tørketrommelen umiddelbart for å unngå at det oppstår farer.

Excessive smoke

 • Rengjør jevnlig: Hygienen på kjøkkenet er en av de aller viktigste faktorene i hjemmet, og derfor er det viktig med regelmessig rengjøring av alle apparater, inkludert frityrkokeren. Fett og rester kan samle seg opp over tid, og dette kan føre til røykutvikling. Derfor anbefales det at kurven, brettet og innsiden av frityrkokeren rengjøres etter hver bruk
 • Bruk litt vann: Hvis du legger en spiseskje vann i bunnen av kurven, kan det hjelpe til med å redusere røykutviklingen under tilberedning av fet mat.

Når bør man søke profesjonell reparasjon eller utskifting?

Mange problemer med airfryeren kan løses hjemme, men enkelte problemer krever profesjonell hjelp. Hvis din airfryer:

 • Har en skadet elektrisk ledning
 • Fortsetter å lage merkelige lyder etter feilsøking
 • Viser feilmeldinger som vedvarer selv etter tilbakestilling

I slike tilfeller kan det være en god idé å kontakte en profesjonell reparatør eller vurdere å bytte ut apparatet – spesielt hvis garantien har gått ut eller reparasjonskostnadene er høye.

Forleng levetiden til airfryeren din

Beste fremgangsmåter for å forlenge levetiden til airfryeren din

For å sikre at airfryeren din tjener deg godt i årene som kommer:

 • Hold airfryeren ren for matrester og olje
 • Riktig oppbevaring og bruk
 • Ta tak i mindre problemer umiddelbart for å forhindre at de eskalerer
 • Bruk silikon- eller treutstyr for å unngå å skrape opp non-stick-overflaten

I tillegg bør du vurdere å velge en modell som har blitt testvinner – disse har mindre sannsynlighet for å oppleve mekaniske feil som for eksempel problemer med å trekke ut skuffer, avskalling av non-stick flater eller problemer med digitale display og knapper. De er også mer pålitelige når det gjelder å tilberede maten jevnt, takket være et luftstrømsdesign og bedre temperaturkontroll, noe som minsker sjansen for at maten skal bli ujevnt tilberedt eller få ujevn sprøhet.

Tips for riktig oppbevaring og bruk

 • Uten overbelastning: Da kan den varme luften sirkulere fritt rundt maten og sikre jevn tilberedning. Hvis du skal tilberede større mengder mat, bør du vurdere å dele opp i mindre porsjoner.
 • Bruk tilbehør som er egnet: Hvis du bruker tilbehør som stekepanner eller stativer, må du sørge for at de passer til modellen din. Hvis tilbehøret har feil størrelse, kan det påvirke luftstrømmen og tilberedningseffekten.
 • Rist eller snu maten midtveis: Hvis du skal tilberede pommes frites eller små kjøttstykker, bør du riste kurven eller snu maten halvveis under tilberedningen, slik at all sider blir sprø og jevnt tilberedt.
 • Juster tilberedningstiden: Hvis du sammenligner airfryeren med en stekeovn, så steker de raskere. Du kan starte stekingen med kortere tid enn i en stekeovn, og justere den underveis. Du kan under tilberedningen alltid legge til mer tid hvis du trenger det.
 • Avkjøl før rengjøring: La alltid airfryeren avkjøle seg helt før du rengjør den. Hvis den er varm, kan det føre til skade over tid. Tørk av airfryeren og rengjør kurven, brettet og pannen ifølge produsentens anvisninger. Dette hindrer lukt og oppbygging av rester.
 • Oppbevares på et kjølig og tørt sted: Fukt kan føre til skade på elektriske apparater.
 • Unngå å stable gjenstander oppå: Hvis du har ting over airfryeren, kan det oppstå bulker eller skader. Hold overflaten fri for å unngå å skade apparatet.
 • Ta vare på ledningen: Rull ledningen forsiktig sammen og legg den i ledningsoppbevaringen hvis din modell har det. Unngå å bøye, klemme og dra i ledningen, for det kan føre til at den blir skadet over tid.

Unngå vanlige feil som kan skade apparatet

 1. Bruk av metallredskaper inne i kurven
  Metallredskaper kan skrape non-stick-belegget, og kan derfor medføre en gradvis forverring av belegget. Dette påvirker ikke bare non-stickegenskapene, men kan også føre til rust og forurensninger av maten.
  Løsning: Bruk derfor silikon-, tre- eller plastredskaper til å bevege eller snu maten i airfryeren.
 2.  Overfylling av kurven
  Denne blokkerer sirkulasjonen av varmluft, som er avgjørende for at airfryer skal virke, og fører til ujevn matlaging og lengre tilberedningstid. Dette kan også belaste apparatets motor og varmeelement unødvendig.
  Løsningen: Dersom det er nødvendig, tilbered maten i flere omganger, slik at det blir nok plass til at luften kan sirkulere rundt matvarene.
 3. Ignorerer regelmessig rengjøring
  Matpartikler og fett kan samle seg opp i airfryeren din og føre til røyk- og brannfare, samt tiltrekke seg skadedyr. Dette understreker viktigheten av å ivareta airfryeren ved å vedlikeholde og rense den regelmessig.
  Løsning: Rengjør airfryeren i henhold til produsentens anvisninger. De fleste kurver og skuffer tåler oppvaskmaskin, men hovedenheten bør man vaske forsiktig av.
 4. Bruk av sprayoljer i aerosol
  Sprayoljer inneholder drivgasser som har en uønsket effekt på non-stick-belegget på luftfryeren din.
  Løsningen: I stedet for en sprayspray bør du heller benytte en pumpesprayflaske fylt med olje eller en pensel, som du bruker til å smøre maten. Ikke bare er denne metoden tryggere for luftfryeren, men den gir deg også bedre kontroll over oljemengden, noe som er en fordel for sunnheten til maten du tilbereder.
 5. Ikke bruk av bakepapir på riktig måte
  Selv om bakepapir kan være et bra hjelpemiddel for å holde airfryeren ren og forhindre at maten kleber seg fast, kan det utgjøre en brannrisiko hvis du ikke er forsiktig. Hvis du legger bakepapir i kurven uten at det ligger mat på toppen, kan det suge seg inn i ovnens varmeelement.
  Løsning: Sørg alltid for at bakepapiret er tynget ned av mat og ikke overskrider rett over kanten på kurven, slik at det ikke kommer i kontakt med det opphetede varmeelementet.
 6. Plasserer airfryeren for nær andre gjenstander
  Airfryere avgir varm luft gjennom ventilasjonsåpningen på baksiden under drift. Hvis airfryeren plasseres for nær vegger, skap eller andre apparater, kan det føre til skader på grunn av varmeeksponeringen og potensielt utgjøre en brannfare.
  Løsning på problemet: Sørg for at airfryeren står på en stabil, varmefølsom overflate og hold den minst noen centimeter unna gjenstander eller vegger for å sikre god ventilasjon.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme