Vannkoker Test – Her er de beste vannkokerne

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Best i Test 2023: I denne vannkokertesten ser vi nærmere på de beste modellene på markedet. Vi har valgt ut modellene på bakgrunn av anmeldelser og testresultater fra forskjellige uavhengige testlaboratorier og aviser.

Først presenterer vi modellene, deretter et avsnitt med generell informasjon og tips til hvordan du velger vannkoker til dine behov. Nederst i artikkelen lister vi opp kildene vi har brukt, samt linker til testene og anmeldelsene som har blitt nevnt.

Denne vannkoker testen inneholder:

Gjennomgang av testvinnende vannkokere
Gode råd til valg av vannkoker
Gode råd til avkalking av vannkokeren
Gjennomgang av testkildene vi har brukt i artikkelen

Vær oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men samler resultater fra uavhengige tester, slik at du enkelt får oversikt over de beste produktene på markedett. 


Siemens TW86103

 5 av 6 stjerner hos Klikk.no
✅ Toppscorer hos det svenske testmagasinet Råd & Rön
✅ Vinner av
 IF design award

siemens-tw86103

.
Vannkokeren TW86103 fra Siemens ser tradisjonell ut, men designet er toppmoderne. Modellen har en rekke smarte funksjoner, og prisen ligger derfor også litt over middels nivå. Råd & Rön har plassert Siemens TW86103 på en flott tredjeplass blant 40 testede vannkokere. Vurderingen får også støtte av norske Klikk.no, som gir svært gode vurderinger av denne modellen.

En av detaljene som testpanelene er begeistret for er konstruksjonen med dobbeltvegg, som har flere funksjoner: Først og fremst blir ikke vannkokeren så varm utenpå, noe som øker sikkerheten i hverdagen. Samtidig er konstruksjonen med på å øke isoleringsevnen slik at vannet holder seg varmt lengre. Kannen fungerer kort sagt som det kalorimeteret du kanskje husker fra fysikktimene, som også er prinsippet i en termos.

Lett oppfylling og smarte ekstrafunksjoner

Det er mye ros til selve påfyllingen av vann som kan skje direkte gjennom tuten uten å åpne lokket. Siemens TW86103 har en kapasitet på 1,5 liter, og det aktuelle vannivået kan du selvsagt se gjennom et vindu. Både indikasjonslyset og selve bryteren får også skryt, fordi sistnevnte, i tillegg til manuell styring, automatisk skrur av strømmen når vannet koker eller kannen blir tatt av basen.

Selv om Siemens TW86103 ved første øyekast ser ganske normal ut, byr den på smarte ekstrafunksjoner som temperaturvalg. Vanntemperaturen kan du sette på enten 70, 80, 90 eller 100 grader; en svært nyttig funksjon til for eksempel te, fordi ulike te-sorter har forskjellige optimale trekketemperaturer. Siemens TW86103 byr også på en ”Keep warm”-funksjon som kan holde den ønskede temperaturen i opptil 30 minutter. Da er vannet klart når du er klar.

Fordeler ved Siemens TW86103:
  Moderne nøytralt design
 Konstruksjon med doble vegger
 Lett påfylling gjennom tuten
 Mulighet for valg av temperatur
 Praktisk ”Keep warm”-funksjon


Bosch TWK8613 

Testvinner hos det svenske testmagasinet Råd & Rön
✅ Testvinner hos det tyske testmagasinet Test.de
✅ 5 av 6 stjerner hos Klikk.no

bosch-twk8613-elkedel

.
Hos svenske Råd & Rön – her med delt førsteplass i et felt på hele 40 vannkokere. Det mest overraskende er kanskje at Bosch TWK8613 har en ganske gjennomsnittlig pris, og må derfor kalles et veldig bra kjøp.

Bosch TWK8613 får også flotte plasseringer både i Norge og i Tyskland, men de mest grundige undesøkelsene vi har sett er utført av svenske Råd & Rön. Her kan du se karakterene på en lang rekke spesifikke testpunkter. Bosch TWK8613 er ikke så “spennende” å undersøke, fordi det stort sett er toppkarakterer å finne.

Lekkert design og brukbare ekstrafunksjoner

Der er ingen tvil om at Bosch har brukt ekstra ressurser på designet til TWK8613. Modellen finnes i svart og hvit med unik utvidet sokkel: Det gir plass til enkel styring av ekstrafunksjonene, som blant annet omfatter temperaturvalg (70, 80, 90 og 100 grader) og muligheten for å holde vannet varmt over en lang stund.

Sikkerheten får også gode karakterer da yttertemperaturen ble målt under koking og ingen områder blir problematisk varme. Brukervennligheten får også toppkarakter, helt fra betjening til påfyll og avlesing av vannstand.

Fordeler ved Bosch TWK861:
 Mye vannkoker for pengene
 Flott design, tilgjengelig i svart og hvit
 Brukervennlig kontroll, påfylling og avlesing
 Mulighet for valg mellom flere temperaturer
 Mulighet for å fastholde en ønsket temperatur


Kitchenaid Artisan

 Testvinner hos tyske Testberichte.de

kitchenaid-artisan-elkedel

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

.
Hos det tyske magasinet Testberichte.de ble Kitchenaid Artisan testvinner i et felt på 28 modeller. Det tyske magasinet tar utgangspunkt i eksisterende tester og brukeranmeldelser og regner alle disse om til en samlet poengsum.

Kitchenaid Artisan er en av de dyreste vannkokerne i denne gjennomgangen, men den er også helt unik, ikke minst i design der den skiller seg markant ut fra den tradisjonelle utformingen. Om man liker designet et selvsagt en smakssak, men akkurat designet er en av elementene som har vært medvirkende til populariteten både hos forbrukere og testpanel. Du kan få denne modellen i flere forskjellige fargevarianter.

Analog styring og avlesing

Den digitale tidsalderen har vært dominerende i mange år, men flere og flere ønsker seg tilbake til den analoge tiden. Det har ført til en mot-trend i en del elektronikkprodukter, der for eksempel analoge skruknapper og visning er på vei tilbake, og dette er Kitchenaid Artisan et godt eksempel på. Hele designet er vintage-inspirert og temperaturvelgeren er en analog skyveknapp på sokkelen. Her kan du trinnløst velge vanntemperatur mellom 50 og 100 grader.

Avlesing skjer med et analogt termometer innbygd i selve kannen. Akkurat denne detaljen er svært populær hos anmelderne av 2 grunner: For det første er det en designmessig genistrek, men det gjør det også mulig å lese av temperaturen på vannet når vannkokeren står på sofabordet. Den isolerende dobbelkonstruksjonen som holder på varmen, sikrer også at kannen aldri blir særlig varm under bruk.

Fordeler ved Kitchenaid Artisan vannkoker:
  Flott vintage-design i flere fargevarianter
 Analog skyveknapp til trinnløs temperaturinnstilling
 Analogt termometer innebygd i selve kannen
 Isolerende dobbelkonstruksjon


Dualit Classic Kettle 

Toppscorer hos den britiske avisen The Telegraph

Dualit Classic Kettle

.
Både den britiske avisen The Telegraph og testmagasinet Trustedreviews.com har testet vannkokeren Dualit Classic Kettle. Begge mener at dette er en praktisk vannkoker som de har kåret til henholdsvis toppscorer og gitt 3,5 av 5 stjerner.

Begge ekspertene liker denne vannkokeren veldig godt og mener den kommer med mange fordeler. The Telegraph mener at dette er en av de beste alternativene på markedet når det kommer til vannkokere. Trustedreviews.com mener det er en fordel at vannkokeren er forholdsvis stillegående under bruk – samt at den er av høy kvalitet.

Hverken Trustedreviews.com eller The Telegraph finner mange ulemper ved Dualit Classic Kettle. De nevner imidlertid begge to at den er forholdsvis dyr og at den ikke kommer med like mange funksjoner som for eksempel vannkokere fra Smeg.

Ergonomisk designet vannkoker med innovative funksjoner 

Dualit Classic Kettle er utstyrt med flere patenterte og innovative funksjoner. For eksempel er håndtaket designet i et ergonomisk design med et silikonhåndtak. Det vil si at den er behagelig å bruke og holde i hånden. I tillegg til dette forklarer ekspertene fra The Telegraph at det er en stor fordel at håndtaket aldri blir for varmt å holde.

Videre kommer også vannkokeren med en helletut som er designet til å dryppe så lite som mulig slik at man ikke søler kokende vann utover kjøkkenbenken. Ifølge ekspertene er noe av det beste ved Dualit Classic Kettle at den er stillegående under bruk. Det vil si at den ikke vil forstyrre de andre i hjemmet når man vil koke vann.

Ekspertene: Elegant og rask vannkoker

Begge ekspertene liker vannkokerens utseende svært godt – de mener det er både stilrent og elegant.

For eksempel skriver The Telegraph at dette var den høyeste vannkokeren de testet, men det gjorde bare at den så tynnere og mer elegant ut. Dette er Trustedreviews.com enige i og nevner i tillegg at vannkokeren er designet i materialer av høy kvalitet – derfor føles den både stabil og robust i bruk.

Vannkokeren har en vannkapasitet på 1,7 liter og koker vannet forholdsvis raskt. I The Telegraph sin test nevnes det også at denne vannkokeren er rask i og med at den gjennomsnittlige koketiden for en kopp med vann ligger på ca. 50 sekunder.

Effektiv vannkoker med flere funksjoner 

Med Dualit Classic Kettle får man en effektiv vannkoker med en effekt på 3000 Watt. Den kommer ogsåmed flere funksjoner som for eksempel 2 vinduer som gjør at man kan holde et øye med hvor mye vann man har i kannen og hvor mange kopper vann man koker.

På den måten har man mulighet til å koke vann til det antallet varme drikker man ønsker. Vannkokeren kommer også med en lang produktlevetid da man har mulighet til å bytte ut alle elementene dersom det trengs.

Dualit Classic Kettle måler 28,1 cm x 15,4 cm x 23,5 cm og veier 1,61 kilo.

Fordeler ved Dualit Classic Kettle:
Mulighet til å holde øye med vannivået og antallkopper
Vannkapasitet på 1,7 liter
Stilrent og moderne design
Ergonomisk vannkoker
Stillegående modell

Her kan du se en videopresentasjon av Dualit Classic Kettle som er laget av Dualit:


Dualit Domus

Testvinner hos den britiske avisen The Independent

Dualit Domus

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

.
Den britiske avisen The Independent har laget en stor test av ulike vannkokere – inkludert modellen Dualit Domus. Denne modellen liker de svært godt da de har kåretDualit Domus til testvinner.

Den største fordelen ved vannkokeren er at den er stillegående ogkommer med flere praktiske egenskaper som for eksempel et silikonhåndtak og brukervennlig lokk med mer.

The Independent finner ikke mange ulemper ved modellen, men skriver at forbrukerne bør være oppmerksomme på at vannkokeren er forholdsvis dyr sammenlignet med mange andre modeller på markedet.

Ekspertene: Rask og kompakt vannkoker 

Ekspertene elsker Dualit Domus, som derfor også ble kåret til ekspertenes favoritt i testen av 12 forskjellige vannkokere. De forklarer først og fremst at den kommer i et elegant design som vil passe godt inn på de fleste kjøkkenbenker.

I tillegg til dette er Dualit Domus designet i en forholdsvis kompakt størrelse, noe ekspertene mener er en fordel da den fremdeles kan romme 1,5 liter vann. Den bråker også lite under bruk, men er fremdeles den raskeste vannkokeren som ble inkludert i testen deres.

Ifølge ekspertene har man derfor mulighet til raskt og enkelt å koke vann til varme drikker. Dette er blant annet grunnet modells kraftige3kW element.

Modell med Sour Pour funksjon, tørrkoking og vannmåler 

Dualit Domus kommer med flere forskjellige funksjoner som for eksempel Sour Pour, en tørrkokingssikring og en vannmåler.

Vannkokeren er nemlig sikret mot tørrkoking, derfor slipper man å bekymre seg for dette. Man har også mulighet til enkelt å se hvor mye vann man har fylt i vannkokeren og når vannet koker via vannmåleren.

I tillegg til dette er Dualit Domus utstyrt med en Sour Pour funksjon som gjør at vannkokeren er enkel å helle fra. Den kommer med en lang og spiss helletut som kun krever en lav hellevinkel. Det vil si at det er enklere å kontrollere hellingen – og sørger også for at vannkokeren ikke drypper kokende vann utover kjøkkenbenken.

Enkel og håndterbar vannkoker 

Dualit Domus er en enkel og håndterbar vannkoker med et ergonomisk silikonhåndtak. Dette håndtaket gjør at vannkokeren er behagelig å holde i – samt at det er enklere åhåndtere den. I tillegg til dette kommer vannkokeren med en 360 graders base, derfor kan den plasseres i alle vinkler på basen. På den måten slipper man å ta til takke med en vannkoker som er vanskelig å sette på plass igjen.

Sist, men ikke minst er Dualit Domus utstyrt med et lokk som raskt og enkelt kan åpnes ved hjelp av ett enkelt trykk på lokket.

Dualit Domus måler 23 cm x 16 cm x 24 cm og veier 1,3 kilo.

Fordeler ved Dualit Domus:
Ergonomisk silikonhåndtak
360 graders base
Med Sour Pour funksjon
Kompakt vannkoker med en kapasitet på 1,5 liter
Rask til å koke vann

Her kan du se en videopresentasjon av Dualit Domus som er laget av Dualit:

https://www.youtube.com/watch?v=hZ9I6FFhQag


Kenwood K-Mix Vannkoker 

God anmeldelse hos den britiske avisen The Independent

Kenwood K-Mix Vannkoker 

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

.
Kenwood K-Mix Vannkoker er blitt testet og anmeldt av den britiske avisen The Independent. The Independent har valgt å gi vannkokeren en god anmeldelse i og med at de liker modellens stilrene design.

Videre forklarer ekspertene fra The Independent at vannkokeren kommer med et praktisk lokk, et robust håndtak og at det er enkelt å helle vann i en kopp med denne modellen.

The Independent forklarer at vannkokeren er velegnet til alle kjøkken – og at den ikke kommer med mange ulemper. De mener imidlertid at den er forholdsvis dyr – pluss at det ville vært en fordel dersom vinduene var på siden av vannkokeren.

Ekspertene: Stilren vannkoker som ikke skuffer

Med Kenwood K-Mix Vannkoker får man en modell som ekspertene liker svært godt. The Independent skriver nemlig at det ikke er mange ting man kan klage over ved denne modellen. De skriver at den er utstyrt med mange praktiske og brukervennlige egenskaper, og mener derfor at «man ikke vil bli skuffet over Kenwood K-Mix Vannkoker».

I tillegg til dette er ekspertene fra The Independent svært imponerte over at Kenwood K-Mix Vannkoker er laget i et stilrent design. Vannkokeren er designet med fokus på detaljer og kommer i polert og rustfritt stål.

Ekspertene forklarer også at noe av det beste ved denne modellen er at den kommer med et praktisk flipplokk som gjør at det er enkelt å fylle den med vann.

Enkel å håndtere 

Kenwood K-Mix Vannkoker kommer med et SureGrip-belegg som gjør at modellen er enkel i bruk. Det betyr nemlig at den er utstyrt med myke og sklisikre overflater som sørger for en tryggere bruk av vannkokeren.

Videre er Kenwood K-Mix Vannkoker ledningsfri, noe som også sørger for en enklere påfylling og helling da det ikke finnes en ledning man må ta hensyn til.

Vannkokeren har til sammen plass til 1 liter vann, og varmer vannet raskt takket være motoren som har en effekt på 2200 Watt.

Gode funksjoner 

Kenwood K-Mix Vannkoker er utstyrt med et nettfilter i rustfritt stål som sørger for å fange opp kalk. Dette filteret er avtakbart, noe som sørger for en enklere rengjøring.

Vannkokeren kommer med en beskyttelse mot tørrkoking. Det vil si at den slår seg av automatisk dersom det ikke er nok vann i kannen.

Kenwood K-Mix Vannkoker er enkel å plassere på basen da den er utstyrtmed en 360 graders base. Videre har den også en vannstandsindikator som gjør det mye enklere å holde et øye med hvor mye vann man fyller på i kannen.

Kenwood K-Mix Vannkoker måler 21,5 cm x 13,2 cm x 22,9 cm og veier 1,04 kilo.

Fordeler ved Kenwood K-Mix Vannkoker:
Avtakbart nettfilter i rustfritt stål
360 graders base
Beskyttelse mot tørrkoking
SureGrip-belegg
Praktisk flipplokk

Her kan du se en videopresentasjon av Kenwood K-Mix Vannkoker som er laget av Takeitnow Shop:


Wilfa WKR-2000W 

Populær blant brukerne

Wilfa WKR-2000W

Vi er leserfinansiert og mottar provisjon på kjøp som gjøres via lenker i artiklene våre.

.
Wilfa WKR-2000W er en vannkoker som ikke er blitt inkludert i offisielle eksperttester. Vannkokeren er imidlertid likevel blitt inkludert i denne artikkelen i og med at den er populær blant brukerne.

Modellen er designet i en elegant og matt finish med en gummibasert ståloverflate, derfor vil den passe godt inn på de fleste kjøkken med sitt moderne utseende. Videre har vannkokeren et håndtak av tre, og man har også mulighet til å velge mellom 4 forskjellige farger.

Vannkoker med autoslukk og et avtakbart lokk 

Wilfa WKR-2000W er utstyrt med en autoslukk-funksjon som sørger for at den slår seg av automatisk når vannet er klart. På den måten slipper man å hele tiden måtte holde øye med vannkokeren mens den holder på med å koke vann.

I tillegg til dette kommer Wilfa WKR-2000W med et avtakbart lokk som kan klikkes på. Dette gjør det ikke bare enklere å fylle på vann, men det gjør også at man raskt og enkelt kan rengjøre modellen etter bruk om man vil.

Praktisk modell som er enkel å håndtere 

Med Wilfa WKR-2000W får man en praktisk vannkoker som er lett å håndtere. Den kommer blant annet med en 360 graders base slik at man enkelt kan sette vannkokeren på plass og ta den av igjen når vannet koker. Dette gjør at modellen er enkel i bruk da man slipper å bruke masse tid på å sette den på plass på basen igjen.

Wilfa WKR-2000W kommer ogsåmed en ledningsoppbevaring som gjør det mulig å oppbevare ledningen på selve vannkokeren. Dette gjør det enklere å oppbevare vannkokeren på kjøkkenbenken eller i kjøkkenskapet i og med at man raskt kan folde sammen ledningen.

Romslig modell med dryppfri helletut 

Vannkokeren har en effekt på 2000 Watt, derfor kan man raskt koke vann til varme drikker. I tillegg til dette kommer den også med en kapasitet på 1,7 liter – derfor har man mulighet til å koke vann til kun én enkelt kopp, eller til flere kopper dersom man har gjester.

I tillegg til dette har Wilfa WKR-2000W en dryppfri helletut som gjør at den ikke drypper når man heller vann i koppen. Dette gjør at man ikke søler kokende vann på kjøkkenbenken, noe som igjen øker sikkerheten når man bruker vannkokeren.

Wilfa WKR-2000W måler 25,5 cm x 16 cm x 22 cm og veier 1 kilo.

Fordeler ved Wilfa WKR-2000W:
Stilren og moderne vannkoker med et håndtak av tre
Dryppfri helletut
Vannkapasitet på 1,7 liter
Med autoslukk-funksjon
Med 360 graders base og ledningsoppbevaring


Smeg KLF04 

Testvinner hos den britiske avisen The Telegraph
Anbefalt hos testmagasinet Trustedreviews.com

Smeg KLF04

.
Smeg KLF04 er blitt testet og anmeldt av den britiske avisen The Telegraph og testmagasinet Trustedreviews.com. The Telegraph har kåret vannkokeren til testvinner, og Trustedreviews.com har gitt modellen en anbefaling.

Begge ekspertene har derfor gitt modellen en god anmeldelse da de liker modellens design og temperaturinnstilling svært godt.

Hverken Trustedreviews.com eller The Telegraph finner mange ulemper ved modellen, men trekker frem at den er forholdsvis dyr sammenlignet med andre vannkokere på markedet.

Vannkoker med variabel temperaturinnstilling 

Med Smeg KLF04 får man en vannkoker med en variabel temperaturinnstilling. Her kan man velge mellom 7 ulike innstillinger mellom 50 og opp til 100 grader slik at man lett kan stille inn hvor varmt vannet skal være. Det vil si at man kan stille inn vannets temperatur slik at det passer til den varme drikken man skal lage.

Både ekspertene fra Trustedreviews.com og The Telegraph er imponerte over denne innstillingen. Trustedreviews.com mener at innstillingen gjør det mulig å lage en perfekt varm drikke, og The Telegraph skriver at temperaturinnstillingen er «noe av det beste ved modellen» da dette ikke fantas på noen av de andre testede modellene.

I tillegg til dette kommer Smeg KLF04 med en hold-varm-funksjon slik at man har mulighet til å holde vannet varmt på den spesifikke temperaturen i opptil 20 minutter.

Ekspertene: Vannkoker med flott design 

Ifølge ekspertkildene er noe av det beste ved Smeg KLF04 at den kommer i et flott, stilrent og retroinspirert design. Vannkokeren er designet i rustfritt stål med power-coating – som ikke bare fremhever fargene til modellen, men også gjør den enklere å holde ren.

Eksperten fra The Telegraph skriver at designet var en av grunnene til at denne modellen ble kåret til testvinner. Trustedreviews.com er enige i at det er et flott design og mener det er en fordel at man kan kjøpe vannkokeren i flere forskjellige farger avhengig av hva som passer best inn blant innredningen og på kjøkkenet.

Vannkokeren har også et par praktiske gummiføtter slik at den står stabilt og solid på kjøkkenbenken både under og etter bruk. Basen er en 360 graders dreiebase, derfor kan vannkokeren plasseres hvor som helst.

Brukervennlig vannkoker med flere praktiske funksjoner 

Smeg KLF04 er utstyrt med flere praktiske funksjoner som et avtakbart kalkfilter. Kalkfilteret sørger for å minimere mengden av kalk som setter seg fast i vannkokeren. I tillegg til dette er Smeg KLF04 også en brukervennlig vannkoker da alt man trenger å gjøre er å slå på vannkokeren via den kuleformede knappen – deretter koker den opp vannet på kort tid med en motor på 2400 Watt.

Vannkokeren har en kapasitet på opptil 1,7 liter og har både autoslukk og tørrkokingssikring. Auto-slukk-funksjonen virker automatisk ved 100 grader eller dersom det mangler vann i vannkokeren. Lokket er utstyrt med en soft-åpen-funksjon – som betyr at man unngår varm vanndamp når man åpner lokket.

Smeg KLF04 måler 27,5 cm x 17,1 cm x 22,6 cm og veier 1,8 kilo.

Fordeler ved Smeg KLF04:
Stilren vannkoker med retroinspirert design
Kan romme 1,7 liter vann
Autoslukk og tørrkokingsfunksjon
Med variabel temperaturinnstilling
Med sklisikre føtter og 360 graders base

Her kan du se en videopresentasjon av Smeg KLF04 som er laget av Smeg:


Tips til valg av vannkoker

En vannkoker bør være en fast del av kjøkkenet for rask oppvarming av vann til kaffe, te eller lignende. Den bruker mye mindre energi enn å sette på komfyren og varme opp en hel gryte – og er som regel raskere også. Generelt er vannkokeren et av de billigste apparatene i husholdningen, så det er ingen grunn til å spare den bort.

I denne artikkelen har vi satt fokus på vannkokere av god kvalitet, som koster litt mer enn de aller billigste modellene fra supermarkedet. Du kan være sikker på at de vannkokerne vi har gjennomgått har en kvalitet som holder, både når det gjelder sikkerhet og brukervennlighet. Hvis du er en av de som bruker vannkoker daglig, bør du se bort fra de relativt små prisforskjellene og heller legge vekt på daglig komfort og sikkerhet.

Slik presentasjonen viser, er det mulig å få en utmerket vannkoker til en særdeles rimelig pris. Hvis pris er avgjørende for deg, er det flere gode alternativer til solide og funksjonelle vannkokere til moderate priser i artikkelen.

Mange produsenter fokuserer mye på oppvarmingstid og strømforbruk, men dette bør ikke være avgjørende for valget ditt. Slik som alt annet følger vannkokere fysikkens lover, og forskjellen på energiforbruk og oppvarmingstid er minimale i praksis. Det kan likevel være en fordel å velge en vannkoker med isolering eller konstruksjon med doble sider. Det sparer litt energi, men holder temperaturen på vannet mye lenger.

Har du bruk for varierende temperaturer på vannet, finnes det flere muligheter. I nyere vannkokere er muligheten for temperaturinnstilling ofte mer eller mindre standard, og denne funksjonen trenger ikke koste noe særlig ekstra. Det samme gjelder muligheten for å holde den innstilte temperaturen en lang stund. Hvis du har behov (eller kan se for deg at det kan bli nødvendig framover) kan du like gjerne velge en modell som har disse funksjonene.

Hvordan virker vannkokeren?

Har du noensinne lurt på hvordan vannkokeren din virker? Her gir vi deg forklaringen på hvordan vannkokeren kan slås av når vannet koker.

Løsningen heter naturligvis en termostat, og det sitter faktisk hele 2 termostater i de fleste vannkokere: En som slår den av når vannet har rett temperatur, og som slår den av hvis den blir slått på uten vann i.

Når det er vann i vannkokeren ledes dampen fra det kokende vannet, via en kanal og ned i bunnen. Her sitter det en bimetall-termostat, som slår av strømmen når dampen er 99,9 grader varm.

Det sitter også en bimetall-termostat på varmeelementet, som konstant måler temperaturen. Hvis temperaturen blir for høy, f.eks. hvis du slår på vannkokeren uten vann, slår termostaten den av. På den måten unngår du at vannkokeren begynner å brenne.

Forskjellige måter å avkalke vannkokeren på:

Skal du ha størst mulig nytte av din vannkoker i mange år fremover, må du sørge for å holde vannkokeren avkalket. Da bruker du vesentlig mindre strøm for å varme opp vannet, siden du ikke skal varme opp kalklaget i tillegg til vannet. Samtidig får du en mer hygienisk vannkoker:

Bakterier og mugg blir drept hver gang du koker vann, men det vil ofte frigi urenheter i det kokte vannet. 

Tøm vannkokeren for vann etter hver koking:

Glemmer du å tømme vannkokeren for vann når du har brukt den, øker det kalkningbelegget i vannkokeren. Samtidig kan vannet samle mange bakterier, som i verste fall kan spre seg i rommet, hvis det går lang tid mellom hver gang du bruker vannkokeren.

Derfor er det viktig, at du tømmer restene av vann etter hver koking. Det er fint å la vannet stå, hvis du skal bruke mer varmt vann snart. Men er du sikker på, at du er ferdig med å bruke varmt vann for denne gang, så tøm vannkokeren helt og rengjør den eventuelt både innvendig og utvendig.


Muligheter for å avkalke vannkokeren effektivt:

I denne seksjonen kikker vi nærmere på forskjellige måter å avkalke vannkokeren på:

Bruk avkalkningsmiddel for å avkalke vannkokeren:

Du kan avkalke vannkokeren din med det samme avkalkningsmiddelet du bruker til kaffemaskinen din. Du skal bare helle avkalkningsmiddelet i vannkokeren og slå den på.

Etter endt koking lar du vann og avkalkningsmiddel stå i kjelen i 15-30 minutter. Hell det ut og kok kjelen 3 ganger med rent, kaldt vann, slik at du er sikker på at det ikke er mer avkalkningsmiddel eller smak igjen etter det.

vannkoker

Avkalk vannkokeren med eddik og vann:
Avkalkningsmiddel er dyrt og faktisk også unødvendig. Samtidig kan avkalkningsmiddelet inneholde kjemikalier, som kan være skadelige eller etsende å få i seg hvis du glemmer å koke vannkokeren etterpå.

Du oppnår samme resultat ved å avkalke både vannkokeren og kaffemaskinen med en blanding av alminnelig husholdningseddik og vann.

Hell 2 dl eddik og 8 dl vann i vannkokeren, eller et tilsvarende blandingsforhold hvis vannkokeren din ikke rommer en hel liter vann. Kok blandingen og la den stå og virke i ett kvarter.

Når blandingen har stått, helles den ut. Er tilkalkningen voldsom, kan du eventuelt gjenta behandlingen. Etter endt avkalkning behøver du ikke koke vannkokeren etterpå, men gjør det likevel 1-3 ganger med rent vann, så du slipper smaken av eddik i det kokte vannet.

Avkalk vannkokeren med eddiksyre:
Hvis vannkokeren er veldig tilkalket, kan du i stedet for husholdningseddik bruke 32% eddiksyre i samme blandingsforhold. Dette er en kraftigere blanding, og du bør sørge for god utlufting i hjemmet når du heller eddiksyren i vannkokeren. Start med å helle 8 dl vann i vannkokeren. Sett den under en vifte før du heller i 2 dl eddiksyre.

Skru på vannkokeren og la blandingen koke mens den står under viften. La blandingen stå et kvarters tid og hell den ut. Pass på at du ikke puster inn den varme dampen fra blandingen.

Kok deretter vannkokeren 3-4 ganger med rent vann. Hell ut det kokte vannet og bruk rent vann ved hver oppkoking. Deretter er den klar til bruk igjen.

VIKTIG: Det er ekstremt viktig at du får kokt vannkokeren ordentlig etter at du har avkalket den med eddiksyre. Eddiksyre er etsende og skal overhodet ikke brukes til innvendig bruk.

Bruk sitron og maskinoppvask til avkalkning av vannkokeren:
Et annet alternativ er å fylle vannkokeren med vann og legge en hel skivet sitron i vannkokeren. Tilsett ytterligere 1 dl presset sitronsaft og en brusetablett med C-vitamin. Har du ikke sistnevnte, kan du også bruke en oppvasktablett eller et mål med oppvaskmiddel.

La det stå i vannkokeren i noen timer, før du skyller det ut. Det skal ikke koke. Børst deretter kjelen med oppvaskbørste og kok den 2-3 ganger med rent vann, før du tar den i bruk igjen.

Bruk natron eller bakepulver for å avkalke vannkokeren:

Du kan også avkalke vannkokeren med natron eller bakepulver. De inneholder begge stoffet natriumhydrogenkarbonat, også kalt bakenatron. Det er et salt av karbonsyre, som kan fjerne kalken fra vannkokeren på samme måte som eddik og andre produkter.

Fyll vannkokeren med vann til maks-merket og legg til 2-3 teskjeer natron eller bakepulver i vannkokeren. Skru på vannkokeren og kok opp til den slukker. La blandingen stå et par timer før du heller den ut. Skyll deretter 2-3 ganger med vann fra springen. Kok eventuelt opp med rent vann siste gang.

Avkalk vannkokeren med sitron- og askorbinsyre:

Ett siste alternativ er å fylle vannkokeren med vann og helle i 2-3 teskjeer sitronsyre eller askorbinsyre. La det koke opp 1-3 ganger til vannkokeren er fri for kalk. Hvis kalken ikke slipper taket, så øker du dosseringen og koker opp flere ganger.

Tøm deretter vannkokeren og skyll den med rent vann fra springen. Fyll kjelen 3 ganger og hell ut. Du behøver ikke koke kjelen etterpå.

Avkalk vannkokeren

Brukte kilder:

Expressen.se
Expressen er en svensk avis, som i tillegg til nyheter, også har en rekke temaseksjoner på sin hjemmeside. Her fant vi blant annet 3 måter å avkalke vannkokeren på, som vi omtaler i denne artikkelen. Du kan lese artikkelen gratis her.

Ingeniøren – ing.dk
I Danske Ingeniørens nettutgave ing.dk fant vi et leserinnlegg om hvordan vannkokeren virker. Svaret tar utgangspunkt i en vannkoker fra OBH Nordica, men funksjonen er den samme som i de fleste andre vannkokere. Les hele leserinnlegget her.


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått 

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.


Morphy Richards 102002

4,3 stjerner basert på 988 brukeranmeldelser hos Amazon.co.uk

Morphy-Richards-102002-elkedel-test

.

Morphy Richards 102002 har ikke blitt testet i en offisiell test, men ettersom forbrukerne selv er veldig begeistrede over modellen har vi tatt den med likevel. Det finnes veldig mange brukeranmeldelser av Morphy Richards 102002 på forhandlersiden Amazon.co.uk. Blant nesten 1000 anmeldelser får modellen en utrolig høy score på 4,3 av 5 mulige stjerner.

Det viser seg at Morphy Richards 102002 er veldig populær blant de brukerne som benytter seg av modellen i hverdagen. Forbrukerne fremhever veldig mange plusser ved modellen, men det er spesielt det fine utseendet, raske oppkoket og den enkle påfyllingen som blir trukket frem om og om igjen.

Unikt design

Morphy Richards 102002 har et retro-aktig preg over seg med en tykk bunn som gradvis blir smalere opp mot tuten og lokket.

Modellen finnes i flere farger som blant annet inkluderer matt sort i tillegg til grønn, rosa og blå i matte pastelltoner. Kannen er veldig solid og av høy kvalitet. Den har en kapasitet på 1,5 liter som tilsvarer omtrent 6 kopper av gangen.

Morphy Richards 102002 opererer med 3000 watt, og det sterke varmeelement sørger for at til og med større mengder vann raskt varmes opp til kokepunktet.

Fokus på sikkerhet

Morphy Richards 102002 er designet til å gi forbrukeren en best mulig opplevelse uansett om man foretrekker en kopp te, kaffe eller noe lignende. Derfor er den utstyrt med et filter som filtrerer vannet før servering.

Morphy Richards 102002 er en intelligent vannkoker som hjelper til med å vedlikeholde seg selv. Kannen har nemlig en smart anti-tørrkokingsfunksjon som sørger for at den aldri koker tørr.

Sikkerheten er annet et aspekt som har fått mye oppmerksomhet fra produsentens side. Morphy Richards 102002 er nemlig utstyrt med en autoslukk-funksjon som automatisk slår av kannen når vannet har nådd kokepunktet.

Enkel å bruke

Morphy Richards 102002 er designet med god brukervennlighet som formål og derfor finnes det et lite vindu på kannen. Vinduet har en vannmåler og gjør at man kan se hvor mye vann som er fylt på.

Når det kommer til påfylling av vann så kan dette gjøres via 2 steder – enten via toppen ved å fjerne lokket, eller direkte gjennom tuten. Dette gjør prosessen enkel og rask.

For å fremme både sikkerheten og designets stilrenhet, kommer Morphy Richards 102002 med en kabelrulle slik at man ikke trenger å slåss med ledningen når modellen skal oppbevares.

Morphy Richards 102002 måler 27,3 cm x 22 cm x 22 cm og veier 1,4 kilo.

Fordeler ved Morphy Richards 102002:
Flott vannkoker med retro design
Kan romme 1,5 liter vann
Med filter for en bedre opplevelse
Anti-tørrkokingsfunksjon
Påfylling er mulig via både lokk og tut


Bosch TWK6A813

✅ God anmeldelse hos Testsieger.de

Bosch TWK6A813 elkedel

.
Bosch TWK6A813 har blitt testet hos det tyske testnettstedet Testsieger.de. Her har de testet modellen på flere områder.

Bosch TWK6A813 imponerer de tyske ekspertene, som skriver at modellen virkelig leverer når det kommer til kvalitet og funksjoner.

Det fremheves blant annet at Bosch TWK6A813 både har den smarte funksjonen One-Cup samt gode beskyttelsesfunksjoner.

Stor kapasitet på 1,7 liter

Bosch TWK6A813 er designet til å koke opp vann raskt enten man skal bruke vannet til te eller kaffe. Modellen har en stor kapasitet på 1,7 liter – som vil holde til omtrent 7 kopper.

Har man ikke bruk for å koke opp masse vann av gangen, så har Bosch TWK6A813 også den smarte funksjonen One-Cup. Den gjør at man også kan bruke modellen til å koke mindre mengder vann.

Det kraftige varmeelementet sørger for at vannet kokes raskt opp, til og med når det kokes ved full kapasitet. Bosch TWK6A813 opererer ved 2400 watt. Kannen har et nøytralt design med en kanneformet kropp i rustfritt stål, med håndtak i kontrastfarge.

Kan betjenes med én hånd

Håndtaket på Bosch TWK6A813 er designet til å være godt å holde i og sikrer god stabilitet – for 1,7 liter vann kan føles ganske tungt.

Man trenger ikke mer enn én hånd for å betjene Bosch TWK6A813 da modellen er veldig lett og oversiktlig. Man bruker bare hånden til å åpne kannen og slå vannkokeren av og på. Håndtaket på Bosch TWK6A813 er laget slik at forbrukeren ikke kommer til å brenne seg.

Brukervennligheten kan sees tydelig på selve kannen. Det er en tydelig markering for vannmengde slik at man alltid kan fylle på så mye vann det er bruk for.

Sikker modell

Bosch TWK6A813 er designet til å beskytte både forbrukeren og modellen selv, slik at levetiden forlenges. Derfor er den utstyrt med flere sikkerhetsfunksjoner. Dette inkluderer en anti-tørrkokingsfunksjon som sørger for at kannen ikke kokes tørr, i tillegg til en sikkerhetsfunksjon som forhindrer eventuell overoppheting.

Utover dette er Bosch TWK6A813 fra produsentens side utstyrt med en autoslukk-funksjon som gjør at den slås av automatisk når man løfter kannen opp fra basen.

Bosch TWK6A813 er også utstyrt med et kalkfilter.

Fordeler ved Bosch TWK6A813:
Stor kapasitet på 1,7 liter
Funksjonen One-Cup
Kan håndteres med én hånd
Anti-tørrkokingsfunksjon
Autoslukk-funksjon


FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hvilke vannkokere er best i test?

Siemens TW86103, Bosch TWK8613, Kitchenaid Artisan, Dualit Domus og Smeg KLF04

Hvordan testes vannkokere?

Vannkokere blir vurdert ut ifra hvor raskt og nøyaktig de får varmet opp 1 liter vann til 100 grader. I tillegg blir det også sett på brukervennlighet, kvalitet på konstruksjon, støynivå, energiforbruk og sikkerhet.

Hva skal en vannkoker kunne gjøre?

Grunnleggende skal en vannkoker bare koke vann. Det er likevel en god idé at du ser etter en modell med en kort koketid, høy sikkerhet og et effektivt kalkfilter.


Vannkoker Test – Disse kildene har vi brukt:

For å oppnå best mulig objektivitet, er denne artikkelen basert på en rekke eksterne kilder. Her lister vi opp kildene og direkte linker til testene og anmeldelsene vi har brukt.

Råd & Rön
Det største svenske forbrukermagasinet heter Råd & Rön. Den svenske vannkokertesten er enda mer omfattende, ettersom hele 40 vannkokere ble testet og sammenlignet.

Du kan se testen her, men også her må du ha abonnement. Da får du tilgang til grundig materiale der den samlede vurderingen er presentert i et interaktivt skjema med ulike sorteringsmuligheter. Det er også mulig å se nærmere på hvert produkt, samt se karakterer på hvert testområde

Klikk.no
Det norske nettmagasinet Klikk.no har en litt mer populærjournalistisk vinkel på forbrukerstoffet enn de 2 magasinene over, og derfor tar de med veldig mye stoff. Ofte finner man desiderte tester av populære produkter, og dette gjelder også vannkokere der magasinet testet 8 forskjellige. Artikkelen er ikke ny, men har blitt oppdatert flere ganger underveis, som gir økt troverdighet. Du kan lese artikkelen gratis her.

Dinside.no
Ofte finner man også anmeldelser av spesifikke produkter, og det er akkurat det som er tilfellet med Dinside.no. Der har de testet iKettle 2.0, som byr på lidt mer funksjonalitet enn den gode, gammeldags vannkokeren. Du kan lese mer om testen ved å klikke her.

Trustedreviews.com
Den amerikanske siden Trustedreviews.com har også laget en grundig gjennomgang av iKettle 2.0, der de ser nærmere på alle de forskjellige mulighetene vannkokeren byr på. Du kan også lese mer om hvordan den er å bruke sammenlignet med vanlige vannkokere. Du kan lese hele testen gratis her.

Test.de  
Det tyske magasinet Test.de er også kjent under navnet Stiftung Warentest, og begge navnene er veldig beskrivende ettersom fokus ligger på testing av både varer og serviceytelser. Magasinet har testet 18 forskjellige modeller og gitt poeng hovedsakelig basert på vannoppvarming og daglig håndtering, men også miljø og sikkerhet. Testresultatene kan du se gratis her.

Testberichte.de  
De tyske forbrukerne har også stor glede av magasinet Testberichte.de, som har spesialisert seg på å samle forskjellige tester og brukeranmeldelser, for deretter å analysere og komprimere resultatene i en samlet poengoversikt. Her har de sammenlignet hele 26 forskjellige vannkokere, som gir et godt grunnlag for vurdering. Du kan resultatene gratis her.

Amazon.co.uk – brukeranmeldelser  
Vi har sett nærmere på en rekke brukeranmeldelser fra Amazon.co.uk for å se meningene til de vanlige forbrukerne som bruker produktene til hverdags. Brukerne på Amazon.co.uk har her testet og anmeldt en vannkoker fra Morphy Richards.

Testsieger.de
Tysk nettside som tester forskjellige forbrukerprodukter til hjemmet. Testsieger.de opererer ved å samle forskjellige tester og vurdere de i forhold til hverandre. Ut ifra dette lager nettstedet sin egen vurdering av det gitte produktet. Testsieger.de har her testet en vannkoker fra Bosch. Hvis du vil lese mer kan du klikke på denne linken.

The Independent  
Den britiske avisen The Independent er en av de største avisene i Storbritannia og leverer nyheter fra både inn- og utland. Avisen skriver om alt ifra nyheter til politikk, sport og underholdning. I tillegg til dette tester og anmelder The Independent også ulike forbrukerprodukter – som blant annet vannkokere. Her har de laget en stor test av 12 vannkokere fra forskjellige merker og i ulike prisklasser. De har blant annet testet Dualit Domus samt Kenwood K-Mix Vannkoker. Du kan lese hele testen her.

The Telegraph  
The Telegraph er en britisk avis som leverer nyheter hver dag fra både innland og utland. De anmelder og tester også diverse produkter som for eksempel vannkokere. Her har de laget en stor test av ulike vannkokere – inkludert Smeg KLF04, DeLonghi Avvolta og Dualit Classic Kettle. Du kan lese hele testen her.

Trustedreviews.com  
Trustedreviews.com har ogsåtestet de to vannkokerne Smeg KLF04 og Dualit Classic Kettle. Du kan lese de to testene her og her.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere