Gressklipper Testoversikt – Her er de beste gressklipperne ifølge eksperter

Ifølge vår research og analyse Vi har valgt produkter som scorer høyt på parametrene vi vurderer dem på, men ikke en uttømmende liste over alle produktene på markedet

SENESTE ENDRING: oktober 26, 2023.
Annonse

Artikkelen er basert på research, men inneholder sponsede elementer inkludert annonseringslenker, derfor må artikkelen betraktes som en annonse.

Gressklipper Testoversikt – Her er de beste gressklipperne ifølge eksperter

Utvalget av produkter er basert på analyser og research..., men artikkelen inkluderer kun produkter som tilbys av våre kommersielle partnere. Artikkelen er derfor en annonse. Les her hvordan sponsede partnerskap påvirker rekkefølgen på produktene våre. Les mer

En grønn og velklipt plen er flott å se på, men ulempen ved dette er naturligvis at den hele tiden må klippes. Med en god gressklipper så er jobben imidlertid fort gjort. I denne artikkelen ser vi nærmere på de beste gressklipperne som finnes på markedet for øyeblikket – med fokus på behovene til en vanlig norsk hageeier. Les videre for å forberede deg på det viktige valget.

Vi begynner med en kort gjennomgang av markedets toppmodeller. Modellene er valgt ut ifra hvor bra de klarer seg i forskjellige offisielle tester og sammenligninger. Ved hver enkelt modell nevner vi de stedene modellen er testet, og nederst i artikkelen vil du finne en oversikt over de kildene og linkene vi har brukt slik at du eventuelt selv kan gå i dybden med hver enkelt test.

Etter gjennomgangen av modellene og deres spesifikasjoner går vi nærmere inn på hvordan du velger den gressklipperen som stemmer best overens med dine behov. Vi gir deg også tips til hvordan du best vedlikeholder gressklipperen og hva du må gjøre for å få en flottest mulig gressplen.

I denne gressklipper testen finner du:

 • Gjennomgang av de beste og testvinnende gressklipperne på markedet
 • Guide til hva du bør være oppmerksom på når du skal kjøpe en ny gressklipper
 • Komplett gjennomgang av alle de kildene vi har brukt til denne gressklipper testen

Vær oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men heller samler resultatene fra upartiske tester slik at du enkelt kan skaffe deg en oversikt over de beste produktene som finnes på markedet.

Gressklipper Test 2023 – Her er de 6 beste

I avsnittene nedenfor vil du kunne skaffe deg en oversikt over de 6 beste gressklipperne som finnes på markedet. Hos Forbrukerliv har gått igjennom eksperttester både fra inn- og utland, og samlet de beste modellene her. Du finner også en prissammenligning under de ulike modellene slik at du raskt og enkelt kan danne deg en oversikt over hvor du kan kjøpe den nye gressklipperen din til best mulig pris.

test-guiden

En test-guide som denne er en artikkel som analyserer produkter via en gjennomgang av bl.a. anmeldelser og tester.

De 5 beste gressklippere i testguiden 2023:

Slik vurderer og utvelger vi produkter

Vi sammenligner en rekke anerkjente produkter og merker, og vi har partnerskap med mange store forhandlere. Selv om dette kan ha innflytelse på utvalget av produkter til artiklen, er våres anbefalinger basert på redaksjonens profesjonelle vurdering av de beste produktene.

Vårt forskningsteam vurderer produkter på parametre som:

  1
 • Produkttester fra ekspertkilder og forbrukermagasiner
 • 2
 • Kundeanmeldelser av produktet
 • 3
 • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
 • 4
 • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
 • 5
 • Kunnskap og data på hva våre lesere foretrekker

Ovennevnte holdes opp mot pris og kvalitet. Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene for ulike behov.

Våre merkelapper som "Best i budsjettklassen", "Beste trådløse modell", "Mye for pengene" osv. er en individuell, uavhengig vurdering av den research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

Robomow RK2000 - best for store hager

Beste premium valg

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden
 • check 4.4 Google shopping
 • check God anmeldelse på Techgameworld
 • check 4.5 Robotmaniak.com

Se priser og tilbud på Robomow RK2000:

 • Miljøvennlig
 • Høyoppløselig berøringsskjerm
 • Opptil 10 cm klippehøyde

Forbrukerlivs vurdering

Dette er en flott gressklipper som kommer med noen fantastiske funksjoner. Fjernkontroll via Robomow smart app gjør kontrollen enkel og svært tilpassbar på grunn av de mange modusene for klipping. Det tar ganske lang tid å lade opp, men totalt sett tror vi dette er en god investering hvis du er på markedet for en high-end modell med premium funksjoner.

Fordeler

 • Fjernkontroll via Robomow smart app
 • Klatrer opp i terreng på opptil 45 grader
 • Flere moduser for klipping
 • Terrenghjul
 • Lett og enkel å bære

Ulemper

 • Tar tid å lade opp
 • I høyere prisklasse

RK2000 gressklipperen er for folk som ønsker en velstelt plen og konsekvente klipperesultater. Den høyoppløselige berøringsskjermen gjør det enkelt å navigere, slik at du kan få jobben gjort raskt og effektivt.

Det skal du vide, før du køber Robomow RK2000

Opp til 2000 m2 dekning
Denne avanserte og effektive robotgressklipperen har en intelligent hindringssensor som hindrer den i å kjøre inn i gjenstander eller mennesker, samt en helningssensor som hindrer den i å falle utfor bratt terreng. De sylskarpe knivene gir et rent klipp hver gang, mens den justerbare klippelengden lar deg tilpasse klippingen etter plenens behov. Du kan justere klippelengden fra 20 til 100 mm slik at du kan være sikker på at plenen din blir pent trimmet. Den har også flere klippe moduser og kan håndtere overflater på opptil 2000 m2, noe som gjør den perfekt for store plener. En annen ting som gjør den til et godt valg for større områder er at den har driftstid på 100 minutter, på kun en eneste lading.

Lettvektsdesign
I tillegg er den designet for å håndtere selv de vanskeligste terrengene. Den kan klatre opp bakker på opptil 45 grader, noe som gjør den perfekt for plener med bakker eller ujevnt terreng. I tillegg gir terrenghjulene ekstra trekkraft og stabilitet, slik at den enkelt kan navigere over ujevnt underlag. Robomow RK2000 gressklipper er lett, noe som gjør den enkel å manøvrere og bære rundt takket være de spesielle håndtakene. Den er veldig stillegående mens den er i drift, så du trenger ikke å bekymre deg for å vekke familien mens du gjør hagearbeidet om morgenen.

Hva sier eksperter og brukere om Robomow RK2000?

Denne gressklipperen har fått gode anmeldelser fra både eksperter og brukere. Techgameworld ga den en god anmeldelse, og sa at den er effektiv og pålitelig.” Den fikk 4,5 rangering på Robotmaniak.com hvor den ble berømmet for sin evne til å klippe i alle terreng.” Ifølge Googles samling av brukeranmeldelser på tvers av butikker fikk den 4,4 vurderinger, og brukere elsket dens enkle og logiske kontroll.

Stihl RMA 339 C - energieffektiv modell

Best verdi for pengene

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden
 • check Trustedreviews.com
 • check God anmeldelse på Growingfamily.co.uk

Se priser og tilbud på Stihl RMA 339 C:

 • Håndterer alle gresslengder med letthet
 • Energisparende øko-modus
 • Flow-optimalisert blad

Forbrukerlivs vurdering

Med sin enkle, men robuste og velbygde design er denne modellen enkel å sette opp og starte. Bladene har en tendens til å bli sløve noe raskt og opplading kan ta litt tid, men det er omtrent de eneste ulempene vi har funnet under testingen vår. Totalt sett gir denne modellen mye for pengene.

Fordeler

 • Utmerket kutteevne
 • Sammenleggbar gressoppsamler kasse
 • God batterilevetid
 • Enkelt design
 • Enkel å sette opp og starte

Ulemper

 • Tar tid å lade opp
 • Bladene har en tendens til å bli matte noe raskt

Stihl gressklipper er perfekt for de som trenger en trådløs gressklipper av høy kvalitet for en liten til mellomstor hage. Det flyt-optimaliserte bladet gir enestående klippe resultater, noe som gjør det enkelt å holde plenen din pen og ryddig.

Det skal du vide, før du køber Stihl RMA 339 C

Øko skjæremodus
Dette er en energieffektiv modell som kan håndtere alle gresslengder med letthet. Øko-modus er designet slik at du sparer både strøm og penger. Den justerer automatisk motorturtallet til oppgaven, slik at du ikke trenger å bekymre deg for å gjøre noen justeringer selv. Du kan fokusere på å manøvrere gressklipperen og slippe å bekymre deg for motorhastigheten. Gressklipperen har et komfortabelt håndtak som gjør den enkel å manøvrere. Den har også en sammenleggbar gressoppsamler boks, slik at du enkelt kan samle gresset og oppbevare det når du ikke bruker det.

250m2 på en enkelt lading
Det høydejusterbare styret gjør at du kan tilpasse gressklipperen til din høyde, noe som betyr at du kan finne den perfekte passformen for deg og sørge for at du er så komfortabel som mulig når du bruker gressklipperen. Gressklipperen kan klippe opptil 250 m2 på en enkelt lading, selv om lengden på gresset vil påvirke hvor lenge batteriet varer. Hvis du har mye langt gress, må du kanskje lade opp batteriet oftere. Læringsnivå indikatoren er godt synlig, slik at du alltid kan holde øye med batterilevetiden og vite når det er på tide å lade.

Hva sier eksperter og brukere om Stihl RMA 339 C?

Stihl-gressklipperen har blitt godt mottatt av både eksperter og brukere. Gressklipperen har scoret høyt på Trustedreviews.com, for sine premium-lignende funksjoner, med en vurdering på 5/5. I tillegg har gressklipperen fått en god anmeldelse på Growingfamily.co.uk, med brukere som sier at det er en “premium trådløs klipper som er enkel å bruke og trygg for familier.” Den har også mottatt Best buy på which.co.uk for sin evne til å klippe alle typer gress på én batterilading.

Makita DLM432Z - for kutting, oppsamling og mulching

Beste multifunksjonelle gressklipper

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden
 • check 4.7 Google Shopping
 • check 4.6 Amazon

Se priser og tilbud på Makita DLM432Z:

 • 13 høydejusteringer
 • Myk startfunksjon
 • 3 i 1 for kutting, oppsamling og mulching

Forbrukerlivs vurdering

Dette er et solid alternativ, bra for alle som leter etter en langsiktig plenklipping løsning, og det lave batteriforbruket betyr at den tåler mye plen før den trenger å lades opp. Det ser ikke ut til å fungere like bra på fuktig gress, og batteriet må kjøpes separat, men totalt sett synes vi at man får mye for prisen fra denne gressklipperen. Den har alle funksjonene du trenger i en gressklipper, og den er veldig enkel å bruke.

Fordeler

 • Enkel å sette sammen
 • Veldig enkel og lett å bruke
 • Robust
 • Lavt batteriforbruk
 • Høy rekkevidde når fulladet
 • Krever ikke mye skyvekraft

Ulemper

 • Prestasjonen på fuktig gress kan være bedre
 • Kommer uten batteri

Makita DLM432Z gressklipper er perfekt for de som leter etter en modell som kan håndtere plener på opptil 950 m². De 13 høydejusteringene gjør det enkelt å finne den perfekte klippehøyden for plenen din, mens den kraftige motoren sørger for at du får jobben gjort både raskt og enkelt.

Det skal du vide, før du køber Makita DLM432Z

Allsidig klipper med myk startfunksjon
Dette er en 3-i-1 maskin som kan brukes til kutting, oppsamling og mulching. Den har en myk startfunksjon, som gjør det lettere å komme i gang. Dette er en flott funksjon for alle som er nye innen plenklipping, eller for alle som ikke er vant til å håndtere mye kraft. Myk startfunksjonen sørger for at gressklipperen starter sakte og jevnt, slik at du ikke trenger å bekymre deg for at den rykker eller stopper opp. Håndtaket på denne gressklipperen er designet for enklere kjøring. Den er justerbar, slik at du kan tilpasse den til å passe høyden din, og den har et behagelig grep som gjør den lett å styre. Håndtaket kan også foldes ned for enkel transport og oppbevaring.

50 L kapasitet gresskasse
Denne gressklipperen har også en gresskasse på 50 liter. Dette betyr at du kan bruke mindre tid på å stoppe for å tømme boksen, og mer tid på å få plenen ferdig. Gressnivå indikatoren gir deg beskjed når det er på tide å slutte å klippe og begynne å tømme boksen, slik at du ikke trenger å gjette hvor full den er. Denne gressklipperen har også en elektrisk brems for økt førersikkerhet. Dette betyr at hvis du trenger å stoppe raskt, vil gressklipperen bremse automatisk. Varsellampen for batterikapasitet gir deg beskjed når det er på tide å lade batteriet, slik at du ikke trenger å bekymre deg for å gå tom for strøm midt i en jobb. I tillegg er denne batteri gressklipperen også lett å skyve, slik at du ikke blir fort sliten.

Hva sier eksperter og brukere om Makita DLM432Z?

Denne Makita-modellen har fått høye brukervurderinger, med en samlet vurdering på 4,7 basert på brukeranmeldelser fra forskjellige butikker. På Amazon har den en vurdering på 4,6 med over 600 anmeldelser. Brukere har berømmet gressklipperen for dens enkle start, stillegående drift og holdbare konstruksjon selv om den er bygget av plast. De elsket hvordan den er lett justerbar i høyden og ikke krever mye skyvekraft.

Bosch UniversalRotak 36-550 - allsidig modell med LeafCollect funksjon

For stillegående gressklipping

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden
 • check 4.2 Google Shopping

Se priser og tilbud på Bosch UniversalRotak 36-550:

 • Ett-trykks høydekontroll
 • ProSilence lydreduksjonssystem
 • Komfortabel arbeidsstilling med ErgoFlex-håndtakene

Forbrukerlivs vurdering

Denne modellen er veldig enkel å manøvrere rundt små og mellomstore plener, og den skjærer lett gjennom det høye gresset. Den vil fikse de mest utfordrende delene  av gjengrodd plen. Hjulene er laget av plast, så det kan være vanskelig å bruke den i tøffere terreng. En annen ulempe er litt lengre ladetid, men basert på alt vi har erfart om dette produktet er det et fantastisk og allsidig verktøy for stille gressklipping.

Fordeler

 • Høy komfort takket være ErgoFlex-håndtak
 • Veldig lett å manøvrere
 • Holdbare blader
 • Tåler høyt gress godt
 • Powerdrive-funksjon for effektiv energistyring

Ulemper

 • Plasthjul
 • Over 2 timers lading

Denne Bosch gressklipperen er en modell som er best egnet for plener på opptil 400 m². ProSilence lydreduksjon systemet sørger for at gressklipperen fungerer stille, slik at du kan få jobben gjort med minimalt med støyforstyrrelser.

Det skal du vide, før du køber Bosch UniversalRotak 36-550

Enkel skjærejustering
Denne gressklipperen er det ultimate valget for alle som ønsker en slitesterk og lett modell som kan håndtere en rekke oppgaver. Den har ett-trykks høydekontroll, som gjør det enkelt å justere gressklipperen til ønsket høyde. Den klipper gress mellom 25 og 70 mm i 6 trinn med bare ett klikk på en knapp. På denne måten kan du finne den perfekte høyden for plenen din, enten du har et lite eller større område å jobbe med. En annen flott funksjon er at ErgoFlex håndterer den komfortable arbeidsstillingen. Dette gjør det enkelt å manøvrere og reduserer trettheten til operatøren, noe som er viktig for plenklipping.

Optimalt energiforbruk med Syneon Brikken
Syneon-brikken regulerer energiforbruket for optimal kraft og lengre levetid. Dette betyr at gressklipperen vil fungere med topp ytelse lenger, og du trenger ikke å bekymre deg for at den overopphetes eller slites raskt. Denne modellen er også et godt alternativ for å bli kvitt blader. LeafCollect-bladet samler enkelt opp, river og kaster blader. Dette gjør det enkelt å ta seg av alle ryddeoppgavene dine med kun én gressklipper. Det er en lett gressklipper som ikke tar mye oppbevaringsplass. Siden den bare veier 15 kg, er den veldig enkel å flytte rundt og oppbevare når den ikke er i bruk.

Hva sier eksperter og brukere om Bosch UniversalRotak 36-550?

Brukere setter pris på gressklipperen for dens enkle justeringer, slitesterke kniver og lette design. Den har en rangering på 4,2 på Googles samling av brukeranmeldelser på tvers av butikker. Testresultater viser at det er en “solid gressklipper som vil gjøre en god jobb på plenen din uten å legge igjen biter av klippet gress over alt.”

Gardena Power Max Li 40/32 - Effektiv gressklipper på batteri

Vår Anbefaling

Disse merkelappene er en individuell, uavhengig vurdering av research-ansvarlige basert på den nevnte metoden på det aktuelle tidspunktet.

test-guiden

Se priser og tilbud på Gardena Power Max Li 40/32:

Fordeler

 • Går på batteri
 • Med Ergo-teknologi
 • God klippebredde for en batteridreven modell
 • 10 intervaller for klippehøyde
 • God til kanter

Gardena Power Max Li 40/32 er blitt inkludert i to store tester av gressklippere. Disse er utført av den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön.

Her er alle modellene blitt testet på spesifikke aspekter, og basert på disse er det blitt gitt en endelig poengsum.

Både de danske og svenske ekspertene vurderer at Gardena Power Max Li 40/32 er en god og velfungerende gressklipper.

Det skal du vide, før du køber Gardena Power Max Li 40/32

Maskin på batteri

Med Gardena Power Max Li 40/32 slipper man å styre med både ledning og bensin, for her er det snakk om en moderne gressklipper som heller går på batteri.

For å kunne levere et godt resultat og en effektiv klipping er den utstyrt med et Power Max Litium-batteri som gir en god energi.

Denne modellen er spesielt fordelaktig til en liten plen. Her er det også snakk om en klipper som kan legges sammen og som er lett å transportere med seg – ved oppbevaring er det fokus på plassbesparelse.

Håndtak med Ergo-teknologi

Gardena Power Max Li 40/32 er designet til å være behagelig å jobbe med, og derfor finnes det ErgoTec i håndtaket.

Dette gir et ergonomisk godt grep samtidig som at grepet blir fast og solid. Grepet er også designet til å gjøre det enklere og mer behagelig å dytte maskinen.

Dette produktet kommer også med en klippebredde på 32 centimeter, noe som ikke er så mye sammenlignet med flere av de bensindrevne maskinene.

Som batteridreven modell er 32 centimeter likevel veldig bra da disse modellene ofte har en mindre klippebredde enn de bensindrevne.

10 intervaller

Gardena Power Max Li 40/32 kan stilles inn forskjellig i forhold til hvor høyt man ønsker at gresset skal være etter klipping.

Det er mulig å klippe plenen på mellom 20 og 60 millimeter i høyden, og innenfor denne avstanden finnes det 10 forskjellige intervaller å velge mellom.

Denne gressklipperen er også spesialdesignet til å være ekstra effektiv ved kanter og langs murer slik at klipperesultatet her blir helt rett og jevnt – det etterlater den nyklipte plenen flottere og mer symmetrisk.

Se YouTube-videoen nedenfor for å få et visuelt innblikk:

Tester og anmeldelser av gressklippere som er brukt i artikkelen

Ekspert- og testkilder

Good Housekeeping Institute

Hos engelske Good Housekeeping Institute finnes det ingen restriksjoner, så her kan du få gratis tilgang til alle testene og anmeldelsene.

Her fant vi blant annet en test av Bosch Rotak 37 Li, og karakteren er ikke til å ta feil av: 89 av 100 mulige poeng. Instituttet har da heller ikke noe negativt å si om modellen som i testen får kun ros av ekspertene.

Gjør Det Selv

Det norske magasinet Gjør Det Selv henvender seg først og fremst til handymannen M/K.

Her kan du blant annet lese en spennende test av batteridrevne gressklippere som blant annet handler om de to batteridrevne gressklipperne fra Bosch Rotak-serien som vi har inkludert i denne artikkelen. Nettmagasinet er imidlertid kun tilgjengelig for abonnementer, men et abonnement er forholdsvis billig hvis du har lyst til å se nærmere på testen.

Verdt å vite før du kjøper en gressklipper:

Før du begynnes å se nærmere på alle de forskjellige typene av gressklippere som markedet har å by på så er det en god idé å bestemme deg for hvilken type du helst vil ha. Grunnleggende finnes det seks hovedkategorier av gressklippere til normalt hagebruk:

 • Batteridrevne modeller
 • Elektriske modeller (til stikkontakt)
 • Bensindrevne modeller
 • Robotgressklippere
 • Håndklippere
 • Hagetraktorer

De to sistnevnte typene er kun blitt inkludert i oversikten for å kunne gi et fullstendig inntrykk, for begge to faller utenfor rammene for denne artikkelen. Håndklippere egner seg som regel kun til de minste gressplenene som ikke er større enn et «frimerke» – og i motsatt fall så egner hagetraktoren seg på usedvanlig store park-lignende gressplener.

I denne artikkelen har vi valgt å fokusere på de tradisjonelle gressplenene som er mellomstore. Robotgressklipperen kan muligens være det rette valget her, men da henviser vi til vår spesifikke test av nettopp denne typen gressklipper.

Batterimodellene yter optimal komfort:

Optimale komfort får du naturligvis med en batteri-drevet gressklipper. Her slipper du å slite med ledninger, og lydnivået er til å holde ut, både for deg selv og for naboene. Den største ulempe ved de batteridrevne modellene er nok prisen, for den ligger i den dyre enden av skalaen.

Det er naturligvis også grenser for hvor lenge maskinen kan kjøre på én oppladning, så batteridrevne modeller egner seg best til mindre gressplener på opptil 400 kvadratmeter. Kjøper du ekstra batterier så blir kapasiteten selvfølgelig også større. Det tar ikke mange sekunder å bytte batteri – og så kan klippingen fortsette.

Elektriske modeller gir mye gressklipper for pengene:

Går du etter mest mulig komfort til lavest mulig pris så er den elektriske gressklipperen det beste valget. Prisen er lav, driftssikkerheten er høy og støynivået er lavt. Den elektriske gressklipperen utmerker seg også ved at den har minimale krav til vedlikehold. Du trenger bare sørge for å holde maskinen ren og knivbladet skarpt.

Selve motoren er vedlikeholdsfri og starter med en gang, hver gang man slår den på. De elektriske modellene har som regel også en svært lav vekt, og det er en stor fordel både når du skal slå gress og når maskinen skal flyttes rundt på og pakkes vekk.

Ulempen er naturligvis ledningen, som i begynnelsen kan være litt i veien. Her handler det om å finne den rette teknikken der klippingen begynner rett ved stikkontakten og beveger seg utover. Med litt øvelse kan du også vende deg til situasjonen. Fordelen er naturligvis at motoren aldri går tom for strøm. Den eneste begrensningen er lengden på ledningen – men en ekstra skjøteledning koster ikke mye nå for tiden.

Bensinmodellene er et klassisk valg:

Det er ingen tvil om at de bensin-drevne modellene er et klassisk valg ettersom de batteridrevne og elektriske modellene er relativt nye på markedet. Som regel byr bensinmotoren på litt flere krefter, og det kan for eksempel være en fordel hvis gressplenen din har en tendens til å bli for lang før du får klippet den. En kraftig motor kan også lettere ha overskudd til en stor klippebredde, så bensingressklipperen er ofte et godt valg hvis plenen er ekstra stor.

Bensinmotorene har imidlertid en rekke ulemper som for alvor er blitt synlige etter at de elektriske alternativene er kommet på markedet. Først og fremst er støynivået ganske høyt, og det er også et faktum at en bensindrevet motor forurenser en god del mer enn de batteridrevne og elektriske modellene.

Selve motoren har også et høyere behov for vedlikehold da det blant annet må skiftes olje og filtre med jevne mellomrom. En annen ulempe er vekten, som ofte kan være det tredobbelte av en tilsvarende elektrisk modell.

Hvilken type modell bør jeg velge?

Til en liten hage på opptil 400 kvadratmeter kan vi helt klart anbefale enten batterimodellene eller de elektriske modellene. De batteridrevne gressklipperne gir høy komfort, men er litt dyrere å kjøpe. I tillegg til dette så vil ikke batteriet vare evig, så derfor må innkjøp av nytt batteri også regnes med i budsjettet etter noen år. Her slipper du imidlertid å slite med ledninger.

Til en litt større hage på opptil 1000 kvadratmeter anbefaler vi at batterimodellen i de fleste situasjoner ikke velges. Her står valget først og fremst mellom de elektriske og de bensindrevne modellene, og begge løsningene er utmerket. Om du velger det ene eller det andre er avhengig av personlige preferanser.

Til en stor gressplen på over 1000 kvadratmeter vil du som regel være best tjent med en bensingressklipper. Her kan du som oftest finne maskiner med en stor klippebredde som gjør arbeidet mer effektivt. Det er også vanlig at bensinmodellene kan tilby egen fremdrift, og det kan være en fordel når plenen er ekstra stor. Alternativt kan du velge en robotgressklipper eller en hagetraktor.

Essensen er at du vanligvis vil gå med en noenlunde jevn fart når plenen klippes. Klipper gressklipperen kun i 30 centimeters bredde så tar klippingen som regel dobbelt så lang tid som hvis du hadde en stor klippebredde på 60 centimeter.

En stor klippebredde er med andre ord alltid en fordel, men den kommer imidlertid med visse omkostninger. For eksempel blir gressklipperen dyrere, og den vil som regel også veie mer. Det handler med andre ord om å finne et passende kompromiss. Til små gressplener kan du nok nøye deg med relativt små klippebredder, men en effektiv klipping av en stor gressplen vil nok kreve en litt større klippebredde.

Hvilket merke bør man velge?

I likhet med alle andre varer så er ikke merket på gressklipperen nødvendigvis avgjørende. Hvert enkelt merke kan ha både gode og mindre gode modeller i sortimentet sitt. Som regel overlever de gode modellene, mens de mindre gode raskt byttes ut igjen. Holder du deg til de merkene og modellene som er blitt inkludert i denne artikkelen så kan du imidlertid være nokså sikker på at du får en gressklipper du blir fornøyd med og som holder i mange år.

Det svenske merket Stiga har i mange år vært kjent innenfor «hage-kretser», og det er heller ingen tvil om at de produserer gode produkter. Du finner flere eksempler i gjennomgangen ovenfor.

Det svenske Forbrukerrådet foretok i 2014 en grundig statistisk undersøkelse av testresultatene fra det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön, og her viser det seg at gressklipperne fra Bosch faktisk hører til blant gjennomsnittet av de aller beste merkene. Du kan lese mer om undersøkelsen her.

Vedlikehold gressklipperen din så den holder lenger

Selve vedlikeholdet kan alternativt også gjøres på våren ved sesongens start. Det er innfallsvinkelen hos for eksempel Samvirke og Bolius som også har mange gode råd til vedlikehold.

Bensingressklipperne krever mest vedlikehold

Det er først og fremst bensinmotoren som krever mest vedlikehold. Dersom du velger en batteridreven eller elektrisk modell så slipper du unna mye enklere.

Det er imidlertid ingen modeller som har godt av at rester av gress setter seg fast på innsiden av skjoldet. Det blokkerer blant annet for optimal luftgjennomstrømning og dermed også yteevnen. Det betyr økt belastning på motoren, og selv om den kanskje klarer seg til tross for dette så medfører det under alle omstendigheter et økt strømforbruk og slitasje på motoren både på bensindrevne og elektriske modeller. Jevnlig rengjøring i løpet av hele sommeren er best, men i alle fall bør du foreta en grundig rengjøring enten ved sesongstart eller på slutten av sesongen.

Sørg for å ha skarpe knivblad

Skarpe knivblad er også en forutsetning for effektiv ytelse uansett hva slags gressklipper man har. Du kan selv montere av knivene og slipe de med en fil, en elektrisk slipestein eller en vinkelsliper. Dette er også noe du for eksempel kan få gjort i en butikk som spesialiserer seg på gressklippere. Om du velger å slipe knivbladene ved sesongavslutning eller på våren er likegyldig så lenge du sørger for at knivene alltid er skarpe.

Har du mye stein eller lignende på gressplenen så kan det være nødvendig å slipe knivbladene flere ganger i løpet av sesongen. Opplever du at klippingen går tregere enn normalt så kan det være et tegn på at gressklipperen trenger å slipes.

Er knivbladene blitt skadet eller pådratt seg hakk etter å for eksempel ha kjørt over steiner, så bør du heller kjøpe et nytt knivblad til gressklipperen i stedet for å slipe det gamle. De kan kjøpes hos de fleste butikker som selger ting til hage og gressklippere – og de kan også kjøpes på nett.

Jevnlig vedlikehold og overvintring av bensingressklipperen

Bortsett fra rengjøring og sliping så krever hverken batteridrevne eller elektriske gressklippere ytterligere vedlikehold. Har du imidlertid en bensindreven gressklipper så må motoren vedlikeholdes jevnlig. Filtre til bensin og luft må renses eller byttes ut med jevne mellomrom, og man må også bytte olje ofte. Fremgangsmåten er forskjellig fra modell til modell, så finn frem bruksanvisningen eller send maskinen til service hos en fagmann.

Et klassisk problem er vann i bensinen. Fenomenet kan lett oppstå i løpet av vinteren da frost og skiftende temperaturer kan danne kondensvann i bensintanken. En blanding av bensin og vann fungerer svært dårlig for de fleste motorer. Gjør det derfor til en vane å tømme tanken for bensin før gressklipperen settes i garasjen om høsten. Alternativt finnes det også spesielle bensintyper som kan motstå dannelsen av kondensvann, og det finnes også forskjellige alternativer med tilsvarende virkning.

Det finnes også gode tips og råd å hente hos Dinside.no som også går inn på hvordan du best lar batteriene overvintre hvis du er så heldig å ha en batteridreven gressklipper.

Riktig pleie av gressplenen

Selv den beste og mest effektive gressklipperen kan ikke gi deg en flott og grønn gressplen hvis plenen ikke har det bra. Den skal blant annet gjødsles og vannes, og det kan du lese mye mer om hos Bolius. En av de viktigste tommelfingerreglene er for øvrig at du ikke bør klippe plenen helt ned. Gress er jo tross alt levende planter, og hvis de ikke får lov til å vokse og gro så blir de stresset. Derfor bør du aldri klippe gresset noe kortere enn 3 centimeter.

Er du for hard med plenen så får mose også bedre vekstforhold, og det er noe mange hageeiere sliter med. Et godt eksempel er dette postkasseinnlegget fra danske Havenyt hvor en hageeier får massevis av gode tips til både bekjempelse av mose og riktig pleie av plenen. Det finnes også massevis av tips til både forebyggelse og bekjempelse av mose i gressplenen hos blant annet danske Gartneriet.dk og Bolius.

Hvis du heller vurderer en robotgressklipper så anbefaler vi at du leser vår robotgressklipper test. I denne artikkelen har vi samlet de beste robotgressklipperne på markedet. Du kan se hvilke modeller ekspertene anbefaler samt lese mer om hva du bør være oppmerksom på når du kjøper en ny robotgressklipper.

Tidligere anmeldte produkter nå utgått

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.

Stiga SLM 544 AE - miljøvennlig modell

Makita PLM5600N2

MTD Optima 46 SPH HW

Bosch Rotak 43 Li - batteridrevet modell til mellomstore gressplener

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme