Bosch tørketrommel test 2020 – Her er ekspertenes favoritter – Best i Test

0

I denne artikkelen ser vi nærmere på tørketromler fra merket Bosch. Tørketromlene har vært igjennom tester både fra det danske forbrukerrådet Tænk og den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön. 

Her har ekspertene vurdert modellene ut ifra ulike funksjoner og spesifikasjoner. Vi har også tatt flere brukeranmeldelser i betraktning for å finne ut av hvilke modeller brukerne foretrekker.

I denne artikkelen skal det legges merke til at det er snakk om kondenstørketromler.

Etter gjennomgangen av de ulike tørketromlene kan du finne guider og gode råd til å velge en modell som passer dine behov.

Denne artikkelen inneholder:
🔸 Oversikt over tørketromler fra Bosch
🔸 Alternativer til tørketromler fra Bosch
🔸 Informasjon om kondens- og avtrekkstørketromler
🔸 Gode råd ved kjøp av en kondenstørketrommel
🔸 Slik bruker du tørketrommelen din på en optimal måte
🔸 Guide til hva du kan ha i tørketrommelen
🔸 Guide til vedlikehold av tørketrommelen
🔸 Gjennomgang av testkilder

Legg merke til at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men heller samler inn resultater fra upartiske tester. På den måten kan du enklere skaffe deg en oversikt over de beste produktene på markedet.

Bosch tørketrommel test – Her er de 3 beste modellene 

Nedenfor vil du få en gjennomgang av de tørketromlene fra Bosch som er å finne på markedet basert på eksperttester og brukeranmeldelser. Etter gjennomgangen av tørketromlene fra Bosch, vil du finne en rekke alternative modeller fra andre produsenter som alle har fått positiv kritikk fra ekspertene.


Bosch WTW87478SN

God vurdering hos det danske Forbrukerrådet Tænk

Bosch WTW87478SN

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
8 169,00 Kr. 0,00 Kr. 8 169,00 Kr. Les mer
8 999,00 Kr. 0,00 Kr. 8 999,00 Kr. Les mer
9 299,00 Kr. 0,00 Kr. 9 299,00 Kr. Les mer

Det danske forbrukerrådet Tænk har anmeldt tørketrommelen Bosch WTW87478SN og gitt den en god vurdering. Ekspertene liker nemlig svært godt modellens lave energiforbruk og brukervennlighet.

Det danske Forbrukerrådet Tænk finner ikke mange ulemper ved Bosch WTW87478SN, men nevner at tørkingen ikke er helt optimal da ikke alt tøyet tørkes jevnt.

Til gjengjeld kommer Bosch WTW87478SN med en romslig trommel med en kapasitet på opptil 8 kilo. Videre er tørketrommelen plassert i energiklasse A++, som ligger i den gode enden av energiskalaen når det kommer til tørketromler. Derfor kan man trygt stole på at modellen ikke bruker for mye energi i løpet av året.

Det er også viktig at man er oppmerksom på tørketrommelens mål dersom man vil at den skal plasseres oppå en vaskemaskin.

Tørketrommel med selvrensende kondensator og AntiVibration-design

Med Bosch WTW87478SN får man en tørketrommel med en selvrensende kondensator. Dette vil si at kondensatoren sørger for å rense seg selv når det trengs – derfor slipper man å rense kondensatoren manuelt.

I tillegg til dette kommer Bosch WTW87478SN med et AntiVibration-design. Det sørger ikke bare for bedre stabilitet, men også for mindre vibrasjon. Designet hjelper ikke bare til med å gi maskinen et stilrent og elegant utseende, men det er også en fordel når det kommer til lydnivået. Et AntiVibration-design sørger nemlig for at tørketrommelen er mer stillegående under bruk slik at den ikke forstyrrer hele hjemmet.

Derfor ligger maskinens lydnivå kun på 65 dB. Til sammenligning så ligger en samtale i et normalt stemmeleie på 60 dB.

Brukervennlig modell med timer-funksjon og spesialprogrammer

Bosch WTW87478SN er en brukervennlig tørketrommel som er utstyrt med et LED-display. På displayet har man mulighet til å velge mellom de ulike programmene. Man kan også se hvor lang tid som er igjen av et program slik at man kan planlegge når den neste runden med tøy skal legges i tørketrommelen.

Dette er også mulig med modellens timer-funksjon som gjør at man kan planlegge når tørketrommelen skal starte. Man kan forhåndsprogrammere et program til å starte på et annet tidspunkt dersom det trengs.

Videre kommer Bosch WTW87478SN med flere spesialprogrammer som for eksempel programmer til ull, håndklær, sport, dun, skjorter og mye mer.

Skånsom trommel

Bosch WTW87478SN er utstyrt med en skånsom trommel som sørger for at tøyet tørkes på en optimal måte. Dette er mulig i og med at tørketrommelen kommer med systemet SensitiveDrying som sørger for at tøyet tørkes forsiktig og skånsomt.

Når tøyet tørkes i tørketrommelen skjer det med luft som er skånsom og varm som sammen med trommelen sørger for at tøyet ikke skades eller blir ødelagt.

Den skånsomme trommelen er laget av rustfritt stål og kommer i tillegg med en LED-belysning inne i selve trommelen. På den måten er det enklere å se og få en oversikt over tøyet i tørketrommelen.

Spesifikasjoner ved Bosch WTW87478SN – mål:
🌀 Høyde: 84,2 centimeter
🌀 Bredde: 59,8 centimeter
🌀 Dybde: 59,9 centimeter
🌀 Vekt: 50,4 kilo 

Spesifikasjoner ved Bosch WTW87478SN – nøkkelopplysninger:
🔴 Type: Kondenstørketrommel
🔴 Kapasitet: 8 kilo
🔴 Energiklasse: A++
🔴 Kondenseringsevne: A
🔴 Årlig strømforbruk kWh: 233
🔴 Lydnivå ved standardprogram dB(A): 65 dB 

Fordeler ved Bosch WTW87478SN:
🔵 Lavt energiforbruk
🔵 Med selvrensende kondensator
🔵 Med AntiVibration-design
🔵 Skånsom trommel med LED-belysning
🔵 Romslig tørketrommel med en kapasitet på 8 kilo


Bosch WTWH75I9SN

Gode brukeranmeldelser

 Bosch WTWH75I9SN

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
7 295,00 Kr. 0,00 Kr. 7 295,00 Kr. Les mer
9 199,00 Kr. 0,00 Kr. 9 199,00 Kr. Les mer
9 399,00 Kr. 0,00 Kr. 9 399,00 Kr. Les mer

Bosch WTWH75I9SN er ikke blitt inkludert i noen offisielle eksperttester, men er til gjengjeld populær blant brukerne. Tørketrommelen har nemlig fått flere gode brukeranmeldelser hos ulike forhandlere.

Forbrukerne skriver at de er svært imponerte over at Bosch WTWH75I9SN er en effektiv tørketrommel som tørker tøyet raskt – og at den er enkel å lære å kjenne.

Ingen av forbrukerne nevner noen ulemper ved modellen, men det er imidlertid én enkelt forbruker som skriver at de hadde litt problemer med å få den til å fungere via Wifi, men når de fant ut av det så fungerte modellen upåklagelig.

Bosch WTWH75I9SN kommer med flere spesialprogrammer, derfor har man mulighet til å tørke alt av tøy og tekstiler. Man kan velge mellom programmer for ull, silke, skjorter, sport og mye mer.

Dersom tørketrommelen skal plasseres oppå en vaskemaskin så er det viktig at man er oppmerksom på modellens mål.

Effektiv tørketrommel med lavt lydnivå, ifølge forbrukerne

Bosch WTWH75I9SN er en forholdsvis stillegående tørketrommel da den har et lydnivå på 65 dB. Til sammenligning ligger en samtale i et normalt stemmeleie på 60 dB.

Ifølge flere av forbrukerne er dette et optimalt lydnivå da en bruker skriver at «det er høyt nok til å kunne høre at den arbeider, men lavt nok til at den ikke forstyrrer hele huset». Dette er flere forbrukere enige i da mange nevner at det er en «stillegående tørketrommel».

En annen ting flere forbrukere trekker frem, er at Bosch WTWH75I9SN er en effektiv modell. En bruker går så langt som å kalle modellen for «hverdagens helt» da den er enkel å administrere ved hjelp av appen. I tillegg til dette forklarer en annen forbruker at tørketrommelen også er effektiv da den kommer med en høy kondenseringsevne og tørker tøyet raskt.

Romslig modell med selvrensende kondensator og AutoDry

Bosch WTWH75I9SN er en romslig modell med plass til 9 kilo. Derfor er dette en tørketrommel som kan brukes av en familie på 5+ personer. Tørketrommelen er også plassert i energiklasse A++.

I tillegg til dette kommer Bosch WTWH75I9SN med en selvrensende kondensator samt en AutoDry-funksjon. Den selvrensende funksjonen sørger for å vedlikeholde og rense kondensatoren automatisk, og AutoDry sørger for at tøyet tørkes på best mulig måte.

Dette er mulig da modellen kommer med sensorer som måler tøyets fuktighet, deretter velges tørketiden og temperaturen ut ifra dette. Med timer-funksjonen har man også mulighet til å forhåndsprogrammere maskinen til å starte på et bestemt tidspunkt.

Modell med Wifi, AntiVibration og SensitiveDrying-system

Bosch WTWH75I9SN er en tørketrommel med et vell av praktiske funksjoner. Først og fremst kommer Bosch WTWH75I9SN med muligheten til å betjene den via en app. Det vil si at man kan stille inn og kontrollere tørketrommelen fra ens mobiltelefon dersom det er noe man har lyst til.

Videre er Bosch WTWH75I9SN utstyrt med et SensitiveDrying-system som sørger for at tøyet tørkes på en forsiktig og skånsom måte.  Tørketrommelens trommel er nemlig skånsom mot tøyet slik at det hverken skades eller krølles.

Sist, men ikke minst, kommer Bosch WTWH75I9SN med et AntiVibration-design. Designet sørger ikke bare for en stilren overflate, men gjør også at modellen er mer stillegående. AntiVibration-designet har nemlig en lyddempende funksjon som gjør at maskinen ikke bråker eller vibrerer så mye.

Spesifikasjoner ved Bosch WTWH75I9SN – mål:
🌀 Høyde: 84,2 centimeter
🌀 Bredde: 59,8 centimeter
🌀 Dybde: 63,9 centimeter
🌀 Vekt: 56,2 kilo 

Spesifikasjoner ved Bosch WTWH75I9SN – nøkkelopplysninger:
🔴 Type: Kondenstørketrommel
🔴 Kapasitet: 9 kilo
🔴 Energiklasse: A++
🔴 Kondenseringsevne: A
🔴 Årlig strømforbruk kWh: 259
🔴 Lydnivå ved standardprogram dB(A): 65 dB 

Fordeler ved Bosch WTWH75I9SN:
🔵 Med AntiVibration-design og SensitiveDrying-system
🔵 Romslig modell med en kapasitet på opptil 9 kilo
🔵 Kan styres via en app
🔵 Med selvrensende kondensator
🔵 Med AutoDry


Bosch WTYH67I9SN

Gode brukeranmeldelser

Bosch WTYH67I9SN

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
11 499,00 Kr. 0,00 Kr. 11 499,00 Kr. Les mer
11 499,00 Kr. 0,00 Kr. 11 499,00 Kr. Les mer
11 499,00 Kr. 0,00 Kr. 11 499,00 Kr. Les mer

Bosch WTYH67I9SN er ikke blitt inkludert i noen offisielle eksperttester, men er til gjengjeld en populær modell blant forbrukerne. Tørketrommelen har nemlig fått mange gode anmeldelser fra forbrukere hos diverse forhandlere på grunnlag av dens effektivitet og brukervennlighet.

En av aspektene forbrukerne trekker frem som en av modellens største fordeler, er at Bosch WTYH67I9SN har en god kapasitet, er brukervennlig og relativt stillegående.

Ingen av forbrukerne nevner noen utpregede ulemper ved modellen da det ikke er skrevet noe negativt i anmeldelsene.

Hvis man velger å kjøpe Bosch WTYH67I9SN så må man huske å være oppmerksom på modellens mål dersom man har tenkt å plassere den oppå en vaskemaskin.

Forbrukerne: Stillegående tørketrommel rik på funksjoner

Bosch WTYH67I9SN er en modell som har fått mange gode anmeldelser av forbrukerne. Det gjentas flere ganger at dette er en stillegående tørketrommel med et lydnivå på 64 dB og som har et vell av funksjoner.

Én forbruker skriver blant annet at «den har et program for nesten alt man trenger», noe en annen forbruker er enig i og videre skriver at «betjeningspanelet er oversiktlig og enkelt å betjene».

I tillegg til dette er det flere forbrukere som legger vekt på at kondenseringsevnen er optimal da den har fått karakteren A. En bruker nevner for eksempel at «luften i rommet er tørr etter bruk, og ikke klam og fuktig som jeg har opplevd med enkelte tørketromler tidligere». En annen forbruker bekrefter dette da det også nevnes at man ikke opplever noen form for fuktighet etter bruk med denne modellen.

Romslig tørketrommel med sensor og HomeConnect

Med Bosch WTYH67I9SN får man en energivennlig og romslig tørketrommel med en kapasitet på 9 kilo. I tillegg til dette er modellen plassert i energiklasse A++, derfor bruker den ikke så mye energi i løpet av året.

Bosch WTYH67I9SN er også utstyrt med en sensorstyrt tørking som gjør at man unngår overtørking og unødvendig drift. Sensoren sørger for å måle restfuktigheten i tøyet før den selv velger tørketiden. Maskinen kommer også med en timer-funksjon slik at man alltid har mulighet til å forhåndsprogrammere tørketrommelen til å starte på et senere tidspunkt dersom det trengs.

Man kan også velge å bruke HomeConnect-appen som gir brukeren mulighet til å styre Bosch WTYH67I9SN direkte via en app på ens mobiltelefon. På den måten kan man både stille inn, styre og justere på tørketrommelen som man har lyst til.

Modell med flere praktiske egenskaper

Ved kjøp av Bosch WTYH67I9SN får man en tørketrommel med flere praktiske egenskaper. Tørketrommelen er blant annet utstyrt med en selvrensende kondensator og systemet SensitiveDrying.

Kondensatoren er selvrensende og vedlikeholder seg selv jevnlig slik at man slipper å gjøre det selv. SensitiveDrying-systemet sørger for at tøyet tørkes på en skånsom måte. Det betyr at tøyet hverken skades eller krølles under tørking.

Videre er Bosch WTYH67I9SN utstyrt med et AntiVibration-design som bidrar til modellens lave lydnivå. Designet sørger også for at modellen står stabilt og robust på gulvet eller oppå vaskemaskinen – derfor vil den hverken bråke eller vibrere så mye under bruk.

Spesifikasjoner ved Bosch WTYH67I9SN – mål:
🌀 Høyde: 85 centimeter
🌀 Bredde: 59,8 centimeter
🌀 Dybde: 63,4 centimeter
🌀 Vekt: 57,3 kilo 

Spesifikasjoner ved Bosch WTYH67I9SN – nøkkelopplysninger:
🔴 Type: Kondenstørketrommel
🔴 Kapasitet: 9 kilo
🔴 Energiklasse: A++
🔴 Kondenseringsevne: A
🔴 Årlig strømforbruk kWh: 259
🔴 Lydnivå ved standardprogram dB(A): 64 dB 

Fordeler ved Bosch WTYH67I9SN:
🔵 Med AntiVibration-design og SensitiveDrying-system
🔵 Kan kobles til HomeConnect-appen
🔵 Romslig tørketrommel med en kapasitet på 9 kilo
🔵 Energivennlig modell
🔵 Gode anmeldelser fra forbrukerne


Alternativer til Bosch tørketromler

Vi har nå gjennomgått et par tørketromler fra Bosch som har fått gode anmeldelser fra ekspertkildene og forbrukerne.

I tillegg til tørketromler fra Bosch finnes det også mange andre gode modeller på markedet fra andre merker. Nedenfor vil vi gjennomgå modeller fra andre merker som også har fått gode anmeldelser.


Samsung DV80M5010KW

God anmeldelse hos det danske Forbrukerrådet Tænk
God anmeldelse hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Samsung DV80M5010KW

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
8 899,00 Kr. 0,00 Kr. 8 899,00 Kr. Les mer
8 999,00 Kr. 0,00 Kr. 8 999,00 Kr. Les mer
8 999,00 Kr. 0,00 Kr. 8 999,00 Kr. Les mer

Både det danske forbrukerrådet Tænk og den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön har testet og anmeldt tørketrommelen Samsung DV80M5010KW. Begge ekspertkildene er imponerte over modellen og har gitt den en god anmeldelse.

Ekspertene fra det danske Forbrukerrådet Tænk liker spesielt godt at tørketrommelen er både energivennlig og effektiv, mens Råd & Rön er imponerte over maskinens tørkeevne.

Ved kjøp av Samsung DV80M5010KW får man en romslig modell med en kapasitet på opptil 8 kilo, noe som egner seg godt til en familie på ca. 4 til 5 personer. I tillegg til dette er den også plassert i energiklasse A++, det vil si at den ligger i den gode enden av energiskalaen.

Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på tørketrommelens mål dersom man vil plassere den oppå en vaskemaskin.

Stillegående tørketrommel med varmepumpeteknologi

Med Samsung DV80M5010KW får man en tørketrommel med høy kondenseringsevne. Den har nemlig fått scoren B, derfor er man sikret at rommet ikke fylles med fukt ved tørking av klær.

I tillegg til dette er Samsung DV80M5010KW en stillegående modell med et lydnivå på 65 dB. Til sammenligning har en samtale i et normalt stemmeleie et lydnivå på 60 dB, derfor vil den ikke bråke mye under bruk.

Videre kommer Samsung DV80M5010KW med en funksjonell varmepumpeteknologi. Denne teknologien sørger for at varmen alltid resirkuleres. Det vil si at tørketrommelen bruker minimalt med strøm og at tøyet blir tørket på en mer skånsom måte.

Med flere programmer og OptimalDry-system

Samsung DV80M5010KW er utstyrt med et vell av ulike programmer, derfor kan man velge program ut ifra hva slags tøy eller tekstiler man skal tørke. Den er selvsagt utstyrt med de vanligste programmene, men har også flere spesialprogrammer til ull og krøllfritt tøy med mer. Det finnes også et hurtigprogram dersom man vil tørke tøyet raskere.

Med Samsung DV80M5010KW får man en tørketrommel med et intelligent tørkesystem som bruker sensorer. Systemet heter OptimalDry og sørger for at tørketiden justeres løpende slik at man oppnår et best mulig tørkeresultat. Det gjør at tøyet ikke slites når det tørkes.

I tillegg til dette er Samsung DV80M5010KW utstyrt med en barnesikring slik at døren og displayet låses under tørking.

Praktisk og fleksibel tørketrommel

Samsung DV80M5010KW er en praktisk og fleksibel tørketrommel med flere gode egenskaper. Tørketrommelen er for eksempel utstyrt med en vanntanksindikator hvor man har mulighet til å sjekke hvor mye kondensvann det er i beholderen. Det betyr at man raskt og enkelt kan sjekke om den må tømmes eller ikke.

Tørketrommelen er utstyrt med et 2-i-1 filter med 2 lag nettfilter. Modellen kommer også med 2 alarmer som gir beskjed når man må rense både filteret og varmeveksleren.

Sist, men ikke minst, kommer Samsung DV80M5010KW med en funksjon som hjelper til med feilsøking av tørketrommelen. Den guider og hjelper forbrukeren – derfor kan man ofte fikse problemet selv dersom det oppstår en feilmelding eller noe lignende.

Spesifikasjoner ved Samsung DV80M5010KW – mål:
🌀 Høyde: 85 centimeter
🌀 Bredde: 60 centimeter
🌀 Dybde: 64 centimeter
🌀 Vekt: 50 kilo

Spesifikasjoner ved Samsung DV80M5010KW – nøkkeopplysninger:
🔴 Type: Kondenstørketrommel
🔴 Kapasitet: 8 kilo
🔴 Energiklasse: A++
🔴 Kondenseringsevne: B
🔴 Årlig energiforbruk kWh: 235 kWh/år
🔴 Lydnivå ved standardprogram dB(A): 65 dB

Fordeler ved Samsung DV80M5010KW:
🔵 Utstyrt med flere spesialprogrammer
🔵 Med OptimalDry-system
🔵 Med 2-i-1 filter
🔵 Energivennlig modell
🔵 Med vanntanksindikator


Skal jeg velge en kondenstørketrommel eller en avtrekkstørketrommel?

I denne artikkelen kan du finne flere gode tørketromler fra Bosch samt flere alternativer fra andre merker. Disse modellene er kondenstørketromler – som er én av de to typene det ofte snakkes om når det kommer til tørketromler.

Helt overordnet kan du velge mellom en avtrekkstørketrommel og en kondenstørketrommel. Her skriver WhiteAway at en kondenstørketrommel er den vanligste og mest populære typen tørketrommel i dag. Dette er blant annet på grunn av at installasjonen er enkel og at man ikke trenger å ha en avtrekkskanal. En kondenstørketrommel leder nemlig heller luften ut slik at man kan plassere den akkurat der man vil ha den.

Kondenstørketromler samler selve fukten i en beholder som man må huske å tømme jevnlig. Det finnes imidlertid noen modeller på markedet hvor man slipper å tømme beholderen da den i stedet kan kobles til en avløpsslange.

En av de største fordeleneEn av de største fordelene ved en kondenstørketrommel er at den er enkel å installere i tillegg til at den er energivennlig. I tillegg til dette finnes det også et stort utvalg av ulike modeller på markedet – samt mulighet til å resirkulere vannet. Man må imidlertid være oppmerksom på at den avgir fukt til omgivelsene, derfor er det viktig at man husker å lufte ut. I tillegg til dette tørker ikke en kondenstørketrommel tøyet like raskt som man ofte vil oppleve at en avtrekksmodell gjør.

Selv om avtrekksmodeller ikke er like populære som de en gang var, kan du fremdeles finne en del modeller på markedet. Med en avtrekkstørketrommel kreves det at du har en avtrekkskanal ut i friluft. Det vil si at du trenger et hull i veggen, noe som vanligvis vil medføre et høyere energiforbruk sammenlignet med en kondenstørketrommel, da man vil oppleve et økt varmetap.

Det vil være en fordel for husstander med mindre rom å skaffe seg en avtrekkstørketrommel. Dette sørger nemlig for at luften føres rett ut – derfor samler ikke fukten seg i det spesifikke rommet. Som vi allerede har nevnt, tørker også avtrekkstørketromler tøyet raskere enn kondenstørketromler.

Derfor må du finne ut av hva som vil være best i forhold til hvor i hjemmet tørketrommelen skal plasseres. Dette vil vi gå detaljert inn på i neste avsnitt.


Gode råd når man skal kjøpe ny kondenstørketrommel

En tørketrommel er ikke en nødvendighet, men det kan være til god hjelp dersom man er mange i husstanden og vasker mye klær hver uke. Det kan også være fint å ha dersom man har lite plass til å henge opp klær til tørk. Les videre her for å finne gode råd når du skal kjøpe ny tørketrommel.

Start med dette   

kondenstørketrommelTenk over hvor tørketrommelen skal plasseres. Den trenger ikke stå på kjøkkenet eller grovkjøkkenet – den kan også stå i garasjen eller i et eget vaskerom sammen med vaskemaskinen. Det kan også hende at du ikke har så mye plass og derfor gjerne vil ha en tørketrommel som kan stå oppå vaskemaskinen. Det finnes generelt sett 3 ulike typer tørketromler å velge mellom:

• En frittstående tørketrommel gir deg mer fleksibilitet dersom den etterhvert skal flyttes fra ett sted til et annet. Du må imidlertid være oppmerksom på målene – selv om de fleste modeller har en standardstørrelse som passer under kjøkkenbenken.

• Integrerte tørketromler er designet til å installeres sammen med en kjøkkenenhet. Disse er som regel litt dyrere enn andre modeller. Man må også her være oppmerksom på tørketrommelens mål da disse skal passe inn på kjøkkenet.

• Halvintegrerte maskiner kommer med et synlig betjeningspanel, mens tørketrommelen er skjult bak en dør. Her skal du bruke et dørpanel fra kjøkkenleverandøren din som matcher de andre enhetene.

Ting du bør tenke på

Når du har funnet ut hvilken modell du vil ha hjemme, er det andre ting du også bør tenke på. I dag kan du nemlig finne et vell av ulike tørketromler på markedet, derfor vil du gjøre det mye enklere for deg selv dersom du har en klar idé om hva du vil ha og hva du ikke vil ha.

Sensorteknologi

Tørketromler er ikke alltid blitt betraktet som det mest energieffektive apparatet som finnes på markedet. Produsenter har forsøkt å løse dette problemet med sensorer som overvåker tørkingen for deretter å stoppe programmet når klærne er tørre – noe som til syvende og sist sparer både tid og penger.

Disse sensorene fungere imidlertid ikke alltid optimalt da det hender at klærne ikke blir helt tørre. Det finnes også noen maskiner hvor sensorene fungere optimalt – derfor er det en fordel å lese andres anmeldelser eller andre brukere sine opplevelser med de ulike modellene for å finne den modellen som passer best til deg. Du kan også finne manuelle tørketromler hvor du selv må programmere inn tid og så videre. Dette kan være en fordel dersom du selv vil bestemme program og tørketid.

Trommelens størrelse

En tørketrommel med en stor kapasitet er den mest energieffektive måten å tørke tøy på. Det er fordi tøy har en tendens til å tørke raskere i store tromler sammenlignet med mindre tromler. Generelt sett ligger kapasiteten til vanlige tørketromler på ca. 7 kilo til 9 kilo. Dersom du bor i en stor husstand med ca. 4 til 5 personer så vil det passe godt med en tørketrommel som har en kapasitet på opptil 8 kilo. Dersom man er mer enn 5 personer i husstanden, kan det ære en fordel å skaffe seg en tørketrommel med en kapasitet på opptil 9 kilo.

Hva bør jeg være oppmerksom på

?

I tillegg til de ovenstående faktorene er det også andre ting du bør være oppmerksom på ved kjøp av en ny tørketrommel. Faktorene nevnt nedenfor er alle ting du ikke nødvendigvis trenger, men som til gjengjeld kan være en fordel å ha.

Barnesikring – kan være nyttig dersom du har barn som ikke skal rote med tørketrommelen.

Timer-funksjon – enkelte tørketromler kommer med en timer-funksjon – også kalt utsatt start – som gir deg mulighet til å forhåndsprogrammere maskinen til å starte på et senere tidspunkt. På den måten kan du lettere planlegge når du vil at tørketrommelen skal gå i gang med tørkingen.

Dør som kan åpnes i begge retninger – i likhet med kjøleskapsdører, gir noen tørketromler deg mulighet til å endre retningen døren åpnes i. Dette gir deg mer fleksibilitet når det kommer til plasseringen av tørketrommelen.

Varsellampe – en varsellampe som lyser når du må tømme vannbeholderen eller rense lofilteret kan være nyttig å ha.

Belysning i trommelen – Et lys som slås på når du åpner tørketrommelen vil gjøre det enklere å se hva du holder på med – eller om du har glemt å ta ut noen plagg av maskinen.

Sensorteknologi – smart teknologi som bruker sensorer i trommelen til å måle tøyets restfuktighet. Når tøyet er tørt så avsluttes programmet automatisk.

Trommel – Trommelen kan rotere i begge retninger – både med klokken og mot klokken. Dette hjelper på tørkeprosessen og unngår at plaggene blir veldig krøllete.

Anti-krøll – trommelen fortsetter å rotere på slutten av en syklus. Det er for å hindre at tøyet krølles – noe som gjør strykingen enklere.

Energieffektivitet

EnergieffektivitetAlle maskiner er plassert i en energiklasse fra A – G, hvor A+++ er den mest økonomiske. Selv om de nyeste modellene er betydelig bedre enn de eldre og mer tradisjonelle maskinene, avhenger de løpende omkostningene ofte av hvor lang tid maskinen bruker på å tørke tøyet – samt hvor hardt den må arbeide.

Dersom du velger å bruke høyere omdreininger på vaskemaskinen, vil det for eksempel bety at tørketrommelen må arbeide mindre da tøyet mest sannsynlig vil inneholde mindre vann.

Du kan også holde omkostningene nede ved å ikke overbelaste maskinen med alt for mye tøy. Det kan du gjøre ved å bruke timer-funksjonen slik at du kan bruke maskinen om natten dersom det er billigere for deg.

Det er imidlertid viktig at du sørger for å holde øye med hvilken energiklasse tørketrommelen er plassert i da dette kan ha en stor betydning for deg og strømregningen din. Jo høyere energiklasse, jo bedre er det. Derfor anbefales det at du går etter en tørketrommel i energiklasse A eller høyere dersom du vil ha en strømbesparende modell.

Hvis du vil finne flere gode råd som kan hjelpe deg med å velge riktig tørketrommel, kan du klikke her og lese denne artikkelen fra det danske Forbrukerrådet Tænk.


Slik bruker du tørketrommelen din optimalt 

Slik bruker du tørketrommelen din optimaltÅ tørke klærne sine i tørketrommelen er en rask og enkel måte å få nyvasket og tørt tøy på. Du bør imidlertid være oppmerksom på at tørketrommelen kan bruke en god del strøm – noe som fort kan komme til å synes på strømregningen din. Derfor er det viktig å huske på å bruke tørketrommelen med omtanke, slik at du får mest mulig ut av den. Her finner du noen gode råd som kan hjelpe deg med å få mest mulig ut av tørketrommelen din:

Sørg alltid for å sentrifugere tøyet i vaskemaskinen

Først og fremst er det viktig at du sørger for å alltid sentrifugere tøyet i vaskemaskinen før du har det i tørketrommelen. Etter sentrifugeringen vil tøyet nemlig inneholde mindre vann når det tas ut av vaskemaskinen – derfor slipper tørketrommelen å bruke like mye tid og energi på å tørke det. Dette kan ende med å bli en stor besparelse for deg i og med at tørketrommelen kan jobbe mer effektivt.

Husk å sortere tøyet

En annen ting du bør huske på er å alltid sortere vasketøyet. Ikke alle stoffer og materialer tåler samme varme, derfor må det sorteres før du velger å ha det i tørketrommelen. I tillegg til dette bør du også være oppmerksom på at du ikke kan tørke alle slags materialer i tørketrommelen. Dersom du er usikker på om en bestemt genser tåler å tørkes i tørketrommelen, kan du sjekke dette på plaggets vaskeanvisning.

Ikke ha for mye klær i tørketrommelen

Hvis du har alt for mye tøy i tørketrommelen så vil det også ta lengre tid å tørke. Det sies at jo mer man fyller i tørketrommelen, jo lengre tid vil maskinen bruke på å tørke tøyet på en optimal måte. Hvis du for eksempel overfyller tørketrommelen slik at det nesten ikke er noe luft rundt tøyet, vil det ikke ha mulighet til å bevege seg rundt i trommelen – noe som igjen vil forlenge tørkeprosessen. Sørg derfor alltid for at du overholder trommelens kapasitet og aldri har i mer enn hva det faktisk er plass til.

Tørkeball kan hjelpe tørkeprosessen

TørkeballHvis du vil optimere tørkeprosessen, kan det være en fordel å bruke en tørkeball. Med en tørkeball vil luften i tørketrommelen få hjelp til å sirkulere bedre rundt – noe som igjen sørger for at tøyet tørkes raskere.

Tøm alltid lofilteret

Det siste du bør huske på er at du må tømme modellens lofilter. Lofilteret brukes nemlig til å sende varm luft igjennom, derfor blir det vanskeligere for varmen å komme gjennom filteret dersom du ikke tømmer det. Det vil si at tørketrommelen må produsere enda mer varme for å tørke tøyet dersom lofilteret er fullt. Det anbefales at du tømmer lofilteret etter hver gang du har brukt tørketrommelen. På den måten unngår du at det blir helt fullt, noe som forlenger tørketiden og kan ende opp med å gå utover strømforbruket ditt.

Det danske Forbrukerrådet Tænk har også laget en artikkel med gode råd til hvordan du kan bruke tørketrommelen din på best mulig måte. Du kan lese hele artikkelen deres her.


Hva kan jeg tørke i tørketrommelen?

tørketrommelen

Dersom du har en tendens til å putte alle slags materialer og tekstiler i tørketrommelen, kan det være en god idé å sjekke tøyets vaskeanvisning. Det er nemlig slik at ikke alt av tøy og tekstiler kan tørkes i en tørketrommel.

Kanskje du har opplevd at en av yndlingsgenserne dine krympet i tørketrommelen? Dette har da skjedd fordi materialet ikke tålte varmen. Les videre her og finn ut av hva du kan – og hva du ikke kan – putte i tørketrommelen.

Acetat: Dette er en av de mest delikate tekstilene som finnes, og det kan raskt bli krøllete. Acetat brukes ofte i skjorter og kjoler da det som regel finnes i tøy som minner om silke. Acetat tåler nemlig ikke å tørkes i tørketrommelen, derfor er dette noe du bør unngå å gjøre.

Akryl: Akryl ligner litt på ull, men det veier litt mindre. Det er et slags fibermateriale som er syntetisk – derfor har det ikke så godt av varme. Derfor bør du heller ikke putte tøy med akryl i tørketrommelen.

Bomull: De fleste av oss har massevis av tøy eller sengetøy som er laget av bomull. Heldigvis – for bomull tåler faktisk varmen fra tørketrommelen. Derfor kan du godt putte det i maskinen uten å bekymre deg for om den nye genseren din kommer ut i en mye mindre størrelse. Det er imidlertid fremdeles en liten risiko for at tøyet krymper litt – derfor bør det helst tørkes ved lavere varme.

Lin: Lin kan også tørkes i tørketrommelen dersom det trengs. Det er imidlertid en fordel at du er oppmerksom på at lin kan miste litt av glansen dersom det tørkes i tørketrommelen for ofte.

Syntetiske tekstiler: Alt slags tøy som er laget av syntetiske tekstiler tåler å tørkes i tørketrommelen. Det er mulig at det bygges opp statisk elektrisitet i tøyet da det beveges en del rundt i tørketrommelen. Hvis du ikke vil at dette skal skje, bør du sørge for at tøyet vaskes med skyllemiddel i vaskemaskinen.

Ull: Ull er et materiale som ikke tåler å tørkes i tørkemaskinen. Dersom du har tøy som er laget av ull, er det en fordel at du vasker det for hånd. Dersom du putter ull i tørketrommelen, vil det som regel krympe så mye at det ikke passer deg lenger.

Dersom du sørger for å bare putte de materialene og tekstilene som faktisk tåler varme i tørketrommelen, så vil du aldri mer komme til å tromle noen plagg som ikke tåler det. Om du vil lese mer om hva slags stoffer og tekstiler som kan tørkes i tørketrommelen, kan du klikke her og lese denne artikkelen fra danske JyllandsPosten.


Slik vedlikeholder du tørketrommelen din

Slik vedlikeholder du tørketrommelen dinHvis du sørger for å vedlikeholde tørketrommelen din – enten det er en avtrekks- eller kondenstørketrommel – så har du mulighet til å spare strøm og forkorte tørketiden. På den måten unngår du også unødvendige utgifter når du bruker tørketrommelen.

Vedlikehold av tørketrommelen

Før du går i gang med å rense eller rengjøre tørketrommelen, anbefales det at du alltid slår av strømtilførselen. Det er også en fordel om du fjerner alle de avtakbare delene – som du deretter kan vaske i såpevann. Det er imidlertid viktig at du finner du hvilke produkter tørketrommelen tåler, slik at du ikke bruker et rengjøringsmiddel som ødelegger overflaten eller de avtakbare delene.

Avtrekkstørketrommel

Hvis du har en avtrekkstørketrommel så er det viktig å huske å rense avtrekksslangen for lo regelmessig. I tillegg til dette må du også holde et øye med at slangen ikke har massevis av krasse buer. Hvis slangen ikke har buer så er det enklere for den fuktige luften å kondensere underveis – og deretter bli til vann.

Kondenstørketrommel

Hvis du har en kondenstørketrommel, anbefales det at du tømmer konsensvannbeholderen hver gang du har brukt tørketrommelen. På den måten unngår du at tørkeprosessen avbrytes på grunn av at beholderen er full. Du må også huske å rense beholderens filter. Sleve filteret er plassert i den bakerste delen av beholderen, og filteret kan du bare skylle under springen.

Dette må du huske

Felles for både kondens- og avtrekkstørketromler er at de har et lofilter som alltid må renses. Det kan ha ulike former, men det er alltid plassert i døren på tørketrommelen. Det er viktig å rense filteret da det både kan være tids- og energibesparende med et helt rent filter. I enkelte modeller vil det også finnes et filter som er plassert nederst i døråpningen. Dersom dette gjelder for din modell så må du også huske å rengjøre det regelmessig.

Det er også en fordel om du sørger for å rense tørketrommelens viftesystem en gang iblant. Viftesystemet er plassert i forbindelse med lofilteret, og kan også ende med å stoppe dersom det ikke renses. For at du skal kunne få tak i viftesystemet, må tørketrommelen tas fra hverandre. Det anbefales derfor ikke at du gjør dette med mindre du har erfaring eller nok kunnskap til å sette den sammen igjen. Hvis du ikke har det, bør du finne noen som er faglært.

Husk å bruke tørketrommelen din

Husk å bruke tørketrommelen dinSelv om det ikke er noen grunn til å bruke tørketrommelen for mye, må du likevel huske å bruke den. Når det er varmt, har vi en tendens til å tørke klærne på et tørkestativ ute – noe som er en fordel for både lommeboken og miljøet – men dersom tørketrommelen står for lenge uten å bli brukt, kan selve reima ta form etter motorakselen. Det gjør at den får en slags knekk. Dette kan medføre at motoren ikke trekker reima rundt på en optimal måte, og hvis det skjer så blir reima vanligvis så varm at tørketrommelens gummibelegg skades og derfor ender med å ryke. Ved å bruke tørketrommelen regelmessig vil du unngå dette. Du kan også velge å rotere trommelen rundt jevnlig dersom du ikke har brukt tørketrommelen på en god stund.

Finn flere gode råd til rengjøring og vedlikehold av tørketrommelen din her i en artikkel fra Elgiganten.


FAQ – Ofte stilte spørsmål 

🏆 Hvilke Bosch tørketromler er best i test?

Bosch WTW87478SN

🔍 Hvordan testes Bosch tørketromlene?

Maskinene vurderes ut ifra deres tørkeevne, jevnhet av tørkingen og evnen til å etterlate den ønskede mengden restfukt (alt etter valg av program). I tillegg ses det også på støynivå, energiforbruk og brukervennlighet.

⚡ Hvilken energiklasse bør jeg se etter?

Skalaen for tørketromler går fra A+++ som det beste – helt til D som det dårligste. Det anbefales at man ser etter en maskin med A+ som et minimum.


Gjennomgang av testkilder

Forbrukerrådet Tænk 🇩🇰 
Det danske forbrukerrådet Tænk utfører grundige tester og anmeldelser av et vell av ulike forbrukerprodukter. Her er det snakk om en test av ulike tørketromler fra ulike merker – samt i ulike prisklasser. Ekspertene har her fokusert på å teste og vurderer diverse parametere som for eksempel tørkeevne, tørketid, energiforbruk, brukervennlighet og funksjoner.

Du kan lese mer om testen fra Det danske Forbrukerrådet Tænk her. Du må imidlertid være oppmerksom på at full tilgang til testen krever abonnement. Du kan også velge å kjøpe deg tilgang til enkelte tester individuelt.

Råd & Rön 🇸🇪
Den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön utfører tester og anmeldelser av ulike produkter som forbrukerne har i hjemmet. Her er det snakk om en test hvor forbrukerorganisasjonen har testet og anmeldt et vell av ulike tørketromler i ulike prisklasser fra ulike produsenter. I testen har de lagt vekt på alt ifra tørkeevne til brukervennlighet, funksjoner og energiforbruk – samt mye mer.

Du kan lese mer om testen fra den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön her. Du må imidlertid være oppmerksom på at full tilgang krever abonnement. Du kan også velge å kjøpe deg tilgang til enkelte tester individuelt.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse