Dampvasker Test – Finn de beste dampvaskerne

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Dampvasking er både en effektiv og miljøvennlig løsning. Med en dampvasker kan du rengjøre nesten alt i hjemmet, fra gulv og tekstiler, til hvitevarer og fuger og sprekker, som er vanskelig å nå. Den varme dampen dreper bakterier og muggsporer og løsner effektivt all slags skitt. Les videre om hva som er de beste dampvaskerne på markedet akkurat nå.

De siste årene har det for alvor vært fokus på økologi, bærekraft og et bedre miljø. Vi kjøper økologisk mat som aldri før, får energieffektive produkter og foretrekker det bærekraftige valget, hvis det er mulig. Derfor selges det for øyeblikket flere dampvaskere enn noensinne. Disse maskinene er både energieffektive og fungerer helt uten bruk av kjemikalier. Det skader heller ikke at prisnivået generelt er veldig fornuftig.

Vi har undersøkt de mest populære modellene for øyeblikket. Trenden med dampvaskere er ganske ny, så det ikke er så mange offisielle tester ennå. Vi har funnet noen, men ellers har vi hovedsakelig valgt å stole på erfaringene til forbrukere som faktisk har kjøpt og brukt maskinene hjemme.

Denne dampvasker testen inneholder:

🔸 En gjennomgang av de mest populære dampvaskerne på markedet
🔸 Tips for hvordan du får mest ut av din dampvasker
🔸 En gjennomgang av kilder vi har undersøkt for å utarbeide denne artikkelen


Kärcher dampvasker SC 4

4 av 5 stjerner hos Amazon (basert på 66 brukervurderinger)
4,4 stjerner av 5 hos portalen Tesco.com (basert på 45 brukervurderinger)
9,3 av 10 stjerner hos portalen Reevoo.com (basert på 16 brukervurderinger)
✅ 4 av 5 stjerner hos det engelske nettstedet Trustedreviews.com

Karcher SC 4

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

.
Smart beholder-konstruksjon med separat kjele
Kärchers SC 4 dampvasker er den dyreste modellen i denne klassen. Men her får du mye for en relativt beskjeden merpris. Kärcher har implementert flere smarte løsninger i denne modellen. En av dem er den todelte beholder-konstruksjonen, som består av totalt 1,3 liter vann. I motsetning til de fleste andre dampvaskere har denne modellen en egen kjele på 0,5 liter, kombinert med en ekstra beholder på 0,8 liter.

Den todelte konstruksjonen har flere fordeler. Først og fremst gir den mindre kjelen en oppvarmingstid på bare fire minutter, noe som er relativt lite for en dampvasker i denne størrelsen. Kjele trekker vann fra den ekstra beholderen, om behovet oppstår. Den ekstra beholderen kan lett fjernes, og dette betyr i praksis at du kan fylle den opp midt i arbeidet, uten at kjelen mister damptrykk og får behov for oppvarming.

Kraftig dampgenerator og stor tilbehørspakken
Med en effekt på 2000 Watt er Kärchers SC 4 den kraftigste modellen i denne klassen. Damptrykket er 3.5 bar, og den store beholderkapasiteten gir mulighet for effektiv rengjøring helt opp til 100 kvm overflate på en enkelt beholder. Dampen slippes ved svært høy temperatur, og Kärcher opplyser at opptil 99,99% av alle bakterier blir drept.

Det medfølger en del tilbehør, inkludert munnstykke for rengjøring av gulv, samt forskjellige dyser og børster for finere rengjøringsoppgaver. Alt standard tilbehør kan oppbevares i et eget rom i selve maskinen. Kärchers SC 4 er utstyrt med en praktisk to meter lang slange, så det er enkelt å utføre arbeidet. Selve maskinen veier 4,1 kg og rulles rundt på hjul som en liten støvsuger.Karcher damprenser SC 4

Utvalgte fordeler ved Kärchers SC :

Todelt beholderstruktur med separat kjele
Kraftig dampgenerator på 2000 Watt
Høyt damptrykk og rengjøringskapasitet (opptil 100 kvadratmeter)
Høy temperatur ødelegger opptil 99,99% av alle bakterier
Flott utstyrspakke med praktisk oppbevaring i selve maskinen


Derfor er dampvaskeren så populær

At varme effektivt bekjemper bakterier, midd og andre skadedyr, er absolutt ikke ny kunnskap. Gjennom århundrene, har vi for eksempel tilberedt maten vår over varme, og de fleste er også instinktivt klar over at varmt vann er bedre enn kaldt, uansett om vi snakker om klesvask, bad eller en annen form av oppløsning og fjerning av rusk. Desto høyere varme, desto bedre.

Vann kan imidlertid være maksimalt 100 grader varmt. Denne temperaturen er nemlig grensen for flytende form. Ved høyere temperaturer går vannet over til gassform, som for vannets del, også kalles damp. Det smarte ved dampen i forhold til vann, er at temperaturen kan bli enda høyere enn 100 grader.

En annen stor fordel ved damp er at det fyller mye. En liter vann kan bli omgjort til mer enn 1500 liter damp. Dette betyr at vi får mye “rengjøringsmiddel” for pengene. Med andre ord er damp et billig rengjøringsmiddel, og det er ingen giftige og miljøskadelige kjemikalier involvert.

Det nye er at dampen har blitt “temmet” av moderne dampvaskere. Du kan generere den dampen du vil, med et enkelt trykk på en knapp, og smarte dyser kan kontrollere dampen nøyaktig dit du vil ha den. Dette er en stor fordel, som det gjør det betydelig enklere å rengjøre, og derfor er det ingen tvil om at vi de neste årene vil vi se at dampvaskere spiller en mye større rolle for rengjøring enn tidligere.

Selv om fordelene er mange, er det også visse begrensninger ved damprengjøring. For eksempel kan rengjøringen være uegnet for skjøre materialer som papir, papp og tre, og den varme dampen er selvsagt heller ikke helt ufarlig. De mange fordelene, oppveier derimot ulempene. Les mer om fordeler og ulemper på nettstedet Cleanipedia, som har skapt en fin oversikt her.

Dampen gir bedre forhold for allergikere

Damp er både billig og miljøvennlig, men en av dens store styrker er at det er også allergivennlig. Antall allergikere øker år etter år og medisinsk vitenskap har ikke full kontroll på hva den underliggende årsaken er. Vi kan bare anta at flere og flere mennesker lider av astma og allergi.

Det finnes mange typer allergier, men allergi mot støvmidd er en av de mest utbredte. Støvmidd er små mikroskopiske dyr, som lever usynlig overalt i hjemmet ditt. Problemet er avføringen deres, som forårsaker allergiske reaksjoner hos mange. Også muggsporer fra ulike typer mugg forårsaker problemer for mange. Det kan vise seg i for eksempel hodepine eller pusteproblemer.

Med damprengjøring løses mange av disse allergiproblemene. Den varme dampen dreper de levende mikroorganismene, uansett om det er snakk om støvmidd, muggsopp eller andre lignende allergifremkallende organismer. En ekstra fordel er at allergener finnes ikke virvles opp i luften under vaskeprosessen, slik det skjer, for eksempel når du støvsuger eller svinger støvkluten. Fuktig damp løser problemet, som senere kan samles i en klut eller svamp.

Stadig flere utvikler også allergi overfor kjemiske stoffer. Vi bruker kjemi overalt i dagliglivet, og blant annet inneholder rengjøringsprodukter ofte ganske sterke kjemikalier. Det legger seg kjemiske rester på rengjorte overflater, og de sprer seg også enkelt i luften. Mange av oss elsker “duften av rent”, men duften er i bunn og grunn kjemi i luften. Og det er ikke alle som tåler den. Problemet med allergi er at den også kan utvikles, hvis du er utsatt for allergener av den ene eller den andre type i en kortere eller lengre periode. Og har du først utviklet en allergi, vil du ha den med deg for resten av livet.

Også er her er damprengjøring det perfekte alternativ. Den eneste ingrediensen er rent vann, og dermed det er ingen risiko ved denne rengjøringsformen for verken irritasjon, allergiske reaksjoner eler utvikling av allergier.


Veiledning for bruk av dampvaskere i generell husholdning

Når du blir kjent med dampvaskeren, får du en god idé om hvordan ulike oppgaver best kan gjøres. Ulike modeller av dampvaskere fungerer litt annerledes, og det kan også være forskjeller i graden av tilsmussing og problemområder fra hjem til hjem.

Nedenfor går vi litt i dybden med noen generelle tips for hvordan ulike typer rengjøringsoppgaver kan gjøres når du har tilgang til en dampvasker. Les også denne artikkelen hos leverandøren Kärcher, hvor det er mange tips og triks å laste ned.

Vinduer og speil rengjøres effektivt med damp

Glatte flater som vinduer og speil kan lett rengjøres med damp. Bruk bare damp på overflaten og skrap vekk kondensvannet med en gummiskrape. Til slutt kan du polere med en klut, hvis ikke gummiskrapen er i stand til å ta bort alt vannet.

Vær oppmerksom på at den varme dampen kan forårsake et temperatursjokk, hvis det for eksempel er et veldig kaldt vindu om vinteren. Det kan i verste fall føre til eksplosjoner. I slike situasjoner skal glasset ha tid til å tilpasse seg temperaturen. Påfør derfor først damp med noen centimeters avstand fra vinduet, slik at den varmes opp litt. Så kan du gjøre en generell rengjøring som nevnt innledningsvis.

Damprengjøring av fuger

Fliser er både en rengjøringsvennlig og hygienisk løsning for kjøkken og bad. Fugene mellom flisene, er derimot et problemområde. Her samles det vanligvis smuss og urenheter, som er vanskelig å fjerne med tradisjonelle metoder rengjøringsmetoder. Med en dampvasker forholder det seg imidlertid helt annerledes. Den glohete dampen trenger inn i hver krok av fugen, og dreper og løsner alle bakterier på sin vei. Monter en rundbørste på dampvaskeren, eller påfør damp og skrubb med en håndbørste.

Er det snakk om silikonfuging, bør du imidlertid være litt forsiktig med dampen. Bruk dampen i kort tid, slik at materialet ikke overopphetes.

Damprengjøring på kjøkkenet

På kjøkkenet, bør det være et spesielt fokus på hygiene, og det er derfor dampvaskeren er et godt valg. Den varme dampen løser for eksempel lett opp fett fra stekos, som setter seg overalt. Du kan for eksempel bruke dampen til overflaten av rustfritt stål. Materialet har ikke problemer med varmen, og monterer du en klut på dampvaskeren, kan du på kort tid rengjøre selv større flater. Bruk eventuelt en klut etterpå hvis resultatet skal være helt stripefritt.

Også den glasskeramiske kokeplaten rengjøres effektivt med damp. Monter eventuelt en skuresvamp direkte på dysen eller børsten, hvis arbeidet skal være ekstra effektivt. Den keramiske overflaten tåler det, blant annet fordi dampen bidrar til å smøre og redusere friksjonen under arbeidet.

Hjørner, kanter og kroker ved kokeplatene, ved vasken og andre steder på kjøkkenet, kan også lett desinfiseres med varm damp. Bruk bare et vanlig munnstykke, og la den varme dampen trenge inn overalt og eliminere alle typer begynnende bakterievekst.

La dampvaskeren supplere strykejernet

Det er langt fra alle tekstiler, som har mulighet til å få en tur over strykebrettet. Med dampvaskeren kan du på et blunk korrigere uheldige bretter i gardiner, dusjforheng og mange andre steder. Du kan også bruke dampvaskere i mange tilfeller som et alternativ til strykejernet. Bruk litt damp på jakken eller skjorten, der den henger på en kleshenger. Det vil i mange tilfeller kunne eliminere uønskede bretter, uten at du må finne frem strykebrettet.

Rengjøring av fliser og flislagte gulv

En av stedene der dampvaskeren virkelig kommer til sin rett, er ved rengjøring av fliser og flislagte gulv. Fliser er robuste og tåler damp, så her du kan skru opp dampen. Bruke et munnstykke med en montert klut, og rengjør med små skrubbebevegelser.

Ofte trenger du bare en pust med damp på området først. Men det kan du fritt justere etter behov og tilsølingsgrad. Dampvasking er også ideelt for å bukt med skitt og smuss i fugene mellom flisene. Du får det med, hvis du flytter moppen både loddrett og diagonalt i forhold til fugeretningen.

Det er en fordel å støvsuge grundig før du selve dampvaskingen, og dette gjelder alle typer gulv. På den måten holder kluten seg ren lenger, og du unngår å ta med deg overflødig skitt og smuss.

Laminatgulv og malte flater behandles litt mer forsiktig

Den varme dampen er effektiv til rengjøring, men kan være for varm sammenlignet med mer sensitive overflater. De fleste typer laminatgulv, tåler for eksempel lett behandling, hvis du er litt forsiktig. Bruk eventuelt et dobbelt sett med kluter og skru ned litt på damptrykket. På den måten blir ikke varmepåvirkningen så voldsom på gulvflaten. Akkurat som med et strykejern, bør du også unngå å sette dampvaskeren og påføre damp på det samme stedet over lang tid. Ellers risikerer du at temperaturen blir for høy.

Vanligvis fordamper fuktigheten umiddelbart av seg selv, men i noen tilfeller kan det føre til væskeansamlinger, for eksempel i forbindelse med oppstart. Dette bør fjernes med moppen eller en ekstra klut, slik at fuktigheten blir borte og ikke får mulighet til å gå ned i materialet.

Samme hensyn gjelder med malte overflater. Med litt forsiktighet kan dampvaskeren også brukes her. Les eventuelt også denne artikkelen i det danske magasinet Idenyt, som blant annet har ulike tips for damprengjøring av ømtålige overflater.

Generell rengjøring av badet

Damprengjøring er også perfekt i baderom. Problemområdene her består vanligvis av veggfliser, glassporselen og stålarmaturer, og alle disse materialene er svært robuste i forhold til varm damp. Spar ikke på dampen, som effektivt løser opp både kalk og såperester. Løsnet smuss kan vanligvis fjernes lett med en klut etterpå. Har du en dampvasker der munnstykket kan påmonteres med en klut, er det enda enklere. Høy kontinuerlig damp og gnukke-bevegelser får raskt bukt med det meste.

Spesielt sta skitt kan behandles med et børstehode på dampvaskeren. I noen tilfeller kan det oppstå tykke kalklag, som er spesielt vanskelig. Disse kan med fordel legges i bløt i eddik i noen minutter, før dampvaskeren får lov å gjøre ferdig jobben. Ved glatte overflater, kan du med fordel polere med en klut, når rengjøringen er over. Så er du sikker på at det ikke oppstår striper.

En liten video om hvordan det fungerer i praksis

Som det fremgår av ovennevnte, kan dampvaskeren effektivisere din rengjøring overalt i huset, og det er enda flere bruksmuligheter enn de som er nevnt. Vil du se hvordan ulike typer rengjøring gjøres i praksis, kan du se videoen under på fem minutter. Det er en Kärcher dampvasker, som er anvendt i videoen, men prinsippene er de samme, uavhengig av hvilket merke og modell du velger å kjøpe.

Videoen er på engelsk, men selv om du kanskje ikke er så sterk i fremmedspråk, kan du få utbytte av å se den. 


Vindusvasker

Når vi snakker om rengjøring med damp, er det umulig å ikke nevne et annet fantastisk produkt fra samme produsent: Kärcher vindusvasker. Kärcher er kjent for sine høykvalitets rengjøringsprodukter, og deres vindusvasker er intet unntak.

Mens en dampvasker bruker damp til å løsne smuss og skitt fra overflater, spesialiserer Kärcher vindusvasker seg på å gi glitrende rene vinduer uten søl og striper. Dette verktøyet er utformet for å gjøre vindusvasken raskere og enklere, og er et perfekt supplement til dampvaskeren din.

Kärcher vindusvasker er en batteridrevet enhet som kombinerer sprayflaske, mikrofiberklut og avtrekker for å gi deg en enkel og effektiv vindusvaskopplevelse. Du sprayer enkelt vindusvaskemiddel på vinduet med sprayflasken, bruker mikrofiberkluten for å løsne skitt og smuss, og deretter fjerner du skittent vann med avtrekkeren. Resultatet er et skinnende rent vindu uten striper og uten behov for ekstra tørking.


Kilder som er brukt i denne artikkelen

Tradisjonelt baserer Forbrukerliv.no seg så langt det er mulig på vurderinger fra grundige tester av upartiske instanser. Som nevnt innledningsvis, er damprengjøring ennå så nytt at antall testede dampvaskere er svært begrenset. Vi har funnet noen tester hos det tyske testmagasinet Testberichte og engelske Trusted Reviews, hvor Nilfisk Steamtec 312 og Kärcher SC-serien har blitt testet. I begge tilfeller fikk maskinene virkelig gode vurderinger.

Samlet sett har vi i stedet valgt å ha ekstra fokus på forbrukernes egne vurderinger. Tross alt, er forbrukernes vurdering trolig en av de mest rettvisende indikasjoner på hvordan et produkt er brukbart i praksis. Her er ikke dampvaskerne testet i et teoretisk miljø over en kort tid, men derimot i et reelt autentisk hjemmemiljø over lengre tid. Det er klart at en enkelt brukervurdering ikke kan stå alene, men et gjennomsnitt av mange brukeropplevelser kan anses å være et meget solid grunnlag for en vurdering.

Som grunnlag for denne artikkelen har vi blant annet lastet ned statistikk på tusenvis av brukervurderinger fra store portaler som Amazon.com, Tesco.com, Renthjem.dk og Reevo.com. Nå bør du være klar for å velge rett dampvasker for ditt rengjøringsbehov.


FAQ – Ofte stilte spørsmål 

🤩 Hvilke dampvaskere har fått de beste anmeldelsene?

Kärcher dampvasker SC 4

🤓 Hvordan er dampvaskere blitt testet?

Dampvaskerne er blitt testet i bruk på hvor effektivt de fjerner skitt og hvor brukervennlige de er.

🤔 Hvordan virker en dampvasker?

En dampvasker fungerer ved at vann varmes opp i en lufttett vannbeholder til det koker og lager damp.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere