Sjekkliste for kjøp av grafikkort - Alt du trenger å vite om å kjøpe riktig grafikkort

Har du planer om å oppgradere datamaskinens grafikkort, men er usikker på hvilket du skal velge? Å oppgradere datamaskinens grafikkort er en betydelig investering som kan forbedre systemets ytelse betraktelig. Med så mange tilgjengelige alternativer kan det imidlertid være vanskelig å velge riktig.
I guiden vår tar vi for oss viktige faktorer som kompatibilitet, minne og båndbredde, TDP-verdi og mye mer. Vi tar også for oss forskjellene mellom stasjonære og bærbare grafikkort og forklarer viktigheten av synkroniseringsteknologier som G-SYNC og FreeSync.
Hva er et grafikkort?
Et grafikkort, bedre kjent som skjermkort eller GPU (graphics processing unit), er en maskinvarekomponent i en datamaskin som er ansvarlig for å gjengi bilder, videoer og animasjoner på skjermen. Grafikkort er spesielt utviklet for å håndtere komplekse grafiske beregninger, noe som gjør dem mye raskere og mer effektive til å gjengi bilder enn datamaskinens CPU (Central Processing Unit). De har også sitt eget dedikerte minne, noe som bidrar til å forbedre ytelsen ytterligere.
Når du ser på en video, spiller et spill eller utfører andre grafikkintensive oppgaver på datamaskinen, er det grafikkortet som behandler dataene og skaper det visuelle resultatet som vises på skjermen.
Førsteklasses grafikkort leveres med egne kjølesystemer, for eksempel vifter eller væskekjøling, for å avlede varmen som genereres under drift. De kobles vanligvis til datamaskinens hovedkort via et PCI Express-spor, og oppgraderes eller byttes ofte ut for å forbedre datamaskinens ytelse ved spilling eller andre grafikkintensive oppgaver.
Hva er en GPU?
GPU står for Graphics Processing Unit. Det er en spesialisert mikroprosessor som er utviklet for å håndtere komplekse grafiske beregninger som kreves for å gjengi bilder, videoer og animasjoner. GPU-en er ansvarlig for å behandle store datamengder parallelt, noe som gjør den mye raskere og mer effektiv enn datamaskinens sentrale prosesseringsenhet (CPU) når det gjelder grafikkrelaterte oppgaver.
GPU-en er en viktig komponent i datamaskinens grafikkort og er ansvarlig for å utføre oppgaver som skyggelegging, lyssetting og teksturredigering. Moderne GPU-er brukes også til en rekke andre beregningskrevende oppgaver som maskinlæring, vitenskapelige simuleringer og utvinning av kryptovaluta.
Ytelsen til en GPU måles i form av klokkehasttighet, minnebåndbredde og antall prosessorkjerner. Ulike GPU-er er optimalisert for ulike typer oppgaver og arbeidsbelastninger, og de brukes ofte sammen med spesialisert programvare eller programmeringsspråk som CUDA eller OpenCL for å utnytte kapasiteten fullt ut.
Hva er en AMD GPU?
AMD GPU refererer til en grafikkprosessor-enhet produsert av Advanced Micro Devices (AMD), et multinasjonalt halvlederselskap med base i USA. AMD er en stor konkurrent til Nvidia på markedet og produserer et bredt spekter av GPU-er for både forbruker- og profesjonelle formål. AMDs grafikkort er kjent for høy ytelse, konkurransedyktige priser og god støtte for åpne standarder som Vulkan og OpenCL.
Noen av AMDs populære GPU-produktserier er Radeon, Radeon Pro og Radeon Instinct. Radeon-serien er først og fremst rettet mot spill for forbrukere, mens Radeon Pro- og Instinct-seriene er rettet mot profesjonelle og datasenter-applikasjoner som rendering, maskinlæring og vitenskapelig databehandling. AMD tilbyr også programvareverktøy og teknologier som hjelper utviklere med å optimalisere applikasjonene sine for AMD GPU-er, for eksempel AMD Radeon Software-pakken og ROCm-plattformen med åpen kildekode for HPC og maskinlæring.
Sjekkliste for kjøp av grafikkort
Når du skal kjøpe et grafikkort, er det flere ting du må ta hensyn til, og siden grafikkort i toppklasse også kan være dyrere, er budsjettet ditt det første du må ta hensyn til. I tillegg må du ta hensyn til viktige faktorer som kompatibilitet med PC-en, GPU, VRAM, potensielle flaskehalser og TDP for å velge det beste alternativet for dine ønsker.
- Kompatibilitet – Når du kjøper et grafikkort, er det viktig å sikre at det er kompatibelt med PC-en din. Først må du sjekke om grafikkortet passer inn i den fysiske plasseringen for grafikkortet. Tenk også på om strømforsyningen er kompatibel. Legg merke til strømforsyningens maksimale strømstyrke på 12 V-skinnene, wattstyrke og antall 6- og 8-polede PCIe-kontakter, og sjekk om dette er kompatibelt med grafikkortet du planlegger å kjøpe. I tillegg må du kontrollere at grafikkortet er kompatibelt med datamaskinens hovedkort, RAM og andre viktige komponenter. Sjekk for eksempel hovedkortets spesifikasjoner for å sikre at det har de nødvendige PCIe-sporene og strømforsyningskontaktene som grafikkortet krever, og at operativsystemet ditt er kompatibelt med grafikkortet du vurderer å kjøpe. Forsikre deg om at grafikkortet du vurderer å kjøpe, har driverstøtte for operativsystemet og at driverversjonene er oppdaterte.
Tips: Du bør også sjekke portene på grafikkortet for å forsikre deg om at de stemmer overens med kontakten på skjermen. Det er sjeldent, men det skjer, og i så fall må du kanskje investere i en adapter i tillegg.
- Systemets begrensninger og flaskehalser – Flaskehalser oppstår når systemets begrensninger hemmer grafikkortets ytelse. Sørg derfor for å undersøke systemets begrensninger før du kjøper et avansert grafikkort. Dette kan føre til at du kaster bort penger på et grafikkort som ikke yter som forventet. Hvis du for eksempel har en eldre firekjerners CPU, er det sannsynlig at den vil bremse et avansert grafikkort. Da bør du heller budsjettere med å oppgradere CPU-en og koble den sammen med et kompatibelt grafikkort. Du kan også bare vurdere et kort i mellomklasse som er kompatibelt med prosessoren og som budsjettet ditt tillater.
- Skjerminnstilling – Etter hvert som 1440p-skjermer (2560 x 1440) blir mer og mer populære, må grafikkortet støtte et høyere antall piksler for å gi jevnere ytelse. Hvis du planlegger å bruke flere skjermer eller en ultrawide-skjerm, må du ta høyde for de ekstra pikslene og velge et grafikkort som støtter dem for å unngå flaskehalser.
- Kontakttyper – Grafikkort støtter vanligvis flere typer kontakter, for eksempel DisplayPort, HDMI, DVI og VGA. Skjermen bør ha en kontakt som passer til grafikkortet du vurderer å kjøpe.
- Maksimal oppløsning: Skjermens maksimale oppløsning bør ligge innenfor det oppløsningsområdet som støttes av grafikkortet. Hvis du for eksempel har en 4K-skjerm, bør du vurdere et grafikkort som støtter denne oppløsningen.
- Oppdateringsfrekvens: Du bør også ta hensyn til skjermens oppdateringsfrekvens, ettersom noen grafikkort støtter høyere oppdateringsfrekvenser enn andre. Hvis du for eksempel har en 144 Hz-skjerm, bør du se etter et grafikkort som kan levere 144 Hz.
- Adaptive synkroniseringsteknologier: Adaptive synkroniseringsteknologier som G-SYNC (NVIDIA) eller FreeSync (AMD) kan bidra til å eliminere skjermriving og hakking, noe som gir en jevnere spillopplevelse. Du bør sjekke om grafikkortet og skjermen støtter samme adaptive synkroniseringsteknologi.
- Flere skjermer: Hvis du planlegger å bruke flere skjermer, bør du kontrollere at grafikkortet har nok porter til å koble til alle, og at det støtter oppløsningen og oppdateringsfrekvensen til hver enkelt skjerm.
- Minnebåndbredde – Selv om mer VRAM på grafikkortet ikke er noen garanti for bedre ytelse, blir det stadig viktigere etter hvert som spillene blir mer krevende og avanserte, særlig i høyere oppløsninger som 4K.
- Strømprosessorer eller CUDA – Når du sammenligner spillytelse på tvers av GPU-er i samme gruppe, kan CUDA-kjerner for NVIDIA eller strømprosessorer for AMD fungere som en pekepinn. CUDA er NVIDIAs proprietære parallelle beregningsspråk som utnytter GPU-en på bestemte måter for å utføre oppgaver mer nøyaktig. En CUDA-kjerne er NVIDIAs svar på en AMD-streamprosessor.
- TDP – TDP-verdien til et grafikkort angir, i likhet med en CPU, strømforbruket ved maksimal teoretisk belastning og varmeutvikling ved drift av krevende spill eller produksjonsarbeid. Jo høyere TDP-verdien er, desto mer varme genererer GPU-en. Derfor er det alltid bedre å velge en mer energieffektiv GPU som gir bedre FPS per watt.
- G-SYNC og FreeSync – Når det gjelder adaptive synkroniseringsteknologier, er G-SYNC og FreeSync utviklet av henholdsvis NVIDIA og AMD. Hvis du kjøper en skjerm som støtter en av disse funksjonene, kan du justere skjermens oppdateringsfrekvens med FPS generert av grafikkortet, noe som reduserer problemer som screen tearing og input latency. FreeSync er en åpen kildekode-standard som er tilgjengelig på flere skjermer enn NVIDIAs G-SYNC. Du trenger ikke nødvendigvis å bruke mer penger på en skjerm med maskinvarestøttet G-SYNC-teknologi. I stedet kan du velge skjermer som er sertifisert som “G-SYNC-kompatible” eller velge en FreeSync-skjerm. Ved å kjøpe en FreeSync- eller FreeSync Premium-skjerm kan du spare penger og samtidig opprettholde ytelsen, ettersom både NVIDIA- og AMD-kort kan fungere med FreeSync, i likhet med FSR, som er tilgjengelig for både NVIDIA- og AMD-GPU-er.