Toastjern test – Finn de beste toastjernene her

0

Toast finnes i en rekke varianter og de er heldigvis enkle å lage: du trenger bare et toastjern. Men det er stor forskjell i kvaliteten på de ulike toastjernene og resultatet kan variere mye.

I denne artikkelen har Forbrukeliv.no samlet en rekke toastjern, som alle har vunnet tester. Målet er å gjøre det enkelt og tydelig for deg som forbruker, slik at du får bedre oversikt over de beste toastjernene på markedet.

Vi gjennomgår ulike tester for å kunne guide deg til å finne det toastjernet som best passer dine behov. Vi har sett nærmere på tester fra det danske forbrukerrådet Tænk og den svenske motparten Råd & Rön, samt ulike tyske testmagasiner.

Ønsker du å lese mer, gir vi deg en liste over linker til testene vi refererer til, nederst i denne artikkelen.

I denne artikkelen får du:
🔸 En oversikt over de beste toastjernene.
🔸 Valg av toastjern – Hva bør du være klar over?
🔸 Spis toast slik Elvis gjorde det.
🔸 Bør du velge et toastjern eller en paninigrill?
🔸 
En gjennomgang av alle testene vi har undersøkt.

Vennligst merk at Forbrukerliv.no ikke tester produkter, men samler resultatene av uavhengige tester, slik at du enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet.


KRUPS Grcic FDK452

✅ Testvinner hos det danske forbrukerrådet Tænk
✅ Testvinner hos det danske forbrukerrådet Råd & Rön
✅ Testvinner hos danske Søndagsavisen
✅ Testvinner hos den tyske nettsiden Testfazit
✅ Testvinner hos det tyske testmagasinet ETM Testmagazin 

KRUPS Grcic FDK452

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
348,00 Kr. 0,00 Kr. 348,00 Kr. Les mer
348,00 Kr. 0,00 Kr. 348,00 Kr. Les mer
359,00 Kr. 0,00 Kr. 359,00 Kr. Les mer
369,00 Kr. 0,00 Kr. 369,00 Kr. Les mer
379,00 Kr. 59,00 Kr. 438,00 Kr. Les mer
643,00 Kr. 0,00 Kr. 643,00 Kr. Les mer

 

Toastjernet fra Krups er designet av den tyske industrielle designeren Konstantin Grcic og den utmerker seg i test både for design, brukervennlighet, sikkerhet og effektivitet.

Toastjernet har to ekstra store og ekstra dype plater på 12x 2 cm, slik at selv større sandwichskiver og toast enkelt blir tilberedt. Platene har en klassisk «toast-inndeling», der det er mulig å lage to toast samtidig, og de har også et non-stick belegg, slik at de er lette å rengjøre.

Modellen er svært enkel å betjene: når den røde lampen lyser, så er sandwich-toasteren slått på, og når den grønne lampen lyser, så har den nådd optimale temperatur og toastjernet er klart til bruk.

Det er også en av/på-bryter, som gjør det mulig å avbryte strømforsyningen, uten å trekke ut støpselet av stikkontakten. Håndtaket er et såkalt cool-touch-håndtak, noe som betyr at det ikke blir varmt under bruk. Selve toastjernet blir heller ikke varmt utenpå, så det er ingen risiko for å brenne seg.

Toastjernet har en effekt på hele 850W, noe som sikrer høy tilberedningstemperatur og et godt og jevnt resultat.

Det er også tenkt på oppbevaring av toastjernet i designet. Det er en ledningsoppruller på bunnen av maskinen og det er også mulighet for stående oppbevaring.

Utvalgte fordeler med KRUPS Grcic FDK452:
🔵 Enkel oppbevaring med ledningsoppruller og stående posisjon.
🔵 Effekt på 850W, noe som sikrer et jevnt og godt resultat.
🔵 Enkel betjening og indikatorlamper.
🔵 God sikkerhet med cool-touch håndtak.
🔵 Ekstra store og dype toastplater.


C3 Ciabatta

✅ Toppscorer hos det danske forbrukerrådet Tænk
✅ Testvinner hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

C3 Ciabatta

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
199,00 Kr. 0,00 Kr. 199,00 Kr. Les mer
219,00 Kr. 0,00 Kr. 219,00 Kr. Les mer
249,00 Kr. 0,00 Kr. 249,00 Kr. Les mer
279,00 Kr. 0,00 Kr. 279,00 Kr. Les mer
259,00 Kr. 59,00 Kr. 318,00 Kr. Les mer

 

Toastjernet C3 Ciabatta klarer seg virkelig godt i tester både hos det danske og det svenske forbrukerrådet. Modellen er utviklet for å kunne lage både toast, ulike typer snacks og større sandwicher. Modellen er laget i en høyblank svart finish og er veldig enkel i sitt design.

Platene i toastjernet er non-stick behandlet, noe som betyr at toasten både får en fin og sprø overflate og at maskinen er enkel å rengjøre. I stedet for to separate rom for toastene, slik du vanligvis ser i toastjern, så har C3 Ciabatta store riflete overflater.

Dermed kan du bestemme om du vil lage to tradisjonelle toast eller en stor sandwich. Grilloverflaten måler 22×14 cm og modellen har en ganske høy effekt på 700W, noe som sikrer en effektiv og rask tilberedning av toast.

Toastjernet er ikke bare effektivt, det er også utrolig brukervennlig både i sitt design og i sin betjening. Håndtaket er for eksempel låsbart, slik at den blir der den skal være under tilberedning, Da risikerer du ikke at barn brenner seg på de varme platene. To indikasjonslamper på toppen av toastjern viser også når den er slått på og når du har oppnådd den beste temperaturen for tilberedning.

Utvalgte fordeler med C3 Ciabatta:
🔵 Non-stick plater som sørger for enkel rengjøring.
🔵 Riflete grillflater, som gir en god og sprø overflate.
🔵 Håndtak med lås.
🔵 Indikatorlampe for optimal temperatur.
🔵 Egnet for en stor sandwich eller to vanlige toast.


Tefal Snack Collection

✅ Toppscorer hos Tweak.dk
✅ Testvinner hos tyske ETM Testmagazin
✅ Testvinner hos den tyske nettsiden Technik Zu Hause

Tefal Snack Collection

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
699,00 Kr. 0,00 Kr. 699,00 Kr. Les mer
699,00 Kr. 0,00 Kr. 699,00 Kr. Les mer
699,00 Kr. 0,00 Kr. 699,00 Kr. Les mer

 

Toastjernet fra Tefal er meget allsidig i bruk, siden det i tillegg til de klassiske platene for toast, også har plater for belgiske vafler. Du kan i tillegg kjøpe ti andre typer plater, for eksempel til klassisk tynne vafler, donuts eller pannekaker. Dermed kan du utvide toastjernets funksjonalitet betraktelig og spare både penger og plass i forhold til hvis du skulle investere i ulike maskiner separat.

Platene i maskinen har et non-stick belegg og er selvfølgelig tas av. Dermed kan du enkelt bytte mellom ulike plater og sette dem i oppvaskmaskinen etter bruk. Platene kan settes lett i toastjernet med et klikk, akkurat som du kun må trykke på en knapp for å få dem løs igjen.

Selve toastjernet er delvis laget i svart kunststoff og herdet plastikk, resten er laget i rustfritt stål. På lokket av maskinen er det en indikatorlampe som forteller deg når den er varmet opp og klar til bruk. På siden er det en på/av-knapp, så du ikke behøver å trekke ut kontakten av bryteren for å slå den av. I bunnen er det en ledningsoppruller som holder orden på ledningen under oppbevaring.

Modellen har en effekt på 700W, noe som betyr at den varmes opp raskt og kan tilberede for eksempel toast og vafler. Håndtaket kan også klikkes fast under bruk, så du ikke risikerer å åpne det varme toastjernet ved en feil.

I testen blir toastjernets allsidige bruk fremhevet flere ganger, akkurat som det også blir påpekt at modellen er svært effektiv, sikker og brukervennlig.

Utvalgte fordeler med Tefal Snack Collection:
🔵 Avtagbare plater som går i oppvaskmaskinen.
🔵 Mulighet for å kjøpe 10 forskjellige typer plater som tilbehør.
🔵 Rask oppvarming og effektiv tilberedning.
🔵 Sikker og brukervennlig.
🔵 Alle platene har et non-stick belegg.

Nedenfor kan du se en presentasjon av Tefal Snack Collection og ulike typer plater, som er tilgjengelig for modellen:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=UkNPNMsN2XA

Breville DuraCeramic VST070

✅ Toppscorer hos den engelske avisen The Independent
✅ Anbefalt hos engelske The Telegraph

Breville DuraCeramic VST070

Butik Pris Frakt Totalpris Les mer
649,00 Kr. 0,00 Kr. 649,00 Kr. Les mer
649,00 Kr. 0,00 Kr. 649,00 Kr. Les mer
659,00 Kr. 59,00 Kr. 718,00 Kr. Les mer
909,00 Kr. 0,00 Kr. 909,00 Kr. Les mer

 

Produsenten Breville introduserte for mer enn 40 år siden det første toastjernet på markedet. Allerede på den tiden imponerte Breville med god kvalitet og brukervennlighet, og produktene deres har bare blitt bedre med tiden. Toastjernet er også laget i et fint retro-design i rustfritt stål og ser ut som den opprinnelige modellen de lanserte for 40 år siden.

Toast-rommet i modellen er ekstra dypt og har derfor plass til ekstra mye fyll i toasten eller ekstra tykke toastskiver. Toastplatene har også Breville sin spesielle «kutt og forsegl»-teknologi, som betyr at toasten automatisk blir formet slik at fyllet blir inne i selve toasten. Den får også et mønster, som gjør det enkelt å dele den i to trekanter. Du kan se hvordan i videoen nedenfor.

Toastjernet fra Breville kjennetegnes av å være utrolig rask å varme opp og deretter tilbereder toast både raskt og jevnt. Håndtaket er såkalt «cool-touch», så til tross for effektiv oppvarming, så blir det ikke varmt under bruk. Det gjør heller ikke resten av toastjernet. Modellen har sklisikre føtter, slik at den står stille under bruk.

Platene er non-stick, avtagbare og kan vaskes i oppvaskmaskin. Platene har Breville sitt spesielle DuraCeramic-belegg som varmes opptil 20% raskere enn andre non-stick overflater og de er spesielt motstandsdyktige mot riper. Ifølge Breville selv, så er deres DuraCeramic-plater fire ganger så holdbare som andre non-stick belegg.

Det er to indikatorlamper på lokket som angir om maskinen er slått på og når den er klar for bruk. Modellen har en ledningsoppruller i bunnen og det er mulig å sette den oppreist når den ikke er i bruk, noe som gjør oppbevaringen enklere.

Utvalgte fordeler med Breville DuraCeramic VST070:
🔵 Avtakbare plater som kan vaskes i oppvaskmaskinen.
🔵 Spesielt DuraCeramic-belegg på platene.
🔵 Ledningsoppruller og stående oppbevaring.
🔵 «Kutt og forsegl»-teknologi som former toasten.
🔵 Fint og elegant retrodesign i rustfritt stål.

Nedenfor kan du se en kort presentasjon av Breville DuraCeramic VST070 og dens funksjoner:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=55&v=9boLn9lvuCg

Valg av toastjern – Hva bør du være klar over?

De fleste toastjern kan ligne til på hverandre, og det med god grunn. De har alle den samme grunnleggende funksjon: å lage toast. Ofte er det endelige valget av toastjern mest et spørsmål om temperatur og preferanser. Det er imidlertid et par ting du bør være klar over når du velger modell.

Sikkerhet: Sikkerhet er et bredt begrep, men når det gjelder toastjern, så er det først og fremst et spørsmål om toastjernet blir for varmt under bruk. Det er viktig at håndtaket kan klikkes fast eller låses under bruk, slik at du ikke risikerer utilsiktet bruk og brente fingre. Danske søndagsavisen påpeker i sin artikkel om toastjern, at en av de testede modellene fikk en utvendig overflatetemperatur på knapt 100 °C, noe som faktisk representerer en sikkerhetsrisiko.

Ytelse: Det er veldig stor forskjell på hvor raskt de ulike modellene varmes opp, hvor jevnt varmen er fordelt i toastjernet og hvor godt toastjernet blir tilberedt. Det er vanskelig å peke ut en tommelfingerregel for god ytelse, siden kvaliteten varierer enormt fra modell til modell. Men det kan være verdt å merke seg hvor stor effekt toastjernet har, siden det til en viss grad har noe å si.

Grillrist eller toast-lomme: de fleste toastjern har enten grillrist, der det er mulig å lage to enkle toast, en stor toast eller såkalte toast-lommer. Toast-lommer er et klassisk design, der maskinen har to lommer, som passer til hver sin toast. Både grillristen og toast-lommene har hver sine fordeler og begrensninger, så mest av alt er det er et spørsmål om temperatur.

Med toast-lommer blir tilberedningen ofte veldig jevn og formen sikrer at innholdet ikke går ut av toasten. Men brødet må ofte være i en bestemt størrelse, for å passe inn i lommene, akkurat som det ikke er mulig å lage noe annet enn toast med maskinen. En grillrist er mer allsidig i bruk, siden du kan grille både toast og sandwich i alle størrelser, akkurat som du også kan bruke den til andre typer brød som focaccia. Grillristen har imidlertid den ulempen at toasten ikke lukkes sammen i sidene, og det er derfor en risiko for at innholdet går ut.

Konstruksjonskvalitet: Et billig toastjern trenger ikke å være et dårlig toastjern. Det er imidlertid verdt å merke seg hvilke materialer den er laget av og hvor godt den er utformet. Noen modeller består ikke av annet enn et plastikk-kabinett og et par kokeplater, mens andre er mer robust bygget og har bedre materialer. Sikkerhet kan også være en faktor her.


Spis toast slik Elvis gjorde det

The Elvis

Toast er et enkelt og raskt måltid. De fleste liker sannsynligvis en klassisk komposisjon som skinke og ost eller kanskje en cowboytoast. Nedenfor har vi funnet en oppskrift på en meget spesiell toast: The Elvis.

Elvis var ikke bare kjent for musikken sin, men også for sin forkjærlighet for fet mat. Det sies at Elvis ofte hadde denne toasten til frokost, og ryktene vil ha det til at måltidene hans ofte besto av ikke mindre enn 12-15 toast. Den danske matbloggen Gastromand.dk mener denne oppskriften verken er for sarte sjeler eller for personer med høyt blodtrykk. Retten består i all sin enkelhet av to skiver ristet toast med peanøttsmør, syltetøy, banan og sprøstekt bacon. Flere steder er kombinasjonen ganske enkelt bare kjent som «The Elvis».

🍴 Ingredienser (2 personer):
1 pakke bacon
4 skiver toast
Peanøttsmør
Bringebærsyltetøy
1 banan

🍴 Slik gjør du:
– Mos banan.
– Stek bacon til det nesten er sprøtt.
– Smør to skiver brød med peanøttsmør, legg først most banan og deretter bacon på toppen.
– Smør de to andre brødskivene med bringebærsyltetøy og legg toasten sammen.
– Stek toasten på begge sider med litt smør i pannen eller tilbered den i toastjernet.

Du kan også se oppskriften på den danske matbloggen Gastromand.dk.

Nedenfor viser Gastromand.dk på beste vis, hvordan du kan lage en Elvis-toast. Den kan selvfølgelig også tilberedes i et toastjern:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=54&v=yET0mrBkeRk

Toastjern eller paninigrill

Før du investerer i et toastjern, kan det være verdt å vurdere hva slags toast og sandwich du vil lage.

Toastjern kommer i forskjellige former og størrelser, men felles for mange av dem er at de lager klassiske toast, hvor sidene er presset sammen, slik at fyllet lukkes inne i toasten. Liker du bedre en varm sandwich enn en toast, og du ønsker et toastjern som er litt mer allsidig, så det kan være verdt å vurdere en paninigrill i stedet.

En panini er kort sagt en grillet sandwich og med en god paninigrill er det for eksempel lett å lage deilige varme sandwich.


Toastjern test – Disse kildene har vi gjennomgått:

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰
Forbrukerrådet Tænk har testet tolv forskjellige toastjern-modeller. Tænk har blant annet vurdert hvilke modeller som gir best og mest jevn toast. De har også sett på brukervennlighet, kvalitet og sikkerhet. Du kan lese testen her. Merk at det enten kreves abonnement eller betaling for å få adgang til hele artikkelen..

Råd & Rön 🇸🇪
Den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön har testet 15 ulike toastjern-modeller. De ulike modellene har blitt vurdert for sin ytelse, energiforbruk, brukervennlighet og konstruksjonskvalitet. Modellene C3 Ciabatta og KRUPS Grcic FDK452 får en delt førsteplass. Du kan lese testen her. Merk at det enten kreves abonnement eller betaling for å få adgang til hele artikkelen.

Søndagsavisen 🇩🇰
Danske Søndagsavisen skrev i 2016 en artikkel basert på resultatene fra Tænk sin test, der de testet tolv forskjellige toastjern. I artikkelen ble det lagt spesielt vekt på viktigheten av å velge et toastjern som ikke blir varmt under bruk, i tillegg til det som kanskje er viktigst: å velge et toastjern som rister jevnt og raskt.  Du kan lese hele artikkelen her.

Testfazit 🇩🇪
TestFazit er et tysk nettsted med fokus på forbrukerlivet i hjemmet, husholdningen og på kjøkkenet. Siden gjennomfører ulike tester av forbrukerprodukter og har blant annet testet fem ulike toastjern. Du kan lese mer her.

ETM Testmagazin 🇩🇪
ETM Testmagazin er et tysk testmagasin som utfører tester innen husholdningsprodukter, teknologi og fritid. Her er det snakk om en test av 14 toastjern. Du kan lese mer om testen her, men full tilgang krever abonnement.

Technik Zu Hause 🇩🇪
Technik Zu Hause er en tysk side, som hovedsakelig handler om hus, kjøkken og hage. De tester også ulike produkter for husholdning og hage. Du kan se deres test av toastjern her.

The Independent 🇬🇧
Dette er en av de største og mest omfangsrike, engelske avisene. Det skrives om nyheter, sport, politikk og utenriks, men mat og forbrukerstoff har også en plass i avisen. I denne testen har avisen funnet de beste toastjernene på markedet. Les mer her.

The Telegraph 🇬🇧
Den engelske avisen Telegraph.co.uk gir deg de siste nyhetene i sin nettavis. Her har de også artikler og anmeldelser fra tester av ulike forbrukerprodukter. I denne testen har avisen funnet de beste toastjernene på markedet. Les mer her.

Tweak.dk 🇩🇰
Tweak er en dansk side, med nyheter om maskinvare og programvare, samt vurderinger av ulike forbrukerprodukter. Du kan lese deres anmeldelse av Tefal Snack Collection her.