Fordelene med bakovervendte bilseter for spedbarn og småbarn

SENESTE ENDRING: april 22, 2024.
Vær oppmerksom på at året for artikkelen forteller deg når innholdet sist ble oppdatert og ikke nødvendigvis publiseringstiden for ulike produkttester..
featured image

Som forelder har barnets sikkerhet høyeste prioritet, spesielt når det gjelder bilkjøring. Bilulykker kan skje brått, og bruk av et riktig montert bilsete kan redusere risikoen for skader. Når det gjelder spedbarn og småbarn, anbefaler eksperter å bruke bakovervendte bilseter så lenge som mulig.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på de mange fordelene ved å bruke bakovervendte bilseter og hvorfor det er så viktig å følge retningslinjene for å beskytte barnet på reise.

Hva er fordelene med bakovervendte bilseter?

Det er flere fordeler ved å bruke bakovervendte bilseter til spedbarn og småbarn:

  • Økt sikkerhet: Bakovervendte bilseter gir den beste beskyttelsen for små barn i tilfelle en kollisjon. I bakovervendt posisjon vugger bilsetet barnets hode, nakke og ryggrad, noe som reduserer risikoen for skader.
  • Redusert risiko for skader: Studier viser at bruk av bilbarnestol reduserer risikoen for skader i en kollisjon med 71-82 % for barn.
  • Bedre støtte for hode og nakke: Spedbarn og små barn har relativt store og tunge hoder i forhold til kroppen, noe som gjør dem mer utsatt for hode- og nakkeskader ved en ulykke. Bakovervendte bilseter gir bedre støtte til barnets hode og nakke, noe som reduserer risikoen for skader.
  • Lengre levetid for bilsetet: Bakovervendte bilseter har plass til barnet i en lengre periode enn fremovervendte seter. Barn kan fortsette å bruke et bakovervendt bilsete helt til de når den maksimale høyde- eller vektgrensen, som vanligvis er rundt to til fire år. Det betyr at du ikke trenger å kjøpe nytt bilsete like ofte.
  • Bedre komfort: Bakovervendte bilbarnestoler er mer komfortable for små barn, da de kan hvile hodet mot seteryggen og reduserer risikoen for nakkespenninger.

Alt i alt er bakovervendt bilbarnestol det tryggeste alternativet for spedbarn og småbarn og gir mange fordeler, blant annet bedre beskyttelse, redusert risiko for skader, bedre støtte for hode og nakke og økt komfort.

Er bakovervendte barneseter bedre enn forovervendte?

Ja, bakovervendte bilseter anses som tryggere enn forovervendte bilseter for spedbarn og småbarn. Årsaken er at bakovervendte bilbarnestoler gir bedre beskyttelse av barnets hode, nakke og ryggrad ved en eventuell kollisjon. Når barnet sitter bakovervendt, omslutter bilsetet hele kroppen, noe som reduserer risikoen for skader på hode og nakke, som er spesielt utsatt hos små barn.

Barn bør sitte i et bakovervendt bilsete til de når den høyeste vekten eller høyden som er tillatt av produsenten, noe som vanligvis er rundt to til fire års alder. Deretter kan de gå over til et forovervendt bilsete med sele til de vokser ut av det, og deretter gå over til en beltestol.

Selv om forovervendte bilseter er utviklet for å beskytte barn, gir de ikke samme grad av beskyttelse som bakovervendte seter i tilfelle en kollisjon. Det er viktig å følge produsentens retningslinjer og anbefalingene fra eksperter på passasjersikkerhet for barn for å sikre at barnet sitter trygt i bilsetet.

I hvilken alder bør spedbarn og barn sitte i bakovervendte bilseter?

American Academy of Pediatrics (AAP) anbefaler at spedbarn og småbarn skal sitte i et bakovervendt bilsete til de er minst to år gamle, eller til de har nådd den høyeste vekten eller høyden som produsenten tillater.

Det er viktig å merke seg at foreldre alltid bør følge de spesifikke vekt- og høydegrensene som oppgis av produsenten. Mange bilseter på markedet i dag har plass til barn på opptil 18 kg eller mer i bakovervendt posisjon.

Det er også viktig å la barnet sitte bakovervendt så lenge som mulig, også etter fylte to år hvis barnet ennå ikke har nådd barnesetets maksimale vekt- eller høydegrense. Dette er fordi bakovervendte bilseter gir bedre beskyttelse av barnets hode, nakke og ryggrad, som er spesielt sårbare hos små barn. Ved å la barnet sitte i et bakovervendt bilsete så lenge som mulig, kan foreldre sørge for at barnet er trygt under bilturen.

Hvor bør bakovervendte barneseter plasseres?

Bakovervendte barneseter bør monteres i baksetet i bilen. Grunnen til dette er at baksetet generelt anses som det tryggeste stedet for et barn å sitte i en bil. Hvis bilen ikke har et baksete, eller hvis baksetet av en eller annen grunn ikke kan brukes, for eksempel fordi det er opptatt av andre barn eller bilseter, kan det bakovervendte bilsetet monteres i forsetet, så lenge kollisjonsputen på passasjersiden er slått av eller deaktivert.

Når du monterer et bakovervendt bilsete, er det viktig å følge produsentens anvisninger og sørge for at bilsetet sitter godt fast og i riktig vinkel. Bilsetet skal ikke bevege seg mer enn én tomme fra side til side eller forover til bakover når den trekkes i bunnen nær sikkerhetsbeltet. I tillegg bør selestroppene justeres slik at de sitter godt rundt barnet, og brystklemmen bør plasseres i armhulenivå for å sikre at bilsetet sitter riktig.

FAQ

Hva er et bakovervendt barnesete?
Et bakovervendt barnesete er en type bilsete som er konstruert for å sitte bakovervendt i bilen, og brukes til spedbarn fra fødselen og opp til ca. 2 års alder, eller til barnet når den høyeste vekten eller høyden som produsenten tillater. Bilsetet vugger barnets hode, nakke og ryggrad og gir bedre beskyttelse ved en eventuell kollisjon.
Hvorfor er bakovervendte bilseter tryggere?
Bakovervendte bilseter er tryggere for spedbarn og små barn fordi de gir bedre beskyttelse av barnets hode, nakke og ryggrad ved en kollisjon. Bakovervendte bilseter omslutter hele barnets kropp, noe som reduserer risikoen for skader på hode og nakke, som er spesielt utsatt hos små barn. I tillegg gir bakovervendte bilseter bedre støtte til barnets hode og nakke, noe som reduserer risikoen for nakkesleng og andre skader som kan oppstå i en forovervendt posisjon.
Når vokser barn ut av bakovervendte bilseter?
Spedbarn vokser vanligvis ut av bakovervendte bilseter når de når den høyeste vekten eller høyden som er tillatt av produsenten, som vanligvis er rundt 13-18 kg og 90 cm i høyden. American Academy of Pediatrics anbefaler imidlertid at barn bør sitte i et bakovervendt bilsete til de når den høyeste vekten eller høyden som er tillatt av produsenten, som vanligvis er rundt to til fire år.
Bør småbarn sitte i et bakovervendt bilsete?
Ja, småbarn bør sitte i et bakovervendt bilsete helt til de når den høyeste vekten eller høyden som produsenten tillater. Selv om det kan virke kontraintuitivt, har forskning vist at barn opp til toårsalderen er tryggere i bakovervendt bilsete.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme