Oculus Rift → Test & Prissammenligning → (Se ekspertenes vurdering)

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Denne artikkelen handler om virtual reality-headsettet Oculus Rift som gir forbrukeren mulighet til være tilstede å leve seg helt inn i opplevelsen når man spiller spill eller ser film. Bare ta på deg headsettet, start spillet og tre inn i spill-universet.

Artikkelen er bygget opp slik at vi først gir litt informasjon om hva Oculus Rift egentlig er og hvordan den fungerer. Deretter gjennomgår vi 9 forskjellige ekspertanmeldelser av modellen for å se hva som fungerer og hva som ikke fungerer.

Artikkelen inneholder:
🔸 En introduksjon til Oculus Rift, samt informasjon om hva modellen kan gjøre
🔸 En gjennomgang av ekspertenes vurderinger av Oculus Rift

Vennligst merk at Forbrukerliv ikke selv tester produkter, men heller samler resultater fra utvalgte tester slik at forbrukeren enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet.


Oculus Rift: Introduksjon og Information

Oculus Rift er laget med hensyn til forbrukeren som vil ha en veldig god virtual reality-opplevelse uten å måtte betale masse penger for det.

Virtual reality går ut på at man tar på seg et headset og velger et spill eller en film. Deretter presenteres man for en virtuell verden som ser utrolig ekte ut. Hjernen lures til å tro at det den ser faktisk er ekte. Se for eksempel på denne videoen, hvor du kan se hvordan en tur i verdensrommet ser ut med Oculus Rift.

Oculus Rift fungerer i samspill med en kraftig datamaskin som man installerer modellen på. Deretter får man sitt eget Oculus-skrivebord på dataen – med for eksempel spill.

En kraftig datamaskin er helt nødvendig for å få en best mulig opplevelse når man spiller, og derfor følger her datamaskinens minimumskrav:

 Grafikkort: NVIDIA GTX 1060 / AMD Radeon RX 480 eller bedre, eller NVIDIA GTX 970 / AMD Radeon R9 290 eller bedre

CPU: Svarende til Intel i5 – 4590 eller bedre

Hukommelse: 8 GB+ RAM

Video output: Kompatibel HDMI 1.3 video output

USB-innganger: 3 x USB 3.0-innganger pluss 1 x USB 2.0-inngang

✔ Styresystem: Windows 7 SP1 64 bit eller nyere

Utover dette har Oculus Rift en oppløsning på 2160 x 1200, samt en refresh-rate på 90 Hz. Her får man et 110 graders synsfelt og inni headsettet finnes det en innebygd mikrofon i tillegg til høretelefoner.

Deretter trenger man bare å koble datamaskinen til headsettet og holde kontrollen – så er man klar til å spille (i tidligere versjoner av Oculus Rift var ikke kontrollene inkludert, men det er de nå. De går på AA-batterier og gjør at man også kan bruke hendene som en del av spillet).

Se gjerne på denne videoen fra Oculus hvor de selv demonstrerer hvordan modellen fungerer:

Headsettet er designet for maksimal komfort – til og med hvis man bruker briller. Designet er i en sort farge og rektangulær form, med runde hjørner som er laget slik at det ikke slipper inn noe lys. Fronten og sidene er helt flate og modellen sitter fast med en 3-punkts stropp. Denne sikrer maksimal komfort og sikkerhet, slik at headsettet holdes på plass rundt hele bakhodets struktur.

Når man tar på seg «brillene» presenteres man for et bredt synsfelt med veldig skarpe bilder. Bildene beveger seg fantastisk bra i forhold til hverandre, uten at man legger merke til det. Sensorer fanger opp bevegelsene til brukeren og man kan bruke Oculus Rift både når man sitter og står oppreist.

Oculus Rift er nå også utstyrt med touch-kontroller. Man tar holderne rundt armene og griper fast i de 2 kontrollene. Disse sørger for at man føler at man kan ta på ting i den virtuelle verdenen. Kontrollene fanger opp selv de minste bevegelsene.


Ekspertenes vurdering av Oculus Rift:

I dette avsnittet vil vi gjennomgå hele 9 forskjellige ekspertanmeldelser og vurderinger av Oculus Rift. Her ser vi på hvilke fordeler og ulemper ekspertene fremhever ved modellen.

Techradar.com

techradar
Techradar.com gir en poengsum på 4 av 5 stjerner

Det internasjonale teknologinettstedet Techradar.com kaller Oculus Rift for «et prisvennlig VR-headset til skrivebordet på PC-en.

Techradar.com skriver først og fremst at det er 2 ting man bør legge spesielt godt merke til ved kjøp av VR-headsettet. Dette gjelder pris og minimumskravene for datamaskinen. Techradar.com har både positive og negative bemerkninger ved Oculus Rift, og disse kan du finne her.

En av de positive aspektene ved Oculus Rift er prisen. Modellen er nemlig en av de billigere modellene – uten at den er altfor billig. oculus rift

Som et annet positivt aspekt skriver Techradar.com også at Oculus Rift er kompatibel med de fleste dataspill og at listen over filmer og apper stadig blir lengre – derfor vil Oculus Rift være en god fremtidsinvestering.

Det er forholdsvis enkelt å installere og komme i gang med Oculus Rift. Programmet er veldig intuitivt i tillegg til at man kan bruke headsettet både når man sitter og står oppreist – men man kan faktisk ikke bevege seg rundt i rommet i forbindelse med spillet, slik som andre modeller tillater.

På den negative siden bemerker ekspertene at Oculus Rift kan gjøre hele VR-opplevelsen litt ristende og at det kan fremkalle kvalme når det har blitt brukt en stund. Også de minimale datakravene er et negativt aspekt ved modellen – man trenger nemlig å bruke en veldig kraftig datamaskin for å få mest mulig ut av Oculus Rift. Les anmeldelsen i sin helhet her.


Pcmag.com

PCMag
Vurdering: «Excellent» hos PCmag.com

Datamagasinet PCmag.com kaller Oculus Rift for en «fengslende VR-opplevelse med komfortabelt headset».

PCmag.com er generelt sett veldig tilfredse med modellen Oculus Rift, som noen ganger presterer litt lite sammenlignet med mange andre VR-modeller. Det er både positive og negative sider ved Oculus Rift, og på den positive siden ligger spesielt den fengslende VR-opplevelsen hvor man virkelig får følelsen av at man er tilstede inni spillet.

Oppløsningen er høy med flotte bilder og jevn overgang mellom bevegelsene. Opplevelsen virker veldig overbevisende – og Oculus Rift fungerer både med Oculus- og SteamVR-plattformer, i tillegg til at den har touchkontroller.

Ekspertene legger også merke til at det krever en veldig kraftig datamaskin for å få en optimal opplevelse av Oculus Rift.

zuckerberg-oculus_rift

PCmag.com er også fornøyde med designet på headsettet til Oculus Rift. Dette headsettet er nemlig både funksjonelt og behagelig å ha på seg, noe som gjør opplevelsen mye bedre da man ikke blir forstyrret av et irriterende headset. Designet er enkelt, flatt og enkelt å feste.

Som et negativt aspekt nevner PCmag.com blant annet prisen, for Oculus Rift er en dyr hobby. Utover dette nevner PCmag.com også at de savner en «whole room VR»-opplevelse. Whole room betyr at man vil kunne benytte hele rommet og gå rundt mens man inkorporerer sine egne bevegelser i spillet. Les anmeldelsen i sin helhet her.


Techadvisor.co.uk

Techadvisor.co.uk

Vurdering: Techadvisor.co.uk gir 4 av 5 mulige stjerner

Det engelske teknologinettstedet Techadvisor.co.uk kaller Oculus Rift «det mest berømte og flotteste VR-headsettet på markedet».

Techadvisor.co.uk skriver at de etter en lengre prøvetid med Oculus Rift er veldig imponerte over modellen. Designet er det første de legger merke til, da det både er flott å se på og veldig enkelt å ha på seg. Ifølge ekspertene utgjør dette en kjempestor forskjell når man har på seg headsettet over lang tid, da det hverken blir tungt eller plagsomt å ha på hodet.

prissammenligning-oculus-rift

Det dannes heller ikke kondens i brillene ved tett øyekontakt.

Techadvisor.co.uk har mer skryt å komme med til Oculus Rift og det er de små tingene som utgjør forskjellen. For eksempel fremhever de også de innebygde høretelefonene, som er en flott detalj som viser hvor mye arbeid som er lagt i utviklingen av denne modellen. Her viser de hvor mye produsenten faktisk vet om forbrukerens ønsker og behov.

Ifølge ekspertene har selve bildene høy oppløsning som gir brukeren en veldig høy VR-kvalitet med glidende bevegelser, helt uten problemer.

Også kontrollene får masse skryt fra Techasvisor.co.uk som nevner at disse touchkontrollene virkelig utgjør en stor forskjell på opplevelsen, sammenlignet med hvis man skulle brukt en vanlig kontroll. Her kan man bruke hendene til å samhandle med det virtuelle miljøet, som høyner opplevelsen og hvor intenst man blir fengslet eller «sugd inn i» spillet. Legg merke til at kontrollene krever AA-batterier.

oculus rift fra siden

Det er ikke mange ulemper som nevnes av Techadvisor.co.uk angående Oculus Rift. Faktisk har ekspertene kun én klage, og det er lyslekkasjen. Her hadde ekspertene forventet en god del mer av et VR-headset som på alle andre områder er av veldig høy kvalitet. Les anmeldelsen i sin helhet her.


Theverge.com

the_verge
Vurdering: Theverge.com gir poengsummen 8 av 10 poeng

Teknologi- og kunstnettstedet Theverge.com, skriver at det var Oculus Rift som gjenopplivet forbrukernes entusiasme rundt virtual reality og gav de mulighet til å være tilstede i mange forskjellige situasjoner – her teller alt fra skydiving uten fallskjerm til simulert halshugning, eller muligheten til å være tilstede i en scene fra en velkjent film.

Oculus Rift har fått et realt løft. Først og fremst er ekspertene fra Theverge.com imponerte over modellens design. Det er enkelt og minimalt, og på ingen måte støyende. Modellen kan kobles til datamaskinen med en ledning. På den positive siden ligger også interaksjonen med spillene, da spillopplevelsen blir utrolig god når man bruker Oculus Rift.

Theverge.com nevner også at Oculus Rift vil være en god fremtidsinvestering, ikke minst med en lovende spillkatalog som vil vokse med tiden. Installasjonen av Oculus Rift er også veldig enkel, slik at man raskt kan komme i gang med opplevelsen av den virtuelle verdenen.

Billedkvaliteten er enda et pluss for Oculus Rift. Ifølge ekspertene blir de produserte bildene både lyse og nesten helt klare og oppløsningen er veldig bra. Synsfeltet er bredt tilpasset slik at man får en flott periferisk oversikt over omgivelsene. Når man beveger seg stimulerer Oculus Rift hodets bevegelser helt nøyaktig – til og med når man snur seg rundt.

Hvis du vil oppleve hva Theverge.com har opplevd med egne øyne, så kan du ta en titt på videoen deres her:

Ifølge ekspertene finnes det et par minuser ved Oculus Rift. Det er vanskelig å ignorere prisen, som er veldig høy – spesielt hvis datamaskinen også skal kunne leve opp til minstekravene. Allsidigheten utfordres også, da ekspertene vurderer at Oculus Rift stort sett bare vil kunne brukes til spill. Les anmeldelsen i sin helhet her.


Wareable.com
wareable logo
Vurdering: Wareable.com gir 4 av 5 mulige stjerner

Teknologinettstedet Wareable.com kaller Oculus Rift for «den eksemplariske VR som fortsatt er nummer én».

Wareable.com forteller at det var produsenten bak Oculus Rift som startet VR-suksessen, og med Oculus Rift viser det seg at dette stadig er den ledende VR-modellen på markedet.

Wareable.com legger vekt på at selv om Oculus Rift er dyr i pris, så skal man legge merke til at prisen faktisk har falt – noe som gjør at det finnes langt dyrere VR-modeller på markedet.

Det vurderes at Oculus Rift faktisk er bedre enn noensinne. Det er spesielt touchkontrollene som gir modellen en helt ny dimensjon som hever hele opplevelsen av Oculus Rift. Dette skjer ved at forbrukeren nå kan ta på ting man ser – kontrollene fanger opp selv de minste bevegelsene.

Også spill-biblioteket er forbedret, noe som gir større allsidighet. Spillene er generelt veldig bra og er med på å gi brukeren en overbevisende VR-opplevelse. Utover dette er det enkelt å sette opp Oculus Rift og komme i gang med å bruke modellen.

Ekspertene fra Wareable.com nevner også at modellen har en 2160 x 1200 oppløsning, noe som er veldig høyt med hele 233 millioner piksler per sekund. Denne oppløsningen gjør at bildet blir skarpt og klart, og fargene blir levende og sterke.

Wareable.com har ikke mye negativt å si om Oculus Rift, men det legges merke til at man kan oppleve å bli litt kvalm eller bilsyk mens man spiller – men det er for så vidt et problem som det kommer til å bli styr på. Utover dette savner ekspertene whole-room-opplevelsen som andre modeller tilbyr. Les anmeldelsen i sin helhet her.

Her kan du se en video av en far som prøver Oculus Rift for første gang:


Gamespot.com
gamespot.com-logo

Vurdering: Gamespot.com anbefaler dette produktet

Dataspillnettstedet Gamespot.com skriver om Oculus Rift og sier: «VR ikke er en ny oppfinnelse, men med Oculus Rift blir den mer levende enn noen sinne».

Gamespot.com skriver at VR er en mektig opplevelse som tradisjonelle spillplattformer ikke kan tilby. Oculus Rift tilbyr forbrukeren noe som er utenom det vanlige og veldig unikt. Oculus Rift holder det den lover, da opplevelsen blir både veldig engasjerende og fengslende – og gir brukeren en stor virkelighetsfølelse.

Her kan du se anmeldelsen deres av Oculus Rift:

Ekspertene nevner at headsettet kan virke litt irriterende til å begynne med og at man hele tiden vil være oppmerksom på at man har det på. Etter en stund blir man så oppslukt av VR-verdenen at man glemmer det. Denne følelsen forsterkes også på grunn av Oculus Rifts sensorsystem som fanger opp 6 grader av bevegelse med høy billedkvalitet – man vil mange ganger føle at det man ser er virkelig.

Man skal være oppmerksom på at man kan bli kvalm av å spille med Oculus Rift over lengre tid, og man kan føle seg bilsyk. Utover dette nevner Gamespot.com også at det er nødvendig med en datamaskin som ligger over gjennomsnittet når det kommer til den indre teknologien. Les anmeldelsen i sin helhet her.

oculus-rift-adrift

Ifølge testpanelet skal det være en vill opplevelse å spille Adr1ft på Oculus Rift!


Trustedreviews.com

trusted-reviews
Vurdering: Trustedreviews.com gir 4 av 5 mulige stjerner

Testnettstedet Trustedreviews.com kaller Oculus Rift «en begynnelse på noe veldig spesielt, som er begynnelsen på en teknisk revolusjon».

Dermed er det innlysende at ekspertene fra Trustedreviews.com er imponerte over Oculus Rift. Flere gode aspekter ved Oculus Rift fremheves – for det første hvor enkelt det er å sette opp hele systemet. Dersom man har en helt oppgradert datamaskin så vil systemet være installert og klart til bruk på kun få minutter. Prosessen er enkel og problemfri. Dette inkluderer også setup av kontrollene.

Kontrollene fungerer veldig bra ifølge ekspertene. De har flere sensorer som følger og registrerer spillerens bevegelser. For ekstra komfort for brukeren er de ergonomisk designet for å gi bedre et grep. Selve innlevelsen i spillet – hvor man føler at man er tilstede, er også et aspekt som fungerer fantastisk bra på Oculus Rift.

Testpersonene hos Trustedreviews.com forteller at de følte seg fullstendig oppslukt av VR-verdenene som både var flotte og imponerende. Systemet er så bra at hjernen lett kan lures til å tro at det den ser i Oculus Rifts verdener er virkelig. Ekspertene legger merke til at det kan virke litt forstyrrende å se små piksler i oppløsningen, men det er en smakssak om man synes dette er et problem eller ikke.

Oculus-Rift-play

Trustedreviews.com forteller at opplevelsen av å ha på seg utstyret også er veldig fin. Headsettet er så lett at det ikke blir irriterende, selv etter flere timer – og det går også an å stenge ute alt eksternt lys fra rommet man spiller i.

Til slutt vurderer ekspertene at Oculus Rift gir en veldig god opplevelse som imidlertid ikke er så billig, men dersom man er interessert i VR-verdenen så er Oculus Rift absolutt anbefalelsesverdig – til tross for prisen. Les anmeldelsen i sin helhet her. 


Ign.com

ign logo
Vurdering: IGN.com gir poengsummen 9 av 10 poeng

Spillnettstedet IGN.com kaller Oculus Rift for «et fantastisk VR-system som både er av høy kvalitet og enkelt å bruke».

IGN.com skriver at Oculus Rift gir forbrukeren en veldig ekte og realistisk VR-opplevelse som får en til å glemme hvor man egentlig er, men Oculus Rift lurer også hjernen til å tro at det man ser er virkelig. Dersom man faller i spillet føler hjernen også at man faller – selv om man sitter godt plantet i sofaen. Ekspertene mener at hele opplevelsen er fantastisk og utrolig.

Her kan du se en anmeldelse av Oculus Rift. Den er skrevet av magasinet IGN:

IGN.com er også imponerte over hvor lett det er å komme i gang med Oculus Rift. Man trenger bare installere softwaren fra Oculus og sette sammen ledningene, og deretter tar prosessen veldig kort tid og foregår uten problemer. Headsettet er lett og settes fast med borrelås på toppen og sidene av hodet – og det er enkelt å tilpasse til hodets form og størrelse. Når headsettet er riktig plassert, forteller ekspertene at bildet blir krystallklart med en veldig høy oppløsning på 2160 x 1200. Detaljnivået er også veldig høyt, og all tekst er fullstendig lesbart.

Dersom man vil ha visuell assistanse når det kommer til å sette opp Oculus Rift, så kan man se IGN.com’s egne video fra anmeldelsen. Der viser de  hvordan man setter opp modellen:

IGN.com konkluderer med at Oculus Rift er et veldig bra produkt. Det føles som ren magi å leve seg inn i det virtuelle universet. Les anmeldelsen i sin helhet her.

Her kan du se en video som viser hvor hyggelig det kan være å spille Paranormal Activity:


Digitaltrends.com

Digital trends
Vurdering: Digitaltrends.com gir 3 av 5 mulige stjerner

Teknologinettstedet Digitaltrends.com opplever at Oculus Rift gav «en fremragende dybde i alle slags spill».

Ekspertene fra Digitaltrends.com har vurdert Oculus Rift, og ekspertene er generelt veldig fornøyde med modellen, som både har positive og negative sider.

På den positive siden forteller ekspertene at Oculus Rift først og fremst er veldig lett å sette opp og installere. Da slipper man de fryktede problemene ved oppsett og hele prosessen føles glattere og enklere. Deretter kommer selve utformingen og designet, hvor Oculus Rift også får masse skryt. Ekspertene nevner at headsettet er godt uttenkt og fremstilt. Det betyr at det er behagelig å ha det på uten at det er til bry – noe som er en stor fordel da headsettet sitter tett inntil hodet. I tillegg har man det ofte på over lengre tid.

Utover dette forteller ekspertene at de medfølgende kontrollene som man holder i hendene mens man spiller, ligger godt i hånden og gir en mer realistisk virkelighetsoppfatning. Også selve billedkvaliteten er veldig bra på Oculus Rift da de aller fleste spillene på modellen gikk helt uten billedmessige problemer og var imponerende å se på – spesielt på grunn av modellens effektive 3D-kvalitet.

Her kan du se en anmeldelse fra Digitaltrends.com:

Digitaltrends.com nevner også et par negative aspekter ved Oculus Rift. Til tross for alt skryt for kontrollene legger ekspertene merke til at de til tider kan være litt utilregnelige – noe som er irriterende og forstyrrer innlevelsen i spillet. Utover dette kan man også bli litt kvalm og føle seg bilsyk mens man spiller. Dette gjelder som regel dersom man sitter når man spiller. Også prisen er litt høy ifølge ekspertene. Les anmeldelsen i sin helhet her.


Samlet konklusjon av Oculus Rift

Etter å ha gjennomgått de 9 forskjellige ekspertkildene, kan vi konkludere med at ekspertene generelt sett er veldig fornøyde med Oculus Rift. Det er delte meninger om hvor imponerende Oculus Rift faktisk er, men det er stor enighet om at man kan oppleve en spennende ny VR-verden med modellen –  med en veldig god billedkvalitet som sikrer at man lett blir oppslukt av den virtuelle verdenen.Oculus-rift-app

Designet og lettheten til headsettet får masse skryt, og det gjør også det nøyaktige systemet som er enkelt å sette opp. Flere av ekspertene nevner at kontrollene fungerer godt og raskt.

Som et negativt aspekt nevner flere eksperter at det er en tendens til at spilleren kan bli kvalm og bilsyk av å spille, og utover dette er heller ikke Oculus Rift en billig investering.


FAQ – Ofte stilte spørsmål 

🤩 Hvem har testet Oculus Rift?

Techradar.com, Pcmag.com, Techadvisor.co.uk, Theverge.com, Wareable.com, Gamespot.com, Trustedreviews.com, Ign.com og Digitaltrends.com.

🤓 Hvordan er Oculus Rift blitt testet?

Oculus Rift er blitt vurdert ut ifra deres spesifikasjoner og brukervennlighet. I tillegg har ekspertene testet VR brillene i praksis, samt vurdert dem ut ifra pris da dette ofte er en avgjørende faktor.

🤔 Hva bør man tenke over før man kjøper et par VR briller?

Start med å fastslå et budsjett. VR briller kommer i mange prisklasser, derfor kan fort bli dyrt hvis man vil ha det beste av det beste. I forlengelse av dette bør du tenke over behovet ditt. Er du en gamer så vil du nok sette pris på godt utstyr. Du bør også sjekke hva slags utstyr som følger med og hva slags utstyr du har på forhånd. For eksempel fungerer PlayStation VR brillen kun dersom du har en PS4.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere