Guide for valg av gulvrenser – Finn de beste gulvrenserne

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

I denne artikkelen får du en gjennomgang av en rekke gulvrensere, som er blant de beste og mest effektive på markedet.

Vi ser nærmere på hvilke områder de ulike modellene utmerker seg da det er stor forskjell på de ulike gulvrenserne på markedet. Etter å ha lest denne artikkelen vil du ha nok kunnskap til å kunne velge den beste gulvrenseren for dine behov.

Nederst i artikkelen finner du en rekke tips og triks til hvordan du best rengjør ulike typer glatte gulv, samt en vurdering av hvilke gulvrensere som er best egnet til oppgaven.

Denne artikkelen inneholder:

🔸 Gjennomgang av noen av markedets beste gulvrensere
🔸 Guide til rengjøring av dine gulv 


iRobot Braava 390T – effektiv robotgulvrenser med stor kapasitet

irobot_braava_390t

.
Har du litt erfaring med rengjøring, vet du sikkert at det handler om å holde skitten nede på daglig basis, eller ganske ofte. Hyppig rengjøring sikrer at den er overstått på et øyeblikk, slik at den fryktede hovedrengjøringen er nesten aldri nødvendig.

Hvis du hører til de mange med en travel hverdag, er det hjelp å hente i moderne robotteknologi. iRobot Braava 390T kan fjerne støv fra glatte gulv helt av seg selv og er langt mer effektiv enn fleste forventer.

Mikrofiber og statisk elektrisitet rengjør effektivt og stille
De siste årene har mikrofiberklutene virkelig gjort sitt inntog i rengjøringsindustrien på grunn av materialets uovertrufne evne til å suge opp støv, skitt og hår. iRobot Braava 390T utnytter samme prinsipp, siden den ganske enkelt støvtørker gulvet med mikrofiber.

gulvrenser test

Gulvrenseren er effektiv i tillegg til at den jobber overraskende stille. Den bråkete støvsugermotoren er erstattet av små, rolige presisjonsmotorer som er så stille at du kan se på TV eller ta en lur uten å legge merke til robotens lydløse bevegelser på gulvet.

Fraværet av en strømslukende støvsugermotor sikrer også et svært lavt strømforbruk, som ikke er en belastning på strømregningen. Mikrofiberprinsippet er også gode nyheter for allergikere, for det ikke løser opp støvet slik det gjør ved tradisjonell støvsuging. Det er ingen utblåsningsluft som skal filtreres, og selv de minste støvpartiklene og allergenene kleber seg effektivt til mikrofibermaterialet.

iRobot Braava 390T mestrer også våt rengjøring
Tørr mikrofiberstøvtørking er perfekt for tørt støv og skitt, men er gulvet fett eller klissete må det vann til. Den disiplinen mestrer heldigvis iRobot Braava 390T. Maskinen er utstyrt med et vannreservoar som kan fylles med rent vann eller vann tilsatt mildt vaskemiddel. Velger du våtrengjøring, vil roboten legge til litt vann. Gulvet kommer ikke på noe tidspunkt å bli vått, men gulvkluten vil hele tiden være fuktig, slik at vanskelig skitt også kan fjernes.

Den mer gjennomgående våtrengjøringen reduserer derimot robotens rengjøringskapasitet til 33 kvadratmeter per lading. Bruker du den til normal tørr rengjøring, klarer den hele 93 kvadratmeter på én lading. Etter endt rengjøring kjører den selv tilbake til utgangspunktet, og etter litt lading er iRobot Braava 390T igjen klar for nye utfordringer.

Utvalgte fordeler med iRobot Braava 390T:
 Svært lavt støynivå under bruk
  Lavt strømforbruk
 Allergivennlig rengjøring
Stor aksjonsradius
Alternativ for både støvtørking og gulvvask
Helautomatisert robotteknologi

Her ser du en demonstrasjonsvideo av gulvrenseren Robot Braava 390T:


Guide til gulvrensere: Tips til rengjøring av forskjellige typer gulv

Glatte gulv er generelt kjennetegnet ved å være lettere å holde rene. Det finnes forskjellige gulvtyper som hver bør behandles med større eller mindre omtanke. Dette gjelder uansett om du bruker den enkle måten med en av gulvrenserne vi har omtalt her i guiden, eller velger en tradisjonell manuell rengjøring. Nedenfor gjennomgår vi kort de vanligste gulvtypene, og legger til kommentarer der dette er relevant.

Ubehandlet tregulv – den vanskeligste gulvtypen

ubehandlet tregulv

Ubehandlet tregulv er ikke så utbredt fordi de er ganske upraktiske og tungvint å vedlikeholde. På en annen side gir disse gulvene en varm atmosfære i rommet. Har du ubehandlet tregulv, vil det vanligvis være vanskelig å dra nytte av de ovennevnte gulvrenserne og damprengjøring er utelukket. Er gulvene litt glatte, kan du bruke robotrenserne eller den skånsomme AquaTrio Pro fra Philips, men det avhenger av treslaget.

Ellers kan du få mye hjelp i denne artikkelen fra nettmagasinet viivilla.no, hvor du finner tips for rengjøring av tregulv og hvilke rengjøringsmidler som anbefales.

Hvis det ubehandlede tregulvet blir fett, er det er ingen vei utenom et rengjøringsmiddel, som for eksempel universalrengjøringsmiddel.  Husk at rengjøringsmiddel har den motsatte effekten av såpe. Blir gulvet veldig skittent, er den eneste løsningen en grundig skuring, med en kraftig såpeblanding og stiv børste.

Lakkert tregulv og laminatgulv – unngå for mye vann

lakkert tregulv

Lakkert tregulv er mer robust enn ubehandlede tregulv, siden lakken beskytter mot både fukt og skitt. Damprenseren vil i noen tilfeller være litt hard på lakken. Her kan du eventuelt i samarbeid med en fagperson, vurdere om du kan bruke damprenseren på ditt gulv. Alle de øvrige gulvrenserne er til gjengjeld opplagte valg her. De behandler overflaten forsiktig, og bruker bare minimale mengder vann.

Hvis du må vaske gulvet manuelt, bør du være ekstra oppmerksom på at det bør spares på vannet. Eventuelle riper i lakken kan gi vannet tilgang til underliggende tre. Det kan gå veldig galt hvis vi snakker om laminat med et tynt lag av ekte tre, som er festet på spon eller MDF-plater. Hvis vannet trekker ned i dette materialet, kan gulvet bule opp og bli ødelagt.

Oljet tregulv – ganske robust ved rett vedlikehold

Et oljebehandlet tregulv krever en del vedlikehold, siden det må oljes og vaskes ofte med spesiell såpe. Til gjengjeld fremheves treets vakre strukturer og varme, og beskyttelsen er betydelig bedre enn på det ubehandlede tregulvet. Også vil her du kunne bruke de fleste gulvrensere, men unngå damprenseren.

Linoleum – et holdbart og robust naturmateriale

Linoleum gulv

Selv om linoleum er et naturlig materiale, er det svært robust. Nye linoleumsgulv kan også være overflatebehandlet med stoffer som ytterligere styrker og forsegler. I alle tilfeller kan du enkelt bruke både damprensere og alle andre typer gulvrensere uten risiko for å skade gulvet.

Hvis det er behov for å bruke såpe, enten du vasker for hånd eller med rensemaskin, bør du bruke vanlig universalrengjøringsmiddel. Såpe og andre natursåper anses normalt for å være de mildeste, men linoleum vil ikke ta imot de nærende ingrediensene slik at natursåpen bare vil etterlate et fettlag oppå linoleumen.

Klinker og fliser – robust og langvarig overflate

flise gulv

Fliser er blant de mest robuste overflatene, og her kan du trygt bruke alle typer gulvrensere. Ofte er det ikke skjøter mellom fliser eller klinker, og disse kan i enkelte tilfeller være litt av en utfordring hvis du er opptatt av hygiene. Her kan en damprenser være det beste valget hvis du vil helt til bunns, men AquaTrio Pro fra Philips er også ganske effektiv til å komme helt ned i sprekker. Til hverdagens enklere rengjøring, er også de nevnte gulvrenserne utmerket.

Vil du vite mer om gulvvask, kan du også lese denne utdypende artikkelen fra Plusstid, hvor det er flere tips og triks å hente.


Les også robotstøvsuger testoversikt og avfukter testoversikt.


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.


iRobot Braava Jet 240 – minirobot for spesielt skitne gulv

irobot braava jet 240 gulvrenser

I likhet med den nevnte iRobot Braava 390T, er iRobot Braava Jet 240 en helautomatisk rengjøringsrobot for rengjøring av gulv. Mens den tidligere nevnte modellen er ment for mer generell rengjøring, er iRobot Braava Jet 240 utviklet med særlig fokus på ekstra skitne gulv, som du vanligvis finner på badet eller kjøkkenet. Her bør litt mer «kraft» til, og det har denne modellen. Den er enkel å betjene og kan administreres fra smarttelefonen via en app.

Gulv på bad og kjøkken er vanligvis begrenset i omfang, derfor er denne roboten er ekstra kompakt med et litt mindre batteri. Det navigeringen enkel, samtidig som roboten relativt billig sammenlignet med de fleste andre universelle rengjøringsroboter.

Jetspraying og vibrerende rengjøring
Noe som skiller iRobot Braava Jet 240 fra de fleste andre gulvrensere, er en frontmontert jetspray, som meget presist legger et svært tynt vannlag foran maskinen. Denne funksjonen bidrar til å løsne vanskelig skitt og flekker før selve rengjøringen finner sted. Roboten er utstyrt med rengjøringspute, som med forsiktige vibrasjoner skrubber gulvet helt rent. Den rengjør effektivt og lager lite lyd.

iRobot Braava Jet 240

iRobot Braava Jet 240 kan også gjøre en vanlig tørrmopping av gulvet hvis det er ikke nødvendig med ytterligere rengjøring. Det er også mulig å velge en kombinasjonsløsning. Det følger med forskjellige moppetyper til maskinen, og flere kan naturligvis kjøpes etter behov. Roboten oppdager selv hvilken mopp som monteres, og dermed hvilket rengjøringsprogram som skal kjøres. Det eneste du trenger å gjøre er å trykke på rengjøringsknappen, så gjør roboten resten av seg selv.

Fleksibelt system med mange alternativer
iRobot Braava Jet 240 er fleksibel og kommer med 3 typer mopper. Blå mopper indikerer gulvvask, og monterer du denne får du den mest grundige gulvrensen. Det sprayes vann på gulvet, og roboten rengjør i et mønster som ligner det du selv ville gjort. Den kjører litt fremover og ut til den ene siden, rygger litt og kjører frem igjen, men denne gangen til motsatt side. Slik fortsetter den til gulvet er rengjort.

Velger du i stedet en oransje mopp, går rengjøringen raskere fordi den hopper over bevegelsene til siden. Roboten kjører frem og tilbake, slik at gulvene skrubbes godt og vannsprayen er fortsatt i bruk.

Hvis du velger en hvit mopp, vil ikke iRobot Braava Jet 240 bruke vann, men i stedet nøye seg med en tørrensing. Den fjerner løst støv, skitt og hår etter mennesker og dyr. Her går roboten bare i bevegelse fremover.

Roboten oppdager automatisk hvilken mopp du bør velge. Alle mopper er tilgjengelige i både vaskbare og engangsutgaver. Den vaskbare er selvfølgelig billigere i bruk i lengden, men engangsutgavene har den hygieniske fordelen. Når moppen er skitten, kan du enkelt trykke på en knapp for å låse opp moppen og kaste den i søpla uten å ta på de skitne delene.

Utvalgte fordeler med iRobot Braava Jet 240:
 Klarer enkelt ekstra skitne gulv
Fritt valg mellom 3 ulike typer rengjøring
 Rolig og stillegående i bruk
 Valgfri bruk av både vaskbare og engangs-mopper
 Relativt kompakt og rimelig
Kan lett kontrolleres via en app på telefonen din

I denne videoen kan du lære mer om iRobot Braava Jet 240:

 

Philips AquaTrio Pro

Philips AquaTrio Pro gulvrenser

Selv om Philips AquaTrio Pro ikke hører til blant de billigste rengjøringsmaskinene får du mye for pengene med denne modellen. Den støvsuger, vasker og tørker gulvet i en enkelt arbeidsflyt med en veldig bra rengjøringsevne til tross for at den bare bruker 500 watt. Det er betydelig mindre enn både vanlige støvsugere og andre damprensere på markedet. Maskinen fungerer bare på glatte gulv, men behandler de til gjengjeld så forsiktig at den lett kan brukes på delikate tregulv og lakkerte gulv generelt.

Støvsugning, gulvvask og tørking i en enkelt arbeidsflyt 
 Philips AquaTrio Pro
Philips AquaTrio Pro er litt tyngre å manøvrere enn mange rimeligere gulvrensere. Den totale vekten holder seg godt under 7 kilo. Maskinen glir lett over gulvet og den ergonomiske utformingen forenkler arbeidet.

Under det futuristiske ytre skjuler det seg hele 3 rengjøringsfunksjoner. Det første trinnet er selve støvsugingen, som foregår med raskt roterende mikrofiberbørster som kryper ned i alle sprekker og fordypninger. Med hele 6700 omdreininger i minuttet skaper det et lufttrykk/sugekraft som gir en støvsugende effekt.

Neste trinn i rengjøringsprosessen er selve gulvvasken, som ivaretas av motsatt roterende mikrofiberbørster. Philips AquaTrio Pro sørger selv for å dosere vannmengden etter behov. Det siste trinnet er tørking, som oppnås med luftstrømmer, som skapes av roterende børster. Da er gulvene enkelt støvsugd, vasket og tørket igjen.

To vanntanker for henholdsvis rent og skittent vann
En av de mest kjente fordelene av Philips AquaTrio Pro er bruk av 2 forskjellige tanker som rommer 0,65 liter. Ved oppstart er tanken tom, mens den andre er fylt med rent vann, eventuelt med tillegg av såpe som ikke skummer så mye. Til gulvvasken brukes det hele tiden rent vann, og det skitne vannet er samlet i tank nummer to. Her havner også alt støv og skitt fra støvsuging, og våte elementer sikrer at ikke støvet virvler ut igjen.

Philips AquaTrio Pro fjerner opptil 99% av alle bakterier og urenheter og er dermed et ekstremt allergivennlig valg. Store vanntanker sikrer du kan rengjøre opptil 60 kvadratmeter av gulvflaten før beholderen med skittent vann må tømmes og vannbeholderen fylles igjen.

Utvalgte fordeler med Philips AquaTrio Pro:
 Lavt strømforbruk
 Forsiktig rengjøring, som også er egnet for tregulv
 Både støvsuging, gulvvask og tørking i én arbeidsflyt
Gulvvasken skjer hele tiden med rent vann
 Stor kapasitet på 60 kvadratmeter per tank og tømming

I denne videoen kan du se hvordan AquaTrio Pro fungerer:


FAQ – Ofte stilte spørsmål

🤩 Hvilke gulvrensere har fått de beste anmeldelsene i tester?

iRobot Braava 390T, iRobot Braava Jet 240 og Philips AquaTrio Pro

🤓 Hvordan er gulvrenserne blitt testet?

Gulvrenserne er blitt testet i bruk på hvor effektivt de fjerner skitt og hvor brukervennlige de er.

🤔 Hvor ofte skal man vaske gulv?

Hvor ofte dine gulv må vaskes kommer an på typen gulv og hvor mange som går på det. Er det få mennesker i husstanden er det nok å vaske en gang i måneden. Hvis huset derimot er fullt av barn og husdyr er du nødt til å vaske litt oftere.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere