Artikkelen inneholder annonselenker og er dermed sponset. Les mer her.

Kapp og gjærsag test-guide 2024 – Her er de 5 beste modellene

Ifølge vår research og analyse Vi har valgt produkter som scorer høyt på parametrene vi vurderer dem på, men ikke en uttømmende liste over alle produktene på markedet

SENESTE ENDRING mai 29, 2024.

Kapp og gjærsag test-guide 2024 – Her er de 5 beste modellene

Utvelgelsen av produkter skjer på bakgrunn av forskning..., men vi begrenser oss primært til produkter tilgjengelige på prisportaler eller annonseplattformer. Våre artikler inneholder i hovedsak eksterne tester og anmeldelser fremfor egne tester. Oppføringen er ikke en rangering av produkter, og annonseavtaler kan påvirke plasseringen og utvalget av våre produkter – les mer her. Les mer

Er du en altmuligmann som elsker gjør-det-selv-prosjekter? Leter du etter en allsidig sag som kan sage tre i akkurat den vinkelen du ønsker? Da bør du skaffe deg en kapp- og gjærsag.

Markedet er fullt av forskjellige modeller, så for å gjøre det enklere å velge så har vi gjort undersøkelses-arbeidet for deg på forhånd.

Her presenterer vi 5 modeller som etter vår vurdering er markedets beste.

Sagene er testet hos eksperter, og alle 5 hører til blant deres favoritter. Derfor vil alle disse være gode valg.
Vi gjennomgår produktene hver for seg, og i gjennomgangen vil du kunne se både hva ekspertene mener samt få mer informasjon om alt det praktiske.

Elsker du også å jobbe på huset og i hagen? Da vil du få bruk for mange typer redskaper og maskiner. Derfor har vi helt nederst i artikkelen samlet linker til en rekke av våre andre test-artikler. I disse ser vi nærmere på blant annet robotgressklippere og vanlige gressklippere.

Vår kapp- og gjærsag artikkel inneholder:

 • Oversikt over de 6 beste kapp- og gjærsagene på markedet
 • Gjennomgang av hva ekspertene mener
 • Informasjon om hva sagene kan
 • Nybegynnertips til den uerfarne kapp- og gjærsag brukeren
 • Guide til å velge den beste kapp- og gjærsagen
 • Gjennomgang av diverse tester som vi har undersøkt og analysert
 • En guide til andre relevante tester og artikler

Legg merke til at Forbrukerliv ikke tester produktene selv. I stedet samler vi resultatene av upartiske tester slik at du raskt og enkelt kan få en bedre oversikt over de mest velfungerende modellene på markedet.

Kapp- gjærsag test 2024 – Her er de 5 beste ifølge ekspertene

Nedenfor følger det en gjennomgang av 5 av de beste kapp- og gjærsagene på markedet. Her finner du både toppscorere, favoritter og andre modeller slik at variasjonen blir stor. Her vil det være noe for enhver lommebok og smak.

Under produktnavnene i de grønne boksene kan du se hva ekspertene fremhever ved hvert apparat, og her vil du også finne en prissammenligning av de forskjellige modellene. På den måten vil du raskt og enkelt kunne se hvor du kan oppnå de mest gunstige prisene.

Seneste endring:

I dag har vi overført denne artikel til vores nye design for at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside. I tråd med ændringen har vi dertil revideret, optimeret og suppleret vores produktanmeldelser for yderligere at forbedre din oplevelse, så du lettere kan finde lige præcis det, du har brug for.

test-guiden

En test-guide som denne er en artikkel som analyserer produkter via en gjennomgang av bl.a. anmeldelser og tester.

De 5 beste kapp- og gjæringssager i testguiden 2024:

Slik vurderer og utvelger vi produkter

Vi sammenligner en rekke anerkjente produkter og merker, og vi har partnerskap med mange store forhandlere. Selv om dette kan ha innflytelse på utvalget av produkter til artiklen, er våres anbefalinger basert på redaksjonens profesjonelle vurdering av de beste produktene.

Vårt forskningsteam vurderer produkter på parametre som:

  1
 • Produkttester fra ekspertkilder og forbrukermagasiner
 • 2
 • Kundeanmeldelser av produktet
 • 3
 • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
 • 4
 • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
 • 5
 • Kunnskap og data på hva våre lesere foretrekker

Ovennevnte holdes opp mot pris og kvalitet. Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene for ulike behov.

Våre merkelapper som "Best i budsjettklassen", "Beste trådløse modell", "Mye for pengene" osv. er en individuell, uavhengig vurdering av den research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

Se priser og tilbud på DeWALT DWS780:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

Fordeler

 • Toppscorer i kapp- og gjærsag test
 • Premium-valg
 • Kraftig
 • Nøyaktig
 • Allsidig

DeWALT DWS780 er blitt testet hos to ekspertkilder – i en kapp- og gjærsag test hos sag-magasinet Mitresawzone.com og i en test utført av verktøysmagasinet Protoolreviews.com. Begge hold med eksperter er svært imponerte og gir modellen flotte karakterer.

Mitresawzone.com har vurdert enheten ut ifra forskjellige parametere som verdi for pengene, skjærekapasitet, funksjoner og styrke. Ekspertene fremhever spesielt den svært høye skjærekapasiteten, og den gir de hele 10 av 10 poeng da de mener at man her får veldig mye valuta for pengene.

Støvoppsamlingen fungerer veldig godt, og i tillegg er presisjonen på sagen helt på topp. Det eneste som trekker litt ned ifølge ekspertene er vekten og den litt høye prisen.

De oppsummerer produktet med ordene: «A really impresssive tool that we would highly recommend if your projects require this cutting capacity».

Anmeldelse: Produktanalyse af DeWALT DWS780

Kraftig produkt fra DeWALT

DeWALT DWS780 vil være den beste kapp- og gjærsagen for deg som mest av alt legger stor vekt på god kvalitet. Det betyr at du ikke har noe imot å betale mer for god kvalitet.

Denne modellen er en kapp- og gjærsag med uttrekk, og derfor vil den gi deg de beste forholdene til å jobbe komfortabelt og sikkert. Det følger med en støvpose til oppsamling av sagflis og støv.

Den er laget av produsenten DeWALT som mange profesjonelle håndverkere benytter seg av, derfor kan du være sikker på å få god valuta for pengene du investerer. I og med at den er av en profesjonell kvalitet så har den også en integrert XPS-kutteindikator for presisjonssaging. Det er mange høydepunkter ved apparatet, men vi vil spesielt fremheve at dette helt klart er et førstevalg, og i tillegg er den svært kraftig. Det gjør at du vil kunne håndtere selv de vanskelige trematerialene.

Høy effekt

Ettersom DeWALT DWS780 er svært kraftig så kommer den med en høy effekt. Effekten ligger på 1670 watt, så den vil være velegnet til alt-mulig-mannen så vel som den profesjonelle håndverkeren.

Sagen har en maksimal skjærehøyde på 211 x 112 millimeter samt en skivediameter på 305 millimeter. Du kan vinkle den slik du ønsker, og med alle mulighetene for vinkling blir den ekstremt allsidig i bruk.

Presisjonen er et annet høydepunkt med maskinen, for du vil kunne skjære helt presist her på grunn av den veldesignede utformingen og sagbladene. Som enda et pluss vil du raskt kunne gjøre unna oppgavene dine, for hastigheten ligger på 1900-3800 o/min.

Alt i alt er DeWALT DWS780 en kapp- og gjærsag med uttrekk som vil være et eksklusivt valg. Nøkkelordene her er allsidighet og presisjon.

Se priser og tilbud på Bosch Professional GCM 12:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

Fordeler

 • Toppscorer i kapp- og gjærsag test
 • God pris
 • Høy effekt
 • Vendbar
 • Brukervennlig

Bosch Professional GCM 12 er blitt testet av tre hold med eksperter som inkluderer verktøysmagasinene Protoolreviews.com og Toolnerds.com samt sag-magasinet Mitersawreviews.biz. Alle ekspertene er svært imponerte og gir modellen flotte anmeldelser.

For eksempel har Protoolreviews.com i sin kapp- og gjærsag test anmeldt produktet ut ifra en rekke kriterier som konstruksjonskvalitet, styrke, presisjon, funksjoner og valuta for pengene. Den scorer svært høyt på alle områdene, og ekspertene er spesielt imponerte over at sagen glir så lett – mye bedre enn andre modeller på markedet.

Designet får også mye ros med på veien, og stativet som hører til gjør transporten utrolig enkel. Ekspertene konkluderer med at «after everything is said and done, the performance and functionality of the saw is absolutely pro level».

Opplevelsen blir oppsummert med ordene: «It offers everything you will ever need for processing wood. It is accurate, smooth, well-made, and most importantly – affordable».

Anmeldelse: Produktanalyse af Bosch Professional GCM 12

Kapp- og gjærsag, vendbar modell

Hvis du leter etter den beste kapp- og gjærsagen med uttrekk til den mest gunstige prisen så vil Bosch Professional GCM 12 være det opplagte valget. Modellen har en veldig god pris, spesielt når du tar Bosch-kvaliteten i betraktning.

Modellen er svært solid og holdbar, og du vil få en sag som er velfungerende både til profesjonelle håndverkere og til alt-mulig-mannen hjemme.

Materialene er svært sterke, og du vil som en ekstra bonus få en kapp- og gjærsag av den vendbare typen. Det betyr at du vil kunne gjøre den om til en bordsag. I praksis vil du derfor kunne snu sagen slik at den kan sage nedenfra og opp.

Som enda en fordel kommer sagen med et integrert utsug slik at den klarer å fjerne skadelige partikler, støv og sagflis – dette er veldig smart for helsen din så vel som jobben med rengjøring.

Stor kraft

Leter du også etter en sag som virkelig kan håndtere harde oppgaver så vil Bosch Professional GCM 12 kunne leve opp til forventningene dine. Den går på strøm og har en kraftig effekt på 2000 watt. Dette er mye, og du vil enkelt kunne klare selv de krevende skjæreoppgavene.

Modellen har en skivediameter på 305 millimeter, gjæring venstre på 53 grader og gjæring høyre på 60 grader. Venstre konisk ligger på 47 grader, og det samme gjelder for høyre.

Som en ekstra bonus er produktet svært enkelt i bruk da brukervennligheten er høy. Selv om du er nybegynner så vil du enkelt kunne komme i gang.

Alt i alt er Bosch Professional GCM 12 en pris- og brukervennlig modell som er både vendbar og kraftig.

Se priser og tilbud på Makita LS1018:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

Fordeler

 • Toppscorer i test av kapp- og gjærsager
 • Profesjonell kvalitet
 • Fokus på presisjon
 • Bra pris
 • Med dobbelt uttrekk og laser

Makita LS1018 er blitt testet av hele tre hold med eksperter. Ekspertene er fra håndverkermagasinet Finewoodworking.com, verktøysmagasinet Thepowertoolwebsite.com og sag-magasinet Mitersawreviews.biz, og alle er svært imponerte.

Thepowertoolwebsite.com fremhever i sin kapp- og gjærsag test en lang rekke fordeler med denne modellen – blant annet at vekten er lav og at sagen glir lett igjennom alle materialer helt nøyaktig.

Som en bonus er den svært allsidig og kan håndtere mange forskjellige oppgaver. Den egner seg godt til alle typer forbrukere – uansett om du er en profesjonell håndverker eller nybegynner, og enda en fordel er prisen som ligger i den lavere enden. Ekspertene savner imidlertid en laser, og støvoppsamlingen er ikke helt på topp, men de oppsummerer opplevelsen sin med ordene «This is a high quality, highly rated sliding compound miter, built with the professional user in mind».

Anmeldelse : Analyse af Makita LS1018

Til den profesjonelle

Makita LS1018 vil være den beste kapp- og gjærsagen til den forbrukeren som leter etter et profesjonelt verktøy. Modellen er produsert av det kjente merket Makita, og den er rettet mot den profesjonelle håndverkeren som har behov for kraftige og pålitelige verktøy.

Modellen vil selvfølgelig også kunne brukes av den mer vanlige gjør-det-selv-mannen eller -kvinnen hjemme som bare er interessert i verktøy.

Produktet går på strøm og kommer med en god effekt på 1430 watt. Derfor vil du være i stand til å utføre vanskeligere oppgaver uten problemer.

Presisjon er ett av nøkkelordene for dette produktet, for du vil kunne foreta helt nøyaktige snitt – både på en enkelt list og på en lang rekke bredder som må kappes i samme lengde.

Dobbelt uttrekk

Her er det som en fordel snakk om en kapp- og gjærsag med uttrekk, og uttrekket er til og med dobbelt. Dette sikrer en bedre nøyaktighet og har en plassbesparende effekt.

Skivediameteren ligger på 300 millimeter, gjæring venstre ligger på 47 grader og gjæring høyre er på 60 grader.

Makita LS1018 kommer med laser som en fin bonus, noe som bidrar til en større nøyaktighet, og den har en myk oppstarts-funksjon. Du vil enkelt kunne skjære i skråkanter fordi den er tosidig og kan kutte på begge sider.

Modellen har en lav pris som gjør den tilgjengelig for mange typer forbrukere, og i tillegg er vekten på 19,9 kilo – noe som er lavt for denne typen.

Alt i alt en prisvennlig maskin som er laget til profesjonelt bruk med laser og dobbelt uttrekk.

Se priser og tilbud på Metabo 254 M:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

Fordeler

 • Toppscorer i test av kapp- og gjærsager
 • Lav vekt – enkel å transportere
 • Integrert lys
 • Stor allsidighet
 • Fokus på presisjon

Specialized Turbo Vado 4.0 2020 er blitt testet av det internasjonale teknologimagasinet Techradar.com i deres test av el-sykler, der de har funnet frem til de beste modellene. Sykkelen vekker begeistring hos ekspertene, som skriver at den har «en lang rekkevidde med kraftig motor». Dersom du lurer på hvilken elsykkel som er best, så gir ekspertene helt klart anbefale denne modellen – da den er blitt kåret til den beste el-sykkelen til bruk i by.
Metabo 254 M er blitt testet hos to forskjellige ekspertkilder. Det dreier seg om sag-magasinene Kappsaege-tests.de og Mitresawzone.com, og begge har fokus på kapp- og gjærsager.

Kappsaege-tests.de nevner i sin kapp- og gjærsag test at førsteinntrykket deres av sagen er veldig bra. De legger først og fremst vekt på at den er kraftig, men fremdeles kompakt og praktisk designet – noe som gjør den svært enkel å transportere. De gir også ros fordi den har mange funksjoner som blant annet laser, LED-lys og nøyaktige vinkeljusteringer som gjør jobben til en veldig positiv opplevelse.

Alt i alt beskriver de modellen som «et allsidig og vellykket produkt til den kresne gjør-det-selv-elskeren, men sagen hører også til i den profesjonelle sektoren» (oversatt fra tysk).

Anmeldelse : Analyse af Metabo 254 M

Perfekt til gjør-det-selv-håndverkeren hjemme

Metabo 254 M vil være den beste kapp- og gjærsagen til deg som elsker gjør-det-selv-prosjekter hjemme. Den har en overkommelig pris uten at den er veldig billig, men til gjengjeld vil du få en god og holdbar kvalitet som vil sikre deg et fantastisk resultat.

Med en vekt på 17,5 kilo ligger den også i den lave enden av vektskalaen, og derfor vil det være lettere for deg å transportere og flytte på den. Håndteringen blir enklere, og du vil kunne manøvrere modellen lettere.

Her er det snakk om en kapp- og gjærsag av den vendbare typen, og det betyr at allsidigheten blir stor. I tillegg til de vanlige oppgavene en kapp- og gjærsag kan så har du også mulighet til å bruke den som en bordsag.

Med integrert lys

Metabo 254 M kommer med flere fordeler, og en av disse er det integrerte lyset. Lyset hjelper deg med å få en bedre oversikt og holde øye med arbeidet. Under dårlige lysforhold vil du kunne få hjelp av lyset – eller når det begynner å bli mørkt.

Modellen er også en kapp- og gjærsag med uttrekk, og den har en effekt på 1800 watt. Det er en del og er til god hjelp når du skal foreta harde oppgaver.

Gjæring venstre ligger på 47 grader, noe som er vanlig, mens gjæring høyre er på hele 205 grader Du får en skivediameter på 300 millimeter, og i tillegg er Metabo sin kapp- og gjærsag velegnet til å skjære i både tre, plast og metall.

Diameteren på bladet er på 254 millimeter, og hastigheten kan bli høy med 4500 o/min. Det er fokus på presisjon ved vinkelsaging og robusthet. Derfor er det også en integrert laser som gjør det enklere for deg å få den presisjonen du ønsker.

Alt i alt er Metabo 254 M et solid og allsidig valg til handymannen som foretrekker en kraftig kapp- og gjærsag som han eller hun enkelt kan flytte på.

Se priser og tilbud på DeWALT DWS777:

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

Fordeler

 • Toppscorer i test av kapp- og gjærsager
 • Mye for pengene
 • Med uttrekk
 • Brukervennlig
 • XPS-kutteindikator

DeWALT DWS777 hører til blant både brukernes og ekspertenes favoritter da den scorer flotte 4,6 av 5 stjerner i gjennomsnitt hos brukerne fra Amazon, og får hele 8,1 av 10 stjerner i en kapp- og gjærsag test hos sag-magasinet Mitresawzone.com.

Ekspertene gir modellen gode karakterer på alle parameterne de har testet. De begrunner den flotte anmeldelsen med at kvaliteten på konstruksjonen er helt på topp, og at skjærekvaliteten er svært høy. Ekspertene mener at du her vil få mye valuta for pengene da sagen kommer med en lang rekke gode funksjoner til en forholdsvis lav pris. Fremstillingen i lett aluminium gjør også transporten enkel, og som en ekstra bonus så er allsidigheten høy da du kan sage igjennom de fleste materialer med høy presisjon.

Designet ligger ifølge ekspertene mot den litt enkle siden, men til gjengjeld er det lagt vekt på holdbarheten.

Ekspertene oppsummerer sin opplevelse med ordene: «This is a classic saw designed to be tough and last a long time. It can take on many materials including metal».

Anmeldelse : Analyse af DeWALT DWS777

Mye valuta for pengene

DeWALT DWS777 vil være det opplagte valget for deg som sverger til merket DeWALT og som vil ha en pålitelig og svært slitesterk kapp- og gjærsag.

Prisen ligger ikke i den lave enden av skalaen, men den er imidlertid overkommelig. Du vil få mye igjen for pengene hvis du investerer i denne modellen her – ikke minst fordi DeWALT er kjent for god kvalitet og ofte blir brukt av de profesjonelle håndverkerne.

Her vil du også få en kapp- og gjærsag med uttrekk som hever både presisjon og sikkerhet. Den er kompakt i størrelsen og veier kun 15 kilo. Det gjør at den er lett å flytte på og ha med å gjøre – også der det er trangt.

Lett og enkel i bruk

DeWALT DWS777 hører kanskje ikke til blant de mest avanserte modellene på markedet, men den er svært holdbar og brukervennlig.

Den er lett tilgjengelig, og den vil levere vinkelskjæring av høy kvalitet. Vinkel til venstre og vinkel til høyre gjæring ligger på 50 grader og effekten er på 1800 watt.

1800 watt er rikelig til både profesjonelle oppgaver samt de gjør-det-selv-oppgavene som du skal gjøre hjemme. Sagbladet kan gå helt opptil 6300 omdreininger i minuttet, og her er det snakk om et sagblad på
216 millimeter med 24 tenner.

Her er det fokus på presisjon med en XPS-kutteindikator, og vinkelskjæringen vil levere helt nøyaktige vinkler som resultat. Maskinen kommer med eget avsug som fjerner sagflis og støv slik at du ikke får dette ned i lungene eller legger seg på gulvet.

Alt i alt et godt og solid valg til alle typer oppgaver med XPS-kutteindikatoren for en god presisjon.

7 ting du bør vurdere før du kjøper kapp og gjærsag

 • Uttrekk

  Sjekk om valget ditt har uttrekk. Uttrekk er nesten uunnværlig for både presisjon og sikkerhet.

 • Vinkling

  Hvor stor eller liten vinkel kan sagen skjære?

 • Presisjon

  Presisjon er helt avgjørende for resultatet. Den må sage helt nøyaktig hver gang.

 • Effekt

  Hvor kraftig er sagen?

 • Sagblad

  Tenk over både diameter og type.

 • Sikkerhet

  Sikkerhet er utrolig viktig når du jobber med motoriserte verktøy.

 • Utsug

  Med en integrert utsuging vil du unngå å få helseskadelige stoffer ned i lungene når du jobber innendørs.

arrow-more

Tester og anmeldelser av kapp- og gjæringssager som er brukt i artikkelen

Vi ønsker å gi deg som forbruker en god vurdering av alle produkter slik at du sparer tid og føler deg trygg på ditt sluttvalg. Vi ser derfor til offisielle forbrukerråd, eksterne eksperter og forbrukernes egne vurderinger, på tvers av norske og internasjonale nettbutikker. Vårt forskningsteam har gransket markedet og undersøkt alle relevante kilder. I vårt arbeid har vi brukt følgende ekspertkilder og tester:

Ekspert- og testkilder

Finewoodworking

Finewoodworking.com er et amerikansk håndverker- og trebearbeidingsmagasin der du kan finne ekspertråd innen all slags trearbeid. Her er det massevis av tips, guider, videoer, artikler, bilder og tester av ulike typer verktøy. Ekspertene har her sett nærmere på modellen Makita LS1018.

Testen ble utført: Den 2. desember 2015
Du kan lese mer om testen her: Finewoodworking.com.

Justoffbase.co.uk

Justoffbase.co.uk er en britisk verktøyforhandler som selger produkter til profesjonelle så vel som den vanlige huseieren. Ekspertene herfra utfører også egne tester av maskinene, og her er det snakk om en test av modellen Einhell TH-MS 2112.

Du kan lese mer om testen her: Justoffbase.co.uk.

Kappsaege-tests.de

Kappsaege-tests.de er et spesialisert sag-magasin fra Tyskland som guider forbrukerne til å finne den rette kapp- og gjærsagen. Derfor tester de jevnlig forskjellige modeller og skriver en anmeldelse av hvert produkt. Her gjelder det en test av Metabo 254 M.

Du kan lese mer om testen her:

Kappsaege-tests.de er et spesialisert sag-magasin fra Tyskland som guider forbrukerne til å finne den rette kapp- og gjærsagen. Derfor tester de jevnlig forskjellige modeller og skriver en anmeldelse av hvert produkt. Her gjelder det en test av Metabo 254 M.

Du kan lese mer om testen her: Kappsaege-tests.de.

.

Mitresawzone.com

Mitresawzone.com er et spesialisert testmagasin av kapp- og gjærsager. Med dette svært snevre området er det fullt fokus på denne typen produkter, og det er utelukkende eksperter på området som foretar testene. Her har ekspertene testet flere av modellene i denne artikkelen:

Du kan lese mer om testen av DeWALT DWS780 her: Mitresawzone.com.
Du kan lese mer om testen av Metabo 254 M her: Mitresawzone.com.
Du kan lese mer om testen av DeWALT DWS777 her: Mitresawzone.com.

Protoolreviews.com

Protoolreviews.com er et stort verktøymagasin med nesten 15 år på baken som leverer produkttester og nyheter innenfor industrien til leserne. Testene spenner vidt innen verktøyfeltet, og her har ekspertene testet modellene DeWALT DWS780 og Bosch Professional GCM 12:

Du kan lese mer om testen av DeWALT DWS780 her: Protoolreviews.com.
Du kan lese mer om testen av Bosch Professional GCM 12 her: Protoolreviews.com.

Thepowertoolwebsite.com

Thepowertoolwebsite.com er et stort verktøymagasin målrettet mot den mer gjennomsnittlige håndverkeren eller nybegynneren innen området. Ekspertene gir råd til leserne med artikler, prosjekter, guider, tips med mer samt tester av verktøy. Her dreier det seg om en test av modellen Makita LS1018.

Du kan lese mer om testen av Makita LS1018 her: Thepowertoolwebsite.com.

Toolnerds.com

Toolnerds.com er et verktøymagasin som hjelper leserne med å velge de beste verktøyene og redskapene for gjør-det-selv-verdenen. Derfor utfører ekspertene omfattende tester av diverse produkter slik at leserne vet om de skal investere i maskinen eller ikke. Her har ekspertene sett nærmere på modellen Bosch Professional GCM 12.

Testen ble oppdatert: Den 15 februar 2021
Du kan lese mer om testen av Bosch Professional GCM 12 her: Toolnerds.com

Andre relevante tester og artikler

Vi har i vår artikkel om tester av kapp- og gjærsager sett nærmere på 6 av de beste modellene på markedet.
Hvis du har en generell interesse for gjør-det-selv-prosjekter – eller bare har evner til å bygge og vedlikeholde hus og hage – så kan det være at du har bruk for andre typer redskaper, verktøy eller maskiner. Vi har skrevet en rekke andre test-artikler som du kan finne inspirasjon i:

Hvis du er mer interessert i å jobbe i hagen en lørdag formiddag så vil du også ha behov for et redskap til å holde orden på det grønne gressteppet. En av de viktigste maskinene er gressklipperen, og det er flere typer å velge mellom.

Leter du etter en tradisjonell modell så kan du med fordel lese mer i vår artikkel om tester av gressklippere der du kan finne inspirasjon til å velge den modellen som passer best til dine behov. Har du høyt gress og behov for kantklipping så kan en gresstrimmer være et bra supplement.

Noen forbrukere foretrekker helst å slippe å slå gresset manuelt, slik at de heller bruke tiden på andre og mer spennende hageprosjekter. Derfor investerer de i en robotgressklipper. Er du nysgjerrig på å finne ut om en robotgressklipper er noe for deg så kan du lese vår artikkel om tester av Robotgressklippere. Her kan du se ekspertenes favoritter og bli guidet til å foreta det beste valget.

Kundeanmeldelser

Amazon

Amazon er en internasjonal markedsplass for handel der du kan finne alt ifra film og musikk til hageredskaper, bøker, klær, smykker og kjøkkenredskap. Hos Amazon kan kundene legge igjen en vurdering av de varene de har kjøpt, og anmeldelsene deres kan komme andre potensielle kunder til gode.Du kan lese mer om hva brukerne mener om Einhell TH-MS 2112 her: Amazon.de.
Du kan lese mer om hva brukerne mener om DeWALT DWS777 her: Amazon.co.uk.

Begynnertips: Kapp- og gjærsag for begynnere

En kapp-hva-for-noe? Navnet kapp- og gjærsag høres merkelig ut, og sagtypen er også kjent under andre navn og stavemåter som kappgjærsag, kapp-/gjærsag og kappsag. Kjært barn har mange navn, men bak det merkelige navnet gjemmer det seg et svært allsidig og effektivt verktøy som den moderne handymannen ikke kan være uten i hus- og hageprosjektene.

Basert på ekspertkunnskap fra danske Goerdetselv.dk og Silvan.dk går vi i detaljer til nybegynneren og forklarer alt det grunnleggende.

Hva kan jeg bruke en kapp- og gjærsag til?

En kapp- og gjærsag kan gi et helt nøyaktig snitt som du ikke kan gjøre med en håndsag. Hvis presisjon er viktig i byggearbeidet ditt så er en kapp- og gjærsag essensiell og uunnværlig. Du kan med fordel bruke den til å sage lekter, sage vinkelrett, tilpasse fotlister og sage på skrå.

Ekspertene forklarer at du vil kunne bruke en kapp- og gjærsag til mange typer oppgaver, men at den vil være spesielt ideell til tre ting:

 • Større bygningsjobber: Ved større bygningsjobber der du kommer til å sage mange like trestykker eller andre materialer så er enheten ideell. Det er fordi den er både rask og nøyaktig.
 • Fine kutt/listekutt: Hvis du skal sage tre i svært tynne stykker – for eksempel lister – så er kapp- og gjærsagen fordelaktig fordi den kan levere en stor nøyaktighet på selv små oppgaver.
 • Jern og aluminium: De fleste vil bruke maskinen til å skjære i tre, men med det riktige sagbladet kan den også kutte nøyaktig i både jern og aluminium.

Hvilke typer finnes?

Kapp- og gjærsagen kommer i flere versjoner og typer, og det henger sammen med prisen.

 • Kapp- og gjærsag med uttrekk: De fleste modellene kommer med uttrekk. Uttrekket betyr at du vil kunne kutte større trestykker, og du vil få et lite og funksjonelt arbeidsbord. Prisen vil ligge i mellomklassen.
 • Kapp- og gjærsag uten uttrekk: Modellene uten uttrekk er best egnet til mindre oppgaver som listekutting eller andre små oppgaver i tre. De fleste modellene vil fortsatt kunne sage loddrett og skrå snitt. Prisen vil ligge i den prisvennlige enden av skalaen.
 • Profesjonell kapp- og gjærsag: Til slutt har vi den profesjonelle utgaven som er fordelaktig til de store dimensjonene. Disse er gjerne kraftigere og lengre. Til gjengjeld er de dyrere.

Hvilke elementer har en kapp- og gjærsag?

En kapp- og gjærsag består av flere elementer som til sammen danner enheten. Det viktigste du bør kjenne til er:

 • Uttrekk: Har du en kapp- og gjærsag med uttrekk så er uttrekket den delen som du kan kjøre frem og tilbake avhengig av størrelsen på oppgaven. Uttrekket kjører ofte på to rør som kalles «to-delt slede»
 • Vridning: Sagen kan snus jevnt for å kunne sage i forskjellige vinkler.
 • Tvinge: En god modell bør ha en tvinge til å spenne fast emnet.
 • Lys: Noen modeller kommer med et lys slik at du bedre kan se hva du gjør.
 • Skala: Her kan du lese av skalaer på sagen for å kutte nøyaktig.
 • Sagblad: Det varierer hvilke sagblad maskinen vil komme med. Ofte følger det kun med et grovt sagblad til å kutte tre med. Det kan være en fordel å kjøpe ekstra sagblad til for eksempel saging i metall eller plast.
 • Anlegg: Et såkalt anlegg kan være en fordel slik at emnet ligger mer stabilt når du jobber med det.
 • Støvsamler: Noen – ikke alle – modeller kommer med en støvsamler som samler støv fra treet når du sager i det. Dette kan være en smart funksjon med tanke på helsen din og rengjøringen.

Hvordan bruker jeg en kapp- og gjærsag?

Det er utrolig enkelt å bruke produktet til saging. Du må starte med å stille inn sagbladet slik at du får den vinkelen du vil ha. Deretter velger du start, trekker ned håndtaket og fører sagbladet fremover. Da kutter du.

Før du starter bør du undersøke om den er riktig innstilt fra produsentens side. Legg en bredere list inntil det loddrette anlegget og velg 90 grader. Deretter bør du sjekke vinkelen ved å måle den du har kuttet.
Er den ikke vinkelrett må du justere sagen. Dette gjør du ved å flytte anlegget i forhold til vinkelmåleren din. Før du starter må du også spenne fast sagbladet slik at det ikke flytter på seg under arbeidet.

Guide: Slik velger du den riktige kapp- og gjærsagen

Det finnes mange typer kapp- og gjærsager på markedet. I avsnittet ovenfor har vi gått inn på noen av de elementene som de ulike modellene har samt hva de kan. Her guider vi deg til det du ellers må holde øye med når du skal velge den beste kapp- og gjærsagen for deg.

Guiden er basert på ekspertkunnskap fra verktøy- og gjør-det-selv magasinet Protoolreviews.com.

Bordsag i forhold til kapp- og gjærsag

Ekspertene forklarer at en bordsag ikke kan erstatte en kapp- og gjærsag og omvendt, men har du allerede en bordsag så vil en kapp- og gjærsag være et veldig bra tillegg.

Er du halv-profesjonell og tar i handymann-oppgavene dine veldig seriøst så er det ingen vei utenom en slik type sag. Du vil kunne få svært nøyaktige kutt – og i tillegg får du mange vinkler som en vanlig sag ikke kan klare.

Legg merke til at du i noen tilfeller vil kunne få en kapp- og gjærsag som er en vendbar type. Denne typen vil du i tillegg kunne bruke som en bordsag som kan sage motsatt vei.

Uttrekk

De fleste modeller i dag kommer med et uttrekk. Uttrekk er nesten uunnværlig, for det gir modellen en større nøyaktighet og mye bedre arbeidsforhold.

Vinkling

En kapp- og gjærsag sin viktigste rolle er å kunne kappe i tre eller andre materialer i vinkler. De ulike modellene kan sage i forskjellige grader. Standarden vil ligge på rundt 45 grader – men de dyrere maskinene vil kunne klare større vinkler.

Presisjon

Presisjonen er avgjørende for det endelige resultatet. Du kan til og med si at presisjonen sammen med vinklingen er sagens største styrke, og derfor må den være i orden.

I forhold til presisjonen så vil en laser-funksjon som markerer der du ønsker være en bra funksjon. Det gir en høyere presisjon, men ikke alle modellene kommer med en laser. Laseren vil derfor være en førsteklasses funksjon.

Produktet du kjøper bør også ha innebygde elementer til fastspenning slik at emnet sitter helt fast. Dette bidrar også til presisjonen.

Effekt

Se også gjerne etter effekt. Effekten sier noe om hvor kraftig enheter er, og hvor vanskelige oppgaver du vil kunne klare.

Maskinene i denne artikkelen går på strøm, men det vil også være mulig å finne trådløse og batteridrevne modeller.

Sagblad

Du kan få sagblad med forskjellig diameter. En større diameter gir deg mulighet til å få et lengre kutt, og derfor også en større kapasitet. Tenk også over antall tenner – jo flere tenner desto finere kutt får du.

Du vil kunne få sagblad til forskjellige materialer. En kapp- og gjærsag er i utgangspunktet laget for å kutte i tre, men med et spesial-sagblad vil du kunne sage i for eksempel plast eller metall.

Belysning

Belysning er en annen smart funksjon som kan utgjøre en stor forskjell for presisjonen. Med belysning vil du kunne få en større oversikt, bedre forhold for å kunne kutte helt rett, og du vil kunne jobbe i dårlige lysforhold.

Sikkerhet

Sikkerhet er avgjørende når du jobber med verktøy – og spesielt med typer med åpne og skjærende blad. Noen modeller kommer med sikkerhetsvern over sagbladet, og med et slikt vil du være godt beskyttet.

Du må alltid huske å teste bremsen før du starter opp sagen – den må helst stoppe innen et par sekunder etter at du har trykket på stoppknappen.

Ekspertene skriver at en håndlås også vil være smart. En håndlås immobiliserer sagbladets opp og ned-bevegelser, og senker det ned i bordets bladkanal. Håndlåsen bidrar også til sikkerhet og kompakthet.

Et anlegg eller et helt stativ vil gjøre underverker når du skal sage. Det holder først og fremst sagen stabilt fast, noe som minimerer vibrasjoner, men det gjør det også enklere å bearbeide større dimensjoner.

Ekspertene anbefaler også at du alltid kler på deg sikkerhetsutstyr når du skal operere en kapp- og gjærsag.
Som minimum bør du ha øyebeskyttelse og svært gjerne hørselsvern. Jobber du på et sted uten avsug for støvet så er det en god idé å ta på seg en form for maske. Noen maskiner kommer med eget støvavsug.

Støvavsug

Sager til utendørs bruk kommer sjeldent med elementer som vil fjerne sagflis og støv fra kappingen. Det vil i stedet legge seg på bakken. Det kan gå bra utendørs, men ikke innendørs. Skal du sage inne – for eksempel i et verksted, i en garasje eller i en bod – så bør sagen din ha et støvavsug.

Et støvavsug suger opp støv og sagflis, men dette er ikke bare av estetiske grunner. Det er i stor grad av helsemessige og sikkerhetsmessige grunner. Alle partiklene kommer ned i luftveiene dine hvis de ikke blir fanget opp, og her kan de herje rundt og bidra til alvorlige lungesykdommer over tid.

Sagflis og støv lager også en svært glatt overflate når det legger seg, og dette kan skape farlige situasjoner.
Derfor bør du alltid sørge for å ha et avsug når du bearbeider tre og metall innendørs.

Størrelse

Modellene varierer veldig mye i størrelse og vekt. Den tyngste i vår artikkel om tester av kapp- og gjærsager veier nesten 5 ganger mer enn den letteste. Det finnes både fordeler og ulemper med begge typer – de tunge modellene står utrolig stabilt og med høy sikkerhet, mens de lette er enklere å manøvrere og flytte på.

Informasjon: Få mest mulig ut av kapp- og gjærsagen din med et kraftig stativ

Har du fått investert i den beste kapp- og gjærsagen så vil du få mest mulig ut av den med en kraftig bukk. En bukk er et arbeidsbord som du kan legge plankene dine på når den skal kappe dem. Du kan lett lage en bukk selv – du kan nemlig bare sette sammen 2×3 planker som du plasserer på hver side av sagen når du jobber.

Du kan finne en trinn-for-trinn guide hos ekspertene fra danske XL-byg.dk som her forklarer hvordan du enkelt kan lage din egen bukk til jobben.

Informasjon: Få mest mulig ut av kapp- og gjærsagen din med et kraftig stativ

Har du fått investert i den beste kapp- og gjærsagen så vil du få mest mulig ut av den med en kraftig bukk. En bukk er et arbeidsbord som du kan legge plankene dine på når den skal kappe dem. Du kan lett lage en bukk selv – du kan nemlig bare sette sammen 2×3 planker som du plasserer på hver side av sagen når du jobber.

Du kan finne en trinn-for-trinn guide hos ekspertene fra danske XL-byg.dk som her forklarer hvordan du enkelt kan lage din egen bukk til jobben.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme