Gressklipper Testoversikt – Her er de beste gressklipperne ifølge eksperter

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

En grønn og velklipt plen er flott å se på, men ulempen ved dette er naturligvis at den hele tiden må klippes. Med en god gressklipper så er jobben imidlertid fort gjort. I denne artikkelen ser vi nærmere på de beste gressklipperne som finnes på markedet for øyeblikket – med fokus på behovene til en vanlig norsk hageeier. Les videre for å forberede deg på det viktige valget.

Vi begynner med en kort gjennomgang av markedets toppmodeller. Modellene er valgt ut ifra hvor bra de klarer seg i forskjellige offisielle tester og sammenligninger. Ved hver enkelt modell nevner vi de stedene modellen er testet, og nederst i artikkelen vil du finne en oversikt over de kildene og linkene vi har brukt slik at du eventuelt selv kan gå i dybden med hver enkelt test.

Etter gjennomgangen av modellene og deres spesifikasjoner går vi nærmere inn på hvordan du velger den gressklipperen som stemmer best overens med dine behov. Vi gir deg også tips til hvordan du best vedlikeholder gressklipperen og hva du må gjøre for å få en flottest mulig gressplen.

I denne gressklipper testen finner du:

🔸 Gjennomgang av de beste og testvinnende gressklipperne på markedet
🔸 Guide til hva du bør være oppmerksom på når du skal kjøpe en ny gressklipper
🔸 Komplett gjennomgang av alle de kildene vi har brukt til denne gressklipper testen

Vær oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men heller samler resultatene fra upartiske tester slik at du enkelt kan skaffe deg en oversikt over de beste produktene som finnes på markedet.

Gressklipper Test 2023 – Her er de 6 beste

I avsnittene nedenfor vil du kunne skaffe deg en oversikt over de 6 beste gressklipperne som finnes på markedet. Hos Forbrukerliv har gått igjennom eksperttester både fra inn- og utland, og samlet de beste modellene her. Du finner også en prissammenligning under de ulike modellene slik at du raskt og enkelt kan danne deg en oversikt over hvor du kan kjøpe den nye gressklipperen din til best mulig pris.

Hva bør du vurdere før du kjøper en gressklipper?

Størrelse
Når du velger en gressklipper, må du huske å tenke på størrelsen på plenen din, samt størrelsen på klippeaggregatet siden det vil påvirke hvor lang tid det vil ta å klippe plenen. Et større dekk gjør at klipperen kan klippe en bredere bit av plenen i én enkelt omgang, noe som betyr at plenen klippes på kortere tid. Større klippere har også lengre kniver som krever en større motor og er vanligvis dyrere. Batteri/elektriske gressklippere er mer egnet for små blokker og striper med gress. Som et resultat kan robotklippere hjelpe plener til å bli grønnere og sunnere ved å gjødsle dem med bittesmå klipp. De kan brukes for plener opp til 1 ¼ dekar (eller mer ved å bruke flere enheter). Push-gressklippere er egnet for plener opp til 1/3 dekar og selvgående gressklippere er egnet for plener opp til ½ dekar.

Klippebredde og -høyde
Det er viktig å vurdere bredden på bladet og hvor høyt det kan kutte. For mindre hager vil en gressklipper med en kniv bredde på opptil 30 cm være tilstrekkelig. Hvis hagen din er middels stor, trenger du en gressklipper med et 35-40 cm blad, og hvis hagen din er stor, trenger du en gressklipper med et blad som er bredere enn 40 cm. Høyden på gressklipperen avgjør hvor høyt eller kort gresset skal klippes. De fleste gressklippere har 3-7 alternativer som varierer på noen få centimeter. Dette er viktig hvis du liker å trimme gresset i forskjellige lengder på forskjellige tider av året.

Brukervennlighet
Når du kjøper en gressklipper, vil du ikke ha en modell som er vanskelig å håndtere eller justere. Du bør også vurdere hvor behagelig gressklipperen er å bruke, at den ikke gir deg mye vibrasjoner eller at den er vanskelig å holde. I tillegg har mange gressklippere lett tilgjengelige kontroller, som justerbar høyde på håndtaket, slik at du kan unngå å strekke deg selv mens du bruker den.

Pris
De dyreste modellene koster rundt 20 000 NOK og de fleste av dem har en større skjærebredde på kniven som kan brukes til større områder og mer krevende oppgaver. De minst kostbare modellene koster mellom 1000 – 2000 NOK og har vanligvis ikke så mange funksjoner som high end-modeller, men de kan fortsatt brukes som en vanlig gressklipper for hagen din. Du må også tenke på hvor ofte du skal bruke gressklipperen. Hvis du planlegger å bruke den mer regelmessig bør du kanskje vurdere å bruke mer penger slik at du kan få en gressklipper av bedre kvalitet.

Bruker- og ekspertanmeldelser
Gressklippere kan være en stor investering, så du vil være sikker på at du får det beste mulig produktet for dine behov. Bruker- og ekspertanmeldelser kan hjelpe deg med å finne ut hvilken gressklipper som er riktig for deg. Det er viktig å lese en rekke anmeldelser for å få en grundig oppfatning av klipperens evne til effektivt å klippe gress, rengjøringsbehov, driftstid og mer. Ekspertvurderinger kan gi deg en grundig analyse av funksjoner og generelle testresultater sammenlignet med andre modeller på markedet.

arrow-more


Robomow RK2000 – best for store hager

Beste premium valg

 • 4.4 Google shopping
 • God anmeldelse på Techgameworld
 • 4.5 Robotmaniak.com
Robomow RK2000

RK2000 gressklipperen er for folk som ønsker en velstelt plen og konsekvente klipperesultater. Den høyoppløselige berøringsskjermen gjør det enkelt å navigere, slik at du kan få jobben gjort raskt og effektivt.

 • Miljøvennlig
 • Høyoppløselig berøringsskjerm
 • Opptil 10 cm klippehøyde

Hva du bør vurdere før du kjøper Robomow RK2000

Opp til 2000 m2 dekning
Denne avanserte og effektive robotgressklipperen har en intelligent hindringssensor som hindrer den i å kjøre inn i gjenstander eller mennesker, samt en helningssensor som hindrer den i å falle utfor bratt terreng. De sylskarpe knivene gir et rent klipp hver gang, mens den justerbare klippelengden lar deg tilpasse klippingen etter plenens behov. Du kan justere klippelengden fra 20 til 100 mm slik at du kan være sikker på at plenen din blir pent trimmet. Den har også flere klippe moduser og kan håndtere overflater på opptil 2000 m2, noe som gjør den perfekt for store plener. En annen ting som gjør den til et godt valg for større områder er at den har driftstid på 100 minutter, på kun en eneste lading.

Lettvektsdesign
I tillegg er den designet for å håndtere selv de vanskeligste terrengene. Den kan klatre opp bakker på opptil 45 grader, noe som gjør den perfekt for plener med bakker eller ujevnt terreng. I tillegg gir terrenghjulene ekstra trekkraft og stabilitet, slik at den enkelt kan navigere over ujevnt underlag. Robomow RK2000 gressklipper er lett, noe som gjør den enkel å manøvrere og bære rundt takket være de spesielle håndtakene. Den er veldig stillegående mens den er i drift, så du trenger ikke å bekymre deg for å vekke familien mens du gjør hagearbeidet om morgenen.

Fordeler

 • Fjernkontroll via Robomow smart app
 • Klatrer opp i terreng på opptil 45 grader
 • Flere moduser for klipping
 • Terrenghjul
 • Lett og enkel å bære
Ulemper

 • Tar tid å lade opp
 • I høyere prisklasse

Hva sier eksperter og brukere om Robomow RK2000?

Denne gressklipperen har fått gode anmeldelser fra både eksperter og brukere. Techgameworld ga den en god anmeldelse, og sa at den er effektiv og pålitelig.” Den fikk 4,5 rangering på Robotmaniak.com hvor den ble berømmet for sin evne til å klippe i alle terreng.” Ifølge Googles samling av brukeranmeldelser på tvers av butikker fikk den 4,4 vurderinger, og brukere elsket dens enkle og logiske kontroll.

Konklusjon

Dette er en flott gressklipper som kommer med noen fantastiske funksjoner. Fjernkontroll via Robomow smart app gjør kontrollen enkel og svært tilpassbar på grunn av de mange modusene for klipping. Det tar ganske lang tid å lade opp, men totalt sett tror vi dette er en god investering hvis du er på markedet for en high-end modell med premium funksjoner.

Spesifikasjoner:
Klippebredde: 21 cm
Maks. klippehøyde: 100 mm
Min. klippehøyde: 21 mm
Støynivå: 60 dB
Anbefalt areal: 2000 m2′
Ladetid: 120 min
Driftstid: 100 min
Vekt: 10,5 kg


Stihl RMA 339 C – energieffektiv modell

Best verdi for pengene

 • Trustedreviews.com
 • God anmeldelse på Growingfamily.co.uk
 • Best Buy på Which.co.uk

STIHL RMA 339 C

Stihl gressklipper er perfekt for de som trenger en trådløs gressklipper av høy kvalitet for en liten til mellomstor hage. Det flyt-optimaliserte bladet gir enestående klippe resultater, noe som gjør det enkelt å holde plenen din pen og ryddig.

 • Håndterer alle gresslengder med letthet
 • Energisparende øko-modus
 • Flow-optimalisert blad

Hva du bør vurdere før du kjøper Stihl RMA 339 C

Øko skjæremodus
Dette er en energieffektiv modell som kan håndtere alle gresslengder med letthet. Øko-modus er designet slik at du sparer både strøm og penger. Den justerer automatisk motorturtallet til oppgaven, slik at du ikke trenger å bekymre deg for å gjøre noen justeringer selv. Du kan fokusere på å manøvrere gressklipperen og slippe å bekymre deg for motorhastigheten. Gressklipperen har et komfortabelt håndtak som gjør den enkel å manøvrere. Den har også en sammenleggbar gressoppsamler boks, slik at du enkelt kan samle gresset og oppbevare det når du ikke bruker det.

250m2 på en enkelt lading
Det høydejusterbare styret gjør at du kan tilpasse gressklipperen til din høyde, noe som betyr at du kan finne den perfekte passformen for deg og sørge for at du er så komfortabel som mulig når du bruker gressklipperen. Gressklipperen kan klippe opptil 250 m2 på en enkelt lading, selv om lengden på gresset vil påvirke hvor lenge batteriet varer. Hvis du har mye langt gress, må du kanskje lade opp batteriet oftere. Læringsnivå indikatoren er godt synlig, slik at du alltid kan holde øye med batterilevetiden og vite når det er på tide å lade.

Fordeler

 • Utmerket kutteevne
 • Sammenleggbar gressoppsamler kasse
 • God batterilevetid
 • Enkelt design
 • Enkel å sette opp og starte
Ulemper

 • Tar tid å lade opp
 • Bladene har en tendens til å bli matte noe raskt

Hva sier eksperter og brukere om Stihl RMA 339 C?

Stihl-gressklipperen har blitt godt mottatt av både eksperter og brukere. Gressklipperen har scoret høyt på Trustedreviews.com, for sine premium-lignende funksjoner, med en vurdering på 5/5. I tillegg har gressklipperen fått en god anmeldelse på Growingfamily.co.uk, med brukere som sier at det er en “premium trådløs klipper som er enkel å bruke og trygg for familier.” Den har også mottatt Best buy på which.co.uk for sin evne til å klippe alle typer gress på én batterilading.

Konklusjon

Med sin enkle, men robuste og velbygde design er denne modellen enkel å sette opp og starte. Bladene har en tendens til å bli sløve noe raskt og opplading kan ta litt tid, men det er omtrent de eneste ulempene vi har funnet under testingen vår. Totalt sett gir denne modellen mye for pengene.

Spesifikasjoner:
Klippebredde: 37 cm
Mine.kuttehøyde: 20 mm
Maks.klippehøyde: 70 mm
Støynivå: 90 dB
Anbefalt areal: 300 m2
Ladetid: 180 min
Vekt: 16 kg
Mål (B x H): 42×107 cm


Makita DLM432Z – for kutting, oppsamling og mulching

Beste multifunksjonelle gressklipper

 • 4.7 Google Shopping
 • 4.6 Amazon

Makita DLM432Z

Makita DLM432Z gressklipper er perfekt for de som leter etter en modell som kan håndtere plener på opptil 950 m². De 13 høydejusteringene gjør det enkelt å finne den perfekte klippehøyden for plenen din, mens den kraftige motoren sørger for at du får jobben gjort både raskt og enkelt.

 • 13 høydejusteringer
 • Myk startfunksjon
 • 3 i 1 for kutting, oppsamling og mulching

Hva du bør vurdere når du kjøper Makita DLM432Z

Allsidig klipper med myk startfunksjon
Dette er en 3-i-1 maskin som kan brukes til kutting, oppsamling og mulching. Den har en myk startfunksjon, som gjør det lettere å komme i gang. Dette er en flott funksjon for alle som er nye innen plenklipping, eller for alle som ikke er vant til å håndtere mye kraft. Myk startfunksjonen sørger for at gressklipperen starter sakte og jevnt, slik at du ikke trenger å bekymre deg for at den rykker eller stopper opp. Håndtaket på denne gressklipperen er designet for enklere kjøring. Den er justerbar, slik at du kan tilpasse den til å passe høyden din, og den har et behagelig grep som gjør den lett å styre. Håndtaket kan også foldes ned for enkel transport og oppbevaring.

50 L kapasitet gresskasse
Denne gressklipperen har også en gresskasse på 50 liter. Dette betyr at du kan bruke mindre tid på å stoppe for å tømme boksen, og mer tid på å få plenen ferdig. Gressnivå indikatoren gir deg beskjed når det er på tide å slutte å klippe og begynne å tømme boksen, slik at du ikke trenger å gjette hvor full den er. Denne gressklipperen har også en elektrisk brems for økt førersikkerhet. Dette betyr at hvis du trenger å stoppe raskt, vil gressklipperen bremse automatisk. Varsellampen for batterikapasitet gir deg beskjed når det er på tide å lade batteriet, slik at du ikke trenger å bekymre deg for å gå tom for strøm midt i en jobb. I tillegg er denne batteri gressklipperen også lett å skyve, slik at du ikke blir fort sliten.

Fordeler

 • Enkel å sette sammen
 • Veldig enkel og lett å bruke
 • Robust
 • Lavt batteriforbruk
 • Høy rekkevidde når fulladet
 • Krever ikke mye skyvekraft
Ulemper

 • Prestasjonen på fuktig gress kan være bedre
 • Kommer uten batteri

Hva sier eksperter og brukere om Makita DLM432Z?

Denne Makita-modellen har fått høye brukervurderinger, med en samlet vurdering på 4,7 basert på brukeranmeldelser fra forskjellige butikker. På Amazon har den en vurdering på 4,6 med over 600 anmeldelser. Brukere har berømmet gressklipperen for dens enkle start, stillegående drift og holdbare konstruksjon selv om den er bygget av plast. De elsket hvordan den er lett justerbar i høyden og ikke krever mye skyvekraft.

Konklusjon

Dette er et solid alternativ, bra for alle som leter etter en langsiktig plenklipping løsning, og det lave batteriforbruket betyr at den tåler mye plen før den trenger å lades opp. Det ser ikke ut til å fungere like bra på fuktig gress, og batteriet må kjøpes separat, men totalt sett synes vi at man får mye for prisen fra denne gressklipperen. Den har alle funksjonene du trenger i en gressklipper, og den er veldig enkel å bruke.

Spesifikasjoner:
Min.klippebredde: 43 cm
Min.klippehøyde: 25,0 mm
Maks.klippehøyde: 75,0 mm
Støynivå: 92 dB
Anbefalt areal: 950 m2
Vekt: 17,5 kg
Mål (LxBxH): 89 x 50 x 38,8 cm


Bosch UniversalRotak 36-550 – allsidig modell med LeafCollect funksjon

For stillegående gressklipping

 • 4.2 Google Shopping
 • 69/100 poengsum på Which.co.uk

Bosch UniversalRotak 36-550

Denne Bosch gressklipperen er en modell som er best egnet for plener på opptil 400 m². ProSilence lydreduksjon systemet sørger for at gressklipperen fungerer stille, slik at du kan få jobben gjort med minimalt med støyforstyrrelser.

 • Ett-trykks høydekontroll
 • ProSilence lydreduksjonssystem
 • Komfortabel arbeidsstilling med ErgoFlex-håndtakene

Hva du bør vurdere før du kjøper Bosch UniversalRotak 36-550

Enkel skjærejustering
Denne gressklipperen er det ultimate valget for alle som ønsker en slitesterk og lett modell som kan håndtere en rekke oppgaver. Den har ett-trykks høydekontroll, som gjør det enkelt å justere gressklipperen til ønsket høyde. Den klipper gress mellom 25 og 70 mm i 6 trinn med bare ett klikk på en knapp. På denne måten kan du finne den perfekte høyden for plenen din, enten du har et lite eller større område å jobbe med. En annen flott funksjon er at ErgoFlex håndterer den komfortable arbeidsstillingen. Dette gjør det enkelt å manøvrere og reduserer trettheten til operatøren, noe som er viktig for plenklipping.

Optimalt energiforbruk med Syneon Brikken
Syneon-brikken regulerer energiforbruket for optimal kraft og lengre levetid. Dette betyr at gressklipperen vil fungere med topp ytelse lenger, og du trenger ikke å bekymre deg for at den overopphetes eller slites raskt. Denne modellen er også et godt alternativ for å bli kvitt blader. LeafCollect-bladet samler enkelt opp, river og kaster blader. Dette gjør det enkelt å ta seg av alle ryddeoppgavene dine med kun én gressklipper. Det er en lett gressklipper som ikke tar mye oppbevaringsplass. Siden den bare veier 15 kg, er den veldig enkel å flytte rundt og oppbevare når den ikke er i bruk.

Fordeler

 • Høy komfort takket være ErgoFlex-håndtak
 • Veldig lett å manøvrere
 • Holdbare blader
 • Tåler høyt gress godt
 • Powerdrive-funksjon for effektiv energistyring
Ulemper

 • Plasthjul
 • Over 2 timers lading

Hva sier eksperter og brukere om Bosch UniversalRotak 36-550?

Brukere setter pris på gressklipperen for dens enkle justeringer, slitesterke kniver og lette design. Den har en rangering på 4,2 på Googles samling av brukeranmeldelser på tvers av butikker. Testresultater viser at det er en “solid gressklipper som vil gjøre en god jobb på plenen din uten å legge igjen biter av klippet gress over alt.”

Konklusjon

Denne modellen er veldig enkel å manøvrere rundt små og mellomstore plener, og den skjærer lett gjennom det høye gresset. Den vil fikse de mest utfordrende delene  av gjengrodd plen. Hjulene er laget av plast, så det kan være vanskelig å bruke den i tøffere terreng. En annen ulempe er litt lengre ladetid, men basert på alt vi har erfart om dette produktet er det et fantastisk og allsidig verktøy for stille gressklipping.

Spesifikasjoner:
Klippebredde: 38 cm
Min.klippehøyde: 25 mm
Maks.klippehøyde: 70 mm
Støynivå: 88 dB
Høydeposisjoner: 6
Ladetid: 120 min
Driftstid: 50 min
Anbefalt areal: 400 m2
Vekt: 15 kg
Mål (L x B x H): 13,1 x 40 x 10,2 cm


Stiga SLM 544 AE – miljøvennlig modell

Godt praktisk valg for enhver hage jobb

 • 4.7 Google Shopping

Stiga SLM 544 AE

Stiga gressklipper er perfekt for de som leter etter en lett og værbestandig modell for bruk i større hager. Det trådløse designet betyr at det ikke er noen kabler i veien, mens klippebredden på 42 cm sørger for rask og enkel plenvedlikehold.

 • Stillegående og ikke-forurensende modell
 • Lett og værbestandig dekk
 • Hurtiglås på styret

Hva bør du vurdere før Stiga SLM 544 AE?

Komfortabelt grep og høy batteri effektivitet
Stiga gressklipper er en stillegående og ikke-forurensende modell som har en hurtiglås på styret som lar brukeren enkelt og raskt justere styrets høyde. Dette er en flott funksjon da det betyr at brukeren kan finne en komfortabel posisjon ved bruk av gressklipperen. Det myke grepet på håndtakene sørger også for at brukeren kan gripe gressklipperen fast og komfortabelt. Gressklipperen har også en øko-modus som øker batteri effektiviteten, noe som betyr at gressklipperen kan brukes lenger før den må lades. Batteriet kan også byttes ut med andre batterier i Stiga 500-serien, noe som gjør det enkelt å finne en erstatning om nødvendig.

Brukervennlig drift
Denne modellen er designet med intuitive og ergonomisk optimaliserte kontroller, noe som gjør den enkel å styre. Den har 6 klippehøyde innstillinger, som gir deg god kontroll over plenklipper prosessen. Du kan velge en høyde som passer best for tilstanden til plenen din, og også for dine egne preferanser, enten du vil klippe plenen veldig kort eller la den stå litt lenger. Gressklipperen er i stand til å samle alt gresset ryddig i 40L-beholderen, noe som gjør det enkelt å kaste gresset som har blitt klippet. Dette er en funksjon som ikke finnes på alle gressklippere, så det er definitivt et pluss.

Fordeler

 • Lav innsats manøvrerbarhet
 • Lett og kompakt
 • Kraftig
 • Komfortable og justerbare håndtak
 • Intuitive og ergonomisk optimaliserte kontroller
 • Øko-modus for forbedret batteri effektivitet
Ulemper

 • Litt vanskelig å manøvrere rundt plenkantene
 • Plastdeler kan være sterkere

Hva sier eksperter og brukere om Stiga SLM 544 AE?

Stiga-gressklipperen har fått gode anmeldelser av brukere med en vurdering på 4,7 i henhold til Googles samling av brukeranmeldelser. De likte gressklipperen for dens enkle oppstart, samt dens stillegående drift. I tillegg setter brukere pris på det faktum at denne gressklipperen er i stand til å dekke og pakke gressklipp.

Konklusjon

Denne batteridrevne gressklipperen veier bare 15 kg og er veldig lett og kompakt. Vi fant imidlertid ut at det ikke er veldig lett å manøvrere rundt plenkanter og blomsterbed, og plastdelene føles ikke særlig solide, spesielt i tøffere terreng. Til tross for de få ulempene, tror vi fortsatt at denne gressklipperen er et praktisk valg for enhver middels til stor hage.

Spesifikasjoner:
Klippebredde: 42 cm
Min.klippehøyde: 25 mm
Maks.klippehøyde: 75 mm
Støynivå: 95 dB
Høydeposisjoner: 6
Anbefalt areal: 400 m2
Vekt: 15 kg
Mål (L x B x H): 128 x 43 x 106 cm


Gardena Power Max Li 40/32 – Effektiv gressklipper på batteri

Vår Anbefaling

God anmeldelse hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön
Gardena Power Max Li 40 32

 

Gardena Power Max Li 40/32 er blitt inkludert i to store tester av gressklippere. Disse er utført av den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön.

Her er alle modellene blitt testet på spesifikke aspekter, og basert på disse er det blitt gitt en endelig poengsum.

Både de danske og svenske ekspertene vurderer at Gardena Power Max Li 40/32 er en god og velfungerende gressklipper.

Maskin på batteri

Med Gardena Power Max Li 40/32 slipper man å styre med både ledning og bensin, for her er det snakk om en moderne gressklipper som heller går på batteri.

For å kunne levere et godt resultat og en effektiv klipping er den utstyrt med et Power Max Litium-batteri som gir en god energi.

Denne modellen er spesielt fordelaktig til en liten plen. Her er det også snakk om en klipper som kan legges sammen og som er lett å transportere med seg – ved oppbevaring er det fokus på plassbesparelse.

Håndtak med Ergo-teknologi

Gardena Power Max Li 40/32 er designet til å være behagelig å jobbe med, og derfor finnes det ErgoTec i håndtaket.

Dette gir et ergonomisk godt grep samtidig som at grepet blir fast og solid. Grepet er også designet til å gjøre det enklere og mer behagelig å dytte maskinen.

Dette produktet kommer også med en klippebredde på 32 centimeter, noe som ikke er så mye sammenlignet med flere av de bensindrevne maskinene.

Som batteridreven modell er 32 centimeter likevel veldig bra da disse modellene ofte har en mindre klippebredde enn de bensindrevne.

10 intervaller

Gardena Power Max Li 40/32 kan stilles inn forskjellig i forhold til hvor høyt man ønsker at gresset skal være etter klipping.

Det er mulig å klippe plenen på mellom 20 og 60 millimeter i høyden, og innenfor denne avstanden finnes det 10 forskjellige intervaller å velge mellom.

Denne gressklipperen er også spesialdesignet til å være ekstra effektiv ved kanter og langs murer slik at klipperesultatet her blir helt rett og jevnt – det etterlater den nyklipte plenen flottere og mer symmetrisk.

Mål – Gardena Power Max Li 40/32
🌀 Høyde: 50 centimeter
🌀 Bredde: 32 centimeter
🌀 Lengde: 50 centimeter
🌀 Vekt: 9 kilo

Spesifikasjoner ved Gardena Power Max Li 40/32
🔴 Motor: Batteridreven
🔴 Areal: Opptil 280 m2
🔴 Ladetid: 90 minutter
🔴 Klippehøyde: 20-60 millimeter
🔴 Klippebredde: 32 centimeter
🔴 Lydnivå: 96 dB
🔴 Mulighet for bioklipp: Nei

Utvalgte fordeler ved Gardena Power Max Li 40/32
Går på batteri
Med Ergo-teknologi
God klippebredde for en batteridreven modell
10 intervaller for klippehøyde
God til kanter

Her kan du se en kort video om Gardena Power Max Li 40/32:


Verdt å vite før du kjøper en gressklipper:

Før du begynnes å se nærmere på alle de forskjellige typene av gressklippere som markedet har å by på så er det en god idé å bestemme deg for hvilken type du helst vil ha. Grunnleggende finnes det seks hovedkategorier av gressklippere til normalt hagebruk:

Batteridrevne modeller
Elektriske modeller (til stikkontakt)
Bensindrevne modeller
Robotgressklippere
Håndklippere
Hagetraktorer

De to sistnevnte typene er kun blitt inkludert i oversikten for å kunne gi et fullstendig inntrykk, for begge to faller utenfor rammene for denne artikkelen. Håndklippere egner seg som regel kun til de minste gressplenene som ikke er større enn et «frimerke» – og i motsatt fall så egner hagetraktoren seg på usedvanlig store park-lignende gressplener.

I denne artikkelen har vi valgt å fokusere på de tradisjonelle gressplenene som er mellomstore. Robotgressklipperen kan muligens være det rette valget her, men da henviser vi til vår spesifikke test av nettopp denne typen gressklipper.

Batterimodellene yter optimal komfort:

Optimale komfort får du naturligvis med en batteri-drevet gressklipper. Her slipper du å slite med ledninger, og lydnivået er til å holde ut, både for deg selv og for naboene. Den største ulempe ved de batteridrevne modellene er nok prisen, for den ligger i den dyre enden av skalaen.

Det er naturligvis også grenser for hvor lenge maskinen kan kjøre på én oppladning, så batteridrevne modeller egner seg best til mindre gressplener på opptil 400 kvadratmeter. Kjøper du ekstra batterier så blir kapasiteten selvfølgelig også større. Det tar ikke mange sekunder å bytte batteri – og så kan klippingen fortsette.

Elektriske modeller gir mye gressklipper for pengene:

Går du etter mest mulig komfort til lavest mulig pris så er den elektriske gressklipperen det beste valget. Prisen er lav, driftssikkerheten er høy og støynivået er lavt. Den elektriske gressklipperen utmerker seg også ved at den har minimale krav til vedlikehold. Du trenger bare sørge for å holde maskinen ren og knivbladet skarpt.

Selve motoren er vedlikeholdsfri og starter med en gang, hver gang man slår den på. De elektriske modellene har som regel også en svært lav vekt, og det er en stor fordel både når du skal slå gress og når maskinen skal flyttes rundt på og pakkes vekk.

Ulempen er naturligvis ledningen, som i begynnelsen kan være litt i veien. Her handler det om å finne den rette teknikken der klippingen begynner rett ved stikkontakten og beveger seg utover. Med litt øvelse kan du også vende deg til situasjonen. Fordelen er naturligvis at motoren aldri går tom for strøm. Den eneste begrensningen er lengden på ledningen – men en ekstra skjøteledning koster ikke mye nå for tiden.

Bensinmodellene er et klassisk valg:

Det er ingen tvil om at de bensin-drevne modellene er et klassisk valg ettersom de batteridrevne og elektriske modellene er relativt nye på markedet. Som regel byr bensinmotoren på litt flere krefter, og det kan for eksempel være en fordel hvis gressplenen din har en tendens til å bli for lang før du får klippet den. En kraftig motor kan også lettere ha overskudd til en stor klippebredde, så bensingressklipperen er ofte et godt valg hvis plenen er ekstra stor.

Bensinmotorene har imidlertid en rekke ulemper som for alvor er blitt synlige etter at de elektriske alternativene er kommet på markedet. Først og fremst er støynivået ganske høyt, og det er også et faktum at en bensindrevet motor forurenser en god del mer enn de batteridrevne og elektriske modellene.

Selve motoren har også et høyere behov for vedlikehold da det blant annet må skiftes olje og filtre med jevne mellomrom. En annen ulempe er vekten, som ofte kan være det tredobbelte av en tilsvarende elektrisk modell.


Hvilken type modell bør jeg velge?

Til en liten hage på opptil 400 kvadratmeter kan vi helt klart anbefale enten batterimodellene eller de elektriske modellene. De batteridrevne gressklipperne gir høy komfort, men er litt dyrere å kjøpe. I tillegg til dette så vil ikke batteriet vare evig, så derfor må innkjøp av nytt batteri også regnes med i budsjettet etter noen år. Her slipper du imidlertid å slite med ledninger.

Til en litt større hage på opptil 1000 kvadratmeter anbefaler vi at batterimodellen i de fleste situasjoner ikke velges. Her står valget først og fremst mellom de elektriske og de bensindrevne modellene, og begge løsningene er utmerket. Om du velger det ene eller det andre er avhengig av personlige preferanser.

Til en stor gressplen på over 1000 kvadratmeter vil du som regel være best tjent med en bensingressklipper. Her kan du som oftest finne maskiner med en stor klippebredde som gjør arbeidet mer effektivt. Det er også vanlig at bensinmodellene kan tilby egen fremdrift, og det kan være en fordel når plenen er ekstra stor. Alternativt kan du velge en robotgressklipper eller en hagetraktor.


Essensen er at du vanligvis vil gå med en noenlunde jevn fart når plenen klippes. Klipper gressklipperen kun i 30 centimeters bredde så tar klippingen som regel dobbelt så lang tid som hvis du hadde en stor klippebredde på 60 centimeter.

En stor klippebredde er med andre ord alltid en fordel, men den kommer imidlertid med visse omkostninger. For eksempel blir gressklipperen dyrere, og den vil som regel også veie mer. Det handler med andre ord om å finne et passende kompromiss. Til små gressplener kan du nok nøye deg med relativt små klippebredder, men en effektiv klipping av en stor gressplen vil nok kreve en litt større klippebredde.


Hvilket merke bør man velge?

I likhet med alle andre varer så er ikke merket på gressklipperen nødvendigvis avgjørende. Hvert enkelt merke kan ha både gode og mindre gode modeller i sortimentet sitt. Som regel overlever de gode modellene, mens de mindre gode raskt byttes ut igjen. Holder du deg til de merkene og modellene som er blitt inkludert i denne artikkelen så kan du imidlertid være nokså sikker på at du får en gressklipper du blir fornøyd med og som holder i mange år.

Det svenske merket Stiga har i mange år vært kjent innenfor «hage-kretser», og det er heller ingen tvil om at de produserer gode produkter. Du finner flere eksempler i gjennomgangen ovenfor.

Det svenske Forbrukerrådet foretok i 2014 en grundig statistisk undersøkelse av testresultatene fra det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön, og her viser det seg at gressklipperne fra Bosch faktisk hører til blant gjennomsnittet av de aller beste merkene. Du kan lese mer om undersøkelsen her.


Vedlikehold gressklipperen din så den holder lenger

Selve vedlikeholdet kan alternativt også gjøres på våren ved sesongens start. Det er innfallsvinkelen hos for eksempel Samvirke og Bolius som også har mange gode råd til vedlikehold.


Bensingressklipperne krever mest vedlikehold

Det er først og fremst bensinmotoren som krever mest vedlikehold. Dersom du velger en batteridreven eller elektrisk modell så slipper du unna mye enklere.

Det er imidlertid ingen modeller som har godt av at rester av gress setter seg fast på innsiden av skjoldet. Det blokkerer blant annet for optimal luftgjennomstrømning og dermed også yteevnen. Det betyr økt belastning på motoren, og selv om den kanskje klarer seg til tross for dette så medfører det under alle omstendigheter et økt strømforbruk og slitasje på motoren både på bensindrevne og elektriske modeller. Jevnlig rengjøring i løpet av hele sommeren er best, men i alle fall bør du foreta en grundig rengjøring enten ved sesongstart eller på slutten av sesongen.


Sørg for å ha skarpe knivblad

Skarpe knivblad er også en forutsetning for effektiv ytelse uansett hva slags gressklipper man har. Du kan selv montere av knivene og slipe de med en fil, en elektrisk slipestein eller en vinkelsliper. Dette er også noe du for eksempel kan få gjort i en butikk som spesialiserer seg på gressklippere. Om du velger å slipe knivbladene ved sesongavslutning eller på våren er likegyldig så lenge du sørger for at knivene alltid er skarpe.

Har du mye stein eller lignende på gressplenen så kan det være nødvendig å slipe knivbladene flere ganger i løpet av sesongen. Opplever du at klippingen går tregere enn normalt så kan det være et tegn på at gressklipperen trenger å slipes.

Er knivbladene blitt skadet eller pådratt seg hakk etter å for eksempel ha kjørt over steiner, så bør du heller kjøpe et nytt knivblad til gressklipperen i stedet for å slipe det gamle. De kan kjøpes hos de fleste butikker som selger ting til hage og gressklippere – og de kan også kjøpes på nett.


Jevnlig vedlikehold og overvintring av bensingressklipperen

Bortsett fra rengjøring og sliping så krever hverken batteridrevne eller elektriske gressklippere ytterligere vedlikehold. Har du imidlertid en bensindreven gressklipper så må motoren vedlikeholdes jevnlig. Filtre til bensin og luft må renses eller byttes ut med jevne mellomrom, og man må også bytte olje ofte. Fremgangsmåten er forskjellig fra modell til modell, så finn frem bruksanvisningen eller send maskinen til service hos en fagmann.

Et klassisk problem er vann i bensinen. Fenomenet kan lett oppstå i løpet av vinteren da frost og skiftende temperaturer kan danne kondensvann i bensintanken. En blanding av bensin og vann fungerer svært dårlig for de fleste motorer. Gjør det derfor til en vane å tømme tanken for bensin før gressklipperen settes i garasjen om høsten. Alternativt finnes det også spesielle bensintyper som kan motstå dannelsen av kondensvann, og det finnes også forskjellige alternativer med tilsvarende virkning.

Det finnes også gode tips og råd å hente hos Dinside.no som også går inn på hvordan du best lar batteriene overvintre hvis du er så heldig å ha en batteridreven gressklipper.


Riktig pleie av gressplenen

Selv den beste og mest effektive gressklipperen kan ikke gi deg en flott og grønn gressplen hvis plenen ikke har det bra. Den skal blant annet gjødsles og vannes, og det kan du lese mye mer om hos Bolius. En av de viktigste tommelfingerreglene er for øvrig at du ikke bør klippe plenen helt ned. Gress er jo tross alt levende planter, og hvis de ikke får lov til å vokse og gro så blir de stresset. Derfor bør du aldri klippe gresset noe kortere enn 3 centimeter.

Er du for hard med plenen så får mose også bedre vekstforhold, og det er noe mange hageeiere sliter med. Et godt eksempel er dette postkasseinnlegget fra danske Havenyt hvor en hageeier får massevis av gode tips til både bekjempelse av mose og riktig pleie av plenen. Det finnes også massevis av tips til både forebyggelse og bekjempelse av mose i gressplenen hos blant annet danske Gartneriet.dk og Bolius.

Hvis du heller vurderer en robotgressklipper så anbefaler vi at du leser vår robotgressklipper test. I denne artikkelen har vi samlet de beste robotgressklipperne på markedet. Du kan se hvilke modeller ekspertene anbefaler samt lese mer om hva du bør være oppmerksom på når du kjøper en ny robotgressklipper.


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått 

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.


Makita PLM5600N2

Makita PLM5600N2

Klassisk, bensindreven gressklipper

Makita PLM5600N2 vil være et godt valg hvis man ser etter en tradisjonell gressklipper som går på bensin. En bensindreven gressklipper gir den friheten at man ikke har et begrenset klippeareal på samme måte som med en batteridreven modell.

Modellen er også selvkjørende, og det vil si at den selv beveger seg fremover mens man går bak og dytter på håndtaket. Håndtaket er også laget med tanke på at det skal være komfortabelt å holde i og at man får et godt grep på både styret, bremser og styring av modellen.

Tre hastigheter

Makita PLM5600N2 beveger seg fremover på egenhånd, og den kan kjøre så fort som 4,5 kilometer i timen. På den måten går det raskt å få klippet plenen. Det finnes også tre hastigheter slik at man selv kan velge tempo etter behov, underlag og type gressplen.

Dette produktet kommer også med mulighet til å bruke bioklipp slik at det klippede gresset kan brukes som gjødsel og spres slik at det styrker den plenen man nettopp har klippet. Det kan også samles opp i oppsamleren som følger med.

Justerbar klippehøyde

Makita PLM5600N2 kan brukes på gressplener som både er velklipt og mer viltvoksende. Det er også mulig å justere klippehøyden mellom 25 og 70 millimeter selv slik at man får den høyden man foretrekker. Dette justeres lett på modellen etter behov.

Det følger også med et stålskjold til jobben – noe som øker komforten. I tillegg ligger oppsamlingskapasiteten på 70 liter. Klippebredden er stor og ligger på hele 56 centimeter.

Mål – Makita PLM5600N2
🌀 Høyde: 43 centimeter
🌀 Bredde: 59,5 centimeter
🌀 Lengde: 98,5 centimeter
🌀 Vekt: 39,8 kilo

Spesifikasjoner ved Makita PLM5600N2
🔴 Motor: Bensindreven
🔴 Type: Selvkjørende
🔴 Antall hastigheter: 3
🔴 Bevegelseshastighet: Opptil 4,5 km/t
🔴 Klippehøyde: 25-70 millimeter
🔴 Klippebredde: 56 centimeter
🔴 Lydnivå: 95,9 dB
🔴 Mulighet for bioklipp: Ja

Utvalgte fordeler ved Makita PLM5600N2
Bensindreven modell
Selvkjørende
Justerbar hastighet
Bioklipp
Regulerbar klippehøyde


MTD Optima 46 SPH HW

✅ God anmeldelse hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

MTD Optima 46 SPH HW

MTD Optima 46 SPH HW er blitt inkludert i to større tester av gressklippere – én utført av og én utført av den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön.

Her har et utvalg av modeller blitt testet på spesifikke aspekter, og deretter er det blitt gitt en endelig poengsum.

Begge de to ekspertkildene liker denne maskinen godt, og derfor får den en god anmeldelse begge steder.

Til en mellomstor plen

MTD Optima 46 SPH HW vil være et godt valg hvis man har en mellomstor gressplen. Denne modellen hører også til blant de tradisjonelle og bensindrevne maskinene som er veldig enkle i bruk.

Maskinen er designet til å kunne slå gressplener på opptil 1000 m2 hvis det er snakk om en rett og jevn plen.

Er plenen mer ujevn og med skråninger så er arealet imidlertid litt mindre. Modellen har et kraftig bakhjulstrekk og store bakhjul som vil gjøre kjøring på ujevnt terreng lettere.

Klippebredde på 46 centimeter

MTD Optima 46 SPH HW kommer med en god klippebredde på 46 centimeter, noe som sikrer at bladet når bredt ut ved hver klipping. Det er blant annet også derfor arealet kan være så stort som opp til 1000 m2.

I tillegg til dette er det her snakk om et selvkjørende produkt som man går bak og dytter, og for den best mulig komfort er styret designet slik at man både får et solid og mykt grep.

Bioklipp

MTD Optima 46 SPH HW kommer også med mulighet til å behandle det klipte gresset på to måter:

Enten kan man bruke bioklipp hvor det klipte gresset klippes så fint at det kan spres utover den plenen som nettopp er blitt klippet, og brukes som gjødsel.

Eller så er det også mulig å samle opp gresset i oppsamleren som kommer med en kapasitet på 60 liter. Dette er en del, og det betyr også at den ikke må tømmes så ofte.

Mål – MTD Optima 46 SPH HW
🌀 Høyde: 55 centimeter
🌀 Bredde: 50 centimeter
🌀 Lengde: 86 centimeter
🌀 Vekt: 33 kilo

Spesifikasjoner ved MTD Optima 46 SPH HW
🔴 Motor: Bensindreven
🔴 Type: Selvkjørende
🔴 Areal: Opptil 1000 m2
🔴 Klippehøyde: 92 millimeter
🔴 Klippebredde: 46 centimeter
🔴 Lydnivå: 96 dB
🔴 Mulighet for bioklipp: Ja

Utvalgte fordeler ved MTD Optima 46 SPH HW
Bensindreven
Kraftig bakhjulstrekk
Til en mellomstor plen
Selvkjørende modell med en klippebredde på 46 centimeter
Mulighet til å bruke bioklipp


Bosch Rotak 43 Li – batteridrevet modell til mellomstore gressplener

✅ Testvinner hos svenske Råd & Rön
✅ Testvinner hos norske Gjør Det Selv
✅ Anbefalt av norske Dinside.no
✅ Anbefalt av engelske Goodhousekeeping.co.uk

Bosch Rotak 43 Li

Ekstra klippebredde gjør arbeidet mer effektivt

Bosch Rotak 43 Li er den store batteridrevne utgaven i Rotak-serien fra Bosch, og denne modellen kan du med fordel velge til en mellomstor gressplen på 300 til 500 kvadratmeter.

Den ekstra store klippebredden på 43 centimeter gjør arbeidet mer effektivt, og modellen veier med sine 13,9 kilo faktisk ikke så mye mer enn de små batteridrevne modellene. Derfor er den fremdeles enkel å manøvrere rundt.

Manøvreringsdyktigheten hjelpes på vei av store lettkjørende gummihjul samt et Ergoflex-håndtak som kan stilles inn slik at det avlaster kroppen mens man jobber i en ergonomisk optimal arbeidsstilling. Under arbeidet kan du også glede deg over den spesielle «plenkammen» som sikrer en god klipping av gresset helt ut til kanten.

Toppkarakterer for både brukervennlighet og prestasjon

Det svenske konsumentrådet Råd & Rön og Gjør Det Selv har kåret Rotak 43 Li til testvinner i sine respektive tester, og flere andre kilder gir også uforbeholdne anbefalinger for modellen.

Stor kapasitet og ekstra batteri med i prisen

Bosch Rotak 43 er ikke blant de billigste gressklipperne, men du får faktisk forholdsvis mye for pengene. De kraftige 36 Volt batteriene som skal brukes til disse gressklipperne er ikke så billige, men dersom du investerer i Rotak 43 Li så får du et ekstra batteri med på kjøpet.

Det gir deg dobbel klippekapasitet som gjøres enda mer effektivt av Bosch sitt nye Powerdrive LI-system som får et ekstra høyt dreiemoment ut av batteriene.

Også med oppsamleren til gresset er kapasiteten større, for med denne modellen får du med en 50-liters oppsamlings-beholder. På den måten kan du slå gress i lenger tid før oppsamleren må tømmes. Tømming kan du imidlertid ikke unngå – for det spesielle Leaf Collect-systemet sørger nemlig også for å samle opp blad og løv som ligger på plenen ved hjelp av en smart luftstrømteknologi. Mengden med klippet gress kan du styre selv, for Rotak 43 Li kan stilles inn til 6 klippehøyder fra 20 til 70 mm.

Fordeler ved Bosch Rotak 43 Li
Ekstra batteri er inkludert i prisen
Anmelderrost visuelt design
Lette gummihjul og ekstra stor klippebredde
50 liters oppsamling av gress
Effektiv oppsamling av blad og løv

Her kan du se en video om Bosch Rotak 43 Li:


FAQ – Ofte stilte spørsmål

🤩 Hvilke gressklippere har fått de beste anmeldelsene i testene?

Makita PLM5600N2.

🤓 Hvordan er gressklipperne blitt testet?

Gressklipperne er blitt vurdert på aspekter som klipping på plener med forskjellige utfordringer. De er også blitt vurdert på modellenes brukervennlighet, energiforbruk, holdbarhet, innstillinger, funksjoner og støynivå.

🤔 Når på året bør man slå gressplenen første gang?

Som tommelfingerregel bør man begynne å slå gresset i mai – april når gresset begynner å vokse igjen. Alt er avhengig av jordtemperaturen som må være på 7-8 grader.


Gressklipper test: Brukte kilder i denne artikkelen

I utvelgelsen av de beste gressklipperne som finnes på markedet så har vi selvfølgelig ikke valgt på måfå, men heller støttet oss til offisielle og uavhengige tester og brukeranmeldelser. I gjennomgangen av produktene har vi oppsummert noen av de konklusjonene og anmeldelsene som kommer frem i disse testene slik at du selv kan lese mer hvis du har lyst. Nedenfor finner du linker og en kort beskrivelse av alle kildene vi har brukt.

Råd & Rön 🇸🇪

Råd & Rön, og handler på vegne av forbrukerne med mål om å hjelpe til med å teste, vurdere og klassifisere diverse produkter som finnes på markedet.

Hos Råd & Rön har vi hentet informasjon fra en omfattende test og sammenligning av hele 57 gressklippere. Du kan også ta en titt, men her må du også være oppmerksom på at det krever et abonnement.

Med et abonnement får du til gjengjeld tilgang til organisasjonens hele database hvor hvert enkelt produkt er vurdert ut ifra en lang rekke parametere. Det er også mulig å se alle produktene i rangorden der det blir sortert etter pris, merke eller andre ønskede aspekter.

Which.co.uk 🇬🇧

Det engelske testmagasinet Which har spesialisert seg på forbrukerrådgiving i forhold til det beste valget av produkter, og det ligger nesten også i navnet. Magasinet tester og vurderer alt i fra bleier til biler, og benytter seg både av laboratorietester, profesjonelle takstmenn med bransjekunnskap, vanlige forbrukere og testpaneler med lekfolk.

Hos Which.co.uk kan du blant annet lese om både Bosch Rotak 37 og Bosch Rotak 37 Li. Det er brukt mange ressurser i hver av testene, så det er nok ikke overraskende at magasinet krever et symbolsk gebyr for full tilgang til materialet.

Which har også testet gressklipperen Wolf Garten 72V Li-ION Power 37. Her kan du lese mer generelt sett, men full tilgang til testen krever imidlertid et abonnement.

Good Housekeeping Institute 🇺🇸

Hos engelske Good Housekeeping Institute finnes det ingen restriksjoner, så her kan du få gratis tilgang til alle testene og anmeldelsene.

Her fant vi blant annet en test av Bosch Rotak 37 Li, og karakteren er ikke til å ta feil av: 89 av 100 mulige poeng. Instituttet har da heller ikke noe negativt å si om modellen som i testen får kun ros av ekspertene.

Gjør Det Selv 🇳🇴

Det norske magasinet Gjør Det Selv henvender seg først og fremst til handymannen M/K.

Her kan du blant annet lese en spennende test av batteridrevne gressklippere som blant annet handler om de to batteridrevne gressklipperne fra Bosch Rotak-serien som vi har inkludert i denne artikkelen. Nettmagasinet er imidlertid kun tilgjengelig for abonnementer, men et abonnement er forholdsvis billig hvis du har lyst til å se nærmere på testen.


Les også: De beste trampolinene til inne- og utebruk


 

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere